io-tech testasi Sonyn Xperia 1 -huippumallin.

Sonyn menestyksestä mobiilimarkkinoilla ei ole ollut viime vuosina juurikaan positiivista kerrottavaa, sillä yritys on taistellut matkapuhelinbisneksen tuottavuuden kanssa jo useita vuosia. Tänä vuonna Sonyn tunnettu Xperia-mallisto pistettiin MWC-messuilla jälleen kerran täysin uuteen uskoon. Samalla vaihtui myös lippulaivamallistona tunnetun XZ-sarjan nimeäminen ja nykyiset laitteet ovat nimetty pelkällä Xperia-brändillä ja versionumerolla.

MWC-messuilla julkaistiin Sonyn uusi lippulaivamalli Xperia 1 ja kaksi keskihintaluokan Xperia 10 -mallia, joista kalliimmasta Xperia 10 Plus -mallista voi käydä lukemassa io-techin aikaisemmin julkaistun artikkelin. Xperia 1 tarjoaa Xperia 10 -sarjan puhelinten kanssa yhteneväistä muotoilua, mutta päivittää sisuskalut ja tekniset ominaisuudet lippulaivaluokkaan.

Vaikka julkaisu tapahtui jo helmikuun lopulla, Xperia 1:n myyntiintuloa saatiin odottaa kesään ja Suomessa myynti alkoi virallisesti 3. kesäkuuta. Samalla kun laitteen sisuskalut on päivitetty lippulaivatasolle, on Sony päätynyt myös nostamaan laitteen hinnan muiden lippulaivapuhelinten tasolle. Puhelimen suositushinta Suomessa on nimittäin 949 euroa, jolla saa kuuden gigatavun RAM-muistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla varustetun mallin.

Tutustumme tässä artikkelissa Sonyn Xperia 1 -puhelimeen runsaan parin viikon käyttökokemusten pohjalta. Käymme artikkelissa läpi havaintoja mm. rakenteeseen, muotoiluun, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, käyttöjärjestelmään, akunkestoon ja suorituskykyyn liittyen. Pohjalle voi halutessaan lukaista heti julkistuksen jälkeen helmikuun lopulla kirjoitetun ensituntumat-artikkelin.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Sony Xperia 1 toimitetaan Sonyn puhelimille tyypillisessä valkoisessa pakkauksessa, jonka päällä on painettuna valmistajan logo sekä Xperia 1 -mallimerkintä. Testikappaleemme tuotepakkaus oli sisällöltään varsin niukka ja itse puhelimen lisäksi pakkauksesta löytyy pikaohjeet, 18 watin pikalaturi, USB Type-C -pohjainen latauskaapeli sekä USB Type-C – 3,5 mm audioadapteri.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Ulkonäöltään Xperia 1 noudattelee pitkälti samanlaisia linjauksia kuin aiemmin testissä ollut Xperia 10 Plus. Sony sekoittelee myös tämän vuoden puhelimissaan onnistuneesti pyöristettyjä muotoja ja laitteen ulkonäkö on jollain tapaa helposti yhdistettävissä Sonyn puhelimeksi.

Valmistusmateriaalien osalta Sony jatkaa lasin ja alumiinin käyttämistä, kuten moni muukin laitevalmistaja nykypuhelimissa. Puhelimen runko on valmistettu alumiinista ja etu- ja takapuolella on Gorilla Glass 6 -tyypin suojalasia. Laitteen reunat ovat hieman pyöristettyjä etu- sekä takapuolelta ja ne sulautuvat saumattomasti alumiiniseen kehykseen.

Kokonaisuutena Xperia 1:n muotoilu on onnistunutta ja laitteen käsituntuma on erittäin miellyttävä. Käsituntumaa auttaa vielä puhelimen käyttämä uusi erittäin laaja näytön kuvasuhde (21:9), jonka takia laitteen mittasuhteet ovat hieman erikoisemmat kilpaileviin puhelimiin verrattuna. Näyttö on kooltaan 6,5 tuumaa ja käyttää erikoista 1644 x 3840 pikselin näyttötarkkuutta.  

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 167 x 72 x 8.2 mm
  • Paino: 178 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 82 %

Kuten jo mainitsimme, on Xperia 1 etupuolella 6,5-tuumainen 21:9-kuvasuhteen näyttö. Laaja kuvasuhde tuokin laitteen ulkonäköön erikoisen elementin.  Näytön isosta koosta huolimatta Xperia 1 on suht kapea laite, jonka myötä se istuu käteen varsin mukavasti. Uuden 21:9-kuvasuhteen takia laitteen käsittely esimerkiksi yhdellä kädellä onnistuu jossain määrin. Sormia ei tarvitse kovinkaan venytellä näytön vastakkaiselle laidalle yltääkseen, mutta ongelmia tulee eteen, jos yhdellä kädellä pitäisi päästä käsiksi näytön yläosaan.

Xperia 1:n käsituntumaa parantaa vielä onnistunut painojakauma ja puhelin tuntuukin kädessä kokoisekseen vaivattomalta ja keveältä. Näytön ja ulkomittojen suhde on nykymittapuulla kohtuullisella tasolla, mutta markkinoiden kärjen tasolle ei tältä osin ylletä.

Pahimmista kilpailijoista esimerkiksi OnePlus 7 Pro melkein 5 millimetriä lyhyempi, mutta vastaavasti 3,9 milliä leveämpi ja painoa OnePlus 7 Pro:lla on lähes 30 grammaa enemmän. Samsungin Galaxy S10+ taasen on noin 10 millimetriä lyhyempi, yli kaksi millimetriä leveämpi ja kolme grammaa kevyempi.

Xperia 1:n runko on valmistettu alumiinista ja etu- sekä takapuoli on Gorilla Glass 6 -suojalasia. Laitteen runko on viimeistelty kiiltäväksi ja on myös muodoltaan pyöristetty, joka tuo laitteen käsittelyyn muutamia haasteita, joihin palaamme hieman myöhemmin.

Rakenteeltaan Xperia 1 on laadukasta tekoa eikä siitä löydy kritisoitavaa. Puhelin tuntuu jämäkältä, eikä se nitise edes voimakkaammin väänneltäessä. Puhelimen rakenne on myös IP68-sertifioitu, joka tämän hintaluokan laitteessa alkaa olemaan jo oletusarvoista.

Saatavilla olevia värivaihtoehtoja on Sony päätynyt tuomaan markkinoille neljä kappaletta, jotka ovat musta, valkoinen, harmaa sekä liila. Testikappaleemme edustaa vaihtoehdoista ensimmäistä ja kyseessä on peilimäinen väri, jossa sormenjäljet ovat nähtävissä välittömästi laitteen käsittelyn jälkeen.

Sony on aikaisemmissa Xperia-malleissaan käyttänyt todella sileää ja liukasta lasia, eikä Xperia 1 ole tässäkään suhteessa poikkeus. Lasin liukkaus aiheutti testijakson ensimmäisenä päivän aikana useita kädestä tippumisia, joita allekirjoittaneelle sattuu erittäin harvoin. Puhelin pysyi kuitenkin ehjänä, vaikka pieniä ruhjeita alumiinireunukseen ilmestyikin, joten rakenne on ainakin joiltain osin pudotuskestävä. Ehdoin tahdoin lasirakenteista laitetta ei silti kannata missään nimessä pudotella.

 Tekniset ominaisuudet ja -yksityiskohdat

Teknisen toteutuksen osalta Xperia 1 tarjoaa kärkipään kattauksen Android-markkinoilla saatavissa olevasta raudasta. Järjestelmäpiiriksi on valittu yllätyksettömästi Snapdragon 855, joka tarjoaa toistaiseksi Android-puhelimille parhaan suorituskyvyn, kunnes parannellulla Snapdragon 855 Plus -piirillä olevia puhelimia saapuu markkinoille loppuvuoden aikana.

Snapdragon 855:ssä kahdeksan prosessoriydintä on jaettu kolmeen eri ryppääseen. Yksittäinen suorituskykyisin Cortex-A76-pohjainen Kryo 485 Gold ydin toimii 2,84 GHz kellotaajuudella ja kolme vastaavaa ydintä hieman alhaisemmalla 2,42 GHz maksimikellotaajuudella. Lisäksi piiri sisältää neljä 1,8 GHz kellotaajuudella toimivaa Kryo 485 Silver ydintä, jotka perustuvat Cortex-A55-ytimiin. Prosessorisuorituskyvyn kerrotaan parantuneen jopa 45 % edellisen sukupolven piiriin nähden.

Grafiikkasuorittimena piirissä on Adreno 640 GPU, jonka suorituskyvyn kerrotaan kasvaneen 20 % edellisen sukupolven Adreno 630 grafiikkasuorittimeen verrattuna. Hexagon 690 DSP on varustettu uusilla Hexagon Tensor Accelerator -ytimillä, joiden kerrotaan kaksinkertaistavan sen vektorilaskunopeuden viime sukupolveen nähden. Kaksiytiminen Spectra 380 kuvasignaaliprosessori puolestaan tukee rautakiihdytettyjä konenäköominaisuuksia.

Mobiiliverkkoyhteyden osalta latausnopeuksia tuetaan aina 1600 Mbit/s asti ja lähetysnopeuden osalta 150 Mbit/s asti.

Tekniset ominaisuudet:

  •  Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri (1×2,84 GHz Kryo 485, 3×2,41 GHz Kryo 485, 4×1,78 GHz Kryo 485 CPU, Adreno 640 GPU, X24 LTE-modeemi)
  • 6 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 128 Gt UFS 2.1 muistia (vapaana noin 113 Gt), muistikorttipaikka (max. 2 Tt)
  • LTE Cat.19/13 (1600/150 Mbit/s), 4CA (carrier aggregation), 4×4-MIMO, Dual SIM
  • Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac), 2,4 & 5 GHz, 2×2 MIMO
  • Bluetooth 5.0, AptX HD, EDR, A2DP, NFC
  • GPS, Galileo, GLONASS, Beidou
  • stereokaiuttimet, Dolby Atmos -tuki

Xperia 1:stä on tarjolla ainoastaan 6 & 128 Gt:n muistivariantti. Yli 900 euron hintaisessa puhelimessa Xperia 1:n sisäisen tallennustilan määrä alkaa olemaan jo minimimäärä ja pykälää suurempi tallennustila alkaisi olla jo tässä hintapisteessä toivottava. Tallennustilaa voi onneksi kasvattaa erillisellä muistikortilla, tosin tällöin joutuu uhraamaan toisen SIM-korttipaikan.

Puhelimen alapäädyssä sijaitsee toinen stereokaiuttimista, mikrofonin aukko sekä USB Type-C -liitäntä. Positiivisena puolena USB-liitäntä käyttää uudempaa 3.1-standardia ja tukee DisplayPort-kuvaulostuloa.

Sony on aikaisemmissa Xperia-lippulaivoissaan panostanut vahvasti puhelinten multimediaominaisuuksiin eikä Xperia 1 ole tällä osa-alueella poikkeus. Puhelimen stereokaiuttimet tuottavat ääntä kovalla äänenpaineella eikä laadussakaan ole edes kovimmilla voimakkuuksilla havaittavissa säröytymistä. Aikaisemmista malleista tuttu Sonyn dynaaminen värinätoteutus on myös mukana Xperia 1:ssä. Ominaisuuden avulla puhelin värinämoottori mukautuu näytöllä pyörivään materiaaliin ja pyrkii tehostamaan esimerkiksi elokuvien katseluelämystä. Valitettavasti ominaisuuden toiminnassa olisi huomattavasti parannettavaa ja ominaisuus koettiin useimmissa käyttötilanteissa lähinnä häiritseväksi. Parhaiten se sopinee pelikäyttöön.

Myös näytön alareunaan on jätetty pieni leukakaistale. Kooltaan kaistale on hyvin minimaalinen, mutta ei kuitenkaan yhtä ohut kuin esimerkiksi Galaxy S10+:n vastaava. Puhelimen navigointiratkaisuna on käytössä Googlen Android Pien kanssa esittelemä osittain eleisiin pohjautuva ratkaisu. Asetuksien kautta on mahdollista vaihtaa käyttöön tuttu kolmen painikkeen navigointirivi.

Sony yllätti MWC:n julkistuksessa paljastamalla uusien puhelinten käyttävän puhelimissa ennennäkemätöntä 21:9-kuvasuhteen näyttöä. Sonyn ensimmäisenä markkinoille tuomat keskihintaiset Xperia 10- ja Xperia 10 Plus -puhelimet tarjosivat 6- ja 6,5 tuuman näyttökoot. Xperia 1 jatkaa saman 6,5 tuuman näyttökoon käyttämistä kuin Xperia 10 Plus, mutta näyttö on teknisesti päivitetty lippulaivatasolle.

Xperia 1:n näyttö pohjautuu AMOLED-paneeliin ja Sony markkinoi näyttöä ensimmäisenä 4K HDR -näyttönä matkapuhelimissa. 4K-tarkkuus on hieman tulkinnanvarainen seikka, sillä näytön maksimiresoluutioksi kerrotaan 1644 x 3840 pikseliä. Pikselitiheys on valtava 643 ppi, mutta kuten aiempien Xperia Premium -puhelinmallien kanssa on todellinen resoluutio normaalissa käytössä virrankulutuksen pienentämiseksi huomattavasti alhaisempi 1,096 x 2,560 pikseliä. Xperia 1 käyttää maksimiresoluutiotaan ainoastaan, kun näytöllä pyöritetään materiaalia, joka tukee korkeampaa resoluutiota, eli lähtökohtaisesti valokuvat ja 4K-elokuvat pystytään esittämään maksimiresoluutiolla.

Perusasetuksilla näyttö tukee DCI-P3-väriavaruutta ja se on HDR-yhteensopiva. Suoratoistopalveluista ainakin Amazon ja Netflix tarjoavat materiaalia myös näytön natiivilla 21:9 kuvasuhteella.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,5-tuumainen OLED-näyttöpaneeli
  •          1644 x 3840 pikseliä, 21:9-kuvasuhde, 643 PPI
  •          Tuki DCI-P3-väriavaruudelle
  • HDR10 tuki
  • Gorilla Glass 6 -lasi
  • yötila, lukutila, always on display

Kuvanlaadultaan Sonyn näyttö on erittäin näyttävää katseltavaa. Näytöstä ei juuri pahaa sanottavaa löydy ja Sony on toteuttanut myös ohjelmistossa muutamia näytölle tarkoitettuja ominaisuuksia. Näytön maksimikirkkaudella pärjää myös aurinkoisimpina päivinä, mutta Androidin adaptiivinen näytönkirkkauden säätö tuntui testijaksolla reagoivan hitaasti muuttuviin valaistuksiin.

Ohjelmistopuolelta näytölle löytyy pari kappaletta valmiita väriasetuksia – standardi ja erillinen Creator-tila. Standard-tila tarjoaa DCI-P3:n mukaisen väriavaruuden, kun taas Creator-tila tarjoaa Sonyn mukaan mahdollisimman tarkan väriavaruuden (ITU-R BT.2020) HDR-materiaalia toistettaessa. Puhelin pystyy myös muuttamaan SDR-materiaalin HDR-materiaaliksi myös väriavaruuden osalta. Creator-tilan voi kytkeä olemaan päällä koko ajan tai automattisesti Standard-tilan ohella, silloin kun näytöllä pyöritetään soveltuvaa materiaalia.

HDR:n osalta Sonyn AMOLED-paneeli ei ole natiivi 10-bittinen paneeli vaan se käyttää tuttua 8+2 bittistä tilaa, joka on tuttu monista nykyisistä tietokonekäyttöön tarkoitetuista ”HDR-näytöistä”.

Sony ei ainakaan toistaiseksi ole lähtenyt mukaan tänä vuonna yleistyneeseen, puhelimen koko etupuolen peittävään näyttötrendiin. Puhelimen näytön yläpuolelta löytyy alaosaa huomattavasti paksumpi otsakaistale, johon on sijoitettu puhelimen ilmoitusledi, kuuloke sekä kahdeksan megapikselin etukamera. Rungon yläpäädystä taas löytyy laitteen SIM-korttikelkka, johon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai yksi SIM-kortti ja erillinen mikrosd-muistikortti.

Xperia 1:n yksi erikoisuus löytyy oikeasta kyljestä, johon Sony on sijoittanut normaalin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeen ohessa erillisen sormenjälkitunnistimen. Harmillisesti tunnistinta ei ole toteutettu itse virtapainikkeeseen vaan sormenjälkitunnistimelle löytyy oma kolo virtapainikkeen ja äänenvoimakkuuspainikkeen välistä.

Sivulle sijoitetusta sormenjälkitunnistimessa on hyvät ja huonot puolensa, jotka lähinnä riippuvat kummalla kädellä on tottunut puhelinta käyttämään. Normaalikokoisillä käsillä laitetta oikeassa kädessä pidettäessä sormenjälkitunnistin sijoittuu luontevasti peukalon kohdalle ja tunnistimen operoinnissa ei ole valittamista. Vasemmassa kädessä laitetta pidettäessä tunnistimelle ylettyminen on jo huomattavasti hankalampaa ja se onnistuu pienen kurottelun avulla etu- tai keskisormella. Toimintavarmuudeltaan tunnistin jätti testijaksolla kaksijakoiset tunnelmat, toimien välillä jokaisella kerralla heti, kun taas toisilla kerroilla tunnistusta sai koettaa useita kertoja.

Aivan oikean kyljen alareunassa sijaitsee myös Sonylle jo vuosien ajalta tuttu kameran suljinpainike. Painike on kaksiportainen, mitä kevyesti painamalla kamera tarkentaa ja pohjaan painamalla tapahtuu varsinainen kuvan ottaminen.

Lasisen takakuoren alla sijaitsee Xperia 1:n ulkimittoihin nähden hieman vaatimattoman kokoinen 3300 mAh litium-polymeeriakku. Sonyn aikaisemmatkin puhelimet ovat saaneet moitteita jo ennakkoon alimitoitetun kuuloisista akuista ja Xperia 1:n suuren 6,5 tuuman näytön kanssa tilanne vielä korostuu. Sonyn aikaisemmissa huippumalleissa on ollut tuki myös langattomalle lataukselle, mutta tällä kertaa ominaisuus on jätetty jostain syystä pois Xperia 1:stä.

Sony jatkaa myös laturin osalta yleisten standardien tukemista ja puhelimen mukana toimitettava 18 watin pikalaturi käyttää USB-PD 2.0 -latausstandardia. Puhelimelle luvataan 30 minuutin latauksella noin 50 % varaustaso.

 

Kamera

Sony Xperia 1 on yhtiön ensimmäinen puhelin, joka tarjoaa kolmoiskamerajärjestelmän. Sony on toteuttanut ensimmäisen kolmoiskameransa varsin perinteisesti ja tarjolla on normaalin laajakulmaisen kameran lisäksi telekamera sekä superlaajakulmakamera.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin Sony Exmor RS -kuvasensori (1,22 um pikselikoko, 1/2,6” sensori), 26 mm kinovastaava polttoväli, f1.6, OIS
  • 12 megapikselin superlaajakulmasensori (1,0 um pikselikoko, 1/3,4” sensori), 16 mm kinovastaava polttoväli, f2.4
  • 12 megapikselin telekamera (1,0 um pikselikoko, 1/3,4” sensori), 52 mm kinovastaava polttoväli, f2.4, OIS
  • Tarkennustavat: PDAF
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 24&30 FPS, 1080p 60&30 FPS, super slow motion 1080p 960 FPS

Ensimmäisen kolmoiskameran lisäksi mukana on ensimmäistä kertaa Sonyn puhelimissa monien kaipaama optinen kuvanvakain, joka löytyy pääkamerasta sekä telekamerasta. Sony on aikaisempina vuosina kehittänyt kamerajärjestelmäänsä ja Xperia 1:ssä tuntuu nyt yhdistyvän näiden aikaisempien vuosien parhaat palat.

Pääkamerana on Sonyn omaa tuotantoa oleva Exmor RS -sensori, joka sisältää oman sisäisen DRAM-välimuistin ja mahdollistaa 960 FPS hidastekuvauksen Full HD -tarkkuudella. Pääkameran pariksi on tuota myös 12 megapikselin tarkkuudella varustetut tele- ja superlaajakulmakamerat, jotka käyttävät pienikokoisempaa kuvasensoria.

 

Sonyn kamerasovelluksen käyttöliittymä on päällisin puolin sama kuin viime vuoden Xperia XZ3 -mallissa. Sovellukseen on tuotu näkyvimpänä muutoksena painike, jolla pystyy siirtymään kolmen takakameran välillä. Kamerasovelluksen avautuminen ottaa hetken eikä se ole nopeimpia, mitä olemme viime aikoina käyttäneet. Lisäksi jostain syystä superlaajakulmaiseen kameraan siirtyminen on huomattavasti hitaampaa kuin pääkamerasta telekameraan vaihtaminen.

Kuvaustiloja vaihdetaan kamerasovelluksen kuvausnäkymän vasemman reunan TILA-painikkeen kautta. Valokuvaus- ja videotilan välillä voidaan vaihtaa pystysuuntaan pyyhkäisemällä. Etu- ja takakameran välillä voidaan vaihtaa sivuttaisella pyyhkäisyllä. Automaattitilaan pääse takaisin alakulmassa olevasta nuolesta. Automaattitilassa löytyy vielä erillinen säätö valotuksen hienosäätöön sekä valkotasapainon säätämiseen.

Kameraan on tuotu mukaan myös kuvauskohteiden tunnistus, joka automaattitilassa säätää kameran asetuksia kohteen mukaan. Kamerasovelluksesta ei löydy erillistä tekoälytilaa, vaikka kamerasovelluksen taustalla siis tapahtuu jonkinasteista kuvauskohteen tunnistamista ja asetuksien säätämistä. Lopputulos on onneksi suhteellisen todellisuutta mukaileva, eikä mahdollisen tekoälyn tekemät säädöt ainakaan vaikuta kovinkaan räikeiltä.

Automaatti-tilassa kameran HDR-ominaisuutta ei pysty säätämään vaan kamera luottaa automaattiseen HDR-tilan tunnistustarpeeseen. Ainoastaan manuaalitilassa HDR:n pystyy asettamaan päälle tai pois päältä tilanteen mukaan. Automaattinen HDR-tunnistus tuntui testijaksolla toimivan vaihtelevasti ja välillä erittäin epäluotettavasti.

Kamera tarjoaa myös mahdollisuuden manuaalitilan käyttämiseen ja siitä löytyy säädöt tarkennukselle, suljinnopeudelle, ISO-arvolle, valotukselle sekä valkotasapainolle. Säätövalikoima on nykymittapuulla perustasoa.

Xperia 1:n kolmoiskamera tarjoaa siis monipuolisesti kolme eri polttoväliä, joiden ääripäiden erotus on noin 3,25-kertainen. Yllä olevat kuvat auttavat hahmottamaan eri kameroiden ja polttovälien kuvakulmien väliset erot.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa Xperia 1:n pääkamera taltioi mukavan realistisia ja todellisuutta mukailevia kuvia. Kuvien värimaailma on luonnonmukaista ja yksityiskohtia kuviin tallentuu runsaasti. Pikselitasolla tarkastellessa kohinaa kuvissa on selvästi havaittavissa, mutta yksityiskohdat pystytään tallentamaan siitä huolimatta ja toisaalta ehkäpä juuri sen ansiosta, koska liian aggressiivinen kohinanvaimennus ei ole suttaamassa yksityiskohtia. Valotuksen kanssa havaittiin muutamassa tilanteessa ongelmia, jolloin testiotoksista tuli huomattavasti olivalottuneempia kuin olisi odottanut.

Dynamiikan osalta kamera toimii kohtuullisesti ja etenkin kirkkaimmilla keleillä kirkkaimmat alueet saattavat hieman palaa puhki ja tummat jäädä vastaavasti tukkoisiksi. Hankalimmissa tilanteissa tulee esille kameran yksi iso ongelma, eli paikoin heikosti toimiva automaattinen HDR-tilan käyttö. Automaattitilassa on käytössä Sonyn oma ”taustavalaisu”-tila, mutta testijaksolla huomattiin muutamia tilanteita kirkkaana kesäpäivänä, kun HDR-tilasta olisi ollut hyötyä, mutta automaattinen tunnistus ei sitä kuitenkaan käyttänyt.

Valaistuksen heikentyessä Xperia 1:n kamera jatkaa hyvää ja tasapainoista suorittamista. Pimeimmissä tilanteissa puhelimen ohjelmisto osaa käyttää myös hyvin pitkiä suljinaikoja, jos käyttäjän kädet eivät tärise aivan mahdottomasti. Sony ei ole toteuttanut erillistä yökuvaustilaa puhelimeen, mutta puhelin osaa käyttää tekoälyä ja optista kuvanvakainta tuottaakseen hienoja iltakuvia. Laadullisesti kuvien yksityiskohdat pystytään säilyttämään hyvin, eikä aikaisemmissa malleissa esiintynyttä aggressiivista kohinanpoistoa ole enää käytössä ja silti kohinan määrä on pystytty samalla pitämään alhaisena.

Xperia 1:n toinen kamera mahdollistaa kaksinkertaisen optisen zoomin. Otimme muutaman vertailukuvan eri tilanteista hyvässä valaistuksessa ja vertaillaksemme optisen zoomauksen tuomia hyötyjä pääkamerasta digitaalisesti zoomattuun kuvaan. Telekameran kuvien laatua koskee pitkälti samat huomiot kuin pääkameraa ja ensimmäistä kertaa Sonyn kameroissa mukana oleva optinen kuvanvakain auttaa kuvien napsimisessa. Telekameran tuotokset ovat kauttaaltaan teräviä ja yksityiskohtia kuvissa on reilusti.

Hämärällä Sonyn telekameran toteutus noudattelee muiden valmistajien tapoja ja telekameraa ei lähtökohtaisesti hämärällä käytetä, vaan zoomaus toteutetaan pääkameran kennolla digitaalisena rajauksena, joka näkyy luonnollisesti myös kuvanlaadussa.

Sony tarjoaa Xperia 1:ssä myös uuden noin 130 asteisen superlaajakulmakameran. Perusasetuksilla superlaajakulmakameran kanssa ei käytetä ohjelmallista reunojen korjausta, mutta sen saa helposti kytkettyä päälle puhelimen asetuksista. Asetus onkin suositeltavaa kytkeä päälle, koska perusasetuksilla kuvien reunoissa on näkyvissä varsin aggressiivinen vääristymä. Superlaajakulmakameran tuottamat kuvat eivät pärjää kuvanlaadussa pääkameran tuottamalle laadulle, mutta tilanne on sama kaikissa markkinoilla olevissa superlaajakulmakameroissa. Tästä huolimatta Xperia 1:n superlaajakulmalla otettujen kuvien värimaailma on hieman pääkameraa ylikorostuneempaa ja dynamiikka on edelleen varsin hyvällä tasolla.

Yhteenvetona kameran osalta Sony näyttää vihdoin usean vuoden taistelun jälkeen saaneen kasaan kokonaisuutena hyvin toimivan paketin. Pää- ja telekameran varustaminen optisella kuvanvakaajalla on varmasti auttanut aikaisemmissa Xperia-puhelinten arvosteluissa mainituissa kuvissa esiintyvän kohinan vähentämisessä ja yksityiskohtien tallennuksessa.

Xperia 1 mahdollistaa korkeimmillaan 4K resoluutiolla ja 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella kuvattavan videomateriaalin tallennuksen. Harmillisesti ja ehkä hieman käsittämättömästi puhelin ei tarjoa mahdollisuutta kuvata 60 FPS:n 4K videota ollenkaan. Puutos on harmittava ja hieman outo, koska Sony on markkinoinut laitettu juurikin multimediaominaisuudet etunenässä. 30 FPS -videoiden lisäksi tarjolla on erillinen 24 FPS:n kuvaustila. Lisäksi puhelin mahdollistaa 4K HDR -videoiden tallennuksen, jonka täydellinen hyödyntäminen vaatii myös toistettaessa HDR-kykenevän TV:n tai monitorin.

Xperia 1 mahdollistaa kaikkien kolmen kameran käyttämisen videokuvauksessa, mutta HDR-tila on mahdollinen ainoastaan pää- ja telekameralla. Vakautuksen osalta pää- ja telekamera käyttävät Sonyn uusimman sukupolven Steadyshot-tekniikkaa, joka yhdistää optisen sekä elektronisen kuvanvakaajan. Superlaajakulmalla kuvattaessa on käytössä ainoastaan elektroninen kuvanvakautus.

4K video tallentuu H.264-pakkauksella (High@L5.1, CABAC / 1 Ref Frames) hyvällä 55 Mbit/s bittivirralla ja 156 kbit/s stereoäänellä. Laadultaan pääkameran tuottama video on värimaailmaltaan todenmukaista ja tarkkaa. Videoiden kontrasti on myös kunnossa. Pienet moitteet tulee kuitenkin vakautuksen toiminnasta 4K-videoiden osalta, sillä videolla on nähtävissä pientä nykimistä liikkuvan kuvan kanssa. Puhelin tuntuu myös lämpenevän erittäin nopeasti 4K-videota kuvatessa.

Videokuvauksesta kiinnostuneille käyttäjille Sony tarjoaa puhelimessa käyttöön erillisen Cinema Pro -videosovelluksen. Sovellus tarjoaa huomattavan määrän manuaalisia säätöjä juuri videokuvaukseen. Ohjelma on tarkoitettu nimenomaan 21:9-kuvasuhteella kuvattavien 4K videoiden tallentamiseen. Ohjelmisto antaa myös samalla määrittää kameran videossa käyttämän  värimaailman ja monia muita parametrejä. Cinema Pro -sovelluksen avulla on myös mahdollista ottaa 21:9-kuvasuhteella valokuvia.

Xperia 1:n superhidastusvideoihin käytettävä Super Slow motion -tila mahdollistaa 32-kertaisesti hidastettujen 960 FPS videoklippien tallentamisen 720p (0,2 s) sekä 1080p (0,1 s) tarkkuuksilla. Sonyn toteutuksessa käyttäjän tulee itse valita hidastettava tilanne videota kuvatessa, joka on ajoituksellisesti todella hankalaa, koska hidastettava aika on niin lyhyt. Samaan videoon voidaan sisällyttää useampia hidastettuja kohtia. 960 FPS videoiden osalta on hyvä muistaa, että valaistusolosuhteiden on oltava todella hyvät, sillä muutoin lopputulos tulee jäämään tummaksi ja todella rakeiseksi. Sisätiloissa superhidastusvideoita ei myöskään kannata yrittää kuvata, koska mm. loisteputket aiheuttavat videoon häiritsevää välkkymistä.

 

Käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä

 

Softapuolella Xperia 1 tarjoaa käytännössä täysin saman käyttökokemuksen kuin viime vuoden Xperia XZ3. Käyttöjärjestelmän pohjana on Googlen tuorein Android 9.0 Pie -versio, jonka päällä on Sonyn hyvin kevyesti muokkaama käyttöliittymä. Ulkoisesti käyttöliittymää on hankala erottaa Googlen puhtaasta Androidista ja tämä näkyy toisaalta myös moniin kilpailijoihin verrattuna huomattavasti vähäisempinä säätömahdollisuuksina.

Sovellusten osalta Sony käyttää pitkälti Googlen omia ohjelmia, mutta mukaan on lisätty muutamia omia lisäsovelluksia. Puhelinta käyttöön otettaessa käyttäjän on mahdollista erikseen valita mitä valmistajan omia ohjelmia jätetään asentamatta, mistä Sony ansaitsee pienet plussapisteet. Muutamat Sonyn sovellukset, kuten Albumi ja Sähköposti, menevät päällekkäin Googlen vakiosovellusten kanssa, minkä lisäksi mukana olevaa Facebook-sovellusta ei käyttäjän ole mahdollista poistaa. Kokonaisuutena Sonyn asentamia ohjelmia on 15 kappaletta ja joukossa on mm. Netflix, Playstation, Sony Music ja Xperia Lounge -sovellukset. Suurin osa ohjelmista on käyttäjän poistettavissa, mutta muutamat (kuten Facebook ja Playstation) ovat ”pultattu” kiinteäksi osaksi käyttöjärjestelmää.

Sonyn omia muokkauksia löytyy käyttöliittymästä muutamia. Jo Xperia XZ3:sta tuttu Side Sense -sivutunnistus on edelleen mukana. Ominaisuuden avulla on laitteen pitkää sivua (näytön puolelta) tuplanäpäyttämällä mahdollista avata erillinen pikavalikko, josta löytyy pikakuvakkeet useimmin käytetyillä sovelluksille ja käyttäjän on mahdollista lisätä myös omia sovelluksia valikkoon. Ominaisuus mahdollistaa myös niinsanottujen sovellusparien luomisen, jotka käynnistetään rinnakkain pitkälle 21:9 näytölle. Pitkulaisesta 21:9 kuvasuhteen näytön takia on Sony toteuttanut puhelimeen myös erillisen yhden käden käyttötilan. Tila aktivoidaan kotipainiketta tuplanapauttamalla, jolloin ruudun näkymä pienenee toiseen alanurkkaan.

Sony on luvannut päivittää lippulaivamallejaan kahden vuoden ajan julkaisuhetkestä lähtien. Tietoturvapäivitysten osalta lupauksia ei ole annettu. Testilaitteellemme sai testijaksolla yhden päivityksen, joka toi samalla laitteelle kesäkuun tietoturvapäivitykset.

 

Suorituskyky

Xperia 1 vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä noin kahden viikon ajan eikä puhelimen toiminnassa esiintynyt merkittäviä ongelmia.

Suorituskyvyltään Xperia 1 tarjoilee muiden lippulaivapuhelinten tasoista suorituskykyä. Perustoiminnoiltaan Xperia 1 on sulava- ja nopeatoiminen, mutta testijaksolla havaittiin pienoisia hidasteluja esimerkiksi kotiruutujen välillä liikkuessa, valikoiden sekä sovellusten avauksissa. Hidastelut olivat kuitenkin hetkellisiä ja vaikuttavat lähinnä käyttöliittymän optimoinnin puutteilta, jotka on mahdollista korjata ohjelmistopäivityksellä. Tällaisia ei kuitenkaan sinänsä odottaisi näkevänsä yli 900 euron lippulaivamallissa.

Snapdragon 855 on tämän hetken nopein järjestelmäpiiri Android-markkinoilla, mikä tarjoaa hyvän pohjan mobiilipelaamisesta ja muista raskaammista sovelluksista kiinnostuneille. Testasimme puhelimella raskaamman pään mobiilipelejä, kuten PUBG Mobilea ja Asphalt 9:ää ja ne pyörivät Xperia 1:llä moitteettoman sulavasti myös korkeimmilla grafiikka-asetuksilla, kuten odottaa saattaa.

Kovemmassa rasituksessa Xperia 1:n takakuoressa on havaittavissa selvää lämpenemistä, mutta lämpö ei missään vaiheessa noussut häiritsevän kuumaksi tai polttavaksi. Lisäksi lämpö tuntuu jakautuvan onnistuneesti puhelimen koko pinta-alalle eikä laitteessa havaittu yksittäisiä ”kuumia pisteitä”.

Synteettisissä suorituskykytesteissä Xperia 1 suoriutuu juuri kuten Snapdragon 855 -piirillisen puhelimen voi olettaa. Vertailukohdiksi otimme Samassa suunninpiirtein samoille hintaluokilla liikkuvat Galaxy S10+:n, samaa Snapdragon 855 -piiriä käyttävän OnePlus 7 Pro:n sekä Kirin 980 -piirillä varustetun Huawei P30 Pro:n.

Pääosin testitulokset olivat linjassa muiden tähän mennessä testaamiemme Snapdragon 855 –puhelinten kanssa. Samaa piiriä käyttävään OnePlus 7 Prohon verrattuna tulokset olivat osassa testeissa korkeammat, kun taas osassa heikommat. Käytännössä erot ovat täysin huomaamattomia. Graafisessa suorituskyvyssä Snapdragon 855 -piirilliset puhelimet ovat kauttaaltaan tehokkaampia verrattaessa Samsungin ja Huawein Exynos 9610 ja Kirin 980 -piireihin.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten alhaisempia kuin io-techin aiempien vuosien artikkeleissa.

 

Akunkesto

Akunkeston suhteen Xperia 1:n osalta ei odotettu kovin maagisia tuloksia, johtuen suoraan Sonyn toistuvasti puhelimissaan käyttämistä kilpailijoihin verrattuna pienikokoisista akuista. Xperia 1 on varustettu ”vain” 3300 mAh:n akulla, joka arveltiin näkvyän myös laitteen käytössä. Käytännössä akunkesto osoittautui hieman odotettua paremmaksi.

Xperia 1 tuli käyttöön juuri aktiiviselle kesälomakaudelle, joka myöskin näkyy itse akkukeston tuloksissa. Testijaksolle tyypillisenä käyttöpäivänä akun varaus putosi päivän lopuksi noin 45 – 55 % tuntumaan, kun näytön päälläoloaika liikkui n. 2,5 – 3,5 tunnin luokassa. Vielä raskaammalla käytöllä akun varaus saattoi laskea päivän päätteeksi alle 20 %:n, mutta näytön päälläoloaika liikkui tällöin jo parhaimmillaan yli viiden tunnin ajoissa. Hieman kevyemmällä parin tunnin näytön päälläoloajalla varaus oli päivän päätteeksi 65-70 % tasolla. Tulokset ovat muihin io-techissä testattuihin puhelimiin verraten hyvää keskitasoa.

Kuvaajasta tarkasteltuna testikäytössämme teoreettinen maksimi näytön päälläoloaika olisi ollut noin seitsemisen tuntia. Lepotilan virrankulutus vaikuttaa kuvaajan perusteella kohtalaisen alhaiselta. Yli yhden päivän akkukestoja ei testijaksolla suoritettu, eikä niitä testijakson käyttöaktiivisuudella oikein olisi ”uskaltanutkaan” lähteä kokeilemaan.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovellusten käyttöä navigaattorina, nettiselailua, muutamia puheluita, satunnaista lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.  Puhelimeen oli myös kytkettynä Bluetooth-yhteydellä toimiva älykello.

Suoritimme Xperia 1:llä myös io-techin puhelintesteissä yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin samat puhelimet kuin suorituskykytestissä.

YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n välityksellä tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tunnin aikana akun varaus laski kahdeksan prosenttia, joka tarkoittaa laskennallisesti noin reilun 12,5 tunnin toistoaikaa. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestissä Xperia 1 saavutti toistuvasti vajaan 180 minuutin tuloksen, joka on akun koon näkökannalta yllättäen hieman parempi kuin OnePlus 7 Pro:lla, mutta yleisesti ottaen keskitasoa.

Sekalaista yleiskäyttöä hyvin simuloivassa PCMarkin akkutestissä Xperia 1 saavutti hieman alle 9,5 tunnin tuloksen, joka on jälleen hieman parempi kuin OnePlus 7 Pro:lla, mutta kokonaisuutena keskitasoinen tulos.

Puhelimen mukana toimitettavalla 18 watin USB Power Delivery -pikalaturilla tyhjään akkuun latautuu puolessa tunnissa noin 50 % varaus, aivan kuten valmistajan lupauksissa on kerrottu. Akun latausnopeus hidastuu noin 80 prosentin kohdalla ja viimeiset kymmenen prosenttia otti noin 35 minuuttia. Kokonaisuutena akun lataaminen tyhjästä täyteen kestää melkein kaksi tuntia. Latausnopeus on high-end-puhelimien hitaammasta päästä etenkin akun kapasiteetti huomioiden, mutta plussaa Sonylle voi antaa USB-PD 2.0 -latausstandardin tukemisesta. Miinusta tulee puolestaan langattoman latauksen puuttumisesta, sillä se pitäisi jo ehdottomasti tämän hintaluokan puhelimesta löytyä.

 

Yhteenveto

Sonyn taival ei ole ollut kovin ruusuista mobiilimarkkinoilla muutaman viimeisen vuoden aikana, eikä tilanne näytä edelleenkään erityisen ruusuiselta lähitulevaisuuden osalta. Sonyn harrastama puolivuosittainen julkaisusykli, jossa laitteet julkaistaan alkuvuoden MWC-messuilla ja toiset laitteet loppukesän IFA-messuilla, ei ole ottanut tuulta alleen, vaan on tehnyt mallistosta ennemminkin kuluttajan kannalta sekavan. Xperia 1 on erittäin hyvä malliesimerkki suunnitelman toimimattomuudesta, kun laite on saanut päivänvalon helmikuussa, mutta varsinainen myynti saadaan alkamaan vasta kesäkuussa, eli pari kuukautta ennen seuraavien mallien odotettua julkaisua.

Laitteena Xperia 1 on hieman kaksijakoinen puhelin, jonka ongelmat ovat oikeastaan pitkälti muualla kuin itse laitteessa tai sen ominaisuuksissa. Ulkoisesti Xperia 1:n design erottuu massasta lähinnä näytön erikoisen kuvasuhteen ansiosta. Erikoisempaa näyttävyyttä Xperia 1:ltä on turha hakea vaan Sony luottaa lähinnä varmaksi todettuun muottiin. Positiivisena seikkana Sony on ehkä vihdoin löytänyt puhelimilleen sen yhteneväisen muotoilun, joten jatkuva edestakaisin veivaus muotoilun osalta on toivottavasti ohi.

Teknisesti Xperia 1 tarjoaa melko tasokkaan kattauksen. Puhelimen järjestelmäpiiri parasta mitä tällä hetkellä Android-valmistajille on tarjolla ja suorituskyky on pääosin sitä mitä voidaan tällaiselta puhelimelta odottaa. Hintaluokka huomioiden muistia on asennettu vähänpuoleisesti. Löytyypä Xperia 1:stä vielä useasta nykypuhelimesta puuttuva ilmoitusvalo, mutta samaan aikaan monen edelleen kaipaama 3,5 mm ääniliitäntä puuttuu. Akku on kapasiteetiltaan pienehkö, mutta akunkesto ei ole yhtä heikko mitä numeroarvojen perusteella voisi olettaa. Langattoman latauksen poisjättämisestä ropisee joka tapauksessa miinusta.

Sonyn uusi 21:9-kuvasuhteella varustettu ”4K HDR” AMOLED -paneeli on vakuuttavaa katseltavaa – harmi vain että sitä pääsee hyödyntämään vain rajatuissa käyttötarkoituksissa. Uusi 21:9-kuvasuhde jakaa varmasti mielipiteitä, mutta parin viikon jatkuvan käyttötestin jälkeen uusi kuvasuhde istui ainakin omaan käyttööni yllättävän hyvin. Näyttö on omiaan esimerkiksi nettisivujen selaukseen sekä videoiden katseluun. Netflix ja Amazon Video -palvelut tarjoavat jo monia sarjoja ja elokuvia 21:9 kuvasuhteella ja parhaimmassa tapauksessa käyttöön saa vielä 4K HDR -laadun. Elokuvat ja sarjat ovat näytöltä näyttävää katseltavaa, mutta henkilökohtaisesti videoiden katsominen puhelimen pienehköltä näytöltä ei ole omaan mieleen, joten tässä suhteessa yksi Xperia 1:n erikoisuuksista jäisi omalta osalta käyttämättä.

Näytön ohella suurin uudistus puhelimesta löytyy sen takakannessa sijaitsevasta kolmen sensorin kamerajärjestelmästä. Sonyllä on aikaisempina vuosina ollut hieman ongelmia kameroidensa ja kuvanlaadun sovittamisessa, mutta viime vuoden Xperia XZ3 näytti jo positiiviselta askeleelta kameratekniikan ja kamera-algoritmien osalta. Uuden kolmoiskamerajärjestelmän avuksi on myös tuotu optiset kuvanvakaajat pää- ja telekameraan ja se näkyy myös lopputuloksissa. Xperia 1:n kamera on testaamistamme Sonyn kameroista ehdottomasti paras ja se pärjää hyvin myös muiden lippulaivapuhelinten kameroille. Aikaisempien Sonyn kameroiden aggressiivinen kohinanpoisto on poissa ja kuvissa on runsaasti yksityiskohtia ja värientoisto on todellisuutta mukailevaa. Hyvä suorittaminen jatkuu myös heikommassa valossa ja kamerajärjestelmä pystyy tuottamaan näyttäviä ja hyvälaatuisia kuvia.

Käyttöjärjestelmä on ollut viime vuodet Sonyn vahvoja osa-alueita eikä Xperia 1 tee poikkeusta. Sony jatkaa nimittäin oman huomattavan niukasti muokatun Android-käyttöliittymän käyttämistä. Niukasti kustomoidusta Androidista huolimatta käyttöjärjestelmään on harmillisesti ympätty mukaan muutama kolmannen osapuolen sovellus, joita käyttäjä ei pysty itse poistamaan. Sony on myös pitänyt myös edellisissä malleissa olleet muutamat näppärät lisäominaisuudet, kuten yhden käden tilan ja nyt uutena AMOLED-näytön mukana tullut Always On Display -näyttö. Ainoa pieni pohdinnan aihe liittyy päivityksiin, joita Sony on hoitanut kohtuullisesti aikaisempien puhelinten osalta. Yhtiö lupaa puhelimille 2 vuotta päivityksiä, mutta lupaus koskee lähinnä Android-käyttöjärjestelmäpäivityksiä eikä tietoturvapäivityksistä ole juuri puhuttu.

Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, Xperia 1:n ongelmat ovat suurimmilta osin itse puhelimeen liittymättömiä. Sonyn tämänhetkinen tilanne on ilmeisesti sen verran heikko, että se joutuu nähtävästi tuottamaan puhelimia, joiden hintaluokka nousee aivan liian korkeaksi. Samaan hengenvetoon itse puhelimen ominaisuuslistalle on tuotu muutamia erikoisuuksia, joiden hyöty ja käyttötarve jäänee kuitenkin monilta kuluttajilta hyödyntämättä. Xperia 1:n 949 euron suositushinta on Sonyn brändiin ja sen nykyiseen markkinatilanteeseen nähden aivan liian korkea. Jo Xperia XZ3:n arvostelussa totesimme, että puhelin on parasta mitä Sony on tähän mennessä tuottanut, mutta puhelinta on mahdotonta suositella varauksettomasti myyntihinnalla. Sama ongelma koskee täysin myös Xperia 1:stä ja nykyisellä suositushinnalla kamera ja erikoinen näyttö eivät tarjoa tarpeeksi katetta vastaamaan lähes 1000 euron hintaa, etenkin kun mukana muutamia puutteita, kuten pienehköt muistimäärät, langattoman latauksen puute sekä pienehkö akku. Asia on sinällään harmi, koska esimerkiksi pari satasta halvemmalla Xperia 1 olisi todella kova paketti. Jos puhelinta jollekin haluaa suositella, niin ensimmäisenä mieleen tulee videoita ja suoratoistopalveluita puhelimella kuluttava tai videokuvauksesta kiinnostunut käyttäjä, joille Xperia 1 voi olla hyvä vaihtoehto.

Plussaa:

  • Laadukkaan tuntuinen ja jämäkkä rakenne
  • Suorituskykyinen Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri
  • Kevyesti muokattu Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä
  • Fyysinen kamerapainike
  • Hyvälaatuinen 4K HDR AMOLED -paneeli
  • Monipuolinen kolmoiskamera optisella kuvanvakaimella
  • Kameran kuvanlaatu
  • 4K HDR -videoiden kuvausmahdollisuus
  • IP68-suojaus

Miinusta

  • Hinta
  • Lasirakenne on liukas ja herkkä pudotuksille
  • Näytön 4K-tarkkuus hyödynnettävissä vain rajatusti
  • Muistimäärät tämän hintaluokan puhelimelle varauksin
  • Sormenjälkitunnistimen sijainti ja toimintavarmuus varauksin
  • Ei 3,5 mm ääniliitäntää
  • Ei 4K 60 FS -videokuvausta
  • Akun kapasiteetti ja latautumisnopeus varauksin
  • Langattoman latauksen puute
This site uses XenWord.
;