
Windows-päivitysten asentaminen tuntuu usein kestävän pienen ikuisuuden, mikä paitsi ärsyttää, voi hukata tehokasta työaikaa huomattavastikin. Nyt Microsoft on kertonut optimoineensa asennusprosessia minimoidakseen ajan, jona tietokonetta ei voi käyttää.
Vanhassa asennusprosessissa käyttöjärjestelmä tarkistaa ja lataa päivitykset valmiiksi ja odottaa sen jälkeen seuraavaa sammutusta tai uudelleenkäynnistystä itse asennusprosessin aloittamiseksi. Windows suorittaa suurimman osan asennustyöstä Windowsin sulkemisvaiheessa. Päivitysprosessin aikana käyttäjän omat ohjelmat, asetukset ja muut vastaavat kopioidaan talteen, jonka jälkeen uudet käyttöjärjestelmätiedostot asennetaan tietokoneelle. Tämän jälkeen ajurit ja muut vastaavat tiedostot liitetään uuteen käyttöjärjestelmäversioon ja käyttäjän ohjelmat ja asetukset palautetaan. Windows viimeistelee asennuksen seuraavan käynnistyksen yhteydessä.
Uudessa asennusmetodissa Microsoft on siirtänyt mahdollisimman paljon vaiheita tapahtumaan taustalla, jolloin käyttäjä voi jatkaa tietokoneen käyttöä normaalisti. Asennustehtävät tehdään matalalla prioriteetilla, etteivät ne syö suorituskykyä ainakaan merkittävissä määrin muilta tehtäviltä. Uudessa metodissa itse asennusvaiheet ovat edelleen täysin samat, mutta sammutuksen yhteydessä tarvitsee enää liittää ajurit ja muut vastaavat uuteen käyttöjärjestelmäversioon ja palauttaa käyttäjän ohjelmat sekä asetukset, sekä tietenkin viimeistellä asennus seuraavan käynnistyksen yhteydessä. Muut vaiheet on tehty jo valmiiksi taustalla.
Uusi asennusmetodi otetaan ensimmäisenä käyttöön Windows Insider -ohjelman uusissa koontiversioissa.
Lähde: HotHardware
Itseasiassa ilmankin tuota se näyttää kyllä yhden ilmoituksen asiasta, jossa ainakin nykyään muistaakseni annetaan myös optioita siirtää boottia eteenpäin tai bootata heti.
Missäs moinen taika-asetus lienee piilossa, ei näy kummassakaan haulla "Update" löytyvässä sovelluksessa, eikä "Ilmoitusten ja toimintojen asetukset". Suomenkielisessä versiossa, noin muuten sana päivitys tuottaa vain Office-paketin päivitysyökalun (joka on myös ainoa syy, miksi myös tuossa vieressäni olevassa toisessa koneessa ei myös ole tämän viestin lähetykseen käytetyn koneen tavoin Ubuntu)… Hyvää käännösjälkeä vaihteeksi. (Lienee varmaan taas vain Pro-version ominaisuus?)
Ja, se, että sinulla yksikään päivitys ei ole vielä sammuttanut konetta kesken käytön ei kerro kovinkaan paljoa. Otoskoolla, yksi käyttäjä, taidat olla jopa vähemmistö tässä ketjussa. (Tänään, noin ohimennen ja tästä ketjusta tietämättään, opiskeluaikainen kaveri avautui siitä kuinka Windows pakkopäivittää tyhmään kellonaikaan.)
Ei kiinnosta koska Wintoosan mielestä "kesken käytön" on ihan eri kuin miten sinä sen haluat ymmärtää.
Tuossa on aikaraja jonka jälkeen boottaa automaattisesti. Toisin sanottuna ei auta ellet ole koneen ääressä.
Aa… tämä asetus lienee sen Creators-päivityksen mukanaan tuoma, jos se oli koontiversion 15019 mukanaan tuoma… joten ehkä Microsoft jopa itse huomasi, että tuo niiden ratkaisu oli vaan ihan ”sitä ihteään”. Valitettavasti 11.7.2017 julkaistussa koontiversiossa 14393.1480 tuota ei ole, joten tuo Creators-päivitys ainakin tulee, kunhan se myös viimein tulee jakeluun myös minun laitteeseeni, vielä väkisinsammuttamaan koneen varoituksetta. (Mikäköhän niillä kestää, kaverin Lenovoon tuo tuli viime viikolla, minulle ei ole vielä eksynyt kohdalle.)
Voit käynnistää Creators Updaten asennuksen vaikka heti tätä kautta: Download Windows 10
Tuosta riippumatta ainakin aktiiviset tunnit sai säädettyä myös aiemmin eikä kone niiden aikana boottaile luvatta. Muistelisin myös päivitysten "pausettamisen" ja siirtämisen eteenpäin olleen Pro-versiossa myös ennen Creators Updatea
Ei ole itselläkään väkisin winukka10 alkanu päivittää, joskus ei ole ohjelma tahi peli meinannut asentua ja ajattelin tehdä uudelleen käynnistyksen, josko olisi asentamattomia päivityksiä jonossa. Ja kappas, olihan niitä.
Jos konetta käyttää tärkeissä mm. pelinördemestaruus kisoissa, ehkä silloin on hyvä laittaa o&o shutup10 valikosta deferring,driver,security ja app päivitykset disableen.
Itellä on pro versio ja group policy muutoksilla sain jotenkin siedettäväksi tuon paskan käyttäytymisen, mutta ilman AD:n group policy sääntöjä sitä ei saa mieleisekseen ei sitten kirveelläkään.
Git
Dropbox tai joku Windowsin vastaava pilvipalvelu
Office365
Jne.
Itse teen töitä päivittämättömällä Win7 ja ei ainakaan julkaisusta lähtien ole tullut "megapöpöä". :think:
Mutta tää taitaakin olla taas näitä tapauksia, jossa ihmetellään miksi kaikki vanhat työasemat ei ole jo Win10, kun eihän kukaan *laita oma rajoittuneen maailmankuvan mukainen väittämä tähän* tee asiaa X. :rolleyes:
Kun ei sähköpostista availe jokaisen spämmin liitetiedostoja, eikä surffaile epämääräisillä aikuisviihde sivustoilla, niin on kuin saisi lottovoiton jos onnistuu jonkun megapöpön saamaan koneelle. Olettaen että kone on hyvän palomuurin takana eikä sen avoimiin portteihin pääse kolistelemaan interwebistä käsin.
Eli väittäisin että 99% niistä megapöpöistä saadaan käyttäjän virheen takia koneelle.
Vielä kun se ei söisi koko (pientä) nettikaistaa "salaa". Voisi ladata vain sillon kun kaista idlaa.
tuossahan aikasemmin tuli jo ilmi miten ms ei osaa oikein arvioida milloin kone idlaa, sama juttu se on tuon kaistankin kanssa, useimmat peli vievät erittäin vähän kaistaa mutta muu liikenne sitten lagaa pelejä, varsinkin asynchronous dsl tekee tuota
Juu, itsellä versio 1703 ja koontikäännös 15063.483.
Kyllä huomaa ja herjaa ihan heti jos on ihan mikä tahansa softa vain taustalla auki (muu kuin normaalit prosessit) ja rupeat sammuttelemaan.
Juu mulla tahtoo olla riesana se että jos ei ole työpöydällä ja käytä säännöllisin välein näppäimistöä tai hiirtä sillä työpöydällä Win10 päättääkin olevansa idle tilassa ja alkaa puuhaamaan omiaan (vaikka olen pelaamassa esim jotien vanhempaa peliä joka voi toimai DOS emun kautta).
Tuohon kastankäyttöön auttaa niiden PtoP ominaisuuksiena käyttö järkevästä (jos taloudessa on useampi Win10 kone) tai sen kytkeminen pois päältä.
Mitä tulee normaaliin Windwos 10 päivitysten lataukseen ilman PtoP ominaisuutta niin kyllä minulla siinä on ongelmana pidemminkin se että se päivitys käyttää kaistaa erittäin tehototmasti joten se kestää paljon pisempään kuin tarvisi.
Se minkä käyttiksen päivitys vie pahasti jumiin joksikinaika on se että se varaa prosessorin kaikki ytimet täysin 100% kuormalla aika pitkäksi ajaksi siinävaiheessa kun se ihmettelee että mitähän tässä pitäisi ruveta päivitämään ja samassa yhteydessä se tuntuu lukevan koko kiintolevyn läpi.
Vinkki: Ei herjaa. Riippuu softasta. (Periaatteessa tuo on toki sen softan kirjoittajan vika, että ei reagoi tuohon käyttikseltä tulevaan ”keskeytykseen” (siis tavallaan viestiin sille softalle, että nyt mennään, tuletko mukana).
peer to peer nimenomaan tukehduttaa asynchronous dsl.n koska tulee turhaa ulospäin liikennettä :facepalm:
On vain melko riskialtistatuon päivittäminen, sillä osaan koneista se ei tule, koska se ei toimi.. Ainankin itse sen totesin yhden lenovon kohdalla..
saako tätä avattuna? installeri sanoo että "ei toimi en lataa." ei kuulosta riskialttiilta. yrittää asentaa, failaa, palauttaa. Ei myöskään kuulosta vaaralliselta. Jälkimmäisen monesti saa korjattua. Oma kone kuului tuohon sarjaan.
Kuulostaa riskialttiilta, oletat nyt huomaamattasi tuon tunnistamisen toimivan täydellisesti. Siihen on varmasti syynsä miksi se automatikka ei sitä vielä tyrkytä.
Yrittää asentaa, failaa, ja (yrittää palauttaa) kuulostaa siltä, että riski toteutui (ja seuraukset riippuu sitten tuurista). Toki kotikoneessa tämä ei nyt ole niin iso riski, mutta ei huvita sitäkään kokeilla, jos automatiikka ei itse vielä ole valmis sitä omalla raudalla ottamaan. (Se kyllä sanoo, että voit kokeilla asentaa ”ensimmäisten joukossa” (edelleen tuo muoto, vaikka lienee jo ehkä kohtalainen päivityskattavuus), mutta että sitä ei suositella, vaan suositellaan odottamaan omaa vuoroaan… 😉
Siihen on myös syynsä miksi tuo ei-Creators -versio on saanut tänä aikana ne kuukausittaiset (väkisin uudelleenkäynnistävät) tietoturvapäivityksensä. Siis sen sijaan, että se vain olisi tunkenut tuon Creators-päivityksen sisään. Jokainen päivitys on myös tuonut ensin sen päivityksen, joka tarkistaa, että laitetaanko Creators vai että päivitetäänkö tuota ei-Creators -versiota, vielä kerran. (Näitä on ilmeisesti tulossa enimmillään vuoteen 2023 asti, ja oma rauta ei edes ole tuo tukematon Atom, vaan ihan Kaby Lake (M).)
Itsellähän tämä winkkari on alunperin ollut Phenom2 alustalla oleva seiska (olikohan jo asennettuna viimisin SP) jonka päivitin kasiin seuraavaksi. Sitten vaihtui rauta Haswelliin ja päivitykset 8.1-10. jostain syystä AE:ta ei koskaan saanut asentumaan, mutta sen jälkeen kun siirsin d: asemalta sovellukset joilla oli palveluita c:lle (steam ja origin) on myöhemmät asentuneet hyvin.
OK tätä en tiennyt, kiitos vinkistä. Täytyy katsella miten tuon käytännössä toteuttaa. Microsoft kuitenkin mielestäni tähän syyllinen, koska jos käy katsomassa mitä eroa on home ja pro versioilla niin ei siellä ainakaan "ilmaisen" päivitysjakson aikana ollut sanaakaan että pystyisi päivityksiä kontrolloimaan paremmin toisessa versiossa. Olen aika varma että moni olisi hankkinut pro version homen sijaan jos olisi tästä ollut tietoinen (itselläni toki pro versio koska tulkitsin uutisista että päivitykset valuu w10 siten että eka ne menee "beta testaajille" (insider tms), sitten home käyttäjille, tämän jälkeen vielä testataan pro käyttäjillä ja sitten valutetaan yrityskäyttäjille).
Itselläni w10 on usean kerran sammuttanut itsensä kun olen varmuuskopion imagea pakannut 7zipillä, jota nykyisellä tuhnu koneellani pyöritellään oikeasti useita päiviä. Teran imagea pakkaili muistaakseni koko viikon max asetuksilla.
Sammuttaa ja käynnistää uudelleen ovat eri asioita. Myös eri asioita sammutus itse ja uudelleenkäynnistys koska Windowsin päivitykset.
Uudestaanasentamiseen meni sitten aikaa turhanpaljon. Ei käynnistynyt työpöydälle missään tilassa, eikä mikään korjaus tepsinyt.
Kannattaa ajaa windowsin omalla backup ohjelmalla koko C asemasta backup ennen tuollaisen kokeilun tekemistä. Jos ei toimi niin backupista palauttamalla kone on varsin pian takaisin siinä tilassa mihin jäätiin.
Tai tosiaan jättää se kokeilu tekemättä, jos se ohje myös kertoo niin. Varmuuskopiot kaikesta oleellisesta nyt kannataa olla muutenkin.
Isoin ongelma ei liene tuollainen kokonaan toimimaton järjestelmä, vaan esimerkiksi läppärin kanssa se, että virransäästöasetukset sekoaa tai joku lisälaite lakkaa toimimasta – näitä ei välttämättä edes huomaa heti. Siinä sitten viikkoa paria myöhemmin palautellessa ”toimivaa mutta toimimatonta” konetta voi pohtia, että menikö kaikki niin kuin Strömsössä.
Jos päivitys ei ole tunkemassa koneelle ja lopputulos on senverran epävarma, että pitää miettiä imagen tekoa, niin kyllä silloin kannattaa vain jättää se päivitys asentamatta, jos se ei ole erittäin tarpeellinen, niinkuin tuo ei ollut mitenkään välttämätön… Tietoturhapäivitykset tulivat kyllä vanhaan versioon..
No, mulla sitten vain hyviä softia käytössä, sis. myös Winnukan apuohjelmat.
Kyllä se vaan niin on että kone on joskus vaan sammutettava, syystä tai toisesta.:)
(hyvä vain että MS ajattelee koneiden tietoturvaa noviisin puolestakin vaikuttaen samalla koko webin haitakkeiden määrän :tup:).
Saahan sieltä Windows Updaten asetuksista laitettua tuon peer to peerin niin, että se toimii vain lähiverkon koneiden välillä. Ei vaikuta nettiyhteyteen silloin.
Haluan sammuttaa koneen silloin kun haluan, en silloin kun Wintoosa niin päättää.
Niinhän minä sanoin että mitä läpsit.
Onko puhtaalta pöydältä asennetussa Windows 10 käyttiksessä sellaista backup ohjelmaa kun kaikki Microsoftin antama tieto viittaa siihen että se on koneessa vain silloin kun kone on päivitetty Windows 7 versiosta kympiksi ja sillionkin kyseessä on Windows 7 backup.
MS väittää että Windows 10:ssä ei ole koko asennus aseman backup ohjelmaa onko tämä MS:n väite valhe?
Kympissä on edelleen toiminto System Image Backup / Järjestelmän näköistiedosto, löytyy ohjauspaneelista tiedostohistorian alta. Löytyy sekä vanhan päälle tehdyistä päivitysasennuksista että puhtaista asennuksista.
Win10 haku väitää että kummallakaan nimellä "System Image Backup" tai "Järjestelmän näköistiedosto" ei löydy yhtään mitään.
Se löytyy sen vanhemman ohjauspaneelin valikoista. Ja kyllä tuo toiminto on itselläkin ihan säännöllisessä käytössä.
Kuva:
Jaa sitäpä en tosiaan tiedä. Itselläni on päivitetty käyttis, mutta en nyt jaksa muistaa että mistä. Saattoi olla tosiaan 7 päiviteety, koska tässä ei bluetooth toimi ollenkaan. Tai toimii mutta mitään bluetooth palveluja ei saa käyttöön. Laitteet saa linkitettyä mutta siihen se toiminta sitten jää. Ja tämä taisi olla nimemomaan ongelma win7 to win8 päivitetyissä koneissa.
Empä tuota ominaisuutta ole juurikaan kaivannut, joten sen takia ei ole tullut puhdasta asennusta tehtyä.
tottakai se vaikuttaa nettiyhteyteen ei tosin niin paljon mutta vaikuttaa kuitenkin
ja heikommalla koneella tuo kovon raksutus hidastaa muuten vaan
yritätte nyt tässä puolustella automaattisia päivityksiä mikä ei ole ikinä toiminut oikein ja tuskin tuleekaan toimimaan oikein, koska ei ole ikinä pystynyt tunnistamaan koneen käyttöä oikein ja tuskin tuleekaan tunnistamaan ja aina kannattaa kuitenkin itse valita mitä päivitetään(ja milloin) ettei ms pääse rikkomaan konettasi
täytyy myöntää etten ajatuksella lukenut tarkkaa vastaustasi laajakaistan käyttöön
En yritä puolustaa, annoinpahan vain esimerkin miten sen saattaa saada olemaan vähemmän huono, en väittänyt että se sillätavalla muuttuisi taikaiskusta hyväksi.
Koko Windows Updaten historian aikana se ei ole koskaan ollut mitään hyvän lähelläkään joka on varsin ärsyttävää kun Microsoftillaon ollut runsaasti toimivia esimerkkejä siitä miten päivtys hoidetaan hyvin joten se että sitä ei olla laitettu kuntoon n. 20 vuodessa kertoo että MS haistaa huilut sen suhteen.
Katso omaa kuvaasisi siinä lukee
"Backup and restore (Windows 7)"
eli sinulla on Windows 7:stä päivitety Windwos 10 ei puhdas asennus joten puhut läpiä päähäsi.
Kun minä kysyin nimenomana että onko Puhataassa Windows 10:ssä olenkaan tällaista koko asennus aseman backup mahdolisuutta kun Microsoft väitää että siinä ei sitä ole.
Älä höpötä puuta heinää. Tuo on nimenomaan puhdas W10 asennus. Tuo toiminto on vanhoja peruja W7:sta mutta on ihan kuule suoraan W10:ssa. Ota nyt hyvä jääräpää jo silmä käteen ja etsi se itse, ei ole niin vaikeaa.
Avaa ohjauspaneeli. Ei sitä W10 asetusvalikkoa vaan OHJAUSPANEELI. Sieltä tuo löytyy ihan omalta tutulta paikaltaan.
Suomenkielisessä kun hakuun kirjoittaa "varmuus" löytyy "varmuus kopiointi ja palautus( Windows 7 ). Ja varmasti on puhdas kymppi asennus eikä 7 päivitetty Windows. Ei tässä työkoneessa ole koskaan edes ollut seiskaa
E: olettaisin että englanninkielisestä löytyy haku sanalla "backup"
Mun kummatkin Win10 koneet on Win7:sta päivitettyjä niin tottakai tuo löytyy minulta ja on ainan löytynyt mutta nämä onkin Win7:sta päivitettyjä koneita.
Eli silloin Microsoft suorastaan valehtelee kun se sanoo kaikissa materiaaleissaan että tuo on vain Windows7:sta päivitetyissä koneissa.
En tiedä missä materiaaleissa noin sanotaan mutta esim. tuossa https://support.microsoft.com/en-us/help/17143/windows-10-back-up-your-files on microsoftilta ohjeet backup:in ottamiseen kympillä
Puhuu vain tiedostojen varmistuksesta ei koko käynnistysosion varmistuksesta eli tilanne on sama, kaikki MS lähteet jotka puhuu käynnistysosion varmistuksesta (image tyyliin) puhuu nimenomaan siitä että päivitetty Win10 tukee Windows 7 legacy käynnsitys osion varmistusta missään ei sanota että puhdas Win10 tukisi image tyylistä käynnistysosoin varmistusta (jonka voisi palauttaa suoraan tyhjälle kiintolevylle ilman että alla on jo asennettu Windows 10).
Sulla on vaan joku tarve vääntää vastaan kun et suostu ymmärtämään. En jaksa hakata päätä seinään. Sanon vain tämän: kokeile sen toimintaa, se tekee täysin koko imagen miltä voi palauttaa niin käynnistysosion kuin imageen tallennetut tiedostot. Olen sitä kerran joutunut käyttämään palauttaakseni uudessa asennuksessa unohtuneita tiedostoja. Sinä vaan väännät nyt vastaan jostain ihmeen periaatteesta. KOKEILE, älä jankkaa.
No koitetaan vielä kerran: How to create an image backup in Windows 10 and restore it, if need be
Tuossa on vain ohjeet eri kautta tuonne varmuus kopiointi ja palautus( Windows 7 ), joka löytyy suoraan ohjauspaneelista, puhtaallakin kymppi asennuksella
Edelleenkään se ei ole MS lähde eli todistit että vaikka kuinka kaivat et löydä Microsoft lähdettä joka tunnustaisi että puhtaassa Windows 10 käyttiksessä olisi kyky tehdä image käynnistyslevystä ja palautaa se image täysin tyhjälle levylle ilman että sillä levyllä on jo toimiva Windows 10 kopio.
Sinällään olisi kiva tietää miksi MS haluaa pimittään tuon kyvyn olemassaolo näin aktiivisesti.
Se miten MS haluaa sinun tuon jostainsyystä toteuttava on se että teet Win10 käyttiksen puhtaaksi palautuksen ja sitten palautat ne tiedosto normaalista tiedosto backupista, ainakin kaikki MS sivuilla aiheesta tehdyt haut ohjaa sinut tuohon tapaan.
Siis ota huomioon että en ole väittänyt ettei Windows 10 käyttiksessä voisi tehdä imagea totean vain että Microsoft tekee kaikkensa antaakseen sen kuvan että se on joku jäänne Windows 7 ajalta jota ei pitäisi käyttää muuta kuin mahdollisesti Windows 7 käyttiksen palautukseen.
Onko tarpeeksi virallinen?
https://support.microsoft.com/en-us…6cace4b08185/backup-and-restore-in-windows-10
Noiden kahden linkin löytymiseen on mennyt aikaa noin 30sek, että ei nyt hirveästi ole tarvinnut kaivaa. Sulta ei sen sijaan oo tullut yhtään linkkiä tai muuta tietoa kuin omat väitteesi että microsoft väittää ettei onnistu
Alkoi tuo windows backup asia kiinnostamaan niin kovin että piti tehdä virtuaali koneeseen puhdas win 10 home asennus.
https://1drv.ms/i/s!AnOzfFTKB6h2h01rT8sv2cGzICMp
Eli kyllä se minun mielestä on ihan riittävän näyttävästi esillä.