
Asus julkaisi markkinoille tämän vuoden heinäkuussa ensimmäisen 144 hertsin virkistystaajuuteen yltävän 4K UHD- eli 3840×2160-resoluution näyttönsä. 27-tuumaisella IPS-paneelilla varustetun ROG Swift PG27UQ -mallisen näytön ominaisuuslistasta löytyy korkean virkistystaajuuden lisäksi muun muassa HDR- sekä G-Sync-tuki ja neljän millisekunnin vasteaika.
Otamme tässä artikkelissa selvää, mistä tässä 2600 euron hintalapulla varustetussa näytössä on oikein kyse ja mittaamme näytön ominaisuudet Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteilla. Emme ole io-techissä aiemmin testanneet näyttöjä, joten tämä artikkeli toimii samalla myös pelinavauksena kyseisellä osa-alueella.
27-tuumainen 4K UHD 144 Hz -näyttöpaneeli on AU Optronicsin käsialaa ja tuettuna on NVIDIAn G-Sync-ominaisuus. Ensimmäisenä paneeli on käytössä Asuksen ja Acerin lippulaivapelinäytöissä. Näytön LED-taustavalaistus on jaettu 384 alueeseen, joita voidaan ohjata paremman kontrastin ja mustemman mustan saavuttamiseksi. Lisäksi alueellisen taustavalaistuksen ansiosta näytön valotasaisuus on erittäin hyvä ja Quantum Dot- eli kvanttipisteteknologia ja tarkemmin ottaen QDEF-kalvo (Quantum Dot Enhancement Film) mahdollistaa tuen elokuvien käyttämälle DCI-P3-väriavaruudelle.
Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko
- Paneelin koko: 27″ (16:9)
- Natiiviresoluutio: 4K Ultra HD (3840 x 2160)
- Virkistystaajuus: 120 Hz (144 Hz ylikellotettuna)
- Taustavalaistus: 384 säädettävää LED-aluetta (Full-array local dimming)
- Vasteaika: 4 ms
- VESA DisplayHDR: 1000
- Ulkomitat (ilman jalkaa): 63,4 x 38,1 x 9,4 cm
- Paino: 9,2 kg
- Takuu: Onsite swap 36 kk
Asus tarjoaa PG27UQ:lle kolmen vuoden onsite swap -takuun, joka tarkoittaa että viallinen näyttö tullaan vaihtamaan kotiin. Lisäksi takuu kattaa kolmen vuoden ajan näyttöpaneelissa kaikki jumiutuneeet värilliset pikselit ja yli viisi kuollutta pikseliä.
Näyttö seisoo Asuksen uusimmista näyttömalleista tutulla kolmijalalla, jonka alaosa on metallia ja runko-osa muovia. Keskellä jalkaa on kolo, joka auttaa johtojenhallinnassa. Näyttö on poikkeuksellisesti aktiivisesti jäähdytetty tuulettimella, jonka melu on selkeästi kuultavissa hiljaisessa tilassa. Tuulettimen pitämä ääni ei ole kovinkaan häiritsevä, mutta asiasta on syytä mainita hiljaisuutta arvostaville käyttäjille.
Pöydällä seisoessaan 27-tuumainen näyttö vie leveyssuunnassa tilaa noin 63 cm ja syvyys jalkoineen on noin 29,5 cm. Paneelin reunat ovat sivuilta 1,5 cm leveät ja ylä- ja alaosasta 2 cm leveät. Näytön korkeutta säädettäessä paneelin keskiosa on alimmassa asennossa 25 cm korkeudella ja ylimmässä asennossa 35 cm korkeudella, joten säätövaraa korkeussuunnassa on noin 10 cm verran. Näytön kääntymiskulma (pivot) on 90 astetta, kääntökulma (swivel) 35 astetta ja kallistuskulma (tilt) -5 asteesta +20 asteeseen.
Näytön takaosasta löytyy suurehko RGB-valaistu ROG-logo, jonka värejä voidaan hallita näytön omista valikoista tai Aura Sync -ohjelmistolla. Tämän lisäksi logo voidaan heijastaa punaisena myös jalustan alle sekä seinään tai kattoon jalustan päällä olevan säädettävän kytkimen avulla. Kaikki valot ovat myös erikseen kytkettävissä päälle tai pois.
Näytön valikkoja hallitaan takaosasta löytyvillä napeilla ja ohjaussauvalla, jotka testien aikaisen käyttökokemuksen perusteella toimivat hyvin. Liitinosastolta löytyy yksi DisplayPort 1.4- ja yksi HDMI 2.0 -näyttöliitin, 3,5 mm kuulokeliitäntä, kaksi USB 3.0 Type-A porttia, yksi USB 3.0 Type -B sekä virtaliitin.
Näytön valikoista voidaan säätää kirkkauden ja kontrastin lisäksi mm. sinisen valon tasoa, jonka on tarkoitus vähentää silmiin kohdistuvaa rasitusta. Valikoiden kautta kytketään myös päälle tai pois päältä ylikellotettu 144 hertsin virkistystaajuus. Valikoista löytyy myös kuusi eri GameVisual-esiasetusta eri käyttötarkoituksia varten, joista oletuksena päällä on Racing Mode. Kaiken tämän lisäksi valikoista löytyy vielä GamePlus-ominaisuudet eli FPS-mittari, ajastin, tähtäin sekä näyttöjen kohdistus, joista viimeisimmästä voi olla hyötyä useamman näytön kokoonpanoissa.
Mittaus- ja testitulokset
Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin Spyder 5 Elitellä paitsi kontrastisuhde, johon käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi.
Koska kyseessä on io-techin ensimmäinen puhtaasti näyttöön perehtyvä artikkeli, vertailukohtia mittausten osalta ei vielä ole tarjolla. PG27UQ toimitetaan tehtaalla valmiiksi kalibroituna ja se voidaan todeta myös testituloksista. Ajoimme siis samat testit tehdasasetuksilla sekä suorittamamme näyttökalibroinnin jälkeen. Tulokset eivät tämän näytön kohdalla kalibroinnin jälkeen juurikaan muuttuneet, joten alla olevat mittaustulokset ovat ajettu tehdasasetuksilla ja samalla tulokset kuvastavat hyvin pitkälle sitä, mitä kuluttaja saa katsottavaksi suoraan myyntipaketista.
Värintoistoalue
Värintoistoaluemittauksessa (Gamut) mitataan kaikki näytön toistamat värisävyt eli laitteen väriavaruus. Niinsanottu sRGB-värialue (kuvissa yllä kuvattuna vihreällä kolmiolla) on yleisin näyttöjen ja digikameroiden käyttämä väriprofiili, kun taas AdobeRGB on suunniteltu kattamaan mahdollisimman hyvin kaikki CMYK-tulostuksen värisävyt (kuvattu kuvissa violetilla kolmiolla). CMYK-väriavaruutta käytetään yleensä tulosteiden ja painettavan aineiston kuvankäsittelyssä. PG27UQ toistaa RGB-värialuetta 99 % tarkkuudella, jonka lisäksi näytöstä löytyy myös erillinen Wide Gamut -asetus, joka pyrkii toistamaan värit mahdollisimman lähelle AdobeRGB-väriavaruutta ja onnistuukin tässä oikein hyvin 98 % tarkkuudella. Ilman kyseisen asetuksen käyttöönottoa AdobeRGB-värialue jää 75 %:iin.
Gammavastaavuus
Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Windows-ympäristössä oletusgamman arvo on 2,2, kun taas Mac OS:ssä se on 1,8. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2. PG27UQ:ssa on viisi eri gamma-asetusta (1,8, 2,0, 2,2, 2,4 & 2,6). Mittaustuloksissa jokainen gamma-arvo oli 0,1 yläkanttiin eli esimerkiksi gamma-arvolla 2,2 tulokseksi saatiin 2,3. Mittausten perusteella voidaan kuitenkin todeta, että näytön gammavastaavuus on hyvä.
Väritarkkuus
Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Arvon ollessa pienempi kuin yksi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 5, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti. Turkoosin värin tarkkuus ampui hieman yli viiden Delta-E:n 5,6 arvolla, mutta PG27UQ:n Delta-E keskiarvo oli 1,28, jota voidaan pitää erittäin hyvänä tuloksena.
Kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso
Näytön kirkkaus on tehdasasetuksilla säädetty 80 %:iin, jolloin mitattu luminanssi eli valon voimakkuus oli 300 kandelaa per neliömetri (
PG27UQ:n VESA DisplayHDR -standardin mukainen kategoria on 1000.
Valovuoto
PG27UQ on varustettu 384 alueeseen jaetulla LED-taustavalaistuksella, jota voidaan dynaamisesti ohjata paremman kontrastin ja mustemman mustan saavuttamiseksi. Ominaisuuden virallinen nimi on Local Dimming tai tarkemmin ottaen Full-array local dimming eli FALD, mutta Asus on nimennyt sen OSD-valikkoonsa Variable Backlight -nimellä. Ominaisuus on vakiona käytössä ja kuten yllä olevista kameralla otetuista kuvista voidaan todeta, sen avulla saavutetaan lähes täysin musta musta. Paneelin reunoilla ei silmämääräisesti havaittu pimeässä merkittäviä valovuotoja
Väritasaisuus
Näytön väritasaisuudella ilmaistaan kuinka hyvin näyttöpaneelin eri osat toistavat värejä Delta-E-arvoon nähden. Testaamamme PG27UQ-näyttöpaneelin yläosassa on havaittavissa selkeää poikkeamaa erityisesti vasemmassa ylänurkassa 9,3 Delta-E-lukemalla, kun näytön kirkkaus oli säädetty 100 prosenttiin. Poikkeama pienenee alle viiteen näytön kirkkautta laskemalla. Selkeistä mittaustuloksista huolimatta testien aikana tätä ilmiötä ei kuitenkaan ollut helposti silmin havaittavissa.
Valotasaisuus
Valotasaisuudella ilmaistaan näyttöpaneelin kirkkauden tasaisuutta sen eri osissa. Tästä testistä PG27UQ suoriutui alueellisen taustavalaistuksensa ansiosta erinomaisesti, suurimpien erojen ollessa alle 10 % luokkaa.
Tehonkulutus
Mittasimme näytön tehonkulutusta seinästä Etech PM-300 -mittarilla neljässä eri tilassa eli täysin mustalla näytöllä 0 % kirkkaudella, täysin valkoisella näytöllä 100 % kirkkaudella, Windowsin työpöydällä 80 % kirkkaudella (tehdasasetus) sekä Battlefield 1 -pelissä 4K UHD -resoluutiolla HDR- ja G-Sync-ominaisuudet päällä. Pelatessa tehonkulutus vaihteli ruudun tapahtumista riippuen melko paljon, joten pyrimme löytämään mahdollisimman kirkkaan kohdan pelistä, jossa suoritimme mittauksen. PG27UQ:n aktiivijäähdytys sekä HDR- ja G-Sync-ominaisuudet näkyivät selvästi tuloksissa 90 watin tehonkulutuksella.
Asus ROG PG27UQ vs Asus MG24U
Ajoimme mittaukset vertailun vuoksi myös Asuksen 24-tuumaisella IPS-paneelilla varustetulla 4K UHD-resoluution pelinäytöllä. Siinä missä 2600 euron ROG Swift PG27U edustaa Asuksen kalleinta 4K UHD -lippulaivanäyttöä, MG24U edustaa noin 500 euron hinnallaan toista ääripäätä. Kolme tuumaa pienemmän paneelin lisäksi maksimivirkistystaajuus on 60 hertsiä sekä HDR- ja G-Sync-tuki puuttuvat.
Tulemme jatkossa täydentämään taulukoita aina, kun testaamme io-techissä uusia näyttöjä. Kontrastisuhteen ja mustan tason tulokset PG27UQ:n kohdalla on mitattu ilman dynaamista taustavaloa, vaikka kyseinen ominaisuus on yksi merkittävä tekijä näytön hinnassa, jotta testitulokset pysyvät vertailukelpoisina muiden näyttöjen kanssa.
Asus ROG PG27UQ:sta löytyy kaksi eri asetusta väriavaruuden osalta, MG24U:ssa väriavaruutta ei saa vaihdettua. Normaalitilassa PG27UQ:n väriavaruus kattoi 99% prosenttia sRGB:stä ja MG24U:n täydet 100 %.
Kun PG27UQ asetettiin Wide Gamut -tilaan, se kattoi 98 % AdobeRGB-väriavaruudesta, kun MG24U jäi 80 %:iin.
Molempien näyttöjen paneelit olivat värintoistotarkkuudeltaan hyvää tasoa Delta-E-keskiarvon ollessa alle kaksi.
PG27UQ:n maksimikirkkaudeksi mitattiin 378,3 cd/m² eli se oli noin 27 % kirkkaampi kuin MG24U.
Molempien näyttöjen kontrastisuhde mitattiin reiluun 1000:1:een. Dynaamisella taustavalolla PG27UQ:n kontrastisuhde nousi 6900:1:een.
Näyttöjen mustan luminanssi mitattiin kirkkauden ollessa 100 %. MG24U:n musta oli hieman PG27UQ:ta mustempi. Dynaamisella taustavalolla PG27UQ:n mustan arvo tippui erittäin alas 0,17 cd/m²:een.
Vertailun tehonkulutus mitattiin työpöytätilassa näytön tehdasasetuksien kirkkaudella, joka PG27UQ:lla on 80 % ja MG24U:lla 90 %. PG27UQ:n tehonkulutus oli 49 % MG24U:ta korkeampi.
Valotasaisuudessa PG27UQ on huomattavasti parempi MG24U:n monin paikoin yli 15 % eroavaisuuksiin nähden. Väritasaisuudessa taas MG24U suoriutuu keskimäärin PG27UQ:ta paremmin suurimman eroavaisuuden ollessa alle neljän Delta-E:n.
PG27UQ:n paneelissa reunoilla ei silmämääräisesti havaittu pimeässä merkittäviä valovuotoja, kun taas MG24U:n vasemmassa ylänurkassa valovuotoa oli selvästi näkyvillä.
4K UHD ja 144Hz
Tämän hetkisen DisplayPort 1.4 -standardin kaistanleveys on 25,92 gigabittiä sekunnissa ja se aiheuttaa pullonkaulan PG27UQ:n maksimipotentiaalille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että käytettäessä 10-bittistä väriavaruutta (High Dynamic Range eli HDR) ja 4K UHD -resoluutiota, maksimivirkistystaajuus on 98 hertsiä. 8-bittisellä väriavaruudella (Standard Dynamic Range eli SDR) ja 4K UHD -resoluutiolla maksimivirkistystaajuus on 120 hertsiä. Kun käytössä on 144 hertsin virkistystaajuus ja 4K UHD -resoluutio, käytössä voi olla 10-bittinen väriavaruus, mutta kuvan väri-informaatio joudutaan joka tapauksessa pudottamaan 4:2:2-alinäytteistykselle, jossa vaakasuuntainen väri-informaatio on puolitettu värisyvyydestä riippumatta.
Emme pystyneet silmämääräisesti huomaamaan alinäytteistetyssä kuvassa pelien aikana mitään eroa, mutta esimerkiksi työpöytäkäytössä sen huomasi pikakuvakkeiden tekstien kellertymisenä. Huomattavin seikka on siis se, että vaikka näytön ominaisuuksissa listataan 4K UHD, HDR ja 144 hertsin virkistystaajuus, todellisuudessa DisplayPort 1.4 -standardin kaistanleveys ei yksinkertaisesti riitä 4K UHD -resoluutiolla ja 144 hertsin virkistystaajuudella tuottamaan kuvaa täydellisellä väri-informaatiolla edes 8-bittisellä väriavaruudella.
Tulevan DisplayPort-standardin (1.5?) kaistanleveyden pitäisi tulla kattamaan täydellinen väri-informaatio 10-bittisellä väriavaruudella (HDR) 4K UHD -resoluutiolla 180 hertsin virkistystaajuudella ja 8-bittisellä väriavaruudella 200 hertsin virkistystaajuudella. Tämä uuden version piti tulla alunperin julki jo vuonna 2017, mutta tällä hetkellä varmaa tietoa julkaisuajankohdasta ei ole.
Loppuyhteenveto
Asus Swift ROG PG27UQ:n näyttöpaneeli on erittäin laadukas väritarkkuudeltaan ja 384 alueeseen jaettu LED-taustavalaisu mahdollistaa erittäin tasaisen valotasaisuuden, hyvän kontrastisuhteen ja erittäin mustan mustan. Mitattu väriavaruus on sRGB:n kohdalla oli 99 % ja valikoista löytyy myös erillinen Wide Gamut -tila, jonka avulla päästään lähelle (98 %) AdobeRGB:n väriavaruutta. Näyttö toimitetaan tehtaalta kalibroituna, eikä testiemme perusteella erillisellä kalibroinnilla saavutettu juuri mitään hyötyjä. Paneelin ainoa suurempi heikkous oli väritasaisuus, joka varsinkin korkeilla kirkkauksilla heitti näytön yläreunassa melko paljon. Silmiin nähtävää eroa ei pelatessa kuitenkaan huomattu. Vaikka PG27UQ on brändätty ROG-pelinäytöksi, se soveltuu myös ammattimaisempaan kuvien ja videoiden kanssa työskentelyyn paneelinsa suorityskyvyn puolesta. Tosin 4K UHD -resoluutio ei pääse 27-tuumaisesessa näytössä kunnolla oikeuksiinsa ja näyttökoko saisikin olla huomattavasti isompi.
Uusimmilla hittipeleillä 4K UHD -resoluutiolla ja parhaimmilla kuvanlaatuasetuksilla pelaaminen niin, että ruudunpäivitysnopeus nousee yli 60 FPS:ään vaatii tällä hetkellä vähintään GeForce RTX 2080 -sarjan näytönohjaimen ja silloinkin ruudunpäivitysnopeus on todennäköisesti pelistä riippuen alle 100 FPS. Suorituskyvyn osalta PG27UQ -näytön kohdalla suurin kysymys onkin, kannattaako maksaa 2600 euroa 144 hertsin virkistystaajuudesta ja HDR-tuesta, jota tällä hetkellä tukee vain kourallinen pelejä, kun saman kokoluokan 60 hertsin 4K UHD -näyttöjä on saatavilla jopa yli 2000 euroa halvemmalla.
Swift ROG PG27UQ on kaikin puolin laadukas näyttö, mutta puhtaasti pelaamiseen sen hinta on valitettavasti tällä hetkellä aivan liian korkea ja DisplayPort 1.4 -standardin kaistanleveys kaikenlisäksi rajoittaa väri-informaatiota yli 100 hertsin virkistystaajuuksilla, jotka ovat näytön avainominaisuus. Kolmen vuoden onsite swap -takuu ja jumiutuneiden tai kuolleiden pikseleiden takuukäytäntö ovat kuitenkin erittäin arvokas lisäetu kuluttajalle.
- Laadukas näyttöpaneeli
- 144 hertsin virkistystaajuus 4K UHD -resoluutiolla
- NVIDIA G-Sync -tuki
- HDR-tuki
- Jalassa hyvät säätömahdollisuudet
- Toimitetaan kalibroituna
- Takuu
Huonoa
- Posketon hinta
- Alinäytteistetty väri-informaatio 4K UHD -resoluutiolla korkeilla virkistystaajuuksilla (DisplayPort 1.4 -standardin rajoitus)
- Tuulettimen ääni mahdollisesti häiritsevä
- Korkea tehonkulutus
Mun mielestä hyvä suunta. Vielä kun olisi ollut tarkemmin infoa HDR moodeista ja siitä kantsiiko moisia käyttää (ja kuinka vaikeaa niiden välillä vempulointi windowsissa on), niin peleissä kuin videoissa niin avot. Olisi mielestäni paljon mielenkiintoisempaa lueskella kuin jokaisessa monitoriartikkelissa olevat: "näyttö osaa 77% adobergb:stä, widegamma päällä 99%"- testit.
Tätä olin tulossa juuri itsekin mainitsemaan.
Jep, tuuletin pyörii vakionopeudella 24/7 näytön ollessa päällä ja vielä jonkun aikaa sen jälkeenkin kun näyttö sammutetaan.
Tämä muuten pitää paikkaansa eli tosiaan 1440p-resoluutiolla 144 Hz tarjolla on vain 4:2:2-alinäytteistys.
Korjattu tuonne aiempaan vastaukseen.
Ihan hyviä huomioita. Tulevaisuudessa on varmasti helpompi keskittyä näyttökohtaisiin detaljeihin ja ominaisuuksiin, nyt kun on ensin saat yleisesti testirutiinit luotua ja perehdyttyä syvemmin aihepiiriin. Suoraan ei voi oikein sukeltaa yksityiskohtiin ja jättää perusjuttuja kuten väriavaruuksia testaamatta.
Mielestäni laadukas artikkeli ja kiitos siitä.
Itse odotan 27″ näyttöä G-Sync tuella ja 2K resoluutiolla. Kuten tässäkin artikkelissa todettua, on 4K vielä liian raskas kaikilla harkuilla ja sulavalla ruudunpäivitysnopeudella nykyisille näytönohjaimille. 2K ja 27″ ovat optimi ja toivottavasti tällaisia testejä tulee IO-Techille.
Hyvä artikkeli, kiitos 🙂 Lisänä voisi olla vaikka subjektiiviset arviot input lagista ja ghostingista. Jos niitä ei ole havaittavasti niin voisihan senkin mainita. Myös skaalauksesta pienemmille resoille voisi olla jotain mainintaa, tätä ei vaan taida pystyä mittaamaan mutta sanallisesti kuvata onko hyvä/huono vai jotain siltä väliltä. Toki tämän hintaisessa näytössä ei ole syytä olettaa muuta kuin että se toimii hyvin 😀
Noitahan on maailma täynnä, mutta suosittelen 34" masterrace-näyttöä.:tup:
Höh. esim Forza horizon 4 ja Doom 4k:na pyörii kyllä vallan hyvin rtx2080 ti:llä ja varmasti olisi iloa yli 60 Hz tiloista. Vaan kun hinta on liikaa ja näyttö pitäisi meteliäkin niin ei kiitos. Mulle saa luvan riittää nyt Dellin 27" 60 Hz 4k ips. Ainaki oli halpa (torista 210 eur) ja värit on hyvät.
4klla kaikki on vaan skarpimpaa. Tekstuureista nousee uusia yksityiskohtia esiin. 4k:hon tottuneena 1440p 165Hz on kyllä sulavaa, mutta suttuista.Yksityiskohdat jäävät suttuun.
Toki sekin ehkä vaikuttaa omiin mieltymyksiin että Dellin 4k ips vaikuttaa voittajalta ips glow lotossa kun taas Asuksen 2k 165Hz ips sai loistavan tyhjän arvan siinä arvonnassa… molemmat kuitenkin käytössä.
Silti kilpailullisen fps:n peluuseen 4k 60Hz ei ole hyvä. Isommat hertsit auttavat tähtäyksessä. Elämykselliseen maisemapelailuun taas on. Ja ajopeleille mielestäni 60 Hz riittää.
Onko kukaan muu muuten huomannut, miten paljon helpompaa ja tarkempaa kuvankäsittely on isommilla hertseillä?
Esim vapaavalinta lassotyökalun käyttö…
Tietääkö kukaan tällaisen näytön pointtia?
Ymmärrän kyllä premium tuotteet ja ylihinnoittelun, mutta nyt puhutaan näytöstä spekseillä mistä tuota 4K@144hz komboa kukaan ei pysty irtiottamaan millään edes etäisesti modernilla pelillä ja kirsikkana kakun päälle ei tuplahinta vaan 4-5 kertainen hinta. 2600e joka ylittää kaikki absurdismin ylimmätkin rajat. Varmasti aina on pari sekopäätä jotka tämän hommaavat, mutta niitä on tod. näk. niin vähän että epäilyttää aidosti saako ASUS edes kiinteitä R&D, tuotantolinja, markkinointi ja logistiikka kustannuksia kuolletettua.
Ehkä aliarvioin ihmisten hulluuden. Mene ja tiedä.
Itse odottelen näyttöä, joka vastaa kaikkiin käyttötarpeisiin ja jolla voi korvata useamman näytön setin. 4K sekä tarkka värintoisto ja laaja väriavaruus toimistohommiin, graafiseen työskentelyyn ja audiopuuhasteluun, ja korkea virkistystaajuus pelihommiin.
Siitä olen samaa mieltä, että kyseessä on absurdi tuote. Ainakin toistaiseksi rahoilleen saa enemmän vastinetta ostamalla eri näytöt eri käyttötarkoituksiin. Vaikuttaa myös, ettei vielä vähään aikaan tarvitse harkita 1440p@144Hz + 1440p@60Hz -setin korvaamista yhdellä näytöllä, joka täyttäisi kaikki edellämainitut kriteerit.
et suosittele :tdown:
27" 240hz :hungry:
Tästä kirjoitetaan, puhutaan. Jotkut harvat, ne samat jotka ostavat 2080TI 1500€+ hintaan ennakkotilaten tai omistavat "pääkoneessa" jo 8K näytön saattavat hankkia tuollaisen että on yksi juttu lisää minkä voi kasuaalisti heittää keskusteluun kavereiden kanssa.
Muut ihmiset odottavat että hinnat tippuvat tuonne ~500€ paikkeille ja ostavat uuden näytön sitten, kun se loppu kone heillä maksaa kuitenkin ~1000€. Mutta jos se pelkkä koneen näytönohjainkin yksinään maksaa 1500€ ja niitä on ostettu 2x miksi ei sitten laittaisi noin 5000€ 8K näyttöön tai 2500€ 4K näyttöön?
Tämä siis ns. tavallisen kuluttajan näkökulmasta. Sitten on aina yritykset ja ammattilaiset jotka ostavat noita useistakin syistä. Voidaan testata tulevaa (heille jopa halvalla, jos näyttö maksaa "vain" 5000€ tai 2x näytönohjainta 3000€ se on halpa) tai joku toimitusjohtaja haluaa nyt vaan "parhaan mitä rahalla saa" ettei niin harmita sihteerin tehokas kone tjsp.
Itselleni tuossa kiinnostaisi nimenomaan FALD. Se 4k nyt tuntuu turhalle, mutta olisi tosi nasta saada joku päivä näyttö joka nyt edes jotenkin osaisi mustia toistaa. Niitä on jäänyt kaipaamaan CRT-maailmasta. Eihän tämä nyt siihen pääse, mutta jotenkin olisi kiva nähdä livenä että kuinka lähelle. Jos se pääsisi niin silloin voisi lompakkoa avautua, varsinkin jos HDR-greidaus myös toimisi Resolvessa yms.
Pakko palata ketjuun kun sekosin ja ostin sitten tämän monitorin veljen eli Acer X27:n ja tässä siitä nopea fiilistely:
Jopas näyttää hyvälle! FALD on yllättävän kova noiden mustien kanssa eikä halo efektikään niin häiritsevä ole kuin joistakin videoista voi saada käsityksen. Matalammilla kirkkauksilla sitä ei oikeastaan edes huomaa ja mustat lähentelevät täysin mustia. Tämä on sitä mitä hain ja olen tyytyväinen! Pari ensimmäistä päivää on mennyt vain kuvan ihailussa. Valokuvien käsittelykin sai ihan toista otetta kun nyt tekee mieli antaa mustien mennä alas kun aiemmin niitä automaattisesti nosti kun ei se monitori kuitenkaan osannut niitä toistaa.
Pubgista tuli kana haettua ja 120fps toimii hyvin. 4k on yllättävän paljon smoothimpi kuin 1440p samassa 27" koossa. Inputlagi ihan snadisti isompi kuin edellisessä Acer XB27HU monitorissa, eli ei competitive pelaamiseen mutta kyllä tälläkin on tullut headshotteja kulmien takaa haettua. Pubgissa muuten joku gsync bugi kun alt-tabbauksen jälkeen aina vähän tökkii kunnes heittää alt-enterin kerran jolloin taas on smoothia. Outoa.
Mitään syytä 144fps moodiin ei ole, edes HDR videoiden kanssa. HDR on muutenkin vähän diibadaabaa itselleni (mitä nyt youtubesta ihastelin ne perusklipit), mutta vanhojen pelienkin pelaaminen niin että kontrasti futaa on sitä mitä hain. SDR moodissa monitori toimii erittäin hyvin. Pientä väripoikkeamaa reunoilla, mutta muuten kaikki on kondiksessa.
Ilmeisesti tällähetkellä kuluttajille tai edes semi-ammattilaisille ei ole mitään keinoa greidata videota HDR:äksi missään softassa ilman ulkoista monitorointia (mikä on vähän hämäävää todellisuutta), mutta samapa tuo.
Vanha Acerin XB27HU on siirretty nurkkaan häpeämään.
Arvosanaksi 4/5, viimeinen tähti sitten seuraavan sukupolven microled sarjoille.
@HMCIndie
Pitääkös tuo näyttö sitten meteliä? (tuuletin?)