io-tech testasi HMD Globalin uuden vaativiin olosuhteisiin suunnitellun Nokia XR20:n.

Nokia XR20 saapuu markkinoille kahtena kokoonpanona reilusti yli 500 euron hintaan ja tarjoaa monin osin vastaavaa rautaa kuin hintaluokkaansa nähden selvästi alitehoiseksi io-techin testissä tuomittu Nokia X20, mutta siitä huolimatta uutuus osoittautui sisarusmalliaan paremmaksi vastineeksi hinnalleen.

Normaalia älypuhelinta kaipaavalle Nokia XR20 ei onnistu hintaansa perustelemaan, vaan katse kannattaa kääntää muiden valmistajien suuntaan, mutta iskun-, veden ja säänkestävää, silti kohtalaisen hillityn näköistä ja hyvällä päivitystuella varustettua puhelinta kaipaavalle XR20 voi olla nykyisessä markkinatilanteessa hyvä valinta, mikäli korkean hinnan vain on valmis nielemään.

Plussaa

  • Erinomainen päivitystuki (3 Android-päivitystä + 4 vuoden tietoturvapäivitykset)
  • Laadukkaan tuntuinen rakenne
  • IP68- ja MIL-STD-810H-sertifikaatit
  • Akunkesto
  • Langaton lataus
  • Wi-Fi 6

Miinusta

  • Hinta
  • Suorituskyky hintaluokassaan
  • Pohjamallissa vain 4 Gt RAM-muistia ja 64 Gt tallennustilaa
  • Videokuvan kuvanlaatu
  • Ei 4K-videokuvausta
  • Makrokameran puute varauksin
  • Vain 60 hertsin virkistystaajuus näytössä

Huomioitavaa

  • Puhelin on selvästi suurikokoinen, joskin iskunkestäväksi puhelimeksi ulkomitat ovat yllättävän lähellä normaalia älypuhelinta
  • Mukana ei toimiteta laturia

HMD Global julkisti mallistonsa ensimmäisen iskunkestävän Nokia-älypuhelimen ja samalla kalleimman uutta nimeämislogiikkaa käyttävän X-sarjalaisen heinäkuun lopulla. Nokia XR20 on, kuten nimestä voi päätellä, monin osin samankaltainen puhelin kuin aiemmin io-techin testissä käyneet Nokia X20 ja X10, mutta ainoana eroavaisuutena ei kuitenkaan toimi lisätty kestävyys ja muuttunut ulkokuori, vaan muutoksia on tapahtunut myös pinnan alla.

XR20 käyttää sisarusmalleista tuttua Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiriä, jonka parina on mallin mukaan 4 tai 6 gigatavua RAM-muistia ja 64 tai 128 gigatavua tallennustilaa. Kamerajärjestelmän pääkameran resoluutio on X10:stä tutut 48 megapikseliä ja parina on ainoastaan yksi lisäkamera – sisarusmalleja korkeammalla 13 megapikselin resoluutiolla varustettu ultralaajakulmakamera. Kamerakattauksesta on siis poistettu syvyystietokamera ja makrokamera. Lisäksi puhelimen ominaisuuskattaukseen on tuotu mukaan tuki Wi-Fi 6 -verkoille ja langattomalle lataukselle.

XR20:n myynti alkoi Suomessa heinä-elokuun vaihteessa 529 euron lähtöhintaan 4 / 64 Gt mallille, kun taas suuremmalla RAM-muistilla ja tallennustilalla varustetusta mallista saa maksaa 599 euroa. Puhelimesta on tarjolla kaksi värivaihtoehtoa – Ultra Blue ja Granite. io-techin testilaboratorioon saapui Ultra Blue -väritystä kantava malli 6 Gt RAM-muistilla ja 128 Gt tallennustilalla.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan Nokia XR20:n hinnat ovat artikkelin kirjoitusaikaan elokuun toisella viikolla suositushintojen tasolla.

Tässä artikkelissa tutustumme Nokia XR20:een reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

5G-liittymän verkkotestejä varten tarjosi ystävällisesti DNA.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Nokia XR20 toimitetaan HMD Globalille tyypillisessä vaaleassa neliskanttisessa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee värillinen kuva itse laitteesta. Puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluu:

  • pikaohje- ja takuutietolappuset
  • USB-A -> USB-C -kaapeli
  • korttikelkan avaustyökalu

Mukana ei siis muiden tuoreiden Nokioiden tapaan toimiteta verkkovirtalähdettä. Mukana toimitettava kaapeli sisältää kuitenkin USB-A-liittimen, joten sopivan laturin löytyminen taloudesta valmiiksi on useille ihmisille kohtalaisen todennäköistä.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti XR20 erottuu varsin selvästi sisaruksistaan, sillä iskunkestävä rakenne vaatii omat ratkaisunsa ulkonäköön. Siitä huolimatta puhelin erottuu kuitenkin myös yleisestä massasta iskunkestävien laitteiden osalta muistuttaen kohtuullisen paljon normaalia älypuhelinmuotoilua lisätystä suojauksesta huolimatta.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 171,64 x 81,5 x 10,64 mm
  • Paino: 248 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 76,8 %
  • Gorilla Glass Victus näytön suojana
  • IP68- ja MIL-STD-810H-standardit

Ulkomitoiltaan XR20 on selvästi erittäin suurikokoinen laite. 6,67-tuumainen näyttö vaatii toki jo luonnostaan veronsa, mutta sen lisäksi puhelin tarjoaa vain 76,8 prosentin näytön ja ulkomittojen suhteen, mikä kasvattaa kokoa merkittävästi. Nokia X20:een verrattuna XR20 on 2,7 mm korkeampi, 1,8 mm leveämpi ja 1,54 mm paksumpi, vaikka X20 on jo itsessäänkin suurikokoinen puhelin.

XR20:n takakuori pyöristyy pitkiä sivujaan kohden loivasti ja itse sivut ovat suhteellisen tasaiset. Kädessä puhelin on mukavan tuntuinen, mutta myös selvästi suurikokoinen, eikä sitä yhden käden puhelimena voi käytännössä pitää.

Takakuoren materiaali on mattapintainen ja siinä on kevyt uritettu tekstuuri, minkä myötä puhelin on käsissä erittäin pitävän tuntuinen. Sekä takakuori, että osin puhelimen kyljet ovat rakenteeltaan muovia, mutta tavanomaisen puhelimissa käytetyn kovan muovin sijaan ne ovat kumimaisen pehmeitä, mikä on varsin yleistä iskunkestävissä puhelimissa.

Kylkien muovi ei kuitenkaan peitä koko puhelinta, vaan pitkiltä sivuilta on jätetty näkyviin myös siivut alumiinia, josta itse puhelimen runko on valmistettu. Tämän puhelimen osalta muovin käyttäminen ei siis olekaan säästötoimenpide metallia halvemman rakenteen perässä, vaan kyljissä ja takakuoressa käytetty pehmeä muovi on toteutettu suojaamaan laitetta, sillä pehmyt materiaali imee tärähdysten ja iskujen voimaa suojaten itse puhelinta.

Näytön suojana puhelimessa on Gorilla Glass Victus, mikä on Corningin tuorein suojalasi. Vaativiin ympäristöihin suunnitellun XR20:n suojaukset eivät luonnollisesti jää pelkkään iskunkestävyyteen, joka laitteelle on luvattu pudotuksista 1,5 metristä sen MIL-STD-810H-suojastandardien mukaan ja 1,8 metristä itse valmistajan mukaan, vaan lisäksi mukana on veden- ja pölynkestävyys IP68-sertifikaatilla ja lämpötilojen kestävyys -22 asteesta +55 asteeseen.

Testijaksolla myös testasimme puhelimen kestävyyttä niin pesemällä sen juoksevan veden alla kuin myös pudottelemalla sitä käsistä erilaisille pinnoille normaaleista käyttötilanteista noin 1,5 metrin korkeudelta. Puhelin selvisi testeistä puhtain paperein, joskin ulkonäöllisiä vaurioita siihen kuitenkin syntyi. Täysin ilman jälkiä XR20 selvisi pudotuksista parkettilattialle, matolla suojatulle betoniparvekkeelle ja laattalattialle. Pudotus asfaltille sai kuitenkin aikaan jälkiä muovikehyksissä, sillä karhea ja kova asfalttipinta repi puhelimen kylkien pehmeää materiaalia selvästi rikki. Näyttö selvisi kuitenkin kaikista pudotuksista täysin vahingoittumattomana, eli pehmyt kumimainen muovi siis selvästi suojaa puhelinta iskuilta varsin hyvin.

  • Alapääty:
    • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
    • mikrofoni
    • USB-C-liitäntä (USB 3.0)
    • toinen laitteen stereokaiuttimista
  • Yläpääty:
    • mikrofoni
    • ohjelmoitava hätäpuhelunäppäin
    • korttikelkka
  • 8 megapikselin etukamera (1/4”, 1,12 um pikselikoko), f2.0

Pohjan USB-C-liitäntä tukee XR20:ssä aiemmista Nokia X -sarjalaisista poiketen USB 3.0 -nopeuksia, mikä on ehdottomasti positiivinen kehityssuunta. Lisäksi kaiutintilannetta on parannettu ja XR20:ssä on käytössä stereokaiuttimet, joista toinen on sijoitettu pohjaan ja toinen kuulokeritilän taakse.

Yläpäädystä XR20:stä löytyy erillinen ohjelmoitava hätäpuhelupainike, jonka käyttötarkoituksen voi kuitenkin valita kohtalaisen vapaasti asetuksista, eli hätäpuheluita varten sitä ei tarvitse pitää. Allekirjoittanut esimerkiksi piti sitä taskulampun pikapainikkeena, jolloin valon sai päälle avaamatta näyttöä. Toinen mahdollinen käyttökohde voisi olla pitää painike virtapainikkeena, sillä virtapainikkeen sormenjälkilukija toimi ainakin testijaksolla hieman yli-innokkaasti usein avaten puhelimen välittömästä sen lukitsemisen jälkeen, jos sormea piti edes hieman näpäytystä pidempään painikkeen päällä. Muilta osin sormenjälkilukija toimi hyvin.

Laitteen 8 megapikselin etukamera toistaa hyvässä valaistuksessa värit erinomaisesti, mutta kuvat jäävät yksityiskohdiltaan selvästi sumeiksi. Pehmeys korostuu kohtalaisen nopeasti olosuhteiden heikentyessä ja hämärässä ympäristössä kuvat ovat jo huomattavan pehmeitä.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,67” IPS LCD -näyttö
  • 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 395 PPI
  • 60 hertsin virkistystaajuus, 550 cd/m2 (nit)

Näytön osalta XR20 on lähes identtinen aiemmin julkaistujen X10:n ja X20:n kanssa – kuvasuhde, resoluutio ja virkistystaajuus ovat säilyneet ennallaan ja 60 hertsin nopeuteen yltävä IPS-näyttö ei ylläkään käytännössä mitenkään kilpailemaan yli 500 euron parhaimmiston kanssa, sillä nopeampia virkistystaajuuksia on tarjolla jo selvästi edullisemmissa hinnoissa.

Sisarusmalleihinsa verrattuna XR20 tarjoaa kuitenkin pykälän korkeamman 550 nitin maksimikirkkauden, kun aiemmissa malleissa kirkkaudeksi mainostettiin alhaisempaa 450 nitiä.

Tekniset ominaisuudet XR20:ssä mukailevat sisarusmalleja, eli sisällä sykkii edelleen Qualcommin Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri, joka oli jo malliston edullisimmassa reilun 300 euron hintaisessa X10:ssä hintaluokkaansa nähden harmillisen heikko piiri. XR20:n yli 500 euron hintaluokassa kyseessä onkin todella heikko suoritus, kun ottaa huomioon, että kalliimman 6 / 128 gigatavun mallin kanssa samaan 600 euron hintaluokkaan on tarjolla esimerkiksi Xiaomin Mi 11i Snapdragon 888 -järjestelmäpiirillä.

RAM-muistin ja tallennustilankin osalta XR20 iskee hintaluokkaansa alemmas, sillä pohjamallin 4 / 64 Gt muistuttaa jo 200 euron puhelimista ja on tässä hintaluokassa erittäin huono suoritus, kun taas 600 euron hintaisen mallin 6 gigatavun RAM-muisti ja 128 gigatavun tallennustila ovat kohtalaisen yleisiä jo 300 euron luokassa.

XR20 kuitenkin poikkeaa yleisestä massasta vaativiin olosuhteisiin toimivalla rakenteellaan. Alkuvuodesta io-techin testeissä kävivät yli 600 euron hintaiset CAT S62 Pro ja Ulefone Armor 9, jotka olivat siis Nokiaa kalliimpia, mutta tarjosivat siitä huolimatta vieläkin heikompaa suorituskykyä Snapdragon 660:n ja MediaTekin Helio P90 -järjestelmäpiirien myötä. Toki molemmat puhelimet tarjosivat myös oman erikoisuutensa lämpökameroiden myötä.

Ilman suoranaisia erikoisominaisuuksia iskunkestävien puhelinten markkinoilla kilpailee myös Samsung XCover-mallistollaan, mutta se keskittyy lähtökohtaisesti selvästi edullisempaan hintaluokkaan. Esimerkiksi Samsungin tuorein XCover 5 tarjoaa vajaan 300 euron hintaan reilun 100 euron puhelimissa nähdyn Exynos 850 -järjestelmäpiirin. Viime vuonna Samsungin julkaisema XCover Pro puolestaan tarjoaa 500 euron hintaan Exynos 9611 -järjestelmäpiirin, joka niin ikään häviää Nokian sisältämälle Snapdragon 480 5G:lle.

4630 mAh:n akku XR20:ssä on kohtalaisen tavanomainen ja pykälän suurempi kuin X10:n ja X20:n sisältä löytyneet akut. Sen tukema 18 watin latausnopeus jää kuitenkin harmillisen alhaiseksi, mutta 15 watin langaton lataus puolestaan on positiivinen yllätys, sillä kyseessä ei ole edes tämän hintaluokan laitteissa täysin yleistynyt ominaisuus.

Yhteysominaisuuksienkin osalta XR20 onnistuu yllättämään positiivisesti, sillä 5G:n lisäksi tuettuna on myös Wi-Fi 6, jota aiemmista Nokia X -malleista ei löytynyt. Bluetoothin osalta tuettuna on 5.1-versio eli aivan kaikkien verkkojen osalta tukea tuoreimmille standardeille ei löydy.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri (4 x 2,0 GHz Kryo 460 & 4 x 1,8 GHz Kryo 460 CPU, Adreno 619 GPU)
  • 4 tai 6 Gt RAM-muistia
  • 64 tai 128 Gt tallennustilaa (128 Gt:n mallissa vapaana n. 112 Gt), microSD-korttipaikka (käyttää toisen SIM-korttipaikan, max 512 Gt)
  • 5G-tuki, SA & NSA, Sub 6 GHz (n1, n2, n3, n5, n7, n28, n41, n66, n77/n78)
  • LTE, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.1, NFC, (A)GPS, Glonass, Galileo, Galileo, Beidou, QZSS, NavlC
  • Sormenjälkilukija oikean kyljen virtapainikkeessa, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, erillinen Google Assistant -painike
  • 4630 mAh akku, USB Type-C (USB 3.0), 18 watin pikalataus, 15 watin langaton lataus

 

Kamera

Nokia XR20:n kamerat sijaitsevat keskellä takakuoren ylälaitaa jonkin verran esiin nousevassa kamerakehikossa. Kehikon sisällä vain kaksi kameraa, joiden alapuolella on kaksi erillistä LED-salamaa, joita on mahdollista käyttää kohtalaisen tehokkaana taskulamppuna.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin pääkamera (1/2,25”, 0,8 um pikselikoko), F1.8, automaattitarkennus
  • 13 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/3,0”, 1,12 um pikselikoko), f2.4, kiinteä tarkennusetäisyys
  • Dual-LED-salama
  • Videokuvaus: 1080p 60 FPS

Kamerajärjestelmä itsessään vaikuttaa muunnellulta versiolta X10:n ratkaisusta. Pääkameran resoluutio on 48 megapikseliä ja sen parina on molempia aiempia X-malleja korkeamman 13 megapikselin resoluution tarjoava ultralaajakulmakamera. Aiempiin malleihin nähden XR20:stä on leikattu pois makrokamera ja syvyystietokamera, mitä voitane pitää osin onnistuneena muutoksena teoriassa laadukkaamman ultralaajakulmakameran tieltä, mutta kuitenkin puhelimen korkeamman hinnan myötä makrokameran poistaminen on myös miinus heikentyneen monipuolisuuden vuoksi.

Videokuvausta XR20 tukee sisarusmalliensa tavoin korkeimmillaan 1080p-resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella, eli 4K-videotukea ei valikoimista löydy, mikä on väistämättä tämän hintaluokan laitteelle huomattava miinus.

Kamerasovellus on tuttu X10:stä ja X20:stä ollen helppokäyttöinen ja myös XR20:ssä sulavatoiminen. 21:9-videokuvaa H-Log-värimuodossa kuvaava elokuvatila löytyy myös XR20:stä.

Zoom-tiloiksi on tarjolla jälleen pääkameraa käyttävän 1x-tilan ja ultralaajakulmakameran 0,6x-tilan lisäksi 2x-tila, joka on valitettavasti edelleen toteutettu digitaalisena zoomina, minkä myötä se ei kerää perustilaa enempää yksityiskohtia.

Hyvässä valaistuksessa XR20:n pääkamera kykenee sisarusmalleistaan tuttuun tapaan hyvään jälkeen. Dynamiikaltaan kuvat onnistuvat olemaan jopa aavistuksen parempia, sillä ainakaan pilvisenä päivänä taivas ei palanut kuvissa kertaakaan puhki. Värintoistoltaan kuvat ovat luonnollisia ja yksityiskohtiakin niihin kertyy hyvin.

Hämärässäkin kamera pärjää tilanteesta riippuen kohtalaisen hyvin onnistuen edelleen pitämään värit luonnollisina ja keräämään hyvin yksityiskohtia. Kohinaakin kuviin kertyy huomattavan vähän ja se pysyy huomaamattomana. Ulkoilmassa on kuitenkin havaittavissa jo selvästi yksityiskohtien sumentumista valaistuksen hämärtyessä.

13 megapikselin ultralaajakulmakamera Nokia XR20:ssä onnistuu parantamaan aiempien X-sarjalaisten 5 megapikselin kamerasta selvästi, muttei siitäkään huolimatta yllä markkinoiden kärkeen, varsinkaan sisarusmalleja korkeammassa hintaluokassaan.

Kuvat ovat yleisilmeeltään kohtalaisen hyviä, mutta zoomaamista tai suuremmalta näytöltä tarkastelua ne eivät juuri kestä, sillä yksityiskohdat ovat huomattavan pehmeitä, minkä lisäksi jo päivänvalossa varjoisammille alueille syntyy zoomatessa havaittavaa kohinaa. Värintoisto on myös pääkameraa haaleampaa, minkä lisäksi dynamiikassa olisi parannettavaa, sillä taivas palaa toisinaan jo pilvisenä päivänä puhki.

Hämärässä ultralaajakulmakamera pärjää luokassaan hyvin ja selvästi sisarusmallejaan paremmin. Yksityiskohtien määrä toki heikkenee jonkin verran, minkä lisäksi myös värintoisto kärsii, mutta kuvat ovat kuitenkin edelleen täysin käyttökelpoisia. Kohinaa kuviin muodostuu selvästi pääkameraa enemmän ja näkyvämmin, muttei kuitenkaan poikkeuksellisen paljoa.

Nokia XR20:n yökuvatila on X10:stä ja X20:stä tuttuun tapaan tarjolla vain pääkameralle ja se tuottaa erinomaista jälkeä onnistuen selvästi terävöittämään kuvia perustilaan nähden olematta silti liiallisen käsitellyn näköinen. Myös värintoisto paranee silminnähden.

Videokuvauksen osalta korkein 1080p 60 FPS -taso on käytettävissä sisarusmalleista poiketen sekä pää- että ultralaajakulmakameralla, mutta X10:stä ja X20:stä tuttuun tapaan kuvanvakain ei vaikuttaisi korkeammalla FPS:llä toimivan, minkä myötä kuva jää selvästi kiikkeräksi. Sen myötä parempaa jälkeä saakin useimmiten 30 FPS -tilassa.

Kuvanlaadultaan videokuva on erityisesti yli 500 euron hintaluokasa todella pehmyttä, minkä lisäksi kontrasti on selvästi korostunutta ja sen myötä varjot tummuvat helposti umpeen saakka. Kuvanvakain puolestaan toimii kohtalaisen hyvin, mutta kävelyn tärinä on silti selvästi havaittavissa. Ultralaajakulmakameran videokuva vastaa pääkameraa, mutta valokuvien tavoin värintoisto jää selvästi hailakammaksi ja dynamiikka heikommaksi.

 

Käyttöjärjestelmä ja akunkesto

Nokia XR20:n sisällä pyörii Androidin toistaiseksi tuorein 11-versio, jonka päällä ei ole näkyviä muokkauksia. Tietoturvakorjaukset olivat testijaksolla kesäkuun 2021 tasolla, eli puhelin on erittäin ajantasainen.

Päivitykset ovatkin istkunkestävyyden ohessa XR20:n selkein myyntivaltti, sillä HMD Global on laajentanut jo X10:ssä ja X20:ssä kehuja saanutta 3+3+3-lupausta ja uutuus saakin kolmen vuoden takuun ja kolmen vuoden suurten Android-päivitysten lisäksi peräti neljän vuoden tietoturvakorjaukset. Lupaus on Android-maailman huippua jakaen ykkössijan Samsungin päivityslupauksen kanssa. Takuun osalta lupaus puolestaan on täysin omaa luokkaansa.

Lisäksi HMD Global lupaa XR20:n näytölle yhden vuoden takuun, jonka aikana näytön vaihto on ilmaista, eli ensimmäisen vuoden aikana näytön hajoaminenkaan ei jää käyttäjän itsensä maksettavaksi.

Käyttöliittymä XR20:ssä on edeltäjämalleista tuttu käytännössä kustomoimaton Android, mutta esiasennettujen sovellusten määrä on kasvanut, sillä mukana toimitetaan perussovellusten lisäksi myös kolmannen osapuolen sovellukset Spotifyltä ja ExpressVPN:ltä. Ne ovat kuitenkin edelleen käyttäjän poistettavissa, mikäli niitä ei koe tarvitsevansa.

XR20:stä löytyvää Google Assistant -painiketta ei aiemmista HMD Globalin puhelimista tuttuun tapaan pysty ohjelmoimaan mihinkään muuhun toimintoon, mutta sen voi kuitenkin laittaa pois päältä, jos vahinkopainalluksista on ongelmaa.

Suorituskyvyn osalta XR20 mukailee sisaruksiaan, kuten vastaavasta järjestelmäpiiristä saattaa olettaakin. Suorituskyky on sinänsä kohtalaisen hyvää ja päivittäiset askaret sujuvat helposti, mutta siitä huolimatta suorituskyky on tuttua tarjouksissa jopa 150 euroon saadusta Moto g50:stä, eikä se ole missään nimessä vertailukelpoista muiden yli 500 euron puhelinten kanssa. Jo 300 euron hintaan on saatavilla laitteita kovemman suorituskyvyn tarjoavalla Snapdragon 750G:llä.

Pelaamiseen piiri sopii kuitenkin kohtalaisesti PUBG Mobilen pyöriessä korkeimmillaan keskitason grafiikka-asetuksilla. Selvästi graafisesti raskaampi Genshin Impact puolestaan asetti asetuksensa vakiona toiseksi alimmalle low-tasolle, mutta aivan alimmilla lowest-asetuksillakaan peliä ei aivan täysin sulavaksi voinut kutsua.

Akunkeston osalta XR20 onnistui vakuuttamaan ja puhelin kesti testijaksolla poikkeuksetta kaksi kokonaista päivää näytön päälläoloaikojen yltäessä jopa kuuteen ja puoleen tuntiin. Kolmekin päivää puhelimella todennäköisesti menisi kevyemmällä käytöllä. 18 watin latausnopeutta testasimme Applen iPad Pron laturilla, jolla puhelin latautui tyhjästä täyteen reilussa kahdessa tunnissa.

Akun latausnopeus:

  • 15 min – 16 %
  • 30 min – 34 %
  • 1 h 27 min – 90 %
  • 2 h 4 min – 100 %

Oulun keskustan alueella DNA:n verkossa tehdyistä 5G-yhteystesteistä XR20 selvisi kunnialla läpi ja aiempien Nokia X -sarjalaisten tavoin kuuluvuus oli hyvällä tasolla. Nopeimmillaan latausnopeudet ylsivät testeissä vajaaseen gigabittiin sekunnissa.

 

Yhteenveto

Nokia XR20 saapuu markkinoille kahtena kokoonpanona reilusti yli 500 euron hintaan ja tarjoaa monin osin vastaavaa rautaa kuin hintaluokkaansa nähden selvästi alitehoiseksi io-techin testissä tuomittu Nokia X20, mutta siitä huolimatta uutuus osoittautui tiettyihin käyttötarkoituksiin sisarusmalliaan paremmaksi vastineeksi hinnalleen.

XR20:n ulkopinta on kumimaista pehmyttä muovia, mutta silti rakenne on X20:n muovikuorta laadukkaampaa, sillä kyseessä on vain iskunkestävyyttä varten käytössä oleva muovipinta alumiinikehyksen päällä. Puhelimella onkin MIL-STD-810H-sertifikaatti, joka lupaa kestävyyden iskuja ja lämpötilaeroja vastaan, minkä lisäksi puhelimella on myös IP68-luokitus.

Ulkomitoiltaan laite on toki suojausten myötä kasvanut kohtalaisen selvästi X20-malliin nähden, mutta yleisesti iskunkestävien laitteiden mittapuilla ulkonäkö on silti saatu pidettyä kohtalaisen huomiota herättämättömänä.

XR20:n sisällä sykkii X20:stä tuttu Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri, jonka parina on korkeammasta hinnasta huolimatta jopa vähemmän RAM-muistia. 600 euron variantissa XR20:stä tarjolla on X10:stä tutut 6 gigatavua, kun taas 530 euron pohjamallissa on molempia sisarusmalleja vähemmät 4 gigatavua. Hinnan myötä suorituskykyominaisuudet ovat siis teoriassa jopa heikentyneet ja yli 500 euron puhelimessa 4/64 Gt muistivariantti on erittäin heikko suoritus.

Akkunsa osalta XR20 on kuitenkin petrannut sisarusmalleista hieman. Akun kasvanut koko ei tosin merkittävästi arkikäytössä näkynyt, vaan akunkesto oli samalla hyvällä tasolla kuin sisaruksissaan, mutta mukaan lisätty tuki langattomalle lataukselle on tervetullut lisä. Valitettavasti 18 watin langallinen pikalatausnopeus on erityisesti tämän hintaluokan laitteessa kohtalaisen heikko suoritus.

Langattoman latauksen lisäksi XR20 tukee sisarusmalleistaan poiketen Wi-Fi 6 -verkkoja ja tarjoaa stereokaiuttimet, mitkä ovat molemmat selviä, joskin myös selvästi nousseen hinnan myötä käytännössä jo vaadittavia parannuksia.

Kameroiden osalta pääkamera on tuttua kauraa ja tarjoaa yhä yli 500 euron hintaluokassakin hyvän kuvanlaadun. Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu puolestaan on selvästi parantunut sisarusmalleihin nähden, muttei vieläkään yllä markkinoiden huippuun. Valitettavasti X10:stä ja X20:stä löytynyt makrokamera on poistettu valikoimista.

Käyttöjärjestelemänsä osalta puhelin vastaa muitakin HMD Globalin Nokioita, mutta ohjelmiston päivitystukea on parannettua tietoturvan osalta yhdellä vuodella, minkä myötä XR20 nousee päivitystensä osalta Android-markkinoiden huipulle Samsungin seuraan. Takuunsa osalta XR20 nousee puolestaan omaan luokkaansa, sillä se tarjoaa aiemmista X-sarjalaista tutun 3 vuoden takuun tueksi myös yhden vuoden näyttötakuun, joka kattaa ilmaisen näytönvaihdon, jos näyttö pääsee hajoaman ensimmäisen vuoden aikana.

Kokonaisuudessaan XR20 on sisarusmalleistaan monin osin parantanut puhelin, joka on tehnyt myös leikkauksia. Normaalia nykypäivän älypuhelinta kaipaaville XR20 ei käytännössä onnistu perustelemaan selvästi noussutta hintaansa, vaan X-malliston järkevin vaihtoehto on edelleen edullisin X10. XR20:llä on kuitenkin malliston keskelle jäävää X20:tä selvempi markkinarako olemassa, sillä iskun-, veden- ja säänkestävällä rakenteellaan se asettuu kilpailemaan luokkaan, jossa ei nykyisellään ole erityisen suurta kilpailua.

Suurista valmistajista vaativiin olosuhteisiin puhelimia tarjoavat Motorola ja Samsung, joiden defy- ja XCover-mallit ovat selvästi XR20:tä edullisempia, mutta vastaavasti myös suorituskyvyltään heikompia. Pienemmistä valmistajista 600 euron pintaan puhelimia tarjoavat esimerkiksi CAT ja Ulefone, mutta noidenkin suorituskyky on heikommalla tasolla ja sen sijaan mukana on erikoisominaisuuksia kuten lämpökamera.

Suorituskyvyn osalta XR20 onkin selvästi tehokkaampi kuin kilpailijansa, minkä lisäksi se on myös muotoilultaan kohtalaisen tyylikäs. Suurimpana hyötynä XR20:lle toimii sen päivitystuki, joka on kuten sanottua, yleisesti ottaen Android-puhelinten huippua ja erityisesti iskunkestävissä laitteissa se edustaa ehdotonta parhaimmistoa.

Kovia olosuhteita kestävää, mutta silti kohtalaisen hillityn näköistä ja hyvällä päivitystuella varustettua puhelinta kaipaavalle Nokia XR20 voikin olla nykyisessä markkinatilanteessa hyvä valinta, mikäli korkean hinnan on valmis nielemään. Niin sanottua tavallista älypuhelinta kaipaavien kannattaa kuitenkin ehdottomasti suunnata katseensa tässä hintaluokissa selvästi parempaa suorituskykyä tarjoavien kilpailijoiden suuntaan.

Plussaa

  • Erinomainen päivitystuki (3 Android-päivitystä + 4 vuoden tietoturvapäivitykset)
  • Laadukkaan tuntuinen rakenne
  • IP68- ja MIL-STD-810H-sertifikaatit
  • Akunkesto
  • Langaton lataus
  • Wi-Fi 6

Miinusta

  • Hinta
  • Suorituskyky hintaluokassaan
  • Pohjamallissa vain 4 Gt RAM-muistia ja 64 Gt tallennustilaa
  • Videokuvan kuvanlaatu
  • Ei 4K-videokuvausta
  • Makrokameran puute varauksin
  • Vain 60 hertsin virkistystaajuus näytössä

Huomioitavaa

  • Puhelin on selvästi suurikokoinen, joskin iskunkestäväksi puhelimeksi ulkomitat ovat yllättävän lähellä normaalia älypuhelinta
  • Mukana ei toimiteta laturia
This site uses XenWord.
;