
Microsoft esitteli aiemmin tänään Windows 11 -käyttöjärjestelmän, mutta moni seikka jäi itse julkaisuesityksessä vielä auki. Nyt moniin kysymyksiin on saatu myös vastauksia.
Windows 11 on ilmainen päivitys Windows 10 -käyttäjille, ja koska Windows 7- ja 8(.1) -lisenssit ovat edelleen päivitettävissä 10:iin, on myös vanhemmille Windowseille ilmainen päivitysreitti. Päivittäjien lisenssit pysyvät versionsa osalta ennallaan, eli Home-versiosta tulee Home, Prosta Pro ja niin edelleen. Tämä voi aiheuttaa ongelmia Home-käyttäjille, joilla on paikallinen tili, sillä Windows 11 Home tulee vaatimaan sekä Microsoft-tilin ja aktiivisen nettiyhteyden asennuksen aikana. Käyttöjärjestelmän päivityksen jälkeen käyttäjällä on 10 päivää aikaa perua päivitys ja palata Windows 10:n käyttäjäksi.
Käyttöjärjestelmä tulee saataville tämän vuoden joulukaudeksi, mutta tietokoneesta riippuen porrastetut päivitykset voivat merkitä päivityksen löytyvän monille vasta vuoden 2022 puolella. Microsoft hylkää myös puolivuosittaiset versiopäivitykset ja jatkossa vuodessa on luvassa vain yksi isompi päivitys. Toisaalta Microsoft tulee jatkossa julkaisemaan aiemmin isoihin päivityksiin upotettuja ominaisuuksia myös irrallisina pienempinä päivityksinä. Windowsin päivitysten ylipäätään kerrotaan olevan jatkossa jopa 40 % aiempaa pienempiä ja niiden asentuminen taustalla vie entistä vähemmän resursseja.
Itse käyttöjärjestelmän laitteistovaatimukset ovat raudan osalta muutoin perinteisen maltillisia päällisin puolin: vähintään kaksi 1 GHz:n 64-bittistä prosessoriydintä, 4 Gt muistia, 64 Gt tallennustilaa, DirectX 12 -yhteensopiva näytönohjain, 9” tai suurempi vähintään 720p-resoluution näyttö ja jo edellä mainittu nettiyhteys ja MS-tili, jos asennuksessa on Windows 11:n Home-versio. Uusia ja potentiaalisesti harmaampia hiuksia harrastajille aiheuttavat vaatimukset ovat UEFI-BIOS Secure Boot -tuella sekä Trust Platform Module 2.0 (TPM 2.0). Etenkin jälkimmäinen voi puuttua joistain kotikäyttäjille jälleenmyyntiin suunnatuista emolevyistä täysin tai se on ostettava erillisenä lisälaitteena. Toisissa emolevyissä ominaisuus on tuettuna suoraan, mutta se on erikseen aktivoitava BIOSista.
Vaikka prosessorivaatimukset ovat päällisin puolin yksinkertaisia, on tilanne taustalla toinen. Prosessorin on löydyttävä ainakin virallisen tiedon mukaan Microsoftin yhteensopivien prosessoreiden listalta, mikä tarkoittaa AMD:n kohdalla tukea vain Zen-arkkitehtuuriin perustuvista prosessoreista lähtien, Intelillä Core-sarjassa 8. sukupolvesta lähtien, Pentium- ja Celeron-puolella 4000-sarjasta lähtien ja kourallisella uusimpia Atom-prosessoreita, sekä lopulta Qualcommilla Snapdragon 850:tä ja sitä uudempia Windows-käyttöön tarkoitettuja järjestelmäpiirejä. Toistaiseksi ei ole tiedossa, pakotetaanko virallista yhteensopivuuslistaa myös käytännössä.
Ja näillä näkymin vielä mennään ainakin vuosi kaksi tällä….
Montako kertaa olet sitä tarvinnut näin kotikäytössä?
Windows 10 saa täysin normaalisti päivitykset ja tuet olikohan vuoteen 2025 saakka. Eli jos aiot käyttää vielä reippaasti 14.10.2025 jälkeen. Sanotaan nyt vaikka parisen vuotta eli vuonna 2028 mietit uuden koneen ostoa sitten kannattaa miettiä peliliikkeitä. Mutta jos nyt 14.10.2025 tuki virallisesti loppuu niin esim. jouluksi 2025 ostettu ja vaikka tammikuussa 2026 käyttöön otettu uusi kone ehtii ihan hyvin Windows 11 mukaan.
Ei siis kannata hoppuilla.
Varmaankin valmistajat näkevät että dTPMn käyttäminen voi olla pieni riski, kuten myös XMP voi tuoda ongelmia. Käyttäjät voivat mennä vahingossa aktivoimaan Bitlockerin dTPMn kanssa ja sitten ihmettelevät kun koko järjestelmä on lukossa prosessorin vaihdon jälkeen.
Mitähän hyötyä siitä mahtaisi olla? Microsoft listaa prosessorit joilla toimii. Tuskin vähättelemäsi pöhinäporukka mitään tekee sillä tiedolla mitä komentoja prosessorin pitäisi tukea kun ammattilaisellekaan ei ole ihan triviaalia löytää tietoa prosessorien tarkoista käskykannoista julkisista lähteistä.
Prosessorin mallin sentään näkee helposti järjestelmän tiedoista.
UEFI on eri asia kuin TPM. Kyllähän sitä tässä omassa kakkoskoneessakin (Asus P8Z77-V Pro + i5 3570K) ja vanhempien koneessa (Asus P8H77-V + i3 2100) on UEFI eikä kummassakaan ole TPM:ää eikä edes paikkaa mihin TPM-piirin saisi laitettua.
Ihan v*tun jees
UEFI kommentti liittyi MBR keskusteluun. TPM liittimiä on lähinnä työasemissa ja palvelemissa. Lisää tietoa mitä TPM tekee ja miksi voi kaivaa aiemmista viesteistäni ja niiden linkeistä
No 4v aikaa. Ehkä löytyy SER kamaa pienelle päivitykselle tai ajelet sitte muulla käyttiksellä sen jälkeen.
Noihinkin saa kuitenkin Xeonin joissa se on, riittäisiköhän se?
Ai Asuksen ROG STRIX linjan emolevyt on työasemia tai palvelimia nykyään?
Muu käyttis ei ole vaihtoehto. Omalla kohdalla varmasti tuossa ajassa tämä 3570K kone poistuukin käytöstä mutta ajatuksena oli ennen tätä että tästä tulee sitten korvaava kone vanhemmille mutta eipä enää voikaan niin tehdä kiitos Microsoftin.
Täysin toimivaa rautaa pitää tässäkin vaihtoehdossa heittää serriin ja ostaa tilalle jotain uutta.
Niin… on myös palvelinemoja joissa ei ole erillistä TPM liitintä. Oliko sinulla jokin idea vai ääliöitkö vain?
En nyt tarkoittanut henkilökohtaista käyttöäni, vaan sitä että käyttiksen saa päivitettyä uuteen ilman syvempää ymmärrystä teknisisitä asioista.
Niin se maailma ja tarpeet muuttuvat. Ei ole edes kovin kauaa, kun porukka ihmetteli että mihin jotain typerää palomuuria tarvitaan kotikoneilla.
eikö mihinkään 7700k tukevaan emoon mene sitä palikkaa ?
Tuo tukee niin uutta rautaa että TPM löytyy vakiona joten mitään erillistä liitintä ei tarvitse.
Ei koita niin kauan kun sitä ei tule esiasennettuna tietokoneissa ja kun se ei ole edelleenkään idioottiystävällinen.
Linuxissa näkee prosessorin tukemat käskykantalaajennukset /proc/cpuinfo -tiedostosta. Ne löytää myös prosessorivalmistajan nettisivuilta. Windowsissakin luulisi jotenkin nuo näkevän, mutta en tiedä miten.
Moni ulkoinen media (SD-kortit jne.) on vielä MBR-muodossa. Sama levy voi olla samaan aikaan myös MBR+GPT-formatoitu. Kunhan levyn alusta ja lopusta jättää osioimatta 32 kiloa, on helppo vaihdella edestakaisin tietoihin koskematta edes.
Ennustan vahvasti että tämä tulee olemaan "vaatimus uusien koneiden valmistajille" ja päivitykset onistuu ilmankin (sivuvaikutuksena jotkut kellot ja pillit ei sitten toimi, bitlocker tietysti luonnollisesti tämmöinen). Auki on sitten vielä vaatiiko tämän ohitus ylimääräistä akrobatiaa vai "luovaroiko" MS kun ei päivitysmäärät kohtaa tavoitteita.
Mutta jos saadaan asiasta sopivasti FUDia ilmoille niin jengi ostaa uutta rautaa, PC-valmistajat ovat tyytyväisiä niin koko Win10->Win11 soppa oli kannattava ja Microsoftille OEM-tuloina rahaa kantava asiakaskunta on tyytyväinen ja Microsoftin kassa kiittää kun asiakkaat (ne PC-valmistajat, et sinä ja minä) ovat iloisia.
Mikä tuossa niin iso asia sitten on että ihan kirota pitää? WIN10 tuetaan täysin vähintään 2025 asti.
"Clearing the TPM (Trusted Platform Module) resets the TPM to an unowned state. It’s something you would do if you were selling your laptop to another person, so the answer is no, you do not need to clear the TPM"
Should I clear TPM?
forums.tomshardware.com
Tuossa nimenomaan sanotaan, että se tehdään silloin jos ollaan konetta myymässä. Muutenhan sinne jää ne sinun omat avaimet talteen. Mutta jos formatoit sen koneen vaan sen takia, että asennat järjestelmän uudestaan omaan käyttöön, niin silloin sitä TPM piiriä ei tarvitse tyhjentää (eikä varmaan kannatakkaan).
Kysymykseni oli samalla myös vastaus alkuperäiseen kysymykseesi
Tuohon pitäisi mennä Asuksen TPM piiri.
Jos löydät siihen jostakin sopivan TPM-piirin, niin sillähän tuo ongelma ratkeaa. Eivät ole käsittääkseni kalliita, mutta saatavuudesta en tiedä. Amazon.de tuntui sanovan pikaisella testauksella "currently unavailable" useimmille löytyville kohteille.
Täällä on jotain vanhempaa keskustelua aiheesta tuon emon osalta:
Turn on TPM and Activate
rog.asus.com
Ainakin tuossa linkitetyssä keskustelussa joku sanoi, että valinta löytyi piirin asentamisen jälkeen biosin advanced-valikosta.
Huomasin sen nyt vasta, tuo lontoo ei ole vahvimpia puoliani. Kiitos linkistä ja vastauksista.
TPM2.0 näkyy device managerissa itsellä myös biossista päälle laiton jälkeen, mutta prossun ollessa 2400G niin ei kelpaa WIN11-checkerille. Eli Ryzeneistä 2000-sarjasta eteenpäin on fTPM tuettu paitsi Raven Ridgeissä jotka on 1000-sarjaa ja tuki alkaa vasta 3000-sarjan Picassoista. Noh tuleepahan päiviteltyä prosessoriakin….
Ei välttämättä. Tällä hetkellä tuosta on niin paljon epätietoisuutta että mitkä tulee lopulta olemaan ns "kovia vaatimuksia" ja mitkä ei. Joidenkin huhujen mukaan koko TPM-vaatimus heivattaisiin, toisten mukaan 1.2 riittäisi mutta 2.0 olisi suositeltu ja kolmansien mukaan 2.0 ehdoton vaatimus ja MS päivittänyt jo pariin otteeseen ainakin kai noita vaatimuksia, lupaillut päivityksiä siihen checkeriin ja ties mitä.
Hard floor -tason ehdoton vaatimus TPM 1.2:sta ei ollut mikään huhu, vaan se oli julkaistu Microsoftin Docs-verkkosivustolla tuoreeltaan julkaisuhetkellä, mutta nyt sittemmin jo sieltä poistettu. Muualtakaan Microsoftin omilta verkkosivuilta ei mitään mainintaa tuosta jaosta enää löydy. >:[
Seuraavanlaisella Google-haulla löytyy vielä mainintoja jaosta – mukana on myös eräänä, kolmantena, hakutuloksena kysymys aiheeseen liittyen Microsoftin yhteisökeskustelupalstalla (otsikko "Windows 11 system requirements, hopefully evolving"), joka sekin on jo ’sensuroitu’.
site:microsoft.com windows 11 hard floor requirements – Google-haku
Lisäksi Internet-arkisto Wayback Machine on taltioinut asian suoraan Microsoftin omalta Docs-sivustolta – osoite on tässä alla, spoilerissa:
Compatibility for Windows 11- Compatibility Cookbook
web.archive.org
Kannattaa varmaan kaikkien vetää hiukan happea, ja rauhassa odotella kunnes saadaan lopulliset vaatimukset tuolle asennukselle. Ainakaan mitään scalper hintoja ei kannata mennä maksamaan noista TPM piireistä. Aika hätäseen oli kyllä MS:llä tuo julkaisu tehty, kun on niin moneen asiaan jo tullut muutoksia muutaman päivän sisällä. Parempi tietysti että tässä vaiheessa tulee mahdolliset epäkohdat esille, niin ehtivät korjata paremmin, ennen kuin on virallinen julkaisu versio ulkona.
Rautavaatimuksethan eivät olisi muuten juuri kummoisemmat kuin W10’llä koskei sitäkään sujuvasti pyöritetä esim. alle 4GB muistilla. Mutta tunnen kättelyssä 5-6 vanhempaa ihmistä joiden koneet vuosilta 2008-2015, W10 toimii vielä ok. Monella päivittäminen jäänyt koskei eläkkeellä ole senttiäkään ylimääräistä mihinkään tarpeettomaan, lääkkeet/lääkärit ovat kalliita jonka tulette kaikki aikanaan huomaamaan
Vanhin muistaakseni vm2008 Core2Duo E8400/4GB/1TT/HD7750, kaikki normit toimii pahemmin nykimättä.
(tästä vuosien kuluessa vaihdettu HDD ja GPU’kin jo kahdesti)
Äärimmäisen pienen eläkkeensä tietäen ei tulle konettaan päivittämään, en tiedä saisiko tarvittavaa summaa säästöön edes syksyyn 2025 mennessä? Ja uudempia 2011-2015 -moisia on edelleen käytössä Todella paljon.
Täällä on ihan turha huudella "päivittäkää romunne" jos ette tiedä todellisuutta missä vähätuloiset elävät.
Toivottavasti MS tulee saamaan näistä rajauksistaan niin massiivisen paskamyrskyn jotta palaavat todellisuuteen, tosin en ole luottavainen koska yrittänevät tällä pakottaa PC-myynnit taas kasvuun.
ps. oma pöytäkoneeni on WhyNotWin11-testin mukaan W11-kelpoinen joskaan en aio päivittää toistaiseksi.
Kyllä ihan hyvin ne uutiset pääsee lukemaan ja jopa sähköpostinkin jos moista tottunut käyttämään ihan unix/linux koneellakin. Myös jonkinasteinen pasianssi löytynee, Yle-areena ja luultavasti myös facebook ja youtube toimivat mikä taitaa jo kattaa päälle 90% kaikesta eläkeläisten käytöstä.
Oikeasti kun muistelee niitä kaikkia koneita mitä välistä näkee ja tarinoita miten "hyvä kone, ei se hitaus haittaa kun ehtii hyvin keittää kahvit käynnistyessä ja käytetäänkin vain kerran viikossa".
Video liittyy asiaan:
Itsellä on aivan uusinta mahdollisinta rautaa koneessa ja olisi sen perusteella voinut kuvitella Windows 11:n menevän heittämällä. TPM on biosissa harmaana disabled-tilassa ja valittaa, ettei palikkaa ole asennettu. Onneksi tässä ei ole vielä mikään kiire tuon W11:n suhteen, niin moni asia ehtii muuttua. Nyt on kyllä tehty vähän liian vaikeaksi päivitys ihan normikäyttäjälle, joka ei tiedä biosista tai TPM:stä mitään. Toki töissä näkee vieläkin asiakkaita, jotka käyttävät Windows Vistaa ja yhdellä firmalla asiakastietoja haettiin Windows XP -koneelta, mikä ei välttämättä ole enää se tietoturvallisin vaihtoehto.
Muuten Windows 11 ei kiinnosta ja olisin voinut vetää kympillä vielä pitkään, mutta Direct Storage kieltämättä houkuttelee. NVME-levyjä ollut koneessa jo vuosia ja olisihan niistä kiva saada peleissä jotain irtikin. Latausaikojen vähenemisen lisäksi en valittaisi, jos pelimaailmoista saataisiin entistä isompia ja yksityiskohtaisempia.
Tuolla emolla ei ole TPM-piiriä (pelkästään header, eli paikka sille), joten valinta on oletettavasti siksi harmaana.
TPM on toisaalta vähän kuin DRM-ominaisuudet. Esim. nyt streaming-palveluissa jos ei ole DRM kunnossa, näkee 4k-tilauksella vain sd-videota jos sitäkään (esim. Linux). Taustahuomiona Linuxissa on TPM-ajurit ja myös näyttiksen DRM-tukea, mutta ei silti riitä, vaikka samat h264/h265-videot jne. toimisi piraattiversiona.
Voisin kuvitella, että TPM voisi olla salasanojen nuuskimisen ehkäisemiseksi esim. tiukka vaatimus verkkopankkiin pääsylle. Onhan puhelimissakin nyt vastaavia vaatimuksia. Puhelimissa on taas esim. verkkopankissa ainakin S-Pankilla puutteita web-versioon nähden.
Mutta kaikki vähävaraiset eivät ole niitä eläkeläismummoja. Ja toisaalta nykyään jo moni (vanhuus)eläkeläinenkin käyttelee tietokonetta sujuvasti ja moneen tarkoitukseen, moni on saattanut tehdä urankin esimerkiksi ohjelmoijana. Nyt eletään kuitenkin vuotta 2021.
Ehkä tulevaisuudessa totta että vanhukst oikeasti tilaavat netin kautta sulavasti esim. Saksasta ja Briteistä tavaraa. Tai edes hoitavat pankkiasioita. Isäni on 80 vuotias ja äitini päälle 70 vuotta, heille tulee taloyhtiön kautta kuitupääte kotiin mutta nettiä ei ole, ei myöskään tietokonetta. Osan laskuista olen laittanut valmiiksi itse heille nettiin (esim. vastike vuodeksi eteenpäin). Muuten kävellään hitaasti mutta vakaasti noin kerran kuukaudessa pankkiin tiskille.
Paremman puoliskon vanhemmat ovat nuorempia, varmaan tuollaista 60 tms. ja heillä tuo käyttö on youtube / FB / sää / "uutiset" (mitä suomenkielisiä nyt näkyy). Heillä (tai toisella heistä) myös käytössä puhelimissa jopa whatsup sovellus, toisin kuin omilla vanhemmillani (joilla ei nettiä ole puhelimessakaan). Hetken oli käytössä jopa Netflix (wlanin kautta, TV:stä) "ooh, ei mainoksia. Jatkuu siitä mihin jäätiin" tosin lopettivat sen jossain vaiheessa. Laskut tulevat postitse ja laskujen maksu tietysti hoituu myös pankissa. Osaavat käyttää kuitenkin jo (suora)maksupalvelua ja osa laskuista hoidetaan automaattisesti eikä käyden aina pankissa (kerran kuussa).
Toki myöhemmin tulee varmasti yleistymään se että eläkkeellä olevilla on tietotaitoa, he pelaavat (esim. jenkeistä löytyy aika monia eläkkeellä olevia pelaamista harrastavaa) ja maksavat laskunsa sekä tekevät tilauksia netin kautta. Mutta kestää vielä hetken että ne 80-luvulla koulunsa käyneet jotka ovat voineet ottaa edes jonkinasteista "tietotekniikkaa" valinnaiseksi oppiaineeksi alkavat jäädä eläkkeelle.