io-tech testasi Samsungin uuden Galaxy S21 Ultra -huippumallin.

Samsungin Galaxy S -sarjan huippumallien suunta on ollut parin viime vuoden ajan hieman hakusessa. Myyntimäärien on raportoitu olleen laskussa jo useamman sukupolven ajan, samalla kun hinnat ovat jatkaneet nousuaan. Ei liene myöskään sattumaa, että viimeisimpien sukupolvien Galaxy S -mallit ovat jääneet io-techin testeissä ilman varauksettomia suosituksia.

Tänä vuonna Samsung lähti korjaamaan tilannetta olemalla liikkeellä entistä aikaisemmin. Yleensä Samsungin julkaissut huippumallinsa helmi-maaliskuussa, nyt Galaxy S21 -mallisto näkin päivänvalon ja tammikuun puolivälissä. Resepti pysyi sinällään samana kuin viime vuonna – mallistoon kuuluu perusmalli, plus ja Ultra.

Hinnoitteluun Samsung teki toivotun oikaisun, sillä malliston hintatasoa laskettiin viime vuodesta. Huippumalli S21 Ultran hinnat alkavat 1299 eurosta ja saatavilla on myös suuremmat muistivariantit 1349 ja 1479 euron hinnoilla. Edeltäjämalliin nähden lähtöhinta on pudonnut satasella.

Edullisemman S21+:n hinnat alkavat 1079 eurosta ja S21-perusmallin 879 eurosta. Tähän kaksikkoon tutustutaan tarkemmin omassa artikkelissaan. Ensituntumavideo Galaxy S21 -mallistosta on katsottavissa io-techin YouTube-kanavalta.

Testaamme tässä artikkelissa Galaxy S21 Ultran kattavasti kahden viikon käytännön testijakson pohjilta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Galaxy S21 Ultran pakkaus on pysynyt tyyliltään samanlaisena edeltäjämallin kanssa, mutta on nyt huomattavasti pienikokoisempi. Tilavuus on silmämääräisesti arvioituna puolittunut Galaxy S20 Ultran pakettiin nähden.

Syy pakkauksen pienenemiseen löytyy sisältä, sillä Samsung on nykytrendin mukaisesti karsinut kaiken ”tusinatavaran” pois toimitussisällöstä. Mukana toimitetaan puhelimen ohessa enää ainoastaan pikaopas ja takuutietokortti, USB Type-C to Type-C -kaapeli sekä korttikelkan irrotustyökalu.

Ajatuksena pakkauksen pienentämisen taustalla on elektroniikkajätteen vähentäminen ja vaikka periaatetasolla se on ehkä hyvä, ei se kuluttajan kannalta ole kuitenkaan täysin ongelmaton. Mukana toimitettava kaapeli vaatii parikseen Type-C-liitännällä varustetun laturin, jota monelta ei välttämättä vielä kotoa ennestään löydy. Samsung luonnollisestikin myy mieluusti käyttäjälle puhelimen maksimilataustehoa tukevan 25 watin laturin 25 euron lisähintaan. Laturin puuttuminen on myös hyvä huomioida laitteiden laskeneissa hinnoissa.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Vuosi sitten Galaxy S20 -malliston muotoilua ja ulkonäköä kritisoitiin laajalti tylsäksi ja saman totesimme myös io-techin testissä. Tuolloin lippulaivamalleja ei juuri erottanut muotoilullisesti edullisemmista malleista, vaikka hinnan soisi näkyvän myös puhelimen muotoilussa.

Galaxy S21 -mallistossa Samsung on hakenut uutta persoonallisempaa muotoa takakuoreen ja erityisesti kameran alueelle. Takakameran kohouma on nyt sulautettu osaksi puhelimen metallikehystä ja lopputulos on allekirjoittaneen mielestä onnistunut ja hillityn tyylikäs. Muodot ja materiaalien saumat muodostavat persoonallisen kokonaisuuden kameran ympärillä. Etupuolelta Galaxy S21 Ultra näyttää sen sijaan lähes identtiseltä edeltäjänsä kanssa – suuri näyttö, kapeat reunat, näyttöreikään sijoitettu kamera – tähän on hankala keksiä suuremmin persoonallista otetta.

Yleisesti ottaen muotoilu on edelleen varsin pyöristettyä. Galaxy S20 Ultraan verrattuna metallikehys on hieman leveämpi ja takalasi kaartuu hieman vähemmän kylkien puolelle. Jostain syystä S21 Ultra tuntuu aavistuksen edeltäjäänsä sirommalta, vaikka ulkomitoista tai muotoilusta ei löydykään tälle suoranaista perustetta.

Värimaailmaa ja pintaviimeistelyä on uudistettu Note20-malliston tapaan ja takakuori on nyt kaikissa värivaihtoehdoissa mattapintainen. Perusvärivaihtoehtoja ovat testikappaleemme hillityn tyylikäs Phantom Black sekä hieman raikkaampi hopeanvalkoinen Phantom Silver. Lisäksi Samsungin sivujen kautta on tilattavissa Phantom Titanium, Phantom Navy ja Phantom Brown –erikoisvärit.

Fyysiset mitat:

 • Ulkomitat: 165,1 x 75,6 x 8,9 mm
 • Paino: 227 grammaa
 • Näytön ja ulkomittojen suhde: 89,8 %

6,8-tuumaista näyttöä käyttävä Galaxy S21 Ultra on ulkomitoiltaan markkinoiden suurimmasta päästä ja sen myötä yhden käden käyttö on varsin kömpelöä. Yhden käden käyttöä on onneksi helpotettu käyttöliittymäsuunnittelulla sekä yhden käden käyttötilalla.

Edeltäjämalliin nähden S21 Ultran näyttö on pienentynyt kymmenystuumalla ja samalla myös ulkomitat ovat kutistuneet hieman. S21 Ultra on edeltäjäänsä 1,8 mm lyhyempi ja 0,4 mm kapeampi, mutta 0,1 mm paksumpi ja viisi grammaa painavampi.

Kilpailijoista 6,7-tuumaista näyttöä käyttävä Apple iPhone 12 Pro Max on 4,3 mm lyhyempi, 2,4 mm leveämpi ja 1,5 mm ohuempi sekä gramman painavampi. 6,78-tuumainen OnePlus 8 Pro on 0,2 mm pidempi, 1,2 mm kapeampi, 0,4 mm ohuempi sekä merkittävät 28 grammaa kevyempi. Uunituoreista uutuuksista 6,81-tuumainen Xiaomi Mi 11 on puolestaan 0,8 mm lyhyempi, millin kapeampi ja 0,8 mm ohuempi sekä 31 grammaa kevyempi.

S21 Ultran runko on valmistettu alumiinista ja kehys on pinnoitettu kiiltäväksi. Sekä etu- että takakuori on valmistettu Corningin uusimman sukupolven Gorilla Glass Victus –suojalasista, jonka kehityskohteena on ollut erityisesti pudotuskestävyys.

Sekä etu- että takalasi kaartuvat kohti puhelimen kylkiä, mutta niiden kaarevuutta on hieman pienennetty viime vuodesta. Myös kehyksen profiili on kevyesti pyöristetty. Lasit on sovitettu suoraan metallikehykseen, eli saumassa ei ole muovi- tai massakaistaletta. Rakenne on tukevan ja laadukkaan tuntuinen – muuta ei tämän hintaiselta puhelimelta voikaan odottaa.

Takalasin mattapinta on tyylikkään näköinen ja kädessä miellyttävän ja hieman pehmeän tuntuinen. Rasvaisten sormenjälkien kertymistä mattapinta ei ainakaan mustassa testikappaleessamme estänyt. Pidon osalta mattapinta on jopa kiiltävää pintaa liukkaampi ja puhelin meinasi testijaksolla lipsahtaa pariin otteeseen näpeistä, joten puhelimen käsittelyssä kannattaa olla tarkkana.

Aiempien vuosien Galaxy S –mallien tapaan myös Galaxy S21 on varustettu IP68-tason suojauksella, eli testattu kestämään 30 minuutin vesiupotus 1,5 metrin syvyydessä. Samsung ei kuitenkaan suosittele puhelimen käyttöä rannalla tai uima-altaalla.

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Galaxy S21 –mallisto käyttää ensimmäisenä Samsungin uutta Exynos 2100 –järjestelmäpiiriä, joka valmistetaan huippumodernilla viiden nanometrin EUV-prosessilla. Pelkästään uuden valmistusprosessin luvataan mahdollistavan 20 % alhaisemman virrankulutuksen ja 10 % paremman suorituskyvyn edellisen sukupolven piiriin (Exynos 990) nähden. Ulkomailla saatavilla on myös Snapdragon 888 –piirillä varustettu variantti puhelimesta, joten on mielenkiintoista nähdä onko piirien välinen suorituskykyero tänä vuonna mitä luokkaa.

Samsung ei kertonut tarkemmin piirin jäähdytyksestä, mutta purkuraporteista on ollut nähtävissä, että lämpöä johdetaan grafeeniarkkien avulla metalliseen sisärunkoon sekä kuparikerroksella vuorattuun näyttöpaneelin takaosaan.

Exynos 2100 –piiri sisältää tyypilliseen tapaan kahdeksan prosessoriydintä, mutta aiemmasta poiketen suorituskykyisiä ytimiä on kahden sijaan yksi ja se ei ole enää Samsungin omaa suunnittelua, vaan perustuu Qualcommin uuteen Cortex-X1-tehoytimeen. Lisää suorituskykyä tuovat kolme uusimman sukupolven Cortex-A78-ydintä ja virtapihistä toiminnasta vastaavat neljä Cortex-A55-ydintä. Moniydinsuorituskyvyn kehutaan parantuneen yli 30 % ja yhden ytimen suorituskyvyn lähes 20 %.

Grafiikkapuoli on toteutettu ARMin uusimman sukupolven Mali-G78 GPU:n MP14-versiolla. Sen osalta luvataan peräti 40 % suorituskykyparannus. Varustukseen kuuluu myös uusi kolmeytiminen NPU-tekoälysuoritin sekä 200 megapikselin kamerasensoreita tukeva neliytiminen kuvasignaaliprosessori.

Exynos 2100 –järjestelmäpiirin ehkäpä merkittävin uudistus on kuitenkin ensimmäistä kertaa samaan paketointiin sisäänrakennettu 5G-modeemi. Modeemi tukee 7,35 Gbit/s maksimilatausnopeutta, alle 6 GHz sekä mmWave-taajuusalueita, carrier aggregationia sekä 4G-yhteyksiä peräti 3 Gbit/s latausnopeudella ja 422 Mbit/s lähetysnopeudella (Cat.24/18). Ainakin teoriassa integroidun modeemin suurin hyöty pitäisi kuitenkin tässä vaiheessa näkyä virrankulutuksen pienenemisenä.

Myös muut yhteysominaisuudet ovat alan tämänhetkistä huippua. WiFi tukee tuoreinta 6e-versiota ja Bluetooth 5.2-versiota. S21 Ultra tukee myös Note20 Ultran tapaan UWB-lähiyhteystekniikkaa (Ultra-wideband).

Tekniset ominaisuudet:

 • Samsung Exynos 2100 -järjestelmäpiiri
  • 1 x 2,9 GHz Cortex-X1 -prosessoriydin
  • 3 x 2,8 GHz Cortex-A78 -prosessoriydintä
  • 4 x 2,2 GHz Cortex-A55 -prosessoriydintä
  • Mali-G78 MP14 GPU
  • 3-ydin NPU & DSP
  • integroitu 5G-modeemi
 • 12 tai 16 Gt LPDDR5 RAM-muistia
 • 128, 256 tai 512 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa (vapaana 512 Gt:n mallissa noin 456,5 Gt)
 • 5G –modeemi, 5G NSA & SA, Sub 6 Ghz, DSS
 • LTE Cat.24/18 (3000/422 Mbit/s), 7CA (carrier aggregation), LAA, 4×4-MIMO, 2xnano-SIM + eSIM
 • 11ax Wi‑Fi 6e, 2×2 MIMO, HE80, 1024-QAM
 • Bluetooth 5.2, ANT+, NFC, UWB
 • A-GPS, GLONASS, Galileo ja QZSS
 • Stereokaiuttimet, Dolby Atmos, UHQ 32-bit &DSD64/128
 • 5000 mAh akku, USB Type-C 3.2, 25 W pikalataustuki, 15 W langaton pikalataus, 4,5 W käänteinen langaton lataus

Galaxy S21 Ultrasta on Suomessa tarjolla kolme muistivarianttia. Kahdessa edullisemmassa vaihtoehdossa on 12 Gt RAM-muistia ja kalleimmassa muhkeat 16 Gt. Tallennustilaa näissä varianteissa on 128, 256 ja 512 Gt. Valitettavasti Samsung on luopunut muistikorttipaikasta, joka on tärkeää ottaa huomioon puhelinta hankkiessa. 128 ja 256 Gt:n muistiversioiden välillä hintaero on vain 50 euroa, jonka maksamista kannattaa vakavissaan harkita. Muutoinkin 128 gigatavun tallennustila alkaa olla neljällä kameralla ja 8K-videotallennuksella varustetulle reilusti yli 1000 euron puhelimelle melko vähän. Huomionarvoisena seikkana testikappaleemme tallennustilasta peräti lähes 50 gigatavua oli varattu käyttöjärjestelmän tarpeisiin. Tyypillisesti Android vie noin 10-20 gigatavua, joten Samsung on todella onnistunut turvottamaan käyttöliittymänsä ja lisätoimintojen kokoa.

Galaxy S21 Ultran alapääty on saanut lisäyksenä yläpäädystä siirretyn SIM-korttipaikan, jossa on tilaa kahdelle kortille. USB-liitäntä (3.2 Type-C) ja kaiutin ovat tutuilla paikoillaan.

Näytön alareunus ei ole pienentynyt viime vuodesta, eikä sille olisi oikeastaan varaakaan, sillä se oli jo valmiiksi tasalevyinen muiden reunusten kanssa. Navigoinnin voi valita Androidissa nykyään hyvin toimivien pyyhkäisyeleiden ja perinteisten painikkeiden väliltä.

Sormenjälkitunnistin perustuu Qualcommin toisen sukupolven ultraäänitekniikkaan. Tunnistusalueen koko on 70 % suurempi ja nopeuden kehutaan parantuneen 50 %. Testin käyttökokemukset tunnistimesta olivat vaihtelevia ja sormenjäljet opetettiin jopa pariin kertaan uudestaan, mutta hieman epäselväksi jäi oliko vika tunnistimessa vai sormessa. Suurimman osan ajasta tunnistin toimi ongelmitta, mutta satunnaisesti sormi ei meinannut tunnistua millään.

Stereokaiuttimien äänenlaatu on edeltäjämallista tuttuun tapaan markkinoiden huippua, kuten tämän hintaiselta puhelimelta voikin odottaa. Mittasimme 30 cm etäisyydeltä äänenpaineeksi io-techin testien mittapuulla ylimpään joukkoon sijoittuvan noin 83 dBA. Äänentoisto on puhelimeksi tasapainoista ja myös matalien äänien toistoa on puhelimeksi melko hyvin. Kaiutin ei särje edes maksimivoimakkuudella.

Näyttöosastolla Galaxy S –mallisto on edustanut jo vuosia markkinoiden huippua, eikä ihme, sillä Samsung on myös johtava AMOLED-näyttöjen valmistaja. Galaxy S21 Ultran näyttö on tekniseltä toteutukseltaan melko lähellä viime vuoden mallia, mutta koko on pienentynyt tuuman kymmenyksellä. Kuvasuhde ja resoluutio ovat pysyneet samoina.

Uutta on 20 % kasvanut maksimikirkkaus sekä adaptiivinen 120 hertsin ruudunpäivitysnopeus, joka on käytettävissä nyt myös näytön maksimitarkkuudella. Käyttäjä voi valita asetuksista sekä resoluution (720p, 1080p, 1440p) että virkistystaajuuden (60 tai 120 Hz). Virkistystaajuus on siis muuttuva ja säätöhaarukka on laajempi ja hienojakoisempi kuin muissa Galaxy S21 –malleissa.

Havaintojemme mukaan virkistystaajuus on käyttöliittymässä liikkuessa täydet 120 hertsiä, mutta puhelimen ollessa muutaman sekunnin käyttämättä, laskee se 60 hertsiin. Mm. YouTuben käynnistäessä taajuus laskee 48 hertsiin, mutta videota katsoessa nousee 60 hertsiin. Mapsissa ja kamerasovelluksessa ruudunpäivitys rajoittuu 60 hertsiin. Alle 48 hertsin lukemaa emme havainneet missään käyttötilanteessa, vaikka näyttö siihen tarvittaessa pystyy.

Ultran näyttö on myös S Pen –kynäyhteensopiva, mutta kynä ja sen säilytyspaikan sisältävä suojakuori on ostettava erikseen. Kynä ei myöskään ole aktiivinen kuten Note-malleissa, eli osa Noten kynän ominaisuuksista uupuu.

Näytön tekniset ominaisuudet:

 • 6,8-tuumainen Quad HD+ Dynamic AMOLED 2X –näyttöpaneeli
 • 1440 x 3200 pikseliä, 20:9-kuvasuhde, 515 PPI, Diamond Pentile -alipikseliasettelu
 • 1500 nitin pistemäinen kirkkaus, 1200 nitin yleinen maksimikirkkaus
 • adaptiivinen ruudunpäivitysnopeus 1-120 Hz
 • HDR10+ ja Dolby Vision-tuki, 100 % DCI-P3, 240 Hz kosketuksentunnistus
 • reunoilta kaartuva Gorilla Glass Victus -suojalasi
 • herätys kaksoisnapauttamalla, sinisen valon suodatin, kosketuksentunnistuksen herkkyystila, yhden käden tila, Always On Display

Kuvanlaadultaan Galaxy S21 Ultran näyttö asemoituu markkinoiden kirkkaimmalle huipulle. Siitä on yksinkertaisesti hankala keksiä mitään negatiivista sanottavaa puhtaasti tekniseltä näkökannalta. Näytön kirkkaus on mobiilimarkkinoiden huippua – manuaaliasetuksella se on tosin maksimikirkkaudeltaan vain keskitasoa, mutta automaattiasetuksella kirkkaus nousee tarvittaessa todella korkeaksi (tätä päästiin testaamaan vain kirkkaan lampun alla).

Värintoisto on tarkimmillaan luonnollinen-väritilassa, mutta myöskään Eloisa-väritila ei vääristä värejä suuremmin. Valkotasapaino on Eloisa-tilassa hieman viileään kallellaan, mutta sitä on helppo säätä pykälää lämpimämmäksi valkotasapainon säätöpalkin avulla. Näytön pitkien sivujen kaarevuus on niin pientä, ettei se enää aiheuta juurikaan havaittavaa sinertymistä/vihertymistä kaartuvalla osalla.

Korttikelkan siirryttyä alapäätyyn Galaxy S21 Ultran yläpääty on kahta pientä mikrofoniaukkoa lukuun ottamatta umpinainen. Kuuloke- ja kaiutinaukko on toteutettu hyvin huomaamattomasti näyttölasin yläreunaan. Miinuspuolena aukkoon päätyvää likaa on hankala saada puhdistettua. Itse kaiutinelementti on sijoitettu näytön alle ja ääni johdetaan ulos kanavaa pitkin.

Näytön yläreunus on erittäin kapea, ja siitä syystä etukamera on sijoitettu tänäkin vuonna reikään yläreunan keskelle. Reikä on kohtalaisen pienikokoinen, vaikka aukon reunoilla voikin havaita edelleen pienen mustan reunuksen.

Edeltäjämallin tapaan etukamera on tarkkuudeltaan markkinoiden huippua, eli 40 megapikseliä. Myös muut tekniset speksit ovat pysyneet samoina (0,7 um pikselikoko, f2.2, 26 mm, PDAF).

Sisältä löytyvä lineaarinen värinämoottori on varsin voimakas ja napakka, kuten tämän hintaluokan puhelimelta voikin odottaa. Aivan Applen värinämoottorien tasoinen se ei kuitenkaan ole.

S21 Ultran akku on edeltäjämallin tapaan kapasiteetiltaan 5000 mAh (19,4 Wh). Se on 200 mAh suurempi kuin plus-mallissa ja 1000 mAh suurempi kuin perusmallissa.

Puhelimen tukema maksimipikalatausteho on itseasiassa huonontunut viime vuodesta, sillä tuettu lukema on 25 wattia, kun vielä edeltäjässä se oli 45 wattia. Ominaisuuksien huonontuminen ei ole koskaan hyvä juttu, mutta io-techin käytännön testien perusteella 45 watin lataustehon hyöty on ollut Samsungin sitä tukevissa malleissa vain muutamia minuutteja, joten siltä osin menetys ei ole merkittävä. Puhelin käyttää pikalatauksessa USB Power Delivery 3.0 -standardia PPS-laajennuksella (Programmable Power Supply). Langaton lataus tukee Qi/PMA-standardia 15 watin teholla sekä käänteistä langatonta latausta 4,5 watin teholla.

 

Kamera

Galaxy S21 Ultran merkittävin muotoilullinen yksityiskohta on suurikokoinen takakamera-asetelma. Edeltäjämalliin nähden kameran muotoiluun on panostettu huomattavasti enemmän ja se sulautuu nyt osaksi puhelimen kehystä. Toteutus rakentuu useasta saumasta ja muotoilulinjasta kehyksen, kamerakohouman ja takakuoren välillä.

Kamerakehys pitää sisällään kaikkiaan neljä kameraa, LED-salaman sekä lasertarkennuksen lähettimen ja vastaanottimen. Kamerakehys on selvästi takakuoresta kohollaan, joten se aiheuttaa puhelimen keikkumista pöydällä käytettäessä. Positiivisena seikkana kameroiden suojalinssit sijaitsevat pienissä kuopissa, joten ne eivät sotkeennu sormenjäljistä yhtä helposti kuin edeltäjämallin yhtenäinen suojalasi.

Kameran tekniset tiedot:

 • 108 megapikselin laajakulmakamera, 1/1,33″ ISOCELL Bright HM3 -sensori, 0,8 um pikselikoko, 24 mm kinovastaava polttoväli, f1.8, OIS, PDAF ja Laser-tarkennus
 • 10 megapikselin telekamera, 1,22 um pikselikoko, 70 mm kinovastaava polttoväli, f2.4, OIS, DP-PDAF-tarkennus, 3x optinen zoom
 • 10 megapikselin telekamera, 1,22 um pikselikoko, 240 mm kinovastaava polttoväli, f4.9, OIS, DP-PDAF-tarkennus, 10x periskooppizoom
 • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, 1,4 um pikselikoko, 120 asteen kuvakulma, f2.2, 13 mm kinovastaava polttoväli, DP-PDAF-tarkennus
 • High Acoustic Overload Point -mikrofoni
 • Videotallennus: 8K 24 FPS, 4K 30&60 FPS, 1080p 240 FPS slow-mo, 720p 960 FPS super slow-mo, HDR10+

S21 Ultra tarjoaa neljä kameraa, eli yhden kameran edeltäjämallia enemmän. ToF-syvyystietokamerasta on luovuttu ja se on korvattu lyhyemmän polttovälin telekameralla.

Pääkameran tarkkuus on edelleen 108 megapikseliä, mutta se käyttää nyt Samsungin uutta HM3-sensoria, jonka luvataan parantavan dynamiikkaa, tarkentamista ja hämäräkuvausominaisuuksia. Sensori luottaa edelleen nona-binning-suodattimeen, jossa 3×3 rinnakkaista fotodiodia käyttävät saman väristä suodinta muodostaen suuren 2,4 mikrometrin kuvapisteen ja lopputuloksena on 12 megapikselin otos. Pääkameran parina on f1.8-aukkosuhteen objektiivi 24 mm kinovastaavalla polttovälillä ja optisella vakaimella.

Pääkameran yläpuolella sijaitseva 12 megapikselin ultralaajakulmakamera on teknisesti sama kuin Galaxy S20 Ultrassa ja Note20 Ultrassa. Toteutus on paperilla luokassaan yksi parhaista – suurikokoiset 1,4 mikrometrin pikselit, laaja 13 mm:n kinovastaava polttoväli sekä automaattitarkennus.

Edeltäjämallin yhden telekameran sijaan niitä löytyy nyt kaksin kappalein ja polttovälejä on muutettu. Aiemman nelinkertaisen zoomin sijaan tarjolla on nyt kolminkertainen ja kymmenkertainen zoom. Molemmat kamerat käyttävät 10 megapikselin sensoria kohtalaisella 1,22 mikrometrin pikselikoolla ja Dual Pixel –tarkennuksella. Lyhyempi tele tarjoaa f2.4-aukkosuhteen ja 70 mm kinovastaavan polttovälin, pidempi puolestaan perustuu periskooppirakenteeseen ja tarjoaa f4.9-aukkosuhteen sekä 240 mm kinovastaavan polttovälin. Molemmat telekamerat ovat optisesti vakautettuja.

Galaxy S21 Ultran kamera käynnistyy varsin nopeasti ja on kuvausvalmiina heti kun etsinkuva ilmestyy näyttöön. Myös tarkennus on sujuvaa lähes olosuhteista riippumatta. Kamerasovellus on pysynyt ulkoisesti melkein identtisenä edeltäjämallin kanssa.

Pieniä muutoksia on tapahtunut lähinnä kuvaustilavalikoimassa. Uusia kuvaustiloja ovat ”Ohjaajan näkemys”, joka kuvaa samanaikaisesti kaikilla neljällä kameralla, sekä parannettu ”Yksi otos” –tila, joka tarjoaa nyt enemmän tallennusmahdollisuuksia ja käyttäjälle mahdollisuuden vaikuttaa tallennettavaan sisältöön.

Samsungin kamerasovellus on edelleen markkinoiden monipuolisimpia ja käytettävyydeltään hyvä. Keskeisimmät kuvaustoiminnot ovat yhden käden ulottuvilla ja käyttäjä voi muokata suljinpainikkeen vieressä sijaitsevaa kuvaustilalistaa haluamakseen. Käyttäjän apuna ovat haluttaessa tekoälyä hyödyntävät ”tilanteen optimointi” sekä ”kuvaehdotukset”.

Edeltäjämallien tapaan myös GS21-mallit osaavat tallentaa kuvat haluttaessa modernilla HEIF-pakkauksella.

Manuaalikuvaustila on tarjolla sekä valo- että videokuvaukseen. Valokuvauksen manuaalitila on markkinoiden monipuolisemmasta päästä. Se tarjoaa säädöt herkkyydelle (ISO 50-3200), suljinajalle (1/12000s-30 s), kuvan väreille, tarkennukselle, valkotasapainolle (2300-10000 K) ja valotuksen mittaukselle sekä kompensoinnille. Asetuksista löytyy luonnollisesti myös mahdollisuus tallentaa raakakuvia. Miinuksena manuaalitilassa voi käyttää vain pääkameraa ja ultralaajakulmakameraa, eikä tarjolla ole lainkaan histogrammia, joka löytyy kuitenkin Pro Video -tilasta.

Manuaalinen videokuvaustila (Pro-Video) tarjoaa manuaalisäädöt myös videokuvaukseen. Käyttäjä voi säätää mm. herkkyyttä, suljinaikaa ja tarkennusta sekä valita tallentavan mikrofonin sekä säätää tallentuvan äänen voimakkuutta. Äänentallennustavaksi voi valita myös ulkoisen mikrofonin tai Bluetooth-mikrofonin. Vain Pro-tilassa käytettävissä oleva ominaisuus on myös Full HD 120 FPS -videokuvaus. Lisäksi tarjolla on ”elokuvamaisemmat” 21:9-kuvasuhde sekä 24 FPS kuvantallennusnopeus.

Galaxy S21 Ultra tarjoaa ensimmäisenä puhelimena Galaxy S -malliston historiassa neljä eri kamerapolttoväliä, jotka kattavat todella laajan 13 – 240 mm:n kinovastaavan polttovälialueen. Ultralaajakulmakameran ja pääkameran välinen polttovälikerroin on 0,6x ja kaksi erillistä telekameraa tarjoavat puolestaan 3x ja 10x -polttovälikertoimet pääkameraan nähden.

Kameroiden välisellä alueella kamerasovellus pienemmän polttovälin kameralta tehtyä hybridirajausta, eli esimerkiksi 5x-zoomausta käytettäessä kuva on häviöllisesti rajattu 3x telekamerasta.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Kuvanlaadultaan Galaxy S21 Ultran pääkamera tekee kokonaisuutena arvioituna erinomaista jälkeä. 12 megapikselin luokassa kuvat ovat tarkkoja ja yksityiskohtaisia, dynamiikka on erinomaisella tasolla ja kohinaa ei ole havaittavissa nimeksikään. Pikselitasolla aivan viimeinen terävyys jää puuttumaan, siellä on havaittavissa pientä kuvaprosessoinnista johtuvaa pehmeyttä. Värintoisto ja kontrasti ovat Samsungin puhelimille tyypilliseen tapaan hieman korostuneita, mutta hieman Note20 Ultraa ja Galaxy S20 Ultraa vähemmän.

Edeltäjämalli S20 Ultraan verrattuna pääkameran kuvanlaatu on hyvin samankaltaista. Värintoistoa on säädetty ehkä hieman maltillisemmaksi, mutta toisaalta joissain edeltäjämallin kuvissa on jopa havaittavissa hieman enemmän yksityiskohtia.

Lähikuvauksessa suurikokoinen 108 megapikselin kuvasensori tuottaa aiempaan tapaan ohuen syvyysterävyysalueen, joka sumenee myös kuvan reunoja kohden, joten halutun kohdan saaminen tarkaksi voi olla paikoin haastavaa. Samsung on pyrkinyt paikkaamaan tätä ”tarkennuksen parannus” -ominaisuudella, jolle ilmestyy lähikuvaustilanteissa oma kuvakkeensa kuvausnäkymän oikeaan alanurkkaan. Käytännössä ominaisuus kuitenkin siirtyy käyttämään ultralaajakulmakameraa kuvan ottamiseksi, joten se ei aja täysin samaa asiaa, eikä myöskään ole kuvanlaadultaan samalla tasolla.

Heikossa valaistuksessa kuvattaessa Galaxy S21 Ultra tarjoaa pari erilaista lähestymistapaa. Jos tekoälytunnistus on käytössä, osaa kamera kytkeä automaattisesti päälle yökuvauksen, johon palaamme kuitenkin tarkemmin myöhemmin. Tässä keskitymme tilanteeseen, jossa automaattitunnistus on pois päältä ja kamera ottaa ns. tavallisia kuvia.

Tavallisessa kuvaustilassa pääkamera tekee nykykamerapuhelimien mittapuulla hyvää jälkeä, mutta olisimme ehkä odottaneet vielä enemmän. Värimaailma tallentuu varsin luonnollisena ja valoisuustaso vasta tositilannetta tai on paikoin sitä hieman valoisampi. Prosessointi sallii kuvaan jonkin verran tasajakoista kohinaa, joka lisää terävyyttä ja yksityiskohtia. Valon määrän heikentyessä riittävästi pikselitason yksityiskohdat muuttuvat lopulta hyvin pehmeiksi. Dynamiikassa olisi paikoin hieman parannettavaa, sillä etenkin kirkkaat valopisteet palavat helpohkosti puhki. Tämä kuitenkin korjaantuu yötilaa käyttäessä.

Edeltäjämalliin nähden hämäräkuvauksessa ei ole otettu merkittäviä kehitysharppauksia eteenpäin. GS21 Ultran kuvat ovat ehkä paikoin hieman valoisampia, mutta vastaavasti GS20 Ultran kuvissa näkyy hieman enemmän yksityiskohtia osittain voimakkaammasta kontrastin korostuksesta johtuen.

Kameran automatiikka venyttää perustilassa suljinajan pisimmillään kymmenesosasekunnin tietämille, joka ei ole optisesti vakautetulle kameralle vielä erityisen pitkä. Kamera nostaa herkkyyttä tarvittaessa varsin korkealle, mutta ympäristön on oltava jo varsin heikkovaloinen, jotta ISO-arvo ylittää 1000:n. Käyttäytyminen on vastaavaa kuin Note20 Ultrassa.

Pääkameralla on mahdollista ottaa myös täyden 108 megapikselin resoluution kuvia ja valinta sille löytyy näppärästi kuvausnäkymän vasemmasta reunasta.

Täyden resoluution kuvat ovat hyvässä valaistuksessa otettuna huomattavasti yksityiskohtaisempia kuin 12 megapikselin otokset, kuten jo megapikselimäärän perusteella saattoi ennakkoon aavistaa. Toisin kuin edeltäjämallissa, kuvat eivät myöskään kärsi enää havaittavasti pienistä värivirheistä tietyissä pikselitason kohdissa. Pikselitason prosessoinnin luonnollisuudessa olisi edelleen parannettavaa, mutta se voidaan antaa suurilta osin anteeksi korkean yksityiskohtaisuuden myötä.

Aivan kuten edeltäjämallissa, heikommissa valaistusolosuhteissa 108 megapikselin tarkkuuden käyttämisestä ei ole oikeastaan mitään iloa, sillä etu yksityiskohtien määrässä häviää ja lisäksi dynamiikka on täydellä tarkkuudella heikompi.

Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on hyvää, mutta muutosta yrityksen aiempiin lippulaivamalleihin verrattuna ei ole havaittavasti tullut, mikä on ymmärrettävää identtinen rauta huomioiden. Värintoisto on hyvää, joskin paikoin jopa liiankin korostunutta, eikä dynamiikkakaan hassumpaa. Paikoin kontrastia ja värejä kuitenkin korostetaan hieman. Suurin parannuksen kohde on prosessoinnissa – Samsung silottelee kuvia liikaa, joka näkyy yksityiskohtien maalausmaisuutena ja kohinan täydellisenä poissaolona hyvässä valaistuksessa. Kohinanvaimennusta voisikin säätää hieman pienemmälle, jotta kuviin tallentuisi enemmän pikselitason yksityiskohtia.

Kuten jo edellä sivuttiin, ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää automaattitarkennuksen ansiosta myös lähikuvauksessa makrokamerana. ”Tarkennuksen parannus” tilaa käytettäessä kuvaa rajataan hieman, mutta jostain syystä se skaalataan ylöspäin 12 megapikseliin.

Heikossa valossa ultralaajakulmakameran kyvyt ovat pääkameraan nähden hyvin rajalliset. Maltillisessa hämärässä, kuten iltavalaistuissa sisätiloissa tai öisessä kaupunkiympäristössä ultralaajakulma pärjää vielä ihan hyvin ja jälki on käyttökelpoista. Valaistuksen mennessä oikeasti haastavaksi kuvanlaatu muuttuu kuitenkin synkäksi ja hyvin pehmeäksi. Näissä tilanteissa kannattaakin hyödyntää yökuvaustilaa.

Telekameroista lyhyemmän polttovälin tarjoava tuottaa hyvässä valaistuksessa skarpin näköisiä kuvia, joissa on eläväinen värintoisto, kohinaa on olemattomasti eikä dynamiikassakaan ole suuremmin valittamista. Kokonaisuutena tarkasteltuna jälki on kategoriassaan markkinoiden kärkeä.

Lähemmässä tarkastelussa voi kuitenkin huomata aggressiivisen kuvaprosessoinnin jäljet, jotka näkyvät pikselitasolla vesivärimäisenä lopputuloksena ja pienten yksityiskohtien vääristymisenä. Lisäksi jostain syystä kuvat tallentuvat 12 megapikselin kokoon, vaikka kameran tarkkuus on 10 megapikseliä, eli niitä skaalataan ylöspäin hieman. Tällä on varmasti myös oma vaikutuksensa kuvien pikselitason jälkeen, sillä se vaikuttaa kokonaisuudessaan yliprosessoidulta.

Siinä missä edeltäjämalli Galaxy S20 Ultra tykkäsi käyttää telekameraansa myös hieman heikommassa valossa, näyttäisi S21 Ultran 3x tele siirtyvän melko herkästi käyttämään pääkameralta tehtävää rajausta, jonka kuvanlaatu on havaittavasti heikompaa. Tätä tapahtui jo hyvässä sisävalaistuksessa kuvatessa. Toisaalta muutaman kerran saimme kameran toimimaan myös hieman hämärämmässä ympäristössä. Pääosin voitaneen kuitenkin todeta, ettei telekameran käyttö ole erityisen suositeltavaa heikossa valossa.

Myönnän, että ennakkoon ajattelin 10x zoomin olevan puhelinkamerakäyttöön liian pitkä, mutta testijakso osoitti toisin. 240 mm telekamera toi nimittäin puhelimella kuvaamiseen täysin uusia kuvakulmia ja uutta luovuutta. Se mahdollistaa kohteiden tuomisen lähemmäs hieman etäämmältäkin kuvattaessa ja parhaimmillaan se on verraton lisä kameravalikoimaan.

Päivänvalossa 10x telekamera tekee samantapaista jälkeä, kun lyhyempi tele – kokonaisuutena tarkasteltuna varsin hyvää, mutta lähempää tarkasteltuna sanomista löytyy melko aggressiivisesta pikselitason prosessointijäljestä ja havaittavissa on myös hehkua terävän kontrastin värirajoissa sekä väreilevää kohinaa tasaisilla värialueilla.

Heikomman valaistuksen kuvaamista koskevat samat huomiot kuin toista telekameraa, joskin vielä korostetummin. Puhelin vaihtaa automaattisesti käyttämään laajemman kuvakulman kameralta tehtävää rajausta, joka näkyy negatiivisesti kuvanlaadussa. 10x zoomia onkin suositeltavaa käyttää lähinnä hyvässä valaistuksessa.

Galaxy S20 Ultran tapaan myös S21 Ultra tarjoaa kamerasovelluksessa sekä 30x että 100x hybridizoomausmahdollisuuden. Uutena ominaisuutena kamera osaa nyt helpottaa zoomin kohdistamista näyttämällä laajemman kohdistusnäkymän etsimen vasemmassa ylänurkassa ja estää etsimen vaeltamisen lukitsemalla kohdistuksen paikoilleen, kun käyttäjä koittaa kohdistaa tiettyyn kohteeseen.

Käytännössä testikokemustemme perusteella 30x ja 100x zoomaustasoista ei ole mitään käytännön kuvanlaadullista hyötyä 10x optiseen zoomiin nähden. Saman sisällön saa rajattua 10x telellä otetusta kuvasta ja lisäksi välttyy kontrastin ja terävyyden rajulta ylikorostukselta. Edistysaskel sentään on, että Samsung on ottanut 100x-merkinnän pois puhelimen takakuoresta.

Yökuvaustila toimii S21 Ultrassa suorastaan huikeasti, jos käyttäjä ei odota kuvalta todenmukaista lopputulosta. Samsung on optimoinut yökuvaustilan kirkastamaan ja selkeyttämään kuvattavaa kohdetta mahdollisimman paljon, eikä niinkään tekemään kuvasta todellisuutta mukailevan näköistä. Kuvan tallentaminen kestää valaistusolosuhteista riippuen 3-8 sekuntia. Kameran kyky loihtia suorastaan pilkkopimeästä tilanteesta täysin selkeitä otoksia on paikoin suorastaan hämmentävä. Hämärätilanteista otetut lopputulokset muistuttavat puolestaan parhaimmillaan hyvässä valossa otettua kuvaa.

Yökuvaustila on itse asiassa käytettävissä kahteen eri tapaan. Tilanteen optimointi –ominaisuuden ollessa päällä kamerasovellus osaa kytkeä käyttöön automaattisen yötilan, joka ei kuitenkaan valota kuvaa aivan yhtä pitkään kuin erillinen yökuvaustila. Useimmiten jo automaattisesti kytkeytyvä yökuvaus tuottaa aivan riittävän huikeaa jälkeä – varsinaisella yökuvaustilalla otoksiin saa halutessaan lisättyä vielä hieman ekstravaloa.

Yökuvaustila on hyödynnettävissä puhelimen kaikilla neljällä kameralla. Etenkin ultralaajakulmakameralla sen käyttö on lähestulkoon pakollista ja vaikutus kuvanlaatuun todella merkittävä. Yötilan avulla myös 3x telekamera on paikoin melko käyttökelpoinen, 10x telen käyttö on jo haastavampaa.

Etukameran kuvanlaatu on erittäin hyvää – markkinoiden huippua. Värintoisto on luonnollista ja prosessointi säilyttää kuvassa miellyttävän määrän hienojakoista kohinaa, joka puolestaan takaa riittävän yksityiskohtien säilymisen. Myös dynamiikka on etukameraksi melko hyvällä tasolla. Automaattitarkennus takaa, että kuva pysyy terävänä kuvausetäisyydestä riippumatta. Heikommassa valossa kuvan yksityiskohdat pehmenevät, mutta yleisilme pysyy silti melko hyvänä.

Valitettavasti Samsung ei ole vieläkään korjannut jo Galaxy S20 -malleissa nähtyä epäloogisuutta. Tarjolla on siis edelleen kaksi kuvakulmaa, joista kapeampi on toteutettu digitaalisesti rajaamalla, eli lopputuloksena saatavan kuvan koko on pienempi (5 MP) kuin kameran resoluutio. Oletuksena kamera tarjoaa aina tätä rajatumpaa ja kooltaan pienempää vaihtoehtoa ja lisäksi sovellus ei muista käyttäjän valitsemaa asetusta, jos käyttäjä kytkee täyden resoluution laajemman kuvakulman käyttöön.

S21 Ultran kaikki neljä kameraa pystyvät tallentamaan 4K-tarkkuudella 60 FPS nopeudella. Pääkameralla onnistuu lisäksi jo viime vuoden malleista tuttu 8K-videokuvaus 24 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. 8K 30 FPS vaihtoehtoa ei ole edelleenkään tarjolla, vaikka järjestelmäpiiri sitä kykenisi pakkaamaan.

Äänet tallentuvat aina stereona hyvällä 256 kbit/s bittivirralla. Tarjolla ovat H.264- ja H.265-pakkausmuodot sekä HDR10+-kuvausmahdollisuus.

Video tallentuu eri tarkkuuksilla ja asetuksilla seuraavasti:

 • 8K 24 FPS H.265 78-80 Mbit/s, Main@L6.1@Main
 • 4K 60 FPS H.265 40-42 Mbit/s, Main@L5.2@Main
 • 4K 30 FPS H.265 22-24 Mbit/s Mbit/s, Main@L5.1@Main
 • 1080p 60 FPS H.265 12 Mbit/s, Main@L5.1@Main
 • 1080p 30 FPS H.265 8 Mbit/s, Main@L5.1@Main

Galaxy S21 Ultralla kuvatun 4K-videon laatu on erittäin hyvää markkinoiden kärkipäätä, joskaan ei ehkä aivan markkinoiden parasta ainakaan kaikilla mittareilla. Kaikki osa-alueet vaikuttaisivat olevan kunnossa ja tasapainossa – yksityiskohtien määrässä voisi olla pientä parannettavaa 4K 60 FPS laadussa.

Ultralaajakulma- ja telekameroilla kuvatut videot ovat myös luokassaan laadultaan hyvää, mutta yleisilme on hieman pehmeämpi kuin pääkameralla kuvatuissa videoissa. Utenkin ultralaajakulmakameran video pehmenee havaittavasti, jos valaistuksen määrä vähenee vaikkapa aurinkoisesta säästä pilviseksi.

8K-videon kuvanlaatu ei ole edelleenkään erityisen kehuttavaa, eikä sen käyttäminen erityisen suotavaa. Resoluutioon nähden pakkausta on liikaa ja se näkyy yksityiskohtien määrässä ja laadussa.

Elektroninen kuvanvakautus on käytössä kaikilla kameroilla ja kuvanlaatuasetuksilla ja sen voi halutessaan kytkeä pois käytöstä, jolloin kuvakulma laajenee hieman. Optinen vakain toimii elektronisen parina niissä kameroissa, joista sellainen löytyy (muut paitsi ultralaajakulma).

Etenkin 10x telekameralla vakautus aiheuttaa tärinää ja edestakaisia heilahduksia kompensoidessaan kuvaan selkeää hyytelömäistä aaltoilua. 3x telessä efekti ei ole lainkaan niin näkyvä. Kokonaisuudessaan vakautus tekee telekameroiden kuvasta huomattavasti käyttökelpoisempaa, vaikka rajummat liikkeet ja kävely ei niillä kuvatessa olekaan suotavaa.

 

Käyttöjärjestelmä

Galaxy S21 Ultra käyttää Androidin viimeisintä 11-versiota ja sen päälle on leivottu Samsungin One UI -käyttöliittymän tuorein 3.1-versio. One UI 3.1:n erot verrattuna vanhempiin malleihin päivityksenä saapuneeseen One UI 3.0:aan ovat hyvin marginaalisia.

Uudistusten joukkoon kuuluvat mm. Google Discover-näkymän, Device Controls –asetusten sekä Duon integraatio käyttöliittymään, videopuheluiden taustaefektit (Edistykselliset toiminnot -> videopuhelun tehosteet), kuvien paikkatietojen poistaminen jaettaessa, tiedostojen yksityinen jakaminen, sovellusten käytön jatkaminen muissa Samsung-laitteissa sekä Gallerian ”objektin poisto” –ominaisuus.

Tuttuun tapaan Samsungin One UI –kustomointi on erittäin kattava ja yritys on toteuttanut sekä omanlaisensa ulkoasun että tuonut soppaan valtavan määrän lisäominaisuuksia, joita vakio-Androidista ei löydy. Käyttöliittymää on myös optimoitu yhden käden käyttöä ajatellen, eli sisältöä on painotettu ruudun alaosaan, ilmoitusvalikko aukeaa kotinäkymässä alaspäin pyyhkäisemällä ja tarjolla on myös näkymän näytön alareunaan pienentävä yhden käden käyttötila.

Sovellusvalikoima on melko runsas ja joukossa on niin Googlen, Samsungin kuin kolmansienkin osapuolien sovelluksia. Osa Googlen ja Samsungin perussovelluksista menee toiminnoiltaan päällekkäin – tällaisia ovat mm. selain ja kuvagalleria. Kolmannen osapuolen sovelluksia ovat neljä Microsoftin sovellusta, Netflix, Facebook ja PrivacyWall, joista Netflix ja Linkedin eivät ole poistettavissa.

Kuten jo mainittua, One UI 3.1 tarjoaa paljon ominaisuuksia, joita Androidin peruskattaukseen ei sisälly. Tällaisia ovat mm. Game Launcher, kelluvat ikkunat, reunapaneelit, Dual Messenger -rinnakkaisviestintäsovellukset, Windows Link -ominaisuus, DeX-työpöytätila sekä Knox-tietoturvaominaisuudet. Lisäksi Ultra-malliin on leivottu myös S Pen -kosketuskynätuki ja käyttöliittymä tukee kynätoiminnot sisältävää ponnahdusvalikkoa, kun kynä on käytössä.

Päivitystuen suhteen Samsung edustaa nykyisellään Android-markkinoiden huippua. Se tarjoaa lippulaivamalleilleen kolme seuraavaa Android-versiopäivitystä sekä kolmen vuoden tietoturvakorjaukset. Toisin sanoen Galaxy S21 –omistaja tulee saamaan Android 12, 13 ja 14 –päivitykset. Testijakson alkaessa puhelimessa oli joulukuun tietoturvakorjaukset, mutta testijaksolla saapunut päivitys korvasi ne uusimmalla helmikuun versiolla.

 

Suorituskyky

Galaxy S21 Ultra vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä täyden kahden viikon ajan ja laite toimi testijaksolla täysin ongelmitta. Puhelimeen tuli tarjolle kaksi päivitystä, jotka asennettiin kuitenkin vasta testijakson lopussa, koska Galaxy S21 –perusmallissa vastaavan päivityksen havaittiin aiheuttavan kasvanutta virrankulutusta, emmekä halunneet ottaa samaa riskiä Ultran testijakson ollessa käynnissä. Ultraa kyseinen bugi ei kuitenkaan lopulta tiettävästi koskenut.

Kuten tämän hintaluokan puhelimelle pitäisikin olla itsestään selvää, on S21 Ultran suorituskyky huippuluokkaa käytännössä kaikissa käyttötilanteissa. Laite toimii todella sulavasti ja ripeästi, eikä sen kanssa havaittu minkäänlaista hidastelua.

Käytännön suorituskyky on edeltäjämalli S20 Ultraan verrattuna lähes identtistä, mutta hyvin tarkalla silmällä tarkasteltuna aavistuksen parempaa etenkin käyttöliittymän siirtymien osalta. Jopa hieman yllättäen myös markkinoiden nopeimpiin kuuluva OnePlus 8 Pro osoittautui pikkuriikkisen S21 Ultraa hitaammaksi useimmissa perustoiminnoissa ja siirtymissä.

Pelikäytössä S21 Ultra suoriutuu puhtain paperein kaikista markkinoilla olevista peleistä parhailla tarjolla olevilla asetuksilla. Haluttaessa suorituskykyä voi vielä tulevaisuudessa parantaa näytön tarkkuutta laskemalla. Maininnan arvoisena seikkana useimmat testaamamme 120 hertsin ruudunpäivitystä tukevat pelit toimivat ongelmitta kyseisellä virkistystaajuudella. Testasimme puhelinta mm. PUBG Mobile, COD Mobile ja Asphalt 9 -peleillä, jotka pyörivät kaikki sulavasti täysillä grafiikka-asetuksilla.

Pidemmässä rasituksessa puhelin lämpenee takakuoren yläosasta vain maltillisesti. 15 minuutin CPU Throttling –testissä suorituskyky putosi noin 80 %:iin maksimista ja 3DMark Wild Life Stress Test -grafiikkarasitustestissä noin 67 %:iin maksimista. Molemmissa testeissä puhelimen takakuori lämpeni kauttaaltaan, mutta ei muuttunut häiritsevän kuumaksi.

Suorituskykytestien verrokkina käytimme edeltäjämalli Galaxy S20 Ultraa (Exynos 990), Xiaomi Mi 11:tä (Snapdragon 888) sekä Asus ZenFone 7 Prota (Snapdragon 865+).

Synteettisissä suorituskykytesteissä Galaxy S21 Ultra oli testaushetkellään suorituskykyisin siihen mennessä io-techissä testattu Android-puhelin. Sittemmin io-techin testattavaksi saapuneen Snapdragon 888 -pohjaisen Xiaomi Mi 11:n suorituskyky kuitenkin kiilasi ainakin osittain Galaxy S21 Ultran edelle, joskin ero on melko pieni. Antutussa ero on Mi 11:n hyväksi 6-7 %, Geekbenchin yhden ytimen testissä Exynos 2100 on 15 % nopeampi, moniydintestissä 4 % hitaampi, PCMarkissa alle 2 % hitaampi ja 3DMarkissa noin 3 % hitaampi. Applen uusimman sukupolven A14-piiriin verrattuna Exynos 2100 on edelleen jäljessä, mutta piirien suora vertailu ei tässä yhteydessä ole erityisen mielekästä, koska puhelimet käyttävät eri käyttöjärjestelmää.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavan Androbench 5 -testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten suhteessa alhaisempia kuin vakioasetuksilla ajetuissa testeissä.

Tämän vuoden pirteään pakkastalveen sopivana uutena testinä koettelimme puhelimen pakkasenkestoa asettamalla sen -18 celsiuasteen lämpöiseen pakastimeen ja tarkistamalla puhelimen toimintakunnon ja akun varauksen 15, 30 ja 60 minuutin päästä testin alkamisesta. Tarkistukseen kuului nopea puhelimen yleiskäyttö sekä YouTube-videon toistaminen.

Galaxy S21 Ultra selvisi kaikista kolmesta vaiheesta ongelmitta ja tunnin pakastamisen jälkeen laitteen ulkopinnan lämpötila oli jo puhelimeen kiinnitetyn lämpöanturin mukaan laskenut -18 asteeseen. Missään testin vaiheessa puhelimen näytössä ei havaittu merkittävää hidastumista ja puhelimen käyttö sekä YouTube-videon toisto sujui normaalisti. Myöskään epätavallista akun varauksen tippumista ei havaittu.

 

Akunkesto

Samsungin parin edellisen sukupolven Exynos-piirilliset Galaxy S -mallit ovat olleet pieniä pettymyksiä akunkeston suhteen, joten toivoimme hartaasti akunkeston parantumista uuden Exynos 2100 -piirin myötä. Mukavaksi yllätykseksi Samsung onkin saanut parannettua piirinsä virrankulutusta ja akunkesto osoittautui hyväksi.

Testijaksolla S21 Ultra selviytyi yhdellä latauksella toistuvasti ongelmitta kahden päivän yli. Puhelinta testattiin sekä 1440p- että 1080p-näytöntarkkuudella, mutta asetuksilla ei vaikuttanut olevan havaittavaa vaikutusta akunkestoon, joten Samsung on tehnyt ilmeisen hyvää työtä näytön virrankulutuksen kanssa.

Yhden päivän käytön jälkeen akkua oli testijaksolla tyypillisesti jäljellä noin 50-70 %, kun näytön päälläoloaika liikkui 2-3 tunnin haarukassa. Kahden päivän jälkeen akun varaustaso liikkui yleensä 20-40 %:n haarukassa ja näytön päälläoloaika oli yhteensä 4-5 tuntia. Kertaalleen puhelimella päästiin kahden päivän yli lähes 7 tunnin näytön päälläoloajalla. Käyttökokemusten perusteella kevyemmällä käytöllä kolmen päivän ylitys yhdellä latauksella ei pitäisi olla mahdottomuus.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä dual-SIM-mobiiliverkkoyhteyden (DNA 5G, Telia 4G), Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Käyttöjärjestelmän teema oli asetettu suurimman osan ajasta tummaksi. Näytön virkistystaajuus oli adaptiivinen 120 Hz.

Akkutesteissä S21 Ultra saavutti hieman vaihtelevia tuloksia. YouTube-videotoistossa tulos oli erittäin hyvä, sillä akkua kului 2 tunnin testissä vain 11 %, eli noin 5,5 % tunnissa, vaikka käytössä oli näytön täysi tarkkuus ja adaptiivinen 120 hertsin virkistystaajuus. GFXBenchin grafiikkarasitusta simuloivassa akkutestissä lopputulos ei ollut sen sijaan hääppöinen, sillä testi kaatui kerta toisensa jälkeen ”out of memory” -herjan kera. Sama ongelma koskee tietojemme mukaan kaikkia S21-malleja, eikä vain testikappalettamme. PCMarkin yleiskäyttöä simuloivassa testissä puhelin sai hieman yli 10 tunnin tuloksen, joka on keskitasoa, mutta edeltäjämallia heikompi.

Galaxy S21 Ultra tukee 25 watin pikalatausta USB PD –yhteensopivalla laturilla. Laturia ei toimiteta puhelimen mukana, vaan se on ostettava erikseen. Valmistajan mukaan akku on mahdollista ladata tyhjästä puolilleen 30 minuutissa. Testasimme puhelimen latausnopeuden Samsungin omalla 45 watin pikalaturilla, jonka ei siis pitäisi muodostua lataustilanteessa pullonkaulaksi.

Testiemme perusteella valmistajan lupaus 30 minuutin latauksesta pitää suunnilleen paikkansa. Vartissa tyhjään akkuun latautui noin neljännes, puolessa tunnissa noin puolet ja tunnissa noin 90 %. Viimeisten kymmenen prosentin lataaminen otti noin vartin ja täyteen akku saatiin noin 75 minuutissa. Tulos on hyvä, muttei huippuluokkaa. On myös mahdollista, että jollakin toisella laturilla latausteho on hieman parempi.

Lataaminen on mahdollista myös langattomasti maksimissaan 15 watin teholla sekä käänteisesti lisälaitteiden kuten kuulokkeiden lataamiseksi.

 

Yhteenveto

Muutaman viimeisen julkaisun ajan Samsungin lippulaivamallit ovat olleet pieniä pettymyksiä, mutta uusi Galaxy S21 Ultra tuo tähän jatkumoon odotetun päätöksen. Parin viikon testijakson perusteella S21 Ultra on keskeisiltä osin juuri sitä, mitä vuoden 2021 high-end-puhelimelta voi odottaa.

Muotoilultaan S21 Ultra on edistysaskel tylsästi muotoiltuun edeltäjämalliin nähden. Kamerakehyksen muotoiluun on selvästi käytetty vaivaa ja lopputulos on tyylikäs. Mitoiltaan kyseessä on suurikokoinen puhelin, joka ei varmasti sovi kaikkien kouraan.

Laitteen etupuolen kauttaaltaan peittävä AMOLED-näyttö on suoranaisesti upea ja ominaisuuksiltaan älypuhelinmarkkinoiden tämänhetkinen kärkisuoritus. 120 hertsin adaptiivinen ruudunpäivitysnopeus vaikuttaisi toimivalta sekä käyttökokemuksen että virrankulutuksen osalta. Tuettuna on nyt myös lisähintaan myytävä S Pen -kynä, joskin toteutus kömpelön suojakuoren kera ei ole erityisen elegantti.

Rautapuolella Samsungin uusi Exynos 2100 -järjestelmäpiiri vaikuttaisi kuroneen Qualcommin Snapdragon-piirien etumatkan keskeisiltä osin umpeen. Testijakson perusteella virrankulutusongelmat on selätetty ja puhelimen akunkesto on vihdoin hyvällä tasolla. Suorituskykyä ei päästy vielä vertaamaan suoraan Snapdragon 888:aan, mutta ulkomaisten testitulosten perusteella Samsungin piiri on hyvin tasaväkinen. Muistivaihtoehtoja on kolme ja niistä pienimmän 128 Gt:n tallennustila alkaa olla 1300 euron puhelimeen turhan vähän. 50 euron lisäpanostus 256 gigatavun varianttiin onkin suositeltava. Pieni kauneusvirhe tulee myös muistikorttipaikasta, jota laitteessa ei siis enää valitettavasti ole. Lisäkapasiteettia on siis haettava kalliimmasta muistivariantista, mutta sekään ei pelasta tietoja puhelimen rikkoontuessa.

Galaxy S21 Ultran neloiskamera on paras tähän mennessä io-techissä testattu puhelinkamera. Se ei ole kaikilta ominaisuuksiltaan markkinoiden ykkönen ja tietyillä osa-alueilla mm. iPhone 12 -mallit sekä Huawein huippumallit pystyvät pistämään paremmaksi, mutta kokonaisuutena S21 Ultra vie ykköspaikan. Neljä kameraa tarjoaa monipuolisen polttovälikattauksen, jota ei softakikkailulla pysty korvaamaan. Myös käytettävyys on monipuolisella ja hyvällä tasolla. Videokuvaus on markkinoiden parhaimmistoa, joskaan ei kaikilta osin pärjää Applen toteutukselle. Pientä miinusta ropisee keskinkertaisesta 8K-videokuvauksesta, joka vaikuttaisi olevan edelleen enemmänkin markkinointikikka kuin oikeasti hyödyllinen ominaisuus.

Ohjelmistototeutus on tuttua Samsungia – monipuolinen, ja jos tallennustilan tarvetta katsotaan, niin myös raskas. One UI 3.1:n ominaisuusvalikoima on niin kattava, ettei yksikään markkinoilta löytyvä toteutus pistä siitä paremmaksi. Toinen asia kuitenkin on, moniko näistä lisäominaisuuksista jää suurelta osalta käyttäjistä käyttämättä. Samsung lyö kovat kortit pöytään myös päivityspuolella, sillä puhelimelle luvataan kolme Android-versiopäivitystä sekä kolme vuotta tietoturvakorjauksia.

Yhteenvetona Samsung on onnistunut paikkaamaan edellisten huippumalliensa suurimman puutteen, eli keskinkertaisen akunkeston. Uusi järjestelmäpiiri yltää sekä virrankulutukseltaan että suorituskyvyltään Snapdragon 888 -puhelimien haastajaksi. S21 Ultra tarjoaa ominaisuuksiltaan todella monipuolisen ja kattavan kokonaisuuden, jota himmentää lähinnä muutama pieni ominaisuuspuute. Ottaen huomioon, että muistikorttipaikka ja kuulokeliitin puuttuvat lähes kaikista nykypäivän high-end-puhelimista, ei niistä voi kasata merkittävää taakkaa myöskään S21 Ultralle. Kyseessä on puhelin, joka edustaa sitä mitä kaikilta high-end-puhelimilta pitäisi voida odottaa – valmistajansa parasta osaamista kaikilla osa-aluella. Tästä syystä päätimmekin myöntää laitteelle Toimituksen valinta -kunniamaininnan.

Plussaa

 • AMOLED-näyttö huipputason kuvanlaadulla
 • Exynos 2100 -piirin suorituskyky markkinoiden kärkeä
 • Monipuolisen takakameran neljä eri polttovälivaihtoehtoa
 • Kameraohjelmiston monipuoliset säätömahdollisuudet
 • Etukameran kuvanlaatu
 • 4K-videokuvan laatu, vakautus ja HDR10+-tuki
 • Hyvät stereokaiuttimet
 • One UI 3.1 -käyttöliittymän monipuoliset lisäominaisuudet ja asetukset
 • Kolmen vuoden päivitystuki

Miinusta

 • Muistikorttipaikka on jätetty pois
 • Maksimilataustehoa on pienennetty
 • Käyttöjärjestelmä haukkaa tallennustilasta noin 50 Gt
 • Hinta varauksin

Huomioita

 • Suurikokoinen ja painava puhelin
 • Ei laturia pakkauksessa, johto vaatii USB Type-C –liitäntäisen laturin
 • Ei 3,5 mm:n ääniliitäntää
 • Ei muistikorttipaikkaa
 • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne on arka tiputuksille

 

This site uses XenWord.