PCI Express 4.0 -SSD-asemia on ollut saatavilla jo yli vuoden, mutta markkinajohtajaksi mielletyn Samsungin kuluttajavalikoimasta uutta standardia tukevia asemia ei ole löytynyt. Jokin aika sitten yhtiö kuitenkin lipsautti nettiin tulevien 980 Pro -SSD-asemiensa verkkosivut, jotka varmistivat myös Samsungin hyppäävän mukaan kilpaan.
Nyt Samsung on julkistanut 980 Pro -SSD-asemat virallisesti. SSD-asemat perustuvat yhtiön omaan Elpis-ohjainpiiriin ja 1xx-kerroksisiin TLC-tyyppisiin V-NAND-piireihin. Asemat tulevat saataville 250, 500 ja 1000 gigatavun kapasiteeteissa ja ne tukevat PCIe 4.0 x4 -nopeutta sekä NVMe 1.3c -protokollaa. Ohjainpiirin tukena on 512 Mt (250, 500 Gt) tai 1 Gt (1000 Gt) LPDDR4-muistia.
Suorituskyvyn osalta Samsung lupaa 980 Pro -SSD-asemilleen parhaimmillaan 7000 Mt/s:n perättäisluku- ja 5000 Mt/s:n -kirjoitusnopeuksia sekä 1 000 000 IOPSin eli 1 MIOPSin satunnaisluku- ja -kirjoitusnopeuksia. 250 Gt:n asemalle luvataan 150 Tt:n, 500 Gt:n asemalle 300 Tt:n ja 1000 Gt:n asemalle 600 Tt:n kirjoituskestävyys. Takuuta on 5 vuotta tai kirjoituskestävyysrajaan saakka.
Samsung on huolehtinut SSD-aseman jäähdytyksestä useimpiin kilpailijoihinsa nähden varsin minimalistisella ratkaisulla. Yhtiön mukaan nikkelöity etupuolen peittävä nimitarra sekä niin ikään nikkelöity laitetietoja sisältävä tarra NAND-sirujen kohdalla piirilevyn takapuolella ovat riittävät takaamaan 980 Pro:lle riittävän jäähdytyksen. Dynamic Thermal Guard -teknologia pyrkii optimoimaan aseman nopeutta ylikuumenemisen estämiseksi ja mahdollisimman tasaisen suorituskyvyn takaamiseksi.
Samsung 980 Pro -SSD-asemat saapuvat myyntiin lokakuun puolivälin tienoilla. 250 Gt:n mallin suositushinta on Suomessa 99,90 euroa, 500 Gt:n mallin 159,90 euroa ja 1000 Gt:n mallin 249,90 euroa. Mallisto tulee laajenemaan vielä 2000 Gt:n mallilla vuoden loppuun mennessä.
Lähde: Samsungin lehdistötiedote (sähköposti)
Nämä maksavat kaksinkertaisesti sen, mitä "ihan hyvä" perus-NVME-SSD maksaa kaupassa..
Koneessa on kaksi wanhaa 960 (512Gb) ja ne täytyy päästää pian eläkkeelle jo senkin takia, että tila on loppumassa kesken.
Aika kallista on kapasiteettiin nähden.. Esim. A-Datalta saa varsin suorituskykyisiä (PCIe3) NVMe levyjä SX8200 Pro 2TB tai XPG Gammix S11 Pro 2TB malleja alle 250€ hintaan.
Mikäli pelit eivät latautu Samsungin PCIe4 väyläisillä huomattavasti nopeammin kuin halvemmilla vaihtoehdoilla, niin jääköön kaupan hyllylle..
Odotellaan kuitenkin testejä ja katsotaan mitä DirectStorage for Windows tuo tullessaan lähitulevaisuudessa vai jääkö tuo yhtä ”hyödylliselle” tasolle kuin esim. Windows10 GameMode aikoinaan.
Jos tuo on ainoa millä on väliä, niin ei tässä kohtaa kannata miettiä edes PCIe levyjä kun SATA levyt lataa pelit ihan yhtä nopeasti. Ehkä uudemmat pelit jotka on tehty uusille konsoleille pystyvät viimein hyödyntämään nopeampia levyjä
Niin ja sitten jos haluais vielä jotain selvää käytännön eroa PCIe3 vs PCIe4 SSD:lle niin pelin julkaisijan pitäisi optiomoida ne tiedostot peräkkäisluvulle. Pienet randomiluku nopeudet kun on jotain ihan muuta kun markkinointiluvut. Jättäisin kauppaan odottelemaan hintojen laskua.
Onkohan toi sitten eka pro malli jossa TLC? Tai itseassa vähän epäselvää kun sesim 970 evo plus Samsung väittää olevan mlc vaikka se kuitenkin taitaa olla tlc.
Samsung tykkää käyttää TLC:stä nimeä "3-bit MLC", niin tästäkin mutta selkeyden vuoksi uutisessa kirjoitan suoraan TLC mikä se oikeasti kuitenkin on
Vaatiikohan PS5 tämmösen? 2Teranen olis varmaan paikallaan siihen
Uuden sukupolven konsoleille tulevat pelit osaavat käyttää NVME-latausnopeuksia myös PC:llä. Ehkä. Nykyisellään SATA-asemat ovat lähes yhtä nopeita. Itsellä on kolme nvme-asemaa joista kaksi PCIe 3.0 väyläsiä ja pääasemana PCIe 4.0 väyläinen 2TB Sabrent Rocket. Harvassa ovat ne kerrat kun huomaan eroa kahteen SATA-väyläiseen SSD asemaani 😐
Se vaatii nyt ihan aluksi sen että kehittäjät ottavat ilon irti DirectStorage-rajapinnasta, mikä on tulossa vasta kehittäjienkin saataville joskus ensi vuonna
Kuinkahan pahasti nää mallit tulee kärsimään niistä ylikuumenemis- ja throttlausongelmista mitä edellinen genu. Ainakin 970-sarjan kohdalla Samsung oli virittäny ohjainpiirin niin tappiin, että ilman jäähdytyselementtiä throttlas aktiivisessa yhtäjaksoisessa kirjoituksessa / lukemisessa puolessa minuutissa. Itsekin jouduin hommaamaan erillisen jäähdytyselementin tämän estämiseksi oman 970 Pron kanssa kun tuppas hidastumaan aina välillä. Eipä siinä, jäähdytyssiilillä siitä ongelmasta selvittiin, mutta kaikki ei tällaista keksi hankkia kun olettaa että ei sellaista tarvitse…
Kaksinkertaisesti sen mitä täyden PCIe v3 nopeuden levy maksaa.
Teran peruslevyhän taas irtoaa melkein tuon neljännesteran rääpäleen hintaan.
Se ei nopeuttaisi muuta kuin suunnilleen pelin käynnistystä/ekaa kentän latausta.
Mikäli peli on siis kunnolla koodattu.
Assettien streamaus lennosta SSD:ltä uusissa konsoleissa on hyvin pitkälle niiden uudeksi sukupolveksi pienen muistin määrän kompensointia.
PC:ssä alkaa kohta olla pelkästään näytönohjaimen oman muistin määrät samassa luokassa, kuin noissa konsoleissa jää pelille käyttöliittymän muistivarauksen jälkeen.
Ja jos on varaa maksella ökyhintoja SSD:stä, niin silloin pitäisi myös olla varaa nyt vertailussa edulliseen 32GB keskusmuistiin.
Sinne mahtuisi puskuroimaan seuraavan kentän assetteja nopeata näytönohjaimen muistiin latausta varten.
(tai siis paljon NVMe:täkin nopeampaa latausta varten)
Tai sitten se tulee QLC:llä.
Anandtechillä on revikka jo ulkona ja mitä sen selailin läpi, niin enimmillään tuon virrankulutus on samoissa lukemissa 970 Pro:n kanssa, vaikka se tarjoaa parhaimmillaan lähes kaksinkertaista lukunopeutta.
katso liitettä 449867
data-unfurl="true" data-result-id="85002" data-url="https://www.anandtech.com/show/16087/the-samsung-980-pro-pcie-4-ssd-review" data-host="www.anandtech.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
The Samsung 980 PRO PCIe 4.0 SSD Review: A Spirit of Hope
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.anandtech.com
Asema kestää yhteensä 600krt koko kapasiteetin kirjoittamen uusiksi? Ei mikään huono perus työ/harrastuskäytössä missä jotain gigatavuja päivittäin editoidaan videoita tai kuvia mutta silti odotin vähemmän enemmänkin?
Samsungin nimitys on kyllä paljon korrektimpi. T-kirjaimeksi lyhenisi sekä "Two" että "Three" ja MLCn "Multi Layer Cell"n assosioiminen tarkoittamaan kahta on epäloogista
Korrektimpi, mutta koko muu maailma (valmistajat + lehdistö) puhuivat MLC:stä ja TLC:stä kun Samsung sekoitti soppaa 2-bit ja 3-bit MLC:llä
Sama selkosuomeksi: Dynamic Thermal Guard -teknologia tarvittaessa hidastaa aseman toimintaa ylikuumenemisen estämiseksi…
Täytyy muistaa, että noissa konsoleissa on unified memory architecture, joten keskusmuistista näytönohjaimen muistiin latausta ei ole lainkaan. Tästä johtuen muistin hintakin on luultavasti perus DDR4:ää kalliimpaa.
Kaikki prefixit tulee joko latinasta tai kreikasta, triple, quad, penta, hexa, jne. Tuolla kaavalla M -kirjain ei sopisi mihinkään muuhun kuin mono -prefixiin ja T -kirjaimen assosioiminen tarkoittamaan englantilaista muotoa two olisi epäloogista. Se T puolestaan kääntyisi sekä tripleksi että tetraksi, minkä takia quad ainoana prefiksinä (singlen lisäksi) tulee latinasta kreikan sijaan.
Multi Layer Cell tarkoittaa liki poikkeuksetta Dual Layer Celliä, koska yksikään valmistaja ei ole tainnut käyttää DLC nimitystä missään, eikä siksi 2-bit MLC:stä edes oikein voida puhua minään muuna kuin MLC:nä. Hölmöä olisi/on tilanne, jossa myynnissä on yksitasoisia levyjä, ehkä kaksitasoisia levyjä, kolmitasoisia levyjä ja nelitasoisia levyjä. Siten tuon MLC:n soisi tarkoittavan vain ja ainoastaan tarkalleen kaksitasoista levyä, sen tarkoituksen ruuvaaminen kun on helpompaa kuin DLC:n käytön yleistäminen.
Kaikkien suosisi käyttävän tota sampan numeroihin pohjautuvaa systeemiä. Paljon helpompaa kuin pysyä perässä siinä että mitä mikäkin kirjain tarkoittaa.
Kun vaikka PLC:n laittaa googleen niin menee tavikset sekaisin.
Ihan tavallista GDDR6-muistia niissä konsoleissa käytetään.
Mutta se GDDR6 on selvästi kalliimpaa kuin DDR4:
Pikaisesti googletettuna GDDR6 taitaa maksaa n. $10/GiB, DDR4 maksaa n. $4/GiB.
On toki, meinasin lähinnä että ei niissä ole mitään "erikoismuistia" UMA:n takia
Ja tuohan se vasta taviksia johtaisi herkästi harhaan näiden luullessa herkästi isomman numeron tarkoittavan parempaa.
Väittäisin, että termistä riippumatta ei ole korrektia yrittää johtaa kuluttajaa harhaan, kuten Samsung tekee.
Keerotko vielä miten 3bit-MLC johtaa kuluttajia harhaan verrattuna jonkun toisen valmistajan TLC merkintään?
Samsung käyttää (tai on ainakin käyttänyt, en seuraa tilannetta viikko viikolta) puhtaasti MLC-termiä TLC:lle, "3-bit MLC" piilotetaan enintään jonnekin tarkkoihin spekseihin. Kusipäinen temppu, kuten jotkut muutkin Samsungin SSD-bisneksiin liittyvät vedot.
Klassisista puvuista(?) voit mennä kyselemään jonnekin jenkkifoorumeille.
SLC == Single Layer Cell
MLC == Multi Layer Cell.
2LC == Two Layer Cell.
3LC == Three Layer Cell
Jos otetaan kadulta satunnainen kuluttaja, sillä ei ole hajuakaan, mitä mikäkin näistä tarkoittaa, eikä voi johtua harhaan.
Sitten kun avataan TLA ettÄ "Multi Layer Cell" niin edelleen tajuaa, mistä kyuse.
"Harhaan on johdettavissa" ainoastaan ihmiset jotka ovat tottuneet siihen miten (epäloogisesti) MUUT näitä käyttävät ja LUULEVAT tietäväsä, mitä nämä tarkoittaa.
Kun puhutaan M/TLC:stä ja kadulta otetaan satunnainen kuluttaja, se katsoo ehkä netistä kumpi on parempi tai kysyy myyjältä, vastaus on MLC.
Koko maailma käyttää säännönmukaisesti MLC-termiä vain 2bpc:lle. Samsungkin kuului tähän joukkoon, kunnes jossain vaiheessa hyppäsi pois, puhtaasti markkinointilähtöisesti. Samoihin aikoihin julkaistiin se idioottimainen ja seksistinen mainoskin, mutkat suoriksi markkinointiosastolla.
Kai vedät samanlaisen rumban käyntiin aina kun ihmiset puhuu säästä ja/tai kelistä tai muusta vastaavasta?
Noi Samsungin MSRP-hinnat nyt tallennusratkaisuissa on aina jotain ihan posketonta, eikä niillä useinkaan tunnu olevan mitään tekemistä todellisten myyntihintojen kanssa.
Vrt. 2018 toukokuussa julkaistut 970 Prot:
970 Pro 1TB MSRP $629, ja Keepan aikaisin aikaleima Amazon.de:llä 25.6.2018 317 euroa.
970 Pro 512GB MSRP $329, ja Keepan aikaisin aikaleima Amazon.de:llä 25.6.2018 176 euroa.
Nuo molemmat siis siten että myyjä on Amazon, eikä mikään pikkupulju jolta tavaraa ehkä saa tai sitten ei.
Ja tää on tuttu kaava "kaikista" heidän SSD-julkaisuistaan. En ole keksinyt muuta syytä noille poskettomille MSRP-hinnoille kuin että jossain päin maailmaa yhä edelleen tuijotetaan "alennusprosentteja OVH:sta" tyyppisesti hintoja. Mutta tuntuu jotenkin älyttömältä, että näin internetin ja hintaseurantojen aikana tuo yhä menisi niin monille läpi että kannattaa ottaa MSRP-hintojen vertailussa se markkinointitappio kun siinä valossa näyttäydytään todella kalliilta.
Eli, jälleen kerran ennustan että todelliset myyntihinnat on jotain merkittävästi ilmoitettuja hintoja alempaa. Ja itseasiassa Amazon.de:n puolella jo Samsung-Store nimiseltä myyjältä näyttää noi olevan listoilla jo n. 85% MSRP:stä:
1TB 209,92e
500GB 136,82e.
Ei siellä muuten koskaan ole mitään layereitä ollut eikä ole edelleenkään.
L tulee sanasta Level.
Ja silloin kun soluun kaksi bittiä neljällä varaustasolla tallentava MLC-termi lanseerattiin erottamaan se SLC:stä kukaan tuskin odotti soluun ahdettavan vielä useampia bittejä romahtavien toleranssien takia.
Koska tämä "jossain vaiheessa" on mielestäsi ollut?
Samsung käytti jo 2013 termiä "three-bit MLC".
data-unfurl="true" data-result-id="85442" data-url="https://web.archive.org/web/20130410070908/http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite/SSD/uk/html/about/MlcNandFlash.html" data-host="web.archive.org" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
About Samsung SSD > 3bit/cell MLC NAND Flash – SAMSUNG SSD
data-onerror="hide-parent"/>
web.archive.org
Jospa nyt lukisit ihan itse mitä termiä Samsung käyttää esim tuolla:
data-unfurl="true" data-result-id="85442" data-url="https://web.archive.org/web/20130410070908/http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite/SSD/uk/html/about/MlcNandFlash.html" data-host="web.archive.org" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
About Samsung SSD > 3bit/cell MLC NAND Flash – SAMSUNG SSD
data-onerror="hide-parent"/>
web.archive.org
Samaa layer-termiä käytetään myös tietoliikenteessä kun MIMOlla siirretään samalla taajuudella monella antennilla yhtä aikaaa monta signaalia.
Ei, vaan alunperin layer.
Jännitetasojen määrä on 2^layers.
1 bitti tarvii 2 jännitetasoa, ei 1.
2 bittä tarvii 4 jännitetasoa, ei 2
3 bittiä tarvii 8 jännitetasoa, ei 3.
4 bittiä tarvii 16 jännitetasoa, ei 4.
Se, että netti on täynnä virheellistä termistöä ei edelleenkään tee virheellisestä termistöstä paikkaansapitävää
Olis kyllä kova, 16 jännitetasoa yhdellä jännitetasolla.
840/840Evo ainakin markkinoitiin TLC:nä, sen jälkeen tai osittain aikana se taisi tapahtua. Ajankohdalla ei kyllä ole mitään merkitystä puheenaiheeseemme nähden.
Sivuhuomiona QVO menee ilmeisesti ISOSSA OTSIKOSSA QLC-termillä ja spekseissä 4-bit MLC:nä.
Ei siihen uusia konsoleita tarvita, vain sellainen tiedostoformaatti mitä ei tarvitse purkaa paljoa. Käsittääkseni "lautaushitaus" SSD:llä on johtunut siitä, että pelit on pakattu tilansäästön takia, ja pullonkaulaksi muodostuu tällöin CPU. Tämän videon mukaan NVME ja SATA SSD ero on tällä hetkellä keskimäärin 16%, mutta esim GTA V:ssä 37%. Se vaatiikin 72GB tilaa, joten tiedostoformaatti on varmaan kohtuu vähän pakattu. Ja tämä varmaan aikoinaan siksi, että peliä on voitu streamata ilman pop-uppeja.
Laiton eilen tilauksen vetämään 1/2 ja 1 Teran asemista. Aamulla tuli viesti, että toimitus ehkä jo 12.10. Yay!
Joku enemmän tietävä varmasti tietää onko tälläinen mahdollista.
2TB malli on tulossa kyllä.
Uutisen viimeisessä lauseessa olikin mainittu 2TB mallin olevan tulossa. Noh kehitys kehitty.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä