Kryptolouhinta on nostanut taas ikävästi päätään näytönohjainmarkkinoilla ja yhdessä koronapandemian kasvattaman kysynnän kanssa tehnyt uusien näytönohjainten ostamisesta liki mahdottomalta tuntuvan tehtävän. NVIDIA ilmoitti jo aiemmin harkitsevansa uusia nimenomaan louhintakäyttöön suunnattuja tuotteita helpottaakseen painetta GeForce-markkinoilla ja nyt se on myös toteuttanut aikeensa.
NVIDIA CMP tai pidemmin Cryptocurrency Mining Processor on yhtiön uusi, tässä vaiheessa neljästä mallista rakentuva sarja louhintakortteja. Louhintakorteista puuttuu näytönohjainten näyttöulostulot ja NVIDIAn mukaan niiden kellotaajuuksia ja jännitteitä on rajoitettu energiatehokkuuden parantamiseksi. Yhtiön mukaan niihin käytettäisiin vain grafiikkapiirejä, jotka eivät kelpaa GeForce-mallistoon, minkä pitäisi helpottaa pelaajien tilannetta entisestään. Yhtiö tulee lisäksi rajoittamaan GeForce RTX 3060 -näytönohjaimen louhintanopeuden ajureiden kautta puoleen normaalista, mutta vastaavista aikeista muiden RTX 30 -mallien osalta ei ole ollut puhetta.
NVIDIA ei ole virallisesti paljastanut mihin grafiikkapiireihin uudet louhintakortit perustuvat, mutta niille ilmoitettujen louhintanopeuksien perusteella vain huippumalli perustuu uuteen Ampere-arkkitehtuuriin ja loput vanhempaan Turing-arkkitehtuuriin. Huippumalli CMP 90HX:n louhintanopeus Ethereum-pohjaisille virtuaalivaluutoille on 86 MHash/s. Oletettavasti GA102-grafiikkapiiriin perustuvassa laskentakortissa on 10 Gt tarkemmin määrittelemätöntä muistia ja 320 watin TDP-arvo.
45 MHash/s nopeuteen yltävän CMP 50HX:n on spekuloitu perustuvan viime sukupolven TU102-grafiikkapiiriin. Se on 90HX:n tavoin varustettu 10 Gt:n muistilla, mutta louhintakortin TDP-arvo on matalampi 250 wattia. 40HX perustuu mahdollisesti TU104-grafiikkapiiriin. 8 Gt:n muistilla varustettu louhintakortti on varustettu 185 watin TDP-arvolla ja 36 MHash/s:n louhintavauhdilla. Porukan pohjimmaisena löytyvä 30HX tarjoaa 26 MHash/s laskentanopeutta ja sen oletetaan perustuvan TU106-grafiikkapiiriin. Louhintakortin TDP-arvo on 125 wattia ja siinä on 6 Gt muistia.
AnandTech on huomannut kuitenkin yhden selkeän ongelman NVIDIAn uudessa CMP-sarjassa: Suorituskyky wattia kohden. Minerstat-sivuston statistiikkojen mukaan RTX 3080 ja 3090 tarjoavat 0,44 ja 0,42 MHash/s per watti, RTX 3060 Ti 0,50 Mhash/s per watti ja RTX 3070 peräti 0,53 MHash/s per watti; kaikkien luvut ovat siis selvästi korkeammat kuin parhaimmillaankin vain 0,27 MHash/s per watti tasolle yltävillä CMP-louhintakorteilla. Mikäli louhintakorttien hinnoittelu ei ole selvästi GeForce-sarjaa edullisempi, voi niiden hankinnan perustelu olla vaikeaa.
NVIDIA CMP -sarjan 30HX ja 40HX saapuvat myyntiin vuoden ensimmäisen neljänneksen ja 50HX sekä 90HX toisen neljänneksen aikana.
Olisivat voineet käyttää näitä louhintaan sopimattomia piirejä mieluummin Geforce-mallistossa? RTX 3075 tjsp. nimellä tuoneet myyntiin
Siis mitä louhintaan sopimattomia? Näissä hyödynnetään NVIDIAn mukaan GeForceiksi sopimattomia piirejä.
Paskapuhemittari hakkaa rajotinta. Jos en oo jotain käsittänyt väärin, niin hyvä peli kortti = hyvä louhintakortti. NVIDIA ottaa tällä rahat mainaajilta ja samalla kalastelee hyvää PR:ää pelaajilta. Nerokas firma täytyy myöntää.
Niin, mutta kuka sanoi että louhintakortti = hyvä louhintakortti? Kuten uutisessakin mainitaan, AnandTechin löydösten perusteella näiden louhintasuorituskyky per watti on surkea GeForceihin verrattuna
Luin uutisen ja oli ihan hyvin kirjoitettu. NVIDIA sanoi, että helpottaa pelaajien tilannetta. Implikoiden, että louhijat nyt innoissaan ostaisivat nämä ja jättäisivät 3080:set hyllyille. Todellisuudessa tällä ei ole juuri mitään vaikutusta näyttisten saatavuuteen.
En kyllä ostaisi em. kortteja ellei ne ole n. 50% edullisempia kuin peleihin suunnitellut, sillä niillä ei ole yksinkertaisesti mitään jälleenmyyntiarvoa.
Pointtihan on siinä, että pelikortit hidastetaan niin, että niillä ei kannata louhia. Louhijoiden sit oltava ilman tai ostetava louhintakorttia.
Vain 3060 malli, ja sekin "ajureilla". BIOSsitkin saa flässättyä edellisestä version backupista.
3060 on eri piirillä kuin jo aikaisemmin julkaistrut. Siihen ei saane mitään wanhaa biossia flashattua. Jos nvidia haluaisi niin ne 3060ti ja ylöspäin vois myös lukita. Toki ne jotka on jo markkinoilla on mahdoton lukita jälkikäteen koska wanha bios ja wanha ajuri. Jäänemme sitten seuraamaan, että tuleeko tästä joku etherium mainaajat vs. pelaajat kissa ja hiiri leikki missä piirejä lukitaan ja availlaan.
Nyt jos toimivat ennen hulluuden romahtamista, niin varmasti saavat ihan kohtuukatteen noista ja pääsevät "roskastakin" eroon..
Mielenkiintoistä nähdä seuraava vuosikatsaus, miten paljon on onnistuttu tuottamaan kortteja.. Ilmeisesti ihan kohtuu paljon..
Lisäksi nämä mainauskortit pitää saada markkinoille nopeasti, kun kryptovaluutta on epästabiilia ja kurssi voi kääntyä laskuun varoittamatta. Ja kohta voi tulla eteen tilanne, että lohkot vaativat enemmän laskentatehoa ja sitten suorana seurauksena mainauksesta saa vähemmän rahaa.
Toivottavasti tuo virrankulutus saadaan kuitenkin kuriin, ennen kuumaa kesää.
En usko. Kun on tarpeeksi motivaatiota, mikä vaan voidaan hakkeroida. Kysymys on vaan, kuinka pian?
Njoo.. tässä tosiaan pitäisi tietää, että a) Millä tavalla ovat sopimattomia Geforce-piireiksi? b) Miksi näillä on heikko hyötysuhde?
Anandtech:n hyötysuhde-taulukossa mietityttää se, että HX-korttien kohdalla virrankulutus-lukemana on käytetty korttien "rated power"-lukemaa: Onko se realistinen lukema keskikulutukseksi..kun Geforcet kuluttavat selvästi alle "rated power"-lukeman? 90HX ja RTX 3080 omaavat kumpainenkin 320W:n "rated power"-lukeman. Kysyn koska en tiedä.
Njoo.. tässä tosiaan pitäisi tietää, että a) Millä tavalla ovat sopimattomia Geforce-piireiksi? b) Miksi näillä on heikko hyötysuhde?
Anandtech:n hyötysuhde-taulukossa mietityttää se, että HX-korttien kohdalla virrankulutus-lukemana on käytetty korttien "rated power"-lukemaa: Onko se realistinen lukema keskikulutukseksi..kun Geforcet kuluttavat selvästi alle "rated power"-lukeman? 90HX ja RTX 3080 omaavat kumpainenkin 320W:n "rated power"-lukeman. Kysyn koska en tiedä.
Nvidialta unohtu yks asia tässä. Jälleenmyyntiarvo. Pelikortit saa pelaajille kieroon, näillä voi heittää vesilintua. ROI on paljon pidempi näillä kuin peruskorteilla = fail.
Legenda kertoo et se on vBIOSiin ympätty rajotus mikä sit lyö jarrut pohjaan louhintakäytössä, eikä ajuritason ratkasu. Toistaseks kukaan ei oo keksiny tapaa muokata RTX-korttien bioseja säätääkseen virtarajoja yms, joten ollaan tyydytty vaan flashailemaan toisten korttien bioseja ristiin.
Toki tää varmaan nyt sit aiheuttaa sen et porukka alkaa ihmettelemään asiaa enemmän ja ehkä löydetään tapa muokata noita bioseja, mutta ainakaan nykyhetkellä ei oo mahdollista. Toisaalta tääkään ei vaadi kun sen et ykskin 3060 bios valahtaa nettiin missä tätä rajotusta ei ole, niin sen jälkeen se ois vähän sama kun sitä rajotusta ei olis missään kortissa.
Tuo BIOS tullaan kiertämään hyvin nopeasti kun tarvetta on.
Jos siis joku ei ymmärrä näitä kortteja ja miksi ne ovat olemassa. Nvidialla on todennäköisesti yli puolen vuoden/vajaan vuoden tuotannon seurauksena läjäpäin piirejä (nimenomaan piirejä, ei kortteja) jotka eivät läpäise laatuseulontaa. Eli toimivat, mutta eivät riittävän hyvin että ne saisi mihinkään pelikortteihin kun piireistä on hajonnut tiettyjä osia, tai tietyt osat eivät toimi tarpeeksi hyvin.
Näistä piireistä tehdään nyt ”mainauskortteja”. Joille virrankulutus-, teho- ja muut laatuvaatimukset ovat huomattavasti alemmat kuin pelikorteille, sillä nämä kortit tekevät vain hyvin rajattua ja matalatehoista laskentaa. Etherium jota näillä pääosin mainataan on lähinnä muistikaistan rajoittama, ei piirin laskentatehon. Tämä on sen ihan tarkoituksellinen ominaisuus jolla pyritään välttämään FPGA:n, eli nimenomaan ”tähän tiettyyn tarkoitukseen” tekemien piirien ylivaltaa, kuten esim. bitcoinissa on käynyt.
Eli valmistuksen ohessa valmistunut roskatason pelikäyttöön kelpaamaton normaalisti kierrätykseen menevä tavara saadaan nyt myytyä mainaajille. Ja PR ihmiset ottavat vielä lisää arvoa irti näillä mainospuheilla siitä että ”tällä autetaan pelaajien mahdollisuuksia saada pelikortteja”. Win:win nvidialle, ”ihan jees, lisää ostettavaa kunhan hinta on ok” mainaajille, pelaajat ottavat edelleen rautakangen peräaukkoon.
Kun esimerkkinäkin käytettiin ethereumia, niin itse GPU-piirin nopeus ei ole mitenkään olennainen, kun koko homma perustuu pitkälti muistikaistaan. Eli sinänsä konsepti jossa huonot / pelikelvottomat piirit yhdistetään leveään muistikaistaan, on ihan kurantti. Pelkässä ETH-louhinnassa GPU alivoltitetaan ja alikellotetaan, ja vastaavasti muistista otetaan kaikki irti, ja mie sain esim. RX480:stä 28 MH/s 85W kulutuksella (default-asetuksilla 19MH/s / 140W).
Dual-louhinnassa toki sit eri, kun itse GPU-piirikin merkkaa kolikosta riippuen. Ja kun ETH 2.0 tulee niin sitä ei enää louhitakaan, jolloin kaikki louhinta siirtynee alt-coineihin. Arvonkehitystä nyt tuskin kukaan pystyy siinä vaiheessa mitenkään luotettavasti veikkaamaan.
Mielellään kuulisin et miten oot ajatellu sen tapahtuvan.
Keinotekoisilla rajoituksilla on mahdollista hankaloittaa mainausta GeForce-korteilla ja siten vaikuttaa kuluttajien ostopäätökseen. Mitä enemmän valmistaja käyttää tämän kehittämiseen resursseja, sitä vaikeampi sitä on lähtökohtaisesti murtaa. Tässäkin tapauksessa on varmasti määritetty soveliaat tavoitteet, jonka parametrien pohjalta suojausta on lähdetty suunnittelemaan. Jos joka kymmenes hankkii CMP-sarjalaisen tämän vuoksi, niin haluttu lopputulos voi olla jo toivotunlainen. Pelaajille tämän kaiken ajattelisi olevan plussaa näinä aikoina, mikäli valmistaja käyttää louhintakorteissa vajakkipiirejä, niin kuin se on ilmoittanut. Sanoisin, että foolio on ihan OK ruoanlaitossa, mutta ei sitä viitsi ihan joka paikassa käyttää. Toki on hyvä, että sitä kriittisyyttäkin on ettei koijata apinaa heti kättelyssä…
Valitettavasti mainaus on tullut jäädäkseen, kuten koronaviruskin. Kryptovaluutan kurssit ovat kerenneet valmistuksen aikana muuttumaan jo niin moneen kertaan, että lyhyellä tähtäimellä ne tuskin ovat tuotteen suunnittelun ja valmistuspäätöksen aloitukselle ainoat mittarit. Nvidia on menestykäs yhtiö ja sen takana on paljon huolellisia ja hyviä strategioita.
Ajattelisi, että nyt menisi vähän lussumpikin kaupaksi. Semituhnu on huomattavasti suorituskykyisempi, kuin ei korttia laisinkaan.
Esimerkiksi samalla tavalla kuin Ethlargement pill. Pilkkoo komennon/datan rakenteen sellaiseksi että se ei osu rajoittimeen. Epäilen että nuo häksit tulevat olemaan privaatteja/maksullisia joten suuri yleisö tuskin tulee hyödyntämään sitä.
Vaikuttaako toi olennaisesti hashrateen? Joo, itekin vähän epäilen et se kuka kerkee ensimmäisenä apajille kiertämään rajotusta on varmaan vailla jotain korvausta siitä fiksistä, nähtäväks jää toteutuuko ja paljonko siitä ollaan sit vailla.
Tarkoitat varmaan ASICia. Tarkista mitä FPGA tarkoittaa.
Tuo Ethlargement Pill on luotu esimerkiksi juuri siksi että se parantaa hashratea 1080 ti korteilla. En ole niin tarkasti tutustunut mitä se tarkalleen ottaen tekee, mutta se jotenkin muokkaa muistikäskyjä siten että ne sopivat paremmin kortin natiiviin 128-bit rakenteeseen. Eli tuskin se ainakaan olennaisesti huonontaa hashratea olemalla siinä välissä.
Nvidia kun on kyseessä niin ei yhtään ihmetyttäis, että sielä PR-osasto taas vähän vauhissa. RTX3060 hinta/hashrate tulis olemaan huono joka tapauksessa, niin sanotaan vaan että "vähän ruuvattiin hashratea huonommaks" että "pelaajille saatais enemmän kortteja". Sitten "mainaajille tarjotaan vaan näitä, jotka ei sovellu Geforce – tuoteperheeseen". Joopajoo.
Todellisuudessahan nuo mainauskortit, jos ei sisällä minkäänlaisia näyttöliittimiä, niin voi olla disabloituna tyyliin RT-coret, Tensorit, Textuuriyksiköt, jos eivät toimi kunnolla tms. Eli varmaan ihan hyviä mainauskäyttöön jos hinta kohdillaan. Mainauskorteilla on yleensä ollut kaupan päälle vain 3kk takuu, joten hinnan pitäisi olla huokeampi. Mutta sitten kun ottaa huomioon nykymarkkinat, niin niin…
Onko ?
Riski, ja hinnoista kiinni, ja tietenkin kortin kannattavuudesta itse hommaan.
No noita 3060:ä on siis jo villinä luonnossakin tavattu ja todettu että ilman uusia ajureitakin hashrate droppaa puoleen melko nopeasti, eli ei tämä nyt ihan pelkkää markkinointipuhetta ole. Lisäksi NVIDIAn puolesta on twiittailtu että ei ole pelkkä ajuri (mikä tuosta edellisestä olikin jo tulkittavissa) eikä edes vain bioskaan josta homma on kiinni vaan että itse piirikin osallistuu varmentamiseen (tarkkaan ottaen miten on toki auki), eli ei taida propellipäätkään ihan heti sitä murtaa:
data-unfurl="true" data-result-id="150651" data-url="https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-3060-anti-mining-algoritm-is-not-just-a-driver-thing-technology-could-expand-to-more-skus" data-host="videocardz.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
NVIDIA GeForce RTX 3060 anti-mining algoritm is not just a driver thing, technology could expand to more SKUs – VideoCardz.com
data-onerror="hide-parent"/>
videocardz.com
Kiertoja voi tietysti löytyä muunlaisiakin, jää nähtäväksi.
Olen pitkälti samaa mieltä metodista mutta toisaalta tässä mennään aika vahvasti taas sille alueelle että hardiksen myyjä keinotekoisesti rajaa laitteen käyttömahdollisuuksia, joka noin yleisenä trendinä ei ole mitenkään mukava juttu.
– Ei voi hakkeroida – just niin varmasti. Nvidia voi näyttää minulle laitteen, softan, vast. mitä ei ole pystynyt hakkeroimaan teoriassakaan ja minä lopetan päivätyöt tietoturvan parissa
– Auttaa pelaajia – no ei, ei se auta. Vaikka en Linustechtipisistä niin välitä nin videolla ihan validia pointtia miksi paskapuhe haisee ja kauas
– Sopimattomia piirejä? Eiköhän näistä olisi saanut vaikka mitä tehtyä, vaikka myymällä niille perinteisten kuvioiden ulkopuolisille jotka tekevät ser-tavarasta kiina emolevyjä jne.
Ja kuten tech tipisin videollakin oli: Nvidian PR osasto voipi mennä peilin eteen ja kysyä mites se green agenda jne. Aivan helvetisti kaatopaikka tavaraa tulee tästä kun korttien myöhempi käyttö käytännössä 0.
Etheriumin louhinta on lähinnä muistikaistasta riippuvainen. Äkkiseltään ainakin nämä viat johtaisivat pelipiiriksi sopimattomaan piiriin, mutta toimisi silti louhinnassa
cacheissa liikaa virheitä(ei täyttä määrää sisäistä cache muistia toiminnassa)
säteenseurantayksikössä virhe
tensor core yksiköissä virhe
näyttö ei toimi (louhintapiirit ovat näytöttömiä)
piiri ei kellotu tarpeeksi ylös tai syö liikaa virtaa pelikelloilla(louhintapiiria ei haittaa matalampi core kello kunhan muistit on priimaa)
compute yksiköissä liikaa virheitä. Tällaisen toki voisi kierrättää alempaan kategoriaan pelikäyttöön. Eri piiri, mutta suurinpiirtein sama suorituskyky kuin vaikkapa leikatulla pienemmällä piirillä.
Noita viallisia piirejä lienee kerätty tuotannon aloituksesta asti. Niitä voi olla ihan hyviä määriä tallessa. Toki pitäisi tietää saannot, että voisi arvioida oikeasti.
Käsittääkseni Nvidia BIOSeja ei ole vielä hakkeroitu ja vuosikymmeniä on ollut aikaa yrittää? Lisäksi kukaan ei ole vuosiin avannut Nvidian piireiltä lisää shadereita käyttöön, esimerkkejä olisi varmasti lisääkin.
Hinta taitaa määrittää sen, auttaako se pelaajia vai ei. Jos hinta on tarpeeksi alhainen niin mainaajien ei kannata RTX kortteja ostaa vaan ostavat sitten mainauskortteja.
Voihan noilla korteilla olla aika pitkäkin käyttöikä, esim. nytkin monet mainaa gtx1060-korteilla joilla on ikää se 4.5v, ei näitä oikein etukäteen voi tietää.
No, toistaseks RTX sarjojen bioseja ei olla pystytty muokkaamaan ja sit asentamaan kortille ja kaikki skulais miten pitää. Toisaalta tälle ei oo ihan hirveetä kysyntääkään ollu, sillä nykyseltään ainut tarve tuolle olis powerlimitin nostaminen, ja yleensä jonkun toisen mallin biosissa on korkeampi raja jonka voi sitten flashata ristiinrastiin korttien välillä niin halutessaan.
Eli toisinsanoen ihan valtavaa tarvetta ei aikasemmin oo ollu, eikä varmaan sen takia kukaan oo viittinyt kovinkaan täysiä asiaan paneutua. Nyt varmaan tilanne eri ja oikeastaan nythän sen sit näkee et kuinka pätevät suojaukset niissä sit on.
Kyseessä on vain (jälleen) nvidian viritys muuntaa tämänhetkinen cryptolaskenta-hässäkkä rahaksi parhaalla mahdollisella transistori/tuotto-suhteella. Koska yrityksen ainoa tarkoitushan on tuottaa voittoa. Ei tuottaa mielihyvää tai kokemuksia kenellekään (esim. pelaajille) jotka nyt sattuvat käyttämään yrityksen myymiä tuotteita. Se mitä markkinointiosastonsa mielikuvana myy, on vain kuvitelmaa jonka hämmentävän monet "ostavat" niin kuin yrityksellä olisi jonkinlainen "moraali" jota sillä ei ole. Kaiken yritystoiminnan ainoa todellinen tarkoitushan on aina tehdä voittoa omistajilleen niin paljon kuin mahdollista. Nvidia nyt sattuu olemaan sikäli onnellisessa tilanteessa jotta heillä on mahdollisuus muuttaa suunnittelemansa transistorit rahaksi hiukan paremmalla suhteella kuin muut osallistujat?
Kryptolaskenta-kysyntä on tarkoittanut heille loistavaa tuottoa per tuotettu transistori. Kunhan kryptolaskenta-boomi on ohi niin jää nähtäväksi joskos todellisuus taas pilkistää? Koska perinteisellä näytönohjain-kuluttajapuolella ei olla valmiita maksamaan niin törkeitä hintoja, joten katteet laskevat väistämättä. Aika näyttää.
Se on tiedetty lähes varmaksi jo alusta lähtien että vain HX90 on Ampere, muut Turingeja.
Turingit on tsmc:n 12nm:lla tehty. Ei pitäisi olla pois ampereista, kun ne on samsungin prosessilla. Kai niitä viallisia piirejä on voinut kertyä nurkkiin, kun ei ne kaikki toimi pelispekseillä. Olettaen siis, että vialliset piirit on kerätty jonnekin jemmaan eikä heitetty roskiin samointein.
No voihan sitä aina spekuloida, mutta ihan oikeasti kuinka realistista on olettaa että noita viallisia piirejä mihinkään jemmattaisiin varsinkaan noin pitkältä ajalta? Joku viisaampi voisi tähän jotain sanoa, mutta oma veikkaus on että aika nopsaan menee SER-myllyyn materiaalien jatkokäyttöä varten kun on prosessissa aikanaan todettu ettei tästä yksilöstä tule mitään näistä tämän sukupolven tarkoitetuista malleista. Se että nyt samoihin aikoihin Nvidia alkaa taas myydä 2060-kortteja kuulostaa enemmänkin siltä että ihan vain rennosti painavat näitä kryptokortteja sieltä ulos vanhalla prosessilla ja siinä sivussa myyvät 2060-mallia kun sitäkin joku voi vielä ostaa. Ei siinä mitään, fine, mutta edelleen sen vihreydellä jeesustelun voisi jättää pois kun se vain alkaa näyttää surkuhupaisalta etenkin nyt kryptolouhinnasta puhuttaessa.
Ei ne lopulta tilaa vie ja niitä on voitu kerätä ihan sillä ajatuksella, että niistä olisi tehty joitain laskentakortteja tai (ei julkaistuja) näyttismalleja, mutta vaikutti siltä, että "aika ajoi ohi", mutta nyt iski leikkirahamielipuolisuus ja kas, ne kannatti kaivaa esille ja siirtää tuotteiksi..
Liki-toimivia mutta krypto-hommiin silti riittäviä turing-lastuja löytynee vähintäänkin miljoonia, koska tuskin olisivat lähteneet suunnittelemaan erillistä korttia moisille jos puhuttaisiin pienistä määristä
Jos menee, niinkuin joskus aikaisemmin on mennyt, niin piirikortille ei vain ole ladottu turhia osia ja kortissa on eri bios.
Toki piirikorttiakin voidaan muokata, se on nykytekniikalla helppoa ja nopeaa. Misään nimessä mitään totaalista uudelleensuunnittelua ei tarvita. Vähän vain karsimista.
Lisäksi laskentakortteja on voitu jo suunnitella gpu:n julkaisun aikoihin, eli piirikorttikin voi olla jo olemassa..
Tämäpä juuri onkin se ongelma. Nämä mainauskortit pitäisi tehdä niin, että niillä voisi MYÖS pelata vaikka ne olisi heikompia kuin normaalit versiot korteista jolloin näistä ei tulisi verkonpainoja.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä