Testasimme Asuksen houkuttelevasti hinnoitellun ZenFone 5Z -lippulaivapuhelimen.

Taiwanilainen Asus on kova tekijä tietokonekomponenttien ja kannettavien tietokoneiden markkinoilla, mutta älypuhelinmarkkinoilla se on jäänyt toistaiseksi pikkutekijäksi kärkikymmenikön ulkopuolelle. Viime vuonna Asus toimitti alle 10 miljoonaa älypuhelinta ja tällä hetkellä trendi on laskeva. Suomessakin Asuksen älypuhelimia on nähty vaihtelevasti ja välillä yrityksen laitteita ei ole ollut lainkaan saatavilla täällä pohjolassa.

Asuksen älypuhelimien tuorein uusi tuleminen Suomen markkinoille tapahtui viime keväänä, kun yritys lanseerasi markkinoille mallistollisen uutuuksia, josta testasimme syyskuussa ZenFone Zoom –mallin. Elokuussa vuorossa oli uusi ZenFone 4 -mallisto, josta testasimme tämän vuoden alussa ZenFone 4 –mallin. Molempien totesimme olevan periaatteessa ihan kelpo puhelimia, mutta hinnoittelun olevan enemmän tai vähemmän pielessä.

Tämän vuoden helmikuun lopulla MWC-messuilla Asus esitteli uudet selvästi edellistä sukupolvea modernimmat ZenFone 5- ja ZenFone 5Z –mallinsa, jotka herättivät välittömästi lehdistössä positiivista kiinnostusta. Uutuuksien nimeäminen on siltä osin hieman erikoista, että yrityksen mallistosta on löytynyt ZenFone 5 jo vuonna 2014. Laitteet erottaa kuitenkin toisistaan viimeistään hieman monimutkaisemman tyyppikoodin avulla, joka on nyt testatulle ZenFone 5Z –mallille ZS620KL.

Edullisempi ZenFone 5 saapui Suomessa kauppoihin toukokuun 8. päivä 449 euron suositushintaan, kun taasen erittäin kilpailukykyisesti 499 euroon hinnoiteltua ZenFone 5Z –mallia jouduttiin odottamaan kesäkuun loppupuolelle. Kyseessä on tällä hetkellä edullisin Suomen markkinoilta saatavissa oleva Snapdragon 845 –järjestelmäpiiriä käyttävä puhelin. Kovin kilpailija on ehdottomasti 519 euron hintainen OnePlus 6.

Testasimme toukokuun alussa pikaisesti ZenFone 5 –sisarmallin, joka on fyysisesti täysin identtinen kalliimman 5Z:n kanssa. Eroa löytyy ainoastaan sisuskaluista – järjestelmäpiiristä, RAM-muistin määrästä ja tallennustilan tyypistä. Tutustumme tässä artikkelissa ZenFone 5Z –malliin kahden viikon ympärivuorokautisen testijakson pohjalta. Käymme artikkelissa läpi havaintoja mm. rakenteeseen, muotoiluun, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, käyttöjärjestelmään, akunkestoon ja suorituskykyyn liittyen.

 

Pakkaus ja sen sisältö

ZenFone 5Z on pakattu tyylikkään tummansiniseen pahvirasiaan, jonka pinnassa on hillityt kuparinväriset painatukset. Pakkaus sisältää puhelimen ohella USB Type-C –kaapelin, 18 watin pikalaturin, ZenEar Pro –kuulokkeet, läpinäkyvän suojakuoren, korttikelkan irrotustyökalun sekä käyttöoppaan takuutiedot.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Ulkoisesti ZenFone 5Z on identtinen toukokuussa io-techissä testatun ZenFone 5:n kanssa. Tämä tarkoittaa samalla myös sitä, ettei muotoilussa voi olla havaitsematta viitteitä iPhone X:n ja Huawei P20:n suuntaan. Muotoilu ei siis ole kovinkaan persoonallista ja etenkin takapuolen ulkonäkö on nykypäivänä varsin geneerisen näköinen, sillä myös monet kiinalaisvalmistajat käyttävät vastaavaa takakameran sijoittelua. ZenFone 5Z saattaisi olla hankala erottaa muiden samalla tyylillä toteutettujen puhelimien joukosta.

Ehdottomasti eniten huomio kiinnittyy laitteen näyttöön, joka peittää valtaosan etupuolesta. Kylkien muotoilu on simppelin pyöristettyä, mutta käytännön kannalta toimivaa. Testissämme olleen sinertävän tummanharmaan Midnight Blue –värin ohella saatavilla on myös purppuraan taittava Meteor Silver.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 153 x 75,7 x 7,9 mm
  • Paino: 155 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 83,6 %

Kokonsa puolesta ZenFone 5Z on miellyttävä tapaus. Näyttökokoon nähden puhelin on yllättävän kohtuullisen kokoinen, etenkin kun yhden käden käyttöä ovat helpottamassa mm. kustomoitava navigointipalkki, ilmoitusvalikon avaaminen kotinäkymän keskeltä tai sormenjälkitunnistinta pyyhkäisemällä sekä ruutunäkymän näytön alanurkkaan painottava yhden käden tila. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde on erinomainen 83,6 %.

Vertailun vuoksi edeltäjämalliksi laskettavaan 0,7-tuumaa pienemmällä näytöllä varustettuun ZenFone 4 Pro –malliin nähden 5Z on 3,9 mm lyhyempi, 0,1 mm leveämpi ja 0,3 mm paksumpi. Paino on pudonnut 20 grammaa. 155 gramman painoinen ZenFone 5Z onkin kädessä yllättävän kevyen tuntuinen.

Pahimmista kilpailijoista 0,08 tuumaa suuremmalla näytöllä varustettu OnePlus 6 on 2,7 mm pidempi, 0,3 mm kapeampi ja 0,1 mm ohuempi kuin ZenFone 5Z. Honor 10 on puolestaan 0,36 tuumaa pienemmän näyttönsä ansiosta 3,4 mm lyhyempi, 4,6 mm kapeampi ja 0,2 mm ohuempi. 0,2-tuumaa pienempään näyttöön perustuva Xiaomi Mi MIX 2S on puolestaan 2,1 mm lyhyempi, 0,8 mm kapeampi ja 0,2 mm leveämpi.

Rakenteeltaan ZenFone 5Z on reunoilta pyöristettyä Gorilla Glass 5 –lasia sekä alumiiniseosta, aivan kuten edullisempi sisarmalli. Laitetta kiertävä alumiinikehys on pyöristetty sekä viistetty lasin reunoja kohti. Testaamassamme värivaihtoehdossa metallikylkien päällä on satiinimatta viimeistely. Puhelimen molemmilla puolilla metallirungon ja lasien väliin on integroitu huomaamaton muovikaistale, joka vaimentaa ainakin teoriassa kehykseen kohdistuvien iskujen välittymistä rikkoontumisherkkään lasiin.

Käytännössä sekään ei kuitenkaan aina auta, kuten pääsimme testijakson lopulla toteamaan. Puhelin kolahti pesuhuoneessa housujen taskussa alle 10 sentin korkeudelta kylki edellä laattalattialle ja takakuoren lasin reunaan ilmestyi kaksi halkeamaa (kuva halkeamista). Tämä on erinomainen esimerkki lasikuoren herkkyydestä ja siitä, ettei hajoaminen vaadi välttämättä kovinkaan kummoista osumaa, kun se tulee sopivasta suunnasta. Kyseessä ei kuitenkaan ole yksinomaan ZenFone 5Z:n ongelma, eikä yksittäistapauksen pohjalta voi tehdä suurempia johtopäätöksiä kestävyyden suhteen.

Laaduntunnussa ei ole valittamista, vaikka laite ei ehkä tunnukaan aivan yhtä ”hienostuneelta” kuin jotkut markkinoilta löytyvät high-end-puhelimet. Osien sovitus on tarkkaa ja virheetöntä. Rakenne ei ole vesisuojattu, jonka Asus kertoo olevan tietoinen kompromissi laitteen aggressiivisen hinnoittelun saavuttamiseksi. Rakenne on melko tukevan tuntuinen ja elää vain hienoisesti päädyistä voimakkaasti väänneltäessä.

Takakuori on toteutettu tasaisesta Gorilla Glass 5 –lasista, joka on pyöristetty kevyesti reunoiltaan. Vaikka muotoilu on melko yksinkertaista ja tavanomaista, istuu ZenFone 5Z pyöristettyjen kylkien ansiosta kouraan varsin mukavasti.

Asus on toteuttanut takakuoreen heijastusefektin, joka kiertää säteittäisesti takakuoren yläosassa sijaitsevaa sormenjälkitunnistinta. Kuten useimmissa nykypäivän lasipintaisissa puhelimissa on tapana, myös ZenFone 5Z:n takalasi kerää varsin helposti rasvaisia sormenjälkiä ja on lähes mahdoton pitää puhtaana hetkeä pidempää. Lasipinta on myös tyypilliseen tapaan kuivissa käsissä liukas, mutta kosteissa sormissa varsin pitävä.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Teknisellä osastolla ZenFone 5Z tarjoaa kovan kattauksen 500 euron hintaluokkaan. Sydämenä sykkii Qualcommin malliston tehokkain Snapdragon 845 –järjestelmäpiiri, jota käytetään mm. LG:n, HTC:n ja Sonyn 800 euron malleissa. 10 nanometrin viivanleveydellä valmistettu Snapdragon 845 sisältää tuttuun tapaan mm. neljä suorituskykyistä Kryo 385 Gold –prosessoriydintä, neljä virtapihiä Kryo 385 Silver –prosessoriydintä, Adreno 630 GPU:n sekä X20 LTE-modeemin, joka mahdollistaa 1,2 Gbit/s teoreettisen maksimilatausnopeuden.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri (4 x 2,7 GHz Kryo 385 Gold CPU, 4 x 1,7 GHz Kryo 385 Silver CPU, Adreno 630 GPU, Hexagon™ 685 DSP, Spectra 280 ISP, X20 LTE-modeemi)
  • 6 Gt LPDDR4X RAM
  • 64 UFS 2.1 –muistia  (64 Gt mallissa vapaana noin 50,5 Gt)
  • microSD-muistikorttipaikka (max. 2 Tt)
  • LTE Cat.18/12 (1200/100 Mbit/s), 5CA, 5×5 MIMO, Dual SIM
  • WLAN 802.11a/b/g/n/ac 2,4 & 5GHz, 2×2 MIMO (DL 866Mbps), WiFi Direct
  • Bluetooth 5.0, NFC, FM-radio
  • 3,5 mm ääniliitäntä, DTS HeadphoneX-, HRA- ja AptX –tuki, stereokaiuttimet, kaksi NXP 9874 –vahvistinta
  • GPS, GLONASS, BeiDou
  • 3300 mAh akku, USB Type-C 2.0, 18 W BoostMaster -pikalataustuki, AI-lataus
  • Android 8.0 Oreo & ASUS ZenUI 5

Suomessa myytävässä versiossa on tarjolla kuusi gigatavua RAM-muistia sekä 64 Gt nopeaa UFS 2.1 -tallennustilaa. Tallennustilan määrä on hyväksyttävän rajoissa vielä tässä hintaluokassa, etenkin kun vielä satoja euroja kalliimmissakin älypuhelimissa on käytössä sama määrä muistia. Suurempi 128 Gt:n tallennustilavaihtoehto ei ole tarjolla Suomen markkinoilla. Lisäksi ZenFone 5Z tarjoaa muistin laajennusmahdollisuuden muistikorttipaikan avulla.

ZenFone 5Z:n näytön alapuolelle jäävä ”leukakaistale” on kooltaan melko kapea (noin 6 mm). Sen myötä navigointipainikkeet ovat sijoitettuina ohjelmistopohjaisina näytön alareunaan. Painikkeiden järjestys on kustomoitavissa ja ne saa halutessaan piilotettua kokonaan näkyvistä. Kotipainiketta kahdesti näpäyttämällä saa aktivoitua yhden käden tilan, jossa näytön näkymä pienenee jompaankumpaan alanurkkaan.

Laitteen alapäädyssä on monien edelleen arvostama 3,5 mm ääniliitäntä, USB Type-C 2.0 –liitäntä sekä toinen laitteen kahdesta stereokaiuttimesta. Kuulokeliitäntä tukee DTS (Digital Theater System) Headphone:X –tilaääntä sekä AudioWizard-taajuusmuunninta.

Stereokaiuttimet käyttävät NXP:n 9874-kaksoisvahvistinta ja tuottavat voimakkaimman äänen, jonka olemme io-techissä testatuista puhelimista mitanneet. Vakiotilassa maksimivoimakkuudella mittasimme 30 cm:n päästä todella korkean 81 dBA:n äänenpaineen ja kaiutin sijoittuu äänenlaadultaan markkinoiden parhaimmistoon. Lisäksi tarjolla on erikseen aktivoitava ulkotila, joka nosti mitatun maksimiäänenpaineen huimaan 86 desibeliin, mutta leikkaa pois osan matalien äänien toistosta. Maksimivoimakkuudella sormella voi tuntea, kuinka alakaiuttimien aukoista pumppautuu ilmaa ulos ja kuinka diskantin terävyys tuntui niskarangassa saakka.

ZenFone 5Z:n näyttö perustuu IPS-paneeliin ja se peittää valtaosan laitteen etupuolesta. Näytön läpimitta on 6,2 tuumaa, jos pyöristettyjä kulmia ei oteta mitatessa huomioon. Kulmien pyöristys on melko loiva, joka syö aavistuksen tehollista pinta-alaa kulmista. Näytön kuvasuhde on 18,7:9, eli ei aivan yhtä laaja kuin osassa kilpailijoista. Pystysuunnassa pikseleitä on 2246 kappaletta, eli 326 enemmän kuin tavallisessa 16:9 Full HD –näytössä.

Jotta näyttö on saatu venytettyä lähelle laitteen kulmia, on Asus päätynyt käyttämään näytön yläreunassa mielipiteitä jakavaa lovea. Lovi on kooltaan hieman suurempi kuin useimmissa muissa testaamissamme Android-puhelimissa ja se on leveydeltään noin kolmasosan näytön leveydestä. Loven molemmille puolille mahtuu noin neljä ilmoituskuvaketta ja loput saa näkyviin näytön yläkulmia koskettamalla. Halutessaan käyttäjä voi rajata loven pois näkyvistä näytön asetuksista aktivoitavalla mustalla taustalla, mutta kauneusvirheenä Asus ei ole pyöristänyt rajauksen nurkkia samalla tavalla kuin näytön alakulmissa, joten lopputulos näyttää hieman epätasapainoiselta. Käyttäjä voi myös valita sovelluskohtaisesti venytetäänkö sovellusnäkymä loven sivuille, vai rajataanko se loven alapuolelle, joten toteutuksesta ei koidu käyttäjälle mitään käytännön haittaa.

Ohjelmistopuolella on tarjolla melko kattava valikoima näyttöön liittyviä lisätoimintoja. Näyttö tukee mm. yötilaa, automaattista värilämpötilan säätöä, älykästä näytön päälläpitoa (näyttö pysyy päällä kun sitä katsotaan), hansikastilaa sekä herätystä ja sammutusta kaksoisnapauttamalla.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,2-tuumainen Super IPS+ –näyttöpaneeli, 402 PPI
  • 1080 x 2246 pikseliä, 18,7:9-kuvasuhde
  • Kirkkaus: 550 nitsiä
  • 100 % DCI-P3, 96 % NTSC
  • 2.5D Gorilla Glass 5  –lasi
  • Silmäystävällinen tila (yötila), automaattinen värilämpötilan säätö, älykäs näytön päälläpito, hansikastila

ZenFone 5Z:n näyttö on kokonaisuudessaan varsin hyvä. Värit toistuvat eläväisinä, maksimikirkkaus on keskitasoa korkeampi ja musta on mustaa. Oletuksena käytössä oleva ”laaja väriasteikko” –väritila korostaa värimaailmaa turhan näyttäväksi ja realistisemman värintoiston saa ”standardi”-tilaa käyttämällä. Automaattinen värilämpötilan säätö toimii melko hyvin, mutta manuaaliasetuksella näyttö on säätöasteikon puolivälissä sinertävään kallellaan ja vaatii säätämistä lämpimämpään suuhteen. Näytön asetuksista on mahdollista säätää portaattomasti värilämpötilaa, sävyä ja kylläisyyttä. Näyttö tummenee hieman, mutta ei häiritsevästi äärikatselukulmia lähestyttäessä. Luettavuus auringonpaisteessa on kohtalaisen hyvä.

Puhelimen yläpäädyssä on ainoastaan kaksi antenniraitaa sekä aukko yhdelle kolmesta mikrofonista. Vasemman kyljen yläosaan on sijoitettu metallinen kortikelkka, jossa on paikat kahdelle nano-SIM-kortille. Vaihtoehtoisesti toisen SIM-kortin voi korvata micro-SD-muistikortilla, joka voi olla kooltaan jopa kaksi teratavua.

Kuten jo aiemmin todettiin, näyttö ulottuu lähes puhelimen ylänurkkiin ja näytön yläreunaan on tästä syystä muotoiltu tarvittavan tekniikan majoittava lovi. Loven keskellä sijaitsevan kuuloke/kaiutinaukon pohjalla on tiheähkö verkko, joka keräsi testijaksolla jonkin verran pölyä. Kuulokkeen vasemmalla puolella sijaitsee etäisyys- ja valoisuussensorit ja LED-merkkivalo on sijoitettu kuulokeritilän taakse.

Etukameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä (Omnivision OV8856 –sensori, 1,12 um pikselikoko) ja sen parina on 24 mm:n kinovastaavalla polttovälillä varustettu kiinteätarkenteinen f2.0-aukkosuhteen objektiivi. Kamera tekee perushyvää jälkeä (MALLIKUVA), mutta markkinoiden parhaimmistoon nähden yksityiskohdat jäävät hieman kuvaprosessoinnin ja heikommassa valossa kohinan jalkoihin.

ZenFone 5Z:n lasisen takakuoren alla majailee 3300 mAh akku, joka on tämän kokoluokan puhelimeen hieman keskitasoa pienikokoisempi. Vertailun vuoksi pahimmista kilpailijoista OnePlus 6:ssa on tismalleen saman kokoinen akku ja Mi MIX 2S:ssä kapasiteettia on 100 mAh enemmän.

Akku tukee 18 watin pikalatausta ja lisäksi maininnan arvoisena ominaisuutena puhelin tukee ”älykästä” latausta, joka mukautuu käyttäjän käyttörytmiin ja osaa säätää latausnopeuden sen mukaan, kuinka pitkään puhelin viettää todennäköisesti latauksessa. Toisin sanoen esimerkiksi yöaikaan latausnopeus on hitaampi, jonka kerrotaan pidentävän akun kestoikää merkittävästi.

Sormenjälkitunnistin on sijoitettu takakuoren yläosaan ja se on aavistuksen lasipinnan alapuolella, joten tunnistimen löytää helposti sormituntumalla. Sijainti on kuitenkin harmillisesti pari senttiä liian ylhäällä, jolloin ainakin keskikokoisella tai sitä pienemmällä kädellä varustetut käyttäjät joutuvat kurottelemaan tunnistimeen yltääkseen. Tunnistimen tunnistustarkkuus on hyvä ja toimintanopeus riittävän hyvä, joskaan ei aivan markkinoiden nopeimpien tasoa.

Metalliset kylkipainikkeet sijaitsevat oikean kyljen yläpuoliskossa ja ovat tuntumaltaan mukavan napakat.

 

Kamera

ZenFone 5Z:n hieman koholleen metalliseen kehykseen asemoitu kaksoiskamera sijaitsee takakuoren vasemmassa ylänurkassa ja tuo ulkoisesti mieleen iPhone X:n tai Huawei P20:n. Kamerakyhmy on noin 0,8 mm korkeammalla kuin takalasin pinta. Kameran alapuolelle on sijoitettu yhtä lediä käyttävä salama, jonka yhteydessä on myös värilämpötilaa mittaava sensori.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin Sony IMX363 –kuvasensori (1,4 um pikselikoko), 25 mm kinovastaava polttoväli, f1.8, 4-akselinen OIS
  • 8 megapikselin Omnivision OV8856 -kuvasensori (1,12 um pikselikoko), 120 asteen kuvakulma, 12 mm kinovastaava polttoväli, f2.2
  • Tarkennustavat: Dual Pixel PDAF, kontrastipohjainen
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 & 60 FPS, 1080p 30 & 60 FPS, 1080p 240 FPS hidastuskuvaus

Kaksoistakakamera tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden ottaa kuvia kahdella eri kuvakulmalla. Kameroista ylempi on 120 asteen kuvakulmalla varustettu kahdeksan megapikselin superlaajakulmakamera ja alempi 12 megapikselin tavallisella laajakulmaobjektiivilla varustettu pääkamera. Pääkamerassa on suurempi pikselikoko, nopea Dual Pixel –tarkennus sekä optinen kuvanvakain. Optinen vakautus on neliakselinen, eli pysty-, vaaka-, kallistus- ja kiertosuuntaan vakauttava. Superlaajakulmakamera tyytyy tavalliseen kontrastipohjaiseen tarkennukseen ja käyttää samaa Omnivisionin kuvasensoria kuin etukamera. Videokuvaus onnistuu korkeimmillaan 4K 60 FPS –laadulla.

ZenFone 5Z:n kameran saa käynnistettyä lukitusnäkymän pikavalinnasta, sovelluskuvakkeesta tai näytön ollessa sammutettuna äänenvoimakkusnäppäintä kahdesti painamalla. Sovellus käynnistyy nopeasti ja on lähes viiveettä kuvausvalmis. Kuva taltioituu välittömästi suljinta painettaessa ja kamera on heti valmiina seuraavan kuvan ottoon. Myös tarkennus on nopeaa Dual Pixel –tekniikan ansiosta.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä on identtinen toukokuussa testatun ZenFone 5:n kanssa. Kuvaustilan valintaan pääsee käsiksi näkymää ylöspäin pyyhkäisemällä. Testikappaleestamme puuttui vielä panoraama- ja Google Lens –tilat, jotka tulevat päivityksen mukana heinäkuun aikana. Suljinpainikkeen viereen on sijoitettu valintapainike laajakulma- ja superlaajakulmakameroiden välillä vaihtamiseen. Kuvausnäkymän vasemmassa reunassa on kuusi pikakuvaketta, joista saa näppärästi aktivoitua mm. HDR-tilan sekä syvyysterävyysefektin ilman erillisen kuvaustilan aktivointia. Näppäränä ominaisuutena yhden kuvaustiloista saa asetettua pikavalinnaksi näkymän oikeaan alanurkkaan. Oletuksena pikavalintana on manuaalikuvaustila.

Kamera hyödyntää järjestelmäpiirin tekoälyominaisuuksia kuvauskohteen automaattitunnistuksella (AI Scene Detection), joka pystyy tunnistamaan 16 erilaista kuvauskohdetta tai tilannetta. Kamera säätää tunnistetun kuvauskohteen mukaan värilämpötilaa, värikylläisyyttä, kontrastia, kirkkautta ja suljinaikaa. Ominaisuutta ei voi valitettavasti kytkeä pois päältä, mutta käyttäjä voi vaikuttaa käytettävään käsittelytyyliin kuvagalleriasta löytyvän opetusominaisuuden avulla.

Videokuvaukselle ei ole omaa kuvaustilaa, vaan tallentaminen alkaa suoraan suljinpainikkeen alapuolella sijaitsevasta tallennuspainikkeesta. Tämä hankaloittaa hieman videon lähtötilanteen rajaamista, sillä kuvakulma ei ole täysin sama video- ja valokuvaustiloissa, vaan rajaus muuttuu hieman suppeammaksi videokuvauksen käynnistyttyä.

Manuaalikuvaustila kulkee ”Pro”-tilan nimellä ja sen säädöt ovat laajuudeltaan kohtalaisen hyvät. Säädettävissä ovat valkosapaino, valotuksen kompensointi, herkkyys, suljinaika ja tarkennus. Bonuksena kuvausnäkymän alakulmassa on jatkuvasti päivittyvä histogrammi ja etsimen keskellä oleva tähtäin osoittaa vaakatason sekä sivu- että eteen-taakse-suunnassa. Testikappaleestamme puuttui RAW-kuvaustila, mutta se on luvassa ohjelmistopäivityksen myötä heinäkuun aikana.

ZenFone 5Z:n syvyysterävyysefekti aktivoidaan käyttöön kuvausnäkymän vasemman reunan pikkukuvakkeesta (kahden ihmishahmon ääriviivat), joka saattaa jäädä helposti huomaamatta. Syvyystehosteen voimakkuutta on mahdollista säätää ja esikatselu näkyy suoraan kuvausnäkymässä. Efektin voimakkuutta tai tarkennuspistettä ei ole mahdollista säätää jälkikäteen, toisin kuin joissain kilpailijoissa.

Syvyysterävyysefektin toiminta oli ottamiemme testikuvien perusteella keskitasoista. Useimmat kuvat onnistuvat kohtalaisen hyvin, mutta pienet virheet rajauksessa ja eri kohteiden syvyystasojen tunnistamisessa ovat melko yleisiä. Efektin meneminen täysin pieleen on onneksi melko harvinaista. Syvyystehostetta voi käyttää myös etukameralla otetuissa kuvissa, joissa se toimii melko lailla yhtä hyvin kuin takakameralla.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia 12 megapikselin kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa ZenFone 5Z:n takakamera tekee mukavan näköistä jälkeä, joskin värimaailma saattaa olla luonnollisesta jäljestä pitävälle paikoin liian kylläinen. Yksityiskohtien määrä ja terävyys on hyvää, mutta ei aivan 12 megapikselin kokoluokan parhaimpien tasolla. Automaattinen HDR toimii varsin hyvin ja estää tumman pään ”tukkeutumisen” sekä vaalean pään puhkipalamisen haastavimpia tilanteita lukuun ottamatta.

Heikossa valaistuksessa ZenFone 5Z jatkaa melko hyvää suorittamistaan ja etenkin puhelimen näytöltä tarkasteltuna useimmat kuvat näyttävät erittäin hyviltä. Kamera loihtii useimmista kuvista oletuksena selvästi valoisampia kuin todellisuudessa, joka ei ainakaan peruskuvaamista ajatellen ole lainkaan huono asia. Monissa tilanteissa kamera pystyi vangitsemaan yksityiskohtia ja värejä, joita ihmissilmä ei pystynyt enää erottamaan. Värintoisto on hämäräkuviksi suorastaan erinomaista.

Hämäräkuvien yleisilme on värikäs ja skarppi. Skarppiudelle löytyy syy kuvia tarkemmin pikselitasolla tutkiessa, sillä automatiikan kohinanpoisto ei ole erityisen aggressiivista, vaan kuvissa voi havaita heterogeenistä ja rakeiltaan sekakokoista kohinaa, josta ei kuitenkaan ole kokonaiskuvassa mitään haittaa. Dynamiikka ei ole hämärässä aivan yhtä erinomaista kuin hyvässä valossa, sillä kirkkaat kohteet kuten valot tai iltataivas palavat herkähkösti puhki.

Kameran automatiikka pyrkii pitämään herkkyyden poikkeuksellisen pitkään erittäin alhaisissa lukemissa. Otettujen kuvien perusteella totesimme, että kamera alkaa nostaa ISO-arvoa yli sadan vasta suljinajan pidentyessä alle 1/25 sekunnin. Yleensä kamerapuhelimet alkavat nostaa herkkyyttä yli 1/100 sekunnin menevillä suljinajoilla. Pisimmillään kamera venytti suljinajan testeissämme 1/9 sekuntiin ja herkkuuden ISO 1000 tietämille. Valmistajan mukaan automatiikka saattaa tarvittaessa käyttää jopa 1/4 sekunnin suljinaikoja.

Kaksoistakakamera mahdollistaa myös erittäin laajakulmaisten otosten taltioimisen 12 mm:n kinovastaavalla polttovälillä (120 asteen kuvakulma) sekä pääkameraa alhaisemmalla kahdeksan megapikselin tarkkuudella. Laajakulmakamera mahdollistaa näkymän kokonaisvaltaisemman taltioimisen esimerkiksi ahtaissa sisätiloissa tai suurten nähtävyyksien edessä.

ZenFone 5Z:n laajakulmakameran kuvanlaatu on selvästi heikompaa kuin pääkameralla otetuissa oikeastaan kaikilla osa-alueilla. Värimaailma on haaleampi, yksityiskohdat pehmeähköjä ja kontrasti paikoin ylikorostunutta. Kuvien reunoilla esiintyy myös kuvan pehmenemistä sekä laajakulmaobjektiiville tyypillistä vääristymää.

Testijakson kuluessa ainakin itse koin laajakulmakameran kuvanlaadun siinä määrin heikommaksi, että sen käyttö jäi melko vähäiseksi. Toissijainen kamera sopiikin käytettäväksi ensisijaisesti tilanteissa, joissa keskeisintä on kokonaisnäkymän taltioiminen, eikä niinkään kuvanlaatu. Monissa tilanteissa hyvä panoraamatila ajaisi tosin lähes saman asian.

Nappasimme ZenFone 5Z:lla myös nopeasti vertailukuvaparit päivä- ja yöolosuhteissa pahimmaksi kilpailijaksi laskettavan OnePlus 6:n kanssa. Vertailukuvassa on 415 x 500 kuvapisteen pikselitason rajaus OnePlus 6:n kuvasta sekä ylöspäin skaalattu rajaus vastaavasta kohdasta ZenFone 5Z:n kuvasta (OnePlus 6:n sensori on neljä megapikseliä tarkempi).

Kuten ensimmäisen vertailukuvaparin rajauksista voi nähdä, OnePlus 6:lla otettu kova on odotetusti tarkempi ja sisältää enemmän yksityiskohtia suuremman megapikselimäärän myötä. ZenFone 5Z:n kuvassa on hieman voimakkaampi kontrasti ja värien korostus, mutta se pystyy myös paikoin toistamaan paremmin eri värisävyjä (esimerkiksi vihreän sävyt puiden lehdissä. OnePlus 6 käyttää kuvassaan suurempaa herkkyysarvoa ja hieman lyhyempää suljinaikaa.

Hämäräolosuhteissa ZenFone 5Z parantaa asemiansa kilpailijaansa nähden ja pystyy tuottamaan valoisamman, valkotasapainoltaan paremman ja värintoistoltaan rikkaamman kuvan. OnePlus 6:n kuva on värimaailmaltaan todellista sinertävämpi ja ZenFone 5Z:n kuvaa haaleampi. Suuremman megapikselimäärän myötä yksityiskohdat toistuvat hieman paremmin, mutta ero on pienempi kuin valoisassa. Molemmat puhelimet käyttävät samaa suljinaikaa (1/10 sekuntia), mutta ZenFonen herkkyys on selvästi alhaisempi (ISO 937 vs. 2500).

Kokonaisuutena arvioitaessa OnePlus 6 vetää pidemmän korren päivänvalossa ja ZenFone 5Z vastaavasti hämärässä.

ZenFone 5Z pystyy taltioimaan parhaimmillaan 4K-tarkkuuden videota 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella, eli samoilla asetuksilla kuin useimmat muutkin markkinoiden high-end-puhelimet. 4K 60 FPS video tallentuu MP4-kääreeseen H.264-pakkauksella, joka on toteutettu alempilaatuisilla parametreillä (Baseline@L5.2, 1 Ref Frames) kuin monissa kilpailijoissa. Videon bittivirta on siitä huolimatta korkeahko noin 67-69 Mbit/s ja ääni tallentuu stereona 96 kbit/s laadulla. Tavallinen 1080p 30 FPS –video tallentuu korkeahkolla 20 Mbit/s bittivirralla.

4K-videokuvan laatu on keskitasoa. Terävyys ei ole parasta mahdollista ja dynamiikassa olisi parantamisen varaa, kuten esimerkkivideon puhkipalaneesta pilvisestä taivaasta voi havaita. Myös tarkennuksessa esiintyy jonkin verran ”hermostuneisuutta” etenkin jos kuvassa on liikkuvia kohteita. Videokuvauksessa kolmiakselinen elektroninen vakautus (EIS) on käytössä korkeimmillaan 1080p-tarkkuudella. Asuksen mukaan se on tulossa päivityksen myötä myös 4K 30 FPS –kuvaukseen.

Hidastusvideota on mahdollista tallentaa 1080p 240 FPS laadulla (8x hidastus) ja käyttäjä voi jälkikäteen valita nauhoitetusta pätkästä hidastettavan kohdan mielensä mukaan.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

ZenFone 5Z käyttää edullisemman sisarmallinsa tapaan viime syksynä julkaistua Android 8.0 Oreo –käyttöjärjestelmää, jonka päälle on toteutettu melko kattava ZenUI 5 –käyttöliittymäkustomointi. Asuksen mukaan käyttöliittymästä on pyritty tekemään aiempia versioita puhtaampi ja yksinkertaisempi. Käytännössä ZenUI 5 on esimerkiksi Huawein ja Samsungin toteutusten tapaan varsin kattava kustomointi, joka peittää Androidin vakioilmeen kokonaan alleen. Siitä huolimatta toteutus on kohtalaisen hillitty ja enemmän ainakin allekirjoittaneen mieleen kuin vaikkapa Huawein EMUI.

Asus ei ole toistaiseksi antanut erityistä lupausta puhelimiensa käyttöjärjestelmä- tai tietoturvapäivityksistä, mutta parin viimeisimmän sukupolven mallien pohjalta tulevaisuus näyttää varovaisen lupaavalta, sillä esimerkiksi edellisten sukupolvien ZenFone 3 ja 4 –mallit ovat saaneet jo Android  Oreo –päivityksen. Testikappaleeseemme tuli kaksi päivitystä testijakson loppupuolella, joista ensimmäinen päivitti tietoturvakorjaukset kesäkuulle päivättyyn versioon.

Asuksen omia sovelluksia on hieman toistakymmentä kappaletta ja monet perustoiminnot (viestit, sähköposti, kalenteri) ovat toteutettu Androidin vakiosovelluksilla. Esiasennettuja kolmannen osapuolen sovelluksia oli testikappaleessamme kolme – Facebook, Facebook Messenger ja Instagram. Kyseisiä sovelluksia ei saanut poistettua kokonaan puhelimen muistista. Pieninä kauneusvirheinä ainakin testikappaleemme ohjelmistoversiossa muutamiin asetusvalikon alakohtiin oli jäänyt eestinkielisiä tekstejä.

Kuten valmistajien omissa kustomoinneissa on tapana, ZenUI 5 tuo mukanaan useita käyttöä helpottavia ominaisuuksia ja lisäyksiä. Sovellusvalikko on monipuolisempi kuin vakio-Androidissa ja se mahdollistaa sovellusten ryhmittelyn kansioihin. Twin Apps mahdollistaa kahden tilin käyttämisen yhdessä sovelluksessa, Page Maker tallentaa nettisivuja jälkeenpäin offline-tilassa luettaviksi, Game Genie mahdollistaa pelikokemuksen optimoinnin ja pelivideoiden tallentamisen ja Mobiilihallinta puhelimen ja virrankäytön monipuolisen hallinnan.

Käyttäjän toimiin ja ympäristöön mukautuvia ”älytoimintoja” ovat mm. latausrutiinien mukaan lataustehoa säätelevä älykäs lataus, yleisimmin käytettyjen sovellusten käynnistymistä nopeuttava Optiflex, soittoäänen voimakkuutta taustamelun mukaan säätävä älykäs soittoääni, kasvojen mukaan näytön päällä pitävä älykäs näyttö ja käyttörutiinien mukaan mukautuvat sovellusehdotukset sovellusvalikon alareunassa. Asetusvalikko tarjoaa laajat säädöt mm. näytön kuvanlaatuasetuksiin ja lisätoimintoihin, kosketus- ja pyyhkäisyeleisiin sekä äänien säätämiseen.

 

Suorituskyky

ZenFone 5Z:n testikappale saapui io-techin toimitukseen kesäkuun viimeisellä viikolla ja otimme laitteen välittömästi käyttöön kahden viikon ympärivuorokautiselle testijaksolle.  Puhelimeen saapui testijakson aikana kaksi päivitystä, jotka olivat päivätty kesäkuun 29. päivälle ja heinäkuun kuudennelle päivälle. Puhelin toimi testijakson ongelmitta, mutta takakuoreen tuli halkeama toiseksi viimeisenä testipäivänä puhelimen kolahdettua kylki edellä laattalattiaan muutaman senttimetrin korkeudelta.

Käytännön suorituskyvyssä ei ole juuri valittamista, vaan kaikki toimii kuten suorituskykyiseltä puhelimelta voi odottaa. Rinnakkain vertailtuna sovellusten avautumis- ja erityisesti sulkeutumisnopeudessa 5Z jää hieman OnePlus 6:sta jälkeen, mutta moniajossa, eli avattujen sovellusten välillä liikkumisessa toiminta on molemmilla puhelimilla yhtä sujuvaa. Honor 10:een verrattuna 5Z on nopeampi käynnistämään etenkin raskaampia sovelluksia, mutta jälleen hieman verkkaisempi sovellusten sulkemisessa ja kotinäkymään palaamisessa. Toisaalta myös moniajossa 5Z on ripeämpi.

Testasimme ZenFone 5Z:n pelisuorituskykyä testiartikkeleistamme tutuilla PUBG Mobile, Gods of Rome,- Need For Speed No Limits- ja Modern Combat 5 –peleillä, jotka pyörivät kuten Snapdragon 845 –piirilliseltä puhelimelta odottaa saattaa: suunnilleen niin hyvin kuin Android-puhelimella on tällä hetkellä mahdollista. Esimerkiksi PUGB Mobilen pelaaminen High-asetuksilla sujuu ongelmitta. Pidemmässä rasituksessa puhelin lämpenee yläosastaan jonkin verran, mutta ei häiritsevän paljon.

Synteettisissä suorituskykytesteissä tulokset ovat linjassa muiden markkinoilla olevien Snapdragon 845 –piirillisten puhelimien kanssa, eli ne edustavat sekä prosessori- että grafiikkasuorituskyvyn osalta markkinoiden huippua. Esimerkiksi samaan hintaluokkaan asettuvan OnePlus 6:n kanssa suorituskyky on lähes identtistä. Hieman erikoisena yksityiskohtana JavaScript-suorituskykyä testaavan Sunspider-testin tulos oli 5Z:lla varsin heikko, joka ei kuitenkaan näy selaimen käytännön toiminnassa millään tavalla. Maininnan arvoisena seikkana vain 50 euroa edullisempaan ZenFone 5 –malliin nähden suorituskyky on testistä riippuen 1,5-5-kertaista.

Asus on lisännyt käyttöliittymäänsä AI Boost –toiminnon, jonka totesimme edullisemman ZenFone 5:n kohdalla parantavan suorituskykytestien tuloksia 5-15 %. 5Z:ssa emme havainneet ominaisuuden käytöstä vastaavaa etua ja ajamistamme testeistä lähinnä Antutussa se toi mukanaan noin 3000 pistettä korkeamman tuloksen, joka tarkoittaa olematonta runsaan prosentin parannusta. AI Boost tunnistaa testisovellusten käynnistämisen ja ehdottaa sen aktivoimista, jos ominaisuus ei ole kytkettynä päälle ilmoitusvalikon pikapainikkeesta. Ehdotuksia ei saa valitettavasti pois päältä.

 

Akunkesto

ZenFone 5Z:n akunkeston suhteen ei ollut ennakko-odotuksia ja laite onnistui lopulta jättämään positiivisen kokonaisvaikutelman.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Tyypillisenä testijakson päivänä näytön päälläoloaika oli noin 1-2 tuntia ja akun varaus laski päivän akana (~16 h) noin 70 %:n tietämille. Muutamana raskaampana päivänä näytön päälläolo liikkui 2,5-3,5 tunnin haarukassa ja akun varaus laski noin 45-55 % tuntumaan.

Puhelimella selvittiin myös useampaan kertaan yhdellä latauksella ongelmitta kahden päivän yli. Kevyemmällä käytöllä (näytön päälläoloaika yhteensä kahden tunnin molemmin puolin) toisen päivän iltana akussa oli vielä varausta jäljellä noin 40 %. Noin neljän tunnin näytön päälläoloajalla varaus laski 10–15 % tuntumaan, mutta akku ei kertaakaan loppunut kesken toisen päivän aikana. Käyttökokemuksien perusteella myös kolmen päivän toiminta-aika on hyvinkin mahdollinen kevyellä käytöllä.

Ajoimme ZenFone 5Z:lla myös io-techin puhelinartikkeleissa yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan laitteiden kesken vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi samat puhelimet kuin suorituskykytesteissä: Nokia 7 Plus, OnePlus 6 ja Honor 10.

YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n yli tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tässä testissä akun varaus väheni 10 %, joka tarkoittaa laskennallisesti noin 10 tunnin toistoaikaa. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestissä ZenFone 5Z oli lyhyen ajan sisään jo toinen testaamamme puhelin, joka lämpeni häiritsevän paljon testin aikana. Takakuori ja metallikehys lämpeni testin aikana polttavan kuumaksi ja diagnostiikkasovellus näytti puhelimen sisälämpötilaksi jopa yli 55 asteen lukemia. Testi ei kaatunut kuten Honor 10:llä, mutta puhelimen keskimääräinen tulos oli poikkeuksellisen alhainen noin 120 minuuttia, joka viittaa virrankäytön ongelmiin 3D-rasituksessa. Olemme olleet Asukseen yhteydessä asiaan liittyen.

Sekalaista yleiskäyttöä simuloivassa PCMarkin akkutestissä ZenFone 5Z:n tulos on parempaa keskitasoa ja noin 30-60 min parempi kuin OnePlus 6:lla ja Honor 10:llä.

ZenFone 5Z:n mukana toimitetaan USB Power Delivery 3.0 –standardia tukeva 18 watin (9 V, 2 A) pikalaturi. Latausnopeusmittaustemme perusteella lataaminen tapahtuu ilahduttavan nopeasti ja monista muista puhelimista tuttu latausnopeuden hidastuminen lopussa ei ole ZenFone 5Z:n kohdalla lähellekään niin aggressiivista. Mittauksimme mukaan akku latautuu vartissa tyhjästä noin 30 %:iin, puolessa tunnissa 53 %:iin ja tunnissa lähes 90 %:iin. Täysi lataus otti tunnin ja 20 minuuttia. Puhelin lämpenee ladattaessa havaittavasti, mutta ei merkittävästi.

Puhelin mahdollistaa myös älykkään latausnopeuden hallinnan käyttäjän lataustottumusten pohjalta sekä vaihtoehtoisesti hitaamman latausnopeuden käyttäjän määrittelemällä aikavälillä (esimerkiksi yöllä) akun säästämiseksi. Langatonta latausta 5Z ei valitettavasti tue, vaikka lasinen takakuori sen helposti mahdollistaisi.

 

Yhteenveto

Haastaakseen uskottavasti markkinoita hallitsevat isot nimet altavastaajan on pystyttävä tuomaan pöytään jotain uutta. Asus tekee sen ZenFone 5Z:n erittäin aggressiivisella hinnoittelulla ja tarjoaa samaan rahaan hyvän älypuhelimen. Asuksen aiempien sukupolvien huippumallit ovat olleet liian hinnakkaita, mutta nyt kurssi on oikea. ZenFone 5Z tarjoaa houkuttelevan vastineen rahalle.

Fyysiseltä toteutukseltaan ZenFone 5Z ei tarjoa mitään uutta tai erikoista – päinvastoin. Se on muotoilultaan ja rakenteeltaan varsin geneerinen, eikä siten siis paras valinta persoonallista puhelinta hakevalle. Käteen laite istuu kuitenkin mukavasti. Rakenne on perustukeva ja hyvin viimeistelty, mutta vesisuojaus on jätetty aggressiivisen hinnoittelun vuoksi pois. Nykytrendinä olevat lasipinnat ovat herkkiä rikkoontumaan, kuten testijaksolla saimme kokea.

ZenFone 5Z:n rautapuolen toteutus on tähän hintaluokkaan erittäin kova OnePlus 6:n tapaan. Snapdragon 845 –järjestelmäpiiri on tällä hetkellä paras joka Android-puhelimiin on saatavilla ja tarjoaa huippuluokan suorituskykyä. RAM-muistia on riittävästi, mutta 64 Gt:n tallennustila on hyväksyttävissä vain hintalapun oikeuttamana. Onneksi se on nopeaa UFS 2.1 –tyyppiä ja laitteessa on myös muistikorttipaikka. Myöskään laitteen suuri näyttö ei ole lainkaan hassumpi ja akun tarjoaa kohtalaisen hyvän toiminta-ajan.

Kamerat ovat pääosin hyvin toteutettuja. Takakamera tekee hyvässä valaistuksessa hyvää jälkeä, joskin korostaa jonkin verran värejä. Hämärässä jälki on paikoin jopa erinomaista ja vain muutama kamerapuhelin markkinoilla pystyy parempaan. Kameran 4K 60 FPS- ja 1080p 240 FPS –videokuvaustiloista tulee plussaa, mutta kuvanlaatu ei toisaalta ole erityisen korkeatasoista. Etukameran jälki on perushyvää tasoa.

ZenUI 5 –käyttöliittymä sijoittuu markkinoiden raskaammin kustomoitujen toteutusten joukkoon, mutta osoittautui allekirjoittaneen mielestä kohtalaisen toimivaksi. Kustomointien toteutus ei ole niin räikeää kuin joissain kilpailijoissa ja sekaan on heitetty melko runsaasti käyttöä helpottavia lisätoimintoja. Nopeudeltaan käyttöliittymä on high-end-luokan puhelinten keskitasoa. Android 8.0 –versio on jo reilusti yli puoli vuotta vanha, joten siihen toivoisi pikaista päivitystä uusimpaan 8.1-versioon. Asus ei ole antanut tarkkoja lupauksia Android-versiopäivitysten tai tietoturvakorjausten suhteen, joten toistaiseksi on vain luotettava yrityksen kohtalaisen hyvään lähihistoriaan edellisten mallien kohdalla.

Yhteenvetona Asus ZenFone 5Z on hyvä ja varsin tasapainoinen puhelin, jossa emme havainneet merkittäviä heikkouksia, mutta joka tarjoaa erinomaisen vastineen todella kilpailukykyiselle hinnoittelulleen. Tällä hetkellä 400–500 euron hintaluokasta löytyy useita suositeltavia vaihtoehtoja, joten tilanne on kuluttajan kannalta herkullinen. ZenFone 5Z tarjoaa 499 euron hintaisena todellisen haasteen pari kymppiä kalliimmalle OnePlus 6:lle ja onkin lähinnä ostajan painotuksista ja tarpeista kiinni kumpaan laitteeseen kannattaa lopulta päätyä. Joka tapauksessa palkitsemme ZenFone 5Z:n pahimman kilpailijansa tapaan ”Toimituksen valinta” –erityismaininnalla.

Plussaa

  • Kuvanlaadultaan hyvä laajakuvanäyttö
  • Erinomainen näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku
  • Melko tukeva ja mukavasti pyöristetty rakenne
  • Snapdragon 845 –järjestelmäpiirin suorituskyky
  • Kameran kuvanlaatu erityisesti hämärässä
  • Etukameran kuvanlaatu
  • Hyvä akunkesto
  • Varsin nopea pikalataus
  • Erittäin voimakasääniset stereokaiuttimet
  • 3,5 mm ääniliitäntä
  • Muistikorttipaikka
  • ZenUI 5.0 -käyttöliittymän monipuoliset lisäominaisuudet
  • Hinta

Miinusta

  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne erityisen arka tiputuksille ja herkkä sormenjäljille
  • Superlaajakulmakameran heikohko kuvanlaatu
  • Kuumeneminen GFX Bench Manhattan -akkutestissä
  • Ei virallista IP-suojausta
  • Ei langatonta latausta lasisesta takakuoresta huolimatta
  • Videokuvan laatu varauksin
  • Ei uusinta Android-versiota
  • ZenUI 5.0 –käyttöliittymän melko raskas kustomointi varauksin

 

This site uses XenWord.
;