Testissä Asuksen neliytimisellä Ryzen 7 3850H -prosessorilla ja GeForce GTX 1660 Max-Q -näytönohjaimella varustettu edullinen pelikannettava.

Asus toi huhtikuussa markkinoille mielenkiintoisen ROG-sarjan pelikannettavan, joka on varustettu Intelin 8. ja 9. sukupolven Core-mobiiliprosessoreiden sijaan AMD:n Ryzen 7 3750H -prosessorilla. Full HD -resoluution näytön pikseleiden murskaamisesta vastaa vähävirtainen NVIDIAn GeForce GTX 1660 Ti Max-Q -näytönohjain. Vain parin kilon painoinen ja tällä hetkellä Suomessa noin 1500 euron hintainen ROG Zephyrus G  GA502D edustaa pelikannettavien edullisempaa hintaluokkaa.

Tutustumme artikkelissa kannettavan ominaisuuksiin ja suorituskykyyn lämpötila- ja melumittauksia unohtamatta. Vertailukohtana testeissä käytämme viime ja tänä vuonna julkaistuja ja io-techissä aiemmin testattuja MSI GS75 Stealth 8SG-Asus ROG G703GI-, Asus ROG Zephyrus M- ja Asus ROG Strix SCAR II -pelikannettavia. Intelin 8. sukupolven Core -mobiiliprosessorilla ja GeForce GTX 10- ja RTX 20 -sarjan näytönohjaimilla varustetut verrokit ovat kuitenkin huomattavasti kalliimpia ja niiden hintahaarukka on noin 2500-4500 euroa.

Asus ROG Zephyrus G GA502D:n erittäin kapeilla reunuksilla varustettu näyttö on 15,6-tuumainen vIPS-paneeli Full HD -resoluutiolla ja se tukee 120 hertsin virkistystaajuutta. Tallennustilasta vastaa 512 gigatavun M.2 SSD ja keskusmuistia laitteesta löytyy 16 gigatavua.

  • Ulkomitat: 36,0 cm x 25,2 cm x 2,5 cm
  • Paino: 2,1 kg
  • Laturin paino ja johdon pituus: 0,38 kg & 1,8 m

Asus ROG Zephyrus G GA502D:n malli maksaa Suomessa tällä hetkellä noin 1500 euroa.

 

Neliytiminen Ryzen 7 3750H -mobiiliprosessori esiteltiin tammikuussa 2019, se perustuu Zen+-arkkitehtuuriin ja valmistetaan Globalfoundriesin 12 nanometrin prosessilla. SMT-ominaisuuden ansiosta se kykenee käsittelemään samanaikaisesti kahdeksaa säiettä. Prosessorin peruskellotaajuus on 2,3 GHz ja yhdellä ytimellä Boost-taajuus voi nousta maksimissaan 4,0 GHz:iin. Testiin saapunut kannettava oli varustettu kahdella kahdeksan gigatavun DDR4-2400-muistikammalla eli hyödynnettynä oli kahden muistikanavan tarjoama suorituskykuetu.

Prosessoriin on integroitu Radeon RX Vega 10 -grafiikkaohjain, mutta pelisuorituskyvystä vastaa GeForce GTX 1660 Ti -näytönohjaimen Max-Q-mobiiliversio. Turing-arkkitehtuuriin pohjautuvassa TU116-grafiikkapiirissä on käytössä 1536 CUDA-ydintä, se toimii 1140 MHz:n perustaajuudella ja 1335 MHz:n Boost-taajuudella. 192-bittisen muistiväylän jatkeena on kuusi gigatavua GDDR6-näyttömuistia. 60 watin TDP-arvolla varustetun Max-Q-version Boost-taajuus on 525 MHz alhaisempi kuin io-techissä testatussa Asus ROG Strix GeForce GTX 1660 Ti OC -työpöytänäytönohjaimessa (TDP-arvo 115W).

Prosessorin lämpötila nousi 100 % käyttöasteella ja 3750 MHz:n kellotaajuudella Handbrake-rasituksen alussa lähelle 90 astetta, mutta tasoittui muutamassa minuutissa reiluun 70 asteeseen, kun prosessorin kellotaajuus laski noin 3,5 GHz:iin. GeForce GTX 1660 Ti Max-Q -mobiilinäytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila nousi rasituksessa noin 77 asteeseen grafiikkapiirin kellotaajuuden pysyessä noin 1400 MHz:ssä.

Läppärin mattamustasta kannesta löytyy punaisin ledein valaistu ROG-logo ja se kerää itseensä helposti sormenjälkiä. Lämmin ilma puhalletaan ulos laitteen takana ja laitteen oikeassa sivussa olevista ulostuloaukoista. Vasemman kyljen tuuletusaukkoa ei tästä mallista löydy, kuten useista muista Asuksen Zephyrus-malleista.

Mukana toimitettava virtalähde on vain noin 360 gramman painoinen ja sen johdolla on mittaa 1,8 metriä. Virtalähteestä pistokkeeseen kulkeva johto on tosin melko tynkä eli vain 85 cm pitkä. Laturin liitin on sijoitettu laitteen vasempaan kylkeen, josta olemme aikaisemmista artikkeleissa useita kannettavia kritisoineet. Zephyrus G GA502D:n kohdalla sijainti ei ole aivan yhtä kritisoitava, koska vasemman laidan lämpimän ilman ulostuloaukko on jätetty pois.

Huoltoluukkua kannettavasta ei löydy, joten takapuolelta on irrotettava ruuveja yhteensä 15 kappaletta. Sisuksissa päästään käsiksi yhteen ylimääräiseen M.2 SSD -liittimeen ja toiseen laitteen muistikammoista. Toinen muistikammoista sijaitsee emolevyn toisella puolella.

Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen. Lämpimin kohta oli jopa 59,9 astetta rungon yläosassa. Lämpö on onneksi kuitenkin saatu johdettua kohtalaisesti pois näppäimistöltä ja kosketuslevyltä. Laitteen oikeassa kyljessä sijaitseva ilman ulostuloaukko puskee melko lämmintä ilmaa hiirikäteen käytettäessä ulkoista hiirtä (oikea kätiset).

Näppäimistö on tenkeyless eli numeronäppäimistöä ei kannettavasta löydy. Näppäimet ovat mukavan kokoiset ja näppäimistö tukee N-key rolloveria eli kaikki näppäinten yhtäaikaiset painallukset rekisteröidään. Näppäimistön taustavalaistus on hillityn valkoinen ja säädettävissä.

Kosketuslevy on melko kookas, kokonaisuudessaan noin 10,5 x 7,5 cm ja painikkeet ovat integroitu kosketuslevyn alakulmiin.

Kannettavan vasemmasta kyljestä löytyy virtaliitin, RJ-45-verkkoliitin, HDMI-näyttöliitin, USB 3.1-liitin, USB Type-C 3.0 -liitin ja yhdistetty 3,5 mm:n liitin (mikrofonin sisääntulo- ja kuulokkeen lähtöliitäntä). Oikeassa kyljessä sijaitsee kaksi USB 3.1 -liitintä ja Kensington-lukkoportti.

Kannettavan eri toimintoja hallitaan ROG Armoury Crate -ohjelmistolla, jolla voidaan mm. säätää laitteen valaistusta ja säätää suorituskyky-, tehonkulutus- ja melutasosuhteita.

 

Suorituskykytestit

Testeissä keskityttiin vertailemaan kannettavan suorituskykyä prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Vertailukohtina testeissä ovat io-techissä aiemmin 2018 ja 2019 testatut MSI GS75 Stealth 8SG, Asus ROG G703GI-, Asus ROG Zephyrus M- ja Asus ROG Strix SCAR II -pelikannettavat sekä prosessoritesteissä vertailukohtina neliytiminen Core i7-7700K- ja kuusiytiminen Core i7-8700K -työpöytäprosessori.

 

Taustatietoa testeistä

Huom! Kannettavien keskinäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana, sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla. Asus ROG Zephyrus G GA502D:n testejä ajettaessa näytönohjainajurina oli NVIDIAn GeForce 430.86 DCH -versio.

 

Cinebench R15

 

Cinebench-renderöintitestissä Zephyrus G GA502D sijoittui odotetusti vertailun viimeiseksi 714 pisteellä. Vertailun muiden pelikannettavien prosessorit ovat 6-ytimisiä, kun GA502D:n prosessorissa on ytimiä neljä kappaletta.

 

Handbrake 1.2.2

Pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja 4k-videon x264-enkoodauksessa sijoitus oli sama kuin Cinebenchissä 18,1 FPS:n nopeudella.

 

AIDA64 v6.00

Kahta kahdeksan gigatavun muistikampaa ja muistikanavaa hyödyntävän Zephyrus G GA502D:n keskusmuistin luku-, kirjoitus- ja kopiointinopeudet olivat reilun 30000 Mt/s luokkaa.

 

CrystalDiskMark 6.0.2

Tallennusmedioiden lukunopeus oli toistaiseksi io-techissä testatuista pelikannettavista heikoin, kirjoitusnopeuden ollessa kohtainen. Edellisen testaamamme ROG Zephyrus -mallin eli Zephyrus M:n vastaavat luvut olivat 2932 / 1645 Mt/s.

 

Battlefield V

Battlefield V:ssä Zephyrus G GA502D:n keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus ylisi parhailla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla 57 FPS:ään.

 

Shadow of the Tomb Raider

Shadow of the Tomb Raiderissa Zephyrus G GA502D:n keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli parhailla kuvanlaatuasetuksilla 62 FPS:ää.

 

The Witcher 3

The Witcher 3:ssa Zephyrus G GA502D:n keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli parhailla kuvanlaatuasetuksilla 63 FPS:ää.

 

Akkukesto rasituksessa

Akkukesto 3D-rasituksessa (The Witcher 3 -pelissä) oli noin 1,5 tuntia. io-techin testissä olleilla pelikannettavilla ei juurikaan akkukestossa 3D-rasituksessa ole juhlittu, mutta Zephyrus G GA502D pärjäsi hyvin verrokkeihin nähden.

Testasimme myös akkukestoa pyörittämällä 1080p-laatuista videota YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä kokonäytöntilassa. Tässä testissä akun kesto oli testijoukon paras tuloksella 5 tuntia 19 minuuttia.

 

Tehonkulutus ja melumittaukset

Kannettavien tehokulutusta mitattiin seinästä Etech PM-300 -mittarilla ja prosessorirasitus mitattiin Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasitus The Witcher 3 -pelillä.

Asus ROG Zephyrus G GA502D:n tehonkulutus oli toistaiksesi io-techin testaamista pelikannettavista alhaisin. 3D-rasituksessakin tehonkulutus jäi alle 100 wattiin.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasituksessa The Witcher 3 -pelillä. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Melutasomittaukset olivat Zephyrus G GA502D:n kohdalla pettymys. Toivoimme, että 35 watin neliytimisellä Ryzen 7 3750H -prosessorilla ja 60 watin GTX 1660 Ti Max-Q -mobiilinäytönohjaimella varustettu pelikannettava olisi melutasoltaan hieman maltillisempi kuin aiemmin testissä olleet Intelin 6-ytimisillä prosessoreilla varustetut kannettavat. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan Zephyrus G GA502D piti aivan yhtä kovaa meteliä rasituksessa ollen jopa äänekkäämpi.

 

Armoury Crate -profiilien erot

Ajoimme myös muutaman suorituskykytestin Armoury Crate -ohjelmistosta valittavissa olevilla eri profiileilla, jotka säätävät suorituskyky-, tehonkulutus- ja melutasosuhteita.

Lyhytkestoisessa Cinebench R15 -renderöintitestissä Turbo- ja Performance-tilojen suorituskykyero oli noin 10 prosentin luokkaa, kun taas Silent-tilassa suorituskyky laski noin 7 prosenttia Performance-tilaan nähden.

 

Shadow of the Tomb Raiderissa Silent-tilassa suorituskyky laski noin 7 prosenttia Performance-tilaan nähden, kun taas Turbo oli noin 3 % suorituskykyisempi kuin Performance.

Counter Strike: Global Offensiven benchmark-testissä Silent-tilassa tulos oli jopa 62 % heikompi kuin Performance-tilassa.

Melutaso oli Silent-tilassa 3D-rasituksessa todella hiljainen, mutta suorituskyvyn kustannuksella. Performance- ja Turbo -tiloissa melutasot olivat puolestaan todella äänekkäät, toisinsanoen tuulettimet pyörivät maksiminopeudella.

Testien aikana Armoury Crate -ohjelman profiilit vaihtuivat tuntemattomasta syystä. Testien alussa tilat olivat nimeltään Silent, Balanced ja Turbo, mutta Balanced-tila vaihtui jossain vaiheessa Performance-tilaksi. Suorituskykyero tilojen välillä oli melko pieni, emmekä lopulta saaneet selvyyttä, mistä tämä muutos johtui.

 

Näyttötestit

Testasimme pintapuolisesti kannettavan näyttöä io-techin näyttöartikkeleista tutuilla metodeilla. Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro – näytönkalibrointilaitteiden avulla.

Asus ROG Zephyrus G GA502D:n vIPS-paneelin kontrastisuhteeksi mitattiin alhainen 411:1, mustantason ollessa 0,69 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja kirkkauden ollessa vaatimattomat 285 cd/m², kun näytön kirkkaus oli säädetty täysille. Paneelin gamman arvoksi mitattiin 2,0.

Väriavaruuden puolesta kannettavan paneeli kattoi vain 67 prosenttia sRGB-värialueesta ja 50 prosenttia AdobeRGB-värialueesta.

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Väritarkkuudessa oli suurempia poikkeamia turkoosin ja punaisen värin kohdalla, joissa Delta-E poikkeama oli lähes 8. Myös vihreän kohdalla Delta-E ylitti arvon 3, mutta muilta osin väritarkkuus oli riittävällä tasolla.

 

Loppuyhteenveto

Asus ROG Zephyrus G GA502D edustaa io-techin testaamista pelikäyttöön suunnitelluista kannettavista edullisinta hintaluokkaa noin 1500 euron hintalapullaan. Monista muista pelikannettavista poiketen, GA502D:stä löytyy AMD:n neliytiminen Ryzen 7 3750H -prosessori, kun useimmissa uusimmissa malleissa käytetään Intelin 6- ja 8-ytimisiä prosessoreita.

15-tuumaisella näytöllään ja parin kilon painollaan GA502D on näppärän kokoinen ja kevyt kuljettaa. Laitteen näppäimistö ja kosketuslevy toimivat moitteetta, jos näppäimistöstä pois karsittu numpad ei ole ongelma.

Pelit pyörivät korkeimmilla kuvanlaatuasetuksilla noin 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella, mutta sulavampaan pelikokemukseen kuvanlaatuasetuksista kannattaa vähän karsia. Kovempaa prosessoritehoa vaativat sovellukset eivät neliytimisellä Ryzen 7 3750H -prosessorilla ole GA502D:n vahvuus. Kannettavan tehonkulutus oli hyvin maltillinen ja akun kesto sen myötä myös hyvällä tasolla, mutta valitettavasti neliytimisestä prosessoristaan ja vähävirtaisesta GTX 1660 Ti Max-Q-näytönohjaimesta huolimatta melutaso oli oletusasetuksilla todella äänekäs. Silent-tilassa laite oli hiljainen, mutta samalla suorituskyky etenkin pelikäytössä tippui melko dramaattisesti.

Asus ROG Zephyrus G GA502D:n 15,6-tuuman näyttö on varsinkin tarkkuutta vaativaan pelikäyttöön auttamatta liian pieni, varsinkin kun paneelin kirkkaus ja kontrastisuhde ovat huomattavan heikkoja ja toistettava väriavaruus suppea.

This site uses XenWord.
;