Reaaliaikainen, kiihdytetty säteenseuranta peleissä on edelleen varsin harvinaista herkkua, yhteensä pelejä on tällä hetkellä kahdeksan. Pian listaan voidaan kuitenkin lisätä uusi nimi, sillä NVIDIA on nyt ilmoittanut Minecraftin RTX-päivityksen beetaversion tulevan jakeluun tällä viikolla.
Minecraftin säteenseurannalla varustettu versio on ehditty näkemään jo moneen kertaan videoilla ja demokokoonpanoissa, mutta julkiseen jakoon sitä ei ole odotuksesta huolimatta vielä saatu. NVIDIAn mukaan päivitys tullaan julkaisemaan beetaversiona 16. huhtikuuta eli kuluvan viikon torstaina. Säteenseurantakiihdytyksen lisäksi päivitys tulee sisältämään tuen DLSS 2.0 -teknologialle.
NVIDIA tulee julkaisemaan beetapäivityksen yhteydessä Minecraftin kauppapaikkaan kuusi valmiiksi luotua maailmaa, jotka on toteutettu yhteistyössä eri Minecraft-sisällöntuottajien kanssa. Aluksi saataville tulevat DR_Bondin Aquatic Advanture RTX, Razzleberriesin Of Temples and Totems RTX, GeminiTayn Crystal Palace RTX, BlockWorksin Imagination Island RTX, PearlescentMoonin Color, Light and Shadow RTX sekä Elysium Firen Neon District RTX. Lisäksi Minecraft Wikin kautta tuodaan saataville omien tekstuureiden testaamiseen tarkoitettu Razzleberries RTX Texture Showcase.
NVIDIAn julkaisemien lukujen mukaan yhtiön lippulaivanäytönohjain GeForce RTX 2080 Ti saavuttaa Color, Light & Shadow -maailmassa säteenseuranta päällä 1080p-resoluutiolla 56,8 FPS:n suorituskyvyn, mikä laskee 1440p-resoluutiolla 35,5 FPS:ään ja 4K-resoluutiolla 16,3 FPS:ään. RTX 2060 Super yltää 1080p-resoluutiolla 35,3 ja RTX 2060 30,5 FPS:n suorituskykyyn säteenseuranta päällä.
Heikolta vaikuttavaa suorituskykytilannetta on parantamassa DLSS 2.0, mikä asettuu 1080p-resoluutiolla automaattisesti Quality-tilaan, 1440p-resoluutiolla Balanced- ja 4K-resoluutiolla Performance-tilaan. Eri DLSS 2.0 -tilat viittaavat todelliseen renderöintiresoluutioon. RTX 2080 Ti:n suorituskyky DLSS 2.0 paranee 1080p-resoluutiolla 93,6 FPS:ään, 1440p:llä 76,6 FPS:ään ja 4K:lla 49,4 FPS:ään. RTX 2060 ja 2060 Super saavuttavat 1080p-resoluutiolla DLSS 2.0 -käytössä 60,3 ja 53,6 FPS:n lukemat.
Lähde: NVIDIA
Mikähän tuo Windows 10 Beta sitte on??
Eli 1200€ näytönohjaimella saadaan 1080p-tarkkuudella melkein 60fps. Plus vaatinee liki 1500€ koneen päälle. Sillä lailla…
Minecraft on ollut aina graafisesti haastava peli, joten ei ihmekään, jos nVidia ei pärjää sen kanssa.
Pikkusia hiljua, putkisto maksoi autoon reilut 1800e, ja keittiöremppaan meni yli 15k jolla saisi jo useita RTX koneita.
Halpaa huvia tämä pelailu siis on, mutta porukkahan itkee aina hinnoista.
Ihan sama onko se 1500e vaiko 300e niin se itkettää osaa porukasta.
Ja osa porukasta ei saa edes ilman RT sellaisia freimejä koneellansa kuin osa saa RT päällä.
Mutta eiköhän RT suorituskyky parane tulevilla Nvidian ohjaimilla+lisää pelejä tulossa joten ei muutakuin uutta koneeseen kun ilmestyy ilman itkua euroista.
Minecraft ei taida vaatia prossulta kovin ihmeellistä suorituskykyä, eli muu konehan voi olla aika halpa. Lisäksi dlss:n ideahan on nimenomaan parantaa suorituskykyä, mielenkiintoista nähdä miten dlss2 tuosta suoriutuu, tuon pelin grafiikka on aika erilaista ja yksinkertaista verrattuna muihin peleihin.
Odotan edelleen sitä päivää kun integroiduilla CPU-ohjaimilla saisi rt-efektejä edes ei-niin-vaativissa casual-peleissä
AMD’tä olen käyttänyt viimeksi 4850-aikana, valitan:/ Amd’n kanssa tulee aina ihan liikaa känkkäränkkää.
Eipä ole punanauhoja tässä treadissa näkynyt…
Nojaa, nopeasti vilkaistuna pitäisi ihan GTX 1050ti -tasoinen riittää hyville grafiikoille ja fps:lle. Jos älyttömästi krääsää kyhää, niin kai joku 1060 voi olla parempi. Ei tuo nyt älyttömän ”haastava” ole graafisesti. Esim. Shadow Of The Tomb Raider tai Kingdom Come Deliverance ovat haastavia GPU:n puolesta, Minecraft kaukana noista.
Jep, sen mitä olen tuosta pelistä ymmärtänyt, niin grafiikat ovat todella kaukana päätarkoituksesta. Sikäli tämä RT ei mene ihan oikealle pelille, kun miettii valmiiksi olevia grafiikkoja. Ja peformance penalty on toistaiseksi niin kova, että eiköhän peruspelaajat pidä RT:n OFF toistaiseksi.
Varmasti paranee, voi parantua jopa todella paljonkin ”Ampere” myötä, mutta tuleeko RT olemaan vieläkään järkevä suorituskyvyn puolesta ~250-300 euron korteilla? En löisi vetoa tuon puolesta. Tietenkin voi sanoa että ”ostakaa niitä ~500 euron RTX -70 loppuisia kortteja, mutta valtaosa ei ole valmis noin paljoa pelkkään GPU:hun rahaa laittamaan, piste. Turha puhua mistään itkemisistä, vaan kuluttajat valitsee niin kuin itse haluaa.
Saisi sieltä jo uutta GPU:ta alkaa tippumaan, Nvidia istunut enemmän tai vähemmän peukalo takapuolessa jo hyvän aikaa. Julkaisumielessä siis. Joo tiedän 1650 tuli, but who cares. Konsolit + AMD varmaan avaa pelin ennen joulua, ja Nvidia vastannee tuon jälkeen. Sen verran konsolivastainen olen, että toivon Nvidian lyövän konsoleita vastapalloon oikein huolella.
Mitähän nyt oikein olet tarkoittavinaan "rt-efekteillä"?
Säteenjäljityksessä on kyse nimenomaan täysin päinvastaisesta kuin efektien purkkaamisesta toistensa päälle; Siinä on kyse siitä, että mallinnetaan sitä valon kulkua oikean fysiikan mukaan jolloin ei tarvi feikata asioita päälleliimatuilla "efekteillä".
nojoo, prossupainoitteinenhan se on enempi, etenkin kun vähän modaa. Tosin java siinä taitaa pullonkaula olla.
Beta viittaa itse peliin, tuo Windows 10 on pelin versio, tuosta kun on Java ja Windows 10 versiot.
Jos on mennyt ohi niin tässä ei ole kyseessä RT-efektien lisääminen olemassaolevan rendauksen sekaan, vaan KAIKKI mitä ruudulla näkyy on säteenseurantaan pohjautuvaa (kuten Quake II:n kanssa), siksi performanssi ei yllä satoihin ruutuihin sekunnissa ja sukeltaa niin rajusti resoluution mukana. Eikä kyse ole pelkästään valaistuksen muokkauksesta vaan myös pintamateriaaleja on luotu ja tehty uudestaan.
Java-versioon tätä ei tule vaan ainoastaan Bedrockiin koska DXR on luonnollisesti vaatimus ja javalle ei moista tukea ole (valmiiksi) olemassa.
Dungeonsissa käytössä Unreal Engine ja DX11 ainakin nyt betassa. Minecraft Win10 sen sijaan käyttää RenderDragon -nimistä engineä ja sen pohjalle tämä RTX härpäkekin rakennettu.
Eiköhän se Win10 versio ole tehty C#:llä, muistaakseni. Siksi ei ole yhteensopiva vanhan Java version modienkaan kanssa…
Eikös javassa ollut sekin ongelma, että se ei ole todellakaan mitenkään itsessään helposti ainankaan säikeistyvä..?
Jos tarkoitat Javaa ohjelmointikielenä niin ei kyllä.
Jos tarkoitat Minecraftin Java-versiota niin ilmeisesti siinä on kyllä säikeistystä käytössä mutta silti yksi "pääsäie" joka käytännössä määrää performanssin.
Noniin, tätä olen odottanut 🙂 Ei muutakun huomenna testiin! Luulisin raudan riittävän.
performanssi != suorituskyky
Wikipedia: performanssi
Tässähän on Ray tracingillä laskettu kaikki. EI ainoastaa heijastukset tai varjot tai valaistus ym. vaan kaikki. Siksi se vaatii tehoja, vaikka sinäsnä yksinkertaista palikkagrafiikka onkin.
Tässä pelissä ero RT on/Off on todella iso pelin ulkoasun suhteen. En todellakaan pelaisi RT Off, jos vaan kone jaksaa pyörittää 60 FPS. DLSS 2.0 päällä siihen päästään jopa 2060 "Nylkyttimillä"
Viimeksi oon 15 vuotta sitten pelannu pelejä 720p resolla. Musta on huikeeta että nvidia on tuostakin tehnyt uuden ”ominaisuuden”.
Kyllä tuo vaikuttaisi siltä että 2060:llä jäädään alle 60fps:n.
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1586944678"
data-lb-id="_xfUid-1-1586944678">
Tässä on jostain käsittämättömästä syystä tosiaan lukittu DLSS asetukset on/off muotoon siten että 1080p on aina Quality modessa, 1440p Balanced ja 4K Performance. Kantavana ajatuksena kai se, että pienin mahdollinen määrä erilaisia optioita palvelee käyttäjiä parhaiten.
Olipas taas "asiantutevaa" kommentointia…
Ehdotan aiheeseen tutustumista (siis DLSS 2.0) ennen näitä 720p heittoja.
Se että se siellä alla rendataan ko. resolla on ihan eri asia kun sen tuottama lopputulos, mikä on todella lähellä natiivia 1080p resoa. Ei ole tällä hetkellä parempaa "reson skaalaustekniikka" markkinoilla.
On kyllä, mutta ei taida riittää laskentateho niiden käyttämiseen. Jollain 4k resolla ton käytön nyt ymmärtää kun pikselit on jo aika pieniä, mutta fullhd resolla jokaisen pikselin on oltava skarppi, sillä noin matalalla resolla kaikki skaalausartefaktit on todella ilmeisiä.
Eli siis käytännössä ei ole pelimarkkinoilla? Siitä tuossa varmaan kyse oli.
Kyllä kai tämä myös riippuu näyttölaitteen koosta, käyttöetäisyydestä ja toki itse käyttäjästäkin.
Itselle toiminut tämä uusi DLSS ihan hyvin 27" 1440p näytöltä ihan näin lähietäisyydeltäkin.
Performance 50%, Balanced 58%, Quality 67%. Esim 4K:lla 1080p, 1252p, 1440p.
Tämä se jos jokin kuulostaa fanipojan huutelulta. RT on so far ollut pelkkä meme, DLSS 2.0 on ensimmäinen teknologia joka edes jollakin tasolla on hyödyllinen RTX-sarjan näyttiksillä. Mutta jos haluaa fleksata monen, monen tuhannen euron investoinneillaan internetissä, niin kai siihenkin on vapaassa maassa annettava oikeus, kuten myös tällaiselle nauramiseen
Win10 -edition (eli Bedrock edition) on koodattu C++, ei C#. Siinä olisikin aikamoinen työmaa, että C# yrittäisi tehdä mahd tehokkaan pelimoottorin DD. C++ se sentään (osaavilta käsiltä) onnistuu, ja melkeinpä jokainen tänä päivänä laajemmalti käytössä oleva pelimottori onkin koodattu pohjimmiltaan C++.
Java itsessään ei ole ongelma, vaan se mitenkä alkuperäinen Minecraft on koodattu. Kyseisen pelin kehitysvaheessa ei olla kovin hyvin keskitytty siihen, mitenkä kyseinen versio etenkin modituen kanssa tulee räjähtämään käsiin laskentatehon tarvetta ja skaalausta miettien. Eli, se versio toimii edelleen sillä periaatteella mitä koneet keskimäärin ovat olleen 2010-luvun alkupuolella, eli todella suurella osalla ihmisistä ei ole kuin ehkä max. dual core CPU, ja peli on haluttu tehdä siten että se pyörii silläkin raudalla. Toki nykypäivänä tämä vaatimus on aika "vaatimaton", mutta sitä ei java-minecraftin moottoriin ole korjattu tähänkään päivään mennessä, vaan se edelleen tosiaan pyörii pääosin tuon KVahlmanin sanoman periaatteen mukaan. Ja veikkaan, että vaikka se olisi kyllä ainakin teoriassa tod näk täysin mahdollista korjata, niin en usko että Microsoft viitsii panostaa niin paljoa resursseja java-version moottorin paranteluun, kun kuitenkin pidemmällä tähtäimellä tod näk jättävät java-version kokonaan pois kehityksestä ja keskittyvät vain tuon Bedrock editionin kehittämiseen. Atm tuota java-versiota on vielä "pakko" kehittää koska kuitenkin ylivoimaisesti suurin osa Minecraftin pelaajakunnasta pelaa juurikin sitä eikä Bedrockia, ja sitä pelaajakuntaa ei ainakaan vielä kannata suututtaa tiputtamalla kehitystuki pois.
Juu kyllä se on parempi skaalaustekniikka kuin bilineaarinen skalaus, muita ei sun määrittämillä ”markkinoilla” taida olla. Itse henkilökohtaisesti tykkään enemmän kuvasta jossa ei ole skaalausartefakteja tai skaalauksesta johtuvaa pehmeyttä ollenkaan. TXAA ja FXAA myös vahvasti mustalla listalla em. ongelmien takia.
FXAA on laadultaan pelkkää kuraa mutta on suht kevyt tekniikka. TXAA sentään näyttää jo paremmalta, mutta myös syö selvästi enemmän tehoja. Mutta siinä samaa mieltä, että kumpaakaan en tykkää peleissä käyttää, ilman pärjää helposti paremmin.
TAAU Unreal Enginessä ainakin yksi:
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1586947980"
data-lb-id="_xfUid-1-1586947980">
Ja konsoleilla taitaa olla käytössä myös joitain, tosin niistä en juuri ole perillä kun en konsoleita harrasta.
Ihan mielenkiinnosta, skippaatko täysin pelit joissa tarjolla pelkkä TAA?
Yleensä noi saa pois päältä pelissä ku pelissä, jos ei muuten niin jotain conffitiedostoja korjailemalla. Ohjauspaneelin kautta sit joku msaa päälle jos sahalaidat häiritsee kyseisessä pelissä.
Kysyin siis peleistä joissa tuollaista mahdollisuutta ei ole (esim. pari viimeisintä Battlefieldiä). Mutta eipä sen nyt niin väliä… yllättävää vain huomata antialiasingista keskusteltaessa kuinka paljon on porukkaa joille kelpaa vain MSAA/SSAA.
Javaversio ei todellakaan ole "ylivoimaisesti pelatuin". Konsoli + mobiiliversiot ovat ohittaneet jo vuosikausia sitten PC-clientin suosiossa.
Onko näistä olemassa muuten jotain ajantasaista statistiikkaa? Viimeisin mitä itse löysin oli vuodelta 2016, jossa jaottelu oli Java, Console ja Pocket/Win10
Rendaako tuo modi tosiaan koko scenen ray tracingillä, olin siinä uskossa että noissa lasketaan vain valaistusta säteillä?
Tuo modi ei piirrä kaikkea säteenjäljityksellä. Siinä on vaan vähän purkkaa rasteroinnin päällä.
Virallinen minecratin sätenejäljitysversio taas rendaakaiken säteenjäljityksellä.
Lähinnä vaan oli tarkoitus laittaa verrokiksi toisenlainen toteutus. Videolta voi katsella, miltä Minecraft näyttää path tracingillä verrattuna viralliseen säteenjäljitysversioon.
JOS Nvidia ei olis tuonut RT:tä PC puolelle, meillä olisi ilmeisesti yksi peli ja engine, jossa osa valaistuksesta on tehty RT:llä. Kyseisessä toteutuksessa tosin ei riitä suorituskyky mihinkään raskaampaan. Nyt on monia pelejä ja kehitysputkessa huomattavasti lisää. Tämän ansiosta myöskin käyttörajapintoja on kehitetty ja osasta on tullut / tulossa jo toinen versio. Siirtyminen RT tyyppiseen valaistukseen vaatii kuitenkin huomattavia muutoksia, joten engineitä ja resursseja joudutaan muokkaamaan huomattavan syvältä, jos halutaan hyvää jälkeä, ilman ihmeellisyyksiä.. Esim tämän minecraftin version tekemiseen on mennyt huomattavasti aikaa, eikä kyseessä ole mitenkän pelinä kummoinen (grafiikan osalta).
Aiotko vielä videoida pelailua joskus?
Joo, ollut tarkoitus alottaa jo alkuvuodesta, mutta tullut kaikenlaista sotkua eteen, mutta nyt tarkoitus streamata viikonloppuna tätä, jos tota betaa saa kuvata.
Täältä voi katsoa, miltä DLSS 2.0 käytännössä näyttää:
Kuten videolla todettiin, niin kuva näyttää paikoitellen jopa paremmalta DLSS päällä kuin ilman. Ja pyöriikin vielä paljon paremmin.
Enpä tiedä onko tarpeellinen ominaisuus tuollaisessa palikkagrafiikka pelissä.
Tuli muuten mieleen että eikös tuollaisia valaistuksia ole peleissä ollut ilman RT:kin? Siis aurinko paistaa ja osuu johkun usvaan jne. Eihän tuossa alkuperäsessä Minecraftissa tuntunut olevan aurinkoa ollenkaan Siksipä juuri aika suuri ero noissa. Jotenkin vähän raflaavampi mainosvideo toki saatu tuolleen (ennen teidän pelit näytti tältä, nyt vähän paremmalta, kiitos RTX)
Selvitä itsellesi termi: real time raytracing. Ei ole sama asia mitä peleissä on nähty "kokoajan".
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä