Testissä noin 2000 euron hintainen Lenovon Legion Y740 -pelikannettava varustettuna 15,6-tuumaisella näytöllä, Core i7-9750H -prosessorilla ja GeForce RTX 2070 MaxQ -näytönohjaimella.

Tällä kertaa testissä on Lenovon pelikannettavien Legion Y740 -sarjasta 15IRHg-malli, joka on varustettu 6-ytimisellä Intel Core i7-9750H -prosessorilla ja NVIDIAn GeForce RTX 2070 Max-Q -näytönohjaimella. Näyttö on 15,6-tuumainen ja tukee Full HD -resoluutiota.

Legion Y740 -sarjasta löytyy useita eri malleja eri laitekonfiguraatioilla, kuten muun muassa 17,3 -tuumaisella paneelilla, GeForce RTX 2060-, 2070- ja 2080 -näytönohjaimilla sekä eri muistin määrillä. Testiin saapuneessa laitteessa on keskusmuistia 32 gigatavua, mutta valitettavasti juuri tällaista konfiguraatiota ei tällä hetkellä ole Suomesta saatavilla. Lähimpänä on 16 gigatavun keskusmuistilla varustettu malli, jonka hinta Suomessa on tällä hetkellä noin 2000 euroa.

Tutustumme artikkelissa kannettavan ominaisuuksiin ja suorituskykyyn lämpötila- ja melumittauksia unohtamatta. Vertailukohtana testeissä käytämme viime ja tänä vuonna julkaistuja ja io-techissä aiemmin testattuja kannettavia:

Testiin saapuneessa Lenovo Legion Y740-15IRHg -pelikannettavassa on siis 144 hertsin virkistystaajuudella toimiva 15,6-tuumainen Full HD -resoluution IPS-paneeli G-Sync tuella. Tallennustilasta vastaa yhden teratavun M.2 SSD ja keskusmuistia on 32 gigatavua. Kannettava edustaa pelikannettavien muotoilun ja rakenteen suhteen sirompaa kategoriaa ja se painaa latureineen noin 3 kiloa.

  • Ulkomitat: 36,5 cm x 26,5 cm x 3,0 cm
  • Paino: 2,2 kg
  • Laturin paino ja johdon pituus: 0,7 kg & 1,6 m

 

Sisuksissa on Intelin 6-ytiminen Core i7-9750H -mobiiliprosessori, joka tukee Hyper-Threading-ominaisuutta ja sen myötä 12 säiettä. Sen peruskellotaajuus on 2,6 GHz ja yhdellä ytimellä Turbo-taajuus voi nousta maksimissaan 4,5 GHz:iin.  Testiin saapuneessa mallissa oli 32 gigatavua keskusmuistia, joka toimi DDR4-2667-nopeudella ja löysillä CAS 19 -latensseilla. Käytössä oli kaksi 16 gigatavun muistikampaa eli kannettavassa on hyödynnetty kaksikanavaisen muistiohjaimen tarjoama suorituskyky.

GeForce RTX 2070 Max-Q -näytönohjaimen TU106-grafiikkapiirissä on käytössä 2304 CUDA-ydintä, se toimii 855 MHz:n perustaajuudella ja 1185 MHz:n Boost-taajuudella. Boost-taajuus on 465 MHz alhaisempi kuin io-techissä testatussa MSI:n GeForce RTX 2070 Armor -työpöytänäytönohjaimessa.

Prosessori toimi Handbrake-rasituksen alussa korkeimmillaan 4 GHz:n kellotaajuudella ja lämpötila nousi reiluun 90 asteeseen. Parin minuutin jälkeen prosessori alkoi throttlata, lämpötila laski 75-80 asteeseen ja kellotaajuus laski noin 3,3 GHz:iin. GeForce RTX 2070 Max-Q -näytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila nousi Battlefield V -pelissä noin 72 asteeseen kellotaajuuden ollessa noin 1350 MHz. Prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksessa Battlefield V -pelissä, prosessorin lämpötila nousi pelkkään prosessorirasitukseen verrattuna noin 10 asteella lähelle 90 astetta.

Kannettavan kansi on harjattua alumiinia ja kanteen painetusta logosta löytyy pieni RGB-valaistu yksityiskohta O-kirjaimen keskeltä. Lämmin ilma puhalletaan ulos laitteen takana ja molemmissa sivussa olevista ulostuloaukoista. Kannettavan runko on muovia.

Legion Y740:n näppäimistöstä on RGB-taustavalaistu ja siitä puuttuu numeronäppäimistö. Vasemmasta reunasta löytyy kuusi kappaletta erikoisnäppäimiä, joista kaksi on ohjelmoitavia makronäppäimiä, kaksi ohjaa näppäimistön taustavalaistuksen tasoa portaittain sekä kaksi ylintä toimii pikapainikkeina ohjelmistoille kuten Lenovon oma hallintaohjelmisto Vantage. Kosketuslevy on hyvän kokoinen ja erilliset jämäkät painikkeet eivät jätä moittimisen varaa.

Vasemman reunan erikoisnäppäimet aiheuttavat yllättävän usein ärtymystä ainakin niihin tottumattomalle. Vasen käsi hakeutuu helposti liian vasemmalle, jolloin esimerkiksi ctrl-painikkeen sijaan tulee painettua näppäimistön taustavaloja himmeämmäksi tai ESC-painikkeen sijasta avataankin Lenovo Vantage -ohjelmisto. Tämä ongelma saattaa poistua ajan myötä, kun näppäinasetteluun tottuu, mutta ainakin lyhyehkön testijaksomme aikana asettelu aiheutti raivostuttavan paljon virhepainalluksia.

Web-kamera on sijoitettu näytön alareunaan Legion-logon alapuolelle, joka johtaa siihen, että kameraa käytettäessä kannettavan kantta on avattava huomattavan paljon, jos haluaa näkyä kameran kuvassa myös kaulasta ylöspäin.

Kannettavan vasemmasta kyljestä löytyy yhdistetty mikrofoni- ja kuulokeliitin sekä Thunderboltia tukeva USB Type-C -liitin. Oikeasta kyljestä löytyy vain yksi USB 3.1 -liitin. Valtaosa liittimistä on sijoitettu fiksusti kannettavan takaosaan, josta löytyy Mini DisplayPort- ja HDMI 2.0 -näyttöliitin, kaksi USB 3.1 -liitintä, RJ-45-verkkoliitin, virtaliitin sekä Kensington-lukkoportti.

Virtalähde on fyysiseltä kooltaan melko kookas (20 cm x 10 cm x 2,5 cm) ja sen johdolla on mittaa 1,6 metriä. Erillistä huoltoluukkua laitteen pohjasta ei löydy, mutta pohjan saa avattua, kun irrottaa 11 kappaletta ruuveja. Pohjasta löytyy myös pölysuojattu rei’itetty levy, jolla on pyritty parantamaan koneen jäähdytystä.

Takakannen irrottamalla pääsee käsiksi akkuun, tallennusmedioihin sekä muistipaikkoihin. Testiin saapuneessa mallissa oli tyhjä paikka varattuna 2,5-tuumaiselle SSD-asema.

Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen. Olemme tähän asti suorittaneet lämpökamerakuvauksen Witcher 3 -pelissä, mutta jatkossa käytämme Battlefield V -peliä, joka kuormittaa samanaikaisesti enemmän sekä prosessoria että näytönohjainta. Tulevaisuuden vertailua helpottamaan olemme tämän artikkelin osalta kuvanneet laitteen molemmissa skenaarioissa. Lämpimin kohta oli Witcher 3:ssa 38,4 astetta näyttöpaneelin alaosassa ja Battlefield V:ssä samasta kohdasta mitattiin 42,6 astetta, joten itse laitteesta lämpö on saatu johdettua ulos varsin hyvin. Valitettavasti suurin osa lämpimästä ilmasta puhalletaan laitteen molemmille sivuille, joka tarkoittaa jatkuvaa lämmintä ilmavirtaa hiirikädelle ulkoista hiirtä käytettäessä.

Lenovon omasta Vantage-ohjelmistosta voidaan hallita muun muassa makronäppäimiä, virranhallinnan profiileja ja lämpötila-asetuksia.

 

Suorituskykytestit

Testeissä keskityttiin vertailemaan Lenovon Legion Y740:n suorituskykyä prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Vertailukohtina testeissä ovat io-techissä vuonna 2019 testatut pelikannettavat sekä prosessoritesteissä vertailukohtina neliytiminen Core i7-7700K-, kuusiytiminen Core i7-8700K- sekä kahdeksanytiminen Core i9-9900K -työpöytäprosessori.

Taustatietoa testeistä

Huom! Kannettavien keskinäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana, sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla. Lenovo Legion Y740-15IRHg:n testejä ajettaessa näytönohjainajurina oli NVIDIAn GeForce 441.66 DCH -versio.

 

Cinebench R15

Cinebench-renderöintitestissä Legion Y740-15IRHg sijoittui Core i7-9750H -prosessorillaan 1235 pisteellä lähes samalle viivalle kuin Core i7-8750H -prosessorilla varustettu Asus ROG GL704GW.

 

Handbrake 1.2.2

Pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja 4k-videon x264-enkoodauksessa tulos oli jälleen lähes samalla tasolla kuin Core i7-8750H -prosessorilla varustetun Asus ROG GL704GW:n kanssa.

 

AIDA64 v6.20

Kahta 16 gigatavun muistikampaa ja muistikanavaa hyödyntävän Legion Y740:n keskusmuistin luku-, kirjoitus- ja kopiointinopeudet olivat DDR4-2667-nopeudella ja CAS 19 -latensseilla 35000 – 40000 Mt/s tasolla.

 

CrystalDiskMark 7.0.0

M.2 SSD:n luku- ja kirjoitusnopeus olivat hyvällä mallilla perättäisen lukunopeuden ollessa reilu 3300 Mt/s ja kirjoitusnopeuden ollessa noin 2400 Mt/s.

 

Battlefield V

Battlefield V:ssä Legion Y740:n keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus ylsi parhailla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla 85 FPS:ään, minimin jäädessä 55 FPS:ään. Tällä tuloksella se oli samalla näytönohjaimella varustettua Asus ROG GL704GW:tä noin 16 % suorituskykyisempi, tosin testien välissä itse peli, näytönohjainajurit ja Windows 10 -käyttöjärjestelmä ovat päivittyneet useaan otteeseen.

 

Shadow of the Tomb Raider

Shadow of the Tomb Raiderissa keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli parhailla kuvanlaatuasetuksilla 79 FPS:ää, mutta minimiksi jäi vaivaiset 35 FPS:ää. Tämä johtui siitä, että kyseisessä pelissä prosessorin kellotaajuus throttlasi jostain syystä jatkuvasti.

Lisätesteissä sama ongelma todettiin myös Asus ZenBook Pro Duo -kannettavalla kyseisessä pelissä. Emme kuitenkaan törmänneet toiseen peliin, jossa prosessori olisi käyttäytynyt vastaavasti.

 

Akkukesto rasituksessa

Akkukestoksi 3D-rasituksessa The Witcher 3 -pelissä mitattiin 50 minuuttia.

Kun kannettavaa käytettiin pelkän akun varassa, prosessorin kellotaajuus putosi noin 800 MHz:iin, joten myös suorituskyky rampautui huomattavasti.

Testasimme akkukestoa myös pyörittämällä 1080p-laatuista videota YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä kokonäytöntilassa. Tässä testissä akun kesto oli vertailun  heikoin 100 minuutin eli 1 tunnin ja 40 minuutin kestolla.

 

Tehonkulutus ja melumittaukset

Kannettavien tehokulutusta mitattiin seinästä Etech PM-300 -mittarilla ja 3D-rasitus The Witcher 3 -pelillä mitattiin  ja prosessorirasitus Handbrake-ohjelmalla.

Legion Y740:n tehonkulutus oli 3D-rasituksessa 31 wattia ja prosessorirasituksessa 5 wattia alhaisempi kuin samalla näytönohjaimella varustetulla Asus ROG GL704GW:llä.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasituksessa The Witcher 3 -pelillä. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Melutasomittauksissa Legion Y740 ei yllättänyt negatiivisesti tai positiivisesti verrattuna aiemmin testaamiimme pelikannettaviin. Sekä prosessori- että 3D-rasituksessa melutaso nousi yli 40 desibelin, jota voidaan pitää äänekkäänä. Jatkossa 3D-melumittauksessa tullaan käyttämään Battlefield V -peliä, joten mittasimme ja merkitsimme myös sen arvon taulukkoon vertailun vuoksi.

 

Näyttötestit

Testasimme pintapuolisesti Legion Y740:n näyttöä io-techin näyttöartikkeleista tutuilla metodeilla. Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro – näytönkalibrointilaitteiden avulla.

IPS-näyttöpaneelin kontrastisuhteeksi mitattiin 1181:1, mustantason ollessa 0,38 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja kirkkauden ollessa 449 cd/m², kun näytön kirkkaus oli säädetty täysille. Paneelin gamman arvoksi mitattiin 2,4.

Väriavaruuden puolesta kannettavan paneeli kattoi 99 %, sRGB-värialueesta ja 77% AdobeRGB-värialueesta.

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Legion Y740:n väritarkkuuden keskiarvoksi mitattiin 1,73 Delta-E eli väritarkkuus oli hyvällä mallilla. Ainoastaan turkoosin värin poikkeama oli huomattavasti muita suurempi 6,73 Delta-E:n poikkeamalla.

 

Loppuyhteenveto

Lenovo Legion Y740 -malliston pelikannettavista löytyy useampi eri konfiguraatio, joista Suomessa on tällä hetkellä saatavilla ainakin 15,6- ja 17,2 -tuumaisella näyttöpaneelilla varustetut mallit joko GeForce RTX 2060-, 2070- tai 2080-näytönohjaimella. Testiimme saapunut 15IRHg-malli edustaa  keskitasoa niin komponenteiltaan kuin hinnaltaankin eli se sisältää Intel Core i7-9750H -prosessorin, GeForce RTX 2070 Max-Q -näytönohjaimen, 15,6 -tuumaisen Full HD-resoluution IPS-paneelin 144 hertsin virkistystaajuudella ja NVIDIA G-Sync tuella, teratavun tallennustilaa ja 32 gigatavua keskusmuistia. Muistin määrä on testikappaleen osalta hieman harmillinen, sillä kyseisillä komponenteilla varustetusta mallista on Suomessa tällä hetkellä saatavilla vain 16 gigatavun keskusmuistilla varustettu malli, jonka hinta on noin 2000 euroa.

Testiin saapunut malli oli suorituskyvyltään lähellä vuosi sitten testattua Asus ROG Strix SCAR II:sta (ei enää saatavilla Suomessa), jonka prosessori oli yhden sukupolven vanhempi Intel Core i7-8750H. Suurin ero lähes samat komponentit omaavilla kannettavilla oli lämmöntuotto, jossa Legion Y740:ssä oli päästy prosessorirasituksen osalta noin 10 astetta alhaisempiin lämpötiloihin ja lämpökameran kuumin piste oli Asukseen verrattuna niin ikään yli kymmenen astetta alhaisempi.

Pisin miinus Legion Y740:lle tulee akun kestosta, joka oli tähän mennessä io-techin testaamista pelikannettavista heikoin. Näppäimistön vasempaan reunaan sijoitetut erikoisnäppäimet aiheuttivat myös etenkin tottumattomalle melko paljon päänvaivaa virhepainalluksien muodossa. Suurimmat plussat kannettava saa fiksusta liittimien sijoituksesta, jossa suurin osa liittimistä löytyy kannettavan takaosasta selkeästi merkittynä sekä kirkkaasta näyttöpaneelistaan.

This site uses XenWord.
;