Testissä Asuksen ja Gigabyten omaan suunnitteluun perustuvat GeForce RTX 3070 Ti -mallit.

GeForce RTX 3070 Ti -näytönohjaimien myynti alkoi 10. kesäkuuta ja testasimme heti tuoreeltaan NVIDIAn oman Founders Edition -mallin erillisessä artikkelissa, jossa vertailukohtina olivat muun muassa viime syksynä julkaistut GeForce RTX 3070- ja Radeon RX 6800 -mallit.

NVIDIA julkaisi GeForce RTX 3070 Ti -näytönohjaimen Yhdysvalloissa 599 dollarin suositushinnalla ja yhtiön Suomen verkkokaupassa hinnaksi on ilmoitettu 629 euroa. Founders Edition ei tule Suomessa myyntiin, joten katseet on suunnattava näytönohjainvalmistajien malleihin.

Valikoiduilla jälleenmyyjillä, kuten Jimm’sissä ja Proshopissa, on tulossa myyntiin pieni tarjouserä Asuksen 3070 Ti TUF -mallia 640 euron hinnalla, mutta saatavuusongelmien takia niiden myynti ei vielä ole alkanut. Muissa malleissa hinnat ovat markkinatilanteen mukaisesti alkaen 1000 eurosta ylöspäin.

Saimme Asukselta testiin malliston terävintä kärkeä edustavan ROG Strix OC -mallin, jonka hinta on noin 1100-1190 euroa ja Gigabyteltä 1050-1100 euron hintaisen Gaming OC -mallin. Ajoimme Asuksen ja Gigabyten 3070 Ti -näytönohjaimilla pikaiset suorituskykytestit sekä tehonkulutus, lämpötila- ja melumittaukset. Mukana on myös Asuksella ylikellotustestit.

 

Asus ROG Strix GeForce RTX 3070 Ti OC

Asuksen ROG Strix GeForce RTX 3070 Ti OC on listattu Proshopissa 1100 euron ja Jimm’sissä 1200 euron hinnalla.

Asuksen ROG Strix RTX 3070 Ti OC vie emolevyltä kolme korttipaikkaa, näytönohjaimen pituus on 32 cm ja paino järkäleimäiset 1,8 kiloa. Jäähdytysratkaisu on varustettu kolmella muovikehikkoon upotetulla 95 mm:n Axial-tech-tuulettimella, jossa lavat on yhdistetty ulkokehältä toisiinsa. Keskimmäinen tuuletin pyörii eri suuntaan kuin reunimmaiset ilmavirran turbulenssin vähentämiseksi jäähdytysrivastossa. Tuulettimet ovat lepotilassa pois päältä ja alkavat pyöriä, kun grafiikkapiirin lämpötila nousee yli 63 asteeseen. Vakiona käytössä on Performance-tila, mutta näytönohjaimesta löytyy BIOS-kytkin hiljaiselle tilalle.

Takapuolella on suojaamaassa alumiinilevy, joka on virransyötön kohdalta lämpötyynyllä kontaktissa piirilevyyn ja takaosasta tuulettimet puhaltavat ilmaa näytönohjaimen läpi Piirilevy on varustettu kolmella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä ja koko näytönohjaimen yläpääty on varustettu kuvioidulla RGB-valopaneelilla.

Näytönohjaimen Power Limit -tehorajoitus on vakiona Performance-tilassa 310 wattia ja se on mahdollista nostaa 380 wattiin (+23 %).

Asus on asettanut ROG Strix RTX 3070 Ti OC -mallissaan grafiikkapiirin toimimaan 3D-rasituksessa 1845 MHz:n Boost-taajuudella. Todellisuudessa grafiikkapiirin kellotaajuus oli 3D-rasituksessa Battlefield V -pelissä 4k-resoluutiolla noin 1950 MHz.

 

Gigabyte GeForce RTX 3070 Ti Gaming OC

Gigabyten GeForce RTX 3070 Ti Gaming OC on listattu Proshopissa 1050 euron ja Jimm’sissä 1100 euron hinnalla.

Jäähdytysratkaisu haukkaa emolevyltä kolme korttipaikkaa ja on 32 cm pitkä. Painoa näytönohjaimella on 1,2 kg ja muovikehikkoon on upotettu kaksi 85 mm:n ja yksi 80 mm:n tuuletin, jotka pyörivät toisiinsa nähden eri suuntaan. Tuulettimet ovat lepotilassa pois päältä ja alkavat pyöriä, kun grafiikkapiirin lämpötila nousee yli 62 asteeseen. Vakiona käytössä on OC-tila, mutta näytönohjaimesta löytyy BIOS-kytkin hiljaiselle tilalle.

Takapuolella on suojaamaassa alumiinilevy, joka ei ole kontaktissa piirilevyyn. Takaosassa on aukko, josta ilmaa puhalletaan näytönohjaimen läpi. Piirilevy on varustettu kahdella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä ja päädyn Gigabyte-logo on RGB-valaistu.

Näytönohjaimen Power Limit -tehorajoitus on vakiona OC-tilassa 310 wattia ja se on mahdollista nostaa 320 wattiin (+3%)

Gigabyte on asettanut Gaming OC -mallissaan grafiikkapiirin toimimaan 3D-rasituksessa 1830 MHz:n Boost-taajuudella. Todellisuudessa grafiikkapiirin kellotaajuus oli 3D-rasituksessa Battlefield V -pelissä 4k-resoluutiolla noin 1935 MHz.

 

Suorituskykytestit

Suorituskykytesteissä Asuksen ROG Strix OC- ja Gigabyten Gaming OC -malleja verrattiin NVIDIAn aiemmin testattuun GeForce RTX 3070 Ti Founders Editioniin.

Näytönohjainten testikokoonpano on kasattu Cooler Masterin Cosmos C700P -kotelon sisälle, jonka etupaneelissa kaksi 140 mm:n kotelotuuletinta imee viileää ilmaa kotelon sisuksiin ja takapaneelissa yksi 140 mm:n tuuletin puhaltaa lämmintä ilmaa ulos. Testikokoonpanona toimi NZXT:n Kraken Z63 AIO -nestekierrolla jäähdytetty AMD:n 12-ytiminen Ryzen 9 5900X -prosessori asennettuna Asuksen ROG Crosshair VIII Hero -emolevylle ja 32 gigatavua DDR4-3600-nopeudella toimivaa keskusmuistia. Käyttöjärjestelmänä on käytössä 64-bittinen Windows 10 Pro asennettuna Corsairin 2 teratavun MP600 M.2 SSD:lle. Kokoonpanon virransyötöstä vastaa Corsairin 1000 watin HX-virtalähde.

  • AMD Ryzen 9 5900X (12/24 ydintä/säiettä, boost 4,8 GHz)
  • Asus ROG Crosshair VIII Hero Wi-Fi (AMD X570)
  • 32 Gt Corsair Dominator Platinum RGB 3600 MHz (16-18-18-36)
  • Corsair MP600 2 Tt M.2 SSD (PCI Express 4.0)
  • Cooler Master COSMOS C700P -kotelo
  • NZXT Kraken Z63 AIO -nestekierto
  • Corsair HX1000 (1000W)
  • Microsoft Windows 10 Pro 64-bit

 

Suorituskykytestit

Asuksen ROG Strix OC toimi Performance-tilassa 75 MHz korkeammalla kellotaajuudella kuin NVIDIAn Founders Edition. Asuksella hiljaisemmassa Quiet-tilassa kellotaajuus oli 60 MHz korkeampi kuin Gigabytellä Silent-tilassa.

Tomb Raiderissa Asus ja Gigabyte olivat suorituskykyisemmässä Performance- ja OC-tilassa yhtä suorituskykyisiä ja 3 FPS:ää eli noin 2 % suorituskykyisempiä kuin NVIDIAn Founders Edition. Molemmilla näytönohjaimilla BIOS-kytkimen hiljaisemmassa tilassa ruudunpäivitysnopeus laski 1 FPS:llä.

 

Tehonkulutusmittaukset

Tehonkulutusta mitattiin seinästä Coltech EMT707CTL -mittarilla, joka kertoo koko kokoonpanon tehonkulutuksen ilman näyttöä. 3D-rasituksena käytettiin Battlefield V -peliä 4k-resoluutiolla.

Kokoonpanon tehonkulutus oli kaikilla näytönohjaimilla 3D-rasituksessa noin 485-495 wattia, mutta Gigabyten Silent-tilassa alhaisemman Power Limitin myötä kulutus laski 475 wattiin.

Vakiona Asuksen ja Gigabyten Power Limit on asetettu 310 wattiin eli 20 wattia korkeammalle kuin NVIDIAn Founders Editionilla. Gigabytellä nostovaraa on vain 10 wattia, kun taas Asuksen ROG Strix OC:lla rajoitusta saa nostettua 70 watilla.

 

Lämpötilamittaukset

Grafiikkapiirin lämpötila mitattiin GPU-Z-ohjelman avulla ja 3D-rasituksena käytettiin Battlefield V -peliä 4k-resoluutiolla.

Asuksen ROG Strix OC:lla ja Gigabyten Gaming OC:lla vakiona grafiikkapiirin lämpötila oli reilu 10 astetta alhaisempi kuin NVIDIAn Founders Editionilla. BIOS-kytkimen hiljaisemmassa tilassa Asuksen grafiikkapiirin lämpötila oli 6 astetta ja Gigabyten Gaming OC:lla Silent-tilassa 8 astetta alhaisempi kuin NVIDIAlla.

GDDR6X-muistit lämpesivät NVIDIAn Founders Editionilla 92 asteeseen, mutta Asuksen ja Gigabytellä muistien lämpötila laski vakiona noin 15 astetta. BIOS-kytkimen hiljaisemmassa tilassa molemmilla muistien lämmöt tippui 10 astetta.

 

Melumittaukset

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän kiinni olevan kotelon kyljestä. Ympäristön melutaso testikokoonpano pois päältä oli 33 desibeliä. 3D-rasituksena käytettiin Battlefield V -peliä 4k-resoluutiolla. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Asus ja Gigabyte olivat BIOS-kytkimen hiljaisemmassa tilassa miellyttävän hiljaisia, mutta suorituskykyisemmissä Asuksen Performance- ja Gigabyten OC-tilaissa vajaan 40 desibelin melutaso oli selvästi kuultavissa.

 

Ylikellotustestit

Ylikellotustestissä kokeiltiin Asuksen ROG Strix OC:n ylikellottamista, jolla Power Limit -asetusta sai nostettua 70 watilla. Näytönohjain oli asennettuna suljetun Cooler Master Cosmos C700P -kotelon sisälle. Power- ja Temp Target- eli tehonkulutuksen ja lämpötilan ylärajat nostettiin maksimiin. Tuulettimen kierrosnopeuden annettiin olla lämpötilan mukaan automaattisesti säätyvässä Auto-asennossa. Saavutetut kellotaajuudet ovat suuntaa antavia.

 

Asus ROG Strix RTX 3070 Ti OC

Power Limit -tehonkulutusrajoitus nostettiin 310 watista 380 wattiin (+23 %).

Grafiikkapiiri ylikellottui +100 MHz eli 1945 MHz:n Boost-taajuudelle, jolloin todellinen kellotaajuus 3D-rasituksessa 1440p-resoluutiolla oli 2040 MHz. GDDR6X-muistit venyivät vakaasti ilman ongelmia +1250 MHz eli 21 Gbps:n nopeudelle (1344 MHz).

Grafiikkapiirin lämpötila nousi vakiona eli Performance-tilassa ylikellotettuna 3 asteella 71 asteeseen, muistien lämpötila 2 asteella 78 asteeseen ja kokoonpanon tehonkulutus 485 watista 30 watilla 515 wattiin. Ylikellottamisella oli pieni vaikutusta kokoonpanon melutasoon ja se nousi äänekkääksi hieman yli 40 desibeliin.

 

Suorituskyky ylikellotettuna

Ylikellotettuna Asuksen ROG Strix RTX 3070 Ti OC oli noin 6 % suorituskykyisempiä kuin vakiona ja 9 % suorituskykyisempi kuin NVIDIAn Founders Edition.

 

Loppuyhteenveto

Asuksen ROG Strix OC ja Gigabyten Gaming OC tarjoavat vakiona hyvin samantasoisen suorituskyvyn, grafiikkapiirin ja muistien lämpötilan sekä melutason. Molemmat on varustettu BIOS-kytkimellä, jolla käyttöön saa hiljaisemman tilan. Ylikellottamisen suhteen Asuksen ROG Strix OC antaa nostaa Power Limit -rajoitusta 70 watilla ja tarjoaa enemmän pelivaraa, kun Gigabyten Gaming OC:ssa tehonkulutusrajoitusta pystyy nostamaan vain 10 watilla.

Nykyisessä markkinatilanteessa molemmat näytönohjaimet ovat yli 1000 euron hinnalla turhan kalliita. Koska näytönohjaimien hintaero on tällä hetkellä ostopaikasta riippuen vain 40-90 euroa, rahat kannattaa sijoittaa jäähdytykseltään ja virransyötöltään järeämpään ja ylikellottamista ajatellen korkeammalla Power Limit -rajoituksella varustettuun Asuksen ROG Strix OC -malliin. Testien perusteella vakiona eli Performance-tilassa Asuksella lämpötilat oli pari astetta alhaisemmat. Quiet-tilassa molemmat näytönohjaimet suoritutuivat käytännössä identtisesti.

This site uses XenWord.
;