
Valve on tänään esitellyt eräänlaisen jatkumon vanhalle Steam Machine -konseptilleen kannettavan Steam Deck -käsitietokoneen muodossa. Uutuudesta oli huhuja jo toukokuun lopulla, mutta tuolloin laitteen odotettiin vielä kantavan SteamPal-nimeä.
Rakenteeltaan Steam Deck muistuttaa hieman Nintendo Switchiä, mutta peliohjaimet ovat kiinteä osa kokonaisuutta, eivätkä ne ole irrotettavissa. Valvelle ominaisena lisänä ohjaustattien alapuolelle on sijoitettu pienikokoiset tasohiirialueet, jotka muistuttavat alkuperäisen Steam Controllerin ohjauspinnoista. Ohjainten keskelle sijoitetulla kosketusnäytöllä on kokoa 7 tuumaa ja se on toteutettu LCD-paneelilla. Näytön resoluutio on 1280 x 800 pikseliä.
Käyttöjärjestelmänä Valven ”käsikonsolissa” pyörii valmistajan oman SteamOS:n uusin versio, eli laitteella pääsee siis käsiksi suoraan omaan Steam-kirjastoon. Uuden SteamOS:n mukana on tuotu myös käsikonsolimaiselle tietokoneelle sopiva uudistettu ulkoasu. Ulkoasupäivityksistä huolimatta käyttöjärjestelmä itsessään pohjautuu edelleen Linuxiin, joten aivan täydellistä yhteensopivuutta Windows-peleille laite ei todennäköisesti tule kantamaan. Valve on kuitenkin panostanut viimeaikoina paljon Protonin kehittämiseen ja sivuillaan he mainitsevat, että pelit voivat todennäköisesti toimia SteamOS:llä suoraan paketista ilman suurempaa käännöstyötä.
Steam Deckille tullaan tuomaan myyntiin myös erillinen telakka, joka tarjoaa lisää liitäntöjä muun muassa Ethernetin ja näyttöliitäntöjen muodossa. Telakan hinnoista ja muista tiedoista yritys tulee tiedottamaan tarkemmin myöhemmin.
Raudan osalta Valven Steam Deckin sisällä sykkii AMD:n APU-piiri Zen 2 -prosessoriytimillä ja RDNA 2 -grafiikkapiirillä. Prosessoriytimiä piirissä on kaiken kaikkiaan 4 ja käytössä on SMT-teknologia eli prosessori kykenee ajamaan kahdeksaa säiettä. Kellotaajuuksiksi prosessorille mainostetaan 2,4–3,5 GHz. Grafiikkapiirin osalta tiedot mainitsevat sen olevan 8 CU:n RDNA 2 1,0–1,6 GHz:n kellotaajuuksilla. Piirin jäähdytys on toteutettu tuulettimella, joka puhaltaa ilmaa ulos käsitietokoneen ylälaidasta.
RAM-muistia laitteesta löytyy 16 Gt ja tallennustilaa on mallista riippuen 64, 256 tai 512 Gt. Mielenkiintoisesti vain kaksi suurempaa kokovarianttia sisältävät PCIe Gen 3 x 4 -nopeuksia tukevan NVMe-levyn kun taas pienin muistivariantti on totetettu eMMC-muistina. Tallennustilaa on myös mahdollista jatkaa microSD-muistikortilla.
Valven Steam Deckien toimitukset alkavat joulukuussa 2021 ja ennakkovaraukset käynnistyvät huomenna 16. heinäkuuta. 64 gigatavun tallennustilalla varustetun mallin hinta on 419 euroa, 256 gigatavun mallista saa maksaa 549 euroa ja 512 gigatavun mallista puolestaan 679 euroa. Kaikkien mallien mukana toimitetaan kantolaukku.
Lähde: Steam Deck
Se selvisi vasta myöhemmin ja Valve erikseen totesi ettei ole tarkoitettu käyttäjän vaihdettavaksi
Totta turiset. Tuossa TPU:n uutisessakin "The official device specifications now list all models as featuring socketed 2230 M.2 modules with a notice that they are not intended for end-user replacement." Eri asia toki onko vaihdettavissa miten helposti.
Tosin tässä tapauksessa yksi tuettu käyttökohde on nimenomaan liittää se dokkiin ja käyttää normi PC:nä näytön, näppiksen ja hiiren kanssa (silloin toki touchpadillä ei ole mitään merkitystä).
Varmaan helppo vaihtaa jos vaan jostain löytää ja viitsii ostaa. Tuo koko taitaa olla se kaikista harvinaisin ja kallein.
Steam Deck's SSD May Be User Upgradeable
http://www.tomshardware.com
Saahan noita helpostikin. Vähän kalliimpia kuin isokokoisemmat.
Solid State Drives (SSD) mit Schnittstelle: M.2 (PCIe), Formfaktor: M.2 2230 Preisvergleich geizhals.eu EU
geizhals.eu
No jaa, ei noita ihan verkkiksen hyllystä taida löytyä..
katso liitettä 646947
Toivottavasti tästä tulisi jotain benchmarkkeja sekä testauksia useammalla pelillä ja vaativammilla emulaattoreilla pian. Devkitit varmaan lähtee piakkoin jakoon eli ehkä sieltä vuotaa jotain.
Enpä tuollaisella mitään fps:ää lähtisi pelailemaan. Tai RTS:ää. Hidasta hinkkausta tuollaisella virityksellä mikään hiirivetoinen on. Ainoa use case jonka itselle tuolle laitteelle keksin on Civilization 6 kosketusnäytön kautta pelattuna.
Onko sinulla kokemusta Steam ohjaimesta kuinka nuo systeemit oikeasti toimii?
Kuulostaa nimittäin että et ole kokeillut, mutta ennakko asenne on että kasa paskaa kokeilemattakin.
Ja eiköhän tuon yleisen asenteen takia Steam ohjain floppasi. Sen takia varmaan tuossa Steam Deckissä on kaksi tappia näitä asenne vammaisia varten.
Minä olen kokeillut Steam Controlleria. Ja yrittänyt opetellakin oikein ajatuksella, mutta ei se vaan onnistu. Taisi olla nopeatempoisin peli mitä lopulta pelasin sillä (muuten kuin erikseen harjoitellessa) olla Life is Strange.
Pakko kysyä että veditkö ihan oletus asetuksilla vai latasitko peleihin yhteisön tekemiä ohjain profiileja vai miksi noita nyt kutsutaankaan?
Ne oletus säädöt ovat… no ei niin hääppöiset.
Eli pakko ladata tai tehdä itse kunnon asetukset peliin.
Itse pelaillut vaikka mitä HTPC:llä tuolla enkä yhtään kaipaa X360 ohjainta. Testi penkissä on toinen Steam ohjain jota käytän MFS2020:n ja Spyron testaamisessa.
Latailin niitä esisäädettyjä ja koitin itsekin löytää omaa balanssia omilla säädöillä päälle. Kaikille se ei vaan toimi, joillekin varmasti ja veikkaan että isolle osalle niistä, joille Steam Controller sopii hyvin, sopisi myös trackball-hiiri
Minulla on myös kokemuksia Steam Controllerista, koska hommasin yhden sellaisen kauan aikaa sitten. Nyt Steam Deckin innoittamana kokeilin eilen uudelleen että josko viime kerralla vain jäi jotain tajuamatta kovasta yrityksestä huolimatta, mutta kyllä sillä vaan oli yhä täydellistä tuskaa koittaa pelata FPS-peliä. Siitä huolimatta että kyseessä olikin Borderlands 3, joka ei edes vaadi aivan parhainta ja nopeinta reagointia.
Puhumattakaan siitä että Steam Controllerin ergonomia on ainakin itselleni täysin pielessä, eikä sen piteleminen tunnu millään tavalla hyvältä.
Onhan tuon kanssa alussa aika opettelua ja sitten kun joka pelille aina kyhätä hyvä profiili, ettei ole kuin esim X360 padilla eli kiinni ja pelaamaan.
Se tuppaa olemaan ongelma pelejen kanssa että sitä oikean puoleista kosketuslevyä oletuksena pidetään tappina ei hiirenä.
Ja moni peli ei myöskään hyväksy että käytät analoogi tappia ohjaimena ja kosketuslevyä hiirenä, tai siis ohjaimen ja hiiren yhdistelmää eivät hyväksy.
Mutta uskoisin että Steam Deckillä onnistuu hienosti suurimman osan pelejen pelaaminen.
Toki RTS:t saattaa olla aika tuskaa jo ruudun koon takia, mutta onneksi on vaan 800p näyttö. Että voi olla toivoa RTS peleissäkin nähdä jotain.
Ei se hiirtä voitakkaan, mutta tapeilla pelaamisen kyllä.
Mitä ergonomiin tulee niin sehän riippuu aina käyttäjästä.
Esimerkiksi itse ohjainten ykkösenä pidän edelleen sitä duke ohjainmeksi nimettyä Xbox ohjainta ja Steam ohjain sitten heti siinä kakkosena.
Sitten taas pleikan ohjainten ergonomia ollut itselleni aina se kaikista surkein (oikei löytyy surkeampiakin kuten n64:n) . Sormet koukussa jatkuvasti eli ihan kauhea noilla pelata sukupolvesta riippumatta.
Eli tldr: se on out of the box ihan kusinen laite joka vaatii yhteisön tekemiä korjauksia ja virityksiä että siitä saa EHKÄ käyttökelpoisen laitteen ja siitä huolimatta vaatii pitkällistä totuttelua eikä siltikään todennäköisesti ole valtaosalle käyttäjistä miellyttävä kokemus.
Tulee nyt kyllä sellaista kommenttia, että näkee kyllä, että herra kommentoija ei ole juurikaan peliohjaimia käyttänyt elämässään. Lähes kaikki vähänkään kehittyneemmät peliohjaimet vaativat pelikohtaista asetusten säätämistä ja kalibroimista, jotta käytettävyyden saa kohdalleen. Kaikkein halvimpia kusiluikku tason ohjaimet eivät tietenkään vaadi säätämistä, mutta käytettävyyskin on tasoa hirvitys.
Xboxeja löytyy taloudesta 3kpl ja PC:ssä myös Xbox-ohjain ollut käytössä 360:n ajoista lähtien mutta jatka vain.
Eihän tuosta tietenkään tule mitään massojen laitetta á la Switch, mutta ei sen ole tarkoituskaan olla. Mielestäni tää vaikuttaa sieltä että Valve haluaa käyttää tätä laitetta ponnistuslautana muille valmistajille näyttämällä että markkina on olemassa vaikka se onkin pieni, ja samalla saada roimasti enemmän käyttäjiä Linux puolelle jotta Protonista/DXVK:sta tulee entistä parempi.
Selväähän se on että Gabe on viime vuodet tutissut housuissaan.
Microsoftin game pass ja EA play ovat ilmiselviä jytkyjä ja vie pelaajia pois Steamin ääreltä, Epic-Timppa ostaa pelejä yksinoikeudella omalle paska-alustalleen, ja sillävälin Gabe ei ole tehnyt muuta kuin kitissyt Windowsista ja laittanut omat resurssinsa Linuxin kehittämiseen varteenotettavaksi pelialustaksi Microsoft-vihapsykooseissaan. Valven etuna on se, ettei siellä tartte tanssia pörssisijoittajien pillin mukaan, vaan siellä voidaan rauhassa miettiä näitä asioita pidemmällä aikavälillä.
Paras juttu tässä laitteessa on se, että vaikka se floppaisi, niin se ei vaikuta laitteen käytettävyyteen tai käyttömahdollisuuksiin juuri ollenkaan. Ei sille ole mitään omaa ekosysteemiä, ja avoimena laitteena sinne voi asentaa toisen distron tai vaikka Windowsin (jos toimii) jos vaikka Gabe laittaa SteamOS:n osalta pillit pussiin.
Luulen, että tämän laitteen SteamOS on haarukoitu jo niin syvälle naimisiin tämän raudan kanssa yhteensopivaksi käyttöliittymää myöten, ettei siinä ainakaan hetkeen ole tilaa järkevälle kilpailulle. Nähtävä on myös toimiiko esimerkiksi reaaliaikaiset suspend/wakeup toiminnot ja muut elämää parantavat pienet asiat muilla käyttöjärjestelmillä. Vähän epäilen ettei ainakaan suorilta. Toisaalta avoimen lähdekoodin devaajat ottanevat tämän laitteen melko varmasti omakseen sen myötä kenties tulee myös täysin uusia distroja ja muuta mielenkiintoista harrasteltavaa laitteen parissa.
Olihan tuonne tuotesivulle tosiaan tullut arvioitua toimitusaikaa. Joulukuun 2021 jengissä ollaan!
Ihan varmasti joku harrastaja / testaaja kokeilee miten winukat tässä pyörii Steam Deckissä. Voihan sitä myös ehdotella IOTechille osana testiä kokeilla SteamDecissa vaihtoehtoisia käyttöjärjestelmiä jos saavat SteamDeckia testiin. Olettaen, että Valve haluaa lähetellä näitä testiin alan medialle.
Sonykin otti aikoinaan linux tuen pois PS3:sta, koska möi sitä tappiolla ja monet tahot alkoivatkin ostaa sitä laskentafarmeihin mikä oli pois pelimyynnistä.
Valven pelimyynti ja sisältömyynti tuo semmoisen kasan juustoviipaleita niiden kassaan että tämä (ei pelkästään steamdeck, vaan myös proton ja steamos) on siihen nähden ihan järkeenkäypä "investointi", joka ei nyt välttämättä koskaan maksa itseänsä takaisin mutta ohjaa markkinoita ja pelikehitystä eteenpäin pois windowspakosta. Itse olen tosiaan siinä käsityksessä, että tämä on vain lisää vauhtia nimenomaan protonin kehitykseen ja laajempaan adoptointiin. Sitten kun tuota on adoptoitu laajemmin, niin tottakaihan pelikehittäjien pitää reagoida asiaan myös antamalla itse tukeansa tuolle (tiijä vaikka Valvella on joitain huojennuksia provikoista joka ohjais protonyhteensopivuuteen tai jopa linuxnatiiviuuteen)
Taitaa olla senverran tulehtunut historia Valvella Microsoftin kanssa, että ehkä tuo on semmoinen varmuusvaran luonti. Win8 aikoihin oli nimittäin kovastikkin tappelua siitä, jos esim. Steamin kaltaisten alustojen laitto on joko mahdotonta tai hyvin vaikeaa, ja mäsä käyttäisikin vain omaa storeaan sille (tai jotenkin noinpäin se juttu meni). Tämän vuoksi on ihan ymmärrettävä tavoite Valvella, että pelit toimisivat yhtä hyvin sekä linuxilla että windowssilla, koska se rajoittaa sitä kuinka paljon microsoft pystyy sooloilemaan oman storensa kanssa.
Eiku Valve ajattelee pidemmälle kuin seuraavaan vuosineljännekseen. He pitävät mieluusti mahdollisuuden jatkaa bisnestä Linuxin kautta, jos MS alkaa heittelemään yllättäviä rajoituksia Windowsin kans. Tällaistahan meinasi taannoin tapahtua, ja sen jälkeen Valve lähtikin tukemaan Linuxia vaihtoehtoisena pelialustana. Minä ainakin näen tilanteen jonkinlaisena asemasotana: Valvea ei kauheasti kiinnosta myydäänkö pelit Windowsin vai Linuxin päälle pelattavina, vaan olennaisinta on pitää Linux pelialustana sen verran hengissä että Microsoft saadaan pidettyä ruodussa kun Linux vaanii nurkan takana. Ja toisaalta tilanne antaa Valvelle myös tilaisuuden panostaa Linuxiin pitkäaikaisesti, jolloin tuki on koko ajan paremmalla tasolla ja uhka muuttuu sitä todellisemmaksi.
Kuten Juhakin totesi, tästä uhasta tässä kaikessa on kyse.
Ei se mennyt niin kuin ehkä Gaben painajaisissa ja MS:n tapahaukkujien puheissa. MS ei ollut missään vaiheessa rajoittamassa edes UWP-softia vain omaan storeensa vaikka sellaistakin väitettiin ties ja missä.
Musta mistä huhu lähti? Olisiko ihan mahdoton ajatus, että Microsoftilla pyöriteltiin tällaista ajatusta, ja sitten "vuodetaan" julkisuuteen tällainen ajatus ja testataan vähän miten markkinat ja media siihen suhtautuu. Jos vastaanotto on negatiivista, siitä on helppo pakittaa sanomalla ettei "olla missään vaiheessa oltu rajoittamassa edes UWP-softia omaan kauppaan".
Jos ihan muistan oikein, niin oisko liittyny siihen ARM-windowssiin silloin, että siihen ei sais kuin mäsän kaupasta softia.
Edit: silloin kyllä tosin oli vaikka kuin paljon pirujen seinillemaalausta käynnissä, kuten @Kaotik tuossa mainitsikin
Käsittääkseni MS pitää olla tälläisten asioiden kanssa hyvin tarkkana, koska tälläiset rajoitukset, joissa luodaan sovellusten asennustekniikkaa, joka toimii vain MS pelikaupassa saattavat viedä MS oikeuteen kilpailunrajoittamisesta, koska MS on desktop PC käytössä lähes monopolikäyttöjärjestelmä toimittajana. Jos tuomio tulee kilpailunrajoittamisesta siitä tulee parhaimmillaankin miljardiluokan sakot MS kokoiselle firmalle ja pahimmillaan firman pilkkominen. Sen jälkeen kun muut pelikaupat alkavat valittaa oikeudessa siitä, että MS estää heidän toimintaansa Windows alustalla.
Jos laitten ohjaimet ja muu tekniikka on alkujaan suunniteltu niin että niitä pitää kokoajan konffailla eri peleille tai hakea patcheja tai koodailla konekielellä, niin laitteen käyttäjäkunta jää kyllä hyvin marginaaliseksi.
Toisaalta PC:llä juustoviipaleita nakertaa Xbox Gamepass, Epic Games Store, GOG, EA, Origin… toki Steam on vielä suurin ja kaunein mutta hyvähän sitä on luoda omia alustoja missä kilpailijat ei ole niin aktiivisesti häärämässä. Linuxia ja Protonia on ajettu kuin käärmettä pyssyyn vuosikausia.
Taasko? UI ainakin muuttunut joka kerta paskemmaksi kun on lähdetty toimivaa korjaamaan.
Onhan tuo peruspaketti ollut aika pitkään sama. Nyt ne on vain sekoilleet tuon kaverilistan jne. kanssa.
No mielestäni saisivat pysyä tuossa kun tuohon on tottunut. Jokaisella päivityksellä tuntuu menneen vain huonommaksi käytettävyyden osalta.
Juurihan ne tuon Library-näkymän tuhosi.
Eli ajatellaan positiivisesti – UI on nyt hyvä tulevaan verrattuna. Nautitaan siis siitä nyt!
Valve Claims Steam Deck Can Run Entire Steam Library Within Performance Target
http://www.techpowerup.com
Valve has recently stated in a recent interview with IGN that they haven’t encountered a single Steam game that could not run on the Steam Deck at their performance target. The performance target set by Valve is 30 FPS at the device’s native resolution of 1,280 x 800 and according to Valve developers, this was achieved with new and old titles. The Steam Deck is powered by a custom AMD quad-core Zen2 SoC with RDNA2 graphics which is paired with 16 GB of LPDDR5 memory.
Myös niinkin yksinkertainen asia kuin ”Remember password”-ruksi on rikki vuodesta toiseen.
Ikinä ei ole ollut ongelmia tuon kanssa Windowsissa, edellisessä asennuksessa varmaan muisti sen 3-4 vuoden ajan ja nyt asensin koneen uusiksi alkuvuodesta ja ei mitään tuollaisia ongelmia…
Liekkö tuokin MacOS puolen ongelmia, ehkäpä vika ei ole softassa vaan käyttöjärjestelmässä.
Mutta itse Steamiin liittyvät jutut voinee kirjoitella ihan sinne sen omaan ketjuun…
Sama homma, Steamin kanssa ei koskaan ole ollut tuota ongelmaa. Origin/EA Desktop taas unohtaa passun tämän tästä.
Miten käyttöjärjestelmä voi edes teoriassa vaikuttaa siihen miten softa tallentaa salasanan ja muistaa sen?
Eiköhän siinä tosiaan tehot tule riittämään ihan hyvín. Tässä vertailuksi GPD Win3 kiina-handheldin benchmarkkeja (Win3 on hitaampi kuin Steam Deck):
katso liitettä 649735
Vaikka niin että softa käyttää käyttöjärjestelmän keystorea, tai käyttispäivitykset muuttaa ympäristöä niin ettei softa pidä sitä enää samana luotettuna kuin ennen päivityksiä.
Aika paljon tuossa SteamOS:ssä näyttää olevan Steam Deckille tehtyä optimointia ja ominaisuuksia jotka vaikuttaa kyllä hyviltä käytettävyyden suhteen. Välitön suspend/resume ja pelin tilan tallennus ja jatkaminen pienentää pelaamiskynnystä kummasti. Tuskinpa Valve on tätä hylkäämässä kun ovat jo ennen julkaisua vuosien ajan kehittäneet käyttistä ja ohjelmistoja tätä ajatellen. Syyt aiempien rautajulkaisujen jonkintasoiseen floppaamiseen näyttää olevan kyllä korjattu hienosti.
Valve is working with AMD to ensure Steam Deck is chill with Windows 11
http://www.pcgamer.com
Windows-tuki on tulossa
Kohtuullisen kallis, mutta silti rimpula pelikone pienellä näytöllä ja hassuilla ohjaimilla, eikä sillä kuitenkaan voi Linux-pohjaisena pelata kuin osaa Steamin peleistä. Windowsin kanssa tuon käyttö tuskin on miellyttävää.