
NVIDIAn odotetaan julkaisevan Ampere-arkkitehtuuriin perustuvat pelinäytönohjaimet tulevan syksyn aikana. Nyt nettiin on ilmestynyt huhuja, joiden mukaan niiden mukana tultaisiin näkemään myös uusi lisävirtaliitin.
Kiinalaisen FCPowerUp-sivuston mukaan NVIDIA valmistelee uutta 12-pinnistä lisävirtaliitintä käytettäväksi ainakin PG142-piirilevyä käyttävissä malleissa. Sivuston mukaan uusi liitin muistuttaisi Molexin Micro-Fit-sarjan liittimiä, mutta siinä olisi 6 pinniä kahdessa rivissä nykyisten PCIe-lisävirtaliittimien kolmen tai neljän pinnin sijasta. Lisäksi pakettiin kuuluisi ilmeisesti toinen 4-pinninen (2×2) virtaliitin, minkä funktio on toistaiseksi epäselvä.
Saksalaisen Igor’s Labin mukaan hän olisi saanut vihiä uudesta liittimestä ensimmäistä kertaa toukokuun lopulla joidenkin virtalähdevalmistajien kautta. Hänen tietojensa mukaan uutta virtaliitintä käytettäisiin PG133-piirilevyä käyttävässä Founders Edition -mallissa ja PG132-piirilevyä käyttävät perusmallit käyttäisivät perinteisiä PCIe-lisävirtaliittimiä. Igorin mukaan liikkeellä on ollut myös huhuja, joiden mukaan FE-mallin adapteriin eivät sopisi PCIe-lisävirtaliittimet, vaan kaksi 8-pinnistä EPS-virtaliitintä. Myös io-tech on kuullut epävirallisissa yhteyksissä puhetta EPS-lisävirtaliittimien käytöstä, mutta niitä on toistaiseksi mahdotonta varmentaa.
Igor’s Labin käsiinsä saamien kaavioiden mukaan liittimen kukin pinni olisi suunniteltu 9.5 ampeerin virralle. FCPowerUp taas puhuu 8,5 ampeerista ja TechPowerUpin käsiinsä saamat kaaviot taas mainitsevat 9 ampeerin maksimivirran per pinni 12-pinnisessä liittimessä. Toistaiseksi on mahdotonta tietää mikä väitteistä pitää paikkansa, vai pitääkö mikään. Liittimessä olisi kaavioiden mukaan kuusi 12 voltin pinniä alarivissä ja kuusi maata ylärivissä. Sen pitäisi olla riittävä maksimissaan 600 watin teholle. Nykyisissä PCIe-lisävirtaliittimissä on kolme 12 voltin pinniä, kaksi tai kolme maata ja yksi tai kaksi pinniä, jotka aistivat onko liitin kytketty vai ei, riippuen onko kyse 6- vai 8-pinnisestä versiosta. 6-pinnin PCIe-liitin on sertifioitu 75 ja 8-pinnin 150 watin teholle.
Seuraamme tilanteen kehittymistä io-techin toimituksessa mielenkiinnolla valmistautuessa näytönohjainmarkkinoiden kannalta merkittävään loppuvuoteen. Markkinoille odotetaan tämän vuoden aikana paitsi Ampere-GeForceja, myös AMD:n RDNA2-arkkitehtuuriin perustuvaa ”Big Navia” ja mahdollisia muita saman sarjan Radeon-näytönohjaimia. Oman mausteensa soppaan tuovat niin ikään tänä vuonna julkaistavat uudet konsolit, joiden grafiikkaohjaimet perustuvat RDNA2-arkkitehtuuriin.
Lähteet: FCPowerUp, Igor’s Lab, TechPowerUp
Olisi. Se ei ole mitenkään yleisesti käytetty jännite.
Dual rail ei myöskään ole hyvä idea. Miksi pitää olla kaksi linjaa , kun hyväksi havaittuja toteutuksia yhdelle virransyöttölinjalle on miljoona. Multiraileista ei ole kuin haittaa.
Miksi tässäkin pitää olla hakkuri? DC-DC konverttereita haetaan ja niitäkin on miljoona, kun mietitään, millä volteillta autojen lisälaitteet toimii ja kuinka monta ratkaisua tähän on kehitetty.
Tässä kehitetään taas uutta standardia, kun vanhat ei tyydytä. Vanhat on ihan hyviä ja niille on tuki miljoonassa applikaatiossa ja ehdotuksesi ei oikeastaan tuo mitään muuta peliin, kun uuden kilpailevan standardin, jossa ei ole mitään hienoa ja erikoista.
Siellä sun autossakin on hakkuri. Lineaarijänniteregulaattorit hukkaa ihan hemmetisti energiaa. Lähes kaikki järkevän hyötysuhteen dc-dc jännitemuuntimet on hakkureita, jos jännitettä on tarkoitus laskea. Jopa sun emolevyn virransyöttö on vaan läjä hakkureita.
Itse liitin voisi olla tarkoitettu yksinkertaistamaan piirilevyä ja kasausta kahdesta erillisestä liittimestä. (tosin kaapelista tulee paksumpi ja jäykempi)
Mutta jos arkkitehtuuri on energiatehokas, ei tehonkulutusta tarvitse nostaa mihinkään.
Tehonkulutuksen puskeminen ylöspäin on aina tarkoittanut heikompaa energiatehokkuutta.
Se on todistettu moneen kertaan sekä CPU että GPU-puolella ja kaikkien valmistajien toimesta.
Jaha väärässä olin… ilmeisesti tuo on ihan oikeasti tulossa oleva liitin joihinkin ampera malleihin… Jösses… tuleeko vain OEM ja/tai datacenter malleihin vai myös perus kuluttajille, mielenkiinnolla seurataan.
Brutal Steven mukaan todennäköisesti OEM (4:51):
Toi vois jopa pitää paikkansa. Kaliforniassa (vai jopa koko jenkeissä, en muista) on jotkut uudet energiatehokkuusvaatimukset valmiina myytäville tietokoneille ja tolla sais tilannetta parannettua pikkasen paremmaksi. Muistaakseni kyseisessä energiatehokkuusspeksissä lasketaan vain virtalähteen ja virransyötön kokonaishyötysuhdetta ja parempi kaapelointi on jotakuinkin ainoa tapa millä saavuttaa speksin vaatimat luvut. Tästä samasta syystä intel tuuppas ulos sen 12VO virtalähdespeksinsä.