Kokonaisuudessaan Zenfone 8 Flip on toimiva puhelin, mutta väistämättä mukana on myös pieni pettymyksen maku. Uutuus ei juurikaan ole ottanut kehitysaskelia edeltäjäänsä verrattuna, vaan muutokset ovat tapahtuneet lähinnä pellin alla, minkä lisäksi ROG Phone 5:ssä ja Zenfone 8:ssa ihastuttanut laadukas 3,5 mm:n kuulokeliitäntä puuttuu Flipin repertuaarista.
Artikkelin kirjoitushetkellä Zenfone 8 Flippiä on saatavilla edullisimmillaan noin 760 euron hintaan ja siinä hinnassa laite onnistuu tarjoamaan kohtalaisen paketin. Suurimpana miinuksena puhelin kuitenkin tuntuu selvästi viime vuoden mallilta, johon on vain päivitetty rautaominaisuuksia – muun muassa 90 hertsin näyttö ja USB 2.0 -nopeuksia tukeva USB-C-liitäntä eivät enää nykypäivänä yksinkertaisesti ole lippulaivaluokkaa, minkä lisäksi edeltäjäänsä nähden kamerajärjestelmästä on jopa karsittu pois optinen kuvanvakain. Positiivisena puolena vakaimen puuttuminen ei juurikaan ole vaikuttanut kuvanlaatuun.
Zenfone 8 Flip voi olla houkutteleva valinta laadukkaita selfiekuvia, suurehkoa tallennustilaa ja hyvää akunkestoa kaipaaville käyttäjille, mutta muuten puhelin sijoittuu aavistuksen liian korkeaan hintaluokkaan eikä onnistu erottumaan muilta osin edukseen esimerkiksi edullisempaa OnePlus 9:ää vastaan.
Plussaa
- Akunkesto
- Monipuolinen kamerajärjestelmä
- Kameroiden kuvanlaatu hyvässä valaistuksessa
- 256 Gt:n tallennustila
- Muistikorttipaikka on käytettävissä myös kahden SIM-kortin kanssa
- Pohjan ilmoitusledi
Miinusta
- Ei edeltäjämallissa vielä ollutta kuvanvakaajaa pää- ja telekameroissa
- Telekameran videokuvaus rajoittuu 1080p 30 FPS -tasolle
- Telekameran kuvanlaatu hämärässä
- Telekamera ei tue yökuvaustilaa
- Ei vedenkestävyyttä
- USB-liitäntä tukee vain 2.0-nopeuksia
Asus julkaisi uuden Zenfone 8 -sarjan toukokuussa. Mallisto koostuu kahdesta puhelimesta – valmistajalle uudesta selvästi nykymarkkinoiden normia pienemmästä io-techin testissä jo käyneestä ZenFone 8:sta ja enemmän valmistajan aiempia Zenfone-sarjalaisia muistuttavasta Zenfone 8 Flipistä, joka on nyt päätynyt io-techin testilaboratorioon.
Ulkoisesti Zenfone 8 Flip muistuttaa todella paljon viime vuoden Zenfone 7:ää ja Zenfone 7 Prota, minkä lisäksi ainakin speksien valossa myös kamerajärjestelmä on periytynyt suoraan perusmallin Zenfone 7:stä. 7 Pron optiset kuvanvakaimet puuttuvat uutuuden kameroista.
Sisuskalut ovat kuitenkin kohdanneet päivityksen ja Zenfone 8 Flip sisältääkin Qualcommin tämän vuoden lippulaivapiirin, Snapdragon 888:n, jonka parina on 8 gigatavua LPDDR5-RAM-muistia ja 256 gigatavua tallennustilaa. Akku on säilynyt ennallaan 5000 mAh:ssa 30 watin pikalatauksen kera. Myös 6,67-tuumainen AMOLED-näyttö on lukujen valossa vastaava kuin edeltäjässä.
Asus Zenfone 8 Flipin suositushinta Suomessa on 829 euroa ja puhelin on saatavilla kahtena värivaihtoehtona – Galactic Black sekä Glacier Silver, joista ensimmäistä myös testikappaleemme edustaa. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan puhelinta on saatavilla artikkelin kirjoitusaikaan kesäkuun puolessa välissä noin 760 euron hintaan, eli lähes 70 euroa suositushintaa edukkaammin.
Tässä artikkelissa tutustumme Asus Zenfone 8 Flipiin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta täysimittaista testirutiinia lyhyemmässä muodossa. Yhtenevän rakenteen ja lähes saman kameraratkaisun myötä puhelinta verrataan paljon viime vuoden Zenfone 7 Prohon.
5G-liittymän verkkotestejä varten tarjosi ystävällisesti DNA.
Pakkaus ja sen sisältö
Asuksen Zenfone 8 Flip toimitetaan pienemmän Zenfone 8:n tavoin markkinoilta varsin erottuvan värisessä harmaassa pakkauksessa. Sisältä löytyy itse puhelimen lisäksi seuraavat tarvikkeet:
- ohjekirjanen
- korttikelkan avaustyökalu
- musta kovamuovinen suojakuori, jossa leikkaus kääntyvälle kameralle ja mahdollisuus lukita kamera suljettuun asentoon
- USB-C -> USB-C -kaapeli
- 30 watin verkkovirtalähde
Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat
Ulkoisesti Zenfone 8 Flip on lähes identtinen viime vuoden Zenfone 7 Pron kanssa. Takakuoren lasipinnan kuviointi ja siihen painetut logot ovat kuitenkin erilaiset, joten puhelimet ovat tunnistettavissa toisistaan.
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 165 x 77,3 x 9,6 mm
- Paino: 230 grammaa
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 84,2 %
- Näytön suojana Gorilla Glass Victus, 6000-sarjan alumiinirunko, Gorilla Glass 3 -takalasi
Ulkomitoiltaan Zenfone 8 on selvästi jaetun ulkokuoren myötä ymmärrettävästi pitkälti vastaava kuin Zenfone 7 Pro. Pituussuunnassa uutuudelle on kuitenkin merkattu 0,1 mm:ä lisää mittaa. Nykymarkkinoilla Zenfone 8 Flip ei ole poikkeuksellisen kookas, mutta laitteen 230 gramman paino tekee siitä selvästi kilpailijoitaan painavamman ja se tuntuu myös kädessä.
Muotoilultaan Zenfone 8 Flipin takakuori on pitkiä sivujaan kohden loivasti kaareutuva, minkä myötä puhelin istuu yhteenkin käteen kohtalaisen hyvin kookkaahkoista ulkomitoistaan huolimatta. Suurehko paino kuitenkin hankaloittaa puhelimen kädessä pyörittelyä, minkä myötä kahta kättä voi joutua käyttämään. Lisäksi suurehkon painon myötä puhelin on varsin tuntuva objekti taskussa, eikä sen mukanaolo pääse unohtumaan.
Puhelimen kehykset ovat 6000-sarjan alumiinia, takakuori Corningin Gorilla Glass 3:a ja näytön suojalasi Gorilla Glass Victusta. Puhelin tuntuukin kädessä erittäin laadukkaalta ja jämäkältä. Käyttäjästä riippuen positiivisena puolena puhelimen suurehko paino voi myös omalla tavallaan lisätä tätä arvokkuuden tunnetta.
Minkäänlaisia vedenkestävyyksiä Asus ei Zenfone 8 Flipille lupaa, mikä on toki ainakin jossain määrin ymmärrettävää kääntyvän kamerarakenteen myötä, mutta silti kyseessä on ehdottomasti miinus yli 700 euron älypuhelimelle.
- Alapääty:
- mikrofoni
- stereokaiutin
- USB-C 2.0 -liitäntä
- Ilmoitusledi
- Yläpääty:
- mikrofoni
- kääntyvä kameramekanismi
Vain USB 2.0 -nopeuksia tukeva Type-C-liitäntä on valitettava miinus tämän hintaluokan puhelimelta, mutta stereokaiuttimet puolestaan ansaitsevat kehut – ne sisällyttävät ääneen aiemmin testissä käyneen ROG Phone 5:n tavoin kokoonsa nähden hyvin myös alataajuuksia, minkä lisäksi ne kykenevät koviinkin äänenvoimakkuuksiin. Kaiuttimia täysillä soittaessa sointitasapaino kuitenkin kärsii selvästi ja yläpää alkaa korostumaan. Myös pohjan ilmoitusledistä Zenfone 8 Flip ansaitsee kiitosta, sillä se näyttää nopeasti puhelimen näyttöä avaamatta, jos ilmoituksia on saapunut, eikä kyseessä missään nimessä ole nykypäivänä liian yleinen ominaisuus.
3,5 mm:n kuulokeliitännän puute ei yleisesti markkinoihin nähden ole mitenkään poikkeuksellista, eikä sitä myöskään saman rungon jakavassa viime vuoden Zenfone 7:ssä ole, mutta siitä huolimatta sen puuttuminen on Zenfone 8 Flipissä harmillinen miinus. Valmistajan kuulokeliitäntä osoittautui laadukkaaksi ROG Phone 5:ssä, minkä lisäksi myös pienempi Zenfone 8 sen tarjoaa, joten olisi ollut mukava nähdä se myös valmistajan lippulaivaksi profiloituvassa Zenfone 8 Flipissä.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,67” AMOLED-näyttö
- 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 395 PPI
- HDR10+, 700 cd/m² (nit) tyypillinen ja 1000 cd/m² (nit) pistemäinen maksimikirkkaus
- 90 hertsin virkistystaajuus, 200 Hz:n kosketuksentunnistus
Rungon tavoin myös 6,67-tuumainen AMOLED-näyttö on tuttu edellisvuoden Zenfone 7 Prosta – resoluutio on säilynyt ennallaan Full HD+ -tasolla, minkä lisäksi myös virkistystaajuus on pysynyt 90 hertsissä, joka riittää toteuttamaan selvästi 60 hertsiä sulavamman kokemuksen, mutta yli 750 euron hintaluokassa se jää aavistuksen hitaaksi. Eroavaisuudet 90 ja 120 hertsin välillä ovat kuitenkin selvästi pienemmät kuin 60 ja 90 hertsin välillä, joten puutteen merkitys vaihtelee käyttäjittäin.
Kuvanlaadultaan näyttö on kohtalaisen laadukas. 700 nitin tyypillinen maksimikirkkaus on hyvää tasoa, muttei sekään yllä markkinoiden parhaimmistoon. Vakiona näyttö vaikuttaisi myös korostavan hieman värejä, mutta asetuksista löytyvä Luonnollinen-tila korjaa tilannetta selvästi ainakin allekirjoittaneen silmiin. Asetuksista on mahdollista myös muuttaa näytön värilämpötilaa, jos siinä havaitsee poikkeamaa kylmään tai viileään.
Kääntyvän kameramekanismin myötä näyttöä ei riko minkäänlaiset kameralovet tai -reiät, vaan sen sijaan huomion voi kiinnittää puhtaasti näytöllä näkyvään kuvaan. Kamerareiät itsessäänkään eivät ainakaan allekirjoittaneelle onnistu olemaan merkittävästi tiellä, mutta siitä huolimatta täysin rikkomaton näytön pinta-ala näyttää kieltämättä hyvältä.
Tähän mennessä Zenfone 8 Flip on jakanut käytännössä kaikki Zenfone 7:n ja 7 Pron ominaisuudet, mutta sisuskaluissa vuorossa on selvä päivitys Puhelimen sisällä sykkiikin nykypäivän lippulaivalle odotettavaan tapaan Qualcommin tuorein Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, jonka parina on varsin tavanomaiset 8 Gt RAM-muistia. 256 Gt:n tallennustilallaan Zenfone 8 Flip iskee tämän hintaluokan perustason yläpuolelle. Toisaalta yli 800 euron suositushinnalla se on odotettavissakin, sillä 800 euroon esimerkiksi OnePlus 9 tarjoaa vastaavan tallennustilan ja peräti 12 Gt RAM-muistia.
ZenFone 8 Flipille virtaa syöttävä 5000 mAh:n akku kuuluu lippulaivaluokan suurimpiin, vaikka koko onkin vähitellen alkanut yleistymään varsinkin edullisemmissa laitteissa. Akku latautuu suoraan paketissa toimitettavalla laturilla 30 watin teholla, mikä ei enää tässä hintaluokassa ole nopeimpien tasolla, mutta kuitenkin hyvä lukema.
Yhteysominaisuuksien osalta Asuksen lippulaiva tukee käytännössä kaikkia tuoreimpia tekniikoita, kuten huippumallilta voi odottaakin. 5G-yhteyksistä ei löydy mmWave-tukea, mutta se on yhä edelleen varsin tavanomaista.
Tekniset ominaisuudet:
- Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri (1 x 2,84 GHz Kryo 680, 3 x 2,42 GHz Kryo 680, 4 x 1,80 GHz Kryo 680 CPU, Adreno 660 GPU)
- 8 Gt LPDDR5-RAM-muistia
- 256 Gt tallennustilaa (UFS 3.1, vapaana n.240 Gt), microSD-korttipaikka (max. 2 Tt)
- 5G-tuki, SA & NSA, Sub 6 GHz (n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20, n28, n38, n77, n78)
- LTE Cat.20/13 (2000/150 Mbit/s), 6CA, 4×4 MIMO
- Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.2, NFC
- GNSS GPS(L1/L5), Glonass(L1), Galileo(E1/E5a), BeiDou(B1/B2a), QZSS(L1/L5), NavIC(L5)
- Sormenjälkilukija näytön alla, stereokaiuttimet erillisillä NXP TFA9874 -vahvistimilla ja 8×9 & 12×17 mm elementeillä
- 5000 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 30 watin latausnopeus (USB PD 3.0 PPS, Quick Charge 4)
Kamera
Zenfone 8 Flipin kameraratkaisu on sijoitettu kääntyvään mekanismiin takakuoren yläosaan. Kääntyvän rakenteensa myötä sama kamerajärjestelmä toimii myös tarvittaessa etukamerana. Ulkonäöllisesti kameraratkaisu on identtinen viime vuoden Zenfone 7 Pron kanssa, mutta Asus kertoo vahvistaneensa mekanismia, minkä myötä sen luvataan olevan nopeampi ja vahvempi. Mekanismia on yksinkertaistettu ja sen vaihdejärjestelmän vaihteita on vähennetty. Uusi moottori tarjoaa Asuksen mukaan 2,2 kertaa enemmän vääntöä kuin edellinen, mutta on myös 40 prosenttia pienempi. Myös järjestelmän johdotuksia on päivitetty ja signaalivahvuus on yli tuplaantunut, mutta myös sen kestävyys on tuplaantunut. Zenfone 8 Flipille luvataankin 300 000 aukaisun elinikää, mikä tarkoittaa yli viiden vuoden kestävyyttä 150 aukaisun päivätahdilla. Väärin päin ylitaivutusta mekanismin luvataan kestävän jopa 35 kilogramman painolla ennen hajoamista.
Kameran tekniset tiedot:
- 64 megapikselin pääkamera (Sony IMX686, 1/1,73”, 0,8 um pikselikoko, 26 mm), f1.8, automaattitarkennus
- 8 megapikselin telekamera (Omnivision OV08A, 80 mm), f2.4, automaattitarkennus
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (Sony IMX363, 1/2,55”, 1,4 um pikselikoko, 14 mm), f2.2, automaattitarkennus (toimii myös makrokamerana 4 cm päähän)
- Dual-LED-salama
- Videokuvaus: 8K 30 FPS / 4K 60 FPS, hidastusvideo: 4K 120 FPS
Kamerajärjestelmä on identtinen viime vuoden Zenfone 7:n kanssa – Pääkamera on 64 megapikselinen Sonyn IMX 686 -sensori, ultralaajakulmakamerana toimii 12 megapikselin Sony IMX 363 ja telekamerana 8 megapikselin Omnivision OV08A.
Viime vuoden huippumalliin, Zenfone 7 Prohon nähden, Asus on poistanut pää- ja telekameroista vielä viime vuonna löytyneet optiset kuvanvakaimet. Toki niiden merkitys kuviin voi olla kohtalaisen vähäinen, mutta siitä huolimatta kamerajärjestelmä on raudaltaan ainoastaan heikentynyt viime vuoteen nähden, mitä ei voi pitää hyvänä suuntauksena tämän vuoden lippulaivaksi sijoittuvalle puhelimelle.
Videokuvausta Zenfone 8 Flip tukee nykystandardien mukaisesti 8K 30 FPS ja 4K 60 FPS -tasoilla. Hidastusvideota puhelin kuvaa korkeimmillaan 4K-resoluutiolla 120 FPS:n nopeudella.
Kamerasovellus on tuttu Asuksen viime vuoden malleista ja Zenfone 8:sta. Käyttöliittymä on toimiva ja testijaksolla se toimi sulavasti. Kamerasovelluksessa kamerajärjestelmän liikuttaminen on mahdollista myös muuten kuin perustilan ja selfietilan välillä – suoraan näytöllä on näkyvissä painike, jonka kautta on saavutettavissa kolme pikavalintaa, minkä lisäksi kameraan saa täysin vapaat kädet volumepainikkeilla tai perus- ja selfietilan välistä painiketta liu’uttamalla.
Artikkelin julkaisuaikaan puhelimeen saapui tuorein käyttöjärjestelmäpäivitys, jonka pitäisi valmistajan mukaan parantaa jonkin verran kuvanlaatua, mutta valitettavasti päivitys ei ehtinyt mukaan testijaksolle, joten sen vaikutusta ei tässä artikkelissa kyetä arvioimaan.
64 megapikselin pääkameran kuvat ovat yleisilmeeltään miellyttäviä ja niiden värintoisto on eläväistä. Dynamiikkakin on hyvällä tasolla. Kuviin syvemmälle zoomatessa on kuitenkin nähtävissä kohtalaisen kovaa terävöitystä, joka korostuu erityisesti kasvillisuudessa, joka ei pikselitasolla toistu enää erityisen realistisena. Kokonaisuutena kuvat ovat silti ehdottomasti hyviä.
Taittuvan kamerajärjestelmän myötä pääkameraa voi käyttää myös selfieiden ottamiseen ja siinä se meneekin heittämällä ohi käytännössä kaikista etukameroista. Itse taittuva rakenne osoittautui testijakson aikana varmatoimiseksi ja kohtalaisen nopeaksi. Vapaasti valittavista kulmistakin havaittiin olevan hyötyä sillä 90 asteen kulmaan asettamalla puhelimen saa kätevästi asetettua tasaiselle pinnalle näyttö alaspäin ottamaan kuvaa itselaukaisimella.
Hämärässäkin pääkamera pärjää kohtalaisesti, mutta markkinoiden parhaimmistolle se ei pärjää, sillä kuvista tulee valon vähentyessä kohtalaisen pehmeitä. Kohinaa kuviin ei kuitenkaan juurikaan tule, mutta kuvattujen kohteiden ääriviivoissa on nähtävissä pieniä jälkiä kohinanpoistosta. Värintoisto säilyy kuitenkin edelleen kohtalaisena. Edellismalliin nähden puuttuva optinen kuvanvakain ei juurikaan ole nähtävissä automatiikan toiminnassa vaan sekä ISO-arvot että valotusaika muistuttavat Zenfone 7 Pron käyttämiä arvoja.
8 megapikselin telekamera on varustettu 80 mm:n polttovälillä, mikä tuottaa pääkameraan verrattuna kolminkertaisen zoomin. Kuvanlaatu on luokassaan hyvää – otokset ovat pääosin teräviä ja värintoisto asiallista. Pääkameraan verrattuna värintoisto jää kuitenkin toisinaan aavistuksen valjuksi, minkä lisäksi 8 megapikselin resoluutio on varsin selvästi huomattavissa kuviin tarkemmin zoomatessa.
Selfiekamerana telekameraa voi olla haastava käyttää, sillä sen lisäksi, että 3x-zoom on todella voimakas, on kameran minimitarkennusetäisyys suhteellisen kaukana, joten kuva jää helposti omista käsistä kuvattuna epätarkaksi.
Hämärässä telekameran suorituskyky romahtaa. Kuviin syntyy suurikokoista ja toisinaan jopa värillistä kohinaa, joka näkyy kuvista selvästi jo ilman minkäänlaista zoomaamista. Myös värintoisto kärsii tämän myötä, eikä kuviin muodostu juurikaan pienempiä yksityiskohtia. Zenfone 7 Pro -testikappaleen puuttumisen myötä suoran vertailun tekeminen on valitettavasti mahdotonta, mutta kuvien lopputulosten perusteella optisen kuvanvakaimen puuttuminen ei onnistu kokonaisuutta ainakaan parantamaan. On kuitenkin otettava huomioon, että esimerkiksi kaupungin valaistuksessa kuvat voisivat säilyä sisätiloja selkeämpinä pykälän paremman valaistuksen myötä.
Zenfone 8 Flipin ultralaajakulmakamera onnistuu mukailemaan pääkameran värimaailmaa kohtalaisen hyvin ja kuvat ovat eläväisen luonnollisia, mutta pääkameraan verrattuna kontrasti kuitenkin korostuu pykälän enemmän, minkä vuoksi varjot toistuvat selvästi tummempina. Yksityiskohtia 12 megapikselin ultralaajakulmakamera kerää kiitettävästi ja kuvien lopputulokset ovat luokkansa kärkipäätä.
Erillistä makrokameraa Zenfone 8 Flip ei sisällä, mutta telekamera mahdollistaa automaattitarkennuksensa myötä kuvaamisen minimissään 4 cm:n päähän. Kuvat eivät onnistu luomaan makrokameroiden tunnelmaa todellisesta lähikuvasta, mutta ovat kuitenkin laadultaan selvästi muutaman megapikselin makrokameroita laadukkaampia.
Selfiekameranakin ultralaajakulmaa voi pääkameran tavoin käyttää ja siinäkin tarkoituksessa se yltää kiitettävään jälkeen. Laajan kuvakulmansa myötä se mahdollistaa esimerkiksi useamman ihmisen mahduttamisen samaan kuvaan.
Hämärässä ultralaajakulmakamera pitää pintansa hyvin. Kuviin kertyy selvästi pääkameraa enemmän kohinaa ja väritasapaino heittää usein hieman vihertävään päin, mutta siitä huolimatta kuvat säilyvät käyttökelpoisina ja niihin kertyy kohtalaisesti yksityiskohtia. Kohinakin pysyy useimmiten yksisävyisenä eikä se ole yhtä häiritsevää kuin telekameralla.
Yökuvatilaa Zenfone 8 Flip tukee vain pääkamerallaan ja ultralaajakulmakamerallaan, mikä on harmi, sillä telekamera olisi juuri se, joka tarvitsisi selvästi eniten apua kuviinsa hämärässä.
Yökuvatila itsessään pyrkii tuottamaan selvästi perustilaa valoisampia kuvia ja onnistuu siinä testijakson perusteella erinomaisesti. Niin pää- kuin myös ultralaajakulmakameralla kuvien värintoisto paranee silminnähden, minkä lisäksi myös yksityiskohtia kertyy kuviin huomattavasti enemmän. Yökuvatila onnistuu myös vähentämään kuviin muodostunutta kohinaa. Valitettavasti käsittely on toisinaan hieman turhankin aggressiivista ja yksityiskohdat voivat muuttua vesivärimäisiksi – erityisesti tämä on nähtävissä ultralaajakulmakameran kuvissa, joihin perustilassa on syntynyt paljon kohinaa.
Videokuvausta Zenfone 8 Flip tukee korkeimmillaan 8K 30 FPS -tasolla, joka on käytettävissä vain pääkameralla. 4K 60 FPS -tilaa tukee pääkameran lisäksi myös ultralaajakulmakamera. Vain 8 megapikselin resoluutionsa myötä telekamera tukee korkeimmillaan vain 1080p-videokuvausta, mutta hieman erikoisesti se rajoittuu vain 30 FPS -tasolle, eikä telekamera tue 60 FPS-kuvausta millään resoluutiovalinnalla.
Pääkameran 8K-video näyttää kohtalaisen hyvältä ja resoluutiotaan lukuun ottamatta hyvin samankaltaiselta kuin 4K 60 FPS -videokin. Värit toistuvat videossa eläväisesti ja digitaalinen kuvanvakain on käytettävissä myös 8K-videossa. Vakain tekee kohtalaista jälkeä, mutta kävelystä jää kuitenkin selvästi nähtävää liikettä, joka ei kuitenkaan näytä pahalta. Kontrasti kuvassa on hieman korostunutta, minkä myötä sekä kirkkaat että tummat alueet voivat kärsiä. 8K-videossa kuva näytti testivideossa jostain syystä siltä kuin se ei olisi tarkentanut mihinkään ja lopputulos ei ollut erityisen tarkka. Tätä ei kuitenkaan toistunut artikkelin kirjoitusaikaan sisällä nopeita testejä tehdessä, eli kyseessä oli todennäköisesti jonkinlainen bugi tai käyttäjän virhe kuvaamishetkellä.
Telekameran Full HD -video erottuu joukosta varsin selvästi pienemmän resoluutionsa myötä, minkä lisäksi myös 30 FPS on tunnistettavissa 4K 60 FPS -tiloihin verrattavissa. Värintoistoltaan kuva on kuitenkin samankaltaista.
Kameroiden välillä vaihtaminen kesken videokuvauksen on mahdollista vain Full HD -videota kuvatessa.
Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto
Käyttöjärjestelmänä Zenfone 8 Flipissä toimii Androidin tuorein 11-versio, jonka päällä on valmistajan oma Zen UI 8 -käyttöliittymä. Ulkonäöllisesti puhelin muistuttaa selvästi kustomoimatonta Androidia, mutta esimerkiksi asetuksia on monipuolistettu. Käyttöjärjestlemä on Asuksen muista Zenfoneista tuttu ja kokemuksia siitä voi lukea muun muassa aiemmin julkaistusta Zenfone 8 -artikkelista. Tietoturvakorjaukset olivat testijaksolla huhtikuun tasolla, joten aivan uusimpia päivityksiä puhelimessa ei ollut, muttei kyseessä missään nimessä vanhentunutkaan laite ole.
Päivityslupauksen osalta Asus lupaa kaksi suurta Android-versiopäivitystä, joten kyseessä on kohtalainen lupaus, joka ei kuitenkaan yllä markkinoiden parhaimmistoon. Valitettavana miinuksena Asus on ainakin vanhempien puhelintensa kanssa ollut harmillisen hidas tuomaan uusia päivityksiä.
Esiasennettuna puhelimessa on Googlen oman tarjonnan lisäksi Asuksen omat tiedostonhallinta, sää, galleria, Data Transfer ja ääninauhuri. Lisäksi esiasennettuna ovat myös Instagram, Netflix, Facebook ja Facebookin Messenger, joista ensiksi mainittua ei ollut mahdollista poistaa puhelimesta, mutta muut on.
Zenfone 8:n tavoin myös 8 Flipin virranhallinta on kohtalaisen aggressiivista ja DontKillMyApp-testisovellus antoi huonon 19 prosentin tuloksen. Tästä huolimatta testijaksolla ei juurikaan tullut vastaan ainakaan allekirjoittanutta häiritseviä haittavaikutuksia. Esimerkiksi joidenkin kilpailijoiden kanssa havaittua viestien viivästymistä ja saapumista kerralla ei tapahtunut kertaakaan testiviikon aikana.
Käyttökokemus puhelimessa oli testijaksolla miellyttävän sulava, mikä on toki odotettavissakin Snapdragon 888:n sisältävältä laitteelta. PUBG Mobile pyöri sulavasti korkeimmillakin grafiikka-asetuksilla. Huomion arvoisena yksityiskohtana puhelin kuitenkin lämpeni havaittavasti pelatessa ja jo yhden pelikierroksen jälkeen puhelimen pinta oli selvästi lämmin koskea. Epämiellyttävän kuumaksi puhelin ei kuitenkaan lämmennyt.
5000 mAh:n akku riitti päivittäisessä käytössä todella hyvin ja vähäisellä noin tunnin näytön päälläoloajalla päivää kohden puhelin kesti helposti jopa kolme päivää ja vielä yön seuraavaan aamuun, jolloin akkua oli jäljellä vielä 16 prosenttia. Toki yhden tunnin käyttö on huomattavan vähäistä, mutta kyseessä on silti hyvä akunkesto ja päivittäisessä käytössä laite kestänee kohtalaisen helposti kaksi päivää yhdellä latauksella.
30 watin laturi ei valitettavasti onnistunut vakuuttamaan samalla tavalla, sillä tyhjästä täyteen lataaminen kesti reilusti yli puolitoista tuntia.
Akun latausnopeus:
- 15 min – 23 %
- 30 min – 46 %
- 1h 19 min – 90 %
- 1h 46 min – 100 %
5G-yhteyksiä testattiin totuttuun tapaan Oulun keskustassa DNA:n verkossa, eikä toiminnassa havaittu mitään poikkeavaa. Puhelin ylsi 5G:ssä yli gigabitin latausnopeuksiin ja se myös pysyi verkossa hyvin.
Yhteenveto
Kokonaisuudessaan Zenfone 8 Flip on toimiva puhelin, mutta väistämättä mukana on myös pieni pettymyksen maku. Uutuus ei juurikaan ole ottanut kehitysaskelia edeltäjäänsä verrattuna, vaan muutokset ovat tapahtuneet lähinnä pellin alla, minkä lisäksi ROG Phone 5:ssä ja Zenfone 8:ssa ihastuttanut laadukas 3,5 mm:n kuulokeliitäntä puuttuu Flipin repertuaarista.
Rakenteeltaan kyseessä on todella laadukkaan tuntuinen laite, jonka 230 gramman paino kuitenkin asettaa omat haasteensa sen käytettävyydelle. Takaa etukameraksi taittuva kamerajärjestelmäkin on mekaanisena liikkuvana osana yksi riskitekijä lisää puhelimen pitkäikäisyydelle, mutta ainakin testijaksolla se vaikutti jämäkältä ja toimivalta, vaikka siinä pientä löysää liikettä 7 Pro -mallin tavoin olikin havaittavissa. Suurimman miinuksen rakenteen osalta Zenfone 8 Flip ansaitsee yli 750 euron hintaluokassaan täysin puuttuvista vedenkestävyyslupauksista.
Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri ja 8 gigatavun RAM-muisti ovat Zenfonessa hyviä peruslukemia nykypäivän lippulaivalle. 256 gigatavun tallennustila on pohjamallille normaalia suurempi lukema, mutta vastaavasti Zenfone 8 Flipin hintakin on pykälän edullisimpia kilpailijoitaan kalliimpi. 6,67-tuumainen AMOLED-näyttökään ei suoranaisesti onnistu vakuuttamaan – kyseessä on toki laadukas ja hyvännäköinen näyttö, jota ei peitä minkäänlaiset kamerareiät tai -lovet, mutta 90 hertsin virkistystaajuus ei yllä enää tämän hintaluokan parhaimmistoon.
Toiminta-aikojen osalta Zenfone 8 Flip vaikutti viikon testijakson perusteella erittäin toimivalta ja kahden päivän ylitys puhelimella on todennäköisesti arkipäiväisessä käytössä helppoa. 5000 mAh:n akku myös yltää luokkansa huipulle, vaikkei mistään poikkeuksellisen suuresta akusta kyse olekaan. 30 watin pikalatausnopeuskin on kohtalainen, muttei enää valitettavasti markkinoiden nopeimpien tasoinen ja akun lataaminen tyhjästä täyteen kestikin selvästi yli puolitoista tuntia.
Kamerajärjestelmä Asuksen uutuudessa on periytynyt lähes suoraan edeltäjästään, mutta 7 Prohon verrattuna tele- ja pääkameroiden kuvanvakaimesta on luovuttu, mikä on väistämättä miinus. Muihin markkinoiden puhelimiin verrattuna ultralaaja-, pää- ja telekameroista muodostuva järjestelmä onnistuu kuitenkin tarjoamaan varsin monipuolisen paketin, minkä lisäksi myös kuvanlaatu on pääosin todella hyvällä tasolla. Telekameralle on kuitenkin annettava miinusta heikosta hämäräsuorituskyvystä ja videokuvauksen rajoittumisesta 1080p 30 FPS -tasolle.
Ohjelmistopuolella Asus tarjoaa lähes vakio-Androidilta näyttävän kokonaisuuden, joka myös testijakson perusteella toimi hyvin. Pikkuvelimallissa havaittu liian aggressiivinen taustasovellusten hallintaa vaivaa myös Flip-mallia, mutta positiivisena puolena esimerkiksi viestintäsovellusten viestit eivät viivästyneet kertaakaan. Päivityslupauksen osalta Asus yltää keskiluokkaan, sillä se lupaa kaksi suurta Android-päivitystä, mutta valitettavasti niiden toimittaminen on yrityksellä ainakin aiempien puhelinten kanssa ollut kohtalaisen hidasta.
Artikkelin kirjoitushetkellä Zenfone 8 Flippiä on saatavilla edullisimmillaan noin 760 euron hintaan ja siinä hinnassa laite onnistuu tarjoamaan kohtalaisen paketin. Suurimpana miinuksena puhelin kuitenkin tuntuu selvästi viime vuoden mallilta, johon on vain päivitetty rautaominaisuuksia – muun muassa 90 hertsin näyttö ja USB 2.0 -nopeuksia tukeva USB-C-liitäntä eivät enää nykypäivänä yksinkertaisesti ole lippulaivaluokkaa, minkä lisäksi edeltäjäänsä nähden kamerajärjestelmästä on jopa karsittu pois optinen kuvanvakain. Positiivisena puolena vakaimen puuttuminen ei juurikaan ole vaikuttanut kuvanlaatuun.
Zenfone 8 Flip voi olla houkutteleva valinta laadukkaita selfiekuvia, suurehkoa tallennustilaa ja hyvää akunkestoa kaipaaville käyttäjille, mutta muuten puhelin sijoittuu aavistuksen liian korkeaan hintaluokkaan eikä onnistu erottumaan muilta osin edukseen esimerkiksi edullisempaa OnePlus 9:ää vastaan.
Plussaa
- Akunkesto
- Monipuolinen kamerajärjestelmä
- Kameroiden kuvanlaatu hyvässä valaistuksessa
- 256 Gt:n tallennustila
- Muistikorttipaikka on käytettävissä myös kahden SIM-kortin kanssa
- Pohjan ilmoitusledi
Miinusta
- Ei edeltäjämallissa vielä ollutta kuvanvakaajaa pää- ja telekameroissa
- Telekameran videokuvaus rajoittuu 1080p 30 FPS -tasolle
- Telekameran kuvanlaatu hämärässä
- Telekamera ei tue yökuvaustilaa
- Ei vedenkestävyyttä
- USB-liitäntä tukee vain 2.0-nopeuksia
Puhelin oli ympärivuorokautisessa testissä ihan käyttölaitteena, joten puheluiden laatu testattiin siinä ohessa normaalin käytön myötä. Ei ainakaan omaan korvaani pistänyt tämä Zenfone 8 Flipin äänenvoimakkuus mitenkään poikkeuksellisena kumpaankaan suuntaan, vaan varsin tavanomainen puhelun äänenlaatu ja äänenvoimakkuus oli kyseessä.
Piti oikein katsoa milloin usb 2.0 on julkaistu. 2000 keväällä , ei voi ymmärtää miten se ei ole jo jäänyt historiaan 🤦
USB 3 puute USB C:tä käyttävissä laitteissa johtuu useimmiten hankalasta rautatoteutuksesta. Siinä missä USB 2 datalinjat (vihreällä kuvassa) on helppo yhdistää kommunikoinnista vastaavaan piiriin tarvittavien suojauksien läpi, joutuu USB 3 datalinjat (tumman siniset) vetämään erillisen piirin läpi joka erottaa kummin päin johto on kytketty ja valitsee sen mukaan käytettävät pinnit. Ja puhelimien tapauksessa tuolle piirin vaatimalle pinta-alalle on muutakin käyttöä, ja suunnittelu vaatii aikaa ja työtä, sekä kokoonpanossa tarvitaan lisää piirejä.
Zenfone 7 on ollut erinomainen. Sen mukana tuli tuollainen kova kuori, mutta myös kivemman näköinen läpinäkyvä ja pehmeä kuori. Pitempään käytettynä kääntyvä kamera saattaa hieman löystyä, jolloin on pakko käyttää tuota kovaa kuorta, jossa on pieni väkänen kiinni pysymistä varten.
*** Rhaegwynn
21.6.2021, 15:43
Testattiinko puheluiden laatua millä tavoin? Zenfone 6:n omistajana puheluiden äänen voimakkuus on ollut lievä pettymys.***
6:ssa ääni kyllä kuuluu mutta se on todella tarkka siitä että kaiutin on oikeassa kohdassa korvalla.