Samsung on ennenkin tehnyt laitteidensa bootloaderin avaamisesta ja siten puhelinten roottaamisesta kohtalaisen hankalaa. Muun muassa valmistajan Knox-turvallisuusrajapinta tunnistaa, jos käyttäjä avaa bootloaderin ja hävittää sen myötä laitteen takuun sekä sulkee Samsung Pay -toiminnallisuudet lopullisesti. Nyt Samsung on ottanut tuoreen Galaxy Z Fold3:n kanssa käyttöön yhden toimenpiteen lisää sulkemalla laitteen kamerajärjestelmän pois toiminnasta, mikäli bootloaderin avaa.
Uuden lisäyksen bootloaderin avaamisen ehkäisemiseksi huomasivat XDA-Developersin käyttäjät nimimerkeillä 白い熊 and ianmacd. Käyttäjien mukaan bootloaderin avauksen yhteydessä tulevassa viimeisessä vahvistusruudussa mainitaan, että operaation seurauksena kamerat suljetaan pois käytöstä ja näin käytännössä kävikin. Kyse ei myöskään ole pelkästään laitteen omasta kamerasovelluksesta, vaan kamerat lakkaavat toimimasta kaikista sovelluksista, mukaan lukien kolmannen osapuolen kamerasovellukset ja puhelimen oma kasvojentunnistus. Bootloadern avaamisen jälkeen kameraa käyttävät sovellukset jäävät käytännössä vain mustaan ruutuun ja tarjoavat hetken kuluttua virheilmoituksen.
XDA-Developersin mukaan kamerat palautuvat kuitenkin takaisin toimintaan, mikäli Bootloaderin lukitsee uudestaan, eli kyseessä lienee jonkinlainen ohjelmistotason lukitus, joka asettuu päälle bootloaderin avaamisen seurauksena. Root-oikeuksien avulla rajoituksen kiertäminen joskus tulevaisuudessa ei välttämättä ole sivuston mukaan mahdotonta, mutta ainakaan toistaiseksi se ei kuitenkaan ole mahdollista.
Sivusto uskoo saman toiminnallisuuden koskevan Galaxy Z Fold3:n lisäksi myös Flip3:a, mutta varmistusta epäilylle ei toistaiseksi ole käytännön kokemusten puutteen vuoksi.
Päivitys 7.12.2021: XDA-Developersin mukaan Samsungin uusimman One UI 4 beetaversion myötä Fold3:n kamerajärjestelmä ei enää sulkeudu Bootloaderin avaamisen yhteydessä.
Lähde: XDA-Developers, (2)
Vähän erikoista, että Samsung haluaa kytkeä kameran kokonaan pois käytöstä .
Ehkä kyseessä on vain valmistajan kontrollinhalu. Eilen juuri uutisoitiin että "Eteläkorealainen elektroniikkayritys Samsung kertoo lamauttaneensa televisioita Etelä-Afrikassa. Yhtiö käytti televisioihin rakennettua Television Block – toimintoa sulkeakseen etäältä kaikki televisiot, jotka varastettiin sen KwaZulu-Natalin jakelukeskuksesta 11. heinäkuuta."
Samsung Supports Retailers Affected By Looting With Innovative Television Block Function
Eikös tuo ole aika selkeästi tahallista kiusantekoa? Eivät voi/halua suoraan estää bootloaderin avaamista, niin tekevät sen avanneiden elämästä mahdollisimman ikävää "motivoidakseen" ihmisiä pysymään karsinoissaan.
Semi-ot: eikös tuollaisen television harakirin voi estää nohevasti käyttämällä televisiota ilman internettiä ns. älyttömänä telkkarina? Ihan jo yksityisyydensuojan kannaltakin fiksu veto.
Toki tuollaisen voi noin estää mutta televisio on nykyaikana Netflix-toistin eikä tv-lähetyksien toistolaite.
Voihan siihen tyrkätä kiinni Chromecastin tai vastaavan laitteen, eihän ne TV:n omat älyominaisuudet mitenkään välttämättömiä ole eivätkä välttämättä edes ensisijaisia kaikkien mielestä.
Itse käytän televisiota 99-prosenttisesti tietokoneen kakkosnäyttönä.
Valmistaja voi tietty rakentaa tv:n niin, että aina kun hetkeksikin avautuu joku avoin verkko tai jonkun bluetoothin yms. yli kulkee ip-paketti, tv heti ensimmäisenä tarkistaa, kuuluisiko sen mennä lukkoon lopullisesti. Nykyään taitaa hdmi:n ylikin verkko kulkea, halusi tai ei. CEC:n ylikin periaatteessa samsung-laitteet voivat viestiä brickkaamiskomentoja, jos haluavat.
Ethernet over HDMI on jo 12 vuotta vanha juttu, mutta kun tovi takaperin asiaa tutkin, niin kuulemma sitä käyttäviä laitteita ei ole kukaan koskaan edes valmistanut. Toki korjatkaa joku jos asia on sittemmin muuttunut.
CEC:n yli tuo toki voisi onnistua, mutta vaatisi varmaan, että molemmat laitteet olisi tätä ainakin jollain tasolla silmälläpitäen suunniteltu. Menee hiukan "shakkia n siirtoa ennakkoa" -sarjaan mitä en oikein usko heti viitsittävän tehdä.
Bluetoothin kanssa hiukan samaa ongelmaa kuin CEC:n kanssa; laitteet kun eivät automaatisesti tee mitään internetjakoja toisilleen.
Sinänsä lienee hiukan akateemista pohdiskelua, kun kuitenkin 99% väestöstä liittää television oman wifinsä kautta internettiin asiaa yhtään miettimättä, vaikka mainittu Chromecasti tai Apple TV ajaisi saman asian mahdollisesti jopa paljon fiksummin.
Juu siis varsin hypoteettisia skenaarioita heitin. Noissa kytkennöissä on kuitenkin aina riskejä kuluttajalle. Tilanteita on vaikka kuinka. Esim. joihinkin operaattorien tv-bokseihin voi asentaa Kodi-ohjelman ja viranomaisilla on pääsy operaattorin kautta boksin dataan ja sitä kautta voisi esim. käräyttää piraattileffojen katsojia. Jotkut silti taitavat käyttää boksia tällaisiinkin eivätkä hanki vaikka raspberry pitä suojatakseen rikolliset harrasteensa. Sama juttu vaikka älytelevisioiden mikrofonien ja kameroiden kanssa. Villeimmissä skenaarioissa jopa kaiuttimia voisi käyttää mikrofonina.
Tuo muuten ei ole ollenkaan foliohattutason juttu vaan ns. "helppoa": irtonaisen mikin tai kaiuttimen voi valjastaa ilman suurempia vaivoja päinvastaiseen käyttöön, olkoonkin jotta äänenlaatu onkin aika kuraa vääränlaisesssa käyttötarkoituksessa. Käytännössä ongelmaksi tulee tosin sen perässä roikkuva elektroniikka; vahvistimen läpi kun kaiutinta et enää mikkinä saa toimimaan. Samaten elementtien tyyppi aiheuttaa ongelmia, piskuisissa ja halvoissa laitteissa kun käytetään vaihtelevasti erityyppisiä ja niistä vain toinen soveltuu käänteiseen tarkoitukseen (tyyppien nimet hukassa nyt näin aamuyöstä).
Edit: tuohan olisi jo muuten varmasti käytössäkin kännyköissä ym. pienissä laitteissa missä tila on kortilla, jos yhdellä komponentilla saisi molemmat helposti aikaan ilman äänenlaadun kärsimisiä.
Jep, perinteisestä vahvistimesta ei oikein mene ääni läpi väärään suuntaan ellei sitten vuoda jotain sivukanavaa pitkin, mutta alkaa olla aika agenttihommia.
Jos minun pitäisi veikata miksi tätä tehdään syy on tämä. Samsungillahan on aina ollut kova halu estää puhelintensa käyttö harmailla markkinoilla, jotta varkaita ei kiinnostaisi varastaa Samsungin tuotteita, koska ne muuttuvat varastamisen jälkeen arvottomiksi. Samalla tästä kärsivät ne ketkä haluavat rootata rautaa muista syistä kuin varkauksien takio tehtyjen estojen ohitus.
Jooh, pari vuotta sitten yksi ihan laillisesti hankittu Samsungin peruspuhelin toimi LineageOS:n kanssa ihan kivasti monta kuukautta ja olin tyytyväinen. En päivittänyt mitään. Sitten yks aamu joku SoC:n sisäisen agenttichipin bitti meni poikittain ja puhelimen bootatessa aktivoitui Samsungin FRP Lock punaisen kiiluvalla tekstillä, ja pisti ihan pimeäksi koko asennuksen. Oli pakko tehdasresetoida bootloader ja rommi Samsungin bloattipaskalla, mistä jäi vapaata rammia noin 150 MB / 2 GB ja kaikki tiedot katosivat. Yksi työ olisi myös löytää sopivat alkup. firmiksen osat jostain. Meni maku käyttää koko puhelinta ton jälkeen.