io-tech otti ensituntumat Huawein taittuvanäyttöisestä Mate X -älypuhelimesta.

Huawei julkisti taittuvanäyttöisen Mate X –huippumallinsa Barcelonassa pari viikkoa sitten, mutta tuolloin laitetta ei valitettavasti päässyt kuin katsomaan lasivitriinin läpi. Julkaisua seuraavana päivänä suomalaiselle lehdistölle järjestyi privaatti mahdollisuus päästä kuvaamaan laitetta lähempää, mutta vieläkään Mate X:ää ei päässyt kokeilemaan tai koskemaan. io-techin YouTube-kanavalla julkaistiin myös videokuvaa tilaisuudesta.

Oikea ensituntuma- ja kokeilumahdollisuus tuli onneksi kohdalle pari viikkoa julkaisun jälkeen Helsingissä ja koska kyse on upouudesta tekniikasta, io-tech oli luonnollisesti harvojen ja valittujen joukossa paikalla. Tietojemme mukaan kokeiltavana ollut Mate X:n esituotantoyksilö oli yksi kahdesta Mate X -esittelylaitteesta Euroopassa ja ainoa Pohjoismaissa.

Tässä artikkelissa käymme läpi omakohtaisia ensituntumia ja havaintoja Huawei Mate X:stä. Fokuksena on erityisesti taittuva näyttötekniikka, näytön sarana ja käyttöliittymän ominaisuudet taittuvaan rakenteeseen liittyen.

Ensimmäistä kertaa käteen otettaessa Mate X ei tunnu niin suurelta ja painavalta kuin ennakkoon olisi saattanut odottaa. Kyseessä on toki suurikokoinen puhelin, mutta ulkomitat ovat silti varsin käytettävissä rajoissa ja myöskään paino ei tunnu niin suurelta miltä se paperilla näyttää (295 grammaa).

Laitteen ollessa taitettuna kasaan ei välttämättä edes ensihätään huomaa, että näkyvissä on vain runsas toinen puolisko taittuvasta näytöstä. Taitettuna etupuolen ”päänäyttö” on läpimitaltaan 6,6-tuumainen ja kuvasuhteeltaan 19,5:9 (2480 x 1148 pikseliä). Vasemmanpuoleisella pitkällä sivulla näyttö ei oikeasti lopu, vaan se rajautuu mustaksi kyljen ja taustapuolen osalta.

Suljettuna Mate X:n käyttö tuntuu pikaisen kokeilun perusteella kuin minkä tahansa Huawein suurinäyttöisen puhelimen käytöltä, emmekä havainneet toiminnassa mitään poikkeavaa.

Kasaan taitettuna Mate X on 11 mm paksu, eli tavanomaista nykypäivän puhelinta muutaman millin paksumpi, muttei siitä huolimatta häiritsevän tai liian paksu. Toteutus on siltä osin fiksu, ettei laitteen kaarevaan rakenteeseen tunnu kiinnittävän juurikaan huomiota sitä taitettuna käytettäessä. Kaartuvien reunojensa ansiosta puhelin istuu varsin mukavan tuntuisesti kouraan. Kokonaistuntuma on varsin yhtenäinen ja jämäkkä. Virtapainike ja sormenjälkitunnistin löytyvät puhelimen oikeasta kyljestä ja etunäytön avaaminen vaatii painikkeen painamisen, jonka yhteydessä laite myös lukee sormenjäljen.

Näyttö jatkuu taitettuna luonnollisesti laitteen taustapuolelle ja ”takanäytön” saa herätettyä henkiin kääntämällä laitteen ympäri. Takapuolen näyttökaistale on kooltaan hieman kapeampi, jolloin sen läpimitaksi muodostuu 6,38 tuumaa ja resoluutioksi 2480 x 892 pikseliä, joten kuvasuhde on poikkeuksellisen laaja 25:9.

Huawei onkin ainakin toistaiseksi rajannut noin viidenneksen näytön yläreunasta pois käyttöliittymän käytöstä ja demolaitteessa yläreunassa sijaitsi selfiekuvauksen pikavalinta. Yrityksen tavoitteena on hyödyntää yläosaa tehokkaammin, joten toivottavasti julkaisun yhteydessä siinä nähdään jonkinlaisia erikoistoimintoja ja käyttäjällä on ehkäpä mahdollisuus myös laajentaa käyttöliittymänäkymä ylös asti.

Toisaalta totesimme myös ensituntumien yhteydessä, että oikeakätiselle pienempi takanäyttö toimi varsin mukavasti yhden käden tilan korvaajana, sillä yhdellä kädellä ylettyi melko hyvin sekä näytön yläosaan että vastakkaiselle reunalle. Vasenkätinen ei pysty hyödyntämään takanäyttöä samalla tavoin, sillä vasemmassa reunassa sijaitsee puhelimen rautaominaisuuksia sisältävä palkki.

Mate X:n näyttö avautuu täyteen komeuteensa painamalla laitteen reunapalkissa kameroiden alapuolella sijaitsevaa pientä painiketta, joka vapauttaa mekaanisesti kolme pientä lukituskynttä ja päästää näytön ponnahtamaan sentin verran auki. Saranamekanismiin on rakennettu sen verran esijännitystä, että suljettaessa näyttö on myös painettava tarkoituksellisesti takaisin kiinni lukittuun asentoon.

Mate X:n avaaminen ensimmäistä kertaa omin käsin on mielenkiintoinen kokemus. Huawein mukaan yli sadasta osasta koostuva saranamekanismi on melko lineaarisen jäykän tuntuinen, joten se vaatii määrätietoista vääntämistä, vaikka samalla laitteen kanssa pyrki toimimaan vaistomaisen varovaisesti. Saranan avaamisen loppuvaiheessa kuuluu pientä hieman ilkeältä kuulostavaa rutinaa ja naksahdus, jonka tarkoituksena on kertoa mekanismin saavuttaneen päätepisteensä. Huawein edustajan mukaan äänet kuuluvat asiaan.

Saranamekanismin tarkempaa toimintaa on hieman hankala havaita, mutta päädyissä on nähtävissä viisi hieman toisiinsa nähden liikkuvaa ”nikamaa” ja lisäksi taustapuolella saranan suojana on hieman sisäänpäin painumaan pääsevät peitelevyt. Ensikokemusten perusteella sarana on suunniteltu niin, että sitä ei tule vääntäneeksi vahingossa yli rajojensa, jonka seuraukset saattaisivat olla kohtalokkaat.

Leican kanssa kehitetty takakameraratkaisu on sijoitettu laitteen paksuun reunapalkkiin. Huawein antamien tietojen mukaan kolmoiskamera koostuu 40 megapikselin pääkamerasta, 16 megapikselin superlaajakulmakamerasta sekä kahdeksan megapikselin telekamerasta.

Huawei on toistaiseksi hieman vaitonainen kameran tarkemmista ominaisuuksista ilmeisesti siksi, että kamerassa käytetään saamiemme vihjeiden mukaan samaa tekniikkaa kuin tulevissa P30-malleissa. Huawein edustaja myöskin rajoitti esittelyn aikana mm. kamerasovelluksen käyttöä mm. zoomin osalta ja pikaisen vilauksen perusteella zoomaus vaikutti ylettyvän yrityksen aiempian huippumalleja pidemmälle.

Osittain saman palkin sisään on sijoitettu myös laitteen Kirin 980 –järjestelmäpiiri, Balong 5000 5G-modeemi, 8 Gt RAM-muistia ja 512 Gt tallennustilaa. 5G-verkossa laite tukee neljän antennin avustamana alle 6 GHz:n taajuusalueella jopa 4,6 Gbit/s latausnopeuksia, mmWave-taajuuksia sekä alkuvaiheen NSA- (Non-standalone) ja tulevaa SA-verkkoarkkitehtuuria (Standalone). Laitteen sisälle kahteen erilliseen osaan sijoitettu yhteensä 4500 mAh akku tukee huippunopeaa 55 watin latausta, joka mahdollistaa lataamisen tyhjästä 85 %:iin puolessa tunnissa.

Kaikkia tätä artikkelia lukevia kiinnostaa varmasti eniten miltä taittuva OLED-näyttöpaneeli sitten käytännössä tuntuu. Avattuna taittuva näyttö on läpimitaltaan kahdeksan tuumaa ja tarkkuudeltaan 2480 x 2200 pikseliä. Parhaiten näyttöä voisi ehkäpä kuvata kiiltäväpintaisena muovikalvona, joka on kiinnitetty tiiviisti kovan tasaisen materiaalipinnan päälle. Saranakohta oli tunnettavissa esituotantokappaleessa pienenä epätasaisuuteen kynnellä tai sormenpäällä voimakkaammin tunnusteltaessa, mutta normaalikäytössä saranakohtaa ei näytön pinnasta havainnut. Valmistajan edustajan mukaan saranakohdan pitäisi tuntua vieläkin tasaisemmalta lopullisessa tuotantoversiossa.

Sopivassa valossa katsottuna saranakohdassa näytön pinnassa voi myös havaita pieniä aaltoja/ryppyjä, mutta käytössä niihin ei kiinnittänyt mitään huomiota. Myös auki- ja kiinni taitettaessa saranarakenne tuntuu pitävän näyttöpaneelin ”tiukkana”, eli saranan kohdalle ei pääse missään vaiheessa muodostumaan ”löysää” kohtaa. Ohut muovipintainen näyttöpaneeli saumautuu reunoilta hyvin huomaamattomasti puhelimen runkoon.

Mate X käyttää Android 9 Pie –pohjaista EMUI 9.1.1 –versiota, joka ei esituotantokappaleessa ollut vielä saamiemme tietojen mukaan täysin valmiissa muodossa. Siitä huolimatta käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä vaikuttivat toimivan demolaitteella varsin sujuvasti ja ongelmitta.

Kun näyttö avattiin, auki ollut sisältö laajeni käytännössä viiveettä avatulle koko näytön alalle. Osa vakiosovelluksista (kuten sähköposti, asetusvalikko, viestit) osaavat hyödyntää suurta näyttöä näyttämällä enemmän sisältöä, kuten vaikkapa viestilistauksen ja viestin sisällön samassa näkymässä. Moniajo on mahdollista kahden rinnakkaisen tai päällekkäisen sovellusikkunan muodossa, joka tuntui toimivan sujuvasti. Esimerkiksi Whatsapp-keskustelun ja nettiselailun voisi kuvitella sujuvan varsin hyvin rinnakkain ja toisaalta näytön yläreunassa voi esimerkiksi katsella videota YouTubesta samalla kun alaosaan jää riittävästi tilaa muulle toiminnalle. Rinnakkaissovelluksista voi myös siirtää sujuvasti sisältöä ikkunasta toiseen. Selfie-kuvaus onnistuu kiinnitaitettuna takanäyttöä hyödyntäen, jolloin käyttäjä voi ottaa hyödyn irti laitteen laadukkaista kameroista.

 

Yhteenveto

Omakätisesti suoritettujen ensituntumien perusteella Huawei Mate X vaikutti jopa hieman valmiimmalta kokonaisuudelta, kuin mitä aiempien näköhavaintojen perusteella saattoi päätellä. Taitetussa ”peruspuhelintilassa” Mate X tuntui käytännöllisemmältä ja pienikokoisemmalta, kuin mitä ilmoitettujen ulkomittojen ja painon perusteella saattoi ennakkoon päätellä. Ilman pidemmän ajanjakson käyttökokemuksia on kuitenkin hankala hahmottaa tarkemmin, kuinka hyvin ensimmäisen sukupolven taittuva näyttötekniikka toimii ja kestää pidempiaikaista käyttöä.

Huawei ei ole vielä ilmoittanut Mate X:n tarkempia saatavuustietoja Suomessa, mutta oletetusti laitteen pitäisi tulla kauppoihin vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Laitteen suositushinnaksi on ilmoitettu 2299 euroa. Jo hinnoittelu kertoo, että kyseessä ei ole massamarkkinoille suunnattu tuote, vaan Mate X:n tulevat ostamaan lähinnä tekniikan edelläkävijät, joiden taskujen pohjat ovat riittävän syvällä.

This site uses XenWord.
;