Testasimme Huawein uudet 199 euron hintaiset Freebuds Pro 2 -vastamelunappikuulokkeet LDAC-tuella.

Huawei Freebuds Pro 2:t ovat hyvät kuulokkeet hyvällä äänenlaadulla, mutta 200 euron hintaluokassa niillä on myös varteen otettavia kilpakumppaneita. Hyvän äänenlaadun lisäksi erityisesti kuulokkeiden LDAC-tuki erottuu markkinoilla edukseen, mutta toisaalta vastapainona AI Life -sovellus voisi olla monipuolisempi, minkä lisäksi Androidilla sovelluksen tarve päivittää itsensä Play Kaupan ulkopuolelta on väistämättä miinus.

Plussaa

  • Äänenlaatu
  • Multipoint-tuki
  • Kuulokkeet tukevat äänenvoimakkuuden säätöä elekomennoilla
  • LDAC-tuki

Miinusta

  • AI Life -ohjelmiston päivitys täytyy hoitaa Play Kaupan ulkopuolelta, minkä myötä sovellus vaatii lisäoikeuksia
  • AI Life ei tarjoa Android-versiossaan taajuuskorjainta

Huawei julkaisi Freebuds Pro 2 -nappikuulokkeensa Suomen markkinoille elokuun alkupuolella. 199 euron suositushintaiset vastamelunapit sijoittuvat valmistajan katalogin lippulaivaksi. Ne tarjoavat 11 mm:n kaiutinelementit, joiden lisänä yläpäätä parantamassa ovat UHF Planar -kalvot.

Freebuds Pro 2:t ovat IP54-roiskesuojatut, tukevat Bluetooth multipointia, eli ne voi yhdistää kahteen laitteeseen kerrallaan ja akunkestoksi valmistaja lupaa vastamelun kanssa 4 tuntia, jonka voi latauskotelon kanssa laajentaa 18 tuntiin. Nappikuulokemarkkinoilla nykyisellään erottuvana tekijänä Huawei tukee tavanomaisten SBC- ja AAC-koodekkien lisäksi myös Sonyn LDAC-koodekkia.

Pakkaus ja sen sisältö

Huawei toimittaa kuulokkeensa vaaleassa pahvipakkauksessa, jonka mukana tulee itse kuulokkeiden ja latauskotelon lisäksi:

  • USB-A -> USB-C -kaapeli
  • Takuu- ja ohjelappuset
  • Kahdet vaihtotulpat kuulokkeisiin

Huawei toimittaa vaihtotulpat pienessä pahvin palassa. Minkäänlaisia selkeitä kiinnikeitä pahvissa ei tulpille ole, vaan ne kiinnittyvät vain pahviin leikattujen kolojen laitoihin.

 

Rakenne ja ominaisuudet

Huawei Freebuds Pro 2:n tekniset tiedot:

  • Mitat: 29,1 x 21,8 x 23,7 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Paino: 6,1 grammaa
  • IP54
  • Akunkesto: 4 tuntia ANC:n kanssa, 6,5 tuntia ilman ANC:tä
  • 55 mAh

Ulkonäöltään Freebuds Pro 2:t ovat sinänsä varsin tavanomaiset, mutta kulmikkaan vartensa myötä kuitenkin joukosta myös erottuvat. Mielenkiintoisena huomiona tulppien suuaukossa on pieni verkkokuvio, joka estänee ylimääräisten roskien pääsemistä kuulokkeisiin. Tulppien kannan muoto ei ole aivan pyörä, vaan soikea.

Lenkkeilykäyttöön Huaweit soveltuvat kohtalaisesti. Juostessa kuulokkeista on kuultavissa selvää töminää, mutta ei kuitenkaan yhtä vahvaa kuin esimerkiksi syvemmällä korvassa istuvista Valco NL21 -napeista. Kuulokkeet ovat myös IP54-sertifioidut, eli ne on suojattu roiskeita vastaan. 200 euron hintaluokkaan suojaus on jo hyvä olla olemassa, mutta vettä vastaan suojaus voisi olla parempikin. Huomion arvoisena seikkana esimerkiksi Samsung Galaxy Buds Prot ja Buds2 Prot tarjoavat IPX7-sertifikaatin, eli ne luopuvat pölysuojauksesta, mutta kestävät veden osalta täyden upotuksen.

Huawein kuulokkeissaan käyttämät kaiutinelementit ovat kooltaan varsin tavanomaiset 11 mm, minkä lisäksi napeissa on erilliset UHF Planar -kalvot valmistajan mukaan ylätaajuuksia parantamaan. Yhteysominaisuuksien osalta tuettuna on Bluetooth 5.2, jonka yli kuulokkeet kykenevät toistamaan tavanomaisten SBC- ja AAC-koodekkien lisäksi myös LDAC-koodekilla pakattua ääntä. Ominaisuus on nappikuulokkeissa vielä kohtalaisen harvinainen ja erinomainen lisä, sillä se mahdollistaa pienempibittivirtaisia koodekkeja vähäisemmän hävikin äänen siirrossa. LDAC-koodekki toimi testijaksolla ongelmitta Samsungin Galaxy Z Fold4:n sekä Asuksen Zenfone 9:n kanssa.

Huawein nappikuulokkeet tukevat myös Bluetoothin multipoint-teknologiaa, eli ne osaavat olla yhdistettynä kahteen laitteeseen kerralla.

Latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: 47,5 x 67,9 x 24,5 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Latauskotelon paino: 52 grammaa
  • Akkua kuulokkeille: 14 tuntia ANC:n kanssa, 23,5 tuntia ilman ANC:tä
  • 580 mAh
  • USB-C, langaton Qi-lataus 2 watin teholla

Kuulokkeiden akunkesto Huaweissa on keskinkertainen, eli vastamelun kanssa niiden luvataan kestävän tavanomaiset 4 tuntia. Latauskotelosta kuulokkeet puolestaan voivat saada 14 lisätuntia. Kotelo on ladattavissa USB-C-kaapelilla tai langattomasti Qi-standardin mukaisesti ja molemmat latausmuodot toimivat testijaksolla moitteetta. Kuulokkeista poiketen kotelolla ei ole lainkaan IP-sertifikaattia, mikä on kuitenkin markkinoilla vielä kohtalaisen yleistä.

 

Ohjelmisto

Ohjelmistona Huawein kuulokkeille toimii Freebuds 4 -malleista tuttuun tapaan valmistajan oma AI Life -sovellus, joka ei valitettavasti edelleenkään ole päivittynyt Google Play -kauppapaikalla uusimpaan versioonsa. Positiivisena puolena sovellus kuitenkin tunnistaa itse olevansa vanhentunut ja osaa ladata uusimman päivityksen, kun AI Lifelle vain antaa ensin luvat uusien sovellusten asentamiseen.

iOS-laitteille AI Life on ladattavissa suoraan AppStoresta ja kyseinen versio tukee myös Freebuds Pro 2 -kuulokkeita. Mielenkiintoisesti iOS-sovellus tarjoaa kuulokkeille myös mahdollisuuden muokata taajuuskorjainta, mutta Android-versiossa AI Life- sovelluksesta  kyseistä ominaisuutta ei ole tarjolla.

Etusivullaan AI Life tunnistaa kaikki sovellusta tukevat Huawein laitteet ja ehdottaa myös valmistajan käyttäjätilille kirjautumista, mutta kirjautuminen ei kuulokkeiden hallintaa varten ole pakollista. Kuullokkeille sovelluksessa tarjolla ovat säätimet vastamelutoiminnon voimakkuudelle sekä mahdollisuus korostaa ympäristöäänten vahvistuksesta erityisesti puheääniä. Lisäksi sovellus näyttää viimeisimmät laitteet, joihin kuulokkeet ovat olleet yhteydessä ja mahdollistaa valinnan, mihin kahteen laitteeseen multipoint-yhteys pidetään.

Näiden lisäksi tarjolla ovat elekomentojen asetukset, selkeämmät äänet -asetus, jota suositellaan käyttäjille, joilla on vaikeuksia kuulla ääneet selkeästi, kärkien sovitustesti sekä asetukset, joissa voidaan ottaa pois päältä kuulokkeiden automaattinen tunnistus siitä, ovatko ne korvalla.

Elekomennot Freebuds Pro 2:ssa on sijoitettu puristuseleiksi kuulokkeiden varteen samaan tapaa kuin esimerkiksi Applen AirPods Proissa ja OnePlussan Buds Proissa. Vakioeleitä ei käytännössä pysty muuttamaan, mutta pitkän painalluksen käyttäjä voi asettaa joko vastamelutoiminnon vaihtamiseen tai puhelimen avustajan käynnistämiseen. Mukavana lisänä kuulokkeen vartta liu’uttamalla on myös mahdollista säätää kuulokkeiden äänenvoimakkuutta.

 

Äänenlaatu

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Äänenlaadultaan Huawei Freebuds Pro 2:t ovat luokassaan hyvät. Ääni on luonnollinen ja kuten taajuusvastekuvaajasta nähtävissä keskialueeltaan miellyttävän tasainen. Bassopäässä on olemassa kohtalaisen voimakas korostus, mutta se on sijoitettu riittävän alas, jotta se tuo lähinnä lisävoimaa jo ennestään oikeasti mataliin taajuuksiin. Erityisesti ulkoilmassa ympäristön äänten vaikuttaessa kokonaisuuteen basso soi omaan korvaani sopivalla teholla, mutta basson kovimmille ystäville se ei välttämättä riitä. Yläpään toisto kuulokkeissa on erottelevaa. Yleisilmeeltään kuulokkeita voisi kuvailla äänimaisemaltaan avoimen ilmaviksi ja ainakin omaan korvaani kohtalaisen miellyttäviksi.

Vastamelun kanssa kuulokkeiden bassotoisto on aavistuksen jämäkämpää kuin ilman vastamelua, mutta mitään mullistavaa eroa tilojen välillä ei ole kuultavissa. Äänensävyltään terveen äänimaisemansa lisäksi Huawein uutuusnapit ansaitsevat erityiskehut LDAC-tuestaan, sillä sen myötä Bluetooth-äänensiirron pakkaus ei pääse vaikuttamaan ääneen yhtä paljon kuin se AAC- tai varsinkaan SBC-pakkauksella pääsisi.

Vastamelu itsessään on Huawein uutuuskuulokkeissa hyvä, mutta ei kuitenkaan hintaluokassaan poikkeuksellinen. Äänet vaimenevat koko äänialalta kohtalaisen tasaisen kuuloisesti ja esimerkiksi ulkona kaupungin melu ei pääse vastamelun kanssa häiritsemään musiikin kuuntelua. Tuuli kuitenkin humisee helposti läpi kuulokkeiden vastamelusta, eli esimerkiksi pyöräillessä toiminto voi aiheuttaa korville selvää suhinaa. Vastamelutoiminnon säätämiseen liittyvänä positiivisena puolena kuulokkeet sanovat ääneen, mikä tila käynnistyy elekomennoilla tiloja vaihtaessa. Käytännössä tämä tekee tilan vaihtamisesta selkeämpää kuin perinteiset epämääräiset piippausäänet, jotka muuttuvat tilojen välillä.

Mikrofonin ääniesimerkki

 

Mikrofonit Huawei Freebuds Pro 2:ssa ovat luokassaan hyvät. Kävellessä kuulokkeet onnistuvat kadottamaan ympäristön kevyen tuulen vielä vaivatta ja pyöräillessäkään tuulta ei päässyt äänitykseen asti, mikä on varsin hyvä suoritus. Pyöräillessä ääni kuitenkin muuttuu  jo selvästi hieman rosoiseksi ohjelmiston poistaessa kohinaa puheen taustalta.

 

Yhteenveto

Huawei Freebuds Pro 2:t ovat 200 euron hintaan hyvät vastamelukuulokkeet, jotka tarjoavat miellyttävän ilmavan ja erottelevalla yläpääntoistolla varustetun äänimaiseman sekä nappikuulokkeille kohtalaisen harvinaisen LDAC-tuen. Kuulokkeet myös istuvat ainakin allekirjoittaneen korviin hyvin ja vastamelu toimi hyvin, joskaan ei poikkeuksellisesti.

Miinusta kuulokkeille on kuitenkin annettava jonkin verran AI Life -sovelluksesta, sillä vaikka se osaakin päivittää itse itsensä, ei se ole optimiratkaisu. Lisäksi hieman erikoisesti Androidin AI Life -sovelluksessa ei ollut tarjolla 10-kanavaista taajuuskorjainta kuulokkeille, joka iPadille ladatusta iOS-versiosta löytyi.

Miinuksistaan huolimatta Freebuds Pro 2:t ovat ehdottomasti hyvät kuulokkeet hyvällä äänenlaadulla ja erityisesti hinnan pudottua hieman suositushintansa alapuolelle ovat kuulokkeet varteenotettava vaihtoehto. Mikäli LDAC-tukea tai Bluetoothin multipointia ei tarvitse tarjoavat nykyisin 130 euron hintaan saatavilla olevat Samsungin Galaxy Buds Prot Huaweille erittäin kovan kilpakumppanin. Toisaalta nykyään 200 euron hintaan saatavilla olleet Sony WF-1000XM4:t tarjoavat niin ikään LDAC-tuen, pykälän Huaweita monipuolisemman ohjelmiston, paremman vastamelutoiminnon ja jopa tuplasti pidemmän akunkeston. Vastapainona Sonyn kuulokkeet ovat kuitenkin selvästi kookkaammat eivätkä ne tue Bluetoothin multipoint-ominaisuutta.

Plussaa

  • Äänenlaatu
  • Multipoint-tuki
  • Kuulokkeet tukevat äänenvoimakkuuden säätöä elekomennoilla
  • LDAC-tuki

Miinusta

  • AI Life -ohjelmiston päivitys täytyy hoitaa Play Kaupan ulkopuolelta, minkä myötä sovellus vaatii lisäoikeuksia
  • AI Life ei tarjoa Android-versiossaan taajuuskorjainta
This site uses XenWord.
;