io-tech testasi reilun 100 euron hintaisen Amazfit GTR 2e -älykellon.

io-techin kellotestit jatkuvat Wear OS:ää käyttäneen Suunto 7:n jälkeen jälleen pykälän simppelimmällä mallilla Amazfitiltä. Amazfit on Suomen markkinoilla hieman tuntemattomampi merkki, jota valmistaa Xiaomin alaisuuteen kuuluva Zepp Health Corporation, jonka kellot kuuluvat Xiaomin MiOT-ekosysteemiin.

Amazfit GTR 2e julkaistiin helmikuussa 129,90 euron suositushintaan, eli hinnaltaankin se kuuluu selvästi io-techin viimeaikaisia testissä käyneitä älykelloja edullisempaan joukkoon. Kello on niin sanottu ”kevytälykello”, eikä se tue kolmannen osapuolen sovelluksia. Käyttöliittymä on valmistajan oma. Amazfit GTR 2e tukee puhelimen ilmoitusten näyttämisen ja urheilusuoritusten mittaamisen lisäksi myös terveysominaisuuksia, kuten unenlaadun, stressitason ja veren happisaturaation, mittaamista.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan Amazfit GTR 2e on artikkelin kirjoitushetkellä huhtikuun alkupuolella saatavilla edullisimmillaan alle 110 euron, eli yli 20 euroa suositushintaa edukkaammin.

Tässä artikkelissa tutustumme Amazfit GTR 2e -älykelloon reilun parin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Kello toimitetaan valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka päällä on värillinen kuva itse laitteesta ja sen mallinimi. Toimitussisältöön kuuluu itse kellon lisäksi vain ohjekirja ja latauskaapeli. Muista älykelloista totuttuun tapaan omaa verkkovirtalähdettä ei Amazfit GTR 2e:n mukana toimiteta. Tarkoitukseen sopii mikä tahansa standardinmukainen USB Type-A -liitännällinen laturi.

Latausliitäntä on Amazfitissä muiden kellojen tapaan magneettinen, mutta itse laturi erottuu joukosta kuitenkin varsin selvästi. Applen, Huawein ja Honorin pyöreiden sekä Suunnon pyöreitä muotoja mukailevan magneettiliittimen sijaan Amazfit GTR 2e:n latausliitäntä on pitkä puikula. Kelloon laturi liittyy totuttuun tapaan taustapuolelle, mutta omintakeisen muotoilun myötä se on liitettävissä vain yhdellä tavalla.

Magneetti osoittautui testijaksolla kuitenkin niin vahvaksi, ettei liitosta voinut missään nimessä sanoa vaikeaksi ja kello latautuikin moitteetta myös huolimattomammankin kiinnityksen jälkeen. Magneetti paitsi kiinnittää laturin kelloon myös estää laturia liittymästä mitenkään muuten kuin oikein päin.

 

Kellon rakenne ja yksityiskohdat

Amazfit onnistuu vakuuttamaan hillityllä ulkonäöllään. Aiemmin io-techissä testattuihin kelloihin nähden Amazfit GTR 2e on selvästi sirompi ja sen myötä huomaamattomampi laite. Ranteessa se näyttää jopa erehdyttävästi normaalilta kellolta, joskin taustavalaistu näyttö paljastaa tilanteen nopeasti. Näyttö itsessään on kooltaan 1,39” ja muodoltaan pyöreä. Se käyttää AMOLED-tekniikkaa, joten se tarjoaa pikimustat mustat, minkä lisäksi sen kirkkaus riitti myös auringonpaisteessa erinomaisesti. Resoluutio on kellonäytöille tavanomainen 454 x 454.

Näyttöä kiertävät kehykset ovat noin 5 mm paksut ja siten selvästi olemassa, mutteivat kuitenkaan häiritsevät. Amazfitin käyttämä 2,5D-lasi peittää koko päällyspuolen ja pyöristyy laidoiltaan kellon runkoa kohden, mikä saa GTR 2e:n tuntumaan jykevämpireunaisia kilpailijoitaan sirommalta. Loivasti pyöristyvä lasi ja näytön erittäin eläväiset värit onnistuvat myös luomaan erityisesti päivänvalossa varsin vakuuttavan vaikutelman normaalista kellosta. Kellon kahdeksasta esiasennetusta kellotauluvaihtoehdosta vain yksi ei ole taustaltaan musta, joten myös AMOLED-paneelin mustan toisto onnistuu hävittämään näytön laitoja. Näytön lasin valmistajaa Amazfit ei kerro, vaan kyseessä on nimetön karkaistu lasi, joten sen vahvuudesta ei sen suurempaa takuuta valitettavasti ole saatavilla.

Halkaisijaltaan kello on 46,5 mm ja paksuutta sillä on 10,8 mm. Mitat tuntuvat myös kelloa käsitellessä, sillä kuten jo alussa mainittiin, on kello kilpailijoihinsa nähden selvästi sirompi ja sen myötä usein huomaamattomampi kädessä. Runko kellossa on alumiinia ja se tuntuu laadukkaalta.

Näppäinmäärältään Amazfit GTR 2e tarjoaa tavanomaisen kattauksen. Vasemmalla kyljellä ei sijaitse mitään, kun taas oikealla puolella on kaksi perinteisen kellon kruunuksi muotoiltua painiketta, jotka myös pyörivät, mutta eivät kuitenkaan rekisteröi pyörimistä komentona. Molempia painikkeista voi käyttää kellotaulun herättämiseen, minkä lisäksi ylempi nappi toimii valikkopainikkeena – sitä painamalla kellotaulusta pääsee sovellusvalikkoon ja muissa tiloissa sitä painamalla puolestaan palaa takaisin kellotauluun.

Alemman painikkeen voi puolestaan konfiguroida oman maun mukaan kellon sovelluksen aukaisemiseen. Vakiona painikkeesta aukeaa liikuntasovellus.

Virallista IP-luokitusta tai iskunkestävyyttä kellolle ei ole taattu, mutta 5ATM-vedenkestävyyden Amazfit kuitenkin tarjoaa.

GTR 2e:n mukana toimitettava hihna on silikonia ja siten suhteellisen miellyttävä käyttää. Suunto 7:n tavoin myös GTR 2e:n silikonihihna on selvästi joustavampaa ja venyvämpää kuin esimerkiksi Applen hihnoissaan käyttämä fluoroelastomeeri. Hihnalla on leveyttä 22 mm ja kiinnitykseen Amazfit käyttää perinteistä pikakiinnitysvipua. Esimerkiksi Huawei Watch GT 2 Pron hihna meneekin Amazfitiin paikalleen heittämällä.

Näytön tavoin myöskään kellon taustapuolen materiaalia Amazfit ei ole listannut, mutta se vaikuttaisi olevan jonkinlaista muoviseosta, jossa sensorit lepäävät omissa koloissaan. Esimerkiksi Huawei Watch GT 2 Pron ja Apple Watchin keraamisen takakuoreen verrattuna muovi tuntuu vähemmän laadukkaalta, mutta varsinkin tässä hintaluokassa täysin hyväksyttävältä. Materiaali tuntuu kädessä jykevältä, eikä se käytännössä jätä huonoa vaikutelmaa.

Taustapuolen muovimateriaalin myötä Amazfit GTR 2e:n kehontoimintoja mittaavat sensorit ovat siis varsin selvästi näkyvillä suoraan kellon pinnalla. Perinteisen vihreää valoa käyttävän optisen sykkeenmittauksen lisäksi kello tukee myös punaista valoa käyttävää veren happisaturaation mittausta. Kellosta löytyy myös mikrofonit, joita voi käyttää kellon puheohjaukseen. Valitettavasti minkäänlaista kaiutinta kello ei sisällä. Mielenkiintoisena lisänä GTR 2e kykenee myös mittaamaan ruumiin lämmön ranteesta.

 

Kellon suorituskyky ja ohjelmisto

Amazfit GTR 2e:n sisällä sykkii valmistajan oma käyttöjärjestelmä ja toimiakseen puhelimen kanssa se vaatii Zepp-sovelluksen lataamisen. Kello on yhteensopiva Android 5:n sekä iOS 10:n ja uudempien käyttöjärjestelmäversioiden kanssa.

Amazfit ei ole kertonut käytännössä mitään GTR 2e:n sisällä sykkivästä raudasta, joten sen kommentointi on myös tämän arvostelun kontekstissa mahdotonta. Kello ei myöskään sisällä laisinkaan sisäistä tallennustilaa, johon käyttäjä voisi itse tallentaa musiikkia, minkä lisäksi kolmannen osapuolen sovelluksillekaan ei löydy tukea.

Yhteysominaisuuksien osalta GTR 2e tukee Bluetooth 5.0:aa, jota se käyttää puhelimeen yhdistämiseen. Wi-Fi-tukea GTR 2e:stä ei löydy, kuten ei myöskään mahdollisuutta käyttää Bluetoothia omien kuulokkeiden yhdistämiseen. Bluetooth-yhteyden puutteen ja kaiuttimen uupumisen myötä kello ei tue laisinkaan ääni-ilmoituksia tai puheluihin vastaamista. Allekirjoittanut ei pidä ääneen huutavista ilmoituksista kellossa muutenkaan, mutta puhelumahdollisuuden uupuminen on väistämättä miinus.

Kaiuttimen ja Bluetooth-äänen puuttumisen myötä kellosta puuttuu myös tuki äänipalautteelle liikuntaohjelmien kanssa.  Tämä on kenties jopa suurehkokin miinus äänipalautteisiin tottuneille, sillä kellon käyttämä liikuntasovellus ei kykene käynnistämään treeniohjelmia puhelimen kautta, vaan kellon avulla sykkeen seuraaminen on mahdollista ainoastaan kellon omien ohjelmien kautta.

Aivan täysin älyvapaa ei Amazfitinkaan kello ole ja puhelimesta riippumattomana se tukee GPS- ja Glonass-paikannuspalveluita, joiden avulla se tallentaa talteen urheilusuoritusten reitit. Lisäksi mukana on myös ilmanpainemittari.

Amazfitin oma käyttöjärjestelmä kellossa on suhteellisen yksinkertainen, mutta siitä huolimatta toisinaan hieman hitaahko. Tämä on toki osin odotettavissakin huomattavan edulliselta reilun sadan euron älykellolta. Jo alkuasennuksessa silmään pistävänä puutteena käyttöjärjestelmä ei tue suomen kieltä, vaan kelloa on käytettävä englanniksi. Kelloon ei ole mahdollista ladata uusia kellotauluja lukuun ottamatta minkäänlaista lisäsisältöä, vaan käyttäjän on tyydyttävä siihen, mitä kello paketista ottaessa tarjoaa. Esiasennettuja kellotauluja on tarjolla kahdeksan vaihtoehtoa, joista peräti 6 matkii analogista kelloa ja loput 2 tarjoavat digitaalisen ajannäytön.

Aloitusnäytöstä ylhäältä alas vetäessä avautuu pika-asetusvalikko ja alhaalta ylös vetäessä ilmoitukset. Oikealle tai vasemmmalle vetäessä paljastuu pikasovellukset, jotka näyttävät kellon sovellusten tiedot suoraan aloitusnäytöllä. Pikasovelluksia aloitusnäytölle mahtuu kaikkiaan viisi ja asetuksista on mahdollista valita itselleen mieluisimmat.

Ylemmän sivupainikkeen kautta avautuva sovellusvalikko sisältää sitten loput kellon sovelluksista. Mukana on perinteinen kattaus, johon kuuluu muun muassa liikunnanseuranta, happisaturaatio, sykkeenseuranta, herätyskello ja sää. Kuitenkin mukana on myös Amazfitin jossain määrin joukosta erottavia osioita kuten ”Temperature”, joka näyttää käyttäjän ruumiinlämmön, jota kello ranteessa ollessa mittaa. Käytännössä ominaisuuden hyödyllisyydestä voi olla montaa mieltä ja sen merkityksellinen käyttö vaatisi ainakin jonkin verran opettelua, sillä esimerkiksi tätä arvostelua kirjoittaessa kellon näyttämä lämpötila on vain reilut 31 astetta, mikä voi olla haastava yhdistää yleisemmin esimerkiksi kuumemittareiden antamiin lukemiin.

Toisena Amazfitille omana ominaisuutena tarjolla on PAI. PAI-sovelluksesta on nähtävissä kellon mittaama PAI-arvo, joka osoittaa käyttäjän fyysisen aktiivisuuden tason. PAI-indeksi on sekoitus liikunta-, syke-, pituus-, paino-, sukupuoli- ja ikätietoja. Kello mittaa siihen liittyvää dataa jatkuvasti ja pyrkii sen avulla luomaan kokonaiskuvan käyttäjän aktiivisuudesta ja elämäntapojen terveellisyydestä. Optimiarvo PAI-lukemaksi olisi 100 tai enemmän (välillä 0–125). Käytännössä lukuun tulisi tutustua tarkemmin, jotta siitä saisi suoranaista iloa, eikä testijakson puitteissa lukemista saanut vielä erityisen selkeää kuvaa. Pidemmällä käyttöajanjaksolla PAI-lukeman voi kuitenkin uskoa olevan hyvä motivaattori kohti terveellisempiä elämäntapoja.

Puhelimen ja kellon välisestä yhteydestä huolehtii Zepp-sovellus, johon käyttäjän on ensimmäisellä kerralla luotava oma tunnus. Sovelluksen kautta on nähtävissä kellon mittaama data, kuten syketiedot, stressitiedot ja liikuntaharjoitteet. Sovelluksen etusivu on varsin yksinkertainen listaus datasta, josta ylimpänä selkeästi esille nostettuna on päivän aikana astutut askelet.

Etusivun oikealla puolella on esimerkiksi kellon herätysasetukset, muistiinpanot ja samaa sovellusta käyttävien ystävien liikuntatiedot sekä kellon käyttöön liittyviä ohjeita sisältävä sivu. Oikeimpana puolestaan on asetussivu, jossa oman profiilin tai kellon tietoja on mahdollista muuttaa. Kellon asetuksista löytyy myös ”kauppa”, jonka kautta on mahdollista ladata uusia kellotauluja.

 

Käyttökokemukset ja akunkesto

Testijaksolla kello päivittyi tuoreimpaan käyttöjärjestelmäversioon v1.3.14.5.

Amazfit GTR 2e:n käyttöönotto Zepp-sovelluksen kautta on suhteellisen helppoa. Sovellus hoitaa käytännössä kaiken työn, kunhan vain puhelimella skannaa ensin sovelluksen kautta kellon näytöllä näkyvän QR-koodin. Kokemusta ei voi kuitenkaan täysin kivuttomana pitää, sillä Zepp-sovellus vaatii käyttäjätunnuksen luomisen, eikä kyseisen sovelluksen kautta käytännössä voi ohjata mitään muuta kuin samaan konserniin kuuluvia älylaitteita.

Sovelluksen kautta myös valitaan, mitä ilmoituksia sovellus ohjaa edelleen kellolle. Käytännössä tämä toimii samaan tapaan kuin Huawein Helath-sovelluksessa kyseisen valmistajan kellojen kanssa. Erona Huaweihin sovellus muistaa käyttäjätunnuskohtaisesti valitut sovellukset, joten uuden puhelimen kanssa ei tarvitse uudestaan valita jokaista sovellusta käsin.

Valitettavasti sovellusilmoitusten toimimisessa havaittiin haasteita, joita aiemmin testissä käyneissä laitteissa ei ole kohdattu. Jo Huawei sai kritiikkiä siitä, ettei kellolla ollut mahdollista vastata ilmoituksiin, minkä lisäksi esimerkiksi emojit eivät toistuneet oikein kellotaululla näkyvissä ilmoituksissa. Samat kritiikit koskevat myös Amazfitin ilmoituksia, minkä lisäksi toisinaan esimerkiksi Gmail-sovelluksen ilmoitukset sähköposteista näyttivät vain, että sähköpostia on tullut, ilman minkäänlaista merkkiä sen sisällöstä. Toisena selvänä miinuksena useat sovellukset, kuten esimerkiksi YouTube, näkyivät kellotaulun ilmoituksessa vain nimellä ”App”, jonka jälkeen oli perässä itse ilmoitus, kuten esimerkiksi juuri saapunut video tilatulta YouTube-kanavalta. Tämä hankaloittaa huomattavasti ilmoitusten lukemista, sillä muutenkin vähäisestä ilmoitustekstistä ei välttämättä ensimmäisellä silmäyksellä saa edes selvää siitä, mikä sovellus sen on lähettänyt.

Ilmoituksista kello ilmoittaa värisemällä. Värinä on suhteellisen selkeä, muttei kuitenkaan Suunto 7:n tasolla. Samaa värinää voi käyttää myös herätyskellona, mutta ainakaan allekirjoittanutta se ei aina onnistunut herättämään, vaan jäi aavistuksen liian laiskaksi. Päivisin ilmoitukset kuitenkin huomaa värinästä suhteellisen hyvin, mikä onkin tarpeen, sillä kellosta puuttuvan kaiuttimen myötä ääni-ilmoitukset kellon kautta eivät ole edes mahdollisia.

Toinen ilmoituksiin ja kaiuttimeen liittyvä miinuspuoli on mahdottomuus vastata puheluihin suoraan kellolla. Kello osaakin vain ilmoittaa siitä, että puhelin soi, minkä lisäksi kellon kautta on mahdollista joko mykistää puhelin tai lyödä soittajalle luuri korvaan. Toisena puheluihin liittyvänä ongelmana testijaksolla havaittiin, ettei kello osannut näyttää puhelimeen tallennettua numeroa nimellä, vaan se näytti useimmiten vain itse numeron ja toisinaan jopa tekstin ”unknown caller”.

Puuttuvan kaiuttimen myötä myöskään liikuntaseurannan äänipalautetta Amazfit GTR 2e ei tue. Itse liikuntaseurantaan käytettävä sovellus on varsin yksinkertainen, mutta siitä löytyy kuitenkin peräti 90 erilaista liikuntaohjelmaa käytettäväksi. Apple Watchista ja Huawein kelloista totuttuun tyyliin Amazfit tukee myös urheilusuoritusten automaattista tunnistamista, jolloin kello osaa itse ehdottaa esimerkiksi, jos käyttäjä on kävelyllä. Vakiona tunnistus on pois päältä ja se on laitettava asetuksista itse päälle. Kello osaa tunnistaa ulkojuoksun, juoksumaton, kävelyn, ulkopyöräilyn, allasuinnin ja crosstrainerin.

Kello hakee liikuntasuoritusten kaiken mittausdatan omilla sensoreillaan, eikä se suostu käyttämään puhelimen GPS:ää, vaan hakee oman yhteytensä. GPS-yhteys löytyy useimmiten suhteellisen nopeasti alle minuutissa, mutta testijaksolla havaittiin useaan kertaan, että kello hukkasi GPS-yhteyden kesken harjoituksen, minkä myötä esimerkiksi keskinopeuslukemat vääristyvät ja karttaan piirretty liikuntareitti ei pidä paikkansa.

Myös kellon sykkeenmittauksen kanssa havaittiin pariin kertaan ongelmia ja juoksutreenien yhteydessä sykemittaus selvästi pätki, mikä näkyi loppuyhteenvedossa liian alhaisena keskisykkeenä. Käytännössä tämä ei kuitenkaan toistunut aina, joten kyseessä on todennäköisesti voinut olla aavistuksen liian löysälle jäänyt kellon hihna.

Liikuntatiedoista kello lähettää Zepp-sovellukseen varsin tavanomaisen kattauksen dataa. Mukana on GPS:n mittaaman liikuntareitin lisäksi syketiedot, korkeusvaihtelut ja nopeudet. Esimerkiksi Huawein ja Suunnon liikuntasovelluksista löytyvää palautumisajan arviointia Amazfit ei tue. Valitettavasti sovelluksen itsensä kautta liikuntaohjelmia ei ole mahdollista käynnistää, vaan niitä varten on käytettävä kelloa. Sovellus ei myöskään osaa näyttää mitään käynnissä olevan liikuntaohjelman tietoja, mikä on harmi, sillä älykellon ja puhelimen välisen yhteistyön voisi toivoa olevan sulavampaa ja ennen kaikkea reaaliaikaisempaa.

Liikuntaominaisuuksien puolesta kello siis tarjoaa teoriassa kattavan paketin, jota vaivaa kuitenkin lapsukset toiminnallisuuksien suhteen. Terveysominaisuuksien osalta tilanne on jonkin verran parempi, mutta silti osin vastaava. Kolmannen osapuolen sovellusten puutteen myötä tarjolla on vain se, mitä valmistaja mukaan sisällyttää, mutta Amazfit GTR 2e:n kanssa tämä riittää lähes kaikkeen. Jatkuvan taustalla tapahtuvan sykemittauksen lisäksi kello seuraa myös unta automaattisesti. Unesta kello osaa antaa puhelimen kautta tarkasteltavaksi suhteellisen hyvin tietoa mukaan lukien syvässä unessa ja kevyessä unessa vietetyn ajan. REM-unessa vietettyä aikaa kello ei jostain syystä ilmoita.

Näiden lisäksi käsin päälle asetettavia seurantoja ovat veren happipitoisuuden mittaus ja kehon lämpötilan mittaus. Veren happisaturaation kello vaikutti mittaavan hyvin, joskin muista älykelloista totuttuun tapaan mittaus kestää suhteellisen kauan ja silloin kello täytyy pitää liikkumattomana. Kehon lämpötilan mittauksesta puolestaan on vaikea sanoa kummoisempaa kommenttia, sillä ranteesta saatu lämpötila on hyvin erilainen kuin esimerkiksi kuumemittarien antama.

Terveysominaisuuksistakin on kuitenkin annettava myös miinusta. Useimpien muiden älykellojen tavoin myös GTR 2e ilmoittaa tunneittain tarpeesta seistä ja tehdä jotain toiminnallista hetken. Valitettavasti toiminnallisuus ei käytännössä ole muiden älykellojen tasolla. Useaan otteeseen kello nimittäin houkutteli seisomaan ja tekemään jotain myös kesken fyysisen toiminnan kuten esimerkiksi muuttokalusteiden kuljettamisen.

Perustoimintoihin liittyvänä huonohkosti toimivana yksityiskohtana täytyy mainita kellon näytön aukaisu ranteennostoeleellä. Ele nimittäin toimi pääosan ajasta todella heikosti ja kello sai heilutella urakalla, jotta näyttö käynnistyi. Testijakson aikana useimmiten tottuikin käynnistämään näytön vain napista painamalla, sillä ranteen tunnistus oli liian epävarma. Asetuksista näytön voisi asettaa pysymään päällä myös jatkuvasti, mutta kello varoittelee sen vaikutuksesta akunkestoon ja reilun parin viikon testijakson aikana akunkestovaikutusta ei valitettavasti päästy kokeilemaan. Positiivisena huomiona kellon voi myös ajastaa pitämään näyttöä päällä esimerkiksi päivällä, jolloin se pysyy pimeänä öisin eikä häiritse nukkumista.

Akunkesto itsessään onnistui Amazfitin kanssa olemaan kenties jopa miellyttävä yllätys. Toki muissakin kevytälykelloissa akku kestää hyvin, mutta odotukset Amazfitin suhteen eivät olleet aivan yhtä korkealla selvästi siron koon myötä. Testijaksolla akku kestikin sekalaisella käytöllä reilut 10 päivää eli puoltoista viikkoa. Testijaksolla kellossa oli päällä automaattinen liikunnan tunnistus ja jatkuvat terveysominaisuudet, mutta kellotaulu pidettiin sammuksissa. Valmistajan lupauksiin akunkesto ei kuitenkaan ylätänyt, sillä Amazfitin mukaan kellon pitäisi kestää normaalilla käytöllä 14 päivää ja kevyellä käytöllä jopa 45 päivää.

 

Yhteenveto

Amazfit GTR 2e on älykellona miellyttävän siro ja tyylikäs sekä huomattavan edullinen. Valitettavasti hinnan edestä on täytynyt tehdä leikkauksia ja aiemmin testissä käyneisiin kelloihin verrattuna Amazfitille ei sen tyylikkyyden lisäksi juuri myyntivaltteja jää.

Fyysiseltä rakenteeltaan kello on ennen kaikkea mukavan pieni, mutta myös jämäkän ja laadukkaan tuntuinen. Näyttöä peittävä lasin merkkiä Amazfit ei kerro, mutta toisaalta vain reilun 100 euron hintaan Gorilla Glass -lasia ei juuri odotakaan. Myös takaosa kellosta on jonkinlaista muoviseosta kalliiden kellojen keraamisen materiaalin sijaan, mutta tätäkään ei hintaluokassa voi käytännössä miinuksena pitää.

Valitettavasti Amazfitin hinta kuitenkin näkyy jo kellon perusominaisuuksissa. Jo asennusvaiheessa iskee silmään suomen kielen puuttuminen. Ilmoitukset toki tulevat kelloon toimivasti, mutta niiden näyttämisessä on haasteensa – esimerkiksi hymiöt eivät toimi kellotaululla, minkä lisäksi sovellusten nimet eivät näy, vaan esimerkiksi YouTube näkyy nimellä ”App”. Myös puheluiden näytössä oli haasteensa, eikä kello kertaakaan testijaksolla näyttänyt soittajan nimeä vaan pelkän puhelinnumeron tai pahimmillaan tekstin ”unknown caller”. Kello ei kaiuttimen puutteen myötä voi myöskään ilmoittaa viesteistä ääneen. Saman puutteen myötä kellon kautta ei ole myöskään mahdollista vastata saapuviin puheluihin.

Ilmoitusten ulkopuolella kellon omissa toiminnoissakin oli haasteensa – kellotaulun valaiseva ranteennostoele toimi keskimäärin hyvin heikosti, minkä lisäksi myös liikuntasuorituksia mittaava GPS-paikannus pätki usein. Terveysominaisuuksien puolelta kellon muistutukset seistä tunnin välein toimivat hyvin ailahtelevasti ja usein kello muistuttelikin seisomistarpeesta jopa kesken liikuntasuoritusten.

Edellä mainittuja puutteita lukuun ottamatta terveysominaisuudet ja liikunnanseuraus toimivat Amazfitillä kohtalaisesti. Zepp-sovelluksen pakotus on toki miinus, mutta vastaavalla tavalla jokainen kevytälykello vaatii käyttämään jotain tiettyä sovellusta. Liikuntalajeja kellosta löytyy peräti 90, mistä löytynee suurimmalle osalle ainakin osa jotain sopivaa, minkä lisäksi liikunnanseurannasta tulee suhteellisen kattavasti dataa tarkasteltavaksi. Myös unenseuranta toimi hyvin ja automaattisesti, eikä käyttäjän tarvinnut siihen juuri puuttua. Tulosten paikkansapitävyydestä unenseurannan suhteen on vaikea sanoa mitään varmaa, mutta ainakin allekirjoittaneen tapauksessa syvän unen tunnistus tuntui kuitenkin jäävän hieman vajaaksi.

Yhteenvetona Amazfit GTR 2e on erittäin edullinen ja tyylikkään siro älykello, joka kykenee myös tarjoamaan erittäin hyvän akunkeston. Valitettavasti noiden kolmen suurimman positiivisen puolen vastapainona on selvästi aiemmin io-techin testeissä käyneitä kelloja huonompi käyttökokemus useiden suoraan heikosti tai ainakin vaihtelevasti toimivien ominaisuuksien myötä. Osaa käyttäjistä harmittanee myös suomen kielen puuttuminen käyttöliittymästä.

Reilun 100 euron hinnallaan GTR 2e onnistuu kuitenkin olemaan kohtalaista vastinetta rahalle, jos tavoitteena on saada ennen kaikkea tyylikäs kello, sillä Amazfit kestää ulkonäöllisesti vertailun jopa huomattavasti kalliimpiinkin kelloihin. Kuitenkin 100–150 euron väliin on saatavilla myös Huawein Watch GT-sarjan kelloja, jotka eivät kenties onnistu ulkonäöllään saavuttamaan samanlaista klassista tyylikkyyttä, mutta tarjoavat Huawein ohjelmiston, joka ainakin Watch GT 2 Prossa toimi selvästi Amazfitia paremmin. Kyseiset edullisemmat kellot eivät allekirjoittaneella ole testissä käyneet, mutta ne vaikuttavat monin osin tarjoavan kalliimpaa Watch GT 2 Prota vastaavia ominaisuuksia tietyin leikkauksin.

Plussaa

  • Hinta
  • Älykellojen mittakaavassa miellyttävän siro koko
  • Akunkesto
  • Veren happisaturaation mittaamiseen tarvittavat sensorit
  • Monipuoliset terveysominaisuudet
  • Kattava liikuntalajien kirjo

Miinusta

  • Ei tukea Bluetooth-kuulokkeille
  • Ei kaiutinta
    • Ei äänipalautetta harjoitteista
    • Ei mahdollisuutta vastata puheluihin
    • Ei äänimerkkejä ilmoituksista
  • Käyttöjärjestelmä ei tue suomea
  • Pakotettu Zepp-käyttäjänluonti
  • Heikohko GPS-yhteys
  • Ilmoitusten toiminnan rajoitteet
    • Sovelluksen nimen sijaan voi lukea vain ”App”
    • Puheluilmoitukset eivät osaa näyttää puhelimeen tallennettua soittajaa
    • Ilmoituksiin ei voi vastata
  • Heikosti toimiva ranteennostontunnistus
  • Seisomisen tunnistuksen vaihteleva toimivuus

 

This site uses XenWord.
;