io-tech kokeili Asuksen uutta keskihintaista ZenFone 5 -älypuhelinta.

Taiwanilainen Asus on monille tutumpi tekijä tietokonekomponenttien ja kannettavien tietokoneiden puolelta, mutta yritys on valmistanut myös älypuhelimia jo useiden vuosien ajan. Asuksen puhelimia on nähty pariinkin eri otteeseen myös Suomen markkinoilla, mutta ne eivät ole saavuttaneet suurempaa suosiota täkäläisten kuluttajien keskuudessa.

Asuksen älypuhelimien viimeisin uusi tuleminen Suomen markkinoille tapahtui viime syksynä, kun yritys lanseerasi ZenFone 4 –malliston, josta testasimme syyskuussa ZenFone Zoom –mallin ja vuodenvaihteessa ZenFone 4 –mallin. Molempien totesimme olevan periaatteessa ihan kelpo puhelimia, mutta hinnoittelun olevan enemmän tai vähemmän pielessä.

Helmikuun lopulla MWC-messuilla Asus esitteli uudet selvästi edellistä sukupolvea modernimmat ZenFone 5- ja ZenFone 5Z –mallinsa, jotka herättivät välittömästi lehdistössä positiivista kiinnostusta. Uutuuksien nimeäminen on siltä osin hieman erikoista, että yrityksen mallistosta on löytynyt ZenFone 5 jo vuonna 2014.

Asus lanseerasi uudet ZenFone 5 –mallit Suomen markkinoille toukokuun alussa. Edullisempi ZenFone 5 saapui kauppoihin toukokuun 8. päivä 449 euron suositushintaan ja kalliimpaa 499 euron hintaista ZenFone 5Z –mallia pitää odottaa hieman pidempään kesäkuun puolelle.

Saimme edullisemman ZenFone 5 –mallin käsiimme jo ennen virallista lanseerauspäivää ja otimme puhelimesta lyhyet käyttökokemukset muutaman päivän kokeilujakson pohjalta. Kalliimpi ZenFone 5Z –malli testataan io-techissä myöhemmin, kunhan testikappaleet tulevat laitteesta saataville.

 

Pakkaus ja oheistarvikkeet

Asus toimittaa ZenFone 5:n tyylikkäässä tummansinisessä pahvirasiassa, joka erottuu mukavasti vallalla olevasta musta-valkoisesta massasta. Puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluu turva- ja takuuohjeet, nappikuulokkeet, 10 watin (5 V, 2 A) verkkovirtalaturi, USB Type-C –kaapeli , korttikelkan irrotustyökalu sekä taipuisa läpinäkyvä suojakuori.

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy ZenFone 5:ssä etupuolen lähes kokonaan peittävään suurikokoiseen näyttöön. Melko pyöristetyssä muotoilussa on hieman iPhone X:mäisiä viitteitä, mutta Applen lippulaivaan ZenFone 5:ttä ei voi kuitenkaan helposti sekoittaa. Testikappaleemme väri oli sopivassa valossa aavistuksen purppuraan taittava Meteor Silver, jonka lisäksi tarjolle tulee tummansininen Midnight Blue -vaihtoehto.

Laitteen fyysinen toteutus on varsin asiallisen oloinen – pyöristetty ja reunoilta kiiltäväksi timanttileikattu kehys on metallia ja etu- sekä takapuolta peittää reunoilta pyöristetty Gorilla Glass –suojalasi. Lasien reunoille on toteutettu metallikehykseen antenniraitojen tapaan integroitu muovikaistale, jonka tehtävänä on pehmentää lasiin mahdollisesti kohdistuvia päittäisiskuja.

Rakenne tuntuu melko tukevalta ja se elää vain hyvin vähäisesti voimakkaammin väänneltäessä. Vaikka kokonaisuudessa ei ole materiaalivalintojen tai viimeistelyn osalta valittamista, käsituntuma ei ole jostain hankalasti kuvailtavasta syystä aivan markkinoiden parhaimpien toteutusten tasolla. Nykypuhelimet ovat nostaneet käsituntuman laatuvaatimukset varsin korkealle.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 153 x 75,7 x 7,7 mm
  • Paino: 155 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 83,6 %

Kooltaan ZenFone 5 on näytön läpimittaan nähden hyvinkin kompakti tapaus. Vaikka näyttökoko on kasvanut edeltäjämallista 0,7 tuumaa, eivät ulkomitat ole kasvaneet juuri yhtään. Tämä on merkittävästi parantuneen näytön ja ulkomittojen välisen suhteen ansiota – 83,6 % lukema on markkinoiden terävintä huippua.

Vertailun vuoksi ZenFone 5 on 5,4 mm lyhyempi, 0,1 mm leveämpi ja 0,1 mm ohuempi kuin samassa hintaluokassa painiva kuusituumaiseen näyttöön perustuva Nokia 7 Plus. Suosittuun OnePlus 5T:hen verrattuna ZenFone 5 on puolestaan 3,1 mm lyhyempi, 0,7 mm leveämpi ja 0,6 mm paksumpi. 155 gramman paino on tässä näyttökokoluokassa alimmasta päästä.

Vaikka ZenFone 5:n näytön tuumakoko on varsin suuri, ei käytettävyys ole juuri sen hankalampaa kuin perinteisellä 16:9-kuvasuhteen 5,5-tuumaisella näytöllä varustetulla puhelimella. Yhden käden käyttöä ovat helpottamassa mm. kustomoitava navigointipalkki, ilmoitusvalikon avaaminen kotinäkymän keskeltä tai sormenjälkitunnistinta pyyhkäisemällä sekä ruutunäkymän näytön alanurkkaan painottava yhden käden tila.

ZenFone 5:n takakuori on reunoilta pyöristettyä Gorilla Glass –lasia, jonka tarkempaa kehitysversiota ei ole kerrottu. Lasiin on toteutettu yrityksen aiemmista puhelimista tuttu säteittäinen heijastusefekti, joka keskittyy takakuoren yläosassa sijaitsevaan sormenjälkitunnistimeen. Lasin pitäminen puhtaana on lähes mahdotonta, sillä jo ensimmäisellä kosketuksella siihen ilmestyy näkyviä sormenjälkiä. Pyöristettyjen lasin reunojen ja kylkien ansiosta puhelin tuntuu kourassa mukavalta. Lasi on tyypillisesti kuivissa sormissa liukas ja kosteissa/märissä sormissa melko pitävä.

Sormenjälkitunnistin on varmatoiminen ja varsin nopea, mutta ei nopeudeltaan aivan Huawein tunnistimien tasoa. Positiivisena puolena se pystyy tunnistamaan myös kosteat sormet, joskin tunnistuksessa kestää hieman tavallista pidempään. Miinuksena sen sijainti on hieman liian ylhäällä, joten sormea on kurotettava normaalista käyttöotteesta tunnistimeen yltääkseen. Oikeaan kylkeen sijoitettujen metallisten painikkeiden sijainti on sen sijaan hyvä ja tuntuma terävän napakka.

ZenFone 5:n sisällä on siltä osin mielenkiintoista rautaa, ettei 14 nanometrin FinFET-prosessilla valmistettavaa Snapdragon 636 –järjestelmäpiiriä ole toistaiseksi juurikaan nähty Suomen markkinoilla myytävissä laitteissa. Kyseessä on Snapdragon 630- ja 660-mallien väliin sijoittuva piiri, joka käyttää Kryo 260 –prosessoriratkaisua sekä Adreno 509 –grafiikkasuoritinta.

Kryo 260 –prosessori rakentuu Snapdragon 660 –piirin tapaan neljästä kustomoituun Cortex-A73-ytimeen perustuvasta suorituskykyisestä ytimestä sekä neljästä kustomoituun Cortex-A53-ytimeen perustuvasta energiatehokkaasta ytimestä. Kellotaajuudet ovat kuitenkin alhaisemmat kuin Snapdragon 660:ssa ja piirin grafiikkasuoritin on suorituskyvyltään heikompi Adreno 509. LTE-modeemi, DSP ja ISP ovat kuitenkin samat kuin suorituskykyisemmässä ”isoveljessä”.

ZenFone 5:n muistimäärät ovat asianmukaiset ylemmän keskihintaluokan puhelimeen. Tallennustila on toteutettu eMCP-ratkaisulla (embedded multi-chip packages), joka yhdistää eMMC- ja DRAM-muistit samaan vähemmän tilaa vievään paketointiin. Mobiiliverkkoyhteydet onnistuvat LTE-verkkoon mukavan Cat.12/13-nopeusluokan puitteissa. Dual SIM –tukee kahden 4G-liittymän Dual Active –tilaa.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 636 –järjestelmäpiiri (8 x 1,8 GHz Kryo 260 CPU, Adreno 509 GPU, Hexagon 680 DSP, Spectra 160 ISP, X12 LTE-modeemi)
  • 4 Gt LPDDR4X RAM
  • 64 Gt eMCP-tallennustilaa (vapaana noin 51,6 Gt), muistikorttipaikka (max. 2 Tt)
  • LTE Cat.12/13 (600/150 Mbit/s), 3CA, Dual SIM (4G Dual Active)
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2.4 & 5GHz, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, BDS, NFC
  • 3,5 mm ääniliitäntä, DTS HeadphoneX –tuki, stereokaiuttimet, kaksi NXP 9874 –vahvistinta
  • 3300 mAh akku, USB Type-C 2.0, 18 W BoostMaster -pikalataustuki, AI-lataus
  • Android 8.0 Oreo & ASUS ZenUI 5

Akun kapasiteetiksi ilmoitetaan 3300 mAh, joka on saman kokoinen kuin edeltäjämallissa ja alempaa keskiluokkaa tämän näyttö- ja kokoluokan puhelimeen. Akku tukee 18 watin pikalatausta, mutta mukana toimitetaan valitettavasti vain tavallinen 10 watin laturi. Maininnan arvoisena ominaisuutena puhelin tukee ”älykästä” latausta, joka mukautuu käyttäjän käyttörytmiin ja osaa säätää latausnopeuden sen mukaan, kuinka pitkään puhelin viettää todennäköisesti latauksessa. Toisin sanoen esimerkiksi yöaikaan latausnopeus on hitaampi, jonka kerrotaan pidentävän akun kestoikää merkittävästi.

Lyhyen neljän päivän kokeilujakson aikana ZenFone 5:n akunkesto vaikutti kohtalaisen hyvältä. Noin kolmen tunnin näytön päälläoloajalla akun varausta oli päivän käytön (~16 h) jälkeen jäljellä noin 40–50 %.

Yksi ZenFone 5:n ehdottomasti keskeisimmistä ominaisuuksista on valtaosan laitteen etupuolesta peittävä näyttö, jonka koko on kasvanut poikkeuksellisen paljon (0,7”) edeltäjämalleista. Kyseessä on 6,2-tuumainen Super IPS+ -paneeli, jonka kuvasuhde on erittäin laaja 19:9 ja resoluutio 1080 x 2246 pikseliä.

Näytön alareunaan jäävä reunus on Android-puhelimien pienimmästä päästä ja yläreunassa näyttö on saatu vietyä aivan yläkulmiin saakka yläreunan ”loven” ansiosta. Lovi on kooltaan suurempi kuin useimmissa muissa Android-puhelimissa, mutta pienempi kuin iPhone X:ssä. Jos kaikki ilmoituskuvakkeet eivät mahdu yläkulmien kaistaleisiin, ilmoitusriviä saa laajennettua hetkeksi toiselle riville koskettamalla. Asuksen edustajan mukaan ZenFone 5:een on tulossa päivitys, joka mahdollistaa loven ”piilottamisen” muuttamalla sen vierellä olevat alueet mustaksi, mutta testikappaleestamme tuota mahdollisuutta ei vielä löytynyt. Puhelin osaa rajata videot näyttöloven ulkopuolelle emmekä havainneet ongelmia myös minkään muun sovelluksen skaalaamisen kanssa.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,2-tuumainen 19:9 Super IPS+ LCD –näyttöpaneeli
  • 1080 x 2246 pikseliä, 403 PPI
  • Gorilla Glass –lasi, pyöristetyt reunat
  • 100 % DCI-P3-väriavaruus, värilämpötilan automaattisäätö, sinisen valon suodatin

Kuvanlaadultaan ZenFone 5:n näytöstä ei ole juuri pahaa sanottavaa. Värintoisto on tarvittaessa eloisaa, tummien sävyjen toisto on LCD-näytöksi erittäin hyvää ja kontrastisuhde korkea. Oletuksena kuva on aavistuksen sinertävä, mutta automaattisen värilämpötilan aktivoinnin myötä kuva muuttui miellyttävästi hieman lämpimämpään suuntaan. Kuvaa voi säätää varsin värilämpötilan, sävyn ja kylläisyyden osalta asetusvalikon kautta. Katselukulmat ovat kohtalaisen hyvät, vaikka kuva tummeneekin hieman äärilaitoja lähestyttäessä.

Kuten jo aiemmin mainittiin, näytön alapuolelle jäävä reunakaistale on varsin pieni (leveys noin 6 mm). Navigointipainikkeet ovat ohjelmistopohjaisina näytön alareunassa ja niiden järjestys on muutettavissa sekä koko rivi tarvittaessa manuaalisesti piilotettavissa. Kotinäppäintä kahdesti painamalla on aktivoitavissa yhden käden tila, jossa näyttönäkymä pienenee jompaankumpaan alanurkkaan yhden käden käytön helpottamiseksi.

Puhelimen alapäätyyn on sijoitettu perinteinen 3,5 mm:n ääniliitäntä, USB Type-C –liitäntä, mikrofoni ja toinen stereokaiuttimista. Kuulokeliitäntä tukee DTS (Digital Theater System) Headphone:X –tilaääntä sekä AudioWizard-taajuusmuunninta. USB-liitännän siirtonopeus on 2.0-standardin mukainen, joka ei kuitenkaan ole epätavallista ylemmän keskihintaluokan puhelimissa.

Stereokaiuttimet käyttävät NXP:n 9874-kaksoisvahvistinta ja tuottavat voimakkaimman äänen, jonka olemme io-techissä testatuista puhelimista mitanneet. Vakiotilassa maksimivoimakkuudella mittasimme 30 cm:n päästä 76 dBA:n äänenpaineen ja kaiutin sijoittuu äänenlaadultaan markkinoiden parhaimpaan kolmannekseen, vaikka bassotoisto on ylläkään aivan parhaimpien tasolle. Lisäksi tarjolla on erikseen aktivoitava ulkotila, joka nostaa mitatun maksimiäänenpaineen 81 desibeliin, mutta leikkaa pois osan matalien äänien toistosta. Maksimivoimakkuudella sormella voi tuntea, kuinka alakaiuttimien aukoista pumppaantuu ilmaa ulos.

ZenFone 5:n yläpääty on kahta antenniraitaa ja mikrofonin aukkoa lukuun ottamatta pelkkää metallia. Etukamera, kuulokeaukko ja sensorit ovat sijoitettuina näytön yläreunaa hallitsevaan saarekkeeseen. Ilmoitusvaloa ei valitettavasti ole. Kuuloke sijaitsee pienessä syvennyksessä, joka vaikuttaisi keräävän varsin helposti pölyä ja likaa. Etukameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja sen parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivi (24 mm kinovastaava polttoväli). Kamera mahdollistaa myös lukituksen avaamisen kasvojentunnistuksella. Vasemman kyljen yläosassa sijaitseva korttikelkka sisältää kaksi nano-SIM-paikkaa, joista toisen tilalle voi sijoittaa jopa kahden teratavun micro-SD-muistikortin.

Kamera

ZenFone 5:n takakameran sijainti ja ulkomuoto on tuttu mm. iPhone X:stä ja Huawein P20 –malleista, joten visuaalisesti mistään kovin persoonallisesta ratkaisusta ei voida puhua. Kamerakyhmy on aavistuksen lasisesta takakuoresta kohollaan ja sen alapuolella sijaitsee LED-salama sekä värilämpötilasensori.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin Sony IMX363 –kuvasensori, 1,4 um pikselikoko, f1.8-aukkosuhde, 25 mm kinovastaava polttoväli, Dual Pixel PDAF –tarkennus, optinen kuvanvakain (4-akselinen)
  • 8 megapikselin Omnivision PureCel OV8856 -kuvasensori, 1,12 um pikselikoko, f2.2-aukkosuhde, 12 mm kinovastaava polttoväli, kontrastipohjainen tarkennus
  • Värilämpötilasensori
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 30, 60 & 120 FPS

ZenFone 5:n kaksoistakakamera käyttää pääkamerana 12 megapikselin Sony IMX363 –kuvasensoria, joka on kooltaan 1/2,55-tuumainen (pikselikoko suurehko 1,4 um) ja Dual Pixel PDAF –tarkennusta tukeva. Sen parina on kinovastaavalta polttoväliltään 25 mm:n optisesti vakautettu laajakulmaobjektiivi, jonka aukkosuhde on melko valovoimainen f1.8.

Toinen takakameroista perustuu Omnivisionin kahdeksan megapikselin OV8856-sensoriin, joka on kooltaan 1/4-tuumainen (pikselikoko 1,12 um). Sen parina on erittäin laajakulmainen 12 mm:n kinovastaavalla polttovälillä varustettu objektiivi, jonka aukkosuhde on f2.2.

ZenFone 5:n kamerasovellus käynnistyy nopeasti ja on käytännössä välittömästi valmiina ensimmäisen kuvan ottoon. Myös tarkennus toimii ripeästi etenkin Dual Pixel –tekniikkaa käyttävän pääkameran osalta.

Asus on uudistanut hieman kamerasovellusta viimevuotiseen ZenFone 4 –mallistoon nähden – kuvaustilojen määrää on karsittu ja niihin pääsee nyt käsiksi ruutua ylöspäin pyyhkäisemällä. Myös kuvausnäkymän vasemman reunan pikakuvakkeiden määrää on lisätty syvyystehoste-efektin, ajastimen ja kuvasuhteen valitsimilla. Suljinpainikkeen viereen on sijoitettu valintapainike laajakulma- ja superlaajakulmakameroiden välillä vaihtamiseen.

Kuvaustilojen määrän vähentyminen johtuu uudesta kuvauskohteen tekoälytunnistuksesta (AI Scene Detection), joka kykenee tunnistamaan 16 erilaista kuvauskohdetta Asuksen suuresta kuvamäärästä luoman datamallin pohjalta. Kamera säätää tunnistetun kuvauskohteen mukaan värilämpötilaa, värikylläisyyttä, kontrastia, kirkkautta ja suljinaikaa. Ominaisuutta ei voi valitettavasti kytkeä pois päältä, mutta käyttäjä voi vaikuttaa käytettävään käsittelytyyliin kuvagalleriasta löytyvän opetusominaisuuden avulla.

Pro-tilaksi nimettyyn manuaalikuvaustilaan pääsee käsiksi joko kuvaustilavalikosta tai kuvausnäkymän alanurkan pikapainikkeesta (johon voi määrittää halutessaan myös jonkin muun kuvaustilan). Pro-tila tarjoaa monipuoliset säädöt sekä RAW-kuvausmahdollisuuden.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valossa ZenFone 5:n kamera tekee kokonaisuutena tarkasteltuna mukavan näköistä jälkeä. Värintoisto on melko luonnollista ja dynamiikka melko hyvällä tasolla. Kohinaa on keskimääräistä enemmän, mutta siitä ei ole juuri mitään käytännön haittaa. Pikselitasolla tarkasteltuna yksityiskohdista voi huomata, ettei Asus ole sortunut kuvien liialliseen jälkiterävöintiin, joka on hyvä asia. Puiden oksiin ja muihin vastaaviin yksityiskohtiin ilmestyy helposti pientä kromaattista vääristymää. Superlaajakulmakameran (kolmas esimerkkikuva) jälki on selvästi pehmeämpää ja vähemmän yksityiskohtaista kuin pääkameralla otetuissa kuvissa.

Heikossa valossa ZenFone 5 jatkaa melko hyvällä laadulla. Kamera pystyy taltioimaan kuvauskohteesta paljon enemmän valoa, kuin mitä ihmissilmä pystyy erottamaan ja jopa lähes pimeältä näyttävistä kohteista (kuten viimeinen esimerkkikuva) on mahdollista saada aikaan selkeältä näyttävä otos. Kokonaisuutena katseltaessa kuvat näyttävät varsin hyviltä ja värit taltioituvat olosuhteisiin nähden kohtalaisen onnistuneesti. Kuvissa on jonkin verran kohinaa, joka riittävän heikossa valossa alkaa näyttäytyä myös värillisessä muodossa. Yksityiskohdat säilyvät melko hyvin, vaikkakin ne toki pehmenevät valon määrän vähentyessä. Pisimmillään saimme kameran automatiikan venyttämään suljinajan 1/4 sekuntiin ja herkkyyden ISO 3200 –arvoon.

ZenFone 5 taltioi videokuvaa parhaimmillaan 4K-tarkkuudella ja 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Tarjolla on myös 1080p tarkkuus 30, 60 ja jopa harvinaisella 120 FPS ruudunpäivitysnopeudella. 4K-tarkkuudella kuvattaessa käytössä on vain optinen kuvanvakain – 1080p-tarkkuuksilla myös kolmiakselinen EIS.

4K-video tallentuu H.264-koodekilla (Baseline@L5.1, 1 Ref Frames) .MP4-kääreeseen noin 42 Mbit/s bittivirralla ja melko korkeasti pakatulla 96 kbit/s stereoäänellä. 30 FPS 1080p-videon bittivirta on noin 20 Mbit/s ja 120 FPS ruudunpäivityksellä 42 Mbit/s.

Kuvanlaadultaan 4K-video on perushyvää tasoa – värit toistuvat luonnollisina, dynamiikka on kohtalaista ja jälki melko terävää. Ajoittain tarkennuksessa on havaittavissa pientä hermostunutta edestakaista hakemista. Optinen vakautus toimii videokuvauksessa melko hyvin, mutta tuo terävien täräyksien yhteyteen kuvan reunoilla näkyvän ”hyytelöefektin”.

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

ZenFone 5 on varustettu Android 8.0 Oreo –käyttöjärjestelmällä ja sen päälle asennetulla uudella ZenUI 5.0 –käyttöliittymällä. Testikappaleemme sai huhti-toukokuun taitteessa uuden 15.0616.1803.11-ohjelmistopäivityksen, joka toi mukanaan maaliskuun tietoturvakorjaukset. Asus ei ole antanut virallista lupausta ZenFone 5 –mallien käyttöjärjestelmä- tai tietoturvapäivityksistä, mutta edeltäjämallien pohjalta tulevaisuus näyttää varovaisen lupaavalta, sillä esimerkiksi edellisten sukupolvien ZenFone 3 ja 4 –mallit ovat saaneet jo Android  Oreo –päivityksen ja ne ovat myös tähän mennessä saaneet maalis- tai huhtikuun tietoturvakorjaukset.

ZenUI-käyttöliittymän uusi 5.0-versio on edelleen melko raskaasti kustomoitu vakio-Androidiin nähden, mutta se ottaa siitä huolimatta tervetulleen harppauksen hillitympään ja tyylikkäämpään suuntaan edelliseen 4.0-versioon nähden. Muutosta on tapahtunut kuvakkeissa, perussovelluksissa sekä valikoiden ulkoasussa. Asuksen omia sovelluksia on hieman toistakymmentä kappaletta ja monet perustoiminnot (viestit, sähköposti, kalenteri) ovat toteutettu Androidin vakiosovelluksilla. Esiasennettuja kolmannen osapuolen sovelluksia ei ollut enää asennettuna ainakaan testikappaleessamme. Pieninä kauneusvirheinä ainakin testikappaleemme ohjelmistoversiossa oli muutamiin asetusvalikon alakohtiin unohtunut eestinkielisiä tekstejä.

Asus on leiponut käyttöliittymäänsä useita pieniä lisätoimintoja, joista osa liittyy puhelimen yhteydessä mainostettuun tekoälyteemaan. Oikeasti hyödyllisiltä vaikuttaneita ”tekoälytoimintoja” ovat mm. latausrutiineita käytön mukaan mukauttava AI Charge sekä soittoääntä taustamelun mukaan säätävä AI Ringtone. Muita kätevän oloisia lisäominaisuuksia olivat mm. ajastettava virransäästötila, yhden käden tila, Game Genie –pelityökalupalkki, ZenMotion-eletoiminnot ja viestintäsovellusten kaksoistilit.

Suorituskyky

ZenFone 5 vietti kokeiltavanamme vain noin neljän vuorokauden ajan, mutta ehdimme silti muodostamaan siitä jonkinlaisen kokonaiskuvan. Laitteen kanssa ei törmätty minkäänlaisiin ongelmiin kokeilun aikana.

Käyttöliittymän perustoiminnot hoituivat laitteella sujuvasti ja tökkimättä. Vertasimme ZenFone 5:ttä rinnatusten Nokia 7 Plussan kanssa ja havaitsimme pieniä eroja sovellusten avautumisnopeudessa ja animaatioissa Nokian hyväksi, mutta toisaalta jo auki oleviin sovelluksiin palaamisessa ZenFonen hyväksi. Kokonaisuudessaan kaksikko oli yleisessä toimintanopeudessa varsin tasaväkinen.

Kokeilimme ZenFone 5:llä nopeasti myös paria raskaamman pään mobiilipeliä ja totesimme suorituskyvyn suunnilleen Snapdragon 630 –piirillisten puhelimien tasoiseksi. Lähes kaikki pelit pyörivät kohtalaisen hyvin, kunhan on valmis karsimaan grafiikan näyttävyydestä. Rasituksessa puhelin lämpenee hyvin vähän.

Synteettisissä suorituskykytesteissä ZenFone 5:n Snapdragon 636 –piiri asettuu Snapdragon 630- ja 660-piirillisten laitteiden välimaastoon. Prosessorisuorituskyky on lähempänä 660-piiriä, mutta grafiikkasuorituskyky vastaavasti hyvin lähellä 630:n tasoa. Yleisesti ottaen prosessorisuorituskyky on keskihintaluokassa kohtalaisen hyvää, mutta grafiikkasuorituskyky jää selvästi pahimmista kilpailijoista, kuten Nokia 7 Plussasta (Snapdragon 660) ja Honor 9:stä (Kirin 960).

ZenFone 5:n varustukseen kuuluu AI Boost –ominaisuus, joka kasvattaa järjestelmäpiirin suorituskykyä ilmeisesti kellotaajuutta ja muita raja-arvoja muuttamalla. Asuksen mukaan tämä tapahtuu puhelimen vakautta ja kuntoa vaarantamatta. AI Boostin saa päälle ilmoitusvalikon pikapainikkeesta, mutta puhelin myös tarjoaa sitä ilmoituksen muodossa välillä turhankin uutterasti esimerkiksi testisovelluksia käynnistäessä. Kokeilimme testisovelluksia sekä AI Boostilla että ilman ja totesimme sen parantavat synteettisten suorituskykytestien tuloksia ensisijaisesti prosessorin osalta 5-15 %. Grafiikkasuorituskykyyn vaikutus oli pieni. Emme myöskään nähneet AI Boostista havaittavaa etua pelikäytössä.

Yhteenveto

ZenFone 5 osoittautui jopa hieman yllättäen varsin mielenkiintoiseksi puhelimeksi, eikä onnistunut lyhyen kokeilujakson aikana ärsyttämään oikeastaan millään osa-alueella.

Teknisesti ZenFone 5 ei ole täysin nappisuoritus, mutta kuitenkin kohtalaisen onnistunut kokonaisuus. 6,2-tuumainen näyttö näyttää upealta ja käyttää puhelimen pinta-alan erittäin tehokkaasti hyväkseen. Snapdragon 636 tarjoaa melko hyvää prosessorisuorituskykyä, mutta grafiikkasuorituskyky jättää tässä hintaluokassa toivomisen varaa. Vaikka akun kapasiteetti ei ole numeroarvollisesti erityisen suuri, vaikuttaisi se kykenevän käyttökelpoisiin toiminta-aikoihin. Kamera vaikuttaisi kykenevän kokonaisuudessaan hyvään jälkeen, mutta olisimme mieluummin nähneet optisen zoomin keskinkertaista laatua tekevän superlaajakuvakameran sijaan.

Ohjelmistopuolella ZenUI 5.0 –käyttöliittymä on edelleen melko raskaasti kustomoitu, mutta Asus on mennyt silti sen suhteen tyylikkäämpään ja hillitympään suuntaan. Käyttöjärjestelmään on ujutettu paljon pieniä lisäominaisuuksia, joista muutamat ovat aidosti fiksuja ja käytännöllisia. Päivitystuesta ei ole toistaiseksi tarkempia lupauksia, mutta edeltäjämallien tilanteen perusteella tulevaisuus näyttää varovaisen positiiviselta.

Yhteenvetona vaikka ZenFone 5 onnistui yllättämään positiivisesti kokeilujaksolla, sen ostamista on hankala suositella – syynä tähän on 50 euroa. Asus nimittäin tarjoaa kyseisen summan lisäpanostuksella huomattavasti suorituskykyisemmällä Snapdragon 845 –piirillä varustetun ZenFone 5Z –mallin, josta löytyy lisäksi enemmän RAM-muistia ja nopeammat verkkoyhteydet. Kyseessä on tarjous, josta on lähes järjetöntä kieltäytyä ja perusversion ostamista onkin lähes mahdotonta suositella siitä johtuen. Oma sisarmalli tuleekin todennäköisesti syömään rajusti ZenFone 5:n menekkiä. 100 euroa halvempaan hintaan valinta voisi olla joillekin käyttäjille jo selvästi vaikeampi.

Plussaa

  • Hyvä 19:9-kuvasuhteen näyttö
  • Huippuluokan näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Snapdragon 636 –piirin prosessorisuorituskyky varauksin
  • Pääkameran kuvanlaatu
  • Optinen kuvanvakain
  • Harvinainen 1080p 120 FPS -videokuvausmahdollisuus
  • Markkinoiden voimakkaimpiin lukeutuvat stereokaiuttimet
  • Dual SIM (4G Dual Active)
  • ZenUI 5.0 –käyttöliittymän muutamat näppärät lisäominaisuudet

Miinusta

  • Snapdragon 636 –piirin grafiikkasuorituskyky verrattuna pahimpiin kilpailijoihin
  • Superlaajakulmakameran kuvanlaatu varauksin
  • Ei ilmoitusvaloa
  • Lasinen takakuori on todellinen sormenjälkimagneetti ja herkkä rikkoontumaan pudotuksissa
  • Sormenjälkitunnistin sijaitsee hieman liian ylhäällä
  • ZenUI 5.0 -käyttöliittymän raskaahko kustomointi ja kielikukkaset
  • Hinnoittelu suorituskykyisempään sisarmalliin nähden
This site uses XenWord.
;