
Valve on tänään esitellyt eräänlaisen jatkumon vanhalle Steam Machine -konseptilleen kannettavan Steam Deck -käsitietokoneen muodossa. Uutuudesta oli huhuja jo toukokuun lopulla, mutta tuolloin laitteen odotettiin vielä kantavan SteamPal-nimeä.
Rakenteeltaan Steam Deck muistuttaa hieman Nintendo Switchiä, mutta peliohjaimet ovat kiinteä osa kokonaisuutta, eivätkä ne ole irrotettavissa. Valvelle ominaisena lisänä ohjaustattien alapuolelle on sijoitettu pienikokoiset tasohiirialueet, jotka muistuttavat alkuperäisen Steam Controllerin ohjauspinnoista. Ohjainten keskelle sijoitetulla kosketusnäytöllä on kokoa 7 tuumaa ja se on toteutettu LCD-paneelilla. Näytön resoluutio on 1280 x 800 pikseliä.
Käyttöjärjestelmänä Valven ”käsikonsolissa” pyörii valmistajan oman SteamOS:n uusin versio, eli laitteella pääsee siis käsiksi suoraan omaan Steam-kirjastoon. Uuden SteamOS:n mukana on tuotu myös käsikonsolimaiselle tietokoneelle sopiva uudistettu ulkoasu. Ulkoasupäivityksistä huolimatta käyttöjärjestelmä itsessään pohjautuu edelleen Linuxiin, joten aivan täydellistä yhteensopivuutta Windows-peleille laite ei todennäköisesti tule kantamaan. Valve on kuitenkin panostanut viimeaikoina paljon Protonin kehittämiseen ja sivuillaan he mainitsevat, että pelit voivat todennäköisesti toimia SteamOS:llä suoraan paketista ilman suurempaa käännöstyötä.
Steam Deckille tullaan tuomaan myyntiin myös erillinen telakka, joka tarjoaa lisää liitäntöjä muun muassa Ethernetin ja näyttöliitäntöjen muodossa. Telakan hinnoista ja muista tiedoista yritys tulee tiedottamaan tarkemmin myöhemmin.
Raudan osalta Valven Steam Deckin sisällä sykkii AMD:n APU-piiri Zen 2 -prosessoriytimillä ja RDNA 2 -grafiikkapiirillä. Prosessoriytimiä piirissä on kaiken kaikkiaan 4 ja käytössä on SMT-teknologia eli prosessori kykenee ajamaan kahdeksaa säiettä. Kellotaajuuksiksi prosessorille mainostetaan 2,4–3,5 GHz. Grafiikkapiirin osalta tiedot mainitsevat sen olevan 8 CU:n RDNA 2 1,0–1,6 GHz:n kellotaajuuksilla. Piirin jäähdytys on toteutettu tuulettimella, joka puhaltaa ilmaa ulos käsitietokoneen ylälaidasta.
RAM-muistia laitteesta löytyy 16 Gt ja tallennustilaa on mallista riippuen 64, 256 tai 512 Gt. Mielenkiintoisesti vain kaksi suurempaa kokovarianttia sisältävät PCIe Gen 3 x 4 -nopeuksia tukevan NVMe-levyn kun taas pienin muistivariantti on totetettu eMMC-muistina. Tallennustilaa on myös mahdollista jatkaa microSD-muistikortilla.
Valven Steam Deckien toimitukset alkavat joulukuussa 2021 ja ennakkovaraukset käynnistyvät huomenna 16. heinäkuuta. 64 gigatavun tallennustilalla varustetun mallin hinta on 419 euroa, 256 gigatavun mallista saa maksaa 549 euroa ja 512 gigatavun mallista puolestaan 679 euroa. Kaikkien mallien mukana toimitetaan kantolaukku.
Lähde: Steam Deck
Lisäksi laitteen akku kestää 2-8 tuntia käytöstä/pelistä riippuen. Fullhd resoluutiolla ja korkealla pelien ruudunpäivitysnopeudella saisi heittää hyvästit mobiilipelaamiselle.
Jotenkin tuntuu, että jotkut ei tajua, että tälläisen laitteen suunnittelussa ja toteutuksessa on tehtävä kompromisseja. Ideaalilaite olisi toki yhtä suorituskykyinen kuin paras PC ja siinä akku kestäisi äärettömän kauan, mutta realiteetit tulee vastaan kun pitää suunnitella kädessä pidettävä kevyt peli pc.
Itselläni ainakaan ei olisi akun kestolla mitään väliä ku nverkkovirrassa kuitenkin käyttäisin työmatkoilla jne. Ei tarvitsisi kantaa sitten kahta läppäriä kuten nykyisin aina. Noh tätä laitetta en kyllä hanki muutenkaan kun vajaavaiselta vaikuttaa liian moni juttu.
Olettaisin, että akkukesto menisi liian minimaaliseksi jos resoluutiota kasvatettaisiin, koska tuossa form factorissa komponettien kellotaajuuksia joudutaan rajoittamaan aikapaljon lämmön ja akkukeston takia. Vaikka sinällään tuossa kyllä on käsikonsoliksi aika suorituskykyinen rauta.
Tuohon voi asentaa myös windowsin tai epic game storen (tai muun kilpailevan pelikaupan) jos haluaa sekä kaikki muut sovellukset mitä normaaliinkin PC tietokoneeseen valve ei ole rajoittanut eikä lukinnut tuota mitenkään. Laite tulee linuxpohjaisella SteamOS käyttöjärjestelmällä, mutta sen voi vaihtaa halutessaan toiseen käyttöjärjestelmään.
Joo, toi avoimuus on ehdoton plussa kyllä. Muista pelikaupoista kuin Steamista ei itellä ole kokemusta mutta ainakin joku emulaattorisofta vanhoille peliklassikoille tulee varmaankin laitettua SteamOS:n alle. Mietin vielä että kannattaako ne email ja muut toimistojutut pistää myös sinne vai olisiko jo tietoturvankin kannalta vielä parempi laittaa niitä varten dualboottaamaan joku toinen kevyt linux distro. Windowssia en kyllä itse näkisi tuohon asentavani mutta ehdottomasti hienoa että ne jotka niin haluavat, voivat sen tosiaan tehdä.
En tiedä ymmärsinkö väärin vai oikein mutta jotain videota katsoessa näytti siltä että jotain FPS ampumapeliä ohjattiin ainakin osittain pelilaitetta kääntelemällä jolloin pelissä katse kääntyi. Tommosta olisi kiva kokeilla.
Joo, noin toimii.
Toimii jo nyt jos on ohjain jossa gyro (Steam Controller, Dual Stick/Sense, Joycon tai Switch Pro).
Vanha java versio pyörii, uudemmasta Bedrockista löytyy Android versiota ajava emuulaattori viritys mikä tuppaa hajoamaan aina kun tuota päivitetään. Ja ilman päivityksiä tuppaa tulemaan ongelmia verkkomoninpelien kanssa.
Valven pitäisi vielä ratkoa protoniin liittyviä anti-cheat ongelmia, muuten osa moninpeleistä ei toimi, ilmeisesti top-10:stä ainakin Destiny 2, Apex Legends, Rainbow Six Siege ja PUGB. Nostan hattua mikäli saavat tuon taklattua julkaisuun mennessä.
Jotain pientä vihjailla tästä jo oli että asiassa olisi edistetty. Hemmetin hyvä juttu jos tuo saadaan ratkaistua. Sen jälkee sataakin Linuxin laariin
Uudessa Switchissä Oled:
Nintendo Switch OLED pelikonsoli + valkoiset Joy-Con ohjaimet – Nintendo pelikonsoli
http://www.gigantti.fi
Ei ainakaan itse tarvitsisi arpoa että hankkisinko laitteen jolle vartavasten julkaistaan pelejä, vaiko laitteen jonka virallinen tuki voi loppua koska tahansa.
Jos oikeasti vertaat Switchiä ja Steam Deckiä, et taida olla Steam Deckin kohderyhmässä.
Ei pyöri Windows Storen versio jota nykyään nuoriso pelaa. Java-versio on meidän partojen kikkailua.
Valven tuki on parasta, eli ei kannata ihmetellä jos tuki häviää tähänkin…
Vaikka Valven tuki lakkaisi tuo on PC jolle on olemassa vähintään Linux-ajurit
Voisitko pistää saman kuvan vielä kolmannen kerran tähän ketjuun? Ihan vaan jos jollai meni ohi kaksi edellistä.
Sivusta kun seuraa millä palolla ja kiukulla kyseistä laitetta kommentoit, niin voisi olettaa sun olevan nintendolla töissä. Muuten ei pysty ymmärtämään miten pelikonsoli menee kypärän sisään.
Ei tässä mikään mene "kypärän sisään". Lähinnä vain naurattaa tämä ainainen hypetys näiden Valven julkaisujen kanssa ja monien pahin virhe, eli ennakkotilaukset. Ainakin pääsen sanomaan "mitä minä sanoin" kun tämä floppaa jos ei nyt mitään suurta ihmettä tapahdu.
Pakko kysyä onko omaa kokemusta näistä Valven laitteista?
Itse aikoinaan omistin Steam Linkin. Ja se olisi ollut hyvä jos minulla olisi silloin ollut talossa gigibitin verkko ja olisin ostanut myös sen Steam ohjaimen.
Mutta minä tyhmä menin siinä kohtaa säästämään…
Valve kun myin varastot tyhjiksi steam ohjaimista niin nappasin 4kpl itselleni.
Pienen totuttelen jälkeen aivan mahtavia kapistuksia ja porukka tekee hyviä ohjain profiilejä eri peleille.
Niitä on nopea kokeilla että löytyykö suoraan mukava profiili itselle vai pitääkö jotain muokata enemmän omaan makuun.
Sitten kun tuo toimii samaan aikaan näppiksenä, hiirenä sekä tietenkin peliohjaimena niin tuo on aivan mahtava olohuone pelaamiseen joko HTPC:llä tai vaikka sillä Steam Linkillä.
Että tuo floppasi vain sen takia että ihmiset eivät halunneet opetella mitään uutta.
Mikä estää katsomasta fullhd:ta vaikka on pienempi resoluutio? Laske myös huviksesi tuon laitteen PPI ja vertaa sitä vaikka omaan tietokoneen näyttöösi.
Täällä varmaan nyt sekoittaa ihmisiä se, kun vajaan 7 tuuman älypuhelimia on 400 euron hintaluokassa saanut FullHD-resolla ja ~tonnin hintaluokassa 1440p-resolla, niin ajatellaan, että käsikonsolillakin pitäisi olla hirmu suuri pikselitiheys.
Mitä tulee laitteeseen noin muuten, tuntuu olevan liikkeellä kahden ääripään mielipiteitä: joko hehkutetaan tätä seuraavana jeesuslaitteena tai sitten lytätään tämä roskakoriin jo ennen julkaisua. Omasta mielestäni ihan mielenkiintoinen idea tehdä käsikonsoli, joka on tietokone. Toki en itse ole ostamassa tätä, koska PSP:n koettuani tajusin, ettei minun tarvitse pelata reissussa, niin se sai omalta osaltani jäädä ensimmäiseksi ja viimeiseksi käsikonsoliksi.
Kukakohan tuolla katsoisi tai ostaisi tuollaisen jöötilaitteen elokuvien tai sarjojen katsomista varten vaikka resoluutio olisi parempi?
Eiköhän tämän markkinasegmentti ole lähes pelkkä pelaaminen ja kilpaile suoraan Switchin ja (pelikäytössä) iPadien yms. kanssa. Riippuen suorituskyvystä ja toteutuksesta tämä voi olla joko floppi tai aivan täysi gamechanger joka ajaa jopa Nintendon nurkkaan. Jos suorituskyky ja akunkesto on hyvä ja koko Steam kirjasto on suoraan käytössä (Linux+Proton pelien osalta) niin tuolla on aika massiivinen valtti jo heti kättelyssä.
Vaikka tämä "rauta"/laite floppasi niin tällä on todella suuret vaikutukset myös pc puolelle ja etenkin Linux-puolelle. Tälläkin hetkellä suurin osa Steamin Windows peleistä toimii jo Protonin avulla ja jos Valven ponnistelut onnistuu ja koko Steamin kirjasto saadaan toimimaan niin se tuo heti ison ponteen Linuxille ja sillä pelaamiseen.
Sitten vielä kun Battle EYe ja EAC saadaan toimimaan niin periaatteessa tippuu ne viimeisetkin syyt käyttää Windowsia pelaamiseen.
Eli tällä laitteella ja softalla on huomattavasti suurempi merkitys ihan jo softan puolella kuin mitä se välttämättä on raudan osalta. Eli kaikki mitä tämän laitteen eteen tehdään valuu suoraan myös sinne työpöytä-linuxille.
Tähän vielä mukaan erillinen dock jonka kautta saa tuon KDE Plasma -työppytäympäristön käyttöönsä.
Ja dockista sen verran jos oikein ymmärsin voit käyttää minkä tahansa valmistajan donglea. Tietenkin sillä varauksella että linux tukee sitä.
Joo eikös tuossa ihan perus USB 3.2gen2 portti ole, vai oliko dockille joku oma liitin. Luulisi että menisi usb-c yli
HTC Vive, joka kuvassa ei ole edes Valven – vaikka käyttääkin Valvelta lisenssoitua teknologiaa (majakat).
Index lienee edelleen yksi parhaista VR-laseista. (Vaikka heikkouksian löytyy – pääasiassa langallisuus)
Half-Life Alyxin kutsuminen "tech demoksi" on erittäin kyseenalaista.
Toki makuasioista voi aina kiistellä – Steam Controller ei varmasti sovi niille jotka halusivat vain brändätyn Xbox-ohjaimen)
Valven Dock voi olla parempi ratkaisu kun dongle, saa samalla myös jalustan, jos sille on tarve. (Toki joku muukin voi tehdä yhteensopivan tai joku geneerinen voi toimia).
Toki tietämättä hintaa – vaikea sanoa varmasti.
Yksi kohderyhmä SteamDeck:lle voi olla paljon matkustavat ihmiset, jotka tykkäävät luppoaikana pelailla, mutta jotka kokevat läppärin kantamisen mukana liian raskaaksi ja tilaavieväksi. Läppäri tarvitsee myös aina jonkun pöydän johon sen virittää kun SteamDeck:ä ei tarvitse, joten kyllä tällä laitteella omat etunsa ovat.
Toinen kohderyhmä näille ovat ihmiset, jotka haluavat pelailla mahdollisimman pienellä virrankulutuksella nimenomaan PC pelejä eikä pelkät android / ios pelit riitä. Esim. monilla voi olla mökillä pieni määrä aurinkopaneeleja, joilla ei voi pyörittää PC:tä, mutta niiden virran tuotto riittää SteamDeck lataamiseen.
Näitä voi myös käyttää pitkällä ajomatkalla lasten viihdyttämiseen läppärihän ei ole autossa yhtä näppärä käytettävä. Veikkaan, että kyllä nämä asiakkaansa löytävät. Onhan toi Nintendo Switch ihan suosittu.
Siinä näytti kyllä olevan kosketuslevy kuin Steam ohjaimessakin. Tapit ovat niitä varten ketkä eivät halua opetella noiden levyjen käyttöä.
Ja kyllä se levy systeemi toimii yllättävän hyvin fps shoottereissakin… ei tietekään hiirtä voita mutta 100% parempi kuin tikuilla yrittää sohia johonkin ala konsolit.
Juu ei kiitos millään minimaalisella touchpadilla pelailla. Ihan riittävän tuskaa se on läppärien isoilla touchpadeillakin.
Nuo kuule toimii "pikkasen" erinlailla kuin noiden läppäreiden paskat kosketuslevyt joita en voi sietää missään käytössä.
Oletan siis että nuo toimivat samallalailla kuin Steam ohjaimessa.
Tosiasia on silti se että melko niche porukka näitä loppujen lopuksi käyttää mutta toivon vaan pelkkää hyvää että menestyisi. Periaatteessa itseänikin laite kiinnostaa.
Omistan myös Switchin tai oikeastaan taloudesta niitä löytyy kaksin kappalein, ne on helposti lähestyttäviä laitteita noin niin kuin lasten näkökulmasta, toki viihdettä aikuisellekkin
Kosketuslevyjä yhtä kaikki.
Eihän kenenkään ole pakko tällä pelata pelejä, joiden pelaaminen ei ole hauskaa? Ostaahan jotkut "pelikännyköitäkin", jotka maksavat enemmän kuin tämä laite joka on kuitenkin PC.
Miten tulee iltasanomien kommenttiosasto tästä ketjusta mieleen…
Ei tietenkään, tuossa vain oli ylempänä keskustelua noista kosketuslevyistä hiiripainotteisissa peleissä…
Oletko koskaan kokeillut kunnolla Steam Controlleria FPS-peleissä? Vaikka ei se tietenkään lähellekään hiirelle pärjää, voittaa kuitenkin konsoleiden tatit kevyesti suurella erolla. Toivottavasti tässä toimii samalla tavalla. Tuntuma on aika kaukana puhelimista.
Ei se mikään hiiri siltikään ole.
Playstationissa tuo 720p resoluution on niin karun näköistä suttua, että ei sitä viitsi laittaa edes pahimmalle vihamielle. Nyt siellä on ilmeisesti tullut päivitys että 1080p oli mahdollinen? Pitää katsoa jossakin välissä.
Tuolle Steamin Nintendo DS kopiolle en povaa suurta menestystä.
Öh, tässä ei ole mitään samaa kuin striimaamiseen perustuvassa PlayStation Nowssa
No jaa, toisaaltaa riittääpähän enemmän potkua peleille kun pienempi resoluutio.
Itse tässä suunnittelin jos tämän ostais pojalle joululahjaksi… Kun se tarvisi pelipc:n ja tämä sillä telakalla kuulostaisi aika hyvältä combolta.
Ja sitten ois autoreissuillakin tekemistä ja isi voisi aina välillä konetta lainata
Tuosta resosta että porukka tuijottaa vaan pikseli määrää eikä ymmärrä kokonais kuvaa pätkän vertaa.
Kun kokeilkaas pelata 1080p luureillanne Steam Linkillä eri pelejä ja huomaatte että pikku näyttöön tuo 800p reso on varsin hyvä.
Ei tarvitse niin paljon vääntöä raudalta, etkä huomaa eroa 1080p näyttöön normaalilta katselu etäisyydeltä.
Sitten tietenkin akun kesto on parempi, mutta kaikista tärkeimpänä pystyt niitä helkutin pelejä pelaamaan.
Nimittäin 1080p:lla 6.4" ruudulla (itselläni tommonen luuri siis) kaikki UI elementit ovat niin pientä että et niitä näe ja harvassa pelissä niille on mitään skaalausta.
Sitten mitä tulee fps shoottereiden pelaamiseen kun ei ole hiirtä, niin ei kai nyt kukaan mitään netti fps:ä ala CS:ssä tämmösellä aijo pelata ?
Yksipeleihin kuten vaikka Haloihin nuo kosketuslevyt ovat oikein hyvä hiiren korvike.
Ja kyllähän jotkut FPS:t ovat pelattavia padiohjauksella (ja kuten sanoit, ei hitossa CS kuitenkaan
), ei kai niitä muuten konsoleilla olisi. 
Eipä tuo koko laitekaan ole mikään pyötä PC missä sitä hiirtä yleensä käytetään..
Enpä tuollaisella laitteella / ohjaimella mitään monipeli fps peliä kyllä viittisi pelata, mutta ehkä jotain yksinpeliä (doom tms.)
Steam Deck Features M.2 2230 NVMe SSD Slot
http://www.techpowerup.com
Tjooh, tuossa 256gigasessa ja 512gigasessa versiossa se on jopa kalustettuna nvme-levyllä.
Joku cod varmaan menis ihan hyvin. Saa pc:lläki samat autoaimit ku mitä konsolipelaajat ja lähtökohtaisesti sut heitetään muiden ohjainpelaajien kanssa samalle servulle.
Miksikään toimisto-ohjelmien tai webinselauslaitteeksi en tuota todellakaan hanki, enkä edes raskaiden aaa-pelien pelaamista varten. Niitä varten on sitten pöytäkone, tai sen ulkopuolella se läppäri.
Juu, ajattelin vaan että on joku kiinteä juotettu ratkaisu (kuten vaikka puhelimissa) kun ei tosta M.2 paikasta mainittu uutisessa noiden kohdalla.