Tänä vuonna iPhone 16 Pron arviossa on toistettava viime vuoden 15 Pro Maxin loppuyhteenvedon sanoja: älypuhelinmarkkinoiden kehitys on hidastunut selvästi. iPhone 16 Pro on lippulaivaluokassa hyvä puhelin ja jälleen yksi kehitysaskel valmistajan valikoimissa, mutta erot viime vuoteen jäävät vähäisiksi – erityisesti jos verrokkina toimii edellinen Max-kokoluokan malli.
iPhone 16 Prota voi sinänsä suositella nykypäivän lippulaivaa etsivälle kuluttajalle, sillä se on jälleen laadukas laite. Täkäläisittäin tosin on vähintäänkin harmillista, että keskeisimpänä ominaisuutena julkistuksessa esitellyt Apple Intelligence -tekoälyominaisuudet puuttuvat puhelimesta toistaiseksi kokonaan. 1259 euron suositushinta on lisäksi niin korkea ja puhelimen erot viime vuoden malleihin verrattuna sen verran pienet, että katse saattaa olla kannattavaa suunnata iPhone 15 Pro -malleihin, ellei 5x-telekamera yhdessä pienemmän runkokoon kanssa ole välttämättömyys. Kamerapainikkeelle en ainakaan itse nykyisessä toteutusmuodossaan suurempaa arvoa laskisi, mutta käyttökokemukset voivat sen osalta toki vaihdella.
Plussaa
- Huippuluokan OLED-näyttö
- A18 Pro -järjestelmäpiirin suorituskyky
- Erittäin laadukas ja monipuolinen kamerajärjestelmä
- Videokuvan laatu
- 4K 120 FPS -videokuvaus
- Applen pitkä ohjelmistotuki
Miinusta
- 128 Gt tallennustila hintaluokassaan
- Latausnopeus
- Hinta varauksin
- Kamerapainikkeen sijoittelu ja toiminnallisuus varauksin
Huomioitavaa
- Mukana ei toimiteta laturia
Applen iPhonet ovat saavuttaneet tänä vuonna jo 16-nimellä kulkevan mallisarjansa ja käytännössä jo 18:n sukupolvensa sitten ensimmäisen jo vuonna 2007 julkaistun iPhonen. Suurimmat mullistusten vuodet valmistajalla ovat väistämättä takanapäin, kuten jo yleisestikin älypuhelinmarkkinoilla, mutta siitä huolimatta kehitystä tapahtuu edelleen.
iPhone 16 Pro tuo käyttäjälle ensisilmäyksellä varsin tutunnäköisen puhelimen, sillä ulkonäkö on lähes identtinen viime vuoden 15 Pron kanssa, eivätkä erot 14 Prohonkaan erityisen suuria ole, vaikka vanha Lightning-liitäntä USB-C:n tilalta silmään pistääkin, minkä lisäksi 14-mallisto oli rakenteeltaan vielä kulmikkaampi ja teräsreunuksinen modernien laitteiden titaanin sijaan. Jo ulkonäössä iPhone 16 Prossa kuitenkin iskee silmään oikeaan kylkeen lisätty kamerapainike, minkä lisäksi tänä vuonna pienempäänkin Pro-malliin tuotiin viime vuonna vain Max-käyttäjien iloksi jäänyt 5x-zoomin tarjoava telekamera. Tietenkin myös rautaa on päivitelty ja kuten kuluvalle vuodelle on jo totuttu – mukaan on tuotu myös uusia tekoälyominaisuuksia. Harmillisesti Suomeen tekoälyominaisuuksia saadaan vielä odottaa, minkä lisäksi ulkomaillakin ne tulevat saapumaan vasta iOS 18.1-versiopäivityksen mukana.
Suositushinta iPhone 16 Prossa lähtee 128 Gt:n tallennustilalla 1259 eurosta. Hinta on siis noussut 10 eurolla viime vuoden 15 Prosta. Suuremman Max-mallin pienimmällä 256 Gt:n tallennustilalla saa puolestaan 1509 euron suositushinnalla. Suurimmalla teratavun tallennustilalla puhelinten hinnat nousevat 1889:ään ja 2009 euroon. Värivaihtoehtoina tämän vuoden iPhone 16 Proilla ovat arotitaani, luonnontitaani, valkotitaani ja testikappaleemmekin edustama mustatitaani.
Tässä artikkelissa otamme selvää, millainen päivitys iPhone 16 Pro on, ja kuinka hyvin se kykenee kilpailemaan vuoden 2024 lippulaivapuhelinten markkinoilla.
Mitä uutta?
Kuten aloituskappaleessa jo sivuttiin, on iPhone 16 Pro ulkonäöllisesti hyvin tutunnäköinen laite. Kamerapainikkeen mukaan tulemisen lisäksi laitteen ulkomitat ovat kuitenkin kasvaneet jonkin verran, sillä pienemmän Pron näytönkokoa on kasvatettu 6,1”:sta 6,3”:aan ja suuremman Maxin puolestaan 6,7″:sta 6,9″:aan. Tarkemmat erot iPhone 16 Pron ja 15 Pron välillä ovat:
- iPhone 16 Pro on korkeampi ja leveämpi (149,6 x 71,5 x 8,3 mm vs. 146,6 x 70,6 x 8,3 mm)
- iPhone 16 Pro on 12 grammaa painavampi (199 g vs. 187 g)
- iPhone 16 Pron näyttö on 0,2 tuumaa suurempi (6,3” vs. 6,1”)
- Samalla näytön resoluutio on kasvanut (1206 x 2622 vs. 1179 x 2556)
- Näytön suojana toimiva Ceramic Shield -suojalasi on uudempaa generaatiota
- Järjestelmäpiiri on päivitetty Applen tuoreempaan A18 Prohon edellismallin A17 Prosta
- Telekameran sensori on kasvanut (1/3,06” vs. 1/3,5”) ja telekameran optiikan polttoväli on suurempi (120 mm vs 77 mm, eli 5x zoom vs 3x zoom pääkameraan verrattuna)
- 16 Pron telekamera on 15 Pro Maxista tuttu
- Ultralaajakulmakameran sensori on päivitetty huomattavasti suuremman megapikselimäärän tarjoavaan (48 mp vs. 12 mp)
- Videokuvauspuolella iPhone 16 Pro tukee uutena 4K 120 FPS -videokuvausta, kun vanhemmalla mallilla maksimi jää 4K 60 FPS -tasolle.
Pakkaus ja sen sisältö
iPhone 16 Pro -toimitetaan aiemmiltakin vuosilta tutussa valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee värillinen kuva itse laitteesta. Paketti on valmistettu kierrätettävissä olevasta pahvista. Puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:
- Oheislappuset
- SIM-kelkan avaustyökalu
- USB-C -> USB-C -latauskaapeli
Mukana toimitettava USB-C-kaapeli on viime vuodesta tuttuun tapaan kangaspäällysteinen. Apple ei ole enää vuosiin toimittanut puhelintensa mukana verkkovirtalähdettä, mutta tänä vuonna toimitussisältöä kutistettiin vielä pykälä aiemmastakin, sillä ennen puhelinten mukana toimitetusta Apple-tarrasta on luovuttu.
Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat
Fyysiset mitat
- Ulkomitat: 149,6 x 71,5 x 8,3 mm
- Paino: 199 g
- Rakenne: titaanirunko, näytön ja takalasin suojana Corningin valmistama suojalasi (Ceramic Shield)
- IP-suojaus: IP68
- Valmistajan kotimaa: Yhdysvallat
- Valmistusmaa: Kiina
Käsissä iPhone 16 Pro tuntuu tutulta. Kasvaneista ulkomitoista huolimatta puhelin tuntuu ilman rinnakkaisvertailua edelleen kompaktilta. Parin vuoden takaiseen iPhone 14 Prohon verratessa on kuitenkin selvästi havaittavissa, että uutuus on suurempi. Erityisesti korkeus on havaittavissa. Näytön 0,2 lisätuumaa on kuitenkin selvästi saatu aikaan pääasiassa näytön reunoja kutistamalla, mutta täysin ilman kokomuutoksia ei ole selvitty.
iPhone 16 Pro on edelleen, kuten aiemmatkin pienemmät Pro-mallit ovat olleet, harvoja hyvin yhdessäkin kädessä pidettäviä lippulaivapuhelimia. Suorimmat verrokit puhelimelle kokonsa puolesta lienevät Samsungin perusmallin Galaxy S24, joka kuitenkin ominaisuuspuolella jää ennemminkin perusmallin iPhonen ja Pro-mallin väliin, tai Googlen Pixel 9 Pron pienempi malli.
Rakenne on käsissä käytännössä identtisen tuntuinen viime vuoteen verrattuna ja siten edelleen laadukkaan vaikutelman antava. Kehykset ovat yhä titaania, mutta suojalasit ovat Applen mukaan tuoreempaa ja entistä kestävämpää Ceramic Shield -suojalasia. Lisäkestävyys on aina hyvä asia, mutta tarkemmat tiedot todellisesta kestävyysparannuksesta saadaan toki vasta ajan kuluessa tai internetin rasitustesteistä. IP-luokitus on säilynyt ennallaan IP68:ssa, mitä tämän hintaluokan puhelimelta voi odottaakin.
Oikeaan kylkeen lisätty kamerapainike on iPhone 16 Pron selkeimmin paljain silmin nähtävä uudistus. Käytännössä se jätti ainakin allekirjoittaneen hieman kylmäksi. Kamerapainikkeen olemassaolo on toki mukava lisä sitä kuvatessa kaipaaville, mutta painikkeen sijoittelu tuntuu ainakin omiin käsiini hieman kömpelöltä. Se sijaitsee niin ylhäällä, että vaakatasossa puhelinta pitäessä etusormea joutuu joko venyttämään painiketta painaakseen tai se on vietävä osin näytön päältä. Pystykuvaamiseen painike taas on edelleen epämukavan alhaalla, minkä myötä kokonaisuus jää molempien kuvausasentojen kannalta hieman kompromissiksi. Käyttökelvottomasta painikkeesta ei missään nimessä ole kyse, mutta ainakin itse olen tottunut odottamaan Applelta hieman parempaa kokonaisuutta uusien ominaisuuksien suhteen.
Kamerapainike itsessään toimii sekä painikkeena, jolla kuvat otetaan, että liu’utuseleitä tukevana säätimenä. Liu’utuseleet toimivat pienen totuttelun jälkeen kohtalaisesti, mutta itselleni samat komennot oli helpompi tehdä suoraan näytöltä, joten painike jäi lopulta varsin vähälle käytölle. Liu’utusele oli käytännössä hienoihin säätöihin turhan epätarkka. Toisinaan komentoa oli vaikea saada perille ja pariin kertaan säätö saattoi vahingossa muuttua kuvaa ottaessa. Painike on vain yksiasentoinen, eli sillä ei ole mahdollista ensin tarkentaa ja vasta sitten kuvata, vaan molemmat tapahtuvat kerralla painiketta painaessa.
Liu’utuseleeseen on mahdollista asettaa valotuksen, syvyysterävyyden, zoomin, tyylin tai sävyn säätö tai kameroiden vaihtaminen. Lisäksi kamerapainiketta painamalla voi aukaista kamerasovelluksen.
- Alapääty:
- Mikrofoni
- USB-C (3.2) -liitäntä
- Toinen puhelimen stereokaiuttimista
- Yläpääty:
- Toinen puhelimen stereokaiuttimista kuulokeritilässä
Päädyt iPhone 16 Prossa ovat viime vuodesta tutut. Mukana on edelleen USB-C-liitäntä 3.2-nopeuksilla, mikä lämmittää paljon nykyaikaisia laitteita lataavien mieltä, mutta vaatii huomiota, mikäli vaihdosta uuteen iPhoneen tekee 14-sarjasta tai vanhemmista. Myös näytön ylälaidan Dynamic Island -saareke on tuttu jo paristakin viime sukupolvesta. Kaiuttimet soivat puhelimessa laadukkaasti, kunhan äänenpaineen pitää kurissa. Täydellä teholla kaiuttimet ovat jo huomattavan kovaääniset, mutta äänessä korostuvat yläpäät tehden siitä jo hieman riipivän kuuloisen.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,3” LTPO Super Retina XDR OLED -näyttö
- 1206 x 2622 pikseliä, 19,5:9, 460 PPI
- 1-120 Hz, 1000 cd/m2 tyypillinen maksimikirkkaus ja 2000 cd/m2 pistemäinen maksimikirkkaus
Näyttö iPhone 16 Prossa on kasvanut 0,2 tuumaa edeltäjästä ja samalla myös näytön resoluutiota on kasvatettu hieman, jotta pikselitiheys on säilynyt käytännössä ennallaan edellissukupolveen verrattuna. Kasvanut näyttökoko on rinnakkain vertailtaessa havaittavissa varsin selvästi. Ilman rinnakkain vertailua suurentunutta näyttökokoa oli kuitenkin itselläni kohtalaisen hankala havaita. Uuteen näyttökokoon tottumisen jälkeen vanha 6,1-tuumainen tuntui kuitenkin selvästi pienemmältä.
Kuvanlaadultaan näyttö ei juuri jätä toivottavaa – värit toistuvat eläväisenä ja kirkkautta riittää syksyn auringonpaisteissakin. Valmistajan 1000 nitin tyypillinen maksimikirkkaus on edelleen erinomainen suoritus, vaikkei se enää nykypäivänä poikkeuksellisen kirkas olekaan.
LTPO-paneelina iPhone tukee näytön virkistystaajuuden vaihtelua. 120 hertsistä nopeus tippuu pienimillään vain yhteen, joka on käytössä valmistajan Always on -tilassa, eli tilassa, jolloin näytössä säilyy kuva myös puhelimen ollessa lukittuna.
Puhelimen sisuksissa sykkii Applen oma A18 Pro -järjestelmäpiiri. Piiri on valmistettu viime vuodesta tuttuun tapaan TSMC:n 3 nm:n tekniikalla ja piirin rakennekin on viime vuodesta tuttu – prosessori muodostuu yhä kuudesta ytimestä ja näytönohjainkin on kuusiytiminen, mutta suorituskykyparannuksia Apple kuitenkin lupaa niin prosessori- kuin myös grafiikkapuolelle. RAM-muisti on säilynyt ennallaan viime vuodesta 8 gigatavussa.
Tallennustilaa pienempään iPhone 16 Prohon on perusmallissa tarjolla vain 128 gigatavua, mikä on väistämättä puhelimen yli 1200 euron suositushinta huomioiden huomattavan vähän. Pienempäänkin Pro-malliin voisikin toivoa nykypäivänä jo Max-mallista tuttua 256 Gt:n minimitallennustilaa. Akun kapasiteetti 16 Prossa on 3582 mAh, mikä on reilut 300 mAh enemmän kuin vuotta aiemmin. Viime vuoden 15 Pro Maxin 4441 mAh:n akusta jäädään kuitenkin selvästi jälkeen, samoin kuin myös Android-markkinoiden akkukoista. Huomion arvoisena seikkana Applen akkukoko ei ole suoraan verrannollinen Android-puolella nähtyihin, vaan yleensä iPhonet pärjäävät pienemmillä akuillaan huomattavasti paremmin, kuin vastaava akkukoko Android-lippulaivassa pärjäisi.
Latauksen osalta Apple tukee 4,5 – 23 watin USB PD -latausta, eli markkinoiden huipputehoista jäädään selvästi jälkeen. USB PD -standardiin nojaavana laturivalinnan kanssa ei positiivisena puolena tarvitse olla erityisen tarkkana. Pykälän kovempia tehoja voisi nykypäivänä kuitenkin jo toivoa.
Yhteysominaisuuksien osalta tuettuna on viime vuodesta tutut 5G ja Bluetooth 5.3, eli tuoreimmalle 5.4:lle ei ole vielä tuotu tukea. Wi-Fi-yhteyksiä on kuitenkin kehitetty, sillä Wi-Fi 6E:stä on päivitetty tuoreimpaan Wi-Fi 7 -tukeen. Ultrawide Band -yhteydet ovat myös tuettuna, kuten Applella on jo useamman vuoden ajan ollut tapana.
Tekniset ominaisuudet:
- Apple A18 Pro -järjestelmäpiiri
- 2 x 4,05 GHz -prosessoriydintä
- 4 x 2,42 GHz -prosessoriydintä
- Apple GPU (6 ydintä)
- 8 Gt RAM-muistia
- 256 Gt, 512 Gt tai 1 Tt tallennustilaa
- 5G, SA/NSA, Sub6 (1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 25, 26, 28, 30, 38, 40, 41, 48, 53, 66, 70, 75, 76, 77, 78, 79), LTE
- Nano-SIM ja eSIM
- Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/6e/7 (Wi-Fi 7), Bluetooth 5.3, UWB, NFC, GPS (L1+L5), GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS, NavIC
- Kasvojentunnistusteknologia etunäytön kamerareiässä, stereokaiuttimet
- 3582 mAh akku, USB Type-C (3,2), 23 W USB PD -pikalataus (50 % 30 minuutissa, jos käytetään vähintään 20 W laturia USB-C-liitännällä), 25 watin langaton MagSafe-lataus tai 15 watin langaton Qi-lataus
- iOS 18
Kamera
Kamerat iPhone 16 Prossa sijaitsevat tuttuun tapaan vasemman yläkulman neliskanttisessa kamerasaarekkeessa. Saareke itsessään nousee vain hieman takakuoren pinnan yläpuolelle, mutta kamerat itsessään nousevat selvästi enemmän. Puhelin keikkuu sitä pöydällä käytettäessä.
Kameran tekniset tiedot:
- 48 megapikselin pääkamera (1/1,28”, 1,22 um pikselikoko), f1.8, Dual Pixel PDAF, Sensor-shift OIS, 24 mm
- 48 megapikselin ultralaajakulmakamera (0,7 um pikselikoko), f2.2, PDAF, 13 mm, 120˚
- 12 megapikselin periskooppitelekamera (1/3,06”, 1,12 um pikselikoko), f2.8, Dual Pixel PDAF, 3D Sensor-shift OIS, 120 mm (5x zoom pääkameraan verrattuna)
- LiDAR-sensori
- Dual-LED-salama
- Videokuvaus: 4K 120 FPS / 4K 60 FPS
Kamerajärjestelmä iPhone 16 Prossa on siis edeltäjäänsä nähden muuttunut varsin selvästi. Pääkamera on säilynyt ennallaan, mutta telekameran zoomitaso pääkameraan verrattuna on nostettu 3x:stä 5x:ään, minkä lisäksi ultralaajakulmakameran resoluutiota on nostettu huomattavasti 12:sta 48 megapikseliin. Viime vuoden Pro Maxiin verrattuna erot jäävät pienemmiksi, sillä telekamera on kyseisestä mallista tuttu.
Videokuvauspuolelle Apple on tuonut mukaan 4K-kuvaukseen 120 FPS:n nopeuden. Kyseessä on puhelinmarkkinoilla edelleen kohtalaisen harvinainen, joskaan ei ennenkuulumaton ominaisuus, sillä vastaava löytyy esimerkiksi Sonyn Xperia 1 VI:stä. Kyseessä on kuitenkin ehdottomasti mukava lisä ominaisuuskattaukseen ja se miellyttänee puhelimellaan enemmän videokuvaavia, sillä 120 FPS:n videota on helppo hidastaa tarvittaessa jälkikäteen. 120 FPS:n nopeus on kuitenkin rajattu vain pääkameralle ja ultralaajakulma- sekä telekameroilla on tyydyttävä 60 FPS:n nopeuteen.
Kamerasovellus on pysynyt pääpiirteiltään ennallaan, joskin erojakin on. Selkeimpänä toimivat kamerapainikkeen liu’utuseleet, mutta niiden lisäksi omaan makuuni erinomaisena lisänä Apple on tuonut erillisen pohjasävyt neliön, jossa pistettä liikuttelemalla on mahdollista muuttaa samaan aikaan värien saturaatiota ja kirkkautta. Käytännössä kyseisen neliön avulla kuvan värien yleisilmeestä on erittäin helppo tehdä kuvatessa omaan silmään miellyttävä.
Muilta osin kamerasovellus on edelleen vikkelätoiminen ja itselleni käyttökokemukselta mieluisa. Vakiotilassaan puhelin ottaa pääkamerallaan viime vuodesta tuttuun tapaan 24 megapikselin kuvia, mutta mielenkiintoisesti ultralaajakulmakameran kuvat ovat edelleen 12 megapikselisiä 48 megapikseliin kasvaneesta sensorikoosta huolimatta.
iPhone 16 Pron kameravalikoima muodostuu ultralaajakulmakamerasta, pääkamerasta ja telekamerasta, minkä lisäksi sovellus tarjoaa pääkameraa käyttävän 2x-tilan. Käytännössä kuvausvalikoima on siis tuttu viime vuoden 15 Pro Maxista ja uuden pidemmän zoomin tarjoavan telekameran myötä pykälän monipuolisempi kuin viime vuoden pienempi 15 Pro, jonka zoom-taso jäi 5x:n sijaan 3x:ään. Lisäksi mukana ovat myös viime vuodesta tutut 1x-painikkeen taakse sijoitetut 1,2x ja 1,5x, eli 28 mm ja 35 mm kuvakulmat.
16 Pron pääkamera on pysynyt paperilla ennallaan viime vuoteen nähden ja sen näkee myös pääkameran kuvista hyvässä valaistuksessa. Rautatasolla kehitystä ei siis ihan hetkeen ole tapahtunut, sillä sama sensori oli käytössä jo parin vuoden takaisessa iPhone 14 Prossa. Jälki ei kuitenkaan ole pysynyt paria vuotta ennallaan. Yksityiskohdiltaan kuvanlaatu on käytännössä identtistä viime vuoden mallin kanssa, mutta värintoistossa on kehitytty jälleen hieman eteen päin – värit toistuvat aavistuksen luonnollisemmin läpi erilaisten tilanteiden, joissa viime vuoden malli saattoi esimerkiksi ylisaturoida hieman. Erot eivät ole järisyttävän suuria, mutta havaittavissa kuvia rinnatusten vertaillessa.
Käytännössä kuvanlaatu on hyvässä valaistuksessa edelleen markkinoiden huippua, sillä iPhone pitää kuvat myös pikselitasolla miellyttävän luonnollisina ilman ylimääräistä terävöitystä.
Yleisesti ottaen iPhone 16 Pron pääkameran hämäräsuorituskyky automaattisen yökuvatilan kanssa on erinomainen. Kuviin muodostuu hyvin yksityiskohtia ja niiden värit toistuvat luonnollisesti. Päivänvalosta tuttuun tapaan viime vuoden 15 Pro Maxiin verrattuna kuvat jäävät toisinaan värimaailmaltaan pykälän haaleammiksi ja samalla realistisemmiksi.
Huomion arvoisena seikkana iPhone 16 Pro ottaa vakiona pääkamerallaan 24 megapikselin kuvia, mutta yökuvatilassa, makrotilassa (käyttää ultralaajakulmakameraa), salamatilassa ja muotokuvavalokuvatilassa kuvat tallentuvat 12 megapikselin tarkkuudella.
Siinä missä pääkamera oli värien käsittelyä lukuun ottamatta käytännössä identtinen viime vuoden kanssa, on ultralaajakulmakameraa päivitetty myös rautatasolla. Pääkamerasta tuttuun tapaan ultralaajakulmakameran värintoistoa on tuotu pykälän neutraalimpaan suuntaan, minkä lisäksi kuvien valkotasapaino onnistuu entistä paremmin mukailemaan pääkameran kuvia, mikä on aina hyvä kehityssuunta. Sensorin suuremmasta megapikselimäärästä huolimatta lopulliset kuvat automaattitilassa ovat edelleen resoluutioltaan 12 megapikseliä, minkä myötä pikselitason yksityiskohdissa erot ovat päivänvalossa kohtalaisen pienet. Kasvillisuuden toistossa on kuitenkin nähtävissä selvää kehitystä iPhone 15 Pro Maxin tuottaessa usein tasaisempaa mattomaista tekstuuria iPhone 16 Pron selvemmin erottuvien ruohonkorsien sijaan.
Ultralaajakulmakamerassa on myös automaattitarkennus, minkä myötä sillä on mahdollista ottaa lähikuvia. Apple siirtyykin vakiona käyttämään automaattisesti ultralaajakulmakamerasta tehtyä rajausta, mikäli puhelin huomaa, ettei se kykene tarkentamaan riittävän lähelle pääkameralla. Kokonaisuudessaan ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on parantunut entisestä ja se yltää markkinoiden kärkijoukkoon.
Hämärässä ultralaajakulmakameran suuremmasta megapikselimäärästä on hyötyä, sillä lopullisen 12 megapikselin kuvan luominen pikseleitä yhdistelemällä mahdollistaa paremmat hämäräominaisuudet Yleisilme on kuvissa selvästi edeltäjäänsä skarpimpi. Yksityiskohtia kuvissa ei välttämättä ole merkittävästi enempää, mutta iPhone 16 Pron ultralaajakulmakameran kuviin muodostuu selvästi vähemmän kohinaa ja ilme pysyy myös kuvan laidoissa selkeänä. Aivan pimeimmissä ympäristöissä kuvaan muodostuu selvää vesivärimäisyyttä erityisesti kuvan laidoille, eli pääkameran tasoiseen yökuvaukseen ultralaajakulmakamera ei edelleenkään yllä, mikä on toki odotettavaakin.
2x-tila on iPhoneissa ollut jo 14 Prosta alkaen markkinoiden kärkipäätä tuottaen hyvää jälkeä pääkameralta tehtävällä rajauksellaan. Kuviin muodostuu edelleen jonkin verran pääkameran kuvasta jälkikäteen zoomattua kuvaa enemmän yksityiskohtia, vaikka pääkameran kuvien 24 megapikselin resoluutio suurempi onkin. Ero ei ole poikkeuksellisen suuri, mutta riittävä siihen, että 2x-tilaa kannattaa käyttää, jos zoomaamiselle on tarvetta.
Hämärässäkin 2x-tila säilyy kohtalaisena, joskin hyödyt pääkameraan verrattuna vähenevät valon määrän vähentyessä. Toisaalta pääkameran kuvat muuttuvat 12 megapikselisiksi yökuvatilassa, minkä myötä eroja on yhä hämärässäkin havaittavissa.
Viisinkertaisen zoomin pääkameraan verrattuna tarjoava telekamera iPhone 16 Prossa on tuttu viime vuoden 15 Pro Maxista. Pienempien Pro-mallien käyttäjille kyseessä on kuitenkin uutuus, sillä viime vuoden 15 Pro käytti edelleen 14 Prosta tuttua 3x-zoomin telekameraa. Kuvanlaadun osalta tarina on tuttu pääkamerasta, eli viime vuoden Pro Maxiin verrattuna pikselitason jälki on säilynyt käytännössä ennallaan. Kuvanlaadultaan se on edelleen markkinoiden kärkipäätä ja erityisesti lähikuvien taustalle syntyvä bokeh-efekti on 5x-zoomin kanssa varsin miellyttävää katseltavaa. Viime vuodesta tuttuun tapaan maininnan arvoisena seikkana pääkameraa käyttävän 2x:n ja 5x-telen väliin jää kohtalaisen suuri rako ilman kameraa, siinä missä vanhempi 3x-tele täytti kuvauskatalogia kenties loogisemmin. Toisaalta 5x-tele mahdollistaa selvästi 3x-teleä kauemmas kuvaamisen. Kenties itselleni mieluisin ratkaisu voisi olla 3x-tele pääkameran tyyppisellä suuremmalla resoluutiolla, josta olisi mahdollista tehdä myös 5x-rajaus, mikäli se onnistuisi yhtä hyvällä jäljellä kuin pääkameran 2x-rajaukset.
Hämärässä 5x-telekamera jää pois käytöstä jo huomattavan nopeasti puhelimen siirtyessä käyttämään pääkameralta tehtyä rajausta paremman valovoimaisuuden perässä. Käytännössä sisätiloissa ilman kattovaloja kuvatessa ei syksyllä juurikaan nähty suoraan telekameralta otettuja kuvia. Tämä näkyy myös kuvissa, jotka ovat toki käyttökelpoisia, mutta yksityiskohdiltaan jo huomattavan pehmeitä, sillä pääkameran rajaus ei yksinkertaisesti pärjää telekameralle tarkkuudessaan.
Etukamera iPhonen Pro-malleissa on säilynyt ennallaan jo parin vuoden takaisesta 14 Prosta saakka. Kuvanlaadultaan kamera on perushyvä, mutta jäljeltään kuitenkin hieman pehmeä ja väreiltään kenties aavistuksen lattea. Käytännössä parempiakin etukameroita on markkinoilla nähty, vaikkei iPhonen kamera huono olekaan. Hämärässä jälki jää automaattisesta yökuvatilasta huolimatta selvästi suttuiseksi, minkä lisäksi kohinaakin on havaittavissa.
Videokuva iPhone 16 Prossa on totuttuun tapaan erittäin laadukasta. Kuva on tarkkaa olematta yliterävöitettyä ja värit toistuvat luonnollisesti. 4K 60 FPS -tilassa jälki on hyvää ja kuvanvakain pitää pääkameralla ja ultralaajakulmakameralla videon miellyttävän tasaisena, vaikka askelten liikettä se ei pyrikään poistamaan. Telekameralla vakain poistaa käsien tärinän, mutta kävellessä jälki jää huomattavan kiikkeräksi, mitä voi toki odottaakin peräti 5x-zoomin tarjoavalta kameralta.
Syvemmälle videokuvauksen maailmaan haluaville iPhone 16 Pro tarjoaa viime vuodesta tuttuun tapaan myös mahdollisuuden kuvata 10-bittistä ProRes-videota, jossa voi käyttää myös log-profiilia, joka mahdollistaa jälkikäteen laajemmat mahdollisuudet videon värien muokkaamiselle.
Huomion arvoisena seikkana iPhone 16 Prossa on vakiona päällä tilaäänitallennus.
4K 60 FPS -videon ominaisuudet:
- 4K 60 FPS, HEVC, 56,4 Mbit/s
- Äänet: AAC LC, 128 kbit/s, 2 channels / apac, 400 kbit/s, 4 channels
4K 120 FPS -tilassa videokuvaaminen onnistuu vain pääkameralla. Kyseisessä tilassa kuvanlaatu säilyy käytännössä ennallaan 60 FPS -tilaan nähden, eli hidastuksia jälkikäteen videolleen haluaville kuvaustila vaikuttaa erinomaiselta lisältä kattaukseen.
4K 120 FPS -videon ominaisuudet:
- 4K 120 FPS, HEVC, 102 Mbit/s
- Äänet: AAC LC, 128 kbit/s, 2 channels / apac, 383 kbit/s, 4 channels
Videon vakautus on kokonaisuudessaan hyvää ja juostessakin video säilyy pää- ja ultralaajakulmakameroilla miellyttävänä katsoa, vaikkei siitä askelten tärähdyksiä pyritäkään poistamaan. Myös 120 FPS:n videossa pääkameran vakautus hoitaa tehtävänsä mallikkaasti. Telekamera puolestaan heiluu juostessa sen verran reippaasti, ettei sitä käytännössä kannata siihen käyttää.
Resoluution 2,8k:ksi pudottavassa toimintatilassa vakautus vaikuttaa toimivan läpi kamerakattauksen selvästi paremmin. Kyseisessä tilassa myös telekamera pysyy jopa juostessa kohtalaisen tasaisena.
Ohjelmisto
Ohjelmistona Applen uutuuspuhelimissa toimii valmistajan viimeisin iOS-versio eli iOS 18. Pääpiirteiltään ulkonäkö on säilynyt käytännössä ennallaan ja puhelin tuntuu kädessä välittömästi tutulta, mikäli joskus lähivuosina on Applen älylaitetta sattunut käyttämään.
Tänä vuonna aloitusvalikon kuvakkeet voi kuitenkin ensimmäistä kertaa sijoittaa täysin vapaasti ruudulle, eli ruutua ei ole enää täytettävä vasemmasta yläkulmasta alkaen, vaan ylälaidan voi halutessaan jättää myös täysin vapaaksi. Suuresta mullistuksesta ei selvästikään ole kyse, mutta puhelintensa kustomointia harrastaneille kyseessä on varsin mukava lisä. Lisäksi asetusvalikon ilmettä on muutettu omaan makuuni hieman selvemmäksi asetussijaintiensa suhteen. Esimerkiksi kaikki sovellusten omat asetukset ovat nyt erillisen ”Sovellukset”-osion takana suoraan valikon alalaidassa olevan listauksen sijaan. Myös ylälaidan oikeasta yläkulmasta alas vedettävä Control Center -asetusvalikko on saanut osakseen päivityksen, jonka myötä siihen on tuotu erillisiä välilehtiä, jotka nopeuttavat esimerkiksi Applen kotisovelluksen asetusten säätämistä.
Applen esityksessä iOS 18:n suurimmat uudistuspuheet liittyivät entistä tehokkaampaan ja paremmin käyttöjärjestelmään integroituvaan tekoälyavustajaan – Apple Intelligenceen. Kyseinen tekoälyavustaja ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole saapumassa kotimaamme markkinoille, sillä ominaisuus on jätetty kokonaan pois EU:n sisällä myytävistä laitteista EU:n digimarkkinasäädösten johdosta. Apple ei myöskään ole antanut minkäänlaista aikataulua tai tietoa siitä, milloin tekoälyominaisuudet voisivat olla tulossa myös EU:n sisälle. Todennäköisesti ominaisuudet kuitenkin jossain välissä Suomeenkin jossakin muodossa tulevat.
Toisaalta Yhdysvaltojenkaan markkinoilla tekoälyominaisuuksia ei vielä julkaisussa ole, vaan ne saapuvat vasta iOS 18.1 -versiopäivityksessä. Tekoälyominaisuuksiin kuuluisi muun muassa mahdollisuudet kirjoittaa viestejä pyynnöstä, tiivistää ja muuttaa viestien sävyjä tekoälyn avustuksella sekä tiivistää sähköpostien sisältöjä lukematta niitä kokonaan. Kehittyneemmän avustajan lisäksi Applen tekoälytarjonta tarjoaa myös Googlen tekoälykattauksesta tutun mahdollisuuden poistaa kuvista asioita tekoälyn avulla, mutta tämäkään ei ainakaan vielä toistaiseksi ole puhelimessa tarjolla. Apple Intelligence tulee olemaan tuettuna vain iPhone 15 Pro -malleissa sekä uusissa iPhone 16 -malleissa, eli kaikki vanhempaa kuin A17 Pro -piiriä käyttävät puhelimet jäävät ilman kehittyneempää tekoälyä.
Käyttökokemus iOS 18:n kanssa on käytännössä nykyisessä muodossaan viime vuodesta tuttu. Pienet muutokset ulkoasun vapaampaan kustomointiin ja asetusten sekä Control Centerin ulkoasuun eivät käytännössä käyttöä mullista. Tekoälyominaisuudet voivat osalle olla toivottavia, mutta niitä ei käytännössä ollut vielä tarjolla ja iso osa niistä jää myös vielä ainakin toistaiseksi suomalaisten käsien ulottumattomiin. Kokemus jää Applen markkinointiin nähden väistämättä hieman raakileeksi. Vastaan tuli myös pieni bugi, sillä kuvista leikatuista yksityiskohdista ei ole mahdollista luoda tarroja iOS 18:ssa eikä testijaksolla tulleessa 18.0.1-versiossakaan. Käyttöjärjestelmä kyllä tunnistaa kohteen, josta tarra halutaan tehdä ja näyttää animaatiot sen luontiin, mutta tarravalikkoon viesteihin liitettäväksi kuva ei ilmesty.
Ohjelmistotuki kuuluu edelleen Applen vahvuuksiin. Valmistaja ei tokikaan lupaa virallista tarkkaa päivitystaetta, mutta yrityksellä on ollut tapana tukea puhelimiaan pitkään. iOS 18 saapui kaikille puhelimille iPhone XS -mallistosta eteenpäin, eli vuodesta 2018 alkaen. Tuki on vastaava kuin iOS 17:n kanssa, eli tänä vuonna yksikään puhelin ei tipahtanut pois tuen piiristä. Yksin pitkän päivitystukensa kanssa Apple ei kuitenkaan enää ole, vaan Google tarjoaa laitteilleen ja Samsung lippulaivoilleen 7 vuoden suurten päivitysten ja tietoturvakorjausten tuen.
Suorituskyky ja akunkesto
Apple on jo pidemmän aikaa edustanut järjestelmäpiireinensä markkinoiden suorituskykytason terävintä huippua, vaikkakin Snapdragon 8 Gen 2 onnistui pitkästä aikaa kuromaan eroa umpeen. Qualcomm ei hidastanut kehitystään, vaan Snapdragon 8 Gen 3 onnistui huipputehoiltaan grafiikkasuorituskyvyssä jättämään A17 Pron jalkoihinsa, eikä A18 Pro tänä vuonna onnistu nousemaan ohi Qualcommista. Grafiikasuorituskyvyn parannus viime vuoden A17 Prohon nähden on toki selvä, mutta ei riittävä Qualcommin saavuttamiseksi. Siitä huolimatta grafiikkasuorituskyky ei missään nimessä ole huonoa, vaan se sijoittuu käytännössä parhaiden ja heikoimpien Snapdragon 8 Gen 3 -piirillä varustettujen puhelinten välimaastoon.
Prosessoripuolella Apple pitää edelleen kruununsa. A17 Pro oli edelleen Qualcommin Snapdragon 8 Gen 3:n yläpuolella prosessoripuolella ja A18 Pro onnistuu kasvattamaan eroa entisestään tarjoten selvästi edeltäjäänsä paremmat tulokset synteettisissä suorituskykytesteissä. iPhonet ovatkin prosessorisuorituskyvyssä nykyisillä mobiilimarkkinoilla suoraan sanottuna aivan omassa luokassaan.
Uutena testiosiona ajoimme myös Geekbench AI:n, joka testaa puhelinten tekoälylaskentaa. Tekoälysuorituskyvyn mittaaminen testisovelluksella on monimutkaista, eikä anna yksioikoista kokonaiskuvaa todellisesta suorituskyvystä, mutta Geekbench AI pyrkii mittaamaan suorituskykyä mahdollisimman monipuolisesti käyttämällä kymmentä eri tekoälymallia kolmella eri datatyypillä (FP32, FP16 ja INT8). Lopullisessa tuloksessa Geekbench AI ottaa huomioon nopeuden ohella myös tuloksen paikkaansapitävyyden/tarkkuuden.
Suorituskykytestin voi ajaa CPU:lla, GPU:lla tai tekoälylaskentayksillä, joista tulokset otimme jälkimmäisestä. Applen laitteet käyttävät Core ML -ohjelmistokehystä ja Galaxy S24 Ultra sekä NNAPI:a (Android Neural Networks API) että Qualcommin QNN:ää (Qualcomm Neural Network). Applen Neural Engine -ydinten suorituskyky on parantunut viime vuodesta selvästi, mikä tulee todennäköisesti lisättyjen tekoälyominaisuuksien kanssa myös tarpeeseen. Toisaalta kotimaamme markkinoilla nuo ominaisuudet vielä toistaiseksi puuttuvat, joten Suomessa hyödyt Neural Enginen lisätyistä tehoista jäävät toistaiseksi vähäisiksi. Myös Qualcommin uusimpaan markkinoilla olevaan lippulaivamalliin nähden A18 Pro on Geekbenchissä erittäin vahvoilla.
Pitkäkestoisessa rasituksessa iPhone 16 Pro pärjää kokoluokassaan erinomaisesti. Prosessorisuorituskyky säilyy vajaan 20 minuutin toistuvan prosessoritestaamisen jälkeen lähes ennallaan pudoten vain pari prosenttia, mikä on tuttua jo aiemmistakin sukupolvista. Grafiikkasuorituskyky laski selvemmin pysyen 62,1 prosentissa maksimista, mutta lukema on nykypäivän lippulaivalle varsin tavanomainen ja iPhone 16 Pron kokoluokkaan hyvä. Laskua tapahtui eniten ensimmäisellä rasituskierroksella, minkä jälkeen lasku oli kohtalaisen tasaista, mikä on hyvä asia pelikokemuksen kannalta.
Akunkesto iPhone 16 Prossa on kokoluokassaan hyvä. Kovemmallakin käytöllä puhelin kesti helposti läpi yhden kokonaisen päivän, mutta kahden päivän ylitystä puhelimella ei käytännössä voinut edes yrittää kuin selvästi vähemmälle käytölle jääneiden päivien jälkeen. Viime vuoden iPhone 15 Pro Maxiin verrattuna akunkesto on kuitenkin varsin vakuuttava, sillä lukemat akkuprosenteissa vastaavilla näytön päälläoloajoilla ovat vertailukelpoiset, eli pienemmästä koostaan huolimatta 16 Pro yltää lähes viime vuoden 15 Pro Maxin akunkestoon.
Huomion arvoisena seikkana akunkesto vaikuttaisi kuitenkin olevan omassa käytössäni hieman huonompi kuin Android-markkinoiden kovimmilla suorittajilla, jotka kestävät omassa käytössänikin kaksi kokonaista päivää yhdellä latauksella. Toisaalta huomion arvoisena seikkana tähän liittyen iPhonejen akut kestävät omassa käytössäni Android-laitteita huonommin myös tasaisesti puhuttujen Facetime-puheluiden vuoksi. Kyseiset videopuhelut kuluttavat huomattavasti tavanomaista käyttöä enemmän akkua ja tämä näkyy myös akunkestokuvaajassa, jossa osa päivistä on vastaavilla näytön päälläoloajoilla jättänyt selvästi enemmän akun varausta kuin päivät, jolloin videopuheluita on puhuttu enemmän.
Lataustehot Applen puhelimissa eivät ole koskaan yltäneet markkinoiden huippunimien tasolle ja muutosta ei tänä vuonnakaan ole tapahtunut. iPhone 16 Pro tukee maksimissaan 23 watin USB PD -pikalatureita ja maksimissaan 65 watin tehoon yltävällä USB PD -laturilla puhelimen akun lataus tyhjästä täyteen kesti jopa tunnin ja 39 minuuttia, mikä on nykypäivänä todella hidas latausaika.
Applen lupaus pikalatauksesta on puolet akusta puolessa tunnissa ja se täyttyi myös testissä, sillä puhelin saavutti puolessa tunnissa 57 prosentin varaustilan. Ensimmäiset puoli tuntia latausnopeus onkin pienen akun ansiosta kohtalaisen vikkelä, mutta 40 minuutin kohdilla latausnopeus hidastuu reilusti ja 90 prosentin jälkeen lataus suorastaan matelee akkuun puolen tunnin ajan.
Testasimme myös puhelimen pakkaskestävyyttä asettamalla sen noin kahdeksi tunniksi pakkaseen. Testin jälkeen puhelimen pinnalla oli paljon huurretta ja se oli huomattavan kylmä käteen, mutta toiminnallisuudessa emme havainneet ongelmia. Kosketusnäyttö toimi kuten pitää ja kaiuttimien äänikin toistui normaalisti.
Yhteenveto
Tänä vuonna iPhone 16 Pron arviossa on toistettava viime vuoden 15 Pro Maxin loppuyhteenvedon sanoja: älypuhelinmarkkinoiden kehitys on hidastunut selvästi. iPhone 16 Pro on lippulaivaluokassa hyvä puhelin ja jälleen yksi kehitysaskel valmistajan valikoimissa, mutta erot viime vuoteen jäävät vähäisiksi – erityisesti jos verrokkina toimii edellinen Max-kokoluokan malli.
Viime vuonna mukaan esitelty titaanirunko on edelleen käsissä todella laadukkaan tuntuinen, minkä lisäksi valmistajan omien sanojen mukaan rungon väliinsä jättävät lasit ovat kestävämmät kuin koskaan aiemmin. Puhelin tuntuu käsissä lippulaivaluokan tuotteelta. Edellisvuoteen verrattuna näytön reunuksia on onnistuttu kutistamaan ja käytössä on 0,2” suurempi näyttökoko. Pelkästään reunoja kutistamalla näytön koko ei ole kasvanut, vaan puhelimen ulkomitatkin ovat suurentuneet jonkin verran. Käytännössä näyttökoon erot huomaa parhaiten vasta takaisin aiempaan pienempään malliin vaihdettaessa, eli ainakaan itselleni päivitys ei ole järin suuri. Toisaalta ulkomitat ovat kasvaneet sen verran hillitysti, että näyttökoon päivitys on varsin onnistunut lisä.
Akunkesto iPhone 16 Prossa on ulkomitat huomioiden hyvä, muttei poikkeuksellinen. Puhelin kestää kovempaakin käyttöä kokonaisen päivän, mutta kahden päivän ylityksiä ei saada aikaiseksi kuin vähäisemmällä käytöllä. Android-markkinoiden parhaisiin akunkestoihin iPhone ei siis yllä. Kilpakumppaneista jäädään jälkeen myös akun latausnopeudessa. Tyhjästä täyteen lataaminen otti iPhone 16 Prossa lähes tunnin ja 40 minuuttia, mikä on nykypäivänä väistämättä turhan pitkä aika. Ensimmäiset 50 prosenttia latautuvat kuitenkin puolessa tunnissa, kuten valmistaja lupaakin.
Suorituskyky on Applen puhelimissa ollut jo vuosien ajan markkinoiden parhaimmistoa ja sitä se on edelleenkin. Prosessoripuolella A18 Pro asettaa pöytään aivan omassa luokassaan olevat luvut, jotka eivät pidemmässäkään rasituksessa laskeneet merkittävästi. Grafiikkapuolella Applen ylivoima on kuitenkin onnistuttu lyömään ja A18 Pron grafiikkasuorituskyky jää hieman jälkeen Android-puolen huippua edustavista Snapdragon 8 Gen 3 -piiriä käyttävistä laitteista, mutta heikkotehoiseksi piiriä ei siltikään voi väittää.
Kamerapuolella iPhone 16 Pro edustaa jälleen markkinoiden huippua. Kuvanlaatu on läpi linjan erinomaista ja pääkamerasta, ultralaajakulmakamerasta sekä 5x-zoomin tarjoavasta telekamerasta koostuva kamerakokonaisuus on monipuolinen. Viime vuoden malleihin verrattuna päivitykset jäävät kuitenkin kohtalaisen pieniksi. Pääkamera ja telekamera ovat 15 Pro Maxista tuttuja. Ultralaajakulmakamera on kehittynyt jonkin verran uuden 48 megapikselin sensorin myötä, mutta mullistuksista kuvanlaadussa ei kuitenkaan voi puhua. Pienempään 15 Prohon verrattuna tämän vuoden telekamera on kuitenkin päivitys, sillä kameroissa ei tarvitse enää tehdä kompromissia, jos pienempi laite kiinnostaa suurta enemmän.
Lisääntyneen suorituskyvyn, suuremman näytön ja vain hieman muuttuneen kamerajärjestelmän ulkopuolelta iPhone 16 Pron selkeimmäksi eroksi edeltäjämalleihin jää uusi kamerapainike. Valitettavasti omissa kokemuksissani kamerapainikkeen sijainti ja toiminnallisuus jättivät kylmäksi. Se tarjoaa kyllä lisäominaisuuden sitä kaipaaville, eikä siitä ole haittaa heille, ketkä siitä eivät pidä, mutta toteutus tuntuu hieman kompromissimaiselta ja siten Applelle hieman epätyypilliseltä.
Erot viime vuoteen jäävät siis pieniksi. Suurimmat panokset Applella oli tänä vuonna iOS 18:n mukana lanseerattuihin tekoälyominaisuuksiin, mutta niistäkään ei vielä toistaiseksi ole juuri sanottavaa, sillä ne tulevat saataville maailmallakin vasta iOS 18.1:n mukana. Lisäksi Euroopassa jäämme vielä toistaiseksi ilman Apple Intelligence tekoälyavustajaa, sillä EU:n digimarkkinasäädösten vuoksi Apple on viivästyttänyt ominaisuuksien tuomista EU:n alueelle. Käyttökokemus itsessään on käytännössä viime vuodesta tuttu, joskin sovelluskuvakkeet voi viimein asettaa haluamiinsa kohtiin ja Control Center -asetusvalikkoa on monipuolistettu. Kehut Apple ansaitsee edelleen myös pitkästä päivitystuestaan, sillä iOS 18 julkaistiin kaikille valmistajan puhelimelle aina vuoden 2018 iPhone XS:stä alkaen.
iPhone 16 Prota voi sinänsä suositella nykypäivän lippulaivaa etsivälle kuluttajalle, sillä se on jälleen laadukas laite. Täkäläisittäin tosin on vähintäänkin harmillista, että keskeisimpänä ominaisuutena julkistuksessa esitellyt Apple Intelligence -tekoälyominaisuudet puuttuvat puhelimesta toistaiseksi kokonaan. 1259 euron suositushinta on lisäksi niin korkea ja puhelimen erot viime vuoden malleihin verrattuna sen verran pienet, että katse saattaa olla kannattavaa suunnata iPhone 15 Pro -malleihin, ellei 5x-telekamera yhdessä pienemmän runkokoon kanssa ole välttämättömyys. Kamerapainikkeelle en ainakaan itse nykyisessä toteutusmuodossaan suurempaa arvoa laskisi, mutta käyttökokemukset voivat sen osalta toki vaihdella.
Plussaa:
- Huippuluokan OLED-näyttö
- A18 Pro -järjestelmäpiirin suorituskyky
- Erittäin laadukas ja monipuolinen kamerajärjestelmä
- Videokuvan laatu
- 4K 120 FPS -videokuvaus
- Applen pitkä ohjelmistotuki
Miinusta:
- 128 Gt tallennustila hintaluokassaan
- Latausnopeus
- Hinta varauksin
- Kamerapainikkeen sijoittelu ja toiminnallisuus varauksin
Huomioitavaa:
- Mukana ei toimiteta laturia
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä