![](https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2022/08/samsung-990-pro-ssd-20220824.jpg)
Johtava SSD-valmistaja Samsung on julkaissut uuden lippulaivan kuluttajamarkkinoille. Uusi 990 Pro on vastoin joitain ennakkotietoja PCI Express 4.0 -standardia tukeva SSD-asema.
Samsung 990 Pro perustuu puhtaasti yhtiön omaan teknologiaan, mutta valitettavasti tiedotteesta ei selviä onko käytössä 7. vai hiljattain esitellyn 8. sukupolven V-NAND-piirit. Piirien sukupolvesta riippumatta ne perustuvat 3-bittisiin MLC- eli tuttavallisemmin TLC-soluihin ja niitä ohjastaa Samsungin uusi, toistaiseksi nimetön ohjainpiiri.
990 Pro tulee saataville 1, 2 ja 4 teratavun kapasiteeteissa ja asemissa on yhtä monta gigatavua LPDDR4-välimuistia, kuin tallennustilaa teratavuja. Asemien luvataan yltävän 7450 Mt/s:n perättäisluku- ja 6900 Mt/s:n -kirjoitusnopeuksiin, kun satunnaisluku tapahtuu parhaimmillaan 1,4 miljoonan IOPSin ja -kirjoitus 1,55 miljoonan IOPSin vauhtia. Yhtiö myös kehaisee tulevan DirectStoragea hyödyntävän Forspoken pelin lataavan pelin 990 Prolla yhdessä sekunnissa, kun SATA-väyläisellä SSD:llä menee 4 ja kiintolevyllä 28 sekuntia. Kuten jo aiemmin mainittua, Samsungin uudet asemat tukevat PCI Express 4.0 -standardia ja ne tulevat saataville M.2 (2280) -formaatissa. Takuuta yhtiö myöntää yhden teratavun asemalle 600 Tt:n, 2 Tt:n mallille 1200 Tt:n ja 4 Tt:n mallille 2400 Tt:n kirjoituskestävyyden, tai vaihtoehtoisesti 5 vuotta riippuen siitä, kumpi tulee ensin täyteen.
Samsung 990 Pro SSD -aseman tulee myyntiin lokakuussa yhden ja kahden teratavun kapasiteeteissa, kun 4 Tt:n mallia joudutaan odottamaan ensi vuoden puolelle. 2 Tt:n mallin suositushinta Suomessa on 389 euroa, mutta jostain syystä yhtiön tiedote unohti mainita yhden teratavun mallin hinnan. Yhdysvaltojen verottoman 179 dollarin hinnan perusteella suositushinta Suomessa lienee todennäköisimmin 229 euroa. 2 Tt:n veroton hinta on verrokiksi 309 dollaria. Samsung 990 Prosta on olemassa versiot uudella tyylitellyllä jäähdytyssiilillä sekä ilman, mutta Suomen tiedotteessa ensin mainitusta ei ollut tietoakaan.
Lähde: Samsungin lehdistötiedote
https://semiconductor.samsung.com/emea/consumer-storage/internal-ssd/990-pro/
MZ-V9P1T0BW (1TB)
5-Year Limited Warranty or 600 TBW Limited Warranty
MZ-V9P2T0BW (2TB)
5-Year Limited Warranty or 1200 TBW Limited Warranty
Tässä parempi tieto:
https://semiconductor.samsung.com/newsroom/news/samsung-electronics-unveils-high-performance-990-pro-ssd-optimized-for-gaming-and-creative-applications/
Oho, jäi näemmä takuujutut leikepöydälle. Käyn päivittämässä.
Hieman kyllä outoa tuoda pcie 4.0 standardin aseman kun muut alkavat 5.0 standardin julkaisemaan.
Toisaalta tästä oli ihan vahvoja viitteitä (Samsung 990 Pro: Erste Hinweise zum neuen SSD-Flaggschiff aus Südkorea PCI-SIG:n listaus) että tukisi PCIe 5.0, voisiko olla että aikomus oli mutta vaatii uuden revision piiristä tms ja julkaistaan sitten vähän nopeammin seuraava?
Tosin kyllähän se PCIe 3.0 riittää hyvin valtaosalle, sitä nopeampaa tarvitsevat vain (Buidzoidia lainatakseni) "file copy enthusiastit".
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
https://www.amazon.de/-/en/Samsung-MZ-V9P2T0BW-7450MB-Internal-Editing/dp/B0B9C4DKKG/
En tiedä miten nämä Amazon linkit oikein toimivat, mutta juuri nyt noita 2TB versioita (liekö vanhempaa revisiota?) saa aika edullisesti Amazonista.
edit: eivät näköjään embeddaa nätisti, mutta Saksaan tilatessa vissiin 139e 2TB malli, Suomeen sitten hieman enemmän ALV-eron takia.
Jotain käytännön hyötyä voi saada jossain määrin sitä mukaa kun directstorage yleistyy – käytännössä nopeuttaa latausaikoja pelien sisällä / pelien käynnistymistä jne.
Jeps, näkisin tuon tekniikan olevan vaan hyväksi pelikoneelle kuin pelikoneelle.
Windowsissa ainakin Bitlocker osaa hyödyntää tuota, tosin oletuksena se taitaa nykyään olla pois päältä vaikka levy tukisi koska useilla valmistajilla on ollut ongelmia AES-toteuksen kanssa jossa ollut pahimmillaan reikiä tyyliin "levy ilmoittaa, että salaus on päällä, mutta salaus on aina jollain oletusavaimella" tms.
Vuodelta 2018:
En ole perehtynyt tähän niin syvällisesti mutta eikö keskusmuistin käyttö olisi nopeampaa? Saikka olisikin NVMe-asemasta kyse.
Kiitos! Harmittavan vähän tietoa tästä on saatavilla.
DirectStoragen (lopullinen) idea on viedä pakattu data suoraan massamuistista näytönohjaimelle, joka sitten hoitaa rautakiihdyttimillä purkamisen.
Nykyinen DS 1.1 tms. toteutus käsittääkseni juurikin kierrättää datan keskusmuistin kanssa, joten polku ei ole täysin optimaalinen vielä.
Jos pelin tarvitseman tekstuuri / level-datan koko on vaikka 100GB, niin harvalla pelaajalla on koneella riittävästi muistia mahduttaa koko data kerralla muistiin.
Kyse on NVMe-asemien OPAL-ominaisuudesta: Opal Storage Specification – Wikipedia
Tuo Wikipedian artikkeli on kyllä todella keskeneräinen. Aiheesta löytyy myös Linux-puoleltakin nykyään kun ihan hetki sitten tuli kattavampi tuki cryptsetup-ohjelmaan. Ubuntu-käyttäjät saavat vielä odotella jonkin aikaa, mutta btw kun itse käytän Archia niin tuet löytyvät tietenkin jo.