Testissä AMD:n uudella Ryzen 9 5980HS -mobiiliprosessorilla varustettu Asuksen ROG Flow X13 -kannettava.

AMD julkisti vuoden alussa pidetyillä CES 2021 -virtuaalimessuilla uudet Ryzen 5000 -sarjan mobiiliprosessorit kannettaviin tietokoneisiin. Uudet  7 nanometrin viivanleveydellä valmistettavat Cezanne-koodinimelliset mobiiliprosessorit perustuvat pääosin samoihin Zen 3 -arkkitehtuurin prosessoriytimiin kuin Ryzen 5000 -sarjan työpöytäprosessorit ja niihin on lisäksi integroitu Vega-grafiikkaohjain.

Suorituskykyisemmät Ryzen H -sarjan mobiiliprosessorit ovat 6- tai 8-ytimisiä, tukevat SMT-teknologiaa ja niiden TDP-arvo on mallista riippuen 35-45 wattia. Ryzen U -sarjan mobiiliprosessorit on suunnattu ohuisiin ja kevyisiin kannettaviin 15 watin TDP-arvolla ja joukossa on kolme edelliseen Zen 2 -arkkitehtuuriin pohjautuvaa Lucienne-koodinimellistä mallia, jotka perustuu samaan siruun, kuin Ryzen 4000 -sarjasta tuttu Renoir, mutta se tuo mukanaan siitä huolimatta uusia ominaisuuksia firmware-päivityksen ja valmistusprosessin myötä.

Cezanne on kahdeksalla Zen 3 -prosessoriytimellä ja kahdeksan Compute Unit -yksikön Vega-grafiikkaohjaimella varustettu mobiiliprosessori, jonka piisiru on pinta-alaltaan 180 neliömillimetriä ja rakentuu 10,7 miljardista transistorista ja se valmistetaan TSMC:n 7 nanometrin valmistusprosessilla. Uudet Ryzen 5000 -sarjan mobiiliprosessorit ovat pinniyhteensopivia edellisen sukupolven Ryzen 4000 -sarjan mobiiliprosessoreiden kanssa, mikä helpottaa kannettavavalmistajille niiden käyttöönottoa selvästi.

Cezannen prosessoriytimet perustuvat Zen 3 -arkkitehtuuriin, jonka uudistuksia kävimme läpi jo aiemmassa artikkelissa. Kannettaviin suunnattu versio Zen 3 -arkkitehtuurista on itse ydinten osalta identtinen työpöytäversion kanssa. Myös kannettavien puolella kahdeksan ydintä muodostaa nyt yhden CCX:n (Core Complex), mutta niillä on käytössään vain 16 megatavua L3-välimuistia, kun työpöytämalleilla sitä on 32 Mt. L3-välimuisti on kuitenkin merkittävä parannus aiempaan, sillä Zen 2 -arkkitehtuuriin perustuvassa Renoirissa L3-välimuistia oli vain 4 Mt per neljän ytimen CCX. Yhden ytimen osoitettava L3-välimuisti on siis peräti nelinkertaistunut Cezannessa.

Siinä missä Ryzen 4000 -sarjan mobiiliprosessoreiden Renoir-arkkitehtuurissa jokainen prosessoriydin pystyi hallitsemaan kellotaajuuttaan muista riippumatta, oli niiden jännite sidottu paitsi toisiinsa, myös GPU:n jännitteeseen. Cezannessa ja Luciennessa prosessorien virranhallintaa on saatu optimoitua siten, että jokainen prosessoriydin voi nyt hallita myös jännitettään muista ytimistä tai grafiikkaohjaimesta riippumattomina.

Molemmissa on mukana myös tuki työpyötäpuolelta tutulle CPPC2-optimoinneille (Collaborative Power and Performance Control 2), jotka ilmoittavat käyttöjärjestelmälle prosessorin parhaat ytimet ja mahdollistavat kellotaajuuksien muutokset 1 – 2 millisekunnissa, kun ilman sitä kellotaajuuden vaihtumisessa voi mennä jopa 30 millisekuntia. CPPC2 mahdollistaa lisäksi perinteisiä P-tasoja hienojakoisemman kellotaajuuden ja jännitteen säätämisen.

AMD on käyttänyt Vega-grafiikkaohjainta kaikissa tähänastisissa Ryzen-mobiiliprosessoreissaan eikä Cezanne tee tähän poikkeusta. Grafiikkaohjaimessa on viime sukupolven tapaan maksimissaan kahdeksan Compute Unit -yksikköä, mikä tarkoittaa 512 stream-prosessoria. Ryzen 5000 -sarjassa grafiikkaohjaimen maksimikellotaajuuksia on saatu kuitenkin nostettua 350 MHz:llä 2,1 GHz:iin. Lisäksi AMD on saanut puristettua grafiikkaohjaimelle itsenäisen jännitteenhallinnan, suuremman tehobudjetin kiitos teho-optimoitujen ydinten ja piirin sisäisen Infinity Fabric -yhteysväylän sekä uuden Dynamic Energy Management -ominaisuuden, jonka pitäisi optimoida grafiikkaohjaimelle omistettua tehobudjettia aiempaa paremmin. Kaikki grafiikkaohjaimen päivitykset pätevät myös Lucienneen.

Ryzen-mobiiliprosessoreiden muistiohjain on tuttuun tapaan Infinity Fabric -yhteysväylän takana ja sekä prosessoriydinten että grafiikkaohjaimen jakama. Muistiohjain tukee parhaimmillaan DDR4-3200- ja LPDDR4X-4266-nopeutta, kuten Ryzen 4000 -sarjassakin. Ryzen 5000 -sarjan kohdalla ydinkohtainen ja riippumaton jännitteensäätö on laajennettu myös muistiohjaimeen ja se tukee uutta matalan tehonkulutuksen tilaa, kun muistiohjainta ei tarvita joko lainkaan, tai muistikaistaa tarvitaan vain vähän. Tämä madaltaa entisestään tehonkulutusta. Myös muistien tuettu maksimikapasiteetti on kaksinkertaistettu: DDR4-muistia voi olla nyt maksimissaan 64 ja LPDDR4X-muistia 32 gigatavua. Päivitykset koskevat sekä Cezanne- että Lucienne-arkkitehtuureita.

 

Asus ROG Flow X13

Saimme Asukselta testiin ROG Flow X13 -kannettavan Supernova Edition -version, joka on varustettu 8-ytimisellä ja SMT-teknologian myötä 16 säikeen suorittamista tukevalla Ryzen 9 5980HS -prosessorilla, 32 gigatavun keskusmuistilla, yhden teratavun M.2 SSD:llä ja sisäisellä GeForce GTX 1650 -näytönohjaimella. 13-tuumaisen IPS-näytön kuvasuhde on 16:10 3840×2400-resoluutiolla ja tuettuna on 60 hertsin virkistystaajuus.

Kannettavasta on myynnissä useita konfiguraatioita eri prosessoreilla sekä 1920×1200-resoluution ja 120 hertsin näytöllä. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu erillinen ulkoinen GeForce RTX 3080:lla varustettua XG Mobile -näytönohjain, jota myydään noin 3500 euroa maksavan konfiguraation mukana.

Tutustumme tässä artikkelissa pikaisesti kannettavan ominaisuuksiin, mutta valitettavasti emme vielä saaneet käsiimme kannettavan kanssa julkaistua ulkoista XG Mobile -näytönohjainta, joten ajamme suorituskykytestit ainoastaan prosessorin osalta sekä lisäksi suoritamme lämpötila- ja melumittaukset. Palaamme testeihin ulkosen XG Mobile -näytönohjaimen kanssa myöhemmin.

Flow X13:n ulkokuoret on valmistettu magnesiumseoksesta, väritys on musta ja RGB-valaistus loistaa poissaolollaan. Näyttöä suositellaan käytettävän 110 asteen kulmassa, jolloin kannettavan pohja nousee hieman ilmaan paremman ilmankierron ja jäähdytystehon saavuttamiseksi. Näyttö on mahdollista kääntää saranoillaan ympäri 360 astetta ja kosketusnäytön ansiosta se toimii myös taulutietokoneena.

Kannettavan 100 watin virtalähde kytketään oikeaan kylkeen Type-C-malliseen USB-liittimeen, joten johto on valitettavasti hieman hiirikäden tiellä. Kannettava tukee pikalatausta ja Asuksen mukaan akun saa ladattua puolilleen puolessa tunnissa. Virtalähteen johto on 1,5 metrin mittainen eli se riittää todennäköisesti ongelmitta pöydältä lattialle.

Näppäimistön näppäinten liikerata on 1,7 mm, näppäimistö on taustavalaistu valkoisella valolla ja tasohiiren pinta on Corningin Gorilla Glass -lasia.

Laitteen vasemmasta kyljestä löytyy Asuksen omaa käsialaa oleva liitäntä (PCIe 3.0 x8 + Type-C mallinen USB 3.2 Gen 2 -liitin) ulkoiselle XG Mobile -näytönohjaimelle, HDMI 2.0b-näyttöulostulo ja yhdistetty 3,5 mm:n mikrofoni- ja kuulokeliitin. Oikeassa kyljessä on Type-A-mallinen USB 3.2 Gen 2 -liitin sekä DisplayPort 1.4:ää ja virransyöttöä tukeva Type-C-liitin. Virtanappiin on integroitu sormenjälkilukija. Langattomista yhteyksistä tarjolla on Wi-Fi 6 ja Bluetooth 5.2.

  • Ulkomitat: 22,2 x 29,9 x 1,6 cm
  • Paino: 1,3 kg
  • Laturin paino ja johdon pituus: 0,3 kg & 1,5 m

8-ytimisen Ryzen 9 5980HS -prosessorin peruskellotaajuus on 3,0 GHz ja maksimissaan Boost-taajuus voi nousta 4,8 GHz:iin. Testiin saapunut kannettava oli varustettu kahdella 16 gigatavun LPDDR4X-4266-nopeudella ja todella löysillä CAS 36-39-45-90 -latensseilla toimivilla muistikammoilla eli hyödynnettynä oli kahden muistikanavan tarjoama suorituskykyetu.

Kannettavassa on prosessoriin integroidun Vega-grafiikkaohjaimen lisäksi erillinen GeForce GTX 1650 with Max-Q -näytönohjain kevyeen pelailuun, mutta vasta erikseen kannettavaan kytkettävällä ulkoisella GeForce RTX 3080:llä varustetulla XG Mobile -näytönohjaimella pienikokoinen ROG Flow X13 muuntautuu huippusuorituskykyiseksi pelikannettavaksi.

Ryzen 9 5980HS -prosessori toimi Handbrake-ohjelman x264-enkoodauksella rasitettuna Performance-vakioprofiililla keskimäärin noin 3,5 GHz:n kellotaajuudella ja lämpötila nousi 84 asteeseen.

Pohjalevy on kiinni 11 ruuvilla, jotka avaamalla pääsee käsiksi laitteen sisuskaluihin, mutta laitteessa ei ole ensimmäistäkään laajennuspaikkaa. Prosessorin ja jäähdytyssiilin välissä on käytetty Thermal Grizzlyn nestemäistä metallia lämmönjohtavuuden parantamiseksi.

Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 5 minuutin prosessorirasituksen jälkeen. Lämpimin kohta oli noin 50 astetta näyttöpaneelin alapuolella.

 

Armory Crate -profiilien erot

Kannettavan eri toimintoja hallitaan esiasennetulla Armory Crate -ohjelmistolla, jolla voidaan säätää muun muassa laitteen suorituskyky-, tehonkulutus- ja melutasosuhteita. Ajoimme muutaman suorituskykytestin sekä tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset valittavissa olevilla Silent-, Performance- ja Turbo-profiileilla. Manual-tilassa voidaan säätää prosessorin ja näytönohjaimen tehorajoja sekä tuuletinprofiilia. Vakiona kannettava toimii Performance-profiililla.

Cinebench R20 -testissä Turbo-profiililla saavutettiin paras tulos 4861 pistettä, joka oli 8 % parempi kuin vakio- eli Performance-profiililla, joka oli puolestaan 8 % suorituskykyisempi kuin Silent-profiili.

Pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja 4k-videon x264-enkoodauksessa Turbo- ja Performance-profiilien välinen suorituskykyero kaventui lähes tasoihin. Performance- ja Silent-profiilien ero kasvoi 11 %:iin.

Performance-profiililla prosessorin kellotaajuus oli noin 3,5 GHz ja Silent-profiililla noin 2,8 GHz. Turbo-profiililla prosessorin kellotaajuuden havaittiin heittelevän rajusti 2,1-4,4 GHz:n välillä eli voidaan puhua jonkinlaisesta throttllaamisesta, vaikka suorituskyky pysyikin samalla tasolla kuin Performance-profiililla. Tarkkaa syytä emme saaneet selville, mutta prosessorin lämpötila kävi melko korkealla 93 asteessa ja samalla mittasimme kannettavan tehonkulutukseksi 99 wattia, kun virtalähde on speksattu 100 wattiin.

Silent-profiililla prosessorin lämpötila oli Handbrake-rasituksessa keskimäärin 78 astetta, Performance-profiililla 84 astetta ja Turbo-profiililla lämpötila heitteli 78 ja 93 asteen välillä ollen keskimäärin 88 astetta.

Silent-profiililla kannettavan tehonkulutus oli 63 wattia eli 11 wattia alhaisempi kuin Performance-profiililla. Kuten edellä mainittiin, Turbo-profiililla kannettavan tehonkulutus nousi 99 wattiin ja kun kellotaajuus alkoi heitellä 2,1-4,4 GHz:n välillä, tehonkulutus sahasi 48-99 watin välillä.

Melutaso prosessorin täydessä rasituksessa oli Silent-tilassa 36,5 desibeliä eli suorituskykyyn nähden ja kannettavaksi tietokoneeksi erittäin hiljainen. Performance-profiililla melutaso nousi äänekkääksi 41,5 desibeliin ja Turbo-tilassa erittäin äänekkääksi 45 desibeliin.

 

Suorituskykytestit

Testeissä Asuksen ROG Flow X13 -kannettavaa ja Ryzen 9 5980HS -mobiiliprosessoria verrattiin AMD:n edellisen Renoir-sukupolven Ryzen 9 4900HS -mobiiliprosessoriin sekä Intelin suorituskykyisimpään 8-ytimiseen Core i9-10980HK -mobiiliprosessoriin. Lisäksi vertailukohtina on mukana tulokset AMD:n Ryzen 5000 -sarjan ja Intelin 10. sukupolven Core -työpöytäprosessoreilla.

  • AMD Ryzen 9 5980HS (8/16 ydintä/säiettä, max boost 4,8 GHz)
  • AMD Ryzen 9 4900HS (8/16 ydintä/säiettä, max boost 4,3 GHz)
  • Intel Core i9-10980HK (8/16 ydintä/säiettä, max. boost 5,3 GHz)

Ryzen 9 4900HS -mobiiliprosessorin tulokset on ajettu Asuksen ROG Zephyrus G14 -pelikannettavalla ja Core i9-10980HK -tulokset Asuksen ROG Strix Scar 17 G732 -pelikannettavalla. Varsinkin jälkimmäinen on fyysiseltä kooltaan 17-tuumaisella näytöllään ja 3 kilon painollaan huomattavasti suurempi kuin Flow X13, kuten kuvasta näkyy.

 

Cinebench R20

Kuvien ja animaatioiden luontiin suunnatun Cinema 4D -ohjelman suorituskykyä simuloiva Cinebench R20 tukee AVX-käskyjä. Cinebench testattiin kaikilla prosessorisäikeillä ja vain yhdellä säikeellä.

Ryzen 9 5980HS:n tulos oli 6 % parempi kuin Ryzen 9 4900HS:llä ja 13 % parempi kuin Core i9-10980HK:lla.

 

Handbrake 1.3.3

Handbrake-testissä ja 4k-videon x264-enkoodauksessa Ryzen 9 5980HS:n tulos oli 4 % parempi kuin Ryzen 9 4900HS:llä ja 7 % parempi kuin Core i9-10980HK:lla.

 

AIDA64

Kahta muistikanavaa ja kahdeksan gigatavun muistikampaa hyödyntäen keskusmuistin lukunopeus oli 40600 Mt/s, kirjoitusnopeus olivat 36400 Mt/s luokkaa ja kopiointinopeus 37300 Mt/s.

 

CrystalDiskMark

Tallennusmedian luku- ja kirjoitusnopeus oli kohtalaisella tasolla, perättäisen lukunopeuden ollessa noin 2450 Mt/s ja kirjoitusnopeuden ollessa noin 2000 Mt/s.

 

Tehonkulutus ja melumittaukset

Tehonkulutusta mitattiin seinästä Coltech EMT707CTL -mittarilla ja lämpötila HWiNFO 64 -ohjelmalla Handbrake-testissä, joka kuormittaa vain prosessoria.

Prosessorirasituksessa kannettavien vakio- eli Performance-profiililla edellisen sukupolven Ryzen 9 4900HS:n tehonkulutukseksi mitattiin 11 wattia alhaisempi kuin Ryzen 9 5980HS:llä, jolla tehonkulutus oli puolestaan 46 wattia alhaisempi kuin Core i9-10980HK:lla.

Lämpötilatesteissä Ryzen 9 5980HS:llä lämpötila nousi 84 asteeseen, kun Core i9-10980HK:lla se tasottui 80 asteeseen, kun se oli rasituksen alussa parinkymmenen sekunnin ajan yli 95 asteessa. Ryzen 9 4900HS:llä lämmöt olivat 73 asteella alhaisimmat.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja Battlefield V -pelissä prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksessa. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

ROG Flow X13:lla melutasoksi mitattiin 41,3 desibeliä, kun Zephyrus G14:llä melutaso oli äänekkäämpi 43,8 desibeliä ja ROG Strix Scar 17 G732:lla todella äänekäs 47 desibeliä.

 

Loppuyhteenveto

AMD:n uudet Cezanne-koodinimelliset Ryzen 5000 -sarjan mobiiliprosessorit tuovat mukanaan Zen 3 -prosessoriytimet, jotka tarjoavat paremman IPC- eli Instructions Per Clock -suorituskyvyn sekä mahdollistavat aiempaa korkeammat kellotaajuudet.

Pienikokoinen Asuksen ROG Flow X13 -kannettava tarjoili 8-ytimisellä Ryzen 9 5980HS -prosessorillaan noin 4-6 % parempaa suorituskykyä kaikkien ytimien rasituksessa ja 21 % paremman suorituskyvyn yhden ytimen rasituksessa kuin edellisen sukupolven Ryzen 9 4900HS. Intelin 8-ytimiseen malliston parhaimpaan Core i9-10980HK -mobiiliprosessoriin verrattuna Ryzen 9 5980HS:n suorituskyky oli 7-13 % parempi kaikkien ytimien rasituksessa ja 22 % parempi yhden ytimen rasituksessa, vaikka kannettavien kokoero olikin Intelin hyväksi valtava.

Korkeamman kellotaajuuden myötä Ryzen 9 5980HS -prosessorilla tehonkulutus ja lämpötila kasvoivat hieman Ryzen 9 4900HS:ään verrattuna, mutta melutaso Performance-vakiotilassa oli Flow X13:n eduksi 2,5 desibelillä, joka korvakuulolla tarkoitti erittäin äänekkään sijaan vain äänekästä. Intel Core i9-10980HK -mobiiliprosessorilla kannettavan tehonkulutus oli 46 wattia korkeampi ja melutaso 5,5 desibeliä äänekkäämpi kuin Ryzen 9 5980HS:llä.

Testitulokset osoittavat selvästi Intelin mobiiliprosessoreiden ja 14 nanometrin prosessin vaikeudet nykypäivän suorituskykyisissä kannettavissa tietokoneissa niin suorituskyvyn, tehonkulutuksen kuin melutason suhteen. AMD:n uudet Ryzen 5000 -sarjan prosessorit ja Ryzen 9 5980HS tulevat löytymään tänä vuonna yhä useammista suorituskykyisistä kannettavista sillä 7 nanometrin valmistusprosessi yhdistettynä suorituskykyisiin Zen 3 -ytimiin mahdollistaa aiempaa paremman suorituskyvyn alhaisemmalla tehonkulutuksella, jonka myötä kannettavien tuulettimien melutaso saadaan laskettua miellyttävämmälle tasolla. Muutamana viime vuonna valmistajat ovat joutuneet lähinnä keskittymään mahdollisimman tehokkaaseen jäähdytykseen Intelin 14 nanometrin mobiiliprosessoreilla ydinmäärän, kellotaajuuksien ja tehonkulutuksen kasvaessa.

Saamme myöhemmin käsiimme ulkoisen GeForce RTX 3080:llä varustetuna XG Mobile -näytönohjaimen Flow X13:n kaveriksi ja esittelemme sen toimintaa ja suorituskykyä erillisellä videolla.

This site uses XenWord.
;