io-tech käynnisti viime vuoden lopulla pitkähkön tauon jälkeen uusiksi älykellojen testaukset. Testiin ehtivät Applen tuorein Watch 6 ja Huawein sekä Honorin pykälän vähemmällä älyllä, mutta vastapainona erinomaisella akunkestolla varustetut Watch GT 2 Pro ja Watch GS Pro. Android-maailman vastinetta Apple Watchin monipuolisemmille älyominaisuuksille ja kolmannen osapuolen sovellusten tuelle ei vielä viime vuonna ehditty kokeilemaan.
Nyt io-techin testilaboratorioon on päätynyt Suunnon reilu vuosi sitten myyntiin tuoma Suunto 7 -älykello, jonka sisällä pyörii Googlen älykellokäyttöjärjestelmä Wear OS. Kellon rakenteen luvataan olevan iskunkestävä ja vedenpitävä 50 metrin syvyyteen saakka ja sen sisällä sykkii Qualcommin vuonna 2018 julkaisema Snapdragon Wear 3100. Applen Watch OS:n tapaan Wear OS tukee kolmannen osapuolen sovelluksia ja edustaa siten puhtaampaa älypuhelinkäyttöjärjestelmää, kuin aiemmin testissä käyneet enemmän terveys- ja liikuntaominaisuuksiin panostaneet Huawein ja Honorin laitteet.
Testiartikkelissa tutustumme Suunto 7 -älykellon fyysisiin ominaisuuksiin, ohjelmistoon, akunkestoon ja käytettävyyteen reilun kahden viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.
Lue artikkeli: Testissä Suunto 7
Tieto toimituksen testaajan ranteen ympärysmitasta antaisi lisää osviittaa tuotteen kokoluokasta jutun kuvissa.
Ranteen ympärysmitta on noin 18 cm.
Tässä on nyt juuri se iso ero, että Spartan Ultra ei ole älykello, joten sen myötä myöskin akunkesto on luonnollisesti aivan eri luokkaa. Se mahdollisuus ajaa sovelluksia suoraan kellossa on se ominaisuus, joka aiheuttaa massiivisen hitin akunkestoon. Jos ei tarvitse älyominaisuuksia, ei luonnollisestikaan kannata katsoa tällaista kelloa.
Jos jotain toivoa saisi niin autopause ja ulkoisen sykevön tuki suunnolta, hiihtäessä olisi kiva pitää kello hihan päällä. Ja tietysti google pay, kuvittelin vuosi sitten että olisi tullut Ihan lähiaikoina sille tuki…
En pidä kelloa öisin niin on laturissa yöt. Kertaakaan ei pitkälläkään lenkillä tai vaelluksella ole akku kesken loppunut joten akun kesto ei itselle ongelma. Vaihdoin myös rannekkeen kun iho ei kestä silikonia. Suunto strap ollut hyvä, vuoden käytöllä kuin uusi, kuivuu nopeasti eikä haise hielle vaikka en ole pessyt kertaakaan, voisi toki laittaa konepesuun jos näin alkaisi tekemään.
Kaiken kaikkiaan tyytyväinen hankintaan. Paksuutta en ole kokenut ongelmana, aina on mahtunut kauluspaidankin hihansuusta.
Keskivertoranteessa tollainen möhkö näyttää kyllä aika typerältä, mutta makuasioitahan nämä.
Tilanne älykellojen akunkeston suhteen on mielestäni hivenen samanlainen, kuin oli takavuosina älypuhelimissa: Peruspuhelinten akut kestivät päiväkaupalla, mutta älypuhelinten akkuja joutui lataamaan monta kertaa päivässä. Eli oikeasti älykkäiden kellojen akut eivät kestä kuin pari vuorokautta, mutta perusmallien akunkesto mitataan useissa viikoissa.
Älykelloja on tietysti olemassa monenlaisia, eikä raja "oikeiden älykellojen" ja "karvalakkimallien" välillä ole kovinkaan ollenkaan selkeä, ei edes hinnoittelun puolesta. Ihmiset eivät myöskään tunne yleisesti älykellojen ominaisuuksia, eivätkä he siten tiedä, mitä kaikkea nykyaikaisella älykellolla voi oikeasti tehdä. Suurin osa haluaakin vain peruskellon, jolla voi mitata sykettä ja lenkin pituutta, sekä seurata yleistä aktiivisuutta. Harva tajuaa, että älykellolla voi esimerkiksi hyödyntää ääniohjausta, maksaa ostokset, lukita auton ovet, käynnistää webaston, ohjata robottipölynimuria, sytyttää valot, avata tietokoneen, ohjata musiikin toistoa, puhua puheluita ja lähettää viestejä. Harva osaa edes kuvitella moisia sovelluksia, jotka ovat tuttuja lähinnä takavuosien scifi-leffoista.
Mahdollisuus sovellusten lataamiseen monipuolistaa kellon käyttömahdollisuuksia rutkasti, ja kolmannen osapuolen sovellukset täydentävät myös valmistajan urheilu- ja aktiivisuudenseurantasovellusten puutteita. Enää ei tarvitse tyytyä valmistajan omiin, mahdollisesti puutteellisiin toimintoihin, sillä kelloon voi ladata uusia ominaisuuksia.
Milloinkohan tuosta markkinoinnista päästään eroon. Ei varmaan ikinä.
Oma ranne on pienehkö, eli 17,5 cm. Silti 51mm leveä, 14,9mm paksu ja 93g painava kello ei tunnu yhtään suurelta. Oikeastaan unohdan koko laitteen olemassaolon. En oikein ymmärrä kun porukka valittaa kellojen koosta, mutta puhelin saa olla 10" taskuun mahtumaton tabletti . Mitä tekee älykelolla, missä on pieni näyttö? Eikö idea nimenomaan ole että sillä kellolla voi tehdäkin jotain ja näyttö on silloin aika oleellinen. Kartta jollain 30mm näytöllä… ei kovin käytettävä. Itse en käytä oikeastaan "mitään" älyominaisuuksia 6X:ssa (pl. kartat ja musiikki) ja bluetooth on koko ajan pois päältä. En saa mitään lisäarvoa siitä, että kello piippaa samat asiat, mitä puhelin vieressä. Onhan tässä 6X:ssä myös wlan, mutta turhaa sekään olisi akkua syömässä, kun samat jutut tulee puhelimelle paljon käytettävämmin.
Kaippa sitten kun akunkesto on reilu 10 päivää ja nuo @Insinööri :n kuvaamat ominaisuudet on oikeasti tarjolla, älykello on perusteltu.
EDIT: Suunto 7:ssa ei ole auto pausea tai tukea ulkoisille sykevöille? Eikö moiset ominaisuudet löydy jo hinnat alkaen malleistakin.
Hintaakin toki on yli tuplasti enemmän.
Tykkään tuosta, että treenit synkronoituu suoraan Sports Trackeriin, kun olen sitä tottunut vuosikaudet käyttämään. Se oli oikeastaan ihan ykköskriteereitä valinnassa.
Helppokäyttöisyyden suhteen aikaisempi Mi Band 4:ni voittaa tämän Suunto 5:n. Olen muutenkin joissain asioissa hieman pettynyt Suunto 5:n suoriutumiseen. Esim. rannesyke näyttää välillä ihan häränpyllyä (tämä tosin yleinen ominaisuus urheilukelloissa) ja sitä ei saa oletuksena pois päältäkään, kun aloitan harjoituksen, vaan se on aina laitettava manuaalisesti pois ennen harjoituksen alkamista.
Lisäksi naurattaa miljoonat eri urheilutilat, esim. sauvakävely, jolta kello mittaa askeleet kaksinkertaisena.. vaikuttaa tosi hyödylliseltä olla näitä eri lajeja niin paljon, jos toimivuus on tuota luokkaa.
Fyysiseistä napeista ja kosketusnäytön puutteesta pelkkää plussaa. Akkukesto on kohtuullinen n. vajaa viikko ehkä. Reittien teko ja niiden seuraaminen on upea ominaisuus.
Ulkonäöstä ja paksuudesta; itsekin kun kävin myymälässä kattomassa kelloa, niin sanoin myyjälle, että on kyllä aika möhkäle. Hän hyvän myyjän tapaan vastasi, että se on sopivan maskuliininen. Otin saman mielipiteen käyttööni ja olen oikeastaan ihan tyytyväinen kellon ulkonäköön, ei siinä mitään. On tämä tyylikkäämpi kuin Mi Band joka tapauksessa.
valikkoja ja liikuntatiloja voi ainakin Spartanissa muokata Suunnon sovelluksella, jos ylimääräiset häiritsee.
Suunnon tapauksessa tämä saattaa olla tottakin, vaikkei sukelluskello olekaan.
Lyhyesti sanottuna päivitys itsessään on erinomainen ja Suunnon oma unenseuranta toimii hyvin, minkä lisäksi siihen liitetty voimavarojen mittaus on oivallinen lisä. Tämän myötä terveysominaisuuksien heikkous ja unen seurannan puute ovat nyt poistettu arvostelun miinuksista. Muita miinuksia päivitys ei valitettavasti ole korjannut.
Alilla näyttää maksavan noin 6€ kotiin toimitettuna. Piti tilata itselle noita Suunto 7 hihnoja, kun Suunnolla ne ovat loppuneet.
katso liitettä 1219526