Bootloaderin avaamisen seurauksena puhelimen kamerat lukitaan kokonaan pois käytöstä, eivätkä edes kolmannen osapuolen sovellukset tunnista niitä enää.

Samsung on ennenkin tehnyt laitteidensa bootloaderin avaamisesta ja siten puhelinten roottaamisesta kohtalaisen hankalaa. Muun muassa valmistajan Knox-turvallisuusrajapinta tunnistaa, jos käyttäjä avaa bootloaderin ja hävittää sen myötä laitteen takuun sekä sulkee Samsung Pay -toiminnallisuudet lopullisesti. Nyt Samsung on ottanut tuoreen Galaxy Z Fold3:n kanssa käyttöön yhden toimenpiteen lisää sulkemalla laitteen kamerajärjestelmän pois toiminnasta, mikäli bootloaderin avaa.

Uuden lisäyksen bootloaderin avaamisen ehkäisemiseksi huomasivat XDA-Developersin käyttäjät nimimerkeillä 白い熊 and ianmacd. Käyttäjien mukaan bootloaderin avauksen yhteydessä tulevassa viimeisessä vahvistusruudussa mainitaan, että operaation seurauksena kamerat suljetaan pois käytöstä ja näin käytännössä kävikin. Kyse ei myöskään ole pelkästään laitteen omasta kamerasovelluksesta, vaan kamerat lakkaavat toimimasta kaikista sovelluksista, mukaan lukien kolmannen osapuolen kamerasovellukset ja puhelimen oma kasvojentunnistus. Bootloadern avaamisen jälkeen kameraa käyttävät sovellukset jäävät käytännössä vain mustaan ruutuun ja tarjoavat hetken kuluttua virheilmoituksen.

XDA-Developersin mukaan kamerat palautuvat kuitenkin takaisin toimintaan, mikäli Bootloaderin lukitsee uudestaan, eli kyseessä lienee jonkinlainen ohjelmistotason lukitus, joka asettuu päälle bootloaderin avaamisen seurauksena. Root-oikeuksien avulla rajoituksen kiertäminen joskus tulevaisuudessa ei välttämättä ole sivuston mukaan mahdotonta, mutta ainakaan toistaiseksi se ei kuitenkaan ole mahdollista.

Sivusto uskoo saman toiminnallisuuden koskevan Galaxy Z Fold3:n lisäksi myös Flip3:a, mutta varmistusta epäilylle ei toistaiseksi ole käytännön kokemusten puutteen vuoksi.

Päivitys 7.12.2021: XDA-Developersin mukaan Samsungin uusimman One UI 4 beetaversion myötä Fold3:n kamerajärjestelmä ei enää sulkeudu Bootloaderin avaamisen yhteydessä.

Lähde: XDA-Developers, (2)

This site uses XenWord.
;