io-tech testasi Xiaomin uusimman Snapdragon 888:n sisältävän lippulaivamallin.

Kiinalaisen Xiaomin julkaisutahti on viimeisen vuoden aikana tuntunut kirivän entisestään. Jo pidemmän aikaan puolen vuoden välein julkaistut lippulaivat ovat olleet yksiä markkinoiden nopeimmin uusiutuvista malleista, mutta vuoden vaihteessa julkaistu Mi 11 ehti kuluttajien tietoisuuteen jo alle kolmen kuukauden päästä edeltäjän saapumisesta Suomen markkinoille.

Uutuutta ei tokikaan nähty vielä tuolloin Kiinan ulkopuolella ja sen lanseeraus länsimaissa on venynyt kevään puolelle, joten lopulta kaupoissa laitetta nähdään kotimaamme kamaralla totuttuun tapaan noin puoli vuotta edeltäjänsä jälkeen. Suomessa Mi 11:n odotetaan saapuvan kauppoihin maaliskuun jälkimmäisellä puoliskolla.

Mi 11:sta Xiaomi ei ole ainakaan vielä julkaissut aiempien mallien tapaan Pro-mallia, joten omalla tavallaan laite toimii seuraajana niin Mi 10T:lle kuin myös io-techin testissä käyneelle Mi 10T Prolle. Vertailukelpoisuutta Mi 10T Prohon lisää Mi 11:n noussut hinta – Suomeen uutuus saapuu 849 euron suositushinnalla ollen peräti 200 euroa kalliimpi kuin 10T Pro-malli. Vuosi sitten julkaistun Xiaomi Mi 10:n vastaavalla 256 gigatavun tallennustilalla varustettuun malliin nähden hinta on kuitenkin 50 euroa edullisempi.

Mi 11:n ennakkomyynti alkaa Suomessa 15. maaliskuuta ja saataville se tulee viikkoa myöhemmin 22. maaliskuuta. Ennakkomyyntivaiheessa tarjolla on Mi Watch -älykello kaupan päälle.

Mi 11:n perusominaisuuksiin kuuluu Qualcommin tuorein Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, 8 Gt RAM-muistia ja 256 gigatavua tallennustilaa. Akulla on kokoa 4600 mAh:a ja kamerajärjestelmä on pääpiirteiltään tuttu edeltäjästään – 108 megapikselin pääkameran tukena on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera ja 5 megapikselin makrokamera.

Kiinassa Xiaomi jätti Samsungin ja Applen uusimpien laitteiden tapaan verkkovirta-adapterin pois pakkauksesta, mutta Suomessa se tulee kuuluumaan edelleen vakiovarustukseen. Suomen virallista julkaisupäivää Xiaomi ei ole vielä paljastanut, minkä myötä Hinta.fi-hintavertailupalveluunkaan laite ei ymmärrettävästi vielä arvostelun kirjoitushetkellä ollut saapunut. Laitteen voi kuitenkin odottaa saapuvan kauppoihin lähiaikoina.

Tässä artikkelissa tutustumme Xiaomi Mi 11:een noin kahden viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta täysimittaisen testirutiinin muodossa. 5G-testiliittymän verkkotestejä varten tarjosi ystävällisesti DNA.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Xiaomi Mi 11:n pakkaus muistuttaa Mi 10T Pron pakettia, mutta on väritykseltään mustan sijaan valkoinen samaan tapaan kuin Mi 10T Liten paketti. Kuten yllä mainittiin, toimitetaan Mi 11:n mukana Suomessa yhä verkkovirta-adapteri, joten pakkauksen koko ei ole pienentynyt.

55 watin galliumnitridi-verkkovirta-adapterin ja itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluu joustava muovinen suojakuori, USB Type-C -> Type-A -kaapeli, perinteiset ohjelappuset ja korttikelkan avaustyökalu. Xiaomin mukaan Suomen pakkauksessa mukaan tulee testiyksilöstämme poiketen myös USB Type-C -liitäntäinen kuulokeadapteri. Valmiiksi paketista otettaessa puhelimen näytön päälle on myös asennettu muovinen suojakalvo, joka on paikallaan artikkelin kuvissa. Muuten testijakson aikana kalvo oli kuitenkin irrotettuna.

 

Rakenne, materiaalit ja käsituntuma

Ulkoisesti Mi 11 ottaa selvää pesäeroa Mi 10T Prohon nähden vaikka yhtäläisyyksiäkin laitteista löytyy. Etupuolta koristava näyttö on ottanut jälleen käyttöön vuoden takaisesta Mi 10 5G:stä löytyneet pyöristykset, minkä lisäksi puhelin on muutenkin yleistuntumaltaan pehmentynyt ja hoikistunut huomattavasti suhteellisen kookkaaseen Mi 10T Prohon nähden.

Takakuoren puolella materiaali on vaihtunut Mi 10T Pron kiiltäväpintaisesta satiinimaiseen mattalasiin ja kamerakehikko on muotoiltu täysin uusiksi, mutta huomattavan suurikokoinen linssi 108 megapikselin pääkameran kohdalla on peritty edeltäjämallilta.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 164,3 x 74,6 x 8,1 mm
  • Paino: 196 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 91,4 %

Käsituntumaltaan Mi 11 on solakoitunut. Mi 10T Prohon nähden Mi 11 onkin 0,8 mm lyhyempi, 1,8 mm kapeampi ja peräti 1,2 mm ohuempi. Tästä huolimatta kyseessä ei ole suoranaisesti pienikokoinen laite, vaan kookas 6,81-tuumainen näyttö asettaa rajansa ulkomitoille.

91,4 prosentin näytön ja ulkomittojen suhteen myötä Mi 11 tuntuu kuitenkin luokkaansa pienemmältä ja sirommalta. Esimerkiksi sadasosatuuman erolla samankokoisella näytöllä varustettu Galaxy S21 Ultra on 0,8 mm pidempi, millimetrin leveämpi ja 0,8 mm paksumpi kuin Mi 11.

Puhelimen siroutta edesauttamassa on Mi 10:stä palautetut kaarevat näytön sivut. Xiaomi sanoo pyöristäneensä Mi 11:n reunat neljältä sivulta, mikä tarkemmalla tarkastelulla osoittautuukin paikkansa pitäväksi. Pitkät sivut kaartuvat suhteellisen vahvasti, kun taas päistä näyttö on pyöristetty vain loivasti. Pyöristyksistä syntyvä vaikutelma puhelimen pehmeydestä ja puhelimen istuvuus ainakin allekirjoittaneen käteen ovat erittäin hyvällä tasolla.

Valitettavasti kaarevareunaisessa näytössä on myös haittapuolensa. Pystyssä puhelinta pitäessä sivut eivät juurikaan ota haamukosketuksia ja käyttö tuntuu vain miellyttävämmältä. Valitettavasti puhelinta vaakatasossa pitäessä sormet osuvat helposti näyttöön ja aiheuttavat tahattomia kosketuksia. Esimerkiksi kameralla kuvatessa oman tarkennuspisteen valinta ei allekirjoittaneelta useaan otteeseen onnistunut, sillä jokin puhelinta kannattelevista sormista rekisteröi kosketuksen näytön laitaan.

Tilannetta omalla tavallaan pahentaa myös takakuoreen tehdyt pyöristykset. Jälleen puhelinta pystyssä pitäessä kokemus on äärimmäisen miellyttävä, mutta vaakatasossa puhelimesta voi olla haastavaa saada järkevää otetta, sillä pitkät sivut ovat metallikehyksen osalta erittäin ohuet sekä näytön että takakuoren pyöristyessä niitä kohden.

Takalaidan samettimainen mattapinta muistuttaa OnePlussan viimeaikaisista puhelimista ja on niiden tapaan suhteellisen liukas. Pyöristettyine laitoineen puhelin voikin kuivissa käsissä olla suoranainen saippuapala, joka vain odottaa sopivaa lipsahdusta. Mattapinta ansaitsee kuitenkin kehut ulkonäöstään, eikä se kerää juuri lainkaan sormenjälkiä, minkä lisäksi laite tuntuu ja näyttää käsissä nykypäiväiseltä laadukkaalta lippulaivalta. Laaduntuntua lisää myös puhelimen sisään sijoitettu lineaarinen värinämoottori, joka antaa esimerkiksi viestiä kirjoittaessa miellyttävän napakan vasteen.

Metallisten kylkien ja Gorilla Glass 5 -lasisen takakuoren parina puhelimen näytön suojana on Corningin tuoreinta Gorilla Glass Victus -suojalasia. Länsimaihin Xiaomi ei valitettavasti tuonut Kiinassa nähtyä keinonahkaista takakuorivarianttia, vaan saatavilla on ainoastaan lasinen malli. Rakenteen kokonaispisteitä heikentävänä seikkana Mi 11:llä ei ole virallista IP-luokitusta, eikä valmistaja lupaa muutakaan roiskeenkestävyyttä. Tämä on ikävä miinus muuten tuntumaltaan hyvin lippulaivaluokkaan asti yltävälle puhelimelle.

Huomion arvoisena yksityiskohtana puhelimen sisältä kuuluu helinää sitä heilutellessa ja kevyttä kolinaa sitä kovempaa heiluttaessa. Todennäköisesti ääni on peräisin kameran optisesta kuvanvakaimesta.

 

Tekniset ominaisuudet ja -yksityiskohdat

Xiaomi Mi 11:n suurikokoinen 6,81-tuumainen näyttö luottaa AMOLED-teknologiaan ja tarjoaa käytännössä kaikki nykyaikaiselta lippulaivapuhelimelta odotettavat ominaisuudet. Näytön resoluutio on 1440p, virkistystaajuus 120 hertsiä ja pistemäinen maksimikirkkaus jopa 1500 nitiä tyypillisen kirkkaudenkin yltäessä 900 nitiin saakka. Myös tuki HDR10+-standardille löytyy valikoimista.

Näytön vasemman yläkulman kamerareikä on kooltaan suhteellisen tavanomainen, mutta valitettavasti se on huomattavasti aukon keskelle sijoitettua linssiä suurempi. Olisi mukava nähdä reiän olevan vain linssin kokoinen, jolloin ympärille ei jäisi laisinkaan ylimääräistä mustaa surureunaa. Xiaomi mahdollistaa asetuksista kamerareiän ”piilottamisen” luomalla näyttöön mustan yläreunan, jolloin kuvaan käytettävä näyttöpinta-ala pysyy ”häiriöttömänä”.

Puhelimen optinen sormenjälkilukija on sijoitettu näytön alle. Testijaksolla se toimi useimmiten hyvin, mutta satunnaisesti se vaati useamman lukukerran ennen tunnistusta. Käytännössä käyttökokemus jäikin jälkeen Mi 10T Prosta vielä löytyneestä fyysisestä lukijasta, joka toimi varmemmin. Toimiessaan Mi 11:n lukija kuitenkin oli kohtuullisen nopea.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,81” AMOLED, HDR10+, 120 Hz, 900 nit, 1500 nit (pistemäinen maksimi), 480 hertsin kosketuksentunnistus
  • 20:9-kuvasuhde, 1440 x 3200 pikseliä, 515 PPI
  • Gorilla Glass Victus

Silmämääräisen arvion perusteella Mi 11:n näyttö on todella laadukkaan näköinen. Väritoisto on miellyttävää, eikä puhelin vaikuttaisi korostavan mitään värejä liiallisesti, minkä lisäksi myös värilämpötila vaikuttaisi hyvältä suoraan paketista vedettynä. Xiaomille totuttuun tapaan puhelimen asetuksista värintoiston voi valita kolmesta esiasetuksesta (automaattinen, kyllästetty, alkuperäinen väri) tai sen voi vaihtoehtoisesti säätää monipuolisesti itse lisäasetusten kautta. Myös värilämpötila on vapaasti säädettävissä.

Näytön 120 hertsin virkistystaajuus on erittäin sulava ja puhelin osaa pudottaa sitä tarvittaessa akkua säästääkseen. Testijaksolla virkistystaajuuden huomattiin kuitenkin usein pysyvän maksimilukemissaan – käytännössä se pudotti itsensä 60 hertsiin vain videotoistopalveluissa kuten YouTubessa ja 90 hertsiin moniajonäkymässä. Esimerkiksi Googlen Kuvat-sovelluksessa valokuvia katsellessa virkistystaajuus pysyi 120 hertsissä. Käyttäjä voi itse valita näytölle vain joko 120:n tai 60 hertsin virkistystaajuuden, eikä esimerkiksi 90 hertsin taajuutta ole valittavissa.

Virkistystaajuuden lisäksi myös resoluutio on käyttäjän itse valittavissa. 120 hertsin nopeus on käytettävissä myös täydellä 1440p-resoluutiolla, mutta käyttäjä voi pudottaa näytön resoluution halutessaan myös 1080p-tasolle.

Pohjan USB Type-C -liitäntä ansaitsee edeltäjästään tutun kritiikin – hinnannoususta huolimatta USB-liitännän nopeudet ovat edelleen vain USB 2.0 -tasolla, mikä on ehdottomasti lippulaivaluokan, vaikkakin edullisen, puhelimelta lähestukoon häpeällinen suoritus. USB-liitännän parina pohjassa on kaksi SIM-korttia sisälleen mahduttava korttikelkka, yhden mikrofoneista sisältävä reikä ja reikärivistö, jonka takana lepää toinen puhelimen stereokaiuttimista.

Toinen kaiutin on sijoitettu yläkehyksen ja näyttölasin saumaan kuulokeritilän taakse, mutta se vaikuttaisi soivan osin läpi myös yläpuolen ritilöistä. Kaiuttimen ritilöiden lisäksi yläpäädyssä lepää toinen puhelimen mikrofoneista ja Xiaomille totuttuun tapaan infrapunalähetin, joka mahdollistaa esimerkiksi puhelimen käyttämisen television kaukosäätimenä.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan Xiaomi Mi 11 jatkaa näytön ja ulkonäkönsä linjalla tarjoten lippulaivaluokan rautaa. Sisällä sykkii Qualcommin tuorein Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, jonka pariksi Suomessa on tarjolla 8 gigatavua RAM-muistia ja 256 gigatavua tallennustilaa. Kiinassa myyntiin tuli myös 12 gigatavun RAM-muistilla varustettu malli, mutta sitä ei ainakaan julkaisussa olla tuomassa saataville kotimaahamme. 256 gigatavun tallennustila on suhteellisen suuri ja useiden lippulaivapuhelintenkin pohjamalli on varustettu pienemmällä 128 gigatavun tallennustilalla.

Snapdragon 888 tarjoaa tämän hetken Android-markkinoiden kiistatonta huippua. Piiri on valmistettu 5 nm prosessilla ja se tarjoaa edellisvuoden huippumallin tapaan kahdeksan prosessoriydintä. Kuitenkin aiemmasta poiketen yksi ytimistä pohjautuu ARM:n tuoreeseen Cortex-X1-tehoytimeen toimien 2,84 GHz:n maksimikellotaajuudella. ARM:n mukaan Cortex-X1 tarjoaa jopa 30 prosentin suorituskykylisäyksen Snapdragon 865:ssä käytettyyn Cortex-A77-ytimeen nähden.

Yhden tehoytimen parina Snapdragon 888:ssa on kolme 2,42 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A78-ydintä ja neljä vähävirtaista 1,8 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A55-ydintä. Grafiikkapiirinkin osalta 888:a on luonnollisesti päivitetty – uuden Adreno 660 GPU:n luvataan olevan jopa 35 prosenttia edeltäjäänsä suorituskykyisempi.

Järjestelmäpiirille virtaa Xiaomi Mi 11:ssa syöttää 4600 mAh:n akku. Käytännössä akku on hyvän kokoinen, muttei mikään poikkeuksellinen. Näytöltään vastaavaan kokoluokkaan sijoittuva Samsung Galaxy S21 Ultra esimerkiksi tarjoaa suuremman 5000 mAh:n akun samoin kuin Xiaomin oma viime vuoden Mi 10T Pro. Toisaalta esimerkiksi viime vuonna io-techin Toimituksen valinta -kunniamaininnan voittanut 6,78-tuumaisella näytöllä varustettu OnePlus 8 Pro sisältää aavistuksen pienemmän 4510 mAh:n akun.

Akku on ladattavissa mukana tulleella verkkovirta-adapterilla 55 watin teholla, minkä lisäksi laite tukee myös QC4+ ja USB PD 3.0 -pikalatausstandardeja. Langatonkin lataus repertuaarista löytyy, mitä ei voi pitää edullisemman pään lippulaivapuhelinten kanssa itsestäänselvyytenä. Langatonta latausta puhelin tukee nopeimmillaan 50 watin teholla valmistajan omalla laturilla, joka täytyy ostaa erikseen.

LTE-yhteyksien nopeuksia Xiaomi ei valitettavasti Mi 11:lle ollut kertonut artikkelin kirjoitushetkellä, joten niiden kommentointi on tässä vaiheessa mahdotonta. Puhelin tukee kuitenkin nykylippulaivalle tyypilliseen tapaan 5G-verkkoja, Wi-Fi 6:tta ja tuoreinta Bluetooth 5.2 -standardia.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri (1 x 2,84 GHz Kryo 680, 3 x 2,42 GHz Kryo 680 & 4 x 1,8 GHz Kryo 680 CPU, Adreno 660 GPU)
  • 8 / 12 Gt RAM
  • 256 Gt (UFS 3.0)
  • 5G NSA & SA (n1, n3, n5, n8, n20, n28, n38, n41, n77, n78, n79)
  • LTE Cat.18 (1200 / 150 Mbps), 5 CA, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6E), dual-band, Bluetooth 5.2, GPS, GLONASS, GALILEO, Beidou, NFC
  • Sormenjälkilukija näytön alla, infrapunalähetin
  • 4600 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 55 watin pikalataus, 50 watin langaton pikalataus, 10 watin käänteinen langaton lataus, QC4+-, QC3- ja USB PD 3.0 -tuet

 

Kamera

Xiaomi Mi 11:n kamera on sijoitettu Mi 10T Prosta totuttuun tapaan laitteen vasempaan yläkulmaan suurikokoiseen kamerakehykseen. Kehyksen muotoilua on kuitenkin uudistettu ja se on yleisilmeeltään sulavalinjaisempi ja hieman persoonallisempi kuin edeltäjänsä. Kehys itsessään nousee jonkin verran takakuoren pinnasta ja sen tasolla on puhelimen makrokamera ja LED-salama. Sen jälkeen kehyksestä nousee toinen porras, jonka tasolla on ultralaajakulmakamera ja lopulta vielä 108 megapikselin pääkamera nousee yksikseen kehyksessä korkeimmalle.

Kokonaisuudessaan kamerakehikko nouseekin suhteellisen korkealle, mutta muotoilu saa sen näyttämään todellisuutta litteämmältä. Kehikon korkeus yhdistettynä puhelimen vahvasti pyöristettyihin kylkiin saa laitteen keikkumaan helposti sitä pyödällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 108 megapikselin pääkamera (Samsung Isocell HMX, 1/1,33”, 0,8 um pikselikoko, OIS), f1.9, PDAF
  • 13 megapikselin ultralaajakulmakamera (OmniVision OV13B10, 1/3,06”, 1.12 um pikselikoko, 123 asteen kuvakulma), f2.4
  • 5 megapikselin telemakrokamera (Samsung S5K5E9, 1/5”, 1,12 um, pikselikoko), f2.4, automaattitarkennus
  • 20 megapikselin etukamera (Samsung Isocell Slim S5K3T2, 1/3.4”, 1,12 um pikselikoko) f2.2
  • Dual-LED dual-tone -salama
  • Videokuvaus: 8K 30 FPS / 4K 60 FPS, HDR10+
  • Hidastusvideokuvas: 1080p 480 FPS

Kameravalikoima Mi 11:ssa on periytynyt edeltäjämallista ja valitettavasti edes 108 megapikselin pääkameraa ei ole päivitetty Samsungin valikoimien tuoreimpiin malleihin vaan sisällä on yhä Isocell HMX -sensori, joka on tuttu jo yli vuoden takaisesta Mi Note 10:stä. Pääkameran parina on Mi 10T Prosta tuttuun tapaan 13 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka on valitettavasti edelleen kiinteätarkenteinen, mikä on 850 euron hintaluokassa ehdottomasti jo miinus. Kolmantena kamerana toimiva 5 megapikselin makrokamera on kuitenkin positiivisena puolena resoluutioltaan luokkansa ylempää kastia, minkä lisäksi se on myös automaattitarkenteinen. Makrokamera erottuu myös yleisestä massastaan polttovälinsä myötä – kyseessä on Xiaomin sanojen mukaan telemakrokamera, eli kuva siis zoomautuu selvästi perinteisiä makrokameroita lähemmäs, minkä myötä lähikuvien ottaminen on tavanomaista helpompaa.

Videokuvauksen osalta Mi 11 tarjoaa edeltäjäänsä vastaavat ominaisuudet, eli tuen 8K 30 FPS -videolle tai vaihtoehtoisesti 4K 60 FPS -videolle. Hidastusvideo-ominaisuudet ovat kuitenkin ottaneet askeleen eteenpäin ja Mi 11:llä onkin mahdollista kuvata 1080p-resoluution hidastusvideota 480 FPS:n nopeudella Mi 10T Pron 120 FPS:n sijaan. Toisaalta hämmentävästi ennen 720p-resoluutiolla valittavissa ollut 960 FPS:n nopeus on poistunut valikoimista.

Mi 11:n kamerasovellus on säilynyt käytännössä muuttumattomana edeltäjäänsä nähden ja täten se ansaitsee myös Mi 10T Pron kohdalla saamansa kehut – sovellus on kohtalaisen helppokäyttöinen ja testijakson puitteissa se toimi nopeasti ja ongelmitta. Erilaiset kuvaustilat on sijoitettu kuvausnäkymän oikealle puolelle, joista pikavalintana on vain muutama ja loput sijaitsevat ”Lisää”-painikkeen takana. Kuvaustilat ovat myös käyttäjän vapaasti itse aseteltavissa, joten vakiona erillisvalikon takana olevat tilat, jotka käyttäjä kokee tärkeäksi on mahdollista siirtää pikavalittaviksi aloitusnäkymään.

Valitettavasti Mi 11:n kamerasovellukselle on annettava sama negatiivinen huomio, kuin jo Mi 10T Prollekin: erillistä kameraa hyödyntävä makrokuvaustila ei löydy muiden kuvaustilojen tapaan kuvausnäkymän oikealta puolelta, vaan se on vasemman puolen lisävalikon takana. Tämä on ainakin allekirjoittaneen mielestä varsin epäintuitiivinen asettelu, sillä vasen puoli on normaalisti varattu erilaisille asetuksille, kuten HDR:n ja salaman kytkemiselle päälle tai pois.

Yleisilmeeltään Xiaomi Mi 11:n pääkamera tuottaa hyvässä valaistuksessa erittäin hyviä kuvia. 27 megapikselin lopputuloksissa on kiitettävästi yksityiskohtia suuremmaltakin näytöltä tarkasteltuna, eikä kuvan käsittelyjäljessä näy häiritseviä jälkiä liiallisesta terävöittämisestä, vaan jälki on luonnollista. Pikselitasolle tarkentaessa kuivat puiden oksat voivat kuitenkin osoittautua kameralle haasteiksi ja lopputulokset voivat olla epärealistisen prosessoidun näköisiä.

Puiden oksiston haasteet eivät todennennäköisesti johdu terävöityksestä, vaan taustalla on kuvien yleisilmettä muutenkin harmillisesti heikentävä ominaisuus – Mi 11:n kamera korostaa kontrastia ja erityisesti terävässä valaistuksessa, kuten kirkkaassa alkukevään auringonpaisteessa varjot tummuvat helposti liikaa. Muilta osin värintoisto on miellyttävää ja eläväistä.

Mi 11:n käyttämä Samsungin HMX-sensori on suuren megapikselimääränsä lisäksi suuri myös kooltaan ja se näkyy erityisesti lähikuvissa, joihin muodostuu erittäin miellyttävä bokeh-efekti kuvattavan kohteen taustalle. Toisaalta tämän seurauksena kuvasta myös näkee helposti, jos tarkennus ei ole ollut kohdillaan, mutta ainakin testijakson puitteissa Mi 11:n automaattitarkennus toimi hyvässä valaistuksessa erinomaisesti.

Mi 11 osaa käyttää hämärässä automaattisesti yökuvatilaa, joka myös tunnistaa tarpeensa varsin onnistuneesti. Testitarkoituksessa automatiikka otettiin kuitenkin pois päältä ja hämäräkuvia arvioidaan ilman yökuvatilaa ja yökuvatilan kuville on oma erillinen arviointinsa.

Valon määrän vähentyessä Mi 11:n pääkamera pitää suhteellisen hyvin pintansa. Katuvalojen loisteessa yksityiskohtien määrä on ymmärrettävästi päivänvaloa vähäisempi, mutta kuitenkin valaistusolosuhteet huomioiden hyvä ja värintoisto säilyy edelleen eläväisenä. Dynamiikan rajat tulevat kuitenkin vastaan ja kaupungin valot palavat käytännössä poikkeuksetta puhki.

Harvemmin valaistuissa selvästi pimeämmissä ympäristöissä päivänvalossakin nähty kontrastin korostaminen näkyy jossain määrin ja hämärät varjot tummuvat täysin umpeen. Valaistuille alueille kamera kerää vielä hyvin yksityiskohtia, mutta kirkkaiden alueiden puhki palamista tapahtuu edelleen. Kohinanvaimennuksen suhteen Mi 11 tekee kiitettävää jälkeä – kuvien kohina on hyvin vähäistä, mutta siitä huolimatta yksityiskohtiakaan ei katoa käsittelyn taakse. Huomion arvoisena yksityiskohtana kameran linssi heijastelee tietyissä kulmissa tulevaa valoa suhteellisen näkyvästi.

Hämärässä suuren sensorin luoman syvyysterävyysefektin haitallinen vaikutus on valitettavasti jo nähtävissä, sillä automaattitarkennus toimii huomattavasti päivänvaloa heikommin. Lähikuvien ottaminen pienemmistä kohteista voikin olla hämärässä huomattavan haastavaa, sillä esimerkiksi esimerkkikuvien lukkoa kuvatessa tarkennus suuntasi käytännössä väkisin katseensa aavistuksen liian kauas.

13 megapikselin ultralaajakulmakamera tuottaa hyvässä valaistuksessa luokassaan laadukasta jälkeä. Mi 10T Pron kuvanlaadusta on selvästi parannettu – kuvien laidat pysyvät luonnollisempina, eivätkä ne sumennu enää samaan tapaan, minkä lisäksi todella vahvasta ylikontrastoimisesta on päästy eroon. Jälki onkin pääosin luonnollista ja 13 megapikselin resoluutio huomioiden suhteellisen tarkkaa. Värintoisto ja kuvien yleisilme mukailee hyvin pääkameran kuvia ollen kenties hieman ylikorostunutta, mutta kuitenkin miellyttävää.

Hämärässä ultralaajakulmakameran suorituskyky kuitenkin romahtaa ja kuvat jäävät yleisilmeeltään todella tummiksi. Myös värintoisto heikkenee jonkin verran, mutta säilyy kuitenkin edelleen suhteellisen hyvänä. Dynamiikan rajat tulevat selvästi vastaan ja kaupungin kirkkaat yksityiskohdat palavat erittäin voimakkaasti puhki. Myös kohinaa kuviin muodostuu jonkin verran, mutta se pysyy yksisävyisenä, eikä onnistu olemaan häiritsevää. Ilman yökuvatilaa ultralaajakulmakameran rahkeet loppuvat hämärässä selvästi kesken.

Luokassaan päivänvalossa suhteellisen hyvästä kuvanjäljestä huolimatta ultralaajakulmakameralla on kuitenkin valoisassakin ympäristössä suurehko heikkous – kamera on kiinteätarkenteinen. Kiinteän tarkennusetäisyyden myötä ultralaajakulmakameralla lähikuvien ottaminen on mahdotonta. 850 euron puhelimessa ultralaajakulmakameran toivoisi jo olevan automaattitarkenteinen.

Viiden megapikselin resoluutiollaan Mi 11:n makrokamera kuuluu markkinoiden terävimpiin, minkä lisäksi sille on suorilta annettava kehut automaattitarkennuksta, joka helpottaa huomattavasti kuvien ottamista, sillä tarkkuus ei ole niin riippuvaista juuri oikean kuvauskohdan löytämisestä. Tästä huolimatta makrokameraa ei voi pitää erityisen toivottavana ratkaisuna 850 euron puhelimessa, kun makrokuvauksen voisi hoitaa myös automaattitarkenteisellä ultralaajakulmakameralla, kuten osa kilpailijoista on tehnyt. Telemakrokamerana Xiaomi onnistuu kuitenkin nousemaan edukseen käytön helppouden myötä, sillä se mahdollistaa lähikuvaamisen menemättä aivan kiinni kuvattavaan kohteeseen. Polttoväli makrokamerassa on 48 mm, eli kyseessä on lähes 2x-zoom verrattuna pääkameran kuvaan.

Kuvanlaadultaan makrokamera on kuitenkin luokassaan hyvä. Yksityiskohtia kertyy hyvin ja vaikka 5 megapikselin resoluutio on kuvista nähtävissä, kestävät ne tarkastelua suuremmaltakin näytöltä. Värintoisto kuvissa on miellyttävää, mutta valitettavasti muitakin kameroita vaivaava kontrastin ylikorostuminen on nähtävissä jossain määrin myös makrokamerassa. Makrokameroiden yleistä laatua ajatellen kontrastoiminen on kuitenkin varsin hillittyä. Kuviin syntyvä bokeh säilyy luonnollisena, eikä siihen synny ylimääräistä kohinaa. Bokeh itsessään on myös varsin mielenkiintoisen näköistä.

Xiaomi Mi 11 ansaitsee kokonaiskameraratkaisussaan kehut kuvien yhteneväisyydestä. Värintoisto, kontrasti ja värilämpötilat pysyvät suhteellisen samankaltaisina kamerasta riippumatta, mikä on aina plussaa.

Xiaomi Mi 11 ei sisällä erillistä telekameraa, mutta siitä huolimatta kamerasovellus tarjoaa 2x-painikkeen. Mi 10T Pron tapaan 2x on toteutettu rajaamalla suurikokoiselta sensorilta pienempi alue zoomausta varten. Tämä näkyy tavallista digitaalista rajausta suurempana yksityiskohtien määränä.

Myös 2x-tilassa kuvista tulee 27 megapikselin kokoisia ja yleisilmeeltään ne mukailevat hyvin pääkameran kuvia. Yksityiskohtia kuviin kertyy kiitettävästi ja värintoisto on miellyttävää. Perustilan kuviin verrattuna 2x-tilan dynamiikassa on kuitenkin enemmän vaihtelua ja toisinaan haastavammissa tilanteissa kirkkaat alueet voivat jo päivänvalossakin palaa puhki.

Hämärässäkin 2x-tila pitää pintansa ja tuottaa perustilan kanssa samankaltaista jälkeä. Jälleen dynamiikassa on kuitenkin eroja ja 2x-tila polttaa valoisat yksityiskohdat herkemmin puhki.

Kuten yllä mainittiin, Mi 11:n yökuvatila toimii vakioasetuksillaan automaattisesti ja automatiikan toimiminta ei jättänyt moitittavaa. Tila on suhteellisen nopea ottamaan kuvan, mutta kuvan jälkikäsittely ennen seuraavan kuvan ottamisen mahdollisuutta kestää useita sekunteja. Yökuvatila on käytettävissä niin pääkameralla kuin myös ultralaajakulmakameralla. Myös pääkameralta tehtävä 2x-rajaus toimii yökuvatilassa.

Yökuvatila ei pyri luomaan yöstä päivää, vaan sen sijaan se keskittyy parantamaan kuvan kontrastia luoden ilmeeltään miellyttävän luonnollisia lopputuloksia. Käytännössä tila tuottaa lähes poikkeuksetta perustilaa laadukkaampaa jälkeä ja automatiikan pitäminen päällä onkin useimmiten paras ratkaisu, ellei hämärässä ole tarvetta kuvata montaa kuvaa nopeasti, jolloin yökuvatilan käsittelyaika voi olla liian pitkä.

Erityisesti pääkameralla yökuvatila tuottaa todella miellyttävää jälkeä, jossa dynaaminen alue on huomattavasti perustilaa laajempaa. Kaupunkiympäristössäkin kuviin kertyy hyvin yksityiskohtia, kuvat säilyvät eläväisinä ja kirkkaatkaan alueet eivät pala häiritsevästi puhki. Valoakin kuviin tulee huomattavasti lisää ja useimmiten jopa taivaalle tulee jonkin verran väriä umpeen palaneen mustan sijaan. Huomion arvoisena yksityiskohtana yökuvatila valitettavasti korostaa entisestään linssin heijastuksia. 2x-tilan ollessa leikkaus pääkameralta on jälkikin myös yökuvaustilassa samankaltaista.

Ultralaajakulmakameralla yökuvatilan jälki ei ole aivan yhtä luonnollista ja varjoisat alueet voivat edelleen jäädä liian tummiksi, mutta perustilaan nähden parannusta tapahtuu kuitenkin erittäin paljon. Lopputulokset ovat ultralaajakulmakameran yökuvatilassa miellyttäviä ja käytännössä hämärässä tilan käyttäminen onkin ehdottoman suositeltavaa. Jostain syystä yökuvaustilassa ultralaajakulmakameralla oli kuitenkin haasteita punaisten valojen toistossa.

Hyvässä valaistuksessa Mi 11:n 20 megapikselin etukamera tuottaa kiitettävää jälkeä. Värintoisto on miellyttävää, kontrasti luonnollista ja tarkkuus erittäin hyvää. Liiallista käsittelyn jälkeä ei näy millään osa-alueella ja kuva on miellyttävä katsella suuremmaltakin näytöltä. Dynamiikassa on kuitenkin rajansa ja kirkkaassa auringonpaisteessa ulkona otetussa kuvassa taivas palaa voimakkaasti puhki.

Digitaalinen syvyysterävyysefekti toimii etukameralla suhteellisen hyvin, mutta laitojen tunnistuksessa on selvästi haasteita jopa suhteellisen tasamuotoisen pipon kanssa. Valoisassa ympäirstössä pipon ylälaita sekoittuu osin taustalla olevaan puuhun luoden epämääräisen siirtymän terävän ja sumennetun välillä. Myös irtohiukset katoavat taustasumennukseen, mikä on digitaalisen efektin kanssa varsin yleistä.

Hämärässä etukameran suorituskyky heikkenee selvästi. Värintoisto säilyy miellyttävänä ja kuvaan kertyy suhteellisen hyvin valoa, mutta yksityiskohtien määrä vähenee huomattavasti. Lopputulos näyttää jopa aavistuksen ohi tarkennetulta. Kohina kuvassa pysyy hyvin aisoissa, eikä se ole häiritsevää suuremmaltakaan näytöltä tarkastellessa.

Bokeh-efekti toimii hämärässä käytännössä vastaavasti kuin valoisassakin – helpot muodot tunnistuvat hyvin, mutta pipon ylälaidan ja taustalla olevan puun rajat tuottavat haasteita.

Xiaomi mahdollistaa Mi 11:n pääkameralla myös täyden 108 megapikselin kuvien ottamisen. Päivänvalossa täyden resoluution tila tuottaa hyvää jälkeä. Dynamiikka riittää päivänvalossa varjoisaakin aluetta kuvatessa, eikä taivas tai auringon valaisema lumi pääse palamaan puhki. Yksityiskohtia kuvaan kertyy selvästi 27 megapikselin perustilaa enemmän, mikä parantaa myös perustilassa haasteelliseksi todettujen puiden oksistojen piirtoa luonnollisemmaksi.

Valon määrän vähentyessä perustilan useammasta pikselistä luotujen lopputulosten parempi valovoimaisuus ja dynamiikka pääsevät edukseen – värintoisto on eläväisempää ja kuva yleisilmeeltään jopa tarkempi. Valitettavasti kameran suhteellisen vahvan kontrastoimisen myötä varjot tummuvat umpeen myös perustilassa. Yökuvaustila toki parantaisi jälkeä entisestään, eikä se ole käytettävissä 108 megapikselin otoksille. Yksityiskohtiakaan täyden resoluution otos ei enää pimeämmässä onnistuu keräämään 27 megapikselin kuvaa enempää.

Xiaomi Mi 11 kykenee 4K 60 FPS -videokuvaukseen sekä pääkamerallaan että ultralaajakulmakamerallaan, minkä lisäksi pääkameralla on mahdollista kuvata myös 8K 30 FPS tai vaihtoehtoisesti 8K 24 FPS -tasoista videota.

Nykyaikaisisten kuvausresoluutioiden vastapainona Xiaomi tallentaa videoihinsa stereoääntä erityisesti hintatasoonsa nähden luokattoman alhaisella 96 kbit/s bittivirralla. Tarjolla on niin H.264- kuin myös H.265-pakkausmuodot. Myös HDR10+-standardin mukaiselle HDR-kuvaukselle löytyy tuki. HDR-videota tai 8K-videota kuvatessa puhelin pakottaa päälle H.265-pakkauksen.

Video tallentuu eri tarkkuuksilla ja asetuksilla seuraavasti:

  • 8K 30 FPS, H.265, 128 Mbit/s, Main@L6.1@Main
  • 4K 60 FPS, H.264, 62,6 Mbit/s, High@L5.2
  • 4K 60 FPS, H.265, 47,6 Mbit/s, Main@L5.1@Main
  • 4K 30 FPS, H.264, 61,6 Mbit/s, High@L5.1
  • 4K 30 FPS, H.265, 49 Mbit/s, Main@L5.1@Main

Kuvanlaadultaan Mi 11:n pääkameralla kuvattu 4K-video on laadukasta, eikä kuvanlaadussa vaikuttaisi olevan merkittäviä eroja 30 FPS:n ja 60 FPS:n välillä, vaikka bittivirta ei olekaan 60 FPS asetuksella juurikaan korkeampi. Molemmat tilat käyttävät kameran optisen kuvanvakaimen lisäksi myös digitaalista vakainta ja kuvasta tuleekin miellyttävän tasaista, vaikkakaan kaikki kävelystä johtuvat tärinät eivät videosta poistu.

Kameran dynamiikka kuitenkin korostaa jonkin verran tummia alueita, minkä seurauksena varjoista katoaa yksityiskohtia ja kontrasteista tulee aavistuksen todellisuutta räikeämpiä. Muilta osin värintoisto on miellyttävää ja luonnollista. Terävyyden osalta jälki on kohdillaan.

8K 30 FPS -videokuvassa Mi 11 luopuu digitaalisen vakaimen käytöstä, mikä näkyy välittömästi selvästi kiikkerämpänä videokuvana kävellessä kuvatessa. Yksityiskohtia tila kerää ymmärrettävästi 4K-videota enemmän, mutta toisaalta tilan hyödyt jäävät vielä suhteellisen kyseenalaisiksi 8K-näyttöjen vähäisyyden myötä.

Ultralaajakulmakameran 4K 60 FPS -video on myös laadukasta. Valitettavasti videokuva on kuitenkin 4K-resoluutiosta huolimatta huomattavan pehmyttä ja yksityiskohtien määrä on selvästi pääkameraa vähäisempi. Vähäisemmän yksityiskohtamäärän vastapainona digitaalinen kuvanvakain tuottaa pääkameraa vakaampaa jälkeä ja värintoisto on luonnollisempaa, sillä varjoisat alueet eivät tummu pääkameran tavoin tukkoon.

Erillisen telekameran puutteen myötä 2x-tila on rajattu pääkameralta ja se näkyy myös kuvanlaadussa. Yksityiskohtien määrä on perustilaa heikompaa, mutta muilta osin kuvanlaatu on samankaltaista. Kameran optinen kuvanvakain yhdessä elektronisen kuvanvakaimen kanssa tekee suhteellisen hyvää jälkeä tasapainottaakseen liikettä myös zoomatussa tilassa. Ihmeisiin vakain ei kuitenkaan pysty ja 2x-tilassa videota kävellen kuvatessa jälki on varsin kiikkerää.

 

Käyttöjärjestelmä

Xiaomi Mi 11:ssä on Androidin tuorein 11 -versiopäivitys ja kiinalaisvalmistajan oma MIUI 12 -käyttöliittymä. Tietoturvapäivitykset olivat testijaksolla helmikuun tasolla, eli puhelin on ajantasainen. Päivitystuen suhteen Xiaomi on viime aikoina tehnyt positiivisia liikkeitä lisätessään muun muassa Mi 10T:n ja Mi 10T Pron Android Enterprise Recommended -listalle samalla luvaten niille kolmen vuoden tietoturvapäivitykset, mutta valitettavasti Mi 11 ei ainakaan toistaiseksi ole saanut osakseen vastaavaa kohtelua.

Tarkemmin Xiaomilta asiasta tiedustellessa emme saaneet tietoa siitä, onko Mi 11 tulossa joskus kyseiselle listalle, tai mikä Mi 11:n päivitystilanne tulevaisuudessa on, mutta kiinalaisvalmistaja painotti Mi 11:n olevan heidän huippumallinsa ja siten tulevan saamaan päivityksiä parhaimmalla tasolla ja ensimmäisten joukossa. Yleisesti ottaen Xiaomi on tukenut huippumallejaan kohtalaisen hyvin ainakin parin vuoden ajan, mutta virallisen lupauksen saaminen toisi kuluttajalle lisävarmuutta puhelimen tulevaisuuden suhteen.

MIUI-käyttöliittymä peittää totuttuun tapaan vakiokuntoisen Androidin kattavasti alleen ja siten jakanee käyttäjien mielipiteitä. Allekirjoittaneen mieltä lämmittää ilmoitusvalikon palauttaminen takaisin Androidin vakiomalliin Xiaomin oman sijaan, mutta Xiaominkin versio on yhä asetuksista valittavissa siitä pitäville. Muokkaamattoman Androidin peittämisen vastapainona MIUI tarjoaa myös paljon valinnanvaraa, jolla tehdä käyttöliittymästä itselleen mieluisa – sovellukset voi sijoittaa iOS-tyylisesti aloitusnäytölle tai perinteisesti erilliseen valikkoon, teemoja voi muuttaa, kamerareiän voi piilottaa mustan palkin taakse, jolloin näytölle piirretty kuva pysyy rikkomattomana, AMOLEDin kanssa hyvin toimiva ”aina näytössä” -tila, joka näyttää esimerkiksi kellonajan sammutetulla ruudulla, on mukautettavissa ja niin edelleen. Miellyttävänä esteettisenä yksityiskohtana puhelimen kaarevat laidat osaavat toimia ilmoitusledin korvikkeena sykkien väriä ilmoitusten saapuessa.

Valitettavasti käyttöliittymässä on omat ongelmansakin. Pariin kertaan testijakson aikana vastaan tuli myös selviä bugeja. Bugit voivat kuitenkin johtua vielä keskeneräisestä ohjelmistosta, sillä puhelin oli testissä ennen virallista Suomen julkaisua, joten tilanne niiden suhteen voi vielä muuttua. Testijakson aikana aloitusnäytön muokkausnäkymä jäi näykyviin vielä muokkauksen päätyttyä ja poistui vasta uudelleenkäynnistyksellä. Lisäksi asetusvalikon lisäasetusten takaa löytyvä ”Yksikätinen tila” -osio kaatui aina sitä painaessa takaisin asetusten aloitusnäkymään, eikä tilannetta korjannut uudelleenkäynnistyskään. Myös käännösvirheitä käyttöliittymässä on ja esimerkiksi käänteisen langattoman latauksen päälle laittaminen löytyy asetuksista nimellä ”Kumoa langaton lataus”.

Esiasennettuja sovelluksia puhelimessa on Xiaomin omat Laskin, Kello, Ääninauhuri, Näytöntallennin, Skanneri, Lataukset, Kompassi, ShareMe, Palaute & Palvelut, Mi Remote, jotka tuovat käytännössä lisää Googlen vakiokattauksen päälle. Mukana on toki myös perinteiset kiinalaisvalmistajan omat perussovellukset, kuten galleria ja nettiselain, jotka puolestaan ovat päällekkäisiä Googlen esiasennettujen sovellusten kanssa. Kolmannen osapuolen sovelluksista esiasennettuna on Facebook, LinkedIn, Amazon ja Netflix. Xiaomin omia sovelluksia puhelimesta ei valitettavasti ole mahdollista poistaa Mi Remote -kaukosäädinsovellusta lukuun ottamatta, mutta kolmannen osapuolen sovellukset ovat kaikki poistettavissa. Esiasennettujen sovellusten määrä on kokonaisuudessaan suhteellisen suuri ja vaikka Xiaomin omat sovellukset monin osin tuovat lisäominaisuuksia, olisi niiden poistomahdollisuus positiivinen lisä.

Vakioasetuksillaan MIUI 12 käyttää yllättävän raskasta taustasovellusten hallintaa, jonka tavoitteena on todennäköisesti parantaa akunkestoa. Asetusten ollessa vakioasetuksellaan ”MIUI-virransäästössä” eivät sovellukset kykene lähettämään ilmoituksiaan reaaliajassa, vaan esimerkiksi viestintäsovellusten kuten WhatsApp ja Slack viestit tulevat usein selvästi myöhässä isoina paketteina, jolloin puhelin ilmoittaa yhtäkkiä useammasta viestistä. Asettamalla asetuksen ”Ei rajoituksia” -asentoon tilanne pitkälti korjaantuu ja sovellukset toimivat ainakin pääosin normaalisti. Tällaista ei kuitenkaan toivoisi joutuvan tekemään käsin enää lippulaivaluokan puhelimessa.

Kokemuksia vahvasta virranhallinnasta korostaa DontKillMyApp-sovelluksen antama 28 prosentin tulos, joka on huomattavan heikko. Käytännössä kyseinen sovellus asettaa keinotekoisia ”hälytyksiä”, joita se pyrkii herättämään 10 minuutin välein. Testistä saatu lopputulos kertoo kuinka suuri osa hälytyksistä onnistuttiin suorittamaan. 28 prosentin tulos näyttääkin suoraan kuinka paljon Mi 11:n virranhallinta sammuttaa sovelluksia taustalta vakioasetuksillaan ja se selittää myös viestintäsovellusten ilmoitusten ryppäytymisen. Vakioasetuksillaan virranhallinta sai myös Koronavilkku sovelluksen sammumaan taustalla ja kysymään uusiksi oikeuksiaan pysyä päällä.

Muilta osin käyttöliittymä on toimiva. Xiaomi on hionut animaatiot suhteellisen nopeiksi, mikä yhdessä 120 Hz:n nopeuteen yltävän näytön kanssa tarjoaa erittäin sulavan käyttökokemuksen. Sulavaa käyttö oli muutenkin, eikä puhelin käyttöliittymän sisällä liikkuessa havaittavasti hidastellut, kuten toki tuoreimman lippulaivapiirin sisältävältä puhelimelta voi odottaakin. Lippulaivaluokan puhelimelle täysi virallisen päivityslupauksen puute on kuitenkin suuri miinus, minkä lisäksi virranhallinan toiminta on vakioasetuksillaan aivan liian aggressiivista.

 

Suorituskyky

Suorituskyvyn osalta odotukset Xiaomin uutuutta kohtaan olivat korkealla Qualcommin uusimman järjestelmäpiirin myötä ja käytännössä odotukset myös täyttyivät. Snapdragon 888:n siivittämänä puhelin toimi päivittäisissä askareissa erittäin nopeasti ja 120 hertsin näyttö yhdessä Xiaomin MIUI-käyttöliittymään tekemien nopeiden animaatioiden kanssa korosti puhelimen nopeutta entisestään.

Päivittäisessä käytössä puhelimen kanssa ei havaittu minkäänlaisia hidasteluita ja pelaamiseenkin uutuuspiiri riitti odotetusti erinomaisesti. Puhelimen täydellä 1440p-resoluutiolla testikäytössä ajettu PUBG Mobile pyöri sulavasti korkeimmillakin kuvanlaatuasetuksilla. Testijaksolla PUBG Mobilen korkein asetus oli vielä viides, eli Ultra HD, mutta peli mainosti vielä korkeamman UHD-asetuksen olevan matkalla. Pelatessa ja lyhyitä synteettisiä testejä ajaessa puhelin lämpeni käsiin tuntuvasti, muttei kuitenkaan häiritsevästi.

Lämpötiloja testattiin myös kolmella synteettisellä rasitustestillä – CPU:ta rasittavalla puoli tuntia kestävällä CPUThrottlingilla, vastaavasti puolen tunnin mittaisella erittäin raskasta pelikäyttöä simuloivalla GFXBench Manhattan Battery -testillä ja 3DMarkin uudehkolla pelirasitusta simuloivalla Wild Life Stress Test -testillä.

CPUThrottling-testin aikana suorituskyky laski 21 prosenttia, mikä on linjassa muidenkin nykypuhelinten kanssa. GFXBench- ja 3DMark Wild Life Stress Test -grafiikkasuoritustesteissä puhelin puolestaan ylikuumentui ja keskeytti ajon. Lisäksi puhelin itsekin ilmoitti ylikuumentumisesta ja rajoitti mobiilidatan, Wi-Fi:n ja GPS:n toimintaa jäähtyäkseen. Puhelimen pinta myös kuumeni selvästi. Lyhyissä alle kymmenen minuutin käytännön pelitesteissä vastaavan tasoista kuumenemista ei havaittu, mutta synteettisten testien kaatuminen ylikuumenemisen johdosta kertoo selvästi, ettei puhelimen jäähdytyskyvyt ole aivan riittävät piirin täyteen rasitukseen. Esimerkiksi Samsungin Galaxy S21 Ultra selvisi molemmista grafiikkasuorituskykytesteistä läpi, vaikka suorituskyvyn laskua tapahtuikin.

Suorituskykytestien verrokkeina käytimme Samsungin tuoretta Galaxy S21 Ultraa (Exynos 2100), Xiaomin viime syksyn Mi 10T Prota (Snapdragon 865) ja Asuksen ZenFone 7 Prota (Snapdragon 865+).

Pidempikestoisten testien ylikuumenemisestä huolimatta Snapdragon 888 tarjoaa lyhyemmissä rykäyksissä erinomaista suorituskykyä. Xiaomi Mi 11:n Snapdragon 888 pärjäsi erinomaisesti ja laite nousikin io-techin testissä käyneistä Android-puhelimista tehokkaimmaksi ohi aiemmin testatun Samsung Galaxy S21 Ultran. Erot Galaxy S21 Ultraan ovat kuitenkin suhteellisen pienet ja Samsung onkin saanut kirittyä Qualcommia kiinni sitten viime vuoden malliensa. Applen uusimmalle A14-piirille Snapdragon 888 ei suorituskyvyssä edelleenkään synteettisten testien valossa pärjää, mutta Android-maailmassa piiri kuuluu kukkulan huipulle.

Edeltäjäänsä nähden Mi 11 tuo lähinnä huomattavan grafiikkasuorituskykylisän, joskin parannusta pidempikestoisessa rasituksessa syö huomattavasti puhelimen heikohko jäähdytysteho. Käytännön arkipäiväisessä elämässä rasitus kuitenkin harvemmin on yhtä kovaa kuin synteettisissä rasitustesteissä, joten suorituskykyä on luvassa todennäköisesti selvästi edeltäjäänsä enemmän. Toisaalta vastapainona käytännön arkielämässä grafiikkasuorituskyvyn lisäys ei todennäköisesti tule merkittävästi näkymään vasta kuin kenties tulevissa peleissä.

Muilta osin Mi 11:n parannukset edeltäjäänsä ovat maltillisia. Tallennustilan lukunopeudet ovat parantuneet suhteellisen selvästi, mutta vastapainona kirjoitusnopeuksien osalta tulos on uutuudella jopa vähän huonompi. Myös Sunspider testin tuloksissa Mi 11 jää aavistuksen edeltäjäänsä jälkeen.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavan Androbench 5 -testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten suhteessa alhaisempia kuin vakioasetuksilla ajetuissa testeissä.

5G-verkkoja testattiin DNA:n verkossa Oulun keskustan alueella. Perjantai-iltapäivän aikaan 5G-verkossa ajetuissa testeissä puhelin ylsi ensimmäistä kertaa allekirjoittaneen käsissä käyneenä laitteena yli 1 Gbit/s latausnopeuksiin. Samaan aikaan 4G-verkon latausnopeudet jäivät alle 400 Mbit/s tasolle. Totuttuun tapaan 5G-verkkojen nopeus oli hyvin paikkasidonnaista ja jo joidenkin satojen metrien liikkumisella 5G-verkkojen nopeuden sai Oulun ydinkeskustassa tippumaan vajaaseen 200 Mbit/s nopeuteen. Toisaalta samalla 4G-verkkojen nopeus putosi samalla vain reilun 40 Mbit/s tasolle, joten 5G säilyi jatkuvasti nopeampana vaihtoehtona. Lähetysnopeuksien suhteen eroja ei totuttuun tapaan juurikaan ollut ja lähetysnopeuksien voittaja vaihteli testikerroittain.

Akunkesto

Xiaomi Mi 11:n sisällä lepäävän 4600 mAh:n akun myötä odotukset laitteen akunkeston suhteen olivat varovaisen positiiviset. Valitettavasti Mi 10T Prohon nähden akku on kuitenkin pienentynyt, sillä edeltäjä sisälsi 5000 mAh:n akun. Akun pienenemistä ei voi missään nimessä pitää positiivisena kehityssuuntauksena, mutta todennäköisesti se on kompromissi, joka on täytynyt tehdä huomattavan ohuen puhelimen ja kenties myös langattoman latauksen tieltä.

Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä 5G-verkot, mutta suurimman osan ajasta testit tapahtuivat 5G-verkkojen kantaman ulkopuolella.

Käytännössä Mi 11:n akkua ei saatu kertaakaan loppumaan yhden päivän käytöllä ja kahden päivän akunkesto saatiin poikkeuksetta täyteen koko kahden viikon testijakson ajan. Tästä huolimatta akunkesto ei aivan täyttänyt odotuksia ja esimerkiksi Galaxy S21 Ultran näytön päälläoloajoista jäätiin varsin selvästi jälkeen.

Testijakson aikana kokeilimme kaikkia näyttötiloja, jotta saisimme näkemystä niiden vaikutuksesta akunkestoon. Ymmärrettävästi huonoimmat tulokset saavutettiin 1440p-resoluutiolla 120 Hz:n nopeudella, mutta pudotus 1080p-tasolle ei käytännössä vaikuttanut akunkestoon paljoakaan. Akku kesti hieman paremmin, mutta laboratorio-olosuhteiden puuttumisen myötä parannuksen pienuus on niin pieni, että se voi mennä täysin virhemarginaalin piikkiin.

Vastaavasti 1080p 60 Hz -tasolla akku kesti jo havaittavasti paremmin. Edelleenkään ero ei tee akunkestosta poikkeuksellisen hyvää, mutta kuitenkin jo selvästi paremman. Tähän voi liittyä aiemmin mainitut huomiot siitä, että puhelin ei kovinkaan mielellään tunnu pudottavan virkistystaajuuttaan, vaikka se teoriassa siihen kykenisikin. Puhelin siis priorisoi sulavuutta osin akunkeston kustannuksella.

Virkistystaajuudesta riippumatta puhelimen akku kuitenkin tuntui suoriutuvan hieman odotuksia alhaisemmin ja esimerkiksi 1440p-resoluutiolla 120 Hz:n virkistystaajuudella näytön päälläoloaikojan vaikutus akunkestoon oli vähäisempi kuin allekirjoittanut olisi kenties odottanut. Reilun 4 tunnin näytön päälläoloajoilla pääosion kotioloissa ollessa puhelimen akussa oli kahden päivän jälkeen jäljellä 15 prosenttia. Vastaavasti ulkona lenkkeilyä ja enemmän Bluetooth-yhteyden yli Spotifyn kuuntelua sisältäneet kaksi päivää vain reilun 3 tunnin näytön päälläoloajoilla pudottivat akun 6 prosenttiin. Puhelimen akunkulutus näytön ollessa sammuksissa vaikuttaisikin aavistuksen korkealta. Teoriassa tämä voi parantua tulevaisuudessa sovelluspäivitysten myötä.

Synteettiset suorituskykytestit söivät myös erittäin paljon akkua ja noin puolentoista tunnin testien seurauksena puhelimesta kului akkua jopa yli 40 prosenttia. Tämä näkyy akkutilastograafissa alle kolmen tunnin näytön päälläoloaikoina kahden päivän akunkestoa merkkaavissa punaisissa pisteissä. Käytännössä akun joutui lataamaan tuolloin jo noin kello kuusi illalla. Kokonaisuudessaan Mi 11:n akunkesto ei missään nimessä ole poikkeuksellisen huono, mutta erityisesti käyttöliittymän voimakas virranhallinta huomioiden akunkesto osoittautui testijakson puitteissa pienoiseksi pettymykseksi.

Testijaksolla puhelimen käyttöön kuului muun muassa WhatsApp-, Telegram- ja Slack-viestitteylä, internetselaamista, kameran käyttöä, musiikin kuuntelua Bluetooth-kuulokkeista ja YouTube-videoiden katselua. Mobiiliverkkoyhteydet, Bluetooth, WLAN ja synkronoinnit olivat testijakson aikana jatkuvasti päällä. Lisäksi puhelimeen oli jatkuvasti yhdistettynä älykello. Käyttöjärjestelmän teema oli suurimman osan ajasta vakioasetuksellaan vaaleana.

Xiaomi Mi 11 tukee maksimissaan 55 watin pikalatausta mukana toimitettavalla verkkovirta-adapterilla. Tyhjästä täyteen lataaminen kestää testiemme mukaan hieman vajaan tunnin (57 min), mikä ei enää nykypäivänä yllä aivan markkinoiden parhaimmistoon esimerkiksi OnePlus 8T:n täyttyessä jo alle 40 minuutissa. Tästä huolimatta alle tunnissa akun lataaminen on hyvä suoritus.

Plussaa Mi 11 ansaitsee myös hyvästä tuestaan USB PD ja Quaclomm QC -standardeille. Esimerkiksi iPad Pron 18 watin laturi tunnistuu puhelimelle pikalatausta tukevana. Langattoman latauksen nopeutta emme päässeet testaamaan Xiaomin oman langattoman laturin puutteen myötä, mutta Qi-standardin 10 watin langattomalla laturilla puhelin latautuu ongelmitta.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Xiaomin Mi 11 on mielenkiintoinen ja monin puolin onnistunut kohtalaisen edullinen lippulaivapuhelin, jolla on kuitenkin myös omat ristiriitaisuutensa. Ensimmäisenä silmään pistää puoli vuotta sitten julkaistuun Mi 10T Prohon nähden peräti 200 euroa noussut hinta, joka on kuitenkin osin perusteltavissa parantuneilla ominaisuuksilla.

Mi 10T Prohon nähden noussut hinta on jossain määrin perusteltavissa jo heti puhelinta käteen ottaessa – Mi 11:n muotoilu on erittäin modernin näköistä, minkä lisäksi ohut, joka suuntaan pyöristetty laite on käsissä todella laadukkaan ja miellyttävän tuntuinen. Valitettavasti pyöristykset ja ohuus aiheuttavat haasteensakin, sillä puhelimen pitäminen vaakatasossa on suhteellisen haastavaa ilman, että näyttö rekisteröi haamukosketuksia sivunsa taitoksilla.

Pelkän muotoilun lisäksi Mi 11:n kuori huokuu laatua myös materiaaleiltaan. Laitetta kiertää alumiininen kehys, takalasi on Corningin Gorilla Glass 5:ttä ja etulasi valmistajan tuoreinta Victus-mallia. Valitettavasti rakenteessa on myös miinuksensa, joita ei tässä hintaluokassa enää haluaisi nähdä, sillä laitteella ei ole IP-luokitusta, eikä Xiaomi myöskään lupaa minkäänlaista roiskesuojaustakaan.

Hinnan noususta huolimatta Mi 11:n näytön virkistystaajuus on ottanut jopa takapakkia Mi 10T Prohon nähden. 144 Hz:n sijaan uutuus yltää vain 120 hertsiin, mutta toisaalta vastapainona näytön resoluutio on nostettu 1440p-tasolle saakka ja teknologia on vaihtunut IPS:stä AMOLEDiin. Ainakaan allekirjoittanut ei puhelinkäytössä käytännön eroja 120 ja 144 hertsin välillä huomaa, joten muutosta ei voi pitää ainakaan merkittävänä heikennyksenä.

Uuden vuoden mukana uuteen lippulaivaan on ymmärrettävästi tullut myös uusi järjestelmäpiiri. Snapdragon 888 tarjoaa tämän hetken Android-markkinoiden ehdotonta kärkeä ja Mi 11 nousikin synteettisissä testeissä ohi Galaxy S21 Ultran io-techin testissä käyneistä Android-puhelimista tehokkaimmaksi. Piirin parina on 8 gigatavua RAM-muistia ja 256 gigatavua tallennustilaa, jotka molemmat ovat hyviä lukemia.

Uutuuspiirin myötä 850 euron hintaluokassa Xiaomille selvin vertailukohta on noin 880 euron Samsung Galaxy S21, joka on huomattavasti Mi 11:tä pienempi. Tilanne voi toki muuttua kevään aikana kunhan OnePlus saa uutuusmallistonsa julki. Valitettavasti Snapdragon 888:n hienoutta Mi 11:ssä syö puhelimen jäähdytyksen vajaavaisuus. Prosessorirasituksessa puhelin pitää pintansa hyvin, mutta grafiikkasuorituskyvyssä puhelin kuumenee selvästi ja synteettisissä rasitustesteissä jopa kaatui ylikuumenemisen myötä. Uutuuspiiriä ei siis ole saatu virranhallinnallisesti aivan tasapainoon.

Puhelimelle virtaa syöttää 4600 mAh:n akku, joka on valitettavasti 400 mAh:n pienempi kuin 10T Prossa ollut 5000 mAh:n akku. Siitä huolimatta akku itsessään ei markkinoiden yleiseen normiin nähden ole erityisen pieni, mutta testijaksolla akunkesto osoittautui pienoiseksi pettymykseksi. Puhelin kestää normaalissa käytössä juuri ja juuri kaksi päivää, eikä edes näytön virkistystaajuuden pudottaminen 60 hertsiin auta puhelinta käytännössä mitenkään selviämään yli kolmannen päivän. Yhden päivän yli Mi 11 kestää kuitenkin helposti ja tunnissa akun tyhjästä täyteen lataava pikalataus helpottaa puhelimen täyttämistä nopeasti. Myös langaton lataus on päivittäisessä käytössä mukava lisä. Valitettavasti lataukseen käytettävästä USB-liittimestä on myös annettava miinusta, sillä USB 2.0 -nopeudet eivät missään nimessä ole hyvä suoritus 850 euron puhelimelta enää nykypäivänä.

Kamerajärjestelmän osalta Mi 11 luottaa Mi 10T Prosta tuttuun kamerajärestelmään, mutta kuvien lopputulosten perusteella kameran käsittelyä on selvästi optimoitu. Erityisesti pääkamera tuottaa erittäin hyvää kuvanlaatua, jota parantaa entisestään hämärässä hyvin toimiva automaattinen yökuvatila. Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on valitettavasti 10T Pron tapaan hämärässä heikkoa, mutta päivänvalossa laatua on saatu parannettua ja kuvat ovat hyviä. Hämärää puolestaan parantaa myös ultralaajakulmakameralla erittäin hyvin toimiva yökuvaustila. Makrokamera ei 850 euron hintaluokassa ole erityisen toivottu ominaisuus, mutta Mi 11:ssä se tekee onneksi luokassaan erinomaista jälkeä. Myös telekameran puute tässä hintaluokassa alkaa olla jo selvä miinus.

Edeltäjiensä tapaan Mi 11 ansaitsee edelleen suurimmat miinuksensa käyttöliittymäpuolelta. MIUI 12 -käyttöliittymän ulkonäkö itsessään on makukysymys ja se tarjoaa nykyisin varsin monipuoliset muokkausmahdollisuudet, mistä se ansaitsee jopa kiitosta, mutta valitettavasti valmistaja ei edelleenkään lupaa puhelimelle mitään virallista päivitystukea. Mi 10T Pro on päässyt julkaisunsa jälkeen Android Enterprise Recommended -listalle ja saanut sen myötä kolmen vuoden tietoturvapäivityslupauksen, mutta Mi 11 ei valitettavasti ainakaan vielä kyseisellä listalla ole. 850 euron puhelimelta edes jonkin tasoinen päivityslupaus olisi enemmän kuin toivottavaa. Lisäksi käyttöliittymän virranhallinta on vakioasetuksillaan aivan liian aggressiivista rajoittaen jopa viestintäsovellusten ilmoituksia.

Yhteenvetona Mi 11 on mielenkiintoinen uutuus kiinalaisvalmistajan valikoimiin. Laite tuntuu jo kättelyssä laadukkaalta ja arvokkuutta huokuvalta lippulaivalta, mutta valitettavasti tämä näkyy myös 200 euroa edeltäjästään nousseena hintana. Puhelimen voikin nähdä enemmän seuraajana vuosi sitten julkaistulle Mi 10:lle, johon nähden hinta on jopa edullisempi. 850 euron hinnallakin Mi 11 on varsinkin tämänhetkisessä markkinatilanteessa houkutteleva tuote, sillä Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriä ei juuri kukaan muu vielä tarjoa. Mi 11:llä on kuitenkin heikkoutensakin ja Toimituksen valinta -kunniamainintaa laitteelle ei voi antaa mm. olemattoman päivityslupauksen, heikohkon jäähdytyksen, IP-suojauksen puuttumisen, MIUI:n tarpeettoman aggressiivisen virranhallinan ja siitä huolimatta pienoiseksi pettymykseksi osoittautuneen akunkeston myötä.

Plussaa

  • Laadukas HDR10+:aa tukeva AMOLED-näyttö 120 hertsin päivitysnopeudella
  • Laadukas ja miellyttävän tuntuinen rakenne
  • Näytön kokoon nähden pienehköt ulkomitat
  • 55 watin pikalataus
  • Erittäin sulava käyttökokemus
  • Suorituskykyinen Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri
  • 50 W langaton pikalataus

Miinusta

  • Hinnannousu edeltäjäänsä nähden varauksin
  • Akunkesto varauksin
  • Käyttöliittymän erittäin voimakas virranhallinta ja taustasovellusten sulkeminen
  • USB-liitäntä tukee vain USB 2.0 -nopeuksia
  • Jäähdytysteho pitkäkestoisessa grafiikkarasituksessa
  • Ei virallista IP-luokitusta
  • Valmistaja ei anna virallista päivityslupausta

Huomionarvoista

  • Puhelimessa ei ole 3,5 mm ääniliitäntää
  • Puhelimessa ei ole muistikorttipaikkaa
  • Vahvasti pyöristetty näyttö yhdessä pyöristetyn takakuoren kanssa voi hankaloittaa puhelimen käyttöä vaakatasossa

 

This site uses XenWord.
;