Muun muassa ChatGPT:stä tunnettu yhdysvaltalainen OpenAI on julkistanut uusimman generatiivisen tekoälymallinsa Soran, joka pystyy luomaan realistista videokuvaa pelkän tekstisyötteen perusteella. Generoiduissa videoissa voi olla esimerkiksi yksityiskohtaisesti liikkuvia hahmoja erilaisilla taustoilla ja ainakin aluksi ne voivat olla enintään minuutin pituisia. Alla esimerkkivideo syötteestä ”A young man at his 20s is sitting on a piece of cloud in the sky, reading a book.”.
Sora on niin sanottu diffuusiomalli ja generoi pyydetyn videon luomalla aluksi pelkän staattisen ”kohinan”, josta monen askeleen kautta muokataan lopullinen tuotos. Uusien videoiden generoimisen lisäksi Sora voi myös muokata tai jatkaa sille syötettyä jo olemassa olevaa videota.
Tällä hetkellä Soran käyttöoikeus on myönnetty lähinnä ammattilaisille, jotka testaavat mallia esimerkiksi väärinkäytösten ja turvallisuusriskien varalta, sekä eri alojen taiteilijoille palautteen keräämistä varten. OpenAI tähdentää myös, ettei Sora ole täydellinen ja saattaa syötteestä riippumatta esimerkiksi esittää asiat ja esineet väärinä tai sekoittaa vaikkapa oikean ja vasemman keskenään.
OpenAI kertoo kuuntelevansa ulkopuolelta tulevia Soraan liittyviä huolenaiheita sekä käyttökohde-ehdotuksia ja painottaa myös, ettei voi täysin ennustaa, miten ja mihin tarkoituksiin Soraa tulevaisuudessa käytetään. Virallista julkaisupäivää Soralle ei ole kerrottu.
…mutta sitten lohikäärme lentää takaperin, yhtäkkiä mummon epämuodostuneesta kädestä kasvaa lusikka ja tiellä kulkevan hevosen vierellä leijuu ylimääräinen pää.
Eli kuvanlaatu on tavallaan hyvää mutta sisällössä on räikeitä epäloogisuuksia. Kai tuosta hupia ihmiset saa kunhan tulee saataville, mutta ei nyt vielä ihan hetkeen tarvitse odottaa ensimmäistä AI leffaa jota ei erota hollywoodin tekeleistä (vaikka joku kyllä leffan tällä varmasti tekee).
Nuiden nyanssien korjauksessa voi kestää aikaa, tai sitten ei. Kukapa tietää. Mutta esim itse kun näin Soran videoita ensimmäistä kertaa niin esim siinä naisen kävelyssä kesti muutamia sekunteja kun aivot alkoivat huutamaan että ei tää toimi. Naisen jalat vaihteli paikkaansa ja käsilaukku muutti muotoaan ja taustalla olevat hahmot olivat niin kuin vähän huonosti tehtyä CGI:tä.
Noh, vuoden päästä voi olla jo taas asteen parempaa ja näitä ei sitten enää huomaa.
Viimeistään siinä vaiheessa ahneet hollywood-korporaatiot, näyttelijät ja muut nykyisestä valtahegemoniasta hyötyjät tulee aloittamaan massiivisen oikeussodan tuhotakseen nämä ja estääkseen näiden käytön. Todennäköisesti samat virheargumentit tullaan uudelleen käyttämänä kuin AI-piirrustusten kohdalla eli vedotaan siihen että tekoäly on oppinut kaupallisesta aineistosta yms.
Oikea kysymys on se että saadaanko AI korvaamaan Samppa, eli osaisiko se pudotella tavaroita yhtä luontevasti?
AI leffa on vähän hankalasti määriteltävä termi sillä vaikka AI tekisi varsinaisen tuotoksen niin kysymys on siitä paljonko ihmisen on täytynyt puuttua/tarkistaa/korjailla sitä tuotosta.
Paitsi että: Siinä vaiheessa kun se koittaisi lausua englantia yhtä huon… samanlailla , tulisi "Error! Does not compute! Self-destruction imminent!" ilmoitus.
Ei kyllä tule mieleen miksi kukaan haluaisi katsoa AI:n tuottamaa elokuvaa tai jotain oikeiden leffojen "remixejä". Jos ei Hollywoodin blockbusterit kiinnosta, voi katsoa elokuvia minkä tahansa muun maan studioilta.
3v AI elokuva, niin ehkä nyt puhutaan siitä milloin voi kutsua elokuvaa AI elokuvaksi.
Jos käsikirjoitus raakile on AI luoma, niin sitten varmaan joskus, riippumatta onko se näytelty, animoitu vai miten.
Jos käsikirjoitus käsikijoittajan luoma, ja "kuvauksen" animaatiota jossa hyödynnetty AIta, niin siinä kai kyse siitä milloin tuotantoyhtiö uskaltaa mainostaa sitä. 3v sisään ihan mahdollsita.
Se hetki että tuotanto yhtiön konttorilla joku naputtelee koneelle, romanttinen laadukas mafia elokuva , kesto 90 minuuttia, ja kuukauden päästä mailiin kilahtaa linkki mistä sen voi ladata ja tuotos on sitä tasoa että kelpaa laajaan jakeluun ja saa vielä siedettävät arvostelu. Niin siihen menee aikaan. Siihen väliin mahtuu sitten liuta TikTok videoita ja onnettomia mainoksia.
Kuinka paljon oikeasti uniikkeja ideoita tulee vastaan? Melkein kaikki mahdollinen keksitty 50v, 100v sitten ja vain remixataan erilaisilla tavoilla.
Ehkä realistisemmin kuitenkin ihminen voi kirjoitella synopsiksen leffasta, kirjasta tms. ja ai täyttelee välit. Sitten tuunataan promptia paremmaksi ja ai tekee sisällön uusiksi. Sama juttu kun haetaan vaikka graafista tyyliä kohdalleen. Ihminen iteroi promptia ja AI visualisoi promptia.
Vaihtoehtoisestihan voi kirjahyllystä kaivaa jonkun ihmisen kirjoittaman kirjan ja puskea sen leffan tarinaksi ja kohta taas on elokuva valmis.
Jos ja kun tekoälyn avulla voidaan tuottaa jossakin vaiheessa (mahdollisesti jo lähivuosina) noista molempia murto-osalla kustannuksia, niin miksi niitä pitäisi tuottaa millään muulla tavalla?
data-unfurl="true" data-result-id="580398" data-url="https://apnews.com/article/strike-hollywood-actors-sagaftra-streaming-21ae6ed16f99cfdd5379d6da4b7d324b" data-host="apnews.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Hollywood's strikes are over, but a painful industry-wide transition isn't
data-onerror="hide-parent"/>
apnews.com
Kannattaisi ja kannattaisi, en minä puhunut taloudellisesta kannattavuudesta. Elokuvat voi tietysti nähdä puhtaasti tuotteina, joiden tarkoitus on tuottaa tekijöilleen rahaa, mutta ehkä haihattelevasti silti haluan ajatella elokuvien olevan ihmisten tuottama taiteen muoto, jolla ilmaista ajatuksia ja tunteita. (Marvel-elokuvat sun muut roskat ovat oma kategoriansa, nehän eivät nykyiselläänkään eroa AI-tuotoksista.)
Aivan kuten maalaukset tai musiikki. Joo, voihan sitä taidegallerian täyttää AI:n tekemillä tauluilla ja myydä pääsylippuja rahaa tehdäkseen. Voi myös tehdä musiikkia AI:lla ja säästää rahaa. Kuka silti menisi tyhjän lavan eteen tai tyhjään konserttisaliin kuuntelemaan kaiuttimista soivaa soittolistaa ja vieläpä maksaisi siitä.
Jos tuote kiinnostaa asiakasta/katsojaa, niin ei sillä ole mitään merkitystä miten se on tehty. Tekoäly tulee muuttamaan maailmaa monessakin mielessä, mutta sitä ei vaan vielä ymmärretä että miten ja missä kaikessa. Suuria massoja ei kiinnosta kuin lopputulos, ei se miten siihen on päästy.
Myös tekoälytuotannon kautta on mahdollista ilmaista niitä ajatuksia ja tunteita.
Se on selvää, mutta aina muutoksen kynnyksellä on hyvä pohtia onko kaikki muutos hyvästä AI:lla on myös parempia käyttötarkoituksia.
Tietotekniikkafoorumilla on tietenkin aika vaikea löytää teknologian kehitykseen liittyviä soraääniä, koska missäs muuallakaan kaikki AI-brot oleskelisivat. Mutta aina saa toivoa, että muu yhteiskunta osaa ajatella asioita kriittisesti.
Tämähän voi mennä jatkossa siihen, että personoidut elokuvat syntyy ihan varta vasten katsojan tilauksesta.
Onko se sitten mielekästä katsoa elokuvaa, jota ei kukaan muu ole nähnyt eikä tule näkemään, en osaa sanoa.
Porno on sitten vielä ihan oma juttunsa, siinähän toi ainakin voisi toimia…
Kyllä minä ymmärrän mitä tarkoitat. Samalla on mielestäni naiivia kuvitella, että maailma oli jo valmis ja että kaikki uudet asiat vievät vain huonompaan suuntaan. Sellainen kuulostaa lähinnä ideologiselta muutosvastarinnalta. Perusteltu kritiikki on sitten eri asia.
Tekoälyä tietysti voi myös käskeä tarkistamaan tuotoksensa niin moneen kertaan, että korjaa ne ongelmat. Itekin välillä koodannut yms. ihan huvikseen täysin tekoälyllä sitä käskien korjaamaan omatkin virheensä.
Itse näkisin näin että business maailma värkkää tämän vielä niin että siellä on jonkinlaiset "luontaiset" estot tai rajoitteet mitä annetaan olevasta, jonkun omistamasta IP:stä tuottaa. Tuohan kuuluu vasrmaan osaksi tuota uutisessakin mainittua "väärinkäytösten ja turvallisuusriskien varalta". Jossain aikaisemmassa uutisessa taittiin avata näitä estoja laajemminkin. Tuossa on kuitenkin tavallaan isot rahat kyseessä.
Toki kuten nytkin chattibottien kohdalla niin näitä pienten eri toimijoiden botteja joissa ei ole estoja esim väkivallalle, rasismille tai seksuaaliselle sisällölle. Eiköhän noita ajan kanssa ala putkahdella sitten sitten näistäkin.
Paitsi että tällä tullaan tuottamaan videomateriaalia piirretyistä japanilaisista koulutytöistä. Ei ketään oikeasti kiinnosta nämä minkään muun takia.
data-unfurl="true" data-result-id="558125" data-url="https://www.goodreads.com/en/book/show/34272565" data-host="www.goodreads.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Life 3.0: Being Human in the Age of Artificial Intellig…
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.goodreads.com
data-unfurl="true" data-result-id="589791" data-url="https://www.gsmarena.com/openais_sora_generative_ai_video_creator_will_be_available_later_this_year-news-61996.php" data-host="www.gsmarena.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
OpenAI's Sora generative AI video creator will be available later this year
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.gsmarena.com
Tulee saataville tämän vuoden aikana, ehkä jo muutaman kuukauden päästä
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä