io-tech testasi Motorolan suurella 5000 mAh akulla varustetun Moto G8 Power -älypuhelimen.

Motorolan Moto G8 -sarjan ensimmäinen puhelin, joulukuussa io-techin testissä vieraillut G8 Plus, julkaistiin jo lokakuussa 2019, mutta Moto G -tuoteperheelle perinteeksi muodostuneita sisarmalleja saimme odottaa yllättävän pitkään. Viimein alkuvuodesta 2020 Motorola täydensi mallistoa julkaisemalla ensin helmikuussa Plus-mallin alapuolelle sijoittuvan Moto G8 Powerin ja myöhemmin maaliskuun alussa vieläkin edullisempaan hintaluokkaan sijoittuvan Moto G8 -mallin.

Nyt io-techin testiin on saapunut tuoteperheen keskimmäiseksi sijoittuva Moto G8 Power, jonka suurimpina myyntivaltteja ovat mukavan kokoinen 5000 mAh:n akku sekä neljä takakameraa. Tuote saapui Suomessa myyntiin välittömästi julkaisun yhteydessä helmikuun alussa 249 € suositushintaan kahtena värivaihtoehtona – sinisenä ja savunmustana, joista jälkimmäistä myös testiin saapunut kappale edustaa. Edeltäjämalliinsa G7 Poweriin verrattuna uutuus on nostanut suositushintaansa parilla kympillä.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan puhelinta on saatavilla tämän artikkelin kirjoitushetkellä maaliskuun lopussa edullisimmillaan noin 210 euron hintaan, eli lähes neljäkymmentä euroa suositushintaa edukkaammin.

Tässä artikkelissa tutustumme Motorola Moto G8 Poweriin täysimittaista testirutiinia lyhyemmin reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Motorola on jälleen hieman uudistanut pakkauksen tyyliä, sillä Moto G8 Power toimitetaan tummassa paketissa, jonka päällä komeilee turkoosilla korostuksella varustettu valmistajan logo ja puhelimen mallinimi. Paketissa toimitetaan itse puhelimen lisäksi USB Type-C -kaapeli, 18 watin verkkovirta-adapteri, korttikelkan irrotustyökalu, käyttöohjeet ja läpinäkyvä taipuisa suojakuori.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Moto G8 Powerin sukunäkö hinnaltaan yläpuolelle asettuvaan Moto G8 Plussaan on helposti huomattavissa. Etupuolta tarkasteltaessa eroa kuitenkin on yllättävän paljon, sillä G8 Plussasta löytyneestä kameralovesta on luovuttu ja G8 Power luottaakin teknisesti hieman tuoreempaan ratkaisuun – vasemmassa yläkulmassa sijaitsevaan kamerareikään. Lisäksi Motorola on ohentanut näyttöä kiertäviä kehyksiä jonkin verran. Takakuoren puolelta sukunäköä löytyy huomattavasti enemmän, sillä Motorolan omintakeinen tapa sijoittaa ultralaajakulmakamera muun kamerakehyksen ulkopuolelle on periytynyt Plussasta Poweriin. Eroavaisuuksia kuitenkin löytyy kamerakehyksestä puuttuvan laser-tarkennuksen ja kehyksen ulkopuolelle sijoitetun LED-salaman myötä.

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 156 x 75,8 x 9,6 mm
  • Paino: 197 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 85,1 %

Moto G8 Powerin 6,4” näyttö on tuuman kymmenyksen suurempi, kuin malliston nestori G8 Plussassa, mutta tästä huolimatta puhelimen ulkomittoja on saatu jopa kutistettua. G8 Power on 2,5 mm lyhyempi kuin G8 Plus ollen kuitenkin saman levyinen. Paksuutta uutuudella on tullut 0,5 mm ja painoa 9 grammaa lisää, mikä on varsin ymmärrettävää kasvaneen akun ja näytön koon myötä.

Vastaavan kokoisella akulla varustettuun edellissukupolven G7 Poweriin verrattuna G8 Power on suorastaan siro, sillä pituutta puhelimelta on lähtenyt jopa 3,4 mm ja leveyttäkin 0,2 mm, vaikka näytön koko on kasvanut 0,2 tuumaa. Kuitenkin paksuutta on tullut lisää 0,3 mm ja painoa 4 grammaa. Kokonaisuudessaan puhelin on varsin miellyttävän kokoinen, vaikkakin ensikosketuksella hieman nykystandardeja suurempi paksuus onkin havaittavissa.

Moto G8 Plussaan nähden G8 Power alkaa ottaa edullisemmasta hinnastaan huolimatta positiivisia kehitysaskelia puhelimen rungon materiaaleja tarkasteltaessa. Takakansi on yhä harmillisesti kiiltävää muovia, joka kerää itseensä naarmuja ja pientä roskaa lasia herkemmin, mutta ainakin teoriassa takaa lasia paremman iskunkestävyyden. Puhelinta kiertävässä kehyksessä on siirrytty kuitenkin muovista alumiiniin, mikä on ehdottomasti hyvä kehityssuunta, varsinkin ottaen huomioon puhelimen jopa 50 euroa sisarmalliaan halvemman hinnan. Puhelin on kädessä miellyttävän jämäkkä eikä se natise tai vääntyile rasituksenkaan alla. Motorola lupaa puhelimelle myös nanopinnoitteen avulla toteutetun roiskesuojauksen, mutta virallista IP-luokitusta puhelimella ei ole.

Muotoilultaan Moto G8 Powerin takakuori muistuttaa huomattavasti G8 Plussaa, ollen pyöristetty voimakkaasti jokaiselta reunaltaan. Puhelinta on miellyttävä käyttää yhdessäkin kädessä. Hieman kasvaneen paksuuden positiivisena puolena voidaan pitää käytännössä olematonta kamerakyhmyä, minkä seurauksena puhelin ei keiku pöydällä käytettäessä ollenkaan.

Moto G8 Powerin alapääty on kattaukseltaan varsin perinteinen. Keskeltä löytyy USB 2.0 -nopeutta tukeva USB Type-C -liitäntä, jonka tukena vasemmalla puolella on yhden puhelimen mikrofoneista sisältävä reikä ja toiselta puolelta reikärivistön takaa löytyvä toinen puhelimen stereokaiuttimista.

Yläpäädyssä sijaitsee toisen mikrofonin reiän lisäksi ainoastaan 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, joka on subjektiivisen testin perusteella äänenlaadultaan luonnollinen ja häiriötön. Kuulokkeen antoteho riittää myös ajamaan suhteellisen vaikeasti soitettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita suhteellisen kovalla volyymilla. Etulasin ja yläreunan liitoskohdassa sijaitsevasta kuulokeritilästä löytyy normaalin puhelinkuulokkeen lisäksi toinen puhelimen stereokaiuttimista. Stereokaiuttimet ovat tässä hintaluokassa ehdottomasti suuri plussa, mikä parantaa kuulokkeetta mediaa kuluttavien kokemusta selvästi.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,4” IPS-LCD -näyttö
  • 19:9-kuvasuhde, 1080 x 2300 pikseliä, 300 PPI

Moto G8 Powerin näyttö on hintaluokassaan hyvää keskitasoa. Moto G8 Plussaan verrattuna valkotasapaino on lähempänä luonnollista, mutta kontrastiltaan ja saturaatioltaan uutuus ei yllä sisarmallinsa tasolle. Asetuksista ei harmittavasti löydy näytölle kovinkaan monipuolisia säätömahdollisuuksia, vaan väritoisto voidaan valita vain kolmesta valmiista väriprofiilista – luonnollinen, tehostettu ja kylläinen. Kirkkauden puolesta näyttö osoittautui testijakson aikana riittäväksi.

Näyttöä kiertävät kehykset Motorola on saanut kutistettua miellyttävän ohuiksi – näytön ja ulkomittojen suhde on tässä hintaluokassa kohtalaisen hyvä 85,1 %. Modernisti erilliseen ”punch-hole” -reikään sijoitettu etukamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä. Kameran reikä ei ole markkinoiden pienimpiä, vaan linssin ympärillä on huomattavissa selvä musta kehys.

Moto G8 Powerin järjestelmäpiiri on päivitetty edeltäjämallin Snapdragon 632:sta G8 Plussastakin tuttuun Snapdragon 665 -piiriin. Piirin tueksi puhelimessa on Plus-mallin tavoin 4 gigatavua RAM-muistia ja 64 gigatavua tallennustilaa, jota voi laajentaa halutessaan Micro SD -muistikortilla. Järjestelmäpiiri on hintaluokassa vähitellen asemaansa vakiinnuttanut ja useaan kertaan hyväksi osoittautunut valinta ja kaikilta osin selvä päivitys edeltäjämallissa käytettyyn Snapdragon 632:een verrattuna.

Akun kapasiteetti on koko- ja hintaluokassaan erittäin hyvä 5000 mAh, mikä on peräti 1000 mAh enemmän kuin G8 Plus-mallissa, mutta vastaava kuin jo edeltäjämallista löytynyt. Suuren akun parina puhelin tukee 15 watin pikalatausta edeltäjänsä ja G8 Plussan tavoin.

Yhteysominaisuuksiltaan Moto G8 Power vastaa nykystandardeihin vaihtelevasti. LTE-yhteysnopeudet ovat luokassaan hyvät ja puhelin tukee Bluetooth 5:sta, mutta vastapainona NFC ja 5 GHz:n WiFi ovat jääneet pois varustelistalta. Varsinkin 5 GHz:n WiFi-yhteyksien tuen puute on erittäin suuri miinus tässä hintaluokassa, sillä kyseessä on nykyisin varsin yleinen ominaisuus. 2,4 GHz:n taajuus on erityisesti kerrostaloasunnoissa ja kaupunkiympäristöissä usein hyvin ruuhkainen, mikä näkyy myös verkkoyhteyden nopeudessa ja toiminnassa.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 665 -järjestelmäpiiri (4 x 2,0 GHz Kryo 260 Gold, 4 x 1,8 Ghz Kryo 260 Silver, Adreno 610 GPU)
  • 4 Gt RAM
  • 64 Gt tallennustilaa (64 Gt mallissa vapaana noin 49 Gt, eMMC 5.1), muistikorttipaikka (max 512 Gt)
  • LTE Cat.13 -yhteydet (600 / 100 Mbit/s), 2CA, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n 2,4 Ghz, Bluetooth 5, GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
  • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • 5000 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 15 watin lataus

 

Kamera

Moto G8 Powerin kamerat sijaitsevat takakuoren vasemmassa ylänurkassa ja kattaus on tässä hintaluokassa melko monipuolinen. Pystysuuntaan sijoitetusta kamerakehyksestä löytyy 16 megapikselin pääkamera, 8 megapikselin telekamera ja 2 megapikselin makrokamera. Kehyksen yläpuolelle omaksi saarekkeekseen on sijoitettu puhelimen ultralaajakulmakamera, jonka sensori ei kuitenkaan Moto G8 Plussan tavoin ole käännetty 90 astetta tavanomaisesta, vaan kyseessä on normaali toteutus. LED-salama sijaitsee ultralaajakulmakameran vieressä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 16 megapikselin pääkamera (1/2.8”, 1,12 um pikselikoko), f1.7
  • 8 megapikselin telekamera (1/4” sensori, 1,12 um pikselikoko), f2.2
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/4”, 1,12 um pikselikoko), f2.2
  • 2 megapikselin makrokamera (1/5”, 1,75 um pikselikoko), f2.2
  • 16 megapikselin etukamera (1/3”, 1 um pikselikoko), f2.0
  • PDAF-automaattitarkennus
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 60 / 30 FPS

Kameratoteutus Moto G8 Powerissa antaa huomattavan määrän valinnanvaraa tarjoten kolme eripituista polttoväliä, joiden lisänä on vielä makrokamera. G8 Plussaan nähden pääkamera on kuitenkin karsinut megapikselimäärää huomattavasti ja 48 megapikselin sensorin sijaan puhelin luottaa 16 megapikselin sensoriin, joka ottaa täyden resoluution kuvia. Toisena kuvauskelpoisena kamerana toimii nykyisin yleistynyt ultralaajakulmakamera, joka on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä. Iskien hintaluokkansa yläpuolelle Moto G8 tarjoaa myös kolmannen täysiveroisen kameran telekameran muodossa. Myös telekamera on varustettu 8 megapikselin sensorilla. Neljäntenä vaihtoehtona Moto G8 Powerista löytyy myös 2 megapikselin makrokamera erittäin lähelle kohdistuvaa tarkennusta varten.

Huomionarvoisena puutteena Moto G8 Power ei tue nykyisin yleistä yö-kuvaustilaa, joka pyrkii ottamaan hämärässä selvempiä kuvia yhdistämällä usealla eri valotusajalla otettuja kuvia digitaalisesti. Videokuvausta Motorola tukee korkeimmillaan 4K 30 FPS -tasolla tai vaihtoehtoisesti 1080p 60 FPS -nopeudella. Kuitenkin näissä tiloissa on luovuttava digitaalisesta kuvanvakaimesta – 1080p 30 FPS on parasta mitä puhelin kykenee tarjoamaan vakautettuna.

Harmillisena puutteena G8 Power ei tarjoa Plus-mallista löytynyttä lasertarkennusta.

Motorolan kamerasovellus on aiemmista malleista tuttu. Kuvaustilat ovat sijoitettu suljinpainikken viereen, mutta näkyvillä ovat ainoastaan valokuvaustila, videokuvaustila ja viimeisimpänä käytetty erikoistila. Muita tiloja varten on aukaistava erillinen valikko kolmannesta painikkeesta. Testijakson aikana kamerasovellus oli suhteellisen nopeatoiminen, mutta kuvaamisen lomassa havaittiin useita kaatumisia, kun juuri otettuja kuvia yritettiin tarkastella heti kuvaamisen jälkeen.

Pääkamera kykenee tuottamaan päivänvalossa hyvää kuvanjälkeä. Kuvien värintoisto on miellyttävää, mutta ei kaikkein luonnollisimmasta kuvasta tykkäävän makuun, sillä kamera korostaa värejä suhteellisen vahvasti. Kuvat ovat yleisilmeeltään tarkkoja ja miellyttäviä katsella, mutta lähemmässä tarkastelussa tietokoneen näytöllä on havaittavissa yksityiskohtien sumeutta. Erityisesti puustot ja kasvustot sumentuvat tasaiseksi mössöksi helposti. Dynamiikka on suhteellisen hyvää, eikä aurinkoisen päivän taivaskaan pala erityisen helposti puhki.

Hämärässä kameran suorituskyky kuitenkin vajoaa pohjamutiin ja kuvista tulee hyvin pehmeitä ja synkkiä. Yksityiskohdat alkavat hävitä todella vahvasti ja kuvat jäävät selvästi alivalottuneiksi. Moto G8 Plus -mallista löytyneen lasertarkennuksen puute tulee myös erittäin selväksi valon vähentyessä, sillä puhelimella oli usein hankaluuksia tarkentaa kohteisiin hämärässä kuvatessa.

Myös kahdeksan megapikselin telekamera kykenee päivänvalossa miellyttävään kuvanlaatuun. Värin toistuvat suhteellisen hyvin, mutta kontrasti ylikorostuu jopa pääkameraakin enemmän. Pikselitasolla tarkasteltuna voi havaita, ettei alempiresoluutioinen telekamera lopulta kerää käytännössä yhtään pääkameraa enempää yksityiskohtia, vaan sen sijaan kuvista tulee pikselitasolla jopa hieman vesivärimäisiä. Yleisilme kuvissa on kuitenkin miellyttävä ja varsinkin sosiaaliseen mediaan jakaessa nopeita oikein valottuneita lähikuvia ilman jälkikäteen leikkaamisen tarvetta haluaville telekamera ajaa asiansa.

Pääkameran tavoin myös telekameran kuvanlaatu romahtaa huomattavasti hämärässä ja kuvista katoaakin nopeasti suuret määrät yksityiskohtia lopputulosten ollessa usein hyvin pehmeitä, rakeisia ja synkkiä. Onnistuessaan valottamaan kirkkaat kohdat oikein kameran jälki on parhaimmillaan suhteellisen tarkkaa ja onnistunutta, mutta vastapainona tumma pää painuu täysin tukkoon dynamiikan loppuessa kesken.

Kahdeksan megapikselin sensoria käyttävä ultralaajakulmakamera tuottaa hintaluokassaan varsin tavanomaista jälkeä. Päivänvalossa värintoisto on miellyttävää, joskin muiden kameroiden tavoin ylikorostunutta, eikä kameran dynamiikkakaan lopu pahasti kesken. Kuitenkin hintaluokalle tyypilliseen tapaan ultralaajakulmakamerasta puuttuu automaattitarkennus. Kameran jälki on myös jo päivänvalossa hieman pehmyttä ja yksityiskohdat alkavat pikselitasolla tarkasteltuna sumentua. Lisäksi jo kirkkaassa päivänvalossa ultralaajakulmakameran kuvissa esiintyy kohinaa tasaisilla väripinnoilla.

Ultralaajakulmakamera jatkaa hämärässä muista kameroista tuttua linjaa tuottaen erittäin pehmeitä ja synkkiä kuvia, joissa esiintyy huomattavat määrät kohinaa.

Moto G8 Powerin makrokamera ei tarjoa hintaluokassaan mitään uutta. Kameran kuvanjälki on huomattavasti puhelimen muita kameroita heikompaa värintoiston ollessa hyvin latteaa ja kahden megapikselin tarkkuuden jäädessä auttamatta liian heikoksi. Makrokamera tarjoaa kuitenkin huomattavasti muita kameroita lyhyemmän tarkennusetäisyyden, jos kyseiselle ominaisuudelle on tarvetta.

Videokuvaukseen Moto G8 Poweria ei voi erityisemmin suositella. Videon dynaaminen alue jää heikoksi ja kirkkaassa päivänvalossa taivas ja muut vaaleat kohteet palavat todella herkästi puhki. Dynamiikan rajallisuus korostuu entisestään kuvan erittäin vahvan kontrastin seurauksena. 4K-resoluutiolla tai 1080p-videota 60 FPS nopeudella kuvatessa puhelin ei kykene käyttämään digitaalista kuvanvakausta, mikä näkyy erittäin tärisevänä kuvana. 1080p-resoluution video on kuvanlaadultaan huomattavasti heikompaa ja jo 4K-resoluutiolla valmiiksi heikko väritoisto ja ylikorostunut kontrasti pahenevat entisestään. Huomiot koskevat sekä pääkameralla, että ultralaajakulmakameralla kuvattua videota. Telekamera ei tue videokuvausta.

Mielenkiintoisena huomiona puhelin tukee videokuvaamista myös makrokameralla, joskaan 2 megapikselin kamerasta saatavan 720p-videon kuvanlaatu ei jätä mitään muistelemisen arvoista. Kuvassa on jo päivänvalossa huomattavat määrät kohinaa, eikä makrokameran tarkennus ole erityisen nopea, mikä voi videota kuvatessa saada aikaan häiritsevää pumppaamista kameran etsiessä kohdettaan.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Moto G8 Power on varustettu Android 10 -käyttöjärjestelmäversiolla ja jo hieman vanhahtavilla joulukuun tietoturvapäivityksillä. Motorolalle perinteiseen tapaan käyttöliittymä on lähes muokkaamaton Android, eikä Motorolan oma kädenjälki näy kuin kamerasovelluksessa ja asetuksista löytyvässä Moto-osiossa, jossa sijaitsevat muun muassa Motorolan omat elekomennot.

Motorolan G-sarjalle tyypillisesti lähes kustomoimattomasta Android-käyttöliittymästä huolimatta G8 Power ei kuulu Android One -ohjelmaan. Sisarusmalliensa tapaan G8 Powerilla on Android Enterprice Recommended -sertifikaatti, minkä seurauksena kyseiselle mallille on taattu tietoturvapäivitykset kolmen vuoden ajaksi maksimissaan 90 päivän välein ja yksi järjestelmän versiopäivitys, joten päivitystuki on keskitasoa parempi tässä hintaluokassa.

Moto G8 Powerin sisältämä Snapdragon 665 -järjestelmäpiiri tarjoaa reilun 200 euron hintaluokassa hyvää suorituskykyä, kuten jo yli 250 euron hintaluokkaan asettuvan Moto G8 Plussan kanssa aiemmin todettiin. Internetsivut toimivat sulavasti ja pelipuolella esimerkiksi Call of Duty Mobile asettaa vakiona high-tason kuvanlaatuasetukset pyörien yhä sulavasti.

Kuitenkaan käyttökokemus itsessään ei ole järjestelmäpiiristä huolimatta aina sulava, vaan hidastelua erityisesti sovellusten käynnistysajoissa esiintyy paikoin yllättävän reilusti. Jo aiemmin mainitut kameran kaatumiset olivat harmillisen yleisiä, minkä lisäksi esimerkiksi WhatsApp-ilmoituksen aukaiseminen lukitusnäytöltä sai usein aikaan sekuntien odottelun aloitusnäytöllä ennen kuin sovellus lopulta aukesi. Järjestelmäpiirin yleisen suorituskyvyn huomioon ottaen tilanne ei kuulosta täysin normaalilta ja se voisi todennäköisesti olla korjattavissa ohjelmistopäivityksellä, mutta testijakson aikana päivityksiä ei saapunut, eikä tilanteeseen siten ole tällä hetkellä korjausta.

Käytännön suorituskyvyssä esiintyneiden haasteiden vastapainona Moto G8 Powerin tarjoama akunkesto on erittäin hyvä. Testijakson aikana puhelinta onnistuttiin käyttämään kahteen kertaan kolme kokonaista päivää yhdellä latauksella näytön päälläoloaikojen ollessa jopa yli seitsemän tunnin. Akun suurehko koko aiheuttaa kuitenkin myös omat ongelmansa, sillä vaikka 15 watin pikalataus on hintaluokassaan suhteellisen nopea, kesti mukana tulleella 18 watin laturilla akun lataaminen tyhjästä täyteen jopa 2,5 tuntia.

Huomion arvoisena yksityiskohtana Motorola One Hyperista tuttuun tapaan Netflix tunnistaa puhelimen Widevine-tueksi ainoastaan tason L3 ja rajoittaa sen myötä suoratoistettavien videoiden resoluution SD-tasolle. DRM-info-sovelluksen mukaan Moto G8 Power tukee kuitenkin Widevine L1 -tasoa, minkä myötä tuki suoratoistopalveluiden HD-videoille pitäisi löytyä. Tämä voi teoriassa olla korjattavissa joko Motorolan tai Netflixin puolesta päivityksellä, mutta tällä hetkellä tilanteeseen ei ole ratkaisua.

Päivitys 21.4.2020: Moto G8 Powerille on saapunut jakeluun tuore QPE30.79-75 -päivitys, jonka pitäisi parantaa puhelimen suorituskykyä, minkä  lisäksi Motorolan kamerasovellus on saanut osakseen parannuksia. Tuore järjestelmäpäivitys helmikuun tietoturvapäivitysten kera saapui myös io-techin testipuhelimeen ja nopeiden tuntumien perusteella käyttöjärjestelmän sulavuus on parantunut huomattavasti. Lukitusnäytön ilmoitukset avautuvat kuten pitää ja yleinen käyttöjärjestelmän sisällä liikkuminen tuntuu viimein Snapdragon 665 -järjestelmäpiirille tyypillisesti sulavalta. Myös kamerasovelluksen päivitykset vaikuttavat onnistuneen, sillä sovellus on entistä vakaampi. Sovellus saatiin yritysten lomassa kaatumaan kuitenkin kertaalleen, muttei tilannetta onnistuttu toistamaan. Motorola on myös todennut Netflixin HD-tuen olevan matkalla, sillä puhelin tukee Widevine L1 -tasoa, kuten DRM-info-sovelluskin näyttää, mutta sertifikaatti Netflixin puolelta on yhä kesken. Vielä tuorein päivitys ei kuitenkaan parantanut tilannetta tämän suhteen.

 

Yhteenveto

Motorolan G8-sarjan mallisto sijoittuu suositushinnoiltaan hyvin pieneen rakoon. Moto G8 Plus julkaistiin syksyllä 269 euron suositushintaan höyläten samalla edeltäjänsä yli 300 euron suositushinnasta selvän siivun pois. Moto G8 Power puolestaan nosti hintatasoaan hieman edeltäjäänsä verrattuna tullen markkinoille 249 euron suositushinnalla. Ratkaisu on Motorolan kannalta hieman haastava, sillä puhelimet ovat toteutukseltaan hyvin lähellä toisiaan, minkä lisäksi myös niiden hinnat ovat lähellä toisiaan.

Käytännössä Moto G8 Poweria on tarjolla kuitenkin jo hieman yli 200 euron hintaan, mikä voi asettaa puolestaan G8 Plussan hankalaan markkinatilanteeseen. Molempien yhteisiä etuja ovat puhdas Android-käyttöliittymä, laadukkaat stereokaiuttimet ja Motorolan hyvä menneisyys puhelinten päivitysten osalta. Puhelinten pitkälti identtiset rautaominaisuudet asettavat laitteet teoriassa rinta rinnan suorituskykynsä osalta, minkä lisäksi edullisemmasta hinnastaan huolimatta G8 Power tarjoaa 1000 mAh suuremman akun ja jopa neljä kuvauskelpoista kameraa yhden sijaan sekä päivittää puhelimen rungon muovista alumiiniin. Kamerajärjestelmä Moto G8 Powerissa onkin ehdottomasti monipuolisempi, mutta vastapainona kameroiden kuvanlaatu romahtaa hämärässä, jolloin G8 Plus kykenee tarjoamaan laadukkaampaa jälkeä.

Motorola Moto G8 Powerin selkein joukosta erottava hyvä ominaisuus on mallinimen mukaisesti akku. Jopa 5000 mAh akku ei nykymarkkinoilla ole ennennäkemätön, mutta tässä hinta- ja kokoluokassa kyseessä on todella hyvä suoritus. Lyhyehkön testijakson aikana puhelimen todettiin kestävän normaalihkolla käytöllä helposti kolmekin vuorokautta yhdellä latauksella.

Motorolan oman puhelinmalliston ulkopuolelta tarkastellessa kilpailu kiristyy entisestään muun muassa Xiaomin tarjotessa Redmi Note 8T -mallissaan vastaavia rautaominaisuuksia sulavan käyttökokemuksen kera jopa alle 200 euron. Vastaavasti Moto G8 Powerin suositushinnan lähelle tarjolle löytyy Redmi Note 8 Pro, joka tarjoaa edelleen hintaluokassaan omassa luokassaan olevaa suorituskykyä.

Kokonaisuudessaan reilun 200 euron hintaluokassa Moto G8 Power on puhelimena ristiriitainen. Hyvät stereokaiuttimet yhdistettynä suhteellisen hyvään näyttöön takaavat miellyttävän sisällönkulutuksen, 5000 mAh akku pitää huolen, ettei virta lopu kesken päivän kovemmallakaan kulutuksella ja monipuolinen kamerajärjestelmä antaa puhelimella kuvaavalle huomattavan paljon valinnanvaraa. Kuitenkin monipuolisuudestaan huolimatta kameroiden suorituskyky hämärässä jää väistämättä pettymykseksi ja 5 GHz:n WiFi-yhteyksien puute on ehdottomasti suuri miinus tässä hintaluokassa. Lisäksi Netflixin rajoittuminen SD-resoluutiolle vähentää mediakokemuksen mielekkyyttä – ainakin kunnes tilanteen korjaava päivitys tulee saataville.

Plussaa

  • Hyvä näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Snapdragon 665 -piirin suorituskyky tässä hintaluokassa
  • Stereokaiuttimet
  • Erittäin hyvä akunkesto
  • Monipuolinen kamerajärjestelmä päivänvalossa
  • Lähes kustomoimaton Android-käyttöliittymä
  • Android Enterprise Recommended -sertifiointi

Miinusta

  • Suoratoistopalveluiden videoiden rajoittuminen SD-resoluutioon vajaan Widevine-tuen myötä
  • Kameroiden kuvanlaatu hämärässä
  • Kameran tarkennuksen toiminta hämärässä
  • 5 GHz WiFi-yhteyksien puute
  • NFC:n puute

 

This site uses XenWord.
;