Huawei on ollut ainakin kuluttajille näkyvimpänä kärsijänä Yhdysvaltain ja Kiinan välisessä kauppasodassa. Kauppasodan myötä yhtiö ei esimerkiksi voi enää käyttää Googlen palveluja puhelimissaan.
Nyt Reuters kertoo Nikkein uutisoineen viime viikolla useisiin lähteisiin perustaen, että valtaosan Huawein HiSilicon-järjestelmäpiireistä valmistava TSMC on lopettanut tilausten vastaanottamisen yhtiöltä. Viimeiset ennen lopettamista tilatut sirut tullaan toimittamaan Huaweille näillä näkymin syyskuun aikana.
Huawei on kieltätynyt kommentoimasta asiaa ja TSMC on puolestaan todennut Reutersille, ettei se kommentoi tilausten yksityiskohtia ja lisäsi Nikkein raportin olevan vain huhua. Vaikka TSMC ei ole yhdysvaltalainen yritys, maan asettamat pakotteet koskevat amerikkalaisteknologian vientiä Kiinaan riippumatta siitä, missä itse tuotteet on valmistettu. Myös Huawein järjestelmäpiirit käyttävät yhdysvaltalaisteknologiaa.
Olettaen Nikkein raportin pitävän paikkansa, on Huaweilla edessä vaikeat ajat. Käytännössä TSMC:n päätös pakottaisi yhtiön käyttämään yksinomaan kiinalaista SMIC:iä, jonka valmistusprosessit eivät ole kilpailijoiden tasolla. SMIC:llä on tällä hetkellä massatuotannossa 14 nanometrin prosessi ja 7 nanometrin prosessin massatuotanto olisi tarkoitus aloittaa koe-erien muodossa vuoden lopulla.
Huawei valmistuttaa tällä hetkellä Kirin 710A -sirua SMIC:n 14 nanometrin prosessilla. Sen ominaisuudet ovat ilmeisesti identtiset TSMC:n 12 nanometrin prosessilla varustettuihin Kirin 710- ja 710F-siruihin verrattuna, mutta esimerkiksi tehonkulutusvertailuja ei ole vielä saatavilla.
Tilanne aiheuttaa oman hämminkinsä myös TSMC:n päässä. Huawein oli tarkoitus olla muun muassa ensimmäinen N5-prosessia käyttävä asiakas Applen ohella.
Lähde: Reuters
Kerrankin saa lukea loistavia uutisia omasta subjektiivisesta näkökulmasta katsoen.
Tämä. Ja se että normot silti ostavat noita ja ovat aivan kassalla kun ei olekaan sitä Play Storea kuten ovat tottuneet. Omalla kohdalla anteropuhelimissa jo jokusen vuoden ollut vaatimus että puhdas Android oltava, ei käy mielessäkään ostaa mitään bloatilla höystettyä ja valmistajan omalla UI:lla olevaa kalikkaa.
Apple toki oma osansa ja iPhone on omilta osiltaan loistava; en tässä hae mitään väittelyä mutta Apple tekee hommat vaan hemmetin hyvin.
Niin no, itse en osta ikinä ainuttakaan Applen laitetta. Mutta jokaisella perheenjäsenellä on joko Huawei tai Honor luurina.
Ja aivan loistavasti pelittää.
Täysin pelkkää poliittista pelleilyä, mutta itse ei siihen voi vaikuttaa, joten mennään sillä mikä on tilanne.
Mitäköhän kaikkea se Trumpin idiootti vielä pystyy maailmasta pilaamaankaan…
No, aika näyttää…
Makuasioita, ite ostin oman iPhoneni kun lähti käytettynä halvalla, mutta jees, ei lähetä vänkäämään
Mutta sepä se, Trumpilla paska päivä niin puoli maailmaa saa kärsiä seurauksista. Yhyy, ne on kiinalaisia, ne vakoilee; ketä perkele kiinnostaa jos peruskäyttäjän tietoja saattaa vuotaa kiinalaisille? Ihan yhtälailla helvetin moni pulju vuotaa USA:n puolelle käyttäjistä tietoja ja so what? Se ei tunnu olevan ongelma ollenkaan.
Täysin ilman valmistajan omia kikuloita ei vain ole Androidia saanut kaupasta enää vuosikausiin. Joka luurissa on jotain mitä ei ole muissakin puhelimissa.
Noh, tajunnet kuitenkin mitä tarkoitan.
Juu, ei. Omena on ihan minun oma mielipiteeni
Net, ketkä haluaa sitä firmaa tukea, saavat tehdä niin aivan vapaasti
Samanlaisen boikotin tein myös Nvidian tuotteille, kun ei firman toimet oikein tyydyttäneet omaa makua.
Jenkkien sentään tiedetään aivan varmasti käyvän läpi mm. kaiken sähköpostiliikenteen jne.
Kaikki kerää dataa ja vakoilee kaikkia. Tekopyhää kohdistaa viha isoimpaan vastustajaan ja yrittää ajaa se alas. Meneekö seuraavaksi Xiaomi? Ja mikä sen jälkeen?
Yhtään vedenpitävää todistetta ei ole kukaan lyönyt pöytään…
Eiköhän siinä ollut taas ihan tarpeeksi ränttäystä siitä aiheesta
Huaweilla oli loistava hinta/laatu-suhde. Ja sitten vähän muutenkin kiinnostaa, että yritys voidaan haluttaessaan näin pudottaa johtavasta markkina-asemasta taloudelliseen kaaokseen, koska siltä tuntuu..
En ole vuosiin ostanut Huaweita, mutta varovaisen pelokkaasti katselen, että yrityksiä voidaan näin ajaa alas poliittisilla päätöksillä.
Samsungia suosimalla on ollut pari vuotta edellä ominaisuuksissa puhdasta androidia. Toki vanha ui roska oli aikanaan aivan kauheaa. Nykyisin oikein toimivaa.
Huaweilla ei kyllä hyvin mene jos piirit jää saamatta ja joutuvat käyttämään mobiilipuolella "antiikkista" valmistustekniikkaa. Kilpailijat menee ohi joka puolelta.
Juuh, omat kokemukset Samsungista viimeksi sieltä J5 2015:stä joten saatan dissata turhaan.
Sanotaanko näin että joka valmistajalla omat hyvät ja huonot puolensa
Ainut vaikutus mihinkään muuhun firmaan tai niiden tuotteisiin on tuotantokapasiteetin vapautuminen, kuka sitä sitten ostaakin.
Tuohon nimenomaan viittasin
Enpä usko että hirvittävän monen sirun aikataulu on kiinni tuotantokapasiteetin riittämisestä.
Sitä ei sitten tiedä kuka sitä lisäkapasiteettia ostaa ja paljonko.
En ymmärrä miten sen saa luettua näin kun tuolla ei varsinaista ole mitään merkitystä Amd ilmestymiseen tai sen saatavuuteen.
En usko itsekään että tällä on mitään tekemistä GPU-puolelle. Oletan että näyttispiirit ja mobiiliromut menevät ihan eri tuotantolinjoilla kun aivan eri luokan piireistä kyse. Tai mistä minä tiedän, mutta näin luulisin ainakin.
Voisin kuvitella että samat tuotantolinjat voisivat käyttää sekä HD- että HP-kirjastoja sen mukaan mitä mikäkin piiri käyttää, tietoa ei tästä kuitenkaan ole.
Mullahan siis ei ole hajuakaan näistä piirituotannoista, lähinnä tuollainen perstuntuma tuossa kommentissa.. korja(tka)a jos hupatin aivan omiani.
Itsekään en mielelläni vuotaisi luottokortin tietoja ja muuta informaatiota esim. Itänaapurille, saatikka sitten kiinan kommunistiselle puolueelle. Mutta toki joidenkin mielestä nämäkin on makuasioita.
On valmistuttanut sekä Samsungilla että TSMC:llä, nykyiset tulee TSMC:ltä, samoin seuraavat
Mä enemmän ihmettelisin Huawein dissausta Suomessa. Yritykset ja valtio saa huolehtia omasta tietosuojastaan miten lystyy, tavallista kuluttaja-asiakasta ”vakoillaan” joka puolella jatkuvasti kaikkien riittävän suurten tahojen kautta. Miten ihmeessä jenkkien vakoilu on yhtäkkiä ”sitä parempaa” vakoilua.
Mua enemmän harmittaa että mä en saa tuosta omasta Huaweista kaikkia haluamiani Googlen ja mahdollisesti muiden turhia ohjelmia pois. Mä en tee enkä tule tekemään yhtään mitään Googlen Duolla tai äänihaulla.
Niin tärkein syyhän näihin toimiin yhdysvaltojen osalta on ne 5G laitteet ja sen puolen vakoilusyytteet yms. Mobiilipuoli meni vain sivutuotteena, ja varsinkin kun jenkeissä ei Huawein markkinaosuus ikinä ollut kovin kummonen niin peruskäyttäjän tietovuodot mobiileista ei tosiaan siellä ketään kiinnosta.
Niinno, toivottavasti markkinat kiinan ulkopuolella korvaa sitten vastatoimien laskun:
data-unfurl="true" data-result-id="60555" data-url="https://yle.fi/uutiset/3-11457377" data-host="yle.fi" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Talouslehti: Kiina uhkaa Nokiaa ja Ericssonia vastatoimilla, jos EU-maat alkavat sulkea Huawein pois 5G-markkinoiltaan
data-onerror="hide-parent"/>
yle.fi
Kyllä tässä taitaa kaikki osalliset olla siellä häviäjien kategoriassa tavalla tai toisella…
Tämä. Se että Jenkit on tässä moraalipoliisina on suunnilleen sama kuin että Niko Ranta-aho dissaisi höpöheinän hengittäjiä. Jenkit on tässä liikkeellä tasan omista itsekkäistä syistään, joista perimmäisenä on oman supervalta-aseman pönkittäminen. Ei Kiinaa tekisi mieli hirveästi puolustella, kun Suomen demokratiasta katsottuna melkoinen paskavaltiohan Kiina monella tasolla on, mutta Jenkkien kaksoisstandardit jaksaa huvittaa.
Paha uutinen Kiinan kannalta. Kiina varmaan joutuu nopeasti pumpata SMIC:n valmistusprosessin parantamiseen rahaa. Kiina tekee kuumeisesti töitä päästäkseen mahdollisimman omavaraiseksi näissä, mutta aikaa se vie ja aika on tunnetusti rahaa. Kyllä Huawein puhelinten valmistus isoja hittejä ottaa, mutta Kiinan taloudellinen hauis on kyllä valtaisa.
Eikö viime Q:lla Huawein puhelinmyynti kasvanut joku 7% ? Toki Kiinan ilmoittamiin lukemiin on aina hyvä suhtautua skeptisesti.
Eiköhän tässä Huawei ja Kiina tee kaikkensa, että mahdollisimman nopeasti ja hyvin saisivat paikattua tilannetta kiinalaisella teknologialla ja piireillä. Ja toinen mitä varmasti odotellaan kieli pitkänä, on marraskuiset Yhdysvaltain presidentinvaalit. Tilannetta todennäköisesti helpottaa, jos sattuu käymään hyvä tuuri ja Trump potkitaan pois valkoisesta talosta.
Taiwanilaisen TSMC:n sirutuotannon loppuminen tarkoittaa High End tuotteiden rampauttamista myös Kiinassa, kun käytössä ei enää ole kilpailukykyistä rautaa. SMIC:n piirejä voidaan käyttää Low Endissä ja vanhempia High End piirejä jonkin aikaa Middle Rangessa sikäli, kun niitä on hamstrattu varastoon (Huawei has spent billions on a two-year stockpile of American chips). High Endiin ei kuitenkaan ole mitään vaihtoehtoja ja se alkanee näkymään lopulta myös Kiinan myynnissä, joka on tähän saakka porskuttanut aika hyvin.
Kaikki kuluttajien vakoilu on mielestäni ikävää, mieluummin annan tosin jenkkien itseäni vakoilla kuin kiinan tai venäjän kaltaisen paskavaltion.
Jokainen huawein menettämä lantti on kiinan kommunistisen puolueen menettämä lantti, joten hyvä uutinen
Saman päivänä julkistettiin että Apple neuvottelee TSMC:n kanssa uusien custom piirien tuotannon kanssa eli nämä mitä tulee kannettavien ja apple tietokoneisiin. eli kovin suurta lovea ei TSMC kassaan tule kun lyhyelllä aikavälillä.
Tää on kyllä aina hauska että ne "ominaisuudet" vie sitä edelle. Ja kun muu toiminta on sitten, noh välillä vähän haastellista, päivityksiä saa odotella sen 6kk, niin siinä vaiheessa voinee katsella, että onko ne kaikki "lisäominaisuudet" niin tarpeellisia.
Jokainen tietysti tavallaan ja tarpeiden mukaan.
Joo mieluummin ottaisin ilman turhakkeita ja päivitykset ajallaan. Mutta ominaisuuksissa on oltu edellä monessa kohtaa.
/OT
Tämä on se riski mitä ei tunnuta täällä ymmärtävän. Nyt se koskee vain hyvää/pahaa/ei kiinnosta Kiinaa, mutta yhtälailla se koskee myös EU:ta. Kun USA:ssa todetaan jonkun olevan kilpailija heidän markkinalleeen, niin sieltä saadaan poliittisella päätöksellä tuhottua myös yhtiöt EU:ssa. Näinhän käy jo nytkin, Venäjä tuottaa maakaasua joka kilpailee USA:n yritysten kanssa -> eipäs eurooppalaiset saa rakentaa omille mailleen putkia. Sama toistuu missä tahansa teollisuudenalassa, jossa koetaan sen olevan strategisesti USA:lle tärkeä.
Eikä täällä uskalleta ottaa mitään kantaa asiaan. Tämä koskee niin pankkitoimintaa (luottokortit, tilit etc – kaikista yksittäisen henkilönkin Suomen pankkiasioinnista voidaan päättää jenkeistä käsin), nettiyhtiöitä kuin mitä tahansa alaa jossa liikkuu edes pieni määrä rahaa. Se ei ole tervettä pidemmän päälle, varsinkaan kun protektionismi USA:ssa on kasvamaan päin.
Lähde
Eikös tuo ole nyt vähän ristiriitaista? Huawei tuottaa niin halvalla ettei voi kannattaa, mutta Ericsson pistää vielä halvemmalla ja silti sen kohdalla se kannattaisi? Vai olikohan kumpikin ajattelemassa pidemmällä tähtäimellä ja hakemassa huoltosoppareista itse tuoton?
Ei Huawei kotimarkkinoilla niin halvalla myy, vaan länsimarkkinoilla. Ericssonin teki halpoja tarjouksia pitääkseen ylipäätään nykyisen tasonsa markkinaosuudesta (ja pikkusen päälle, kun Nokia jätti leikin sikseen vedoten juuri kannattamattomuuteen edes niillä huoltosoppareilla), ja aika nollasummapeliä se silti tullee olemaan. Ei se telealalla mikään erityisen iso salaisuus ole, että Kiinassa vedetään aika lujaa kotiinpäin kilpailutuksissa. Samsungin kommentit taasen koski länsimarkkinoita, kuten Eurooppaa. Kiinassa eivät ole käyneet edes kilpailemassa.
Huawein pois sulkeminen markkinoilta on Trumpin päätös. Turhaa ne Suomelle ja Ruotsille sitä kostaa.
Kiinan saisi nukettaa pois maanpäältä tykkänään.
Omaan Galaxy S10+:aan tulee kuukausipäivitykset heti kuun alussa joten en oikein tiedä mistä odottelusta puhe. Vuosittaiset Android-versiot ei tule heti mutta niillä nyt ei ole mitään merkitystäkään koska niissä ei ole tullut vuosikausiin mitään parannuksia käyttöön. Lähinnä heikennetty Androidin käytettävyyttä ja viety koko roskaa iOS:n suuntaan.
Ehkä Kiinalaiset ajattelee, että vahinko kiertämään kun ei ne voi sitä jenkeillekään kostaa, koska jenkit on liian vahvoja.
Anteeks tyhmä kysymykseni, mutta eikö jossain ollut, että huawei voisi samsungilta hommata exynos piirejä? Se olisi ainakin osittainen ratkaisu high end puolelle ennen kuin smic pääsee vauhtiin? vai onko sekin vesitetty jollain, että sisältää jotain amerikasta kun eikös exynos piirit ole pitkälti korena tuotantoa?
Jenkkien pakotteet koskevat myös muualla valmistetut jenkkiteknologiaa sisältävät tuotteet. + Etelä-Korea on jenkkien kaveri.
Ei ole olemassa jenkkiläistä mobiiliverkkovalmistajaa jota vastaan hyökätä. Ja jenkkiläisiä puhelinvalmistajiakin on aika heikosti. Ja Applea vastaan hyökkäämällä hyökkää lähinnä Kiinalaista tehdasduunaria vastaan, koska Applen luurien valmistus työllistää satoja tuhansia Kiinalaisia…
Samsungin vaihtoehdot tilanteessa:
Kumman itse valitsisit jos olisit Samsungin johtaja myisit enemmän puhelimia ilman riskejä vai auttaisit Huweita myymään enemmän puhelimia jolloin omiasi myydään vähemmän ja vielä valtavalla riskillä suututtaa jenkit?
Koska vihdoin lopetettaisiin tuo muiden maiden nuoleskelu, USA saisi minun puolestani kiukkuilla rauhassa yksin. Jos Kiina valmistaa maailman parasta 5G teknologiaa, miksei sitä saisi hyödyntää? Eikös siinä ole koko vapaiden markkinoiden pointti.. Molemmat maat siellä kuitenkin vakoilevat minkä kerkeävät. Uskallan väittää, että Yhdysvaltalaisyhtiöiden suorittama vakoilu kaiken lisäksi on länsimaalaisille enemmän haitaksi kuin Kiinalaisten..
Muusta en tiiä kun luin vaan asiasta joltain mobiilisivulta suomalaiselta kuitenkin.
Samaan tapaanhan voisi ajatella kun samsung toimittaa oled paneeleja applelle, että auttaa appleä myymään omiaan enemmän? Eikä tuo niin erikoista nykyään ole, että valmistajat keskenään myy toisilleen.
data-unfurl="true" data-result-id="61144" data-url="https://www.tsmc.com/tsmcdotcom/PRListingNewsArchivesAction.do?action=detail&newsid=THGOANPGTH&language=E" data-host="www.tsmc.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
TSMC Announces Intention to Build and Operate an Advanced Semiconductor Fab in the United States
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.tsmc.com
Syyhän tähän on edelleen että kiina alkaa olla jos siinä asemassa että hallitsee kehityksen suuntaa, siksi tämä halutaan kääntää usan hallintaan.
Eli tarkoitan millaisia piirejä valmistetaan ja mitä niihin laitetaan.
Tietääkseni ei ole yhtään jenkkifirmaa joka edes yrittää valmistaa 5G verkkolaitteita.
Tämä on puhtaasti jenkkien turvallisuuspoliittinen kampanja, jolla halutaan estää Huawein laitteiden päätyminen jenkkien tiedonvälitysinfraan.
Millätavalla hidastaa? Ennen huawein rahat meni TSMC:lle joka kehitti niillä puolijohdetekniikkaa, nyt ne rahat menee kiinalaisille firmoille jotka kehittävät puolijohdetekniikkaa. Eli kiinalaiset kehitysbudjetit nousevat. Tämän lisäksi tämä antaa poliittista motivaatiota kiinalle kehittää omat ratkaisunsa ja todennäköisesti myös motivoi kiinalaisia kuluttajia valitsemaan enemmän paikallisia tuotteita. Joten kyllä tämä liike on aika win-win kiinalle.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä