Kotoisista maisemista lähtöisin oleva UL Benchmarks on julkaissut uuden testin 3DMark-testikokonaisuuteensa. 3DMark CPU Profile antaa monipuolisen kuvan prosessorin suorituskyvystä eri tilanteissa.
UL Benchmarksin mukaan yksittäinen testi ei voi antaa nykypäivänä realistista kuvaa prosessorin suorituskyvystä, koska ydinten määrä on kasvanut nopeammin kuin sovellukset ovat ottaneet niitä hyötykäyttöön. Tämän vuoksi 3DMark CPU Profile ajaa erilaisia fysiikka- ja muita simulaatioita sisältävän testin yhteensä kuusi kertaa. Ensin prosessorin maksimisäikeillä, sitten 16, 8, 4, 2 ja lopulta yhdellä säikeellä.
Myös tuloksia annetaan kuusi, jokaiselle testiajolle omansa, mutta ne ovat samaan aikaan vertailukelpoisia keskenään. Esimerkiksi erittäin nopea nelisäikeinen prosessori voi peitota testissä hitaamman prosessorin, jolla on käytössään kahdeksan säiettä. Jälkimmäisen tulos jatkaisi skaalautumistaan 8 säikeen testiin asti, mutta tulos jäisi silti pienemmäksi kuin vain neljään säikeeseen asti skaalautuvan nopeamman prosessorin tulos.
Tulokset auttavat rakentamaan kattavan kuvan prosessorin suorituskyvystä eri tilanteissa, mutta käyttäjän pitäisi silti edelleen tietää, kuinka montaa säiettä hänelle oleelliset sovellukset kykenevät hyödyntämään ja kuinka paljon resursseja taustaprosessit vievät. Tulos on visualisoitu palkille, jossa vihreä osuus on oman testiajon tulos, musta viiva mediaanitulos samalla prosessorilla ja harmaa osuus näyttää matkan parhaaseen tulokseen samalla prosessorilla.
3DMark CPU Profile on saatavilla ilmaisena päivityksenä 3DMark Advanced Edition- ja Professional Edition -versioihin. Uuden testin kunniaksi 3DMark on 85 %:n alennuksessa ja kustantaa sekä UL Benchmarksin omassa verkkokaupassa että Steamissa 3,74 euroa. Tarjous on voimassa 8. heinäkuuta asti.
Lähde: UL Benchmarks
Mitä tällä tarkoitat?
8-ytiminen prosessori on 8 säikeellä kyllä nopeampi kuin neliytiminen 8 säikeellä, kun jokaiselle säikeelle on annettavissa oma rauta CPU-ydin.
Sen sijaan hyvin kelloja ottava 4 ytiminen voi hyvinkin olla 8 ytimistä nopeampi neljällä säikeellä, kun kaikille säikeille on tarjolla rauta-CPU.
Tuolta tulosketjusta voi helposti havaita, että oma Threadripper 3960x on selkeästi nopeampi 16 säikeellä kun uudempi, korkeammalle kellotettu ja nopeammalla arkkitehtuurilla varustettu 5800X.
16 säiettä: 3960X @9284 vs. 5800x @7593 vs. 5600x @6090.
4 säikeellä järjestys kääntyy päinvastaiseksi (3960X @2634 vs. 5800x @3576 vs. 5600x @3620).
data-unfurl="true" data-result-id="198415" data-url="https://bbs.io-tech.fi/threads/3dmark-cpu-profile.327370/" data-host="bbs.io-tech.fi" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
3DMark CPU Profile
bbs.io-tech.fi
ps. Eikä tämä testi osaa näköjään käyttää kuin maksimissaan 16 ydintä/32 säiettä.
Tarkoitan ihan mitä siinä lukee. Hidas 8 säiettä voi olla hitaampi kuin nope 4 säiettä, säikeiden suurempi määrä ei takaa parempaa suorituskykyä.
Esimerkki:
Prosessori X (8T) saa neljällä säikeellä vaikka 2000 pistettä ja kahdeksalla vaikka 4000.
Prosessori T (4T) voi saada neljällä säikeellä vaikka 5000 pistettä ja 8 säikeellä samat 5000 pistettä kun 4 säiettä saa jo kaiken irti, mutta tulos silti parempi kuin X:llä
Tuleeko testiartikkeli tästä? Olis mielenkiintonen.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä