Uuden sukupolven konsolit julkaistaan jo reilun kuukauden kuluttua. Microsoftin konsoli on nähty jo joka kulmasta ja osissa, mutta Sony on pantannut oman konsolinsa teknisiä ratkaisuja viimeiseen asti. Nyt yhtiö on julkaissut vihdoin purkuvideon tulevasta PlayStation 5 -konsolistaan, mikä antaa samalla ensi silmäyksen muun muassa AMD:n kanssa suunniteltuun semi-custom APU-piiriin.
PlayStation 5:n sydämenä sykkii AMD:n semi-custom APU-piiri. Odotusten mukaisesti monoliittinen piiri on malliltaan huomattavan pitkulainen. Sen sisään on upotettu muun muassa kahdeksan maksimissaan 3,5 GHz:n Zen 2 -prosessoriydintä ja RDNA2-arkkitehtuuriin perustuva 36 Compute Unit -yksikön, maksimissaan 2,23 GHz:n kellotaajuudella toimiva grafiikkaohjain. APU-piirin GDDR6-muistiväylä on yhteensä 256-bittinen ja sen jatkeena olevat 16 gigatavua muistia on sijoitettu kehään APU-piirin ympärille emolevyn selkäpuolella. Sonyn oma SSD-ohjain ja sen NAND-sirut on juotettu suoraan muutoin verrattain paljaalle emolevylle.
Konsolin kyljet ovat avattavissa ilman työkaluja, mutta mikäli konsolin jalusta on kiinni tarvitaan purkamiseen yksi talttapäinen ruuvimeisseli. Konsolin kyljet on avattava toisen SSD-aseman lisäämiseksi sekä pölyjen imuroimiseksi järjestelmän pölynkeräimistä. SSD-aseman paikkaan sopii standardit PCIe 4.0 -M.2-SSD-asemat, mutta niiden jäähdytys ei videon perusteella voi olla kovin korkea. Sony tulee ilmoittamaan myöhemmin yhteensopivat kolmansien osapuolten SSD-asemat.
Kuorten alta paljastuu SSD-luukun lisäksi massiivinen 45 mm korkea ja 120 mm halkaisijaltaan oleva radiaalituuletin piilotettuna sormisuojien taakse. Konsoli vetää ilmaa sisään sen etupuolen raoista ja koko konsolin takalaita on pyhitetty ilman ulostulolle. Jäähdytysjärjestelmään sisältyy erillinen pölynkeräin, jonka voi imuroida tyhjäksi kahdesta tyhjennysaukosta. Tuuletin puhaltaa ilmaa kookkaan alumiinisiilen läpi. Lämpö johdetaan siileen neljällä lämpöputkella, jotka ovat yhtiön mukaan yhtä tehokkaita, kuin höyrykammio. Sony käyttää APU-piirin ja siilen välissä lämpötahnan sijasta nestemetallia.
PlayStation 5 -konsolin strategiset mitat ovat 140 x 390 x 260 mm (leveys, korkeus, syvyys). Sen I/O-liitännät on jaettu konsolin etu- ja takapuolelle. Konsolin etupuolelta löytyy yksi USB Type-C- ja yksi Type-A -liitäntä, kun takapuolella on kaksi USB Type-A -liitintä, verkkoliitin, HDMI-liitin sekä virtaliitin.
Ei gallium mihinkään kuivu, mutta se kyllä reagoi hanakasti muiden metallien kanssa. Alumiiniahan ei sen lähelle pidä päästää lainkaan tietenkään, mutta kuparinkin kanssa siitä muodostuu pikkuhiljaa kupari-gallium-seosta, samoin nikkelin jne. Mutta ei se silloinkaan kuivu vaan sitoutuu jäähyn pintaan seoksena, en tiedä onko millaista merkitystä lämmönsiirron kannalta.
Jännästi tuohon piirilevyn etupuolelle jätetty tilaa muisteille. Onkohan Sony ollut varautunut julkaisemaan 32GB playstationin jos xbox series X:ssä olisi ollut enemmän kuin 16GB muistia.
Varmaan ensimmäiset modit mitä tuohon tehdään et poistetaan noi ritilät flektin edestä.
140 x 390 x 240, jos ois särmikäs, niin ois tilavuutta jo 14 litraa. Aika kookas laitos laittaa teeveen viereen kököttään, varsinkin kun pc menee 7 litran koteloon.
Nykyään yhtenä trendisuuntauksen on kutistella pc koteloa sinne alle 10 litran, jopa alle 5 litran.
Oh, how the tables have turned
Ei taida olla tilaa varsinaisesti muistipiireille, vaan näyttäisi että siinä on tyhjiä padeja pintaliitoskondensaattoreille tai vastaaville jotka on päätetty jättää populoimatta.
Sanan "siili" oikea taivutus yllä olevissa lauseissa on "siilin läpi" ja "siilin välissä". Sanan taivutuksesta näyttää esiintyvän jonkin verran hämmennystä erityisesti tietokoneharrastajien keskuudessa. Jäähdytyssiilin nimitys on peräisin eläimeltä nimeltä siili, ja se johtuu siitä, että jäähdytyssiilien rakenne oli varsinkin ennen yleisesti piikkimäinen (piikkimäisiä jäähdytinsiilejä on tarjolla edelleenkin). Kaikki eivät näytä hoksanneen nimityksen taustaa, ja jotkut saattavat tuntea tarvetta osoittaa poikkeavalla taivutuksella, etteivät ole sekoittaneet sanoja keskenään. Huoli on kuitenkin turha. Kyseessä on yksi ja sama sana, ja se sen taipuu kummassakin merkityksessä samalla tavalla.
Aika suuri laatikko on kyllä.
Kirotusvirheet on pyydetty ilmoittamaan tämän kautta
data-unfurl="true" data-result-id="78819" data-url="https://www.io-tech.fi/palaute" data-host="www.io-tech.fi" data-pending="false">
class="link link--internal fauxBlockLink-blockLink"
target=""
rel=""
data-proxy-href="">
Palaute – io-tech.fi
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.io-tech.fi
Nyt kun lisäksi rauta vaikuttaa olevan todella kovaa hintaan suhteutettuna niin onhan tämä hyvä julkistus!
Onko tuosta ollut mitään ennakkotietoja kuinka kovaa ääntä tuo suihkuturbiini pitää pelatessa?
Vaikuttaa varsin fiksulta, uusi SSD paikalle minuutissa,tosi komeat heatsink ja asiallisen oloinen tuuletin ja wifi 6 vs PS4 tosi tahmea wifi. Erittäin lupaavaa.
Pisti silmään tätä kirjoittaessa että tuolla piirilevyllähän on CMOS pariston paikka. Mitä ihmettä?
Pyhästä hengestäkö sitä virtaa olisi saatava kun piuhat ei ole kiinni?
No Xboxissa ei tuollaista ole.
Eihän sitä välttämättä tarvitse, jos muisti ei vaadi tai luottaa siihen, että ajan saa aina haettua netistä (tai käyttäjä syöttää manuaalisesti). Ja on sille myös jotain ei-niin-vaihdettavia vaihtoehtoja.
Millaisia vauhteja siltä Wifiltä oikein tarvitaan? Vanhemman polven wifikin pystyy satojen megojen vauhtiin.
Saa myös nähdä mitkä levyt Sony edes tuolle merkkaa yhteensopiviksi tuohon. Ei nuo PCIe 4.0 levyt kovin halpoja ole.
data-unfurl="true" data-result-id="91452" data-url="https://www.jimms.fi/fi/Product/List/000-1RU/komponentit--kiintolevyt-ssd-levyt--ssd-levyt-m-2--1tb?ob=4&fq=pcie%204" data-host="www.jimms.fi" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
1TB – SSD-levyt M.2 – Jimms.fi
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.jimms.fi
Käytönnön vauhteja tarkoitinkin enkä teoreettisia.
No PS4 pro käytännön vahti ei ole kummoinen vaikka google mesh reititin käytännössä istuu sen päällä, toki jotkut muut vanhemman wifin laitteet ovat paljon parempia. Mutta sanoisin että wifi 6 on etu paremman kaistanhallinnan ja nopeuksien takia kun verkossa on kiinni esim. 2 aikuista ja pari kolme teiniä kaikkine laitteineen
Eniten tuossa PS4:ssä kuitenkin riepoo järkyttävän hidas latausnopeus PS-storesta ja tyhmä kopiointisysteemi pelejä päivittäessä. Vaikkapa Warzonen isompaa patchia asennellessa PC:llä on kerennyt pelailemaan jo puoli tuntia kun Pleikkari vielä kopioi koko asennusta uudelleen, molemmissa giganen kuitu perseessä.
Mjoo itsellä ei pleikkareita ole joten Wifin toimivuus perustuu Android puhelimiin ja tabletteihin. Tuoreimpana Galaxy S10+ ja vanhempaa päätä S6 ja Lenovo Yoga Tab 3 Pro. Nämä antaa gigaisella kuidulla wifin yli 300-400 Mbps vauhteja.
PC ja Xbox piuhan päässä toki. Taitaa Microsoftilla myös olla pullonkaula muualla kun langalla ei ole pelit paljoa yli 400Mbps vauhdilla tullut kun Steam lataa täyttä kaistaa.
Jos pelkkiä jäähdytysripojen kokoja vertaa, niin aika paljon hiljaisempi tästä tulee kuin boksista, joka on suunniteltu (liian) vahvasti estetiikka edellä. Silmämääräisesti n. kolminkertainen siili tässä ja nestemetallilla saadaan isompi etu tästä siilin koon kasvattamisesta kuin mitä perus tahnalla saataisiin. Siitä oon ihan samaa mieltä että se boksi on todella taitavasti suunniteltu kaikin puolin, mutta se ei tarkoita että se kävisi viileämpänä tai että olisi hiljaisempi, vaan päin vastoin pieni ropeli ja siili enteilee kunnon turbiinointia. Marraskuussa varmaan tiedetään tästäkin sit enemmän.
Nähdään sitten. Itse en noita radiaalituulettimia ole kovin hiljaisina pitänyt. Xboxissa on perinteisemmän mallinen viipperä.
pleikkarin radiaali on aika iso (120mm?), eikä sen tarvitse pyöriä edes kovin nopeasti tuon massiivisen siilen takia. Näyttisten ja läppärien radiaalit (joihin ilmeisesti viittaat?) on tyypillisesti n. 40mm luokkaa ja joutuvat siirtämään jopa isompia määriä ilmaa.
Eikö boksin tuuletin ole aavistuksen isompi (130 vs 120) kuin tämän? En sitten tiedä tekeekö tuo radiaali/aksiaali minkälaista eroa suuntaan tai toiseen.
Viittasin myös Xbox One X:n radiaaliin. Melkoista ulinaa pitää raskaissa peleissä.
Mitä enemmän vastusta, sitä enemmän painetta pitää tuulettimen tuottaa, ja se tulee kierroksilla. Yllättyisin, jos ei ole tuplasti äänekkäämpi kuin oma pc, mutta senhän näkee vasta kun saapuu.
Ja jos tuon videon katsoit, niin pleikkarissa näyttäisi olevan aivan typerän paljon isommasta laitoksesta kyse. Radiaalituulettimen tilavuus siihen xboksiin verrattuna on luokkaa kahdeksankertainen.
Jos sekä radiaali, että aksiaalituulettimet toimivat optimialueellaan ja ovat suunnilleen samankokoisia, niin radiaali on hieman hiljaisempi ja sen ääni painottuu matalemmille taajuuksille.
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
https://www.mne.psu.edu/lamancusa/me458/11_fan.pdf
Series X käy ilmeisesti melko kuumana
Itse otan sen mikä on kokonaisuutena parempi eli omiin kriteereihin Xbox Paremmat pelit, mieluisampi rauta ja käyttis, parempi ohjain, Game Pass jne.
Eipä niillä lämpötiloilla ole merkitystä, vaan äänenpaineella.
No on sillä lämmölläkin laitteen kestävyyden kannalta merkitystä.
Takuu kattaa moiset ongelmat, samoin kuin yleinen virhevastuuseen liittyvä lainsäädäntö EU alueella.
Jos laite on suunniteltu oikein niin "kuumana käyminen" ei ole ongelma. Ongelma on jos väärät osat käy kuumana, tai kuumuutta ei saada tuulettimilla hoidettua kuntoon kesällä/yms.
Tuon linkin mukaan vehje puhaltaa "todella kuumaa" ilmaa, mutta hitaasti ja hiljaisesti. Itse veikkaan että siellä on tuuletinprofiili vain sellainen että se tuuletin ottaa kierrokset vasta kun oikeasti tarpeen. "Todella kuuma" voi todellisuudessa olla vaikka alle 50 astetta. 50 astetta on jo kuuma kädelle, mutta ei se ole vielä liian kuuma komponenteille. 60 astetta alkaa olla jo polttava. Normaalista tietokoneesta ulos tuleva ilma on reippaasti alle 40 asteista, vaikka tuntuu "kuumalta". Vanha kunnon 4870×2 näyttis idlasi työpöydällä 90 asteessa. muro
Jahka tulee multiplattarit uusille konsoleille, niin aika helposti jotain vertailuja saadaan aikaiseksi. PC:llä asetukset säädetään vastaamaan visuaalisesti konsolien kuvaa ja sitten FPS luvut ylös kaapparikorttia (tmv.) käyttäen. Vaatii vain että pelille on konsolilla rajoittamattoman FPS:n tila, joka useista multiplattareista ainakin tällä hetkellä löytyy.
Takuu on kuitenkin vain muutaman vuoden eikä se takuu sitä mielipahaa poista jos kallis laite hajoaa.
Juu tuota ajoin takaa itsekin toisessa kommentissani.
Virhevastuu kattaa odotettavissa olevan laitteen eliniän. Kaikki konsolit on tähänkin mennessä kestäneet sen 5 vuotta nyt ainakin, niin ei se tuota vähempää saa kestää.
Jo PS2:ssa on tavallinen CR3032 patteri
Juu näköjään pleikkareissa tuo on normaali juttu mutta tuoreemmissa Xboxeissa taasen ei tuota ole.
Kyllähän peleistäkin saa aika hyvän käsityksen suhteellisesta suorituskyvystä kun asetukset säädetään vastaaviksi. Osaavat silmät (kuten esim Digital Foundryn jannut) pystyy kyllä vastaavat asetukset löytämään kunhan ne on olemassa.
Tietysti konsoleille on enemmän tapana viritellä erikoisoptimointeja, mikä voi vähän vaikeuttaa ihan täysin 1:1 vertailua. Toisaalta täysin 1:1 vertailunhan voi tehdä pelkkien speksien perusteella, ne on ne toteutuskohtaiset yksityiskohdat jotka sitten merkkaa varsinaisen suorituskyvyn kannalta.
Vähän kyllä omassa mielessä on alun "kompakti pc-tappaja olohuoneessa" luodusta mielikuvasta valuttu koko ajan enemmän suuntaan "keskiverto peli-PC puolikkaassa miniITX:ssä". Ihan tolkuton päivityshän se toki on kun vertailukohta on alkuperäiset konsolit, mutta…
En kyllä keksi miten pleikkarissa voi olla mieluisampi rauta, kun näissä on identtistä arkkitehtuuria oleva näyttis ja prossu ja pleikkarissa on reilusti vähemmän yksiköitä näyttiksellä. Toki vissiin vähän korkeammat kellot, mutta hitaampi se on silti.
ssd, audiopiiri. Mut ei kai konsolia raudan takia osteta? Flops miehet menee pc:lla. Se mikä mua kiehtoo pleikkarissa on sonyn yksinoikeuspelit ja ne toki ei kaikki kiinnosta. xbox pelit pelaan pc:lla niin ei tarvi tehdä kompromisseja.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä