io-tech testasi Huawein omalla HarmonyOS-käyttöjärjestelmällä varustetun Watch 3 Pro -älykellon.

Huawein Watch 3 Pro ei lopulta onnistu yltämään selvästi korkean hintansa asettamiin odotuksiin. Kello on rakenteeltaan erittäin laadukkaan tuntuinen ja akunkestoltaan markkinoiden parhaimmistoa, mutta valitettavasti hinta on liian korkea laitteelle, jonka sovellusvalikoima on toistaiseksi vielä näin heikko, minkä lisäksi myös puhelinsovelluksen bugit ja satunnainen toimimattomuus ovat miinus, jota ei enää reilusti yli 400 euron laitteessa toivoisi kohtaavansa.

Kellosta kiinnostuneille suosittelisimmekin vielä toistaiseksi odottamaan HarmonyOS:n sovellustarjonnan paranemista. Toisaalta vain hyvää akunkestoa ja Huawein peruskäyttökokemusta kaipaavien kannattaa suunnata katseensa myös selvästi edullisemman Watch GT2 Pron suuntaan.

Plussaa

  • Laadukkaan tuntuinen rakenne
  • Kellolla on mahdollista vastata puheluihin
  • Kello tukee kolmannen osapuolen sovelluksia
  • Kello tukee langatonta latausta Qi-standardilla
  • Erinomainen akunkesto

Miinusta

  • Sovelluskaupan sovelluskattaus on ainakin toistaiseksi todella suppea
  • Kilpailijoihin nähden suuri koko varauksin
  • Ei mahdollista vastata viestintäsovellusten ilmoituksiin
  • GPS:n hidas toiminta
  • Puhelinsovelluksen epävakaa toiminta
  • Puhelinsovelluksen tuoreinta versiota ei ole saatavilla Google Play -sovelluskaupasta

Huawei julkisti Watch 3 -älykellomallistonsa kesäkuun alussa. Mallisto koostuu kahdesta kellosta – Watch 3 ja Watch 3 Pro, jotka jakavat monin osin yhtenevät ominaisuudet, mutta nyt io-techin testiinkin saapunut jälkimmäiseksi mainittu on suurikokoisempi, hieman painavampi ja akunkestoltaan pitkäikäisempi. Akunkeston ja ulkomittojen lisäksi myös rakenteessa on pieniä eroja, sillä Watch 3 rakentuu ruostumattomasta teräksestä ja Watch 3 Pro titaanista.

Uutuussarja toimii seuraajana jo yli kolme vuotta vanhalle Watch 2:lle, jonka sisällä sykki Android Wear 2.0 -käyttöjärjestelmä. Kyseessä on siis ominaisuuksiltaan monipuolisempi ja älykkäämpi mallisto kuin viimeaikaiset GT-sarjalaiset, joista Watch GT 2 Pro on io-techissäkin testattu. Nykyisin WearOS:ksi kutsutun Googlen käyttöjärjestelmän sijaan Watch 3 -mallistossa on kuitenkin käytössä valmistajan oma HarmonyOS, joka WearOS:n tavoin tukee kolmannen osapuolen sovelluksia.

Testiin saapuneen Watch 3 Pron suositushinta on 449 euroa ja akunkestoksi kellolle luvataan 5 vuorokautta. Huawein Watch GT -kelloja muistuttavassa virransäästötilassa Watch 3 Prolle luvataan peräti 21 vuorokauden akunkesto. Perusmallin Watch 3:n suositushinta puolestaan on 399 euroa ja akunkesto vastaavasti 3 tai 14 päivää.

Huawei Watch 3 Pron myynti alkoi Suomessa tänään 2. elokuuta. Saataville tuli ainoastaan harmaalla metallirungolla ja ruskealla nahkarannekkeella varustettu malli. Kahden ensimmäisen viikon aikana, eli 15. elokuuta mennessä, Watch 3 Pron (tai perusmallin Watch 3:n) valikoiduilta jälleenmyyjiltä ostaville Huawei tarjoaa kaupan päälle langattomat FreeBuds 4i -nappikuulokkeet.

Perusmallin Watch 3:n myynti alkoi samaan aikaan ja se tuli saataville kahtena kokoonpanona – Harmaa metallirunko ruskealla nahkarannekkeella sekä tumma metallirunko mustalla fluoroelastomeerirannekkeella.

Hinta.fi-hintavertailupalvelussa kelloa on saatavilla heti julkaisun kynnyksellä edullisimmillaan reiluun 440 euroon, eli vajaat kymmenen euroa suositushintaa edukkaammin.

Tässä artikkelissa tutustumme Huawei Watch 3 Pro -älykelloon reilun kuukauden ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Huawei Watch 3 Pro toimitetaan valmistajalle tavanomaisessa mustassa neliskanttisessa pahvilaatikossa. Itse kellon lisäksi toimitussisältöön kuuluu:

  • Magneettinen latauslätkä kiinteällä USB-A-kaapelilla
  • Pikaohje- ja takuutietolappuset
  • QR-koodi, joka sisältää latauslinkin Huawein Health-sovelluksen lataamiseen

Magneettinen latauslätkä on yleisilmeeltään tuttu Watch GT2 Pron mukana toimitetusta, mutta USB-C-liitännän sijaan lätkässä on kiinteästi kiinni USB-A-kaapeli, mikä on väistämättä pienoinen pettymys. GT2 Pron latauslätkään pystyi kiinnittämään käytännössä minkä tahansa laturin, mikä ainakin allekirjoittaneen kokemuksissa oli kiinteää kaapelia parempi ratkaisu, sillä sen myötä käytetystä puhelimen laturista ei tarvinnut välttämättä alkaa vaihtamaan itse johtoa. Positiivisena huomiona kello tukee latausta myös langattomalla Qi-standardilla, joten latauslätkän käyttäminen ei ole välttämätöntä.

 

Kellon rakenne ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Huawei Watch 3 Pro muistuttaa aiemmin testissä käynyttä GT2 Prota, mutta selviä erojakin kellojen välillä on. GT-mallin 1,39-tuumaisen näytön sijaan Watch 3 -mallisto luottaa 1,43-tuumaiseen AMOLED-paneeliin, jonka resoluutiokin on hieman korkeammat 466 pikseliä suuntaansa. Kuvanlaadultaan näyttö on hyvä ja AMOLED-näytölle tyypillisesti musta on todella mustaa, joten tummat kellotaulut eivät öisinkään onnistu juuri häiritsemään. Maksimikirkkaudeksi valmistaja lupaa peräti 1000 nitiä (cd/m²) ja kellosta saakin hyvin selvää myös kirkkaassa auringonpaisteessa.

Rakenteeltaan Watch 3 Pro on sanalla sanottuna laadukas – kellon runko on titaania ja näytön suojana on safiirilasi. Valitettavasti muotoilussa on omat miinuksensakin, sillä kyseessä on erittäin suurikokoinen kello. GT2 Prohon nähden suuremman näytön lisäksi Watch 3 Prolla on myös selvästi enemmän paksuutta ja 14 mm:n paksuudellaan se tuntuu kädessä jo kohtalaisen massiiviselta. 63 gramman painokin on kelloksi korkeahko.

Kyljissään Watch 3 Pro tarjoaa kruunupainikkeen, joka toimii pelkän valikon painikkeen lisäksi myös pyöritettävänä säätimenä Apple Watcheista tuttuun tapaan. Kruunupainikkeen alapuolella lepää tavanomainen litteä painike. Kruunupainike käynnistää aloitusruudussa ollessa sovellusvalikon ja muissa tiloissa palauttaa takaisin aloitusruutuun. Kruunun pyöritys puolestaan zoomaa sovellusvalikkoa ja liikuttaa listausnäkymiä ylös ja alas. Kaksoisnapautus puolestaan näyttää viimeisimmät sovellukset. Alempi painike puolestaan on ohjelmoitavissa käynnistämään haluttu sovellus. Vakiona se käynnistää harjoitteluohjelman.

Myös painikkeiden tuntuma ja muotoilu ansaitsevat kehut, sillä viimeistely näyttää ja tuntuu erittäin laadukkaalta. Kruunun pyörityksestä tulee Apple Watch -älykelloista tuttuun tapaan haptinen palaute käyttöliittymäelementtien liikkuessa mukana. Itse kruunu puolestaan pyörii miellyttävän sulavasti ilman valittamisen aihetta.

Huawei lupaa Watch 3 Prolle 5ATM-vedenkestävyyden, mutta IP-luokitusta kellolla ei kuitenkaan ole. Uimisen kestäväksi kello on kuitenkin luvattu.

Huawei Watch 3 Pron mukana toimitetaan nahkahihna, joka on rakenteeltaan varsin jäykkä, mutta istuu kuitenkin hyvin ainakin allekirjoittaneen käteen. Hihnan kiinnitys on muun muassa Watch GT2 Prosta tutulla perinteisellä 22 mm:n pikakiinnitysvivulla, joten uusien hihnojen vaihtaminen on kohtalaisen helppoa. Watch GT2 Pron hihnan lisäksi Watch 3 Prohon sopii ainakin OnePlus Watchin hihna.

Watch 3 Pron pohja mukailee muualla rungossa käytettyjä laadukkaita materiaaleja ollen keraaminen. Keraaminen pinta tuntuu rannetta vasten miellyttävän sileältä, eikä se hankaa, minkä lisäksi pohjaan asennetut sensorit kykenevät mittaamaan tarvittavan datan keraamisen pinnan läpi, joten niiden ei tarvitse olla erikseen tuntuvilla suoraan takakuoren tasolla.

Sensorikattauksessa on tarjolla perinteisen sykemittauksen lisäksi myös nykyisin älykelloissa kohtalaisen yleistynyt veren happipitoisuuden mittaus. Muun muassa Amazfit GTR2e:stä tuttuun tapaan Huawei Watch 3 Pro tukee myös kehon lämpötilan mittausta suoraan ranteesta. Kellon rungossa on myös muutamat reiät, joiden takana sijaitsee niin laitteen mikrofoni kuin myös kaiutinkin.

 

Kellon suorituskyky ja ohjelmisto

Kuten jo alussa mainittu, Huawei Watch 3 Pron sisällä sykkii kiinalaisvalmistajan oma HarmonyOS-käyttöjärjestelmä. Käytettyä järjestelmäpiiriä Huawei ei ole yksilöinyt, mutta RAM-muistia laitteessa on 2 gigatavua. Tallennustilaa kellossa on 16 gigatavua, jota käytetään niin kellon sisään tallennetun musiikin säilömiseen kuin myös kolmannen osapuolen sovellusten asentamiseen.

Kello muodostaa yhteyden puhelimeen Bluetoothilla, josta se tukee tuoreinta 5.2-versiota. Samaisen yhteysstandardin yli kellon voi myös yhdistää kuulokkeisiin joko kellon sisään tallennettua musiikkia tai internetin yli musiikin striimaamista varten. Valitettavasti verkon yli striimaaminen rajoittuu pelkkään Huawei Music -sovellukseen, sillä tuoreelle käyttöjärjestelmälle ei ainakaan toistaiseksi ole julkaistu kolmannen osapuolen palveluita alan jättiläisiltä kuten Spotifylta.

Muiden yhteysominaisuuksien osalta tuettuna ovat GPS, Wi-Fi 2,4 GHz:n taajuudella ja NFC, eli kello kykenee muodostamaan yhteyden internettiin ja mittaamaan esimerkiksi urheilusuoritusten matkat ilman puhelintakin. NFC mahdollistaisi teoriassa lähimaksamisen, mutta valitettavasti ainakaan toistaiseksi kellossa ei ole sen mahdollistavia sovelluksia. Watch GT -mallistosta erottavana tekijänä Watch 3:sta löytyy myös tuki mobiiliverkkoyhteyksille, joita varten kello tukee eSIM-kortteja, eli puhelinta kello ei tarvitse edes Wi-Fi-verkkojen ulkopuolella.

Kellosta löytyvän kaiuttimen myötä Watch 3 Pro tukee Huawein Watch GT2 Prosta tuttua sanallista palautetta liikuntasuorituksista myös suoraan ranteesta ilman kuulokkeita. Samaisen kaiuttimen ja kellosta löytyvien mikrofonien myötä kellolla on myös mahdollista vastata puheluihin ja soittaa niitä puhelimen kautta tai eSIM-kortin kanssa jopa ilman puhelinta.

Käyttöjärjestelmänä kellossa toimii Huawein oma HarmonyOS 2, jota ei kellomaailmasa ennen Watch 3 -sarjaa olekaan nähty. Ulkonäöltään käyttöliittymä on osin tuttu Watch GT -sarjan kevytälykellokäyttöliittymästä, mutta muutoksiakin on.

Aloitusnäkymänä toimii itse kellotaulu, jonka vasemmalla puolella on paikallisen sään näyttävä näkymä, alapuolella ilmoitukset, yläpuolella pika-asetukset ja oikealla puolella pikaohjelmat päivän aktiivisuudelle, sydämen sykkeelle, veren happipitoisuudelle sekä ihon lämpötilalle. Noita pikasovelluksia voi halutessaan järjestellä myös uusiksi tai niitä voi poistaa käytöstä, mutta edellä mainittujen ulkopuolelta ei uusia pikasovelluksia ole lisättävissä.

Aloitusnäytön näkymien lisäksi kruunupainiketta painamalla aukeaa itse kellon sovellusvalikko, joka on toteutettu Apple Watchista tuttuna sovellusruudukkona, jonka zoomausta voi muuttaa suoraan kruunua pyörittämällä. Käyttöliittymän sisällä liikkuminen on erittäin sulavaa ja animaatiot ovat nopeita, mikä on toki 450 euron kellolta jo odotettavissakin. Halutessaan valikon voi asettaa myös perinteiseen listanäkymään.

Huawei tarjoaa Watch 3 -sarjassaan myös Ultrapitkä akun kesto -asetuksen, jonka ollessa päällä kello rajoittaa älytoimintojaan saavuttaakseen pidemmän akunkeston. Huawein mukaan kello vastaa silloin GT-sarjalaisia ja testijakson perusteella se pitää pääosin paikkansa – ultrapitkä akun kesto -asetus muuttaa kellon käyttöliittymää selvästi ja kello käynnistyy sen myötä uusiksi.

Virransäästötilan käyttöliittymä yksinkertaistuu ja alkuvalikosta tulee GT-sarjan tapaan toimiva karuselli, joka pyörähtää ympäri asti takaisin kellonäyttöön Watch 3:n vakiokäyttöliittymästä poiketen. GT-sarjasta poiketen uutuuden virransäästö kuitenkin rajoittaa myös kellotauluvalikoimaa ja käytössä on vain yksi analogista kelloa mukaileva vaihtoehto. Lisäksi käyttökokemus itsessään heikkenee jopa kohtalaisen selvästi, sillä kellon animaatiot ja siirtymät valikoissa toimivat virransäästötilassa selvästi normaalitilaa hitaammin. Kellon sovellusvalikko muuttuu Watch GT -sarjasta tuttuun tapaan pelkäksi listaksi, eikä perustilassa saatavilla olevaa ruudukkonäkymää ole edes tarjolla.

Akunkestoa parantaakseen esimerkiksi erilliset verkkoyhteydet sekä Wi-Fi:n että puhelinverkkoyhteyksien osalta suljetaan ja kello ottaa yhteyden ulkomaailmaan vain Bluetoothin liitetyn puhelimen yli. Näiden rajoitusten vastapainona akunkesto todella paranee ja yhdellä latauksella kello jaksoi testijaksolla helposti lähes kaksi viikkoa ennen kuin tila otettiin jälleen pois päältä. Valmistaja lupaa akun kestävän jopa virransäästötilassa jopa 21 päivää.

Puhelimen puolella kelloa varten on asennettava valmistajan muista kelloista totuttuun tapaan Huawein oma Health-sovellus. Sovelluksen perusperiaatteet ovat tuttuja Watch GT2 Pron arvostelusta, mutta pieniä muutoksia on ulkonäössä tapahtunut. Päänäkymässä näkyy kaikki käyttäjän terveystiedot, joiden järjestystä tai näkyvyyttä voi vapaasti muuttaa. Liikunta-näkymästä voi käynnistää puhelimen kautta seurannat juoksulle sisällä tai ulkona, kävelylle ja pyöräilylle. Löydä-välilehdellä oli pariin kertaan mainoksia AppGallerystä, mutta useimmiten sivu oli tyhjä. Laitteet-välilehdeltä hallitaan kelloa ja minä-välilehdeltä itse sovelluksen asetuksia. Sovelluksen käyttäminen vaatii myös edelleen Huawei-tunnuksen käyttämistä.

Suurimpana muutoksena ja samalla myös merkittävänä miinuksena kellolle Huawei ei ole päivittänyt Google Play -kaupasta löytyvää sovellustaan lainkaan viimeiseen vuoteen, eikä vanha versio tue uusia kelloja, joten sovellus on Android-puhelimissa ladattava joko suoraan Huawein sivuilta tai AppGallery-sovelluskaupasta. Kellon mukana tulevasta QR-koodista sovelluksen saa toki ladattua, mutta siitä huolimatta kyseessä on selvästi peruskäyttäjän kellon käyttöönottoa hankaloittava asia.

Sovelluksen kanssa havaittiin pariin otteen myös selviä bugeja, jotka hankaloittivat käyttöä merkittävästi. Sovellus nimittäin lakkasi toisinaan vastaamasta kosketuksiin, minkä myötä esimerkiksi kellon tai sovelluksen asetuksiin ei yksinkertaisesti päässyt käsiksi. Tilanne parani toisinaan ajan kanssa, minkä lisäksi siihen auttoi myös sovelluksen uudestaan asentaminen tai kaikkien tallennustietojen nollaaminen. Käytännössä tämä kuitenkin heikentää kellon käyttökokemusta merkittävästi ja varsinkaan 450 euron laitteen kanssa tällaista ei haluaisi kohdata.

Health-sovellus tukee myös tietojen synkronointia Google Fitin kanssa, mutta valitettavasti testijaksolla emme saaneet yhteyttä kertaakaan toimimaan. Olemme kuitenkin nähneet muilta, että urheilutiedot ovat synkronoituneet Googlen palvelimille, mutta valitettavasti meidän tapauksessa Google tallensi vain omia liikuntatietojaan eikä saanut Huaweilta mitään. Myöskään unitietoja Googlen sovellukseen ei Huawein Healthin kautta testijaksolla siirtynyt.

Huawei lupaa kellon olevan yhteensopiva Android 6:tta ja tuoreempia käyttävien Android-puhelinten kanssa sekä iOS 9:ää ja tuoreempia käyttävien iOS-laitteiden kanssa.

 

Käyttökokemukset ja akunkesto

Testijaksolla kello päivittyi useaan otteeseen ja jakson lopulla sisällä oli HarmonyOS:n versio 2.0.0.170.

Play-kaupan ulkopuolelta ladattavaa sovellusta lukuunottamatta Huawei Watch 3 Pron käyttöönottaminen on helppoa ja sulavaa. Sovellus ohjeistaa kaiken tarvittavan, minkä jälkeen käyttäjälle jää valittavaksi, mitkä ilmoitukset ohjataan kelloon asti, mitkä terveystoiminnot pidetään päällä ja mikä kellotaulu kelloon asetetaan.

Kellon HarmonyOS-käyttöjärjestelmä pyörii erittäin sulavasti, eikä käytännössä minkäänlaista pätkimistä ollut havaittavissa käyttöliittymän sisällä liikkuessa. Ilmoituksetkin saapuvat ajallaan ja esimerkiksi WhatsApp-viestien sisällöin voi lukea suoraan ilmoituksesta. Valitettavasti GT-sarjalaisista totuttuun tapaan ilmoitukset eivät osaa näyttää emoji-hymiöitä.

Watch 3 -sarjan lisääntyneestä älystä huolimatta ilmoitukset toimivat muiltakin osin pitkälti aiemmista Watch GT -sarjalaisista tottuun tapaan, eli viesteihin ei valitettavasti voi reagoida suoraan kellosta, vaan vastaamista varten on kaivettava esiin puhelin. Tilanne voi toki muuttua, jos viestintäsovelluksista tulee saataville kelloversiot HarmonyOS:lle, mutta ainakaan toistaiseksi WhatsApp, Telegram, Signal tai Slack eivät kelloa tukeneet.

Kellon tuesta kolmannen osapuolen sovelluksille ei myöskään valitettavasti ollut testijaksolla käytännössä mitään hyötyä, sillä uutena käyttöjärjestelmänä HarmonyOS:lle ei vielä löydy juurikaan mitään merkittäviä sovelluksia. Sovelluskaupassa on tarjolla lähinnä valmistajan omia lisiä kuten Petal Maps -karttasovellus ja pieniä kohtalaisen tuntemattomia apusovelluksia esimerkiksi säätä, liikuntaa tai painonseurantaa varten.

Kellotauluja Watch 3 Prohon on kuitenkin tarjolla varsin kattavasti. Esiasennettuja kellossa on hyvä määrä, minkä lisäksi Health-sovelluksen kautta jaossa on todella suuret määrät lisää. Valitettavasti siitä huolimatta allekirjoittaneen silmään sopivia digitaalisia kellotauluja oli kohtalaisen vähän. Erikseen ladattavista kellotauluista suurin osa vaikuttaisi olevan maksullisia, eikä sovellus anna jaotella kellotauluja hinnan mukaan.

Watch 3 Prosta itsestään jo valmiiksi löytyvät sovellukset toimivat kuitenkin testijaksolla pääosin hyvin. Liikuntasovelluksen valikoima on erittäin kattava ja kello osaa antaa myös väliaikatietoja esimerkiksi juoksusta kaiuttimen tai kuulokkeiden yli. Puhelimeen kiinnitettyjä kuulokkeita käyttävien iloksi puhelimesta käynnistettävissä olevat liikuntaohjelmat synkronoituvat kelloon, jolloin puhelin antaa kuulokkeisiin väliaikatiedot, mutta silti kello mittaa kaiken tarvittavan tiedon. Tämän toimintaa toki varjosti puhelinsovelluksen epävakaa toiminta, sillä usein sovelluksen kautta ei ollut käynnistettävissä itse treeniohjelmaa, sillä sovellus ei vastannut painalluksiin. Kello tukee myös automaattista treenintunnistusta kävelylle, juoksulle, crosstrainerille ja soutulaitteelle.

Liikunnan aikana mitattavat tiedot myös tuntuivat rekisteröityvän hyvin. Kello pysyi sykevaihteluiden perässä ja lenkkimatkoista piirretyt kartatkin vaikuttivat tarkoilta. Toki sykkeentunnistuksessa on havaittavissa selvää viivettä, mikä on kuitenkin ranteesta mittaaville laitteille tavanomaista. Valitettavasti täysin ilman miinuksia kello ei selviä, sillä GPS:n löytäminen harjoittelujen alussa kesti pahimmillaan useitakin minuutteja, vaikka kello oli yhteydessä taskussa lepäävään puhelimeen, jolla GPS kyllä oli paikannettu.

Terveysominaisuuspuolella Watch 3 jatkaa GT-sarjalaisten jäljillä ollen laadukas. Unenseuranta vaikutti pääosin tarkalta ja pelkän kevyen ja syvän unen lisäksi se mittaa myös REM-unessa vietettyä aikaa. Myös stressitasojen mittaus toimi testijaksolla hyvin, joskin GT2 Pro:n arvostelusta tuttuna huomiona Huawein skaala vaikuttaisi ainakin allekirjoittaneelle laajalta, sillä suurimpia stressiarvoja kello ei antanut testijaksolla kertaakaan.

Veren happipitoisuuttakin kello osaa mitata taustalla, mutta sen toiminnasta on vaikea sanoa perusterveenä ihmisenä mitään kummempaa, sillä lukemat olivat käytännössä aina hyviä. Uutena ominaisuutena Huawei on tuonut Watch 3 -sarjaan ihon lämpötilan mittauksen, joka sekin testijakson puitteissa vaikutti toimivan hyvin, mutta käytännössä se jää pienoiseksi kuriositeetiksi. Puhelin ei yhdistele lämpötilatietoja esimerkiksi liikunta- tai unitietoihin, vaan ne jäävät vain irrallisiksi luvuiksi, joita käyttäjä voi tarkastella. Ranteen lämpötila voi myös vaihdella huomattavastikin päivän mittaan, eikä esimerkiksi kuume välttämättä näy ranteesta mitattuna, joten datalle on vaikea keksiä suoraa käyttöä.

Akunkeston osalta Watch 3 Pro edustaa ehdottomasti markkinoiden kärkeä ja kellon sisällä lepäävä 790 mAh:n akku onnistuukin osaltaan selittämään kellon suuria ulkomittoja. Täysillä älyominaisuuksilla luvatut viisi päivää olivat useimmiten saavutettavissa, eikä kello hyytynyt kertaakaan nopeammin kuin neljässä päivässä. Vielä pidempää käyttöaikaa kaipaaville virransäästötila pidentää akunkeston pariin viikkoon saakka ja tarjoaa edelleen monin osin toimivan älykokonaisuuden, joskin vain yhteen rajoittuva kellotauluvalikoima ja hitaampi käyttökokemus ovat ainakin allekirjoittaneelle miinuksia.

 

Yhteenveto

Huawei Watch 3 Pro on kokonaisuudessaan erittäin mielenkiintoinen uutuus nykypäivän älykellomarkkinoille. Kolmannen osapuolen sovellustuen myötä kyseessä on todellinen älykello, mutta siitä huolimatta se erottuu akunkestoltaan selvästi edukseen ja esimerkiksi Apple Watcheista tutun parin päivän sijaan käyttöä kertyy helposti neljästä viiteen päivää. Se tuo myös uutta kilpailua markkina-alueelle, joka on Samsungin ja Googlen tuoreimman yhteistyön myötä pitkälti Wear OS:n ja Applen WatchOS:n hallitsema.

450 euron hinnallaan Watch 3 Pro sijoittuukin kilpailemaan käytännössä suoraan Apple Watch Series 6:n kanssa samaan luokkaan, jossa Android-maailman kelloja on vielä toistaiseksi kohtalaisen vähän. Wear OS:llä varustetun Suunto 7:n alkuperäinen julkaisuhinta oli vastaavaa luokkaa, mutta nykyään kyseistä kelloa saa jo 300 euron tuntumaan.

Ulkonäöltään ja rakenteeltaan Watch 3 Pro vastaa onnistuneesti hintansa asettamiin odotuksiin. Kellon runko on titaania, pohja keraaminen ja näytön suojana on safiirilasia, minkä myötä laatuvaikutelma ei juuri toivottavaa jätä. Pro-mallin selvästi suurehko koko ei kuitenkaan miellyttäne kaikkia, mutta toisaalta vaihtoehdoksi löytyy vastaavan raudan ja ohjelmiston, mutta pienemmän akun ja pykälän erilaiset rakennemateriaalit sisältävä Watch 3, joka tarjoaa ohuemman rakenteensa lisäksi myös kaareutuvan näyttölasin.

Watch 3 Pron paksuutta selittämään löytyy laitteen suuri 790 mAh:n akku, jolle valmistaja lupaa kaikkine älyominaisuuksien kanssa jopa viiden ja virransäästötilassa peräti 21 päivän akunkestoa. Testijakson puitteissa akku myös tuntui kestävän lupausten mukaisesti, minkä myötä kellon käyttöajat ovat ehdottomasti älykellomarkkinoiden parhaimmistoa.

Valitettavasti teoriassa älykkäästä alustasta huolimatta HarmonyOS ei onnistu vielä nykyisessä muodossaan täysin kilpailemaan Wear OS:ää tai WatchOS:ää vastaan, sillä käyttöjärjestelmälle ei yksinkertaisesti ole vielä tarjolla riittävästi sovelluksia. Vain aika näyttää, missä määrin sovelluksia Watch 3 -sarjan kelloille on tulossa, mutta toistaiseksi sovellustuki ei vielä myyntivaltista toimi. eSIM-tuki on kuitenkin edelleen ominaisuus, joka erottaa Watch 3 -sarjan selvästi kevytälykelloista.

Kolmannen osapuolen sovellusten heikosta tarjonnasta huolimatta itse kellon päivittäinen käyttökokemus oli pääosin laadukas ja hyvä – treeniseurannat toimivat hyvin ja terveysominaisuudet olivat luokkansa huippua. Valitettavasti samaa voi sanoa myös selvästi edullisemmasta Huawei Watch GT 2 Prosta. Uutuus tuntuu toki nopeammalta, mutta ilman erillisten sovellusten tukea käyttökokemus jää hyvin vastaavaksi käyttäjille, jotka eivät käytä eSIMIä, sillä Watch 3 Pro ei kykene esimerkiksi vastaamaan viesteihin, mikä on varsin tuttu puute juurikin kevytälykelloista.

Lisäksi Watch 3 Pron kanssa havaittiin myös selviä puutteita kuten esimerkiksi GPS:n hidas toiminta, minkä myötä käytännössä kaikkien treenien alkuun kannatti varata parisen minuuttia joutoaikaa, jolloin kello etsii yhteyttä lähimpään satelliittiin. Jos odotusta ei tehnyt paikallaan saattoi GPS-yhteyden löytyminen kestää vielä huomattavasti pidempääkin.

Suurimpana miinuksena käyttökokemuksessa toimii kuitenkin Huawein Health-sovellus. Miinus on hieman erikoinen, sillä vielä Watch GT2 Pron arvostelun aikaan käyttökokemus sovelluksesta oli pääosin hyvä. Nykyisellään sovellus kuitenkin on haettava Huawein sivuilta tai AppGallery-sovelluskaupasta, sillä valmistaja ei ole päivittänyt Googlen Play-kaupasta löytyvää versiota yli vuoteen, minkä myötä se ei edes tue uutuuskelloja.

Haastavan sovelluksen asentamisen lisäksi itse sovelluksen toiminta osoittautui testijaksolla hyvin ailahtelevaksi. Suoraan asennuksensa jälkeen se toimi aina jonkin aikaa moitteetta, mutta jonkin ajan jälkeen sovellus saattoi vain yhtäkkisesti lopettaa vastaamasta painalluksiin – välilehtien välillä liikkuminen toimi täysin, mutta yksikään asetusvalikon asetuksista ei esimerkiksi suostunut aukeamaan, eikä liikuntatilat lähteneet käyntiin. Sovellus tokeni toisinaan ajan kanssa ja joskus vasta uudelleenasennuksella tai kaiken käytetyn tallennustilan tyhjennyksellä.

Huawein Watch 3 Pro ei lopulta onnistu yltämään selvästi korkean hintansa asettamiin odotuksiin. Kello on rakenteeltaan erittäin laadukkaan tuntuinen ja akunkestoltaan markkinoiden parhaimmistoa, mutta valitettavasti hinta on liian korkea laitteelle, jonka sovellusvalikoima on toistaiseksi vielä näin heikko, minkä lisäksi myös puhelinsovelluksen bugit ja satunnainen toimimattomuus ovat miinus, jota ei enää reilusti yli 400 euron laitteessa toivoisi kohtaavansa.

Kellosta kiinnostuneille suosittelisimmekin vielä toistaiseksi odottamaan HarmonyOS:n sovellustarjonnan paranemista. Toisaalta vain hyvää akunkestoa ja Huawein peruskäyttökokemusta kaipaavien kannattaa suunnata katseensa myös selvästi edullisemman Watch GT2 Pron suuntaan.

Plussaa

  • Laadukkaan tuntuinen rakenne
  • Kellolla on mahdollista vastata puheluihin
  • Kello tukee kolmannen osapuolen sovelluksia
  • Kello tukee langatonta latausta Qi-standardilla
  • Erinomainen akunkesto

Miinusta

  • Sovelluskaupan sovelluskattaus on ainakin toistaiseksi todella suppea
  • Kilpailijoihin nähden suuri koko varauksin
  • Ei mahdollista vastata viestintäsovellusten ilmoituksiin
  • GPS:n hidas toiminta
  • Puhelinsovelluksen epävakaa toiminta
  • Puhelinsovelluksen tuoreinta versiota ei ole saatavilla Google Play -sovelluskaupasta
This site uses XenWord.
;