io-techin kokeiltavana Motorola One -älypuhelin.

Motorolan mallistopolitiikka on ollut kuluneen vuoden aikana hieman epämääräinen, sillä edullisempaan hintaluokkaan on julkaistu melko runsaasti malleja, mutta varsinaista huippumallia ei nähty lopulta lainkaan. Viimeisimmän mausteen soppaan toivat elokuun lopulla julkaistut Motorola One –mallit, jotka tulivat ikään kuin lisänä Moto G6 –malliston rinnalle. One-malleja voi myös tavallaan pitää Android One -ohjelmaan kuuluneen Moto X4 -mallin seuraajina.

io-tech otti ensituntumat One- ja One Power –malleista tuoreeltaan IFA-messuilla Berliinissä, mutta lopulta vain Motorola One –malli saapui myyntiin Suomessa. Onen suositushinta on 299 euroa ja Hinta.fi:n mukaan käytännön hintataso ei ole toistaiseksi pudonnut suositushinnasta.

Motorola One kävi io-techin toimituksessa lyhyessä kokeilussa ja käymme tässä artikkelissa läpi huomioita puhelimesta muutaman päivän käyttökokemuksien pohjalta.

 

Pakkauksen sisältö

Motorola toimittaa Onen hieman keskimääräistä suurikokoisemmassa värikkäässä pahvirasiassa, jonka sisältä löytyy puhelimen ohella läpinäkyvä suojakuori, pikaohjeet, korttikelkan irrotustyökalu, USB Type-C –kaapeli sekä 15 watin TurboPower-pikalaturi. Hauskana yksityiskohtana suojakuori on valmiiksi asennettuna puhelimen päälle.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Motorolan puhelimet ovat viime vuosina erottuneet kilpailijoista erityisesti takakuoren pyöreän kamerakehyksen ansiosta, mutta Onesta ei voi valitettavasti sanoa samaa. Laitteen muotoilullinen esikuva on nimittäin sekä etu- että takapuolelta tarkasteltuna ilmiselvästi Applen leiristä.

One on sinällään kohtalaisen tyylikkään näköinen ja suht näppärän kokoinen puhelin. Valmistusmateriaalit jättävät kuitenkin hieman epämääräisen vaikutelman, sillä kiiltäväpintainen kehys on muovia. Etupuolella puhelimen näyttö on peitetty Gorilla Glass –suojalasilla. Osien sovituksessa ei ole sinällään valittamista – saumat ovat tasaisia ja yhtyvät varsin sulavasti toisiinsa. Rakenne tuntuu jopa yllättävän tukevalta, se ei natise eikä elä väänneltäessä oikeastaan lainkaan. Puhelimen pinnassa on roiskevettä hylkivä nanopinnoite.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 150 x 72 x 7,97 mm
  • Paino: 162 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 79,2 %

Motorola Onen ulkomitat ovat melko hyvin linjassa muiden saman hinta- ja näyttökokoluokan puhelimien kanssa. Esimerkiksi Nokia 5.1 Plus on 0,4 mm lyhyempi, 0,2 mm kapeampi ja 0,1 mm paksumpi. Huawei P20 Lite on puolestaan 1,3 mm lyhyempi, millimetrin kapeampi ja 0,6 mm ohuempi. Molemmissa näistä on kuitenkin muutaman sadasosatuuman pienempi näyttö. 162 gramman paino on hyvin balanssissa ulkomittojen kanssa.

Onen takakuoren materiaalista ei ollut artikkelia tehdessä täyttä varmuutta, mutta naarmutustesteissämme sen todettiin sietävän suunnilleen yhtä hyvin veitsellä suoritettua naarmuttamista kuin Gorilla Glass -lasista valmistettu etulasi. Jälkikäteen Motorola vahvisti sekä puhelimen etu- että takapuolen olevan Gorilla Glass 3 -lasia. Lasi on luonnollisesti muovia ja metallia herkempi hajoamaan pudotuksissa ja testikappaleemme kiiltävän musta lasipinta imi sormenjälkiä itseensä kuin magneetti.

Sormenjälkitunnistin on sijoitettu takakuoren yläpuoliskoon pyöreän Motorola-logon yhteyteen. Se sijaitsee hieman lasipinnan alapuolella, jolloin sen löytäminen on helppoa näppituntumalla. Toteutus on vastaava, mitä olemme toivoneet jo useamman vuoden ajan Motorolan puhelimiin, sillä vastaavassa paikassa monissa malleissa sijaitseva logo on kuin luotu tähän tarkoitukseen. Tunnistimen toiminnassa ei ole suuremmin valittamista – se toimii varmasti ja suhteellisen nopeasti.

Laitteen alapäädystä löytyy USB Type-C –liitäntä sekä monokaiuttimen aukot. Navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön alareunassa – niiden järjestys ei ole valitettavasti käyttäjän kustomoitavissa. Kaiutin on varsin voimakasääninen ja tuottaa kohtalaisen äänenlaadun.

Laitteen yläpäädyssä sijaitsee 3,5 mm:n ääniliitäntä sekä mikrofonin aukko. Kuuloketta suojaa erittäin tiheä muoviritilä, joka ei testin perusteella kerää kovinkaan herkästi likaa itseensä. Näytön yläreunaan on muotoiltu varsin suurikokoinen näyttölovi, jonka leveydelle emme keksineet järkevää perustetta. Loveen on sijoitettu kuulokkeen lisäksi kahdeksan megapikselin etukamera (f2.2, 1,12 um, Samsung ISOCELL Slim S5K4H7 -sensori) ja salamavalo. Näyttölovea ei ole mahdollista ”piilottaa” asetuksista.

300 euron hinta huomioiden Onen rautapuolen toteutus on hieman erikoinen. Järjestelmäpiiriksi on nimittäin valittu nykyisellään jo hieman vanhahtava Snapdragon 625, joka on toki edelleen tunnettu alhaisesta virrankulutuksestaan. Etenkään piirin grafiikkasuorituskyky ei kuitenkaan ole enää kilpailukykyinen tämän hintaluokan puhelimien joukossa.

Muistimäärät ovat Onen Suomessa myytävässä versiossa kunnossa. RAM-muistia on neljä gigatavua ja tallennustilaa mukavat 64 gigatavua. Lisäksi laitteessa on muistikorttituki 256 gigatavuun saakka. LTE-yhteyksien nopeus on nykymittapuulla alhainen, sillä tuettuna on vain Cat.4-nopeusluokka, jota enää harvoin näkee edes edullisemman pään puhelimissa. Myös Bluetoothin osalta tuettuna on vanhempi 4.2-standardi.

Laitteen sisäisen akun kapasiteetti on 3000 mAh, joka on melko tyypillinen tässä hinta- ja kokoluokassa. Akunkesto vaikutti olevan melko hyvällä tasolla, vaikka asiasta ei ehdittykään saamaan kattavampia kokemuksia. Akku tukee myös pikalatausta pakkauksen mukana toimitettavan 15 watin TurboCharge-laturin avulla.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 625 –järjestelmäpiiri (8 x 2 GHz Cortex-A53, Adreno 506 GPU)
  • 4 Gt RAM
  • 64 Gt tallennustilaa (vapaana noin 52,7 Gt), muistikorttipaikka (max. 256 Gt)
  • 4 LTE-yhteydet (150/50 Mbit/s), Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 4.2, GPS, Galileo, GLONASS, NFC
  • 3000 mAh akku, USB Type-C 2.0, 15 watin TurboCharge-pikalataus

One on Motorolan  ensimmäinen Suomessa myytävä malli, jossa käytetään lovellista näyttöä. Näyttö on 5,9-tuumainen IPS LCD –paneeli, jonka kuvasuhde on laaja 19:9. Valitettavasti valmistaja on päätynyt käyttämään HD-tason resoluutiota, jonka suhteen näyttö jääkin jälkeen useimpiin kilpailijoihin nähden. Näytön reunukset eivät ole aivan kapeimmat mahdolliset, mutta siitä huolimatta näytön ja ulkomittojen välinen suhde on kohtalainen 79,2 %.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 5,9-tuumainen 19:9 IPS LCD –näyttöpaneeli
  • 720 x 1520 pikseliä, 287 PPI
  • 5D Gorilla Glass -suojalasi

Kuvanlaadultaan Onen näyttö kelvollista perustasoa. Kirkkaus ja kontrasti ovat keskitasoa ja värintoisto etenkin pienellä hienosäädöllä kohtalaisen hyvää. Asetuksista käyttäjä voi valita vakion ja eloisan väritilan sekä kolmen eri värilämpötila-asetuksen väliltä. Luonnollisin värintoisto saatiin aikaan ”vakio” ja ”lämmin” asetuksilla. Pakkauksesta otettaessa käytössä oleva ”neutraali” värilämpötila-asetus on liikaa siniseen kallellaan.

Näytön suurin heikkous on terävyys, sillä tarkkasilmäiset huomaavat HD-tarkkuuden yksityiskohtien (kuten sovelluskuvakkeiden reunojen) pienenä pehmeytenä. Mikään maailmaa kaatava seikka näytön tarkkuus tuskin kuitenkaan valtaosalle käyttäjistä on, vaikka Full HD –tarkkuus alkaakin jo olla tässä hintaluokassa oletusvaatimus.

 

Kamera

Onen takakamera on sijoitettu takakuoren vasempaan ylänurkkaan ja se koostuu kahdesta omiin kehyksiinsä sijoitetusta kamerasta. Niiden väliin on sijoitettu yhden LED-valon salama.

Kameran tekniset tiedot:

  • 13 megapikselin pääkamera (1/3,06″ OmniVision PureCel Plus OV13885 -sensori), 1,12 um pikselikoko, f2.0
  • 2 megapikselin lisäkamera syvyystietojen mittaamiseen (1/5″ GalaxyCore GC2375 -sensori), 1,75 um pikselikoko, f2.4
  • PDAF-automaattitarkennus
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS

Kameroista ylempi on ainoastaan syvyystietojen määrittelyyn pyhitetty GalaxyCoren kahden megapikselin sensori, jota käytetään syvyysterävyysefektin luomisessa. Alempi 13 megapikselin sensori on OmniVisionin mallistosta ja ajaa pääkameran virkaa. Sen parina on perustason f2.0-aukkosuhteen objektiivi. Positiivista on, että videokuvauksessa Snapdragon 625 –piirin kaikki potentiaali on ulosmitattu ja myös 4K 30 FPS –videon tallentaminen on mahdollista.

Kamerasovelluksen käynnistymisnopeus on keskitasoa ja sama pätee myös tarkennusnopeuteen. Hieman olosuhteista riippuen kuvan tallentaminen ei tapahdu välttämättä aivan välittömästi, vaan etenkin haastavammissa valaistusolosuhteissa tallentaminen saattaa viedä hetken.

Moto Camera 2 -kamerasovellus on Motorolan omaa käsialaa ja melko selkeä käyttää. Suljinpainikkeen viereen on sijoitettu valokuvaus- ja videokuvaustilan sekä kuvaustilavalikon valinnat. Vasemmasta reunasta löytyvät tärkeimmät pika-asetukset, kuten HDR-ominaisuuden toimintatila. Manuaalitila aktivoidaan vasemman ylänurkan kuvakkeesta (automaatti/manuaalitilan valinta) ja se sisältää tarkennuksen, valkotasapainon, suljinajan, ISO-arvon ja valotuksen kompensoinnit manuaalisäädöt.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Takakamera tuottaa nykymittapuulla jopa keskitasoa heikompaa jälkeä. Lähempää tarkasteltuna jälki on hieman pehmeää ja dynamiikassa ei ole erityisemmin kehumista. Automaattinen HDR-tila toimii onneksi kohtalaisen hyvin, mutta saattaa hidastaa hieman kameran toimintaa kuvaa ottaessa. Värintoisto on melko luonnollista tai aavistuksen korostunutta.

Heikossa valossa kuvat menevät pehmeiksi ja yksityiskohdat muuttuvat lähinnä sumeaksi mössöksi. Värit säilyvät puhelimen hintaluokka huomioiden keskinkertaisesti, vaikka hienommissa sävyissä voikin havaita harmaantumista. Havaitsimme myös jonkin verran tarkennukseltaan pieleen menneitä yöolosuhteissa otettuja kuvia.

One pystyy tallentamaan videokuvaa parhaimmillaan 4K 30 FPS –laadulla tai vaihtoehtoisesti 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella 1080p-tarkkuudella. Video tallentuu 4K-tarkkuudella H.264-pakkauksella (High@L5.1, CABAC 1 Ref Frames) .MP4-kääreeseen tyypillisellä noin 42 Mbit/s bittivirralla ja 156 kbit/s stereoäänillä.

Videokuvan laatu on perushyvää tasoa puhelimen hintaluokka huomioiden. Kohtalaisesti toimiva elektroninen kuvanvakautus on hyödynnettävissä vain 30 FPS 1080p- ja 720p-laaduilla. Kamerasovellus tukee myös videon striimaamista suoraan YouTubeen.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

One kuuluu Android One –ohjelmaan, eli sen käyttöjärjestelmä on kustomoimaton Android Motorolan paria omaa lisäsovellusta lukuun ottamatta. Ero Motorolan muihin malleihin ei ole käytännön tasolla suuri, sillä yritys on jo pitkään noudattanut hyvin kevyesti kustomoitua linjaa puhelimiensa ohjelmiston kanssa.

Motorolan omia lisäsovelluksia on neljä kappaletta: Moto-lisätoiminnot, Moto-ohjesovellus, Dolby Audio –taajuuskorjain sekä FM-radio. Moto-sovelluksen tarjonta on hieman suppeampi kuin osassa aiemmista Motorola-malleista, sillä se sisältää vain elekäynnistyksen taskulampulle ja kameralle sekä Moto-näyttö-ominaisuuden, joka näyttää sovellusilmoitukset sammutetulla näytöllä pikatoimintojen kera. Lisäksi asetusvalikosta löytyy muutamia lisättyjä kohtia, kuten näytön väriasetusten säädöt.

Testijakson lopulla joulukuun taitteessa Motorola aloitti Onelle Android 9 Pie –päivityksen jakelun yhtenä ensimmäisistä puhelimista hintaluokassaan. Koska laite kuuluu Android One –ohjelmaan, tulee se saamaan käyttöjärjestelmäpäivityksiä kaksi vuotta julkaisusta (9/2018) eteenpäin ja tietoturvapäivityksiä kuukausittain kolme vuotta eteenpäin. Ensi vuonna laitteelle on siis vielä luvassa tuleva Android Q –versiopäivitys.

 

Suorituskyky ja akunkesto

Motorola One oli io-techin kokeiltavana muutaman päivän ajan marraskuun loppupuolella, joten esimerkiksi laitteen akunkestosta ei ehditty muodostamaan erityisen kokonaisvaltaista kuvaa. Puhelimen kanssa ei havaittu ongelmia testien aikana.

Onen käytännön suorituskyky on kokemustemme mukaan hyvää, muttei aivan moitteetonta. Käyttöliittymän toiminta on pääosin sujuvaa ja sovellusten avautumisnopeudet riittävällä tasolla, mutta paikoin voi havaita pientä ruudunpäivitysnopeuden hidastelua esimerkiksi valikkolistoja tai nettisivuja vierittäessä. Ongelma on kuitenkin lähinnä visuaalinen. Esimerkiksi Nokia 6.1:n tai Honor 8X:n kanssa rinnatusten vertailtuna nopeuserot eivät ole merkittäviä.

Synteettisissä suorituskykytesteissä Snapdragon 625 –piiri jää altavastaajaksi useimmille muille saman hintaluokan puhelimille. Prosessorisuorituskyky on melko samaa luokkaa Snapdragon 630 –piirillisten puhelimien kanssa, mutta jää 636- ja 660-piirejä käyttäville laitteille selvästi. Grafiikkasuorituskyvyssä 625 häviää selvästi myös 630:lle, mutta Onen 720p-tarkkuuden näyttö antaa onneksi sillä saralla melkoisesti tasoitusta Full HD –näyttöä käyttäviin kilpailijoihin nähden, sillä grafiikkasuorittimella on ruokittavanaan yli puolet vähemmän pikseleitä.

Yhteenveto

Motorola One on moneltakin osin varsin ristiriitainen ja erikoinen älypuhelin hintaluokassaan. Ensinnäkin sen asemointi Motorolan mallistossa on hieman erikoinen, sillä samasta hintaluokasta löytyy jo Moto G6 –mallit. Muotoilun ja fyysisen toteutuksen osalta riistiriitaisuudet jatkuvat – iPhone-tyylinen muotoilu on persoonatonta ja muovinen runkorakenne ei tunnu erityisen arvokkaalta, vaikka laite onkin toisaalta varsin näppärän kokoinen ja tukevan tuntuinen.

Teknisessä toteutuksessa ristiriitaisuudet jatkuvat. Snapdragon 625 –piirissä ei ole sinällään suurta vikaa, mutta se ei enää kuulu nykyaikaiseen 300 euron puhelimeen. Myös HD-tarkkuuden näyttö on hinnaltaan puolta halvempien laitteiden ominaisuus. Kaksoiskamera ei myöskään erityisemmin vakuuta kuvanlaadullaan. Plussaa tulee kuitenkin muistimääristä sekä pikalatauksesta.

Ohjelmistopuoli on Onen vahvuuksia. Kustomoimaton Android on jo päivittynyt tuoreimpaan Pie-versioon ja se tulee saamaan päivityksiä myös tulevaisuudessa seuraavien vajaan kolmen vuoden ajan.

Kokonaisuudessaan Motorola One tuntui kokeilun perusteella paremmalta puhelimelta, kuin mitä yksityiskohtien perusteella saattaisi päätellä. Siitä huolimatta sitä on erittäin hankala suositella hintaluokassaan, sillä kilpailu on yksinkertaisesti aivan liian kovaa. 299 euroa on Onesta yksinkertaisesti liikaa – sata euroa halvempi hinta olisi huomattavasti paremmin kohdallaan.

Plussaa

  • Rakenne tukevan tuntuinen
  • Muistimäärät tässä hintaluokassa
  • Akunkesto varauksin
  • 4K-videokuvaus
  • Voimakasääninen kaiutin
  • Dual SIM käytettävissä samanaikaisesti muistikortin kanssa
  • Pitkään päivittyvä Android One –käyttöjärjestelmä

Miinusta

  • HD-tarkkuuden näyttö tarpeettoman leveällä lovella
  • Snapdragon 625 –piirin suorituskyky kilpailijoihin nähden
  • iPhonea matkivassa muotoilussa ei Motorolan sukunäköä
  • Takakameran kuvanlaatu ei kovinkaan kummoinen
  • Lasikuorien rikkoontumisherkkyys pudotessa
  • Rakenne ei tunnu yhtä arvokkaalta kuin metallirunkoisissa puhelimissa

 

This site uses XenWord.
;