Intel lanseerasi uudet LGA 2066 -kantaiset Core X -sarjan tehoprosessorit 4-18-ytimisinä ja niitä tukevan X299-piirisarjan. Vaikka Basin Falls -koodinimellisen alustan julkaisua ehdittiin jo odottaa pitkään, tarjolla oli silti muutamia odottamattomia yllätyksiä.
AMD puolestaan esitteli muutama viikko sitten paljastamaansa 16-ytimistä Ryzen Threadripper -prosessoria ja emolevyvalmistajilta oli näytillä X399-piirisarjaan perustuvia TR4-kantaisia emolevyjä.
Intelin leirissä positiivisin uutinen oli, että Core X -prosessorit tulevat saataville myös 14-, 16- ja 18-ytimisinä, kun ennakkoon odotettiin enimmillään 12-ytimistä mallia. Teknisiä yksityiskohtia, kuten kellotaajuuksia tai TDP-arvoja, kyseisistä Core i9 -malleista ei vielä kerrottu, joka viittaa vahvasti siihen, että kyseessä on viime hetkillä tehty muutos alkuperäisiin julkaisusuunnitelmiin.
Ryzen Threadripperin 16 ydintä ja SMT-tuella mahdollisuus käsitellä samanaikaisesti 32 säiettä näyttäisi yllättäneen Intel totaalisesti, jonka seurauksena Core X -sarjaan lisättiin Xeoneissa käytettävä HCC- eli High Core Count -piisiru. Suorituskykyisin 18-ytiminen Core i9-7980XE -malli on hinnoiteltu 1999 dollariin, mutta saataville sen on huhuttu saapuvan vasta ensi vuoden puolella.
Vaikka paperilla suunnitelmia voidaan muuttaa nopeasti, valitettavasti käytännössä ja piirituotannossa asiat eivät tapahdu yhtä kivuttomasti. Intelin on pakko testata ja validioida HCC-piisiruun pohjautuvat Core i9 -mallit huolellisesti ennen kuin se voi määrittää lopulliset kellotaajuudet ja tuoda ne kauppojen hyllyille myyntiin ja kuluttajien käsiin. Äärimmäisen monimutkaisen ja miljardeista transistoreista rakentuvien piisirujen kohdalla kyseessä on kuukausien prosessi.
Intelillä on ollut aikaa valmistella Basin Falls -alustan julkaisua teoriassa jopa pari vuotta, mutta lopputulos on hämmentävän sekava niin kuluttajien, median kuin emolevyvalmistajienkin näkökulmasta.
Io-techin suoraan emolevyvalmistajilta kuulemien kommenttien mukaan julkaisua kiirehdittiin alkuperäisestä aikataulusta ainakin parilla kuukaudella. Testiprosessoreiden saatavuus tällä hetkellä on poikkeuksellisen heikko sillä Intel on käytännössä katkaissut ainakin suurimmassa osassa Eurooppaa suhteensa mediaan. Emolevyvalmistajat ovat kiusallisessa tilanteessa, sillä ne eivät ole saaneet testiprosessoreita riittävissä määrin käsiinsä, jotta voisivat toimittaa niitä medialle testattavaksi. Lopputuloksena kesäkuussa saatetaan nähdä useampi artikkeli X299-emolevyistä ilman testiprosessoria. Myös io-techin testilabraan odotetaan saapuvaksi useampia X299-emolevyjä, mutta prosessoreista ei toistaiseksi ole tietoa.
Aikatauluongelmien lisäksi Intel onnistui hankaloittamaan asioita julkaisemalla HCC-piisiruun perustuvat Core i9 -prosessorit, jotka ovat siis käytännössä uudelleennimettyjä ja kalliimpia Xeon-palvelinprosessoreita. Intel ei ole vielä virallisesti julkaissut Skylake-EP-sukupolven Xeon-prosessoreita myyntiin, mutta ne ovat kalliimpia kuin kuluttajille suunnatut vastaavat Core i9 -mallit. Siinä missä 18-ytiminen Core i9-7980XE maksaa 1999 dollaria, Broadwell-EP-sukupolven 18-ytiminen Xeon E5-2697V4 maksaa 2700 dollaria. Jotta yritysasiakkaat eivät ostaisi Core i9 -prosessoreita Xeonien sijaan, Intel on joutunut keksimään keinotekoisia rajoituksia X299-emolevyille.
Skylake-X-prosessoreilla on mahdollista käyttää SSD-asemia kytkettynä suoraan prosessoriin X299-piirisarjan sijaan. Lisäksi NVMe-protokollan SSD-asemalta on mahdollista bootata käyttöjärjestelmä, mutta vain jos käytössä on Intelin oma SSD-asema.
Skylake-X-prosessoreilla, mutta ei Kaby Lake-X-prosessoreilla, tuettuna on myös Virtual Raid On CPU- eli VROC-ominaisuus, jossa useamman SSD:n boottaavat RAID-konfiguraatiot ovat mahdollisia, mutta vain RAID 0 -konfiguraatio on ilmainen. Jos halutaan käyttää RAID 1- tai 10-konfiguraatiota, Inteliltä on ostettava erillinen 99 dollarin hintainen USB-avaintikku, joka avaa biosista Premium-tilan. RAID 5 -konfiguraatiota varten on ostettava kalliimpi ilmeisesti 299 dollarin hintainen avain.
RAID-kikkailun lisäksi pakkaa sekoittavat eri määrä PCI Express -linjoja eri prosessorimalleissa ja Kaby Lake-X -prosessoreissa muistiohjain on kaksikanavainen, kun taas Skylake-X-prosessoreissa nelikanavainen. Toisin kuin LGA 1151 -kannalla ja Kaby Lake-X -prosessoreilla ei ole X299-alustalla mahdollista käyttää integroitua grafiikkaohjainta. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä huomiona Core X -prosessoreissa lämmönlevittäjän ja piisirun välissä on käytössä lämpötahna, eikä lämmönlevittäjää ole juotettu kiinni, kuten aikaisemmissa sukupolvissa.
AMD:n Ryzen Threadripper -prosessoreiden kohdalla ei vielä kerrottu kellotaajuuksia, TDP-arvoja tai hintoja. PCI Express -linjoja löytyy kuitenkin jokaisesta mallista 64 kappaletta. Intelin 16-ytiminen Core i9-7960X -malli on hinnoiteltu 1699 dollariin, joten nähtäväksi jää, kuinka kilpailukykyisesti AMD kykenee Threadripperinsä hinnoittelemaan. Myös Intelin X299- ja AMD:n X399-piirisarjaan perustuvien emolevyjen kesken on odotettavissa pienimuotoisempaa hintasotaa, mutta molempien hintatason odotetaan asettuvan 500 euron tienoille.
Kilpailun puuttuessa Intel on vuodesta 2010 lähtien lisännyt parin vuoden välein HEDT-alustaansa kaksi ydintä lisää:
- 2010: Gulftown (6 ydintä)
- 2011: Sandy Bridge-E (6 ydintä)
- 2013: Ivy Bridge-E (6 ydintä)
- 2014: Haswell-E (8 ydintä)
- 2016: Broadwell-E (10 ydintä)
- 2017: Skylake-X (18 ydintä)
Kiitos AMD:n ja Ryzen Threadripperin, kuluttajille tarjoillaan vuodessa 8 ydintä lisää, kun tähän asti viimeisen kuuden vuoden aikana ytimien määrä on kasvanut vain neljällä kuudesta kymmeneen.
No kylläpäs nyt menee Intelillä pelleilyn puolelle tämä touhu. :facepalm:
Mielenkiintoisia vuosia edessä ja hyvä niin!:tup:
En edes muista, että milloin viimeksi on ollut suurta muutosta tietotekniikassa ja tässähän on lupa sitten odotella monenlaisia uutuuksia.:drool:
Intel kiukuttelee emovalmistajille kun menivät itse munaamaan? 😀
Tuskin… Ei voi lähettä testiprossia ajoissa, jois niitä ei ole olemassa.
Mutta tosiaankin liikettä on tänä ja ensi vuonna prossapuolella! Kuinka taata kilpailukykyisiä prossia sahaamatta omaa oksaa kalliiden yrityspuolen prossien puolella.
Kunhan savu hälvenee, niin nähdään vielä paljon mielenkiintoisia segmentointi yrityksiä ominaisuuksien ja hintojen suhteen.
Jotenkin kyllä tulee väkisinkin hyvin hätäinen vaikutelma tuosta Intelin julkaisuista. Liekkö sitten AMD sohaissut oikein kunnolla muurahaispesää Ryzenin kanssa. No, aika näyttää mitä näistäkin tulee, mutta aika kikkailulta kyllä vaikuttaa etenkin tuon x299 piirisarjan ”avattavien ominasuuksien” kanssa. Jos tosiaan AMD tulee hinnoittelemaan tuon Threadripperin hyvin ja ei lähde samalle emolevyjen nerfauslinjalle x399 piirisarjan kanssa, niin saattaa Intelillä olla todella ahdas paikka, koska hinta/laatu-suhde jotakin aivan kelvotonta.
Intelin eka kuusiytiminen taisi tulla jo 2010 alkuvuodesta eli 980X?
Ilmeisen varmaa tietoa? Vai pitääkö vielä odotella emojen manuaaleja?
Itsellä ollut tarkoitus hankkia 1TB m.2 Samsung 960Evo, eli kannattaa siis hommata tuohon alustaan Intellin m.2?
Itsellä ollut viimeksi käytössä vuosia sitten RAID 10, mutta ainakin silloin hidasti käynnistymistä niin paljon ettei enää RAID- kiinnosta.
Tuo Intelin RAID-pelleily ja näkökulmasta pois jätetty (?) asia eli Intelin päätös käyttää purkkaviritelmää IHS:n ja prossun välissä ainakin ovat saaneet itseni katsomaan todella kiinnostuneena AMD:n suuntaan. Minkälaisia emoja on X399-alusta tarjoamassa on se kiinnostava kysymys. Toki prossujen hintatasokin vaikuttaa, mutta uskoisin AMD:n lähtevän siinä samalle linjalle kuin perus-Ryzeninkin kanssa. Intelin tarjonta ei vain kiinnosta noiden jo mainitsemieni asioiden sekä muutaman muunkin yksityiskohdan vuoksi.
Eiköhän Threadrippereitäkin saa ainakin 8-,12- ja 16 -ytimisinä. Myös neliydin on teoriassa mahdollinen.
Haiskahtaa määräävän markkina-aseman väärinkäytöltä :think:
Tässä voisi kertoa vähän selvemmin, että nämä kaikki rajoitukset koskevat siis vain NVMe-levyjä, ei SATA.
Totta, hyvä huomio. Päivitetty juttuun.
Tämä asia tuli jo aiemmin käsiteltyä uutisessa:
Intelin Core X -prosessoreissa käytössä lämpötahna piisirun ja lämmönlevittäjän välissä – io-tech.fi
Mutta lisäsin siitä maininnan ja linkin tuohon uutiseen :tup:
Niinkun toisessa threadissa mainitsin. Närästää tuo Intelin eri ominaisuuksien karsiminen. Broadwellin 8-Corea saa 40PCI-E lanella, mutta nyt saat samalla määrällä 28 lanea. Ei R7 malleissa myöskään kyllä onnistu SLI/CF molemmilla korteilla 3.0 16x:llä, mutta 6900k:lla kyllä onnistuu. Hinta tulee kivasti alas, mutta ominaisuuksia häviää edelliseen mallistoon verratuna. Liikaa siis karsitaan ominaisuuksia, ja juuri nämä 6 ja 8 ytimiset olisivat pelaajille ne osuvimmat vaihtoehdot.
Mitä tässä nyt on seurannut tuubin tekniikka (LTT, Jayztwocents) tyyppejä ja io:n juttua tästä Intelin tulevasta uudesta alustasta, niin tuntuu että kaikilla on aika sama fiilis eli mitä ihmettä ne touhuavat siellä Intelillä. Ja itsellä kyllä sama fiilis. Näyttää tietyllä tavalla siltä, että Intel yrittää aiempaan maineeseen nojaten saada puskettua tämän alustan käyttäjille, huolimatta siitä ettei se todellakaan ole edes parempi vs AMD:n vastaava.
@Sampsa mainitsit näkökulmassa, että Intel on eurooppalaisiin medioihin pistänyt välejään poikki, pystytkö avaamaan tuota enemmän (syitä yms)? Vai onko Intel kyllästynyt eurooppalaisiin?
Vaikka tuo x16/x16 SLI/CF on toki periaatteellinen kysymys myös, käytännössä tuon merkitys on lähellä nollaa. Erot x8/x8 vs x16/x16 ovat ihan prosentin parin luokkaa.
Vähä näyttäs löytyvän testejä jossa testattu uudempia kortteja SLI:ssä eri väylänopeudella. Luulisi muutenkin AMD:n hyötyvän tuosta enemmän kun heillähän kortit keskustelevat keskenään nimenomaan pci-e väylän yli, kun nvidia taas menee SLI-bridgeä pitkin. Toisaalta kortit nopeutuvat kokoajan, ja varmaan myös pci-e väylän kuormitus kasvaa kokoajan hieman.
Keinotekoiset rajoitukset kyllä ärsyttää ja että rahalla saa noita vielä unlockattua on jo ihan naurettavaa.
Hyvä puoli on tosin se, että hintoja on vähän leikattu.
Toivottavasti AMD pysyy kelkassa mukana tai menisi jopa ohi vielä.
http://www.gamersnexus.net/guides/2488-pci-e-3-x8-vs-x16-performance-impact-on-gpus
GTX 1080:llä testattuna erot ovat vielä pienemmät kuin mitä Kaotikki mainitsi. Tehokorteilla x4 alkaa muodostamaan pullonkaulaa, varsinkin SLI/crossfire seteissä. Tosin yllättävän vähäistä sellaista.
Intelin pöytälaatikko oli sittenkin tyhjä? Hirveää, mutta helppo ratkaista:
katso liitettä 23127
Hyvä kommentti osui silmiin jostain keskustelupalstalta. Huhuttujen hintojen valossa AMD = ThreadRipper, Intel = WalletRipper. 😀
Ne pisti viimeisen potkukierroksen ohessa pitkälti kaikki PR-tyypit Euroopasta pihalle, esim. Intelin Ruotsin konttori (josta Suomeen hoidettiin asioita) taidettiin aikalailla haudata. Käytännössä tällä hetkellä Euroopassa ei ole henkilöä joka hoitaisi aktiivisesti median suuntaan suhteita tai tekstikappaleita. Joillain yksittäisillä medioilla saattaa olla jotain kontakteja vielä talossa, jotka ehkä pystyvät järjestämään talon sisällä testiprossuja, meillä ei (enää) ole, aiemmin oli tosi hyvä kontakti.
Toivottavasti tästä saadaan kunnon hupishow intelin puolelta niin saadaan naurut ja amd:lle kunnon alusta tappelua varten.
Prosessor WAR! I like it;)
On tätä odotettu kun kuuta nousevaa. Milloin viimeksi on ollut tällainen tilanne? AMD pistää kampoihin ja Intel räpiköin jonnin joutavaa hilavitkutinta omiin tuotteisiinsa että saisi porukan ostamaan ja varsinkin maksamaan itsensä kipeiksi. Aika monella ns. Intel fanipojalla on ollut liian pitkään kissanpäivät, mutta hyvätkin putket loppuvat aikanaan. Nyt on se hetki…
Oliko tuo jollain piirisarjan tarjoamalla RAID virityksellä? Joskus ICH9 piirisarjojen aikaan menin moista kokeilemaan.. ei lämmittänyt. 🙂
Sitten vaihdoin rautakortiin ja sillon kun koneita vielä HDD:lta bootattiin niin hyvin pelitti. Nyt tuossa rautakoritssa ei sitten olekkaan kun varastolevyä kiinni, mutta kyllä sieltä bitti tulee/tuli bootissa ihan hyvin ulos.
Noista Intelin keinotekoisista virityksistä/rajoituksistä vedän kyllä nyt sen verran hernettä nenään, että seuraava kone tai sen päivitysosat ei Inteliltä tule. Alunperin piti uusia jo tänä keväänä, mutta lomasuunitelmat kusi it-budjetin. =)
Sieltä tulikin kommenteista jo omia mietteitä esille. Naurettavinta ehkä tuo keinotekoinen rampauttaminen (purkka, mikromaksut), ja selvästi on paniikkinappia jouduttu hakkaamaan.
Viimeksihän noita mikromaksuja tainnut olla LGA1156-aikana kun jostain Pentiumista(?) sai lisäominaisuuksia auki iskemällä taalaa tiskiin. Nyt puhutaan kuitenkin vielä isommista rahoista, joskin kovin monelle kotikäyttäjälle tuskin tuo on mikään paha rajoite. Emojen hinnat kyllä voi taas olla mitä on, HEDT-lankut Intelin puolella kun eivät ole perinteisesti mitään edullisia olleet.
Kiitti Sampsalle taas, näitä näkökulmia on mukava lukea. 🙂
Mites muut isot? Löytyykö WhatsAppista Jen-Hsun Huang ja Lisa Su? :geek:
Intel kusee omiin muroihinsa niin monella tapaa tämän uusimman räpellyksensä kanssa, että AMD saa munata todella pahasti jos ei markkinaosuudet lähde nousuun.
No kun ei siinä oikein ole mitään testattavaa ja raportoimisen arvoista..
PCI-Express 2.0 ei ollut pullonkaula aikoinaan, PCI-Express 3.0 ei ollut viisi vuotta sitten eikä ole nykyäänkään.
GTX 680:llä 4% performance hitti tulee kun korttia ajetaan 1.1 x16, 2.0 x8 tai 3.0 x4.
HD 7970:llä 1-3% ^
GTX 1080:llä 4-6% performance hitti tulee kun korttia ajetaan 1.1 x16, 2.0 x8 tai 3.0 x4.
Referenssi GTX 1080 on yli kolme kertaa nopeampi kortti kuin referenssi GTX 680 (silloisilla ajureilla).
Näinpä. Intel ei olisi tässä housut kintuissa -tilanteessa, jos se todella yrittäisi tarjota kuluttajille tuotteita parhaan kykynsä mukaan sovinnolliseen hintaan. AMD:lle tämä on ensiluokkaista PR-liputusta ja yritysneuvonnan ABC:tä (älä tee näin, kuluttajat ei tykkää), kun heidän edessään oleva sininen pystyseinä yhtäkkiä vaikuttaakin olevan rakennettu hiekan päälle.
Tästä hommasta selvästi paistaa läpi Threadripperin yllätyshyökkäys HEDT-markkinoille. Ilman AMD:n olemassaoloa HEDT-puolella (kuten viime vuosina), Intelin Sky-X / X299 varmasti nähtäisiin aivan toisessa valossa, ehkä lähinnä neutraalina "uutta Winteliä, ihan kiva". Tiedä sitten, kuinka moneen oikeasti tekee pahaa tuo Pay to RAID -järjestely ja lämpötahna-liimaus.
Kaikesta huolimatta, paras alusta voittakoon :tup:
Alkavat ne erot olemaan 1080 Ti:n ja Titan Xp:n tehoisilla korteilla jo huomattavia.
Titan X Performance: PCI-E 3.0 x8 vs x16
Itse en jaksa uskoa tuohon Intelin NVMe-rajoitukseen (RAID-rajoituksen ehkä vielä voisi, mutta lähes yhtä järjetön sekin), tuohan olisi vuosikymmenen suurin haista paska-julistus kuluttajia kohtaan.:beye:
siis ei se rajoitus koske kaikkia nvme-asemia, vaan vain prossuun kytkettyjä asemia joilta halutaan bootata
Nimen omaan tuo boottirajoitus tässä ihmetyttääkin, NVMe-asemaa kun ei kannata muuta varten kuin käyttikselle (bootti) ostaakkaan.:beye:
Juu mutta nuo testit ovat yhdellä näytönohjaimella. Ja niinkun mainitsin niin crossfiressähän kortit keskustelevat keskenään nimenomaan pci-e väylän välityksellä.
Tuossa on joku testit guru3d:lla 980 SLI:llä testattuna. 5% nopeuseroa parhaillaan.
PCI Express Scaling Game Performance Analysis review
Pointtinahan oli itsellä että tuosta on voinut kasvaa ero esim SLI Titan XP:llä
Jos ei tuota meikäläisen liirumlaarumia jaksa lukea niin tässäpä tuo tiivistettynä videolla:
:kahvi:
Hyvin jaksoi lukea. Minusta ehkä parhain näkökulma tähän mennessä :rolleyes:
Eipä se 7740K huono hankintakohde olisi jos emon saisi samoihin tasoihin kuin mainstream puolella. Tuo Coffee Lake kun näyttää olevan taas 0% IPC niin jännäksi menee kummasta löytyy nopein teho per core se vai 7740K.
Kilpaileeko nämä Core X-sarjan prosessorit pelkästään Ryzen Threadripperiä vastaan vai taisteleeko Intel kahdella rintamalla näiden Core X-prosessorien kanssa (1800x vs i7-7820X)?
Se on vähän fiftisiksti, niin sanotusti. Periaatteessa kahdella rintamalla.
Eikös AMD ilmoittanut tässä jokunen vuosi (3?) takaperin ettei aio pyrkiä HEDT -markkinoille ollenkaan? Silloin jäi sellainen ajatus ettei lähivuosina ole mitään ihmeitä tulossa… liekö sitten saaneet kilpailijansa uskomaan että näin on. Itselleni ainakin Threadripper tuli aika puskista, tosin en ole juuri huhumyllyjä seuraillut.
X58 & X79- settejä.
Voi olla, että AMD:n mieli muuttui kun saivatkin Ryzenin kulkemaan ennakoitua paremmin. Ja miksi ei, kyllä heidän kannattaa imuroida fyrkat firman kassaan jos se vaan onnistuu. Intel on joka tapauksessa rahastanut liian pitkään yksinvaltiaana tuossa segmentissä ja sen näkee hinnoista.
…ja mikäs siinä on tehdessä 16core chippejä jos kerran huhut yli 80% saannoista toimivista 8-core ytimistä pitävät paikkansa. Pystyvät myymään vielä edullisestikin, saaden vielä terveen voittomarginaalin.
Tosin kun miettii noita rajoituksia, niin eipä ne ole mitenkään uusia. Virtualisointia, kellotus ominaisuuksia ym on ollut karsittuna piirisarjasta ja prossusta riippuen jo iät ja ajat..
En muista itse tällaista, mutta jos ovat sanoneet niin eiköhän siinä meinaatu ihan noita FX-prossuja vain, ei Ryzeneitä.
Heeei? Nyt pitää haukkua Inteliä (eikös se ole trendin nykyään)?
Aikaisemmin (Nehalem -sukupolvi taisi olla viimeinen) kaikkia prosessoreita pystyi kellottamaan FSB:tä kellottamalla.
Vasta tämän jälkeen siirryttiin kerroinlukkoihin ja K/X-prosessoreihin joilla kellottaminen oli edelleen helppoa (tai edes mahdollista, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta). Käytiinhän tästäkin aikanaan iso parku, mutta näin ne kuluttajan itsestäänselvyydet on saatu rahastetuiksi ominaisuuksiksi ennenkin.
Virtualisointia tarvitaan lähinnä kai business -puolella, joten en kotikäytössä näe sitä kovin tarpeelliseksi (mutta ei siitäkään saisi teitenkään periä lisähintaa…)
Nyt ollaan kohta kuitenkin tilanteessa, että AMD tarjoaa ilman lisähintaa kaikki ominaisuudet mutta Intel-prosessoreissa pitäisi lisäominaisuuksista maksaa.
Tämä on mielestäni hyvä tilanne. Ennen pitkää alkaa Intel-asiakkaillakin katse kääntymään punaiseen leiriin, joten Intelille tulee painetta tarjota enemmän ominaisuuksia maksutta (tai, kai ne Intel-prosessorit kalliimmiksi jatkossakin jäävät, joten siten ne Intel-spesifiset lisäominaisuudet jäävät edelleen hinnoitelluiksi).
Jos Intel on tehnyt itsestään omien prosessorisegmentointiensa kautta liian kankean niin kärsiköön nahoissaan!
Eihän kyseessä mikään "trendi" ole, IMO täysin perusteltua kritisoida valmistajaa äärimmäisyyksiin viedystä tuotesegmentoinnista. Ehkä ärsyttävin kategoria noissa on käskykannat, Intel julkaisee yhä 2017 uusia suorittimia joissa ei ole edes AVX:ää (esim. Kaby Lake Pentiumit).
Eihän Faildozerilla surkealla energiatehokkuudellaan olisi sinne ollut mitään mahdollisuuksia.
Jos edes suorituskyky kaikilla säikeillä olisi ollut kärkeä, se olisi voinut pelastaa tilannetta.
Mutta sekin toteutui vain sille optimaalisimmassa koodissa.
Joten ei ihme että AMD:n serveri ja high end markkinat haihtuivat ilmaan kuin vesi saunan kiukaalta.
Ja olihan koko desktop-puolikin pari vuotta melkeinpä APUjen varassa kun ei "huulipunan laittaminen sikaan" sitä muuksi muuta.
Mitään tuollaista AMD ei ole sanonut. Kyseessä oli jonkun Intelistin roskapropaganda.
Vaikka ei sanonut niin kyllähän se hieman vaikutti menevän sinne vähävirtaisten ARM-prosessoreiden suuntaan ihan palvelimissakin ennen kuin Zen-projekti käynnistyi. Eli jossain vaiheessa vaikutti ihan oikeasti siltä, että AMD olisi luopumassa x86 high-end-prosessoreiden kilpailusta.
Kaikin puolin hyvään suuntaan on AMD menossa CPU-puolella.
Nyt kun Vegakin yllättäisi positiivisesti…