
Honorin Magic7 Pro on seuraajana Magic6 Prolle sinällään valmistajalle jo tutulla linjalla jatkava laite. Puhelin nimittäin on raudaltaan varsin vakuuttava laite hyvällä ja monipuolisella kamerakokonaisuudella, mutta parannuksistaan huolimatta sen ohjelmistopuoli tuo 1300 euron hintaan edelleen harmillisia kapuloita rattaisiin. Taustasovellusten liian aggressiivinen hallinta on miinus, joka ainakin itselläni onnistuu vaivaamaan aktiivisesti läpi päivittäisen käytön. Osaa tämä ei toki haittaa, kun tilanteen voi korjata asetuksista automatiikan poistamalla, mutta tässä hintaluokassa tällaisia käyttäjän omia toimia ei toivoisi enää vaadittavan.
Plussaa:
- Huippuluokan OLED-näyttö
- Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiirin suorituskyky
- Tehokas pikalataus myös USB PD -tekniikalla
- Monipuolinen kamerajärjestelmä
- 3D-kasvojentunnistus
- Huippuluokan päivitystuki
- (7 vuoden suuret Android-päivitykset ja 7 vuoden tietoturvakorjaukset)
Miinusta:
- Liian aggressiivinen taustasovellusten hallinta
- Valkotasapainoerot eri kameroiden välillä
- Ei 8K-videokuvausta
- Grafiikkapuolen jäähdytys pitkäkestoisessa rasituksessa varauksin
Huomioitavaa:
- Mukana ei toimiteta laturia (EU:n uusi laturidirektiivi)
Huaweista vuonna 2020 irtautunut Honor on panostanut kovalla kädellä lippulaivaluokkaan julkaistuaan viime vuoden aikana Suomen markkinoille peräti kolme markkinoiden kalleimpaan segmenttiin sijoittunutta laitetta. Kaksi taittuvanäyttöistä älypuhelinta, Magic V2 sekä Magic V3, ja perinteiseen rakenteeseen luottaneen Magic6 Pron. Alkaneen vuoden yritys aloittaa länsimaissa uudella Snapdargon 8 Elite -lippulaivajärjestelmäpiirillä varustetulla Magic7 Prolla, joka julkistettiin Kiinassa jo viime vuoden loppupuoliskolla.
Uuden lippulaivajärjestelmäpiirin pariksi Honor Magic7 Pro tarjoaa vakiona 12 Gt RAM-muistia ja 512 Gt:n tallennustilan. Viime vuoden Magic6 Prosta tuttuun tapaan myös Magic7:n kamerajärjestelmä koostuu kolmesta kamerasta, joskin rautatasolla on tullut mukana myös päivityksiä esimerkiksi telekameran sensorin tarjotessa nykyään peräti 200 megapikselin resoluution.
Suomessa Magic7 Pron myynti alkaa 10. helmikuuta ja sen suositushinta on säilynyt viime vuodesta tutussa 1299 eurossa. Värivaihtoehtojen osalta Suomessa tarjolla ovat testikappaleemmekin edustama harmaa Lunar Shadow Grey sekä perinteisen musta Black.
Tässä testiartikkelissa tutustumme Honor Magic7 Prohon kattavasti noin parin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.
Mitä uutta?
Ulkoisesti Magic7 Pro muistuttaa joiltain osin edeltäjäänsä, mutta erottuu kuitenkin jo nopealla silmäyksellä omaksi laitteekseen. Selkeimpänä uudistuksena takakuorta hallitseva suuri kamerasaareke on muuttanut ulkonäköään. Takakamerat on sijoiteltu uusiksi, minkä lisäksi kolmesta kamerasta huolimatta saarekkeessa on tällä kertaa neljä linssiä, joista yhden takana toiminee ainakin jokin kameran parina olevista lisäsensoreista – värilämpötila-anturi, välkkymisanturi tai lasertarkennus. Lisäksi Magic7 Pro on edeltäjäänsä kulmikkaampi, sillä näyttölasi on tasainen, eikä se enää pyöristy puhelimen kylkiä kohden.
Tarkat erot Magic7 Pron ja Magic6 Pron välillä ovat:
- Magic7 Pro on hieman korkeampi ja leveämpi, mutta ohuempi (162,7 x 77,1 x 8,8 mm vs. 162,5 x 75,8 x 8,9 mm)
- Magic7 Pro on aavistuksen kevyempi (223 g vs. 225 g)
- Magic7 Prolla on hieman parempi IP-luokitus (IP68/IP69 vs. IP68)
- Magic7 Prossa on tuoreempi Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiri (vs. Snapdragon 8 Gen 3)
- Magic7 Pro tukee Bluetooth 5.4:ää (vs. Bluetooth 5.3)
- Magic7 Pron näytönalainen sormenjälkilukija käyttää ultraäänitekniikkaa (vs. Magic6 Pron optinen lukija)
- Magic7 Pron telekameran resoluutio on nostettu 180:stä 200 megapikseliin ja zoomtaso 2,5x:stä 3x:ään
- Samalla myös telekamerasta saatava pidempi zoom on nostettu 5x:stä 6x:ään
- Magic7 Pron akku on 330 mAh pienempi (5270 mAh vs. 5600 mAh)
- Magic7 Pron Honor SuperCharge-latausteho on 20 W korkeampi (100 W vs. 80 W)
- Magic7 Pron langaton latausteho on 14 W korkeampi (80 W vs. 66 W)
Pakkaus ja sen sisältö
Honor toimittaa Magic7 Pron viime vuoden mallista tuttuun tapaan tummanpuhuvassa ohuessa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee vain laitteen mallinimi. Itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:
- SIM-kelkan avaustyökalu
- USB-C -> USB-C -latauskaapeli
- Pikakäyttöopas
- Takuukortti
- Puhelimeen esiasennettu näytönsuojakalvo
Lataustekniikkanaan Honor on käyttänyt perinteisesti omaa SuperCharge-pikalatausteknologiaansa, jota kaipaaville laturivalinnat kaupasta ovat valmistajan omiin malleihin sidotut, mutta sen lisäksi Magic7 Pro tukee myös maksimissaan peräti 100 watin USB PD -latausta. Standardiratkaisuillakin puhelimen kanssa voi edetä käytännössä ilman kompromissia, sillä nimellinen latausteho on vastaava teknologiasta riippumatta. Tämä on aina hyvä asia, varsinkin nyt vuonna 2025, kun puhelinten mukana ei EU:n uuden laturidirektiivin myötä käytännössä enää toimiteta latureita.
Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 162,7 x 77,1 x 8,8 mm
- Paino: 223 g
- Rakenne: Honor NanoCrystal Shield -suojalasi, alumiinirunko, lasinen takakuori
- IP-suojaus: IP68/IP69
- Valmistajan kotimaa: Kiina
- Valmistusmaa: Kiina
Magic7 Pro on useimpien saman hintaluokan kilpailijoiden tapaan varsin suurikokoinen puhelin, kuten 6,8-tuumaisesta näytöstä voi jo päätellä. Yhdellä kädellä käytettäväksi puhelin ei ainakaan itselläni sopinut, vaan toista kättä tarvittiin tasasin väliajoin näytön nurkkiin kurottaessa. Puhelimen muotoilu on kuitenkin kevyine pyöristyksineen käteen hyvin istuva.
Materiaaleiltaan puhelin on nykypäivän lippulaivapuhelinten perustasoa alumiinisine kehyksineen ja lasisine takakuorineen. Näytön suojalasina ei kuitenkaan ole Corningin Gorilla Glass, vaan valmistajan oma NanoCrystal Shield -lasi. Valmistaja mainostaa näytön suojalasin olevan SGS:n pudotuskestävyyssertifioitu ja tarjoavan 10-kertaisen pudotuskestävyyden normaaliin lasiin verrattuna, mutta Corningin lasiin sitä on testijakson puitteissa mahdoton verrata.
Testiyksilömme harmaan mallin takakuori on varsin näyttävä sen marmorimaisen kuvioinnin paljastuessa sopivassa valaistuksessa. Huomion arvoisena seikkana puhelin on kuitenkin pinnaltaan ainakin omissa käsissäni liukas, mikä yhdessä suuren koon kanssa voi saada aikaan kiikkerän tunnelman. Alumiinikehys on viimeistelty mattapintaiseksi ja se on muotoilultaan edeltäjämallia kulmikkaampi, sillä tasaista pintaa on aiempaa enemmän.
- Alapääty:
- Nano-SIM-korttikelkka (2 korttipaikkaa)
- Mikrofoni
- USB-C 3.2 gen 1 -liitäntä (5 Gbit/s), DisplayPort-ulostulo & Magic Desktop
- Toinen puhelimen stereokaiuttimista
- Yläpääty:
- IR-lähetin
- Mikrofoniaukko
- Toinen puhelimen stereokaiuttimista
- Näytön kamerasaarekkeessa on 3D-tunnistimet kasvojentunnistusta varten
Päädyt Magic7 Prossa tarjoavat pari erottuvaa ominaisuutta. Ensimmäisenä toimii infrapunalähetin, jonka avulla puhelinta voi käyttää esimerkiksi television kaukosäätimenä. Toinen on viime vuodestakin tuttu näytön kamerareissä lepäävä 3D TOF -tunnistustekniikka, jota käytetään Applen Face ID:n tapaan toimivaan kasvojentunnistukseen. Magic7 Pro tukee siis kolmiulotteista biometristä kasvojentunnistusta, joka on huomattavasti turvallisempi vaihtoehto kuin pelkkään kameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Ominaisuus on Android-markkinoilla huomattavan harvinainen ja ainakin tavanomaisesti iPhonen käyttöön tottuneelle erittäin mukava päivittäisten askareiden sulavuutta lisäävä ominaisuus. Kasvojentunnistus myös toimi testijaksolla moitteetta.
Maininnan arvoisena seikkana USB-C-liitäntä tukee 5 Gbit/s siirtonopeuksia sekä Displayport-kuvaulostuloa, jota voi hyödyntää ulkoisessa näytössä joko puhelimen näytön projisointiin tai erillisen Magic Desktop -työpöytätilan käyttöön. Stereokaiuttimista lähtee ääntä tarvittaessa todella korkealla volyymilla, mutta täydellä voimakkuudella korkeimmat taajuudet ovat hyvin lähellä särkemistä, joka ei kuulosta erityisen miellyttävältä. Myös matalien taajuuksien toistoa löytyy puhelimien mittapuulla varsin hyvin, mutta se jää silti hieman ylätaajuuksien jalkoihin. Honor mainostaa tuotesivuillaan Surround Subwoofer -bassotehostusta, mutta mitään kilpailijoista poikkeavaa bassokokemusta ei testikappaleemme tarjonnut.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,8” LTPO OLED -näyttö
- 1280 x 2800 pikseliä, 19,5:9, 453 PPI
- 1-120 Hz adaptiivinen virkistystaajuus
- 1600 cd/m2 tyypillinen maksimikirkkaus ja 5000 cd/m2 pistemäinen maksimikirkkaus, 4320 Hz PWM-ohjaus
- HDR10+, Dolby Vision, HDR Vivid
Näyttö Magic7 Prossa on paperilla käytännössä edeltäjästään tuttu, mutta sitä ei voi pitää huonona asiana, sillä kyseessä on edelleen markkinoiden kärkipäätä edustava paneeli. Pistemäiseksi maksimikirkkaudeksi mainostetaan peräti 5000 nitiä, minkä lisäksi valmistaja kertoo näytön kirkkautta säätävän PWM-ohjauksen toimivan edelleen nopealla 4320 Hz:n taajuudella. Tämän pitäisi vähentää silmien rasitusta näytön välkkymisen ollessa huomaamattomampaa. Omiin silmiini näytön kuvanlaatu täytti odotukset, mitä nykypäivän lippulaivalaitteelta voi odottaakin. Maksimikirkkaus ei tokikaan talvisessa Suomessa päässyt kovinkaan kovaan testiin, mutta ainakin videotuotannossa käytettyjen kuvausvalojen loisteessa näyttö oli riittävän kirkas.
Näytön virkistystaajuusvaihtelu on LTPO-teknologian myötä varsin sulavaa ja ruudun jäädessä staattiseen kuvaan nopeus tipahtaa nopeasti 1 hertsiin. Mitenkään erityisen hienovaraisesta säädöstä ei kuitenkaan ole kyse, vaan virkistystaajuus hyppeli sovelluksista ja käytöstä riippuen 1:n, 30:n, 60:n 90:n ja 120 hertsin välillä. Täydet 120 hertsiä oli saatavilla myös puhelinpeleistä, vaikkakin jotkin, kuten COD Warzone rajoittivat nopeuden 90 hertsiin.
Honor mainostaa vahvasti Magic7 Pron kattavaa silmien terveyteen painottavaa ominaisuuskattaustaan, joiden joukossa uutta on näytön pyöröpolarisointi, jonka kerrotaan simuloivan luonnollista valoa ja vähentävän silmien rasitusta. Mukana on myös yrityksen aiemmissa malleissa nähtyjä ominaisuuksia kuten yönäyttötila, ympäristön valaistusta mukaileva näytön värilämpötila sekä Defocus Display, joka tekee näytön kuvasta aavistuksen epätarkan tarkoituksenaan ehkäistä pidemmässä käytössä syntyvää tilapäistä likinäköisyyttä. Keskittyminen silmien terveyteen näytön ominaisuuksissa on sinällään hyvä asia, mutta testijakson puitteissa ominaisuuksien todellisia terveyshyötyjä oli varsin hankala erottaa käytännössä.
Näytön alle sijoitettu sormenjälkilukija on tänä vuonna viime vuoden optisen sijaan ultraäänellä toimiva. Testijaksolla sormenjälkilukijan toimi sulavasti ja sen sijainti on ainakin omalle ergonomialleni hyvällä kohdalla näytöllä. Ultraäänitunnistimen etuna on mm. toimivuus myös märillä sormilla. Käytännössä sormenjälkilukija jäi kuitenkin huomattavan vähälle käytölle kasvojentunnistusten tunnistaessa kasvot useimmin nopeammin.
Puhelimen sisuksissa on Qualcommin uusinta teknologiaa Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiirin muodossa. Piirin parina on lippulaivaluokalle nykypäivänä kohtalaisen odotettavatkin 12 Gt RAM-muistia ja peräti 512 Gt:n tallennustila. Useat kilpailijat tarjoavat edelleen lippulaivapuhelimilleenkin 256 Gt:n tallennustilan pohjamalliin, mihin nähden Honorin tarjoama tila on hyvä. 1300 euron hintaan vastaavaa voisi kuluttajan kannalta toki odottaa nykypäivänä kilpailijoiltakin. Muistimäärät Honorissa ovat edeltäjästään tuttuja, joten siten niitä ei voi pitää suoranaisena yllätyksenä.
Mielenkiintoisesti akku on kuitenkin kohdannut edeltäjäänsä nähden leikkauksen kapasiteetissa, sillä 5600 mAh:n akusta on siirrytty pienempään 5270 mAh:n akkuun. Syyksi tähän Honor kertoo Euroopan markkinoiden rahtirajoitukset li-ion-akkukokoihin liittyen, sillä Kiinan markkinoilla akun koko on 5850 mAh. Perustelu on kuitenkin siltä osin erikoinen, että useammalla kilpailijalla on päädytty käyttämään suurempia akkuja. Magic7 Pron akku perustuu Honorin 3. sukupolven pii-hiili-tekniikkaan, jossa anodista noin 10 % on piitä. Tekniikan kerrotaan parantavan akun energiatiheyttä sekä lämpötilankestoa.
Toisaalta positiivisena puolena akun lataustehoa on kasvatettu 80 watista 100 wattiin. Täysi 100 watin latausteho on myös saavutettavissa niin Honorin omalla SuperCharge-latauksella kuin myös USB PD -standardilla, mikä on erinomainen ominaisuus. Tämän myötä vanhojen SuperCharge-laturien omistajat voivat edelleen hyödyntää niitä ja vastaavasti uutena Honorin ekosysteemiin hyppäävien ei ole pakko siirtyä valmistajan omaan laturiteknologiaan.
Yhteysominaisuuksien osalta tuettuna on tuorein Wi-Fi 7 sekä Bluetooth 5.4. Mm. Applen ja Samsungin puhelimista tuttua UWB-tukea Honor ei kuitenkaan vieläkään tarjoa.
Tekniset ominaisuudet:
- Qualcomm Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiri
- 2 x 4,3 GHz Prime-prosessoriydintä
- 6 x 3,5 GHz Performance-prosessoriydintä
- Adreno 830 GPU
- Honor C2 -Communication Chip
- 12 Gt RAM-muistia
- 512 Gt UFS 4.0 -tallennustilaa
- 5G, SA/NSA, Sub6
- Dual-SIM
- Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/6e/7 (Wi-Fi 7), Bluetooth 5.4, NFC, GPS (L1+L5), GLONASS, BDS, Galileo
- Kasvojentunnistusteknologia etunäytön kamerareiässä, stereokaiuttimet, IR-lähetin
- 5270 mAh akku, USB Type-C (3,2), 100 W langallinen pikalataus (USB PD tai Honor SuperCharge), 80 W langaton lataus (Honor SuperCharge), käänteinen langaton lataus)
- Android 15, Magic OS 9
- Päivitystuki: 5 vuoden suuret Android-päivitykset, 6 vuoden tietoturvakorjaukset
Kamera
Kamerat Magic7 Prossa sijaitsevat suurikokoisessa pyöreässä kamerasaarekkeessa keskellä takakuoren ylälaitaa. Koska saareke on leveä ja sijaitsee keskellä, puhelin ei keiku pöydällä käytettäessä.
Kameran tekniset tiedot:
- 50 megapikselin pääkamera (1/1,3”, 1,2 um pikselikoko), f1.4–f2.0, Dual Pixel PDAF, OIS, 23 mm
- 50 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/2,88”, 0,61 um pikselikoko), f2.0, Dual Pixel PDAF, 12 mm, 122˚
- 200 megapikselin periskooppitelekamera (1/1,4”), f2.6, PDAF, OIS, 3x zoom pääkameraan verrattuna
- Laser AF, värilämpötila-anturi, välkkymisanturi
- LED -salama
- Videokuvaus: 4K 60 FPS
Kamerajärjestelmä Magic7 Prossa on peruspiirteiltään viime vuodesta tuttu ja raudaltaankin 50 megapikselin pääkamera ja ultralaajakulmakamera ovat ainakin paperilla säilyneet ennallaan. Pääkamera tarjoaa myös edelleen viime vuodesta tutun muuttuvan aukkosuhteen f1.4:n ja f2.0:n välillä.
Telekamera on kuitenkin saanut osakseen päivityksen. Sen resoluutio on nostettu 180 megapikselistä 200 megapikseliin ja optiikka tarjoaa tällä kertaa 2,5-kertaisen zoomin sijaan kolminkertaisen polttovälin pääkameraan verrattuna. Samalla myös telekameraa käyttävä korkein zoomtaso on noussut pääkameraan verrattuna viisinkertaisesta kuusinkertaiseksi, eli se tarjoaa edelleen 2x-zoomin kameran omaan optiikkaan verrattuna.
Videokuvausta Magic 7 Pro tukee korkeintaan 4K 60 FPS -tasolla kaikilla kolmella kamerallaan ja kameraa on myös mahdollista vaihtaa kesken kuvaamisen. 8K-kuvaustukea puhelimesta ei löydy, mikä on moniin kilpailijoihin verratessa miinus, mutta toisaalta on otettava myös huomioon, ettei kyseistä tarkkuutta puhelimella kuvatessa monetkaan kuluttajat välttämättä ainakaan vielä nykyään tarvitsekaan.
Kamerasovellus Magic7 Prossa on pääpiirteiltään tuttu, mutta muutoksiakin on tapahtunut. Selkeimpänä liene kameravalitsimeen mukaan tuotu pääkameraa käyttävä pääkameran ja telekameran väliin sijoittuva 2x-tila. Toinen uudistus löytyy kameravalitsimen yläpuolelta. Painikkeen takaa kamera tarjoaa kolme erilaista valokuvaprofiilia, jotka vaikuttavat otettujen kuvien värimaailmaan. Vaihtoehtoja ovat luonnollinen, energinen ja aito, joista viimeisimmän nimi on suoraan sanottuna harhaanjohtava. Värit eivät nimittäin jää aidoiksi, vaan kontrasti on selvästi korostunutta.
Kuvakkeen värit katoavat profiilin ollessa luonnollinen, joten sen voisi olettaa olevan neutraalein ja sitä käytettiin myös testijaksolla pääasiallisena tilana kuvien ottamiseen. Väriprofiilit voivat miellyttää osaa käyttäjistä nopeana tunnelman muuttajana kuvaustilanteessa, mutta itselleni ne aiheuttivat kenties enemmän hämmennystä kaikkein neutraaleinta lopputulosta kaipaavana ja kuvia ennemmin jälkikäteen muokkaavana.
Pääkameran vaihdettavissa olevaa aukkosuhdetta voi säätää oikean laidan pienen nuolen takaa aukeavasta pikavalikosta. Valikon sijainti ja käytettävyys ei ole suoranaisen vikkelä ja aukkosuhteen säädön voisikin kaivata helpommin käsiin saataville. Kokonaisuudessaan kamerasovellus on itsessään sulavatoiminen, mutta valikoiden kanssa voisi kaivata pientä parannusta – esimerkiksi vasemmassa laidassa olisi hyvin tilaa nopealle pikavalinnalle aukkosuhteiden välillä.
Honorin mainostamia uusia kuvaamiseen ja kuvaprosessointiin liittyviä ominaisuuksia ovat AI Liiketunnistuskuvaus, jonka tarkoituksena on tunnistaa ihmisten kehon ja kasvojen liikkeet ja pitää liikkuvan kohteen tarkempana, myöskin kohteen terävänä pitämiseen keskittyvä HD-supersarjakuvaus sekä AI-muotokuvaus, jonka saa kytkettyä päälle kuvausnäkymän alareunaan ilmestyvästä painikkeesta ja joka parantelee muotokuvia tekoälyn avulla. Erillinen näyttämötila on puolestaan tarkoitettu valokuvien ottamiseen keikkaympäristöissä.
Kuvakulmavalikoima Magic7 Pron kamerakokonaisuudessa on varsin kattava. 1x-tilan tarjoavan pääkameran parina ovat nimittäin samaa kameraa käyttävä 2x-tila, telekameran 3x-tila sekä siitä rajauksen ottava 6x-tila ja lopuksi 0,5x-zoomin tarjoava ultralaajakulmakamera. Kameroiden välitkin ovat siis hyvin katettuna ja kuvakulmia löytyy moneen tilanteeseen.
Hyvässä valaistuksessa Magic7 Pron pääkamera tuottaa erinomaista jälkeä. Värintoisto on luonnollista pitäen kuvat kuitenkin eläväisinä ja dynamiikka laajaa. Valkotasapaino kuvissa vaikuttaisi pysyvän pääasiassa laadukkaana, mutta toisinaan kuvien yleisilme taittuu hieman sinertäväksi. Viime vuoden Magic6 Prohon nähden valkotasapaino vaikuttaisi kuitenkin parantuneen. Pikselitason jälki on käytännössä ennallaan viime vuoden malliin nähden ollen kovimpia kilpailijoitaan prosessoidumpaa, mikä ei kuitenkaan näy kovinkaan usein, ellei kuviin zoomaa erittäin lähelle.
Hämärässä Magic7 Pron pääkamera käyttää kohtalaisen harvoin automaattista yökuvatilaa, vaan se luottaa perinteisesti kerättyyn valoon. Jälki on pääasiassa laadukasta yksityiskohtien säilyessä mukana ja värien toistuessa näyttävästi. Toisinaan hämärässä värit kuitenkin myös ylikorostuvat, mikä voi iskeä neutraalia värimaailmaa kaipaavien silmään. Huomion arvoisena seikkana pistemäiset valonlähteet heijastuvat kameran linssistä varsin voimakkaasti.
Vakiona kameran säädettävä aukkosuhde toimii automaattisesti, eli puhelin määrittää itse, milloin suurempaa aukkoa olisi käytettävä. Kuvan ilmettä muokatakseen aukon kokoa voi kuitenkin muuttaa asetuksista myös käsin ja suuremmalla aukolla onkin mahdollista saada kuvaan pienempää aukkoa näyttävämpi syvyysterävyysefekti. Päivittäisen käytön kannalta aukkosuhteen säädin voisi kuitenkin olla pikavalintana jo suoraan kuvausnäkymässä, sillä nykyisellään asetus jää hieman piiloon.
Pääkameran sensorilta rajauksen tekevä 2x-tila Magic7 Prossa toimii hyvin muodostaen selvästi enemmän yksityiskohtia, kuin 1x-tilan kuvasta jälkikäteen zoomatessa olisi saatavilla. Muilta ominaisuuksiltaan kuvanlaatu mukailee pääkameraa. Hämärässä sensorirajauksen myötä kuvat jäävät selvästi hämärämmiksi, mutta pysyvät pääasiassa varsin hyvin käyttökelpoisina.
Ultralaajakulmakameran valkotasapaino erottuu harmillisen selvästi pääkamerasta. Toisinaan se voi olla luonnollisemman näköinen pykälän lämpimämpänä, mutta toisaalta toisinaan se taas heitti kuvan selvästi kylmemmäksi ja jopa aivan selvästi sinertäväksi. Näin suuria eroja eri kameroiden välillä ei enää varsinkaan 1300 euron puhelimessa toivoisi löytyvän. Muuten ultralaajakulmakamera onnistuu kuvanlaadultaan täyttämään hintaluokan odotukset. Yksityiskohtia kertyy hyvin, värit toistuvat eläväisesti ja dynamiikka ei vaikuttaisi loppuvan kesken.
Hämärässä ultralaajakulmakamera luottaa pääkameraa nopeammin automaattiseen yökuvatilaan, mikä on ymmärrettävääkin optisen vakaimen puuttuessa ja sensorin ollessa selvästi pienempi. Kuvien laatu pysyy kohtalaisena, mutta on kuitenkin kolmesta kamerasta heikointa värimaailman jäädessä toisinaan jo hieman latteaksi ja yksityiskohtien selvästi suttuisemmaksi.
Kolminkertaisen zoomin pääkameraan nähden tarjoava telekamera tarjoaa viime vuodesta tuttuun tapaan vakuuttavan kuvanlaadun. Kuva kuitenkin erottuu viime vuodesta pää- ja ultralaajakulmakameraa enemmän muuttuneen raudan myötä, sillä zoomtaso on entistä suurempi pääkameraan verrattuna. Kuvien yleisilme on edelleen markkinoiden kärkijoukkoa terävine yksityiskohtineen ja pääasiassa luonnollisine väritoistoineen, mutta viime vuoden telekuviin verrattuna pikselitason jälki on pykälän terävämpää. Osin se on hyvä asia, mutta samalla terävöitystä vaikuttaisi olevan myös keinotekoisesti aavistuksen edeltäjäänsä enemmän. Harmillisesti myös telekameran valkotasapaino erottuu usein pääkamerasta, joskaan ei yhtä selvästi kuin ultralaajakulmakameran tapauksessa.
Hämärässä telekamera pärjää jopa yllättävän hyvin, mistä lienee kiittäminen ainakin osittain kameran kohtalaisen suurta sensorikokoa. Kuvien valovoimaisuus ja värintoisto ei yllä pääkameran tasolle, mutta kuvat ovat kuitenkin markkinoiden kärkipäätä terävyydessään hämärissä olosuhteissa. Puhelin myös pitäytyy telekameran käytössä vielä kohtalaisen hämärissäkin olosuhteissa. Toisinaan valon määrän jäädessä riittävän alhaiseksi puhelin käyttää kuitenkin kuviin myös pääkameraa, mikä näkyy selvästi suttuisempana lopputuloksena.
Telekameran sensorilta rajauksen tekevä 6x-tila mukailee pääkameran sensoria käyttävää 2x-tilaa ollen erittäin käyttökelpoinen. Kuvaan muodostuu huomattavasti enemmän yksityiskohtia ja tila onnistuu laajentamaan puhelimen kamerakattauksen kuvakulmavalikoimaa tehokkaasti. Yleisilme kuvissa on pikselitasolla jo hieman keinotekoisen terävöitetty, mutta suuremmaltakin näytöltä kuvien yleisilmettä katsoessa lopputulokset ovat hyvässä valaistuksessa laadukkaita.
Hämärässäkin 6x-tila säilyy käyttökelpoisena, mutta sen käyttämistä pelkän telekameran sijaan voi olla jo hieman haastava perustella yksityiskohtien jäädessä jo selvästi suttuisiksi.
Magic7 Pron etukamera tuottaa yksityiskohtaisia ja eläväisiä kuvia. Tarjolla on kaksi polttovälivaihtoehtoa – koko sensorin käyttävä sekä pykälän sisään zoomattu enemmän yksityiskuvia varten tarkoitettu tila. Hämärässäkin etukamera onnistuu pitämään kuvat terävinä. Värintoisto on kuitenkin pääkamerasta tuttuun tapaan toisinaan kohtalaisen selvästikin korostunutta, mikä voi vaivata kaikkein neutraaleinta kuvaa kaipaavia.
Videokuvauksessa Magic7 Pro jakaa edeltäjänsä kritiikin. Laatu on sinänsä luokassaan perushyvää, mutta 1300 euron hintaan se ei enää onnistu erottumaan edukseen, vaan häviää ilmeessään markkinoiden kovimmille kilpailijoille. Kontrasti on selvästi korostunutta ja yksityiskohdat jäävät hieman suttuisiksi. Heikointa video on ultralaajakulmakameralla, jolla jälki on jo huomattavan pehmeää ja dynamiikan rajat tulevat jo talvisena päivänä vastaan autojen valojen palaessa selvästi puhki.
Mielenkiintoisesti telekameran videokuva on kolmikosta parasta piirtojäljen ollessa terävää ja pahimman kontrastin ylikorostuksenkin loistaessa poissaolollaan. Siinä missä pää- ja ultralaajakulmakameroiden kuvanlaatu jää markkinoiden parhaimmistosta, onnistuu telekamera yltämään hintaluokkansa kärkikahinoihin.
4K 60 FPS -videon ominaisuudet:
- 4K 60 FPS, H.264, 47 Mbit/s
- Äänet: AAC LC, 256 kbit/s
Videon vakautus Magic7 Prossa on ihan hyvää, mutta ei kuitenkaan markkinoiden kärkeä haastavaa. Video pysyy kävellessä miellyttävän tasaisena kaikilla kameroilla, mutta juoksun suurempaa tärinää puhelin ei onnistu poistamaan, vaan värähtely jää jäljelle viime vuoden Magic6 Prosta tuttuun tapaan pienenä mikrovärähtelynä, joka on ainakin omaan silmääni varsin ikävän näköistä. Vakaimen toiminta vaikutti käytännössä identtiseltä 4K-tilassa niin 60:n kuin myös 30 FPS:n nopeudella. Videolla mikrotärähtelyä näkyy kuitenkin kenties aavistuksen enemmän 60 FPS:n nopeudella, mutta ero voi johtua myös hieman erilaisesta askelluksesta kuvauskertoja kohden.
Ohjelmisto ja käyttökokemukset
Ohjelmistona Magic7 Prossa on Android 15, jonka päällä pyörii Honorin MagicOS-käyttöliittymän viimeisin 9.0 -versio. Yhdellä kasvaneesta versionumerosta huolimatta käyttökokemus oli uutukaisessa hyvin tutun oloinen viime vuonna testissä käyneeseen taittuvanäyttöiseen Magic V3:een verrattuna. Myös nykypäivän kuuma peruna, eli tekoälyominaisuudet ovat mukana puhelimessa Magic V3:n tapaan. Magic7 Pro käyttää tuttuun tapaan Googlen pilvilaskentaa avukseen, tarjoaa Gemini-tekoälyavustajan ja kykenee muun muassa poistamaan kuvista valittuja asioita. Edistyneimpiin kilpailijoihin nähden tekoälykattaus on kuitenkin vielä melko suppea.
Googlen kääntäjäsovelluksessa uutena tekoälyominaisuutena on tarjolla myös keskustelutila, jossa puhelin litteroi suoraan käännöstä kuulemastaan puheesta. Mukavan lisänä ominaisuus on tarjolla myös suomeksi. Tulevaisuudessa puhelimeen on Honorin mukaan tulossa päivityksellä myös deepfake-tunnistin, jonka pitäisi tunnistaa videopuhelussa, mikäli vastapuolella on tekoälygeneroitu deepfake-kasvo.
MagicOS-käyttöliittymä peittää edelleen varsin kattavasti alleen vakiokuntoisen Androidin, mutta Honorin alkuvuosista poiketen käyttökokemus ei ole enää aiheuta harmitusta. Omaan käyttööni kyseessä ei ole suosikkini Android-puolen käyttöliittymistä, mutta nykypäivänä sen perustoiminnallisuudet toimivat kuitenkin jo hyvin ja käyttöliittymä on myös kohtalaisen hyvin käyttäjän itse kustomoitavissa. Käyttökokemus on myös sulava ilman suurempia hidasteluita.
Esiasennettuja sovelluksia Magic7 Pro sisältää myös kohtalaisen paljon, mutta positiivisena puolena ne ovat käyttäjän itse poistettavissa. Valmistajan lukuisten omien sovellusten lisäksi puhelimen käyttöönoton jälkeen tarjolla ovat Facebook, Booking.com, TikTok, Amazon, LinkedIn, Amazon Music, Trip.com, WPS Office ja ReelShort.
Vakiona puhelin asettaa kaikki sovellukset työpöydälle ja keskeltä näyttöä alaspäin vetäessä aukeaa iOS-tyylisesti hakutoiminto. Perinteisen Androidin sovellusvalikon voi kuitenkin ottaa käyttöön ja alasvetoeleenkin voi joko ottaa kokonaan pois päältä tai sen tilalle voi laittaa useimmista muista Android-puhelimista tutun mahdollisuuden vetää ilmoitusvalikko esiin keskeltä pelkän ylälaidan sijaan.
Valitettavasti Honorin käyttökokemusta vaivaa edelleen jo pidempään valmistajan puhelimista löytynyt miinus, nimittäin erittäin voimakas taustasovellusten hallinta. DontKillMyApp-testistä puhelin sai vakioasetuksillaan huomattavan heikon 13 prosentin tuloksen. Tulos on toki hieman parempi kuin Magic V3:n saama 6 prosenttia, mutta toisin kuin taittuvanäyttöisellä sisarmallilla testijaksollaan, Magic7 Prolla taustasovellusten hallinta haittasi jo käyttökokemusta.
Testijaksolla huomattiin esimerkiksi sähköpostisovelluksen jättävän usein ilmoittamatta saapuneista viesteistä. Pariin otteeseen puhelimessa ei ollut yhtäkään uutta ilmoitusta, mutta sovelluksen avaamisen jälkeen saapuneisiin viesteihin ilmestyi yhtäkkiä peräti kymmenkunta lukematonta sähköpostia. Myös Discord-sovellus ilmoitti viesteistä toistuvasti selvästi myöhemmin kuin samassa huoneessa ollut iPhone. Viestien ilmoitusten saapuminen korjaantui, kun sovelluksen taustahallinnan asetti pois päältä ja samalla asetuksella DontKillMyApp-tuloskin nousi peräti 100 prosenttiin. Tällaista ei kuitenkaan toivoisi joutuvan nykypäivän älypuhelimella tekemään – varsinkaan jos puhelimen hinta on peräti 1300 euroa. Honorilla olisikin parannettavaa taustasovellusten hallinnan optimoinnissa.
Tuttujen miinusten vastapainona Honor on kuitenkin ohjelmistopuolelle tuonut tänä vuonna myös parannusta, sillä Magic7 Prolle luvataan entistä pidempi ohjelmistotuki. Puhelimelle taataan seuraavan 5 vuoden suuret Android-päivitykset ja 6 vuoden tietoturvakorjaukset. Päivitys 3.3.2025: Honor tiedotti MWC-messuilla, että se parantaa Magic7 Pron päivityslupauksen takautuvasti seitsemään vuoteen sekä versiopäivitysten että tietoturvakorjausten osalta. Lupaus edustaa Android-markkinoiden tämän hetken huippua yhdessä Samsungin ja Googlen Pixel 9 -malliston kanssa.
Suorituskyky ja akunkesto
Magic7 Pron sisuksista löytyvä Snapdragon 8 Elite on Qualcommin ensimmäinen puhelinpuolen järjestelmäpiiri uusilla Oryon-prosessoriytimillä, joiden ensimmäinen sukupolvi nähtiin kannettaviin tietokoneisiin tarkoitetuissa Snapdragon X -piireissä.
Prosessoripuoli on mobiilimarkkinoilla jo vuosien ajan ollut Applen ylivaltaa, mutta tällä kertaa Qualcomm on onnistunut ottamaan omenavalmistajan kiinni. Prosessorin moniydinsuorituskyvyssä Magic7 Pro on nimittäin iPhone 16 Pron tasolla ja suorituskykytilassaan jopa tehokkaampi. Yhden ytimen suorituskyvyssä Honor jää vielä iPhonen jalkoihin, mutta eroa on otettu silläkin osa-alueella varsin selvästi kiinni.
Grafiikkapuolella Qualcomm onnistui jo viime vuonna ohittamaan Applen eikä syksyllä julkaistu iPhone 16 Pro onnistunut grafiikkapuolella nousemaan edes viime vuoden Samsung Galaxy S24 Ultran ohi. Tänä vuonna grafiikkapuolella on karattu entisestään ja Magic7 Pro lyökin pöytään varsin vakuuttavat numerot viime vuoden laitteisiin verrattuna.
AI-laskentaa mittaavassa Geekbench AI:ssa Magic7 Pro sai parhaat tulokset käyttämällä Qualcommin QNN:ää. Mielenkiintoisesti Single Precision -tulos jäi puhelimen vakiotilassa huomattavan alhaiseksi, mutta muilla osa-alueilla parannusta oli tapahtunut viime vuoteen varsin selvästi. Tekoälylaskennassa Qualcommin uutuuspiiri vaikuttaisi kilpailevan kohtalaisen tasaväkisesti Applen A18 Pron kanssa häviten Single Precision ja Half Precision -tuloksissa, mutta voittaen Quantized-tuloksessa.
Erillisessä suorituskykytilassa Honorin suorituskyky on jonkin verran vakiotilaa parempaa ja tämä näyttäisi erottuvan erityisesti prosessorin moniydinrasituksessa. Erot eivät kuitenkaan ole erityisen suuret, minkä myötä suorituskykytilaa ei tarvitse pitää päällä uuden huippupiirin tehoja hyödyntääkseen, vaan automaattitilakin vaikuttaisi toimivan varsin hyvin.
Pitkäkestoisessa prosessorirasituksessa Magic7 Pro pärjää vakiotilassaan suorastaan erinomaisesti, eikä suorituskyky käytännössä laskenut testin aikana merkittävästi. Suorituskykytilassa puhelin ei puolestaan pärjää kovin hyvin, vaan laskentateho romahtaa suurina harppauksina vain 50 prosenttiin maksimistaan. Suorituskykytilan kohtalaisen pieniksi jäävien lisähyötyjen myötä vakiotilaa voikin suositella käytettäväksi päivittäisessä elämässä.
Grafiikkapuoli puhelimessa ylikuumeni 3DMark Wild Life Extremen rasitustestissä, mikä on yllättävä ja harmillinen takaisku hyvään prosessorijäähdytyskykyyn verratessa. Puhelin myös lämpeni kuoreltaan testissä huomattavasti ollen kuumimmasta kohdastaan yli 46-asteinen. Kevyemmästä Wild Life Stress Test -rasituksesta Magic7 Pro selvisi, mutta suorituskyky laski testin aikana selvästi. Tavanomaisia nopeampia pelisessioita puhelin kesti testijaksolla kohtalaisen hyvin, mutta rasitustestit osoittavat kuitenkin, että puhelin voisi kaivata pykälän tehokkaampaa jäähdytystä tai virranhallintaa grafiikkapuolelle.
Akunkesto Honor Magic7 Prossa osoittautui testijaksolla hyväksi. Tavanomaista käyttöä puhelin kesti helposti kaksi kokonaista päivää ja hieman kevyemmällä käytöllä jopa kolmenkin päivän ylittäminen onnistui ilman jännitystä. Testijaksolla puhelimen käyttöön kuului niin tavanomaista internetsurffailua ja viestintää kuin myös satunnaista verkkoyhteyden jakamista toisille laitteille. Harmillisesti osaselitys hyvälle akunkestolle voi olla myös aiemmin mainittu turhan aggressiivinen taustasovellusten hallinta.
Akku myös latautui varsin vikkelästi lataustekniikasta riippumatta. Valmistajan omalla 100 watin SuperCharge-pikalaturilla akku latautui tyhjästä täyteen 40 minuutissa ja 90 prosentin varaustaso saavutettiin 35 minuutin kohdilla. Standarditekniikoiden ystävien iloksi myös 100 watin maksimitehoa tukeva USB PD -lataus oli jopa SuperCharge-laturia nopeampi akun täyttyessä jo 100 prosenttiin 35 minuutissa.
Testasimme Magic7 Prolla myös perinteisen pakkastestin asettamalla puhelimen -18 ℃ pakastimeen kahdeksi tunniksi. Testin jälkeen puhelin oli huurteinen ja kylmä koskea, mutta toimi kuitenkin moitteetta näyttäen kokeiltua YouTube-videota äänten kera.
Yhteenveto
Honorin Magic7 Pro on seuraajana Magic6 Prolle sinällään valmistajalle jo tutulla linjalla jatkava laite. Puhelin nimittäin on raudaltaan varsin vakuuttava, mutta parannuksistaan huolimatta sen ohjelmistopuoli tuo 1300 euron hintaan edelleen harmillisia kapuloita rattaisiin.
Rakenne puhelimessa on vakuuttavan ja jämäkän tuntuinen. Harmaan värivaihtoehdon takakuoren marmorimainen kuviointi onnistuu myös omaan silmääni olemaan samanaikaisesti tyylikäs ja joukosta erottuva. 6,8-tuumaisian näyttöineen puhelin on kuitenkin jo selvästi suurikokoinen, eli sitä on käytännössä käytettävä kahdella kädellä. Näyttö itsessään ansaitsee kuitenkin viime vuodesta tuttuun tapaan kehut, sillä sen kuvanlaatu on erinomainen ja korkean virkistystaajuuden PWM-hallinta ja muut erikoislisäominaisuudet ovat ainakin paperilla hyvä lisä silmien rasituksen kannalta.
Kehuja Magic7 Pro ansaitsee myös suorituskyvystään, sillä Snapdragon 8 Eliten suorituskyky on erittäin vakuuttavaa. Toki tämä ei ole jäämässä pelkän Honorin yksinoikeudeksi, vaan sama piiri tullaan näkemään laajasti läpi Android-puhelinten. Piirin jäähdytys on myös onnistunut varsin hyvin prosessoripuolelta, mutta puhelimilla pelaavien harmiksi grafiikkapuoli vaikuttaisi kaipaavan pykälän lisäjäähdytystä ainakin synteettisten testien valossa. Omissa arkipäivän lyhyissä pelisessioissa ongelmia ei kuitenkaan ollut havaittavissa.
Se missä ongelmia havaittiin, oli Honorin vakisynti, eli liian aggressiivinen taustasovellusten hallinta. Se onnistui nimittäin testijaksolla jopa vaivaamaan esimerkiksi Discordin ilmoitusten tullessa selvästi myöhässä ja sähköpostinkin jättäessä ilmoituksia tekemättä. Tämän pystyi toki korjaamaan asetuksista automaattinen hallinta sovellukselta pois päältä laittamalla, mutta 1300 euron puhelimessa tällaista ei enää toivoisi joutuvansa tekemään.
Mahdollisesti taustasovellusten hallinnan pienenä positiivisena puolena Magic7 Pron akunkesto osoittautui kuitenkin testijaksolla hyväksi edeltäjästään pienentyneestä akun kapasiteetista huolimatta. Puhelin kesti yhdellä latauksella helposti läpi kahden kokonaisen päivän ja kevyemmällä käytöllä kolmenkin päivän ylittäminen oli mahdollista. Lataus itsessään ansaitsee myös erityiskehut, sillä 100 watin langallinen pikalataus oli paitsi nopea, myös tuettuna Honorin oman SuperCharge-tekniikan lisäksi myös USB PD -standardilla.
Kamerakokonaisuus Magic7 Prossa on erittäin monipuolinen ja pääasiassa myös varsin laadukas kuvien ollessa yleisilmeeltään erittäinkin hyvännäköisiä. Harmillisesti videokuvauksen laatu ei yllä valokuvien tasolle, vaan jää kohtalaisen keskinkertaiseksi hintaluokassaan. Toisena miinuksena kameroiden valkotasapaino vaikuttaa hieman ailahtelevalta toisiinsa verrattuna.
Ohjelmistopuoli taustasovellusten hallintaa lukuun ottamatta on Magic7 Prossa kohtalaisen hyvin hallussa. Käyttöliittymä on selvästi kehittynyt alkuajoistaan, eikä sitä voi enää nykypäivänä pitää mitenkään huomattavasti kilpailijoitaan heikompana, sillä kokemus on sulava ja ominaisuuksia ei jää enää puuttumaan. Päivitystukikin on kehittynyt, sillä julkaisun yhteydessä Honor lupasi varsin hyvät 5 vuotta suuria Android-päivityksiä ja 6 vuoden tietoturvakorjaukset ja jälkikäteen yritys paransi tukea vielä peräti seitsemään vuoteen.
Magic7 Pron rauta on yksinkertaisesti vakuuttavaa ja kamerakokonaisuus erittäin monipuolinen sekä valokuvaamiseen myös laadukas. Grafiikkasuorituskyvyn heikkoudet pitkässä rasituksessa voivat vaivata osaa kuluttajista, mutta omassa käytössäni ne eivät arkipäiväisessä käytössä näkyneet. 1300 euroon puhelinta ei kuitenkaan voi ehdoitta suositella, sillä taustasovellusten liian aggressiivinen hallinta on miinus, joka ainakin itselläni onnistuu vaivaamaan aktiivisesti läpi päivittäisen käytön. Osaa tämä ei toki haittaa, kun tilanteen voi korjata asetuksista automatiikan poistamalla, mutta tässä hintaluokassa tällaisia käyttäjän omia toimia ei toivoisi enää vaadittavan.
Plussaa:
- Huippuluokan OLED-näyttö
- Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiirin suorituskyky
- Tehokas 100 W pikalataus myös USB PD -tekniikalla
- Monipuolinen kamerajärjestelmä
- 3D-kasvojentunnistus
- Huippuluokan päivitystuki
- (7 vuoden suuret Android-päivitykset ja 7 vuoden tietoturvakorjaukset)
Miinusta:
- Liian aggressiivinen taustasovellusten hallinta
- Valkotasapainoerot eri kameroiden välillä
- Ei 8K-videokuvausta
- Grafiikkapuolen jäähdytys pitkäkestoisessa rasituksessa varauksin
Huomioitavaa:
- Mukana ei toimiteta laturia (EU:n uusi laturidirektiivi)
2 kommenttia
Loading new replies...
Näytetään 50 ensimmäistä kommenttia. Lue kaikki kommentit ja keskustele aiheesta foorumilla TechBBS →