io-tech vieraili viime viikolla San Franciscon kupeessa järjestetyssä AMD:n Tech Summit -tapahtumassa, jossa se antoi esimakua ensi vuonna julkaistavasta Ryzen-työpöytäprosessorista.
AMD:n uuteen Zen-arkkitehtuuriin perustuva Summit Ridge tullaan julkaisemaan virallisesti Ryzen-nimellä. 8-ytiminen ja 16 säiettä tukeva prosessori toimii 3,4 GHz:n perustaajuudella ja rasituksessa kellotaajuus nousee Precision Boost -ominaisuudella.
A #NewHorizon for AMD is coming. Introducing Ryzen, the next generation of AMD processors. pic.twitter.com/myQOSFYalj
— AMDRyzen (@AMDRyzen) December 13, 2016
Kuvasimme videolle suorituskyky- ja tehonkulutustestit, joissa vastakkain olivat AMD:n Ryzen-prosessori 3,4 GHz:n kellotaajuudella (ilman Boost-taajuutta) ja Intelin Core i7-6900K -prosessori.
io-techin ennakko: AMD Ryzen -prosessori (Summit Ridge)
Tietenkin moni AAA-peli tehdään pienemmälle osajoukolle, ja toisaalta pelit myyvät nykyään jopa 10v+ asti, eli on aikaa raudankin päivittyä.
Kaikkein eniten jengi tuntuu pelaavan läppäreillä ja en nyt tarkoita mitään tonnin -> parin peliläppäriä vaan ihan perus läppäreitä.
Tälläinen tuli vastaan toki ei kerro hirveästi![[IMG]](http://i.imgur.com/HQgGt5q.png)
No kyllä toi aika hyvän kuvan antaa millaisia koneita pelaajilla on omasta mielestä.Epäilisin että tässäkin threadissa kaikki on antaneet valvelle tietoa että millainen kone niillä on?.Jos olisin pelifirmassa duunissa niin katselisin aivan varmasti että mitä koneita siellä on eniten ja mitä laitteita porukka on ostellut yms.Ms:llä taas sitten taitaa olla tietoa että millaisia koneita on eniten käytössä mutta noiden tiedot taas ei kerro sitä mihin niitä käytetään eli siellä näkyy kaikki firmojen koneet.
Jos nuo huhusaittien tiedot tuosta mallimerkinnästä pitävät paikkansa niin base kellot 3.3HGz ja boosti 3.7GHz
Nyt kyllä vaikuttaa jo vähän liiankin hyvältä… Tai sitten kyseessä on tosiaan tuo jo aiemmin mainitsemani juttu että Zeppeliinin ydin saa enempi irti SMT:stä kuin HT. Oma i7 4930K antaa ~19% suuremmilla kelloilla (4.4GHz) vain 2% paremman tuloksen (1170cb). Olisipa nuo vuodot vaan totta. Itse en ole kyllä ostohousuja pukemassa vielä jalkaan, mutta emännän koneen i5 650:n tilalle olisi tuollainen 4 Core Zeppeliini oikein omiaan.
Cinebench r15 tulokset näyttää vaihtelevan melko paljon, tuolla joku on kellottanut 1344 cb tuloksen i7-6800k 4.3GHz kelloilla ja toinen hermanni on ajanut 3.3GHz 5920k kivellä 1325 cb tuloksen.
Tämänkertaisen vuodon aitouteen tai ryzen tulokseen en ota kantaa. Vertailun vuoksi oikeat 6-core 5-6k cpu tulokset vakiokelloilla lienee jossain 1050-1150 haarukassa.
MAXON Cinebench Ranking 15 Benchmark Scores – Cinebench R15 – Scores Database
![[IMG]](http://s1.bild.me/bilder/240416/4269272Capture3.JPG)
Tuo 5820K:n tulos postaamassasi listauksessa on kyllä virheellinen, kun katsoo IO:n omaa cinebench-ketjua, niin 5820K tarvitsee tuollaiseen tulokseen noin 4,5GHz kellot ja nopeat muistit
EDIT: Ja tuossa aiemmassa Ryzen "vuodossahan" voi kellot olla oikeasti mitä vain, Cinebench tykkää näyttää ainakin Intelin prossuilla vain vakiokellotaajuuden, ei sitä millä kellotaajuudella tulos on oikeasti ajettu.
Aivan :kahvi:
Tästä on keskusteltu paljon aiemmin jo (muistaakseni jopa tässä ketjussa). Ei se mitään hyvää kuvaa anna. Antaa paremminkin kuvaa ehkä yleisesta konekannasta. Tuo pitäisi painottaa sen mukaan paljonko noilla koneilla on oikeasti pelattu, tai ainakin siivota pois, ne millä ei aktiivisesti pelata. Steamejä on asennettu varmasti tolkuttomasti koneisiin jolla kukaan ei pelaa aktiivisesti yhtään mitään. Itselläkin on Steami asennettuna 3-4 koneeseen, mutta ainoastaan yksi niistä on se millä pelataan muulloin kuin joskus ja jouluna. (Ja niiden muiden speksit ovat tuota häntäpää osastoa)
Tuosta esittelemäsi tyhmempi pelinkehittäjä sitten vetää johtopäätökset, että minulle kannattaa kehittää peli joka pyörii niissä low-end masiinoissa sen (lähes :p) high-end pelikoneen sijaan.
Mitkä prosessorit tulevat olemaan io-tech Ryzen artikkelissa verrokkeina mukana?
Tuo pitää paikkansa. Itselläkin yleensä on se yksi kone mitä käytän noin 99% ajasta ja millä myös pelaan.
Erikseen sitten vaikka joku läppäri (HP Business Notebook 8710p missä 2.2GHz T7500 prosessori) toki sillä VOI pelata, esim. Small World 2 toimii oikein hyvin ja on viihdyttävä lautapeli. Mutta ei tuosta kyllä oikeaa kuvaa saa ja säälisin pelinkehittäjää joka alkaisi uutta AAA peliä tekemään ottamalla jonkun noin 10v vanhan läppärin miettien että pelin pitää ehdottomasti tukea sitä. Ottamatta huomioon että henkilö joka käyttää em. läppäriä käyttää sitä ehkä noin 4-6 kertaa vuodessa ja pelaa tietokonepeliä sillä ehkä max kerran vuodessa jos sitäkään.
Hyvä kysymys, toivon että vielä on tallessa prosessorit tästä artikkelista:
Intel Core i7-7700K & Core i5-7600K (Kaby Lake)
Miettien ihan päivittäjiä, toki voi ja varmasti onkin henkilöitä joilla on vielä käytössä vanhoja AMD:n prosessoreja joten viimeisin heiltä olisi myös hyvä saada mukaan jos mahdollista.
Käsittääkseni testejä EI tarvisi ajella uusiksi kun ne kerran on jo valmiiksi olemassa, lisäisi / päivittäisi vaan niihin Ryzenin eri prosessorien (jos saa useamman testattavaksi) noihin tuloksiin vakiona, sitten ns. perus buustilla ja tietysti ylikellotettuna.
Veikkaan Sampsalla olevan kopallinen sopivia prosessoreja eli joutuu varmaan heittämään noppaa, että saa rajattua joukkoa. Eiköhän siinä ole kovimmat kilpailijat Intelin puolelta ja pari AMD:n vanhempaa verrokkina.
No pitää toivoa, että noppa osuu Thubanille. Se on nykyinen prosessorini ja päivitys alkaa olla ajankohtaista.
Olikos noista R5 ja R3 malleista jo jotain aikatauluja tarkemmin tiedossa? Nythän tulee hyvin pian nuo järeimmät(toistaiseksi) mallit.
On se vaikeaa odottaa kun pitäs taas kone kasailla hiljalleen sen kokonaan puuttuessa, mutta laittaako alle inteliä vai odotella Ryzeneitä. Ja vielä vaikeammaksi menee kun omiin tarpeisiin se CPU löytys R5 sarjasta todennäköisimmin, pääkäyttö pelailussa.
Miksei tuossa ollu single tulosta? 35% kellojen nosto merkitsi noin 197 pistettä single threadissa.. Eli samaa tasoa kuin i7 7700K 4,5 ghz:lla. Kokonaistulos nousisi >1500 pisteeseen. Joka on >50% parempi kuin 7700k:lla.
Täällä oli sekin: Hardware.Info Nederland
Tämähän alkaa olemaan kuin lapsena joulun alla, mitähän sieltä mahtaakaan tulla. Tulis nyt nopeasti ne todelliset fakta tiedot pöytään.
Singletesti pitää ajaa erikseen.
Haswell-E eli 5960X
Broadwell-E eli 6950X, 6900K ja 6800K
Kaby Lake eli Core i7-7700K
Vishera eli FX-8370
Olettaen että alkuun testiin saapuu Ryzen 7 1800X
Niin joo. Meinasin vaan miksei ollu molempia. Eikö ollu otettu samasta lähteestä? No pahaa sanoo onko aitoja. Mutta jos on niin yllättynyt olen.
Toivottavasti saatte useampaa Ryzenia testiin 🙂
Joku Phenom II prossu olisi kyllä hieno vertailukohta lisänä. Sille ei tosin taida mitään modernia näyttistä enää saada kiinni, mutta jotain ei 3d-testiä voisi pyöräyttää, jos mahdollista.
Millaisilla muisteilla olisi tarkoitus ajella?
Katsotaan nyt vähän mikä on virallinen DDR4-tuki, mutta kaipa nuo perustestit ihan jollain perus DDR4-2400-nopeudella ja voi kokeilla sitten muistien vaikutusta suorituskykyyn erikseen.
Jep, mielellään molemmilla tietysti samat, olettaen että tuki löytyy. Ei tietenkään pidä Inteliä alkaa huonommilla muisteilla ajaa jos Ryzen ei toimi paremmilla muisteilla.
Tähän olisi makea saada 1090T, ja nähdä itselle se muutos mitä on hakemassa. Kaupasta olen hakemassa todennäköisesti 6/12 prossua, tai ylipäätään se X malli ~250€, kun ei ole varaa isoimpaan.
Toki näiden ero toisistaan on niin valtava kun muistit sekä emojen eroja ei saada vertailuista pois. Ettei kyseessä ole puhdas vertailu, mutta haluaisin nähdä tämän :3
Jos emo ja muistit hidastaa Phenom 2:sta vs. uudet niin tottakai se ero kuuluu puhtaaseen prossuvertailuun. Eihän phenomiin mitenkään saa uusinta emoa ja tuoreimpia muisteja kiinni.
Muutenkin olen sitä mieltä, että Phenom 2 on sen verran kivikautinen että turha sitä on ottaa testiin mukaan hidastamaan artikkelin valmistumista. Jos on niin kova halu tietää mikä on oman prossun tarkka ero nykypäivän tuotteisiin (vinkki: iso) niin vertailukohtana voi käyttää tuota Visheraa.
Omasta mielestä täysin päinvastoin. Vanhat prossut ovat mielenkiintoisia vertailupisteitä kun nyt kyseessä on harrastussivusto eikä mikään kuningaskuluttajan osto-opas. Thubani vertailukohtana on erityisen milenkiintoinen, koska sen IPC on parasta mitä AMD on aikaisemmin puskenut pihalle ja single thread suorituskykykin siten on vielä ihan vertailukelpoinen piledrivereihin. Aivan liian paljon on testejä, joissa vertaillaan vain vastaavia prossuja keskenään, mutta ei saa kunnon kuvaa siitä mikä se todellinen tekniikan kehitys nyt on sitten ollut mikä on hyvin kiinnostavaa artikkelimielessä.
Ymmärrän sen, mutta mielestäni uuden prosessorin artikkeli ei ole oikea paikka kaivaa menneisyydestä n+1 eri prosessorisukupolvea vertailuun mukaan. Tästä voi ennemmin tehdä erillisen artikkelin, jonka kanssa aikataulu ei ole niin tiukka. Saatan muistella omiani mutta siellä edellisessä paikassa saattoi jokin tällainen artikkeli olla.
Nyt on vielä nuo lukijatestitkin olemassa, eli jos vertailu pitkälle menneisyyteen kiinnostaa, eikä mistään netistä löydy valmista revikkaa, kirjoittaa sellaisen itse. Ehkä se sitten julkaistaan etusivulla.
Tässä artikkelissahan on tehty kohtuu kattavat testit 4GHz kelloilla monella Intelin sukupolven i7 prossulla, eli jos samat testit tehdään myös Ryzenillä (4 GHz kelloilla) ei tarvitse olla edes se penaalin terävin kynä että tarvittaessa osaa itsekin tehdä vertailua noiden välillä. Toki huomattavasti parempi jos samasta jutusta Sampsa (tai kuka artikkelin tekeekään) lainaa tuon osan.
Intel Core i7-7700K & Core i5-7600K (Kaby Lake) – io-tech.fi
Thuban X6 voisikin olla mielenkiintoinen lisä sitten myöhemmin 6-ytimisen Ryzenin artikkeliin.
Vanhojen prosessorien listaaminen testeissa auttaa lukijoita hahmottamaan uusien prosessorien tehoeron vanhempiin. Mikäli vanhemmat prosessorit jättää testeistä pois, niin lukija joutuu tekemään tämän työn itse. Eiköhän tämän pitäisi olla aivan itsestään selvää, että tälläisen tiedon tarjoaminen auttaa isoa osaa lukijoista.
Ei niitä testejä ole pakko ajaa uudestaan vanhalla raudalla, jos testiohjelmat tai pelit eivät ole aivan uusimpia.
Auttaa se toki (vaikka joku voisi senkin kyseenalaistaa), mutta on aivan turhaa myöhästyttää artikkelia uudesta prosessorista sen takia, että saa verrokkeja lähes vuosikymmenen takaa mukaan testiin. Erillinen artikkeli ajan kanssa tehtynä on mielestäni paljon parempi vaihtoehto kuin väkisin raapia kasaan testit mahdollisimman monesta prosessorista (tai mistä tahansa). Tämä sillä oletuksella, että lehdistön saatua tuotteen käsiinsä ei julkaisuun enää ole kauheasti aikaa.
Tuskin kukaan haluaa artikkelin viivästyvän tämän takia. Omassa viestissäni myös mainitsin, ettei vanhoille prosessoreille tarvitse edes ajaa testejä, mikäli testiohjelma/peli ei ole liian uusi.
Kommentilla lähinnä halusin kiinnittää huomiota siihen seikkaan, että monesti artikkeleissa verrataan tuotetta edellisen sukupolven vastaaviin. Käytännössä iso osa kuitenkin päivittää koneitaan silloin tällöin, jolloin nämä lukijat joutuvat kaivamaan tiedon itse. Eli siis parin kymmenen minuutin panostuksella artikkeliin lukijat voivat säästää tuon saman ajan (kerrottuna lukijoiden määrällä).
Ja kannattaa muistaa, tuota artikkelin myöhästymistä miettiessä, että vaikka ajettaisiin kaikki testit uusiksi, on muu vertailudata mahdollista ehkä ajaa odotellessa? Ryzenin saapuminen ja sen ajot ovat vain se loppusilaus? Näin siis ehkä, riippuen toki muista järjestelyistäkin.
En minäkään näe kyllä mitään järkeä ottaa jotain museo-phenomia tähän testiin.
Tää menee aikaa rankasti off-topsuksi mutta jos täällä nyt spekuloidaan ja ihmetellään tulevaa artikkelia niin imho ei tarvitse mitään kivikautisia CPUja laittaa artikkeliin. Erikseen toki toivoisin artikkelia, jossa on vanhat Phenonit ja C2D/Qt ja 7950 – nykypäivä vehkeet ja vertaillaan moderneilla peleillä, että missä oikeasti mennään.
Tähän tulevaan Ryzen artikkeliin kaipaisin kovasti real – world skenaarioita, eli ei mitään Quake 3 1024*800 resolla FPS 9000 vaan ihan kunnon 2.5k ja 4k testit. Mahdollisesti myös voisi laittaa taustalle kasan kaikkea roinaa pyörimään, ei välttämättä streamausta mutta jotain tyyliin mumble/ts, Spotify, Chrome ja 30 välilehteä, virus tutkat ja pölymuurit ja sen sellaista. Siinä voisi ainakin minimi FPS:ssä tulla eroja 8c ja 4c ceepujen välille. Ainakin itse juuri tuollaisessa käytössä huomasin eron FX8350 vs i7 4770. Eli vähemmän rändöm lageja. Sekään ei siis varmasti johtunut corejen määrästä vaan tod.näk. turbo tms auto clock latensseista ja/tai schedulrista. Maximi FPS peleissä ei juuri muuttunut.
Ja toivottavasti ylikellotustestejä ajetaan useemmallakin eri coolerityypillä, olis kiva tietää et onko hyvätasosella AIO:lla ja järeellä ilmajäähyllä käytännössä mitään eroo jos XFR on käytössä.
Joo, ja erot testattujen prosessorien välillä ovat täysin yllättäen parin prosentin luokkaa. Jos tekee näytönohjaimesta pullonkaulan, tulokset ovat senmukaiset. Ainoa missä voi jotain eroa näkyä 4K-resoluutiolla, on minimi-fps.
Kopsattu toisesta ketjusta:
Eikai tuo 2666 MHz ole maksimi johon Ryzenin muistiohjain pystyy? :confused:
Voi tulla pataan aika huolella muistikaistarajoitteisissa peleissä (esim. Fallout 4), jos on.
Artikkeliin liittyen, toivoisin kyllä itse kovimmin sitä, että se todellakin julkaistaan just sillon kun pitää, eikä viikon päästä. 🙂
Ja se ois ihan jees jos artikkelissa olisi sitten merkattu kaikkien prosessoreiden myyntinimi ja core/thread määrä suorituskykykaavioihin ja esim vaikka eri värillä Ryzen muihin nähden.
Minullekkin kyllä kelpaisi tuo, mielelläni vertailisin että onko AMD vieläkään saanut vanhoja Phenomeja tehokkaampaa rautaa. Eihän tuo välttämättä myöhästytä artikkelin ulostuloa yhtään, kun noiden vanhojen kivien testit voi ihan hyvin ajaa jo vaikka nyt ja kirjoitella valmiiksi?
Jonkun Phenomin kaivamisessa SER-lavalta ei ole kyllä mitään järkeä, sitä on testattu ihan riittämiin Intelin Sandy/Ivy/Haswell prossuja vastaan. Ryzenin IPC:n pitäisi olla niin lähellä Intelin nykytarjontaa, että tehoero museorautaan on samaa luokkaa. Jos sillä Phenomilla tekee muutakin kuin surffaa nettiä, niin sen suorituskyky (tai lähinnä sen puute) pitäisi olla tiedossa.
No tottakai näyttis on pullonkaula siellä. Pointti olikin tollainen normaali tilanne, että onko siellä mitään eroa. Ei varmasti paljoa ja sen toki itsekin tiedän jo etukäteen. Välillä vaan on rasittava lukea testejä, joissa selitetään kuinka toinen CPU on vitusti nopeampi kuin toinen pelikäytössä ja se peli tosiaan on sitten Quake 3 1024×800 resolla. Todellisuudessa ero on pienempi.
Mutta tosiaan omasta mielestäni on myös erittäin tärkeää esittää se, että ei siellä Witcher 3:ssa mitään eroa tule. Erot tulee muualla. Ihan vain noin niinkuin hyvän journalismin mielessä 😉
Ja tosiaan myös tollainen normaali käyttöskenaario mikä alkaa itselläkin olemaan arkipäivää, että softaa on päällä aivan maan saatanasti enkä jaksa enää elää Win-98 AMD Duron aikaa kun kone bootattiin aina ennen kuin alettiin pelaamaan, että varmasti ei ole muistissa mitään paskaa. Tuolla on Spotifyt ja lukematon määrä chrome välilehtiä, pari duuni softaa, mumblet ja systeemit kun pelaan. Ja siellä useammasta ytimestä tai varsinkin hyvästä schedulerista on etua, että ei yht'äkkiä ala peli lagaamaan kun jossain välilehdessä lähtee JS vähän pyörimään.
Streamaajille sitten vielä oma juttunsa niinkuin AMD jo demosikin.
Nämä ovat hyviä pointteja. Softaa on välillä päällä enemmän kuin laki sallii ja silti toivoisi kaiken toimivan sulavasti.
Noctua NH-D15 ja Corsair H115i :comp:
Vertailetko näihin AMD omiin uusiin coolereihin ?
Samalla lailla kuin esim:
"technically Kaby Lake and the Z270 only support 2133 MHz RAM, the rest is overclocked"
Eli ainakin 3200MHz muistia on näkynyt tukevan Asuksen lauta ja 4000 Asrockin laudoissa ollut lukua. Harmi vaan että mitään virallista tietoa (nuo siis pakettien kyljissä lukenut mainoksena) ei vielä oikeastaan ole.
Joo kyllä nuo viraliset taajuudet on ihan vaan virallisia JEDEC-speksejä, mutta niin Kaby Lakella kuin Ryzenillä toimii ylikellotetut taajuudet.
Kaby Lakessa päivittyi muistituki virallisesti DDR4-2400:
Intel® Core™ i7-7700K Processor (8M Cache, up to 4.50 GHz) Product Specifications
Eikö noi Ryzen-CPU't tullu testaajien kätösiin jo viime viikolla? Eli jos tässä niinkö vois jotain päätellä niin Sampsa on parhaillaan ajelemassa ryzen-testejä, ja riippuen siitä miten laajasti aihetta meinaa käsitellä siihen voi mennä todella pitkäänkin. Esim. jos lähtee ajamaan vakaita ylikellotuksia, ja käyttää perinteistä "ei ole vakaa, jos ei kestä primeä 12h" niin junou, aikaa menee. Menikö siihen kabylaken kellotusartikkelin naputteluun viikko vai kaksi? Jotain sellasta.
Itse en myöskään näe mitään järkeä ajella phenom-testejä. Kun on ihan yleisesti tiedossa miten phenomit rinnastu sandyihin, ja kaikki siitä etiäpäin on aikalailla "tuoreessa muistissa". Jos ryzen on vaikka 10% hitaampi/nopeampi Intelin i7 haswellia, niin se kertoo jo todella tarkasti että kuinka paljon nopeampi se on kuin 6c phenomit.