Edullisista ”flagship killereistä”, eli huippumallien ominaisuuksia edullisempiin hintaluokkiin tarjoavista puhelimista aikanaan tunnetuksi tullut OnePlus julkisti viime vuoden toukokuussa perusmallisarjansa oheen uuden Pro-sarjan. Tällä sarjalla valmistaja tarjosi hieman kovempaan hintaan entistäkin enemmän huippumalleista tuttuja ominaisuuksia, kuten esimerkiksi kaarevareunaisen näytön.
14. huhtikuuta OnePlus julkaisi tämän vuoden ensimmäiset mallinsa puolivuosittaiseksi muotoutuneesta julkaisusyklistään – päivänvalon näkivät OnePlus 8 ja OnePlus 8 Pro. Uudet mallit veivät OnePlussaa jälleen astetta kauemmas alkuperäisistä juuristaan, sillä perusmallin suositushinta nostettiin viimesyksyisen 7T-mallin 609 euron lähtöhinnasta lähes sadalla eurolla Pro-mallin noustessa edeltäjäänsä verrattuna jo lähes 150 eurolla. Qualcommin tuorein Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri on tunnetusti hinnaltaan edeltäjiään kovempi, minkä lisäksi perusmallin hinnannousua perustelee näyttöön lisätty kaarevuus sekä 5G-tuki.
OnePlus 8 saapui Suomessa myyntiin 21. huhtikuuta kolmena värivaihtoehtona – musta helmi, tähtienvälinen hehku ja jäätävä vihreä, joista viimeisintä testikappaleemme edustaa. 8 Gt RAM-muistilla ja 128 Gt tallennustilalla varustetun hinnat-alkaen-mallin suositushinta on 699 €, kun taas testiimme saapuneesta 12 Gt RAM-muistilla ja tuplatulla 256 Gt tallennustilalla varustetusta mallista saa maksaa 100 euroa enemmän. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan OnePlus 8:n hintataso on tämän artikkelin julkaisuhetkellä Suomessa suositushinnan tasolla.
Tässä artikkelissa perehdymme OnePlus 8:aan kahden viikon täysimittaisen ympärivuorokautisen käyttötestin pohjalta.
Pakkaus ja sen sisältö
OnePlus 8 toimitetaan puhelimeen nähden huomattavan suurikokoisessa punaisessa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee ainoastaan puhelimen mallinumero. Puhelimen nimi on sijoitettu paketin vasemmalle kyljelle. Sisältä löytyy puhelimen lisäksi 30 watin Warp-pikalatausta tukeva verkkovirta-adapteri, OnePlussalle tyypilliseen tapaan punainen USB Type-C -kaapeli, korttikelkan irrotustyökalu, läpinäkyvä taipuisa suojakuori, perinteiset pikakäyttöohjeet ja tuotetiedot sekä arkillinen OnePlus-tarroja.
Rakenne, materiaalit ja käsituntuma
OnePlus 8 on tunnistettavissa OnePlussan puhelimeksi jo nopealla ensisilmäyksellä. Edellisen sukupolven perussarjan OnePlussaan nähden ulkonäöllisiä eroja on kuitenkin useita. 7T:n ja edeltäjien tasapintaisista näytöistä on siirrytty Pro-malleista tuttuun reunoiltaan kaartuvaan näyttöön, minkä lisäksi keskellä yläreunaa sijainnut pisaramallinen kameralovi on vaihdettu vasemmasta yläkulmasta löytyvään ”hole punch” -tyyppiseen kamerareikään. Takaa tarkasteltaessa eroja 7T:hen löytyy vieläkin enemmän, sillä kamerakyhmyssä on siirrytty takaisin 7:sta ja Pro-malleista tuttuun pitkänmalliseen kehykseen 7T:n suurehkon ympyrän sijaan. Yleisilmeeltään OnePlus 8 muistuttaakin suhteellisen paljon viime vuoden Pro-malleja.
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 160,2 x 72,9 x 8 mm
- Paino: 180 grammaa
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 88,7 %
Ulkomitoiltaan OnePlus on onnistunut pitämään 8:n varsin hyvin aisoissa 6,55 tuuman näytöstä huolimatta. 88,7 prosentin näytön ja ulkomittojen suhde on varsin hyvä, joskaan ei aivan tämän vuoden parhaimmiston tasoa. Edeltäjäänsä 7T:hen verrattuna 8 on pienempi, ollen 0,7 mm lyhyempi, 1,5 mm kapeampi, 0,13 mm ohuempi ja 10 grammaa kevyempi. Tämän lisäksi pyöristetyn näytön ja takakuoren pitkien sivujen myötä puhelin tuntuu kädessä yllättävän havaittavasti 7T:tä sirommalta laitteelta.
Kokonsa puolesta OnePlus 8 on kuitenkin yleisesti ottaen suuri puhelin ja sen käyttö saattaa usein vaatia kahta kättä. Totuttelun jälkeen pyöristettyjen muotojen ja kapeiden laitojen myötä puhelinta on kuitenkin kohtalaisen sujuva käyttää yhdelläkin kädellä.
Rakenteeltaan OnePlus 8 on tyypillinen nykypäivän huippumalli – puhelin muodostuu lasisista etu- ja takakuorista, joita kiertää alumiininen kehys. Alumiini on värjätty puhelimen värin mukaiseksi ja viimevuoden tavoin OnePlus on onnistunut luomaan varsin pirteän sävyisiä laitteita. Edeltäjänsä tavoin 8:n takalasi on pinnoitteeltaan matta, mikä onnistuu sekä olemaan tuntumaltaan miellyttävä että välttämään selkeää sormenjälkien erottumista. Joissain tilanteissa mattapintainen lasi voi kuitenkin osoittautua kiiltäväpintaista liukkaammaksi.
Puhelimen oikeassa kyljessä sijaitsee metallinen napakkatoiminen virtapainike ja jo OnePlus 2:sta asti mukana ollut Alert Slider -hälytyskytkin, jolla valitaan puhelimen äänitila normaalin, värinän ja äänettömän väliltä. Karheapintainen kytkin on tuntumaltaan napakka ja tarkka. Käytännössä testijaksolla kytkin myös osoittautui erittäin näppäräksi tavaksi vaihdella tilojen välillä nopeasti ja huomaamatta. Vastaavia ratkaisuja puhelinten äänitilojen välillä vaihteluun ei markkinoilta Applen iPhoneista löytyviä kytkimiä lukuun ottamatta juurikaan löydy. Myös vasemman kyljen metallinen äänenvoimakkuuspainike on tuntumaltaan napakka ja miellyttävä.
Kokonaisuudessaan puhelimen runko tuntuu laadukkaalta. Laite on jämäkkä eikä sitä saa natisemaan tai vääntyilemään rasituksenkaan alla. Sekä puhelimen etu- että takalasi ovat Corningin Gorilla Glass -suojalasista valmistettuja, mutta tarkempaa Gorilla Glass -versiota OnePlus ei ole kertonut. Kaartuvan näytön hyödyistä mielipiteet vaihtelevat paljon, mutta OnePlus 8:n tapauksessa se ehdottomasti parantaa puhelimen käsituntumaa antaen laitteesta siromman vaikutelman.
Virallista IP-luokitusta puhelimella ei ole, mutta OnePlussan edustajan mukaan rakenne on Pro-mallia vastaava, joten pienille roiskeille suojaus pitäisi löytyä. Virallisen luokituksen puute on kuitenkin tässä hintaluokassa jo ehdottomasti miinus.
Tekniset ominaisuudet ja -yksityiskohdat
OnePlus 8:n etupuolta koristaa suurehko 6,55-tuumainen AMOLED-näyttö. Kuvasuhde on moderni 20:9 ja resoluutio edeltäjämalleistakin tuttu 1080 x 2400. Resoluution osalta puhelin ei siis pärjää nykypäivän huippumalleille, jotka tarjoavat QHD-resoluution näyttöjä. OnePlus 8:n näyttö tukee kuitenkin nykyisin yleistynyttä HDR10+:aa. Näyttö on varustettu edeltäjänsä tavoin myös 90 Hz:n ruudunpäivitysnopeudella, mikä ei ole aivan nopeimpien joukossa, mutta kuitenkin selkeä etu 60 Hz:n näyttöihin verrattuna.
Näytön vasemmasta ylälaidasta löytyvä kamerareikä on harmillisen kookas ja linssiä kiertääkin selkeät mustat kehykset. Mahdollisesti kuvaa rikkovasta reiästä eroon haluaville OnePlus tarjoaa asetuksissaan vaihtoehdon kamerareiän piilottamiseen mustan yläpalkin avulla. Tällöin puhelimen yläpalkki sijoitetaan jatkuvasti näkyville peittämään kamerareikää, mutta vastaavasti näytön käytössä oleva kuvapinta-ala tietenkin pienenee, sillä ilmoitusrivin kuvakkeita ei ole sijoitettu mustalle alueelle.
Optinen sormenjälkilukija on sijoitettu näytön alle, kuten OnePlus on tehnyt jo 2018 vuoden OnePlus 6T:stä saakka. Lukija toimi testijakson aikana luotettavasti ja suhteellisen nopeasti, eikä suurempia ongelmia havaittu. Lukija on kuitenkin hyvin herkkä sormien kosteuden suhteen ja epäonnistuneita lukukertoja tuli vastaan etenkin käsienpesun jälkeen.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,55” AMOLED, HDR10+, 90 Hz
- 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 402 PPI
- Gorilla Glass
Kuvanlaadultaan OnePlus 8:n näyttö on erinomainen. Värintoisto on miellyttävää ja silmämääräisesti tarkasteltuna niin valkotasapaino kuin värien tarkkuuskin vaikuttaisivat olevan hyvin kohdallaan. Näytön maksimikirkkaus on hyvä, eikä kirkkaassa auringonpaisteessakaan tullut vastaan tilanteita, joissa näytöstä olisi ollut vaikea saada selvää. Näitä kokemuksia tukevat myös ulkomaalaisten arvostelusivustojen tekemät mitatut testit. Asetuksista on mahdollista myös säätää näytön värilämpötilaa tai toistettavaa väriavaruutta varsin monipuolisesti.
90 hertsin ruudunpäivitysnopeus ei pärjää enää tuoreimpien huippumallien tarjoamalle 120 hertsin nopeudelle. Käytännössä ero 60 ja 90 hertsin välillä voi kuitenkin olla useimmille helpommin havaittavissa kuin ero 90 ja 120 hertsin välillä. Näyttö tuntuu peruskäytössä erittäin sulavalta ja ilman rinnakkain vertailua näyttöä ei missään nimessä voi sanoa mainittavasti hitaammaksi kuin 120 hertsin näytöt.
OnePlus 8:n alapääty sisältää poikkeuksellisen paljon tavaraa. Keskellä sijaitsevan USB 3.1 -nopeuksia tukevan USB Type-C liittimen oikealla puolella on kahden reiän takana toinen puhelimen stereokaiuttimista ja vasemmalla puolella antenniraidassa sijaitseva reikä yhdelle puhelimen mikrofoneista. Tämän perinteisen kattauksen lisäksi OnePlus on kuitenkin sijoittanut alalaitaan myös korttikelkkansa, joka tukee maksimissaan kahta SIM-korttia. Harmillisesti tukea muistikorteille ei löydy. Maininnan arvoisena seikkana puhelin tukee toistaiseksi vain yhtä SIM-korttia, jos 5G-yhteydet on käytössä. 5G:n ja kahden SIM-kortin käytön mahdollistava päivitys on luvassa myöhemmin. Näytön alalaidan ja kehyksen välissä sijaitseva ’leuka’-kaistale on saatu kutistettua käytännössä yhtä ohueksi muiden reunojen kanssa.
Yläpäädyn osalta OnePlus 8 luottaa minimalismiin. Ylhäältä ei löydy antenniraitojen lisäksi kuin toisen puhelimen mikrofoneista sisältävä pieni reikä. Näytön ylälaidan ja kehyksen väliseen saumaan sijoitetussa kuulokeritilässä sijaitsee puhelinkuulokkeen lisäksi toinen puhelimen stereokaiuttimista. OnePlus 8:n stereokaiuttimet jatkavatkin edeltäjämallin viittomalla tiellä tuottaen laadukasta ääntä tarvittaessa suhteellisen kovallakin äänenvoimakkuudella.
Teknisesti OnePlus 8 luottaa valmistajalle perinteiseen tapaan tämän hetken huippurautaan. Järjestelmäpiirinä toimii Qualcommin tuorein Snapdragon 865, joka on varustettu kahdeksalla Kryo 585 prosessoriytimellä, jotka on jaettu kolmeen tehoryppääseen. Grafiikkapuolesta Snapdragon 865:ssä vastaa Adreno 650 -grafiikkasuoritin.
Järjestelmäpiirin parina on mallin mukaan 8 tai 12 gigatavua RAM-muistia ja vastaavasti 128 tai 256 gigatavua UFS 3.0 -pohjaista tallennustilaa. Määrät ovat nykyhuippumalleille tyypillisiä ja 128 gigatavun tallennustilakin on huomattavasti helpommin nieltävissä OnePlus 8:n noin 700 euron, kuin huippumallien yli tuhannen euron hintaluokassa.
Edeltäjäänsä 7T:hen nähden OnePlus 8:n akun kapasiteettia on kasvatettu mukavalla 500 mAh:lla 4300 mAh -kokoon. Akun kasvatus tuleekin tarpeeseen ottaen huomioon, että OnePlus 8 tukee myös tuoreita 5G-verkkoyhteyksiä, joiden on havaittu useammissa testeissä jo kuluttavan suhteellisen reilusti virtaa. Pikalataustuki on pidetty edeltäjämallista tutussa 30 watin nopeudessa, eikä langattomalle lataukselle ole hinnannoususta huolimatta vieläkään tukea. USB Power Delivery -standardille puhelimesta pitäisi löytyä tuki Android 10:n vaatimusten mukaisesti, mutta tarkkoja tietoja kyseisen standardin tarjoamasta maksiminopeudesta OnePlus 8:n tapauksessa ei ollut saatavilla artikkelin kirjoitushetkellä.
Langattomien yhteyksien osalta OnePlus 8 täyttää käytännössä kaikki tämän päivän vaatimukset. LTE-yhteyksiä laite tukee Cat.18 nopeudella, mikä ei vastaa aivan huippumallien maksiminopeuksiin, mutta tarjoaa kuitenkin käytännössä kaikille riittävää vauhtia. Puhelin tukee myös 5G yhteyksiä, kuten Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin kanssa aina yhteen paritettava X55-modeemi mahdollistaa. WiFi-yhteyksien osalta tuki löytyy myös yhä suhteellisen tuoreelle ax-yhteydelle, eli WiFi 6:lle, joka alkaa hiljalleen yleistyä markkinoilla.
Tekniset ominaisuudet:
- Snapdragon 865 (1 x 2,8 GHz Kryo 585, 3 x 2,42 GHz Kryo 585 & 4 x 1,8 GHz Kryo 585 CPU, Adreno 650 GPU)
- 8 tai 12 Gt RAM
- 128 tai 256 Gt (256 Gt mallissa vapaana noin 130 Gt, UFS 3.0)
- 5G NSA & SA,
- LTE Cat.18 (1200 / 150 Mbps), 5 CA, Dual SIM
- Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax, dual-band, Bluetooth 5.1, GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, SBAS, NFC
- 4300 mAh akku, USB Type-C (USB 3.1), 30 watin pikalataus
Kamera
OnePlus 8:n kamerajärjestelmä on sijoitettu keskelle puhelimen takakuoren yläosaa edellisvuoden OnePlus Pro-malleista tuttuun pitkän muotoiseen kehykseen. Kehys ulkonee takakuoresta jonkin verran, joskin nykypäivän mittapuulla suhteellisen vähän. Laite pääsee kuitenkin keikkumaan esimerkiksi pöydällä käytettäessä.
Kameran tekniset tiedot:
- 48 megapikselin pääkamera (1/2” IMX 586 -sensori, 0,8 um pikselikoko), f1.8, OIS, PDAF
- 16 megapikselin ultralaajakulmakamera (14 mm), f2.2, PDAF
- 2 megapikselin makrokamera, f2.4
- 16 megapikselin etukamera (1/3”, 1 um pikselikoko) f2.0
- LED-salama
- Videokuvaus: 4K 60 FPS
- Hidastusvideokuvas: 1080p 240 FPS / 720p 480 FPS
Kehyksen keskellä sijaitsee 48 megapikselin sensorilla varustettu pääkamera, joka käyttää Quad Bayer -suodatinta tuottaen täyden resoluution sijaan 12 megapikselin kuvia. Myös täyden 48 megapikselin kuvien ottaminen on kuitenkin mahdollista. Aukkosuhde on nykypäivänä varsin tavanomainen f1.8, mutta maininnan arvoisesti huonompi kuin edeltäjämallin f1.6.
16 megapikselin ultralaajakulmakamera sijaitsee kamerakehyksen ylimmällä paikalla. Se on varustettu 116 asteen kuvakulmalla ja f2.2 aukkosuhteen objektiivilla. Positiivisena huomiona ultralaajakulmakamera tukee myös automaattitarkennusta. Alimmalla paikalla kamerakehyksessä sijaitsee 2 megapikselin makrokamera, joka on varustettu kiinteällä tarkennuksella ja f2.4 aukkosuhteen objektiivilla.
Kamerajärjestelmän suurin ero edeltäjämalliin nähden on optisen zoomausmahdollisuuden puuttuminen. Uutukainen on luopunut erillisestä kaksinkertaisen zoomin tarjonneesta normaalikamerasta ja korvannut sen 2 megapikselin makrokameralla. Kehityssuuntaa ei voi pitää onnistuneena, sillä makrokamerat varsinkin matalalla 2 megapikselin resoluutiolla ovat tuttuja pääasiassa edullisimman pään puhelimesta useiden huippumallien, samoin kuin myös OnePlus 7T:n, toteuttaessa makrototeutuksensa nykyisin automaattitarkennuksella varustetuilla ultralaajakulmakameroilla. Makrokamerasta ei siis ole etenkään tämän hintaluokan puhelimissa käytännössä mitään hyötyä.
Videokuvausta OnePlus 8 tukee korkeimmillaan 4K 60 FPS -kuvanlaadulla, mutta tällöin puhelin rajoittaa kuvaamisen vain pääkameraan, eikä mahdollista erillisen supervakaa-tilan käyttöä. 40K 30 FPS -tilassa sekä ultralaajakulman että pääkameran käyttö on mahdollista ja jopa pääkameran zoomaaminen 2x -tasolle onnistuu, jolloin hyödynnetään sensorin 48 megapikselin tarkkuutta. 30 FPS -nopeudella puhelin kykenee käyttämään myös supervakaa-tilaa, jolloin pääkameran optisen kuvanvakaimen tueksi puhelin käyttää myös digitaalista vakausta pyrkien tuottamaan mahdollisimman vakaata jälkeä. Hidastusvideota puhelin tukee 1080p-tarkkuudella 240 FPS nopeudella tai 720p-tarkkuudella 480 FPS nopeudella.
OnePlussan kamerasovellus on pysynyt pitkälti muuttumattomana ja se on sulava ja helppokäyttöinen. Sovelluksen ja koko käyttöliittymän nopeus korostuu esimerkiksi kameran käynnistävää virtapainikkeen tuplanäpäytystä kokeilemalla. Tuplanäpäytys lukitsee ensin puhelimen ja vasta tunnistaessaan toisen painalluksen se käynnistää kameran ollen kuitenkin edelleen erittäin nopeatoiminen.
Kuvaustilat löytyvät omasta valikostaan, joka avautuu vasemmalle pyyhkäisemällä, mutta tilojen välillä voidaan liikkua myös suljinnäkymän vieressä sijaitsevien suosikkikuvaustilojen avulla. Kuvausnäkymän vasemmalle puolelle on sijoitettu automaattilaukaisin, resoluution valinta, makrokameran painike ja valmiit värifiltterit. Käytännössä kamerasovelluksessa on suora pääsy käsiksi kaikkiin tärkeimpiin kuvausvaihtoehtoihin.
Pro-nimellä kulkeva manuaalikuvaustila on lähes samanlainen kuin edeltäjässään. Vasemman puolen pikavalintavaihtoehtoja on muutettu hieman, mutta käytännön kokemus on hyvin lähellä. Kuvaustila tarjoaa manuaalisäädöt suljinajalle (1/8000 – 30 s.), valkotasapainolle (2300 – 7500 K), valotuksen kompensoinnille (-2…+2), herkkyydelle (ISO 100-3200) ja tarkennukselle. Lisäksi Pro-tilassa perinteisten JPG-kuvien lisäksi on mahdollista tallentaa RAW-kuvia. Mielenkiintoisena huomiona automatiikka kykenee nostamaan ISO-arvoa korkeammalle kuin manuaalitilan vaihtoehdot mahdollistavat.
Hyvässä valaistuksessa OnePlus 8 kykenee ottamaan hyviä kuvia. Yksityiskohtien määrä ja dynamiikka ovat eivät jätä juuri pahaa sanottavaa ja värintoisto on tarkkaa. Myös valkotasapaino on pääosin kohdillaan, mutta usein hieman lämpimään kallellaan. Pikselitasolla zoomatessa kuvissa on nähtävissä pientä pehmeyttä, mutta toisaalta OnePlus 8:n kuvien käsittely on luonnollista, eikä ylimääräistä terävöitystä ole häiritsevästi havaittavissa. Tämän myötä myös puut ja kasvillisuus pysyvät kuvissa useimmiten varsin luonnollisen näköisinä. Edeltäjäänsä 7T:hen verrattuna värintoisto ja kontrasti ovat ottaneet askelen luonnollisempaan suuntaan, minkä lisäksi myös terävöitys on luonnollisempaa. Siitäkin huolimatta kontrastin pieni ylikorostus näkyy joissain kuvissa tummien kohtien tukkoisuutena.
Myös valon määrän heikentyessä OnePlus 8 pitää pintansa suhteellisen hyvin. Peruskuvatilassa otetuista kuvista tulee luonnollisen tummia, eikä valoisuutta selvästikään pyritä korostamaan liikaa. Yksityiskohtien määrä vähenee ymmärrettävästi päivänvaloon verrattuna, mutta kokonaisuudessaan kuvat pysyvät edelleen varsin yksityiskohtaisina. Värintoisto pysyy edelleen miellyttävänä, eikä kohinakaan pääse kasvamaan liialliseksi. Dynamiikka on pääosin riittävää, joskin kaikkein kirkkaimmat valoisat kohdat voivat hämärässä palaa hieman puhki. Kohinan osalta kuvat ovat todella hyviä.
Syvyysterävyysefektin toteuttamiseen OnePlus 8 käyttää useamman kameransa tarjoamaa kuvadataa. Efektiä on mahdollista käyttää ainoastaan pääkameralla, mutta kuitenkin digitaalisen kaksinkertaisen zoomin käyttäminen pääkameralla on mahdollista myös syvyysterävyysefektin kanssa. Tehosteen toiminta on pääosin hyvää, mutta varsinkin hieman kauempaa kuvatessa hankalamman muotoiset esineet voivat kärsiä selkeistä virheistä. Esimerkiksi Rotuaarin pallon kuvassa on nähtävissä selvästi, kuinka pallon oikealta puolelta kuva on sumentunut myös alustasta ilman selvää syvyyteen perustuvaa syytä.
OnePlus 8:n ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on keskitasoista. Kuvat ovat selvästi pääkameraa pehmeämpiä, mutta kuitenkin pääosin riittävän tarkkoja. Varsinkin puhelimen näytöltä tarkasteltuna kuvat voivat näyttää hyviltä, mutta suuremmalle näytölle tuotaessa kuvien pieni pehmeys erottuu selvästi. Värintoisto on myös pääkameraa latteampaa. Valkotasapaino kallistuu huomattavasti pääkameraa kylmempään oikean tasapainon jäädessä usein hieman näiden kahden väliin. Dynamiikan osalta laajakulmakamera tuottaa pääkameran tavoin hyvää jälkeä.
Hämärässä laajakulmakamera kuitenkin tipahtaa selvästi jälkeen pääkameran tuottamasta kuvasta. Varsinkin kunnolla pimeään yöaikaan valovoimaisuus loppuu auttamatta kesken ja kuvista tulee todella synkkiä. Positiivisena puolena kohina pysyy kuitenkin aisoissa erittäin hyvin, minkä lisäksi myös dynamiikka pysyy valoisien osien suhteen hyvänä. Iltahämärän aikaan kaupungilla kuvatessa kamera kuitenkin tuottaa vielä hyvää jälkeä. Värintoisto on suhteellisen tarkkaa ja yksityiskohtiakin kamera onnistuu taltioimaan.
Vielä edellisvuoden 7T:stä löytyneen telekameran korvannut makrokamera ei onnistu vakuuttamaan. 2 megapikselin tarkkuus on 700 euron hintaluokassa suorastaan naurettavan huono suoritus esimerkiksi Samsungin tarjotessa Galaxy A71:ssä 5 megapikselin kameraa yli 200 euroa edullisemmassa paketissa. Tarkkuuden ulkopuolelta myös kuvien värintoisto on heikohkoa, eikä dynamiikkakaan juuri kehuja herätä. Verrokiksi otetut kuvat on otettu pääkameralla digitaalisen kaksinkertaisen zoomin kera. Pääkameran tuottamat kuvat ovatkin huomattavasti tarkempia niin yksityiskohdiltaan kuin myös väreiltään. Makrokameran eduksi jää lähinnä laajempi syvyysterävyys ja kuvakulma, mutta käytännössä heikon kuvanjäljen myötä kameraa ei voi kehua.
Sensorin täydellä 48 megapikselin tarkkuudella otetuissa kuvissa on hyvässä valaistuksessa nähtävissä etenkin kontrastin osalta jonkin verran luonnollisempaa jälkeä kuin 12 megapikselin versioissa. Yksityiskohdat taltioituvat pikselitasolla havaittavasti tarkemmin, mutta ero ei ole kuitenkaan niin suuri mitä nelinkertaisen pikselimäärän perusteella voisi odottaa, ja lisäksi täyden resoluution kuvien yksityiskohdissa esiintyy paikoin kummallista sumeutta.
Hämärässä 48 megapikselin tarkkuuden etu sulaa lopullisesti. Täyden resoluution kuva on Quad Bayer -suodatinta hyödyntävää 12 megapikselin kuvaa huomattavasti pehmeämpi, mutta ero on huomattavasti päivänvalossa otettua kuvaa suurempi. Lisäksi myös väritoisto kärsii huomattavasti täyden resoluution kuvissa. Kohinan osalta täyden resoluution kuvat pysyvät aisoissa kuitenkin niin valoisassa kuin myös pimeässä.
Täyden resoluution tila jää kuvanlaadun näkökannalta OnePlus 8:ssa hieman turhaksi, mutta on toki hyvä, että vaihtoehto on olemassa. Päivänvalossa pehmeämmät vähemmän terävöitetyt kuvat ovat kuvankäsittelyn kannalta parempi lähtökohta, mutta kuvia suoraan eteenpäin jakaessa 12 megapikselin kuvat ovat monelle todennäköisesti hieman miellyttävämmän näköisiä. Hämärässä täyden resoluution kuvista tulee hyvin pehmeitä, eikä niille jää käytännössä mitään valttikorttia 12 megapikselin kuviin verrattuna. Tämän myötä 48 megapikselin tilan käyttämistä ei voi oikein suositella ainakaan jatkuvassa käytössä.
OnePlus 8:sta löytyvä erillinen yönäkymä-tila pyrkii tuottamaan hämärässä dynamiikaltaan ja värintoistoltaan laadukkaampia lopputuloksia ottamalla kuvia useamman sekuntin ajan eripituisilla valotusajoilla ja kokoamalla niistä lopullisen kuvan. Useimmiten yönäkymä onnistuu tuottamaan perustilaa laadukkaamman lopputuloksen. Dynamiikka on parempaa, värintoisto elävämpää ja yksityiskohtien määrä parempaa. Positiivisena huomiona OnePlus 8 ei terävöitä yönäkymässäkään kuvia liikaa, kuten joidenkin valmistajien yö-kuvaustilat saattavat tehdä.
Huomionarvoisena yksityiskohtana yönäkymän tuottamat kuvat eivät ole erityisen radikaalisti perustilasta poikkeavia, vaan erot voivat olla suhteellisen pieniä. Yönäkymä on käytettävissä pääkameralla ja ultralaajakulmakameralla.
OnePlus 8:n kamerasovellus tarjoaa käyttäjälle myös 2x zoomausmahdollisuuden, vaikka varsinaista normaali-/telekameraa ei laitteessa olekaan. Kaksinkertainen zoomaus on toteutettu pääkameran 48 megapikselin sensorilta tehtävällä rajauksella, jonka pitäisi ainakin teoriassa olla 12 megapikselin optiseen zoomiin verrattavissa.
Kuten yllä näkyvä pikselitason vertailu havainnollistaa, 2x zoomauksella otettu kuva on huomattavasti yksityiskohtaisempi kuin pelkkä 12 megapikselin otoksesta tehty rajaus ja toisaalta mukailee tarkkuudeltaan 48 megapikselin kuvasta otettua rajausta. Zoomatun kuvan kontrastia ja terävöintia on korostettu täyden resoluution kuvaan nähden, joten lopputulos näyttää tietyiltä osin jopa paremmalta.
Zoomaus säilyy käyttökelpoisena myös hämärässä, kuten hetken päästä tehtävässä vertailussa OnePlus 7T:n kanssa voidaan huomata.
OnePlus 8:n kaksinkertainen zoomi on siis jopa yllättävän käyttökelpoinen, etenkin jos sitä verrataan heikkotasoiseen optiseen toteutukseen.
16 megapikselin etukamera osoittautui testijakson aikana toimivaksi. Kuvat ovat niin yksityiskohdiltaan kuin myös värintoistoltaan tarkkoja. Hämärässä yksityiskohtia alkaa kadota selvästi, mutta värit pysyvät edelleen suhteellisen hyvinä.
Myös etukamera tukee digitaalista syvyysterävyysefektiä, vaikkakaan erillistä syvyystietoa mittaavaa kameraa etupuolelta ei löydykään. Efekti tuottaa suhteellisen toimivaa jälkeä, mutta etenkin irtonaiset hiukset ja muut pienet yleistä muotoa rikkovat yksityiskohdat katoavat lähes poikkeuksetta.
Vertasimme OnePlus 8:n kameraa myös edeltäjäänsä OnePlus 7T:hen, joka käyttää samaa pääkamerasensoria (Sony IMX586), mutta hieman valovoimaisempaa f1.6-aukkosuhteen objektiivia.
Pääkameran kuvanlaatu puhelimissa on hyvin samankaltaista keskenään. Kuitenkin kuvia tarkasteltaessa on huomattavissa 7T:n suurempi terävöityksen määrä sekä värien ja kontrastin ylikorostuminen. Nämä voivat päivittäisessä käytössä puhelimen näytöltä näyttää jopa 8:n kameran jälkeä paremmilta, mutta suurelta näytöltä tarkasteltaessa on huomattavissa, että 8:n kamera kykenee luonnollisempaan jälkeen.
Hämärässä 7T puolestaan nousee hieman 8:n edelle – 7T:n kuva on jostain syystä selvästi tarkempi positiivisessa mielessä. 8:n kuva on pikselitasolla rakeisempi ja epätarkempi. Lisäksi valkotasapaino onnistuu asettumaan lähemmäs iltahämärän todellista värimaailmaa OnePlus 8:n taittuessa havaittavasti sinivihreään. 7T:n valovoimaisemmasta objektiivista on selvästi hyötyä, sillä automatiikka on voinut pitää suljinajan hieman lyhyemmässä 1/6 sekunnissa OnePlus 8:n 1/4 sekuntiin nähden. Herkkyys on molemmilla sama ISO 3200.
Ultralaajakulmakameroiden osalta vertailu on valoisassa tasaväkisempää. Päivänvalossa kuvatessa kuvat ovat lähes identtiset. Kuitenkin OnePlus 8 pääsee jälleen edelle luonnollisemman kuvankäsittelyn ansiosta. 7T:n kuvassa on havaittavissa kontrastin ja värien ylikorostamista, minkä lisäksi myös terävöitys on jälleen huomattavasti vahvempaa kuin 8:ssa.
Hämärässä 8 ottaa selvän voittoaskelen itse kuvaamiskokemuksen seurauksena. 7T:llä oli suuria ongelmia tarkentaa pimeällä, minkä seurauksena kuvasta tulikin huomattavan pehmeä ja selvästi tarkennukseltaan kohteen ohittanut, kun 8:n kuva puolestaan on toki huomattavan pimeä, mutta kuitenkin selvästi tarkempi onnistuneen tarkennuksen seurauksena.
OnePlus 8:n optisen zoomin puuttumisen huomaa 7T:hen verrattaessa, mutta ero on pienempi kuin ennakkoon saattaisi ajatella. Muilla kameroilla poikkeuksetta luonnollisempaa jälkeä tuottanut 8 osoittautuu 2x zoomin osalta selvästi enemmän kuvaa kontrastoivaksi ja terävöiväksi kuin vastavuoroisesti suhteellisen luonnollista jälkeä tuottava 7T:n telekamera. Värintoiston ulkopuolelta myös tarkkuus on 7T:n telekamerassa paremmalla tolalla ja sen huomaa etenkin pikselitasolla kuvaa tarkastellessa. Lisäksi 8:n 48 megapikselin sensorin prosessointi ”arvailee” lehtien ja ruohikon tekstuurin pieleen, kuten oheista pikselitason rajausta tutkimalla voi huomata.
Hämärässä 8:n kaksinkertaisen zoomin jälki onnistuu nousemaan lähes 7T:n rinnalle pitkälti siksi, että 7T käyttää myös pääkameralta otettua rajausta valon määrän ollessa riittävän vähäistä. OnePlus 8:n kuvassa on nähtävissä selvästi enemmän keinotekoista digitaalista tarkennusta, joka saa varsinkin ruohon näyttämään rakeiselta pikselitasolla tarkastellessa. Kuitenkin yksityiskohtien määrä on suhteellisen vastaava puhelinten välillä, eikä aidon telekameran muodostama kuva erotu tarkkuutensa osalta edukseen OnePlus 8:n digitaaliseen zoomiin verrattuna.
Lopputuloksena OnePlus 8:n kamerat kykenevät tuottamaan valoisassa ympäristössä pääosin selvästi 7T:tä luonnollisempaa jälkeä ja puhelimen voikin nähdä kokonaisuudessaan ainakin kuvaprosessoinnin osalta kehityksenä 7T:hen nähden. Hämärässä kuvien laatu on kuitenkin vaihtelevampaa ja 7T onnistuu pistämään myös kampoihin. Telekameran korvaaminen makrokameralla on myös yksityiskohta, josta ei voi antaa muuta kuin rukkasia. Vertailusta on selvästi nähtävissä, kuinka digitaalinen zoom ei yksinkertaisesti pärjää aidolle telekameralle kuvanlaadussa, minkä lisäksi makrokameran kuvanlaatu ei jätä mitään kotiin kerrottavaa.
Videokuvan tallentaminen onnistuu parhaimmillaan 4K 60 FPS -tarkkuudella, mikä alkaa olla tässä hintaluokassa varsin standardisuoritus. Negatiivisena puolena videon pakkaustavalle ei anneta valinnanvaraa, vaan puhelin pakkaa videot automaattisesti H.264:llä. Ääni tallentuu stereona noin 155 kbit/s bittivirralla. Video puolestaan tallentuu 4K-resoluutiolla 30 FPS nopeudella noin 50 Mbit/s bittivirralla. 60 FPS nopeutta käyttäessä bittivirta kasvaa jopa 160 Mbit/s tasolle saakka.
Kuvanlaadultaan video on kaikin puolin hyvää. Värintoisto, valkotasapaino ja terävyys ovat hyvällä tasolla ja kuvanvakaus toimii erinomaisesti. Pientä miinusta tulee kuitenkin kontrastin ylikorostuksesta ja nurmikon sekä puiden lehvästön epäluonnollisesta prosessointijäljestä.
4K 60 FPS tilassa pois käytöstä oleva digitaalinen kuvanvakaus näkyy puhelimen kanssa kävellessä, mutta käytännössä erot ovat suhteellisen pieniä. Jos nopeammalle ruudunpäivitysnopeudelle on tarvetta, niin kyseinen tila on ehdottomasti käyttökelpoinen ylimääräisen vakautuksen puutteesta huolimatta.
Videota voi kuvata myös digitaalisen kaksinkertaisen zoomin tai ultralaajakulmakameran kautta, mutta tällöin video rajoittuu 4K 30 FPS -tasolle. Käytännössä pääkameran videosta todetut huomiot pätevät myös näihin kuvaustiloihin ja videon kuvanjälki on hyvää.
Hämärässä kuvanlaatu heikkenee huomattavasti ja erityisesti yksityiskohdat kärsivät selvästi. Värintoisto pysyy edelleen suhteellisen hyvänä, mutta yksityiskohdat alkavat sumentua huomattavasti. Supersteady-kuvanvakautuksen kanssa kuvatessa kuvaan tulee laajaa panorointia tehdessä myös selvää pätkimistä, jota ei kuitenkaan hämärässäkään esiinny 4K 60 FPS -tason videota kuvatessa.
Päivitys 6.6.2020: OnePlus 8:lle jakeluun saapunut päivitys Oxygen OS 10.5.7.IN21BA toi mukanaan tuen HEVC-, eli H.265 -pakkauksen videokuvaukseen. Tämän myötä puhelimella on mahdollista valita asetuksista videokuvaukseen joko perinteisempi H.264 pakkaus, tai pienemmän tiedoston luova tehokkaammin pakkaava H.265.
Käyttöjärjestelmä
OnePlus 8 käyttää jo tuttuun tapaan OnePlussan omaa Oxygen OS -käyttöliittymää, jonka alla pyörii Androidin tuorein 10 -versio. Testijakson aikana sisällä olivat maaliskuun tietoturvapäivitykset, joten puhelinta voi pitää melko ajantasaisena. Oxygen OS itsessään kantoi versionumeroa 10.5.3. Edellissukupolveen nähden muutoksia käyttöliittymässä on tapahtunut näkyvimmin kotinäkymässä, sillä edeltäjistä löytynyt OnePlussan oma Shelf-näkymä kotivalikon vasemmalta puolelta on korvattu Googlen Discover -näkymällä.
Oxygen OS on edelleen hyvin lähellä ”puhdasta” Androidia ulkoasunsa osalta ja OnePlus onkin muokannut Androidia lähinnä lisäämällä erilaisia käyttökokemusta parantavia ominaisuuksia. Sovellusvalikoimasta OnePlussan omaa kattausta edustavat Community, OnePlus-kytkin -puhelimenvaihtosovellus, Tiedostonhallinta ja Sää. Lisäksi Netflix on puhelimeen esiasennettuna, eikä sitä valitettavasti ole myöskään mahdollista poistaa puhelimesta kokonaan. Ominaisuuspuolelta OnePlus tarjoaa muun muassa erillistä Pelitila-valikkoa, johon puhelin keskittää pelaamiseen liittyvät sovellukset ja asetukset, suhteellisen monipuolisia teema-asetuksia, joista muun muassa kuvakkeiden ulkonäköä on mahdollista muokata ja mahdollisuutta käyttää näytön kaareutuvia laitoja eräänlaisena ilmoitusvalona. Navigointiin käyttöliittymässä on mahdollista käyttää Android 10:n vakiovaihtoehtoja, eli joko Androidin perinteistä kolmea painiketta tai täysin elepohjaista ratkaisua.
Käyttöliittymä ansaitsee erityisesti kiitosta nopeudestaan. OnePlus on onnistunut hiomaan kokemuksesta erittäin sulavan, mitä korostaa entisestään OnePlussan käyttämät nopeat animaatiot toimintojen välillä. Tämä yhdistettynä 90 Hz näyttöön takaa puhelimen tuntuvan erittäin sulavalta päivittäisessä käytössä. Yritys kertookin optimoineensa käyttöliittymää monilta osin juuri korkeamman päivitysnopeuden näyttöjä silmällä pitäen.
OnePlus on luvannut ohjelmistopuolelleen kattavan päivitystuen kahden vuoden järjestelmäpäivitysten ja kolmen vuoden tietoturvapäivitysten muodossa. Edeltäjämallien päivityshistoriaa katsottaessa OnePlus on pitänyt hyvin lupauksensa ja jopa paikoin ylittäneen ne – siltä osin OnePlus edustaa siis Android-high-end-puhelimien parhaimmistoa.
Suorituskyky
Suorituskyvyn osalta OnePlus 8 osoittautui testijakson aikana odotetusti erinomaiseksi. Tämän hetken Android-maailman parasta edustavan Snapdragon 865:n toiminta yhdistettynä OnePlussan sulavaan Oxygen OS:ään tarjoaa sulavaa käyttökokemusta niin kevyessä käytössä internetin selaamisen tai käyttöliittymän sisällä liikkumisen muodossa kuin myös raskaammassa käytössä. Esimerkiksi Call of Duty Mobile pyöri vakaasti korkeimmillakin kuvanlaatuasetuksilla. Puhelimen lämpötila ei myöskään noussut juurikaan havaittavasti lyhyehköjen pelisessioiden aikana, joten OnePlussan käyttämä jäähdytysjärjestelmä on ilmeisen riittävä.
Havaintoja riittävästä jäähdytyksestä tukevat myös synteettiset testit. CPU:ta rasittavan 30 minuuttia kestävän CPUThrottling-testin aikana järjestelmäpiirin suorituskyky laski 24 prosenttia, mikä on kohtalaisen paljon, muttei kuitenkaan nykypuhelinten huonoimmasta päästä. Huomion arvoisena yksityiskohtana tämä suorituskyvyn lasku tapahtui pariin otteeseen hetkellisinä pudotuksina, minkä jälkeen suorituskyky vaikutti palautuvan takaisin täydelle teholle. GPU:ta intensiivisesti rasittavan puolen tunnin mittaisen GFXBench Manhattan Battery -testin aikana suorituskyky ei laskenut käytännössä lainkaan, mikä on hyvä suoritus.
Synteettisissä suorituskykytesteissä Snapdragon 865 pärjää odotetusti erinomaisesti. Testeistä on kuitenkin havaittavissa, etteivät OnePlus 8:n tarjoamat lukemat poikkea kuitenkaan erityisen massiivisesti OnePlus 7T:n luvuista. Snapdragon 855+ onkin yhä edelleen erittäin suorituskykyinen järjestelmäpiiri, joka tarjoaa varsinkin OnePlussan sulavan Oxygen OS:n alla erinomaista suorituskykyä. OnePlus 8:n 700 euron hinta ja erityisesti 7T:n suositushintaan nähden lähes sadan euron hinnankorotus voikin olla vaikeasti perusteltaessa OnePlus 7T:n tarjotessa lähes vastaavaa suorituskykyä nykyisen hinnanalennuksen myötä jopa 200 euroa edullisemmalla 500 euron hintaan.
Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavan Androbench 5 -testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten suhteessa alhaisempia kuin vakioasetuksilla ajetuissa testeissä.
Akunkesto
Ennakko-odotukset akunkeston suhteen OnePlussan tuoreelle tulokkaalle olivat varovaisen positiiviset. 500 mAh:n kasvatus akun kokoon vaikutti suhteellisen hyvältä ottaen huomioon, että edeltäjän akunkesto osoittautui keskitasoiseksi. Kuitenkin 5G-yhteyksien mukana kasvava akunkulutus vaatii osansa, eikä OnePlus 8:n 4300 mAh akku lopulta ole edelleenkään kokoluokassaan nykymittapuulla erityisen suuri.
Testijakson aikana akunkestoa ei valitettavasti päästy testaamaan 5G-yhteyksien kanssa, mutta ainakin 4G-yhteyksillä akunkesto osoittautui hyväksi, joskaan ei markkinoiden parhaimmistoon pääseväksi.
Käytännössä OnePlus 8:n akkua ei saatu loppumaan kertaakaan yhden päivän käytöllä ja jopa kahden päivän käyttöjaksoja puhelimesta saatiin kahteen otteeseen. Tyypillisellä käytöllä päivän aikana (n. 16 h) akun varaus laski täydestä noin 60 prosentin tienoille näytön päälläoloajan liikkuessa 2-3 tunnin haarukassa. Kevyemmällä noin tunnin näytön päälläoloajalla akun varaus pysyi yli 70 prosentin.
Kahden päivän ylitys osoittautui testijakson aikana mahdolliseksi, mutta molemmilla kerroilla käyttöä oli jonkin verran rajoitettava toisena päivänä. Näytön päälläoloaikaa kertyi ensimmäisellä kerralla noin 4 tuntia ja 20 minuuttia akun varauksen pudoten 8 prosenttiin. Toisella kerralla akun varaus oli kahdeksalta illalla tippunut jo yhteen prosenttiin, minkä seurauksena puhelin oli laitettava latautumaan hieman tavanomaista aiemmin. Käytännössä puhelin kuitenkin kesti kaksi kokonaista päivää ja näytön päälläoloaikaa kertyi yhteensä lähes viisi tuntia (4 h 57 min).
Testijakson aikana puhelimen käyttöön kuului muun muassa WhatsApp-, Telegram ja Slack-viestittelyä, internetselaamista, lyhytkestoista pelailua, kameran käyttöä ja YouTube-videoiden katsomista. Näytön päälläoloajoissa näkymättömänä toimintana käyttöjakso sisälsi myös runsaat määrät musiikin kuuntelua Spotifysta Bluetooth-kuulokkeiden kautta. Mobiiliverkkoyhteydet, Bluetooth, WLAN ja synkronoinnit olivat testijakson aikana jatkuvasti päällä. Käyttöjärjestelmän teema oli suurimman osan ajasta asetettuna mustaksi ja näytön virkistystaajuus 90 hertsissä.
OnePlus 8 tukee maksimissaan 30 watin teholla toimivaa Warp Charge 30T -pikalatausta, jota myös puhelimen mukana toimitettava verkkovirta-adapteri kykenee tarjoamaan. Tyhjästä täyteen lataaminen kestää testiemme mukaan noin tunnin ja viisi minuuttia, mikä on kohtalaisen hyvä tulos. Puolessa tunnissa akusta ehtii täyttyä yli 60 prosenttia ja tunnissa saavutetaan jo 97 prosentin varaustaso. Viimeiset kymmenen prosenttia latauksesta ovat huomattavasti muuta aluetta hitaampaa ja niihin latausajasta kuluukin yli 15 minuuttia.
Yhteenveto
OnePlus 8 on kokonaisuudessaan yllättävän vaikeasti arvioitava puhelin. ”Erillisessä tyhjiössä” kyseessä olisi erinomainen laite ilman erityisen suuria puutteita, mutta ottaen huomioon myös hinnanalennuksen osakseen saaneet OnePlussan omat edeltäjämallit ja OnePlus 8:n hinnannousun on laitteelle mahdotonta antaa ehdottomia suosituksia.
Tekniseltä toteutukseltaan Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriä käyttävä OnePlus 8 on markkinoiden parhaimmistoa. Suorituskykyä on tarjolla tämän hetken huippupiirin myötä huomattavat määrät, minkä lisäksi 8 gigatavun RAM-muistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla varustetun pohjamallin 699 euron hinta on huippumalleihin verrattuna hyvä ja samalla edullisin jolla Snapragon 865 -puhelin on toistaiseksi saatavilla Suomessa. Suorituskykyistä järjestelmäpiiriä tukemassa puhelimesta löytyy laadukas 90 Hz AMOLED-näyttö, joka ei yllä enää nykypäivänä nopeutensa osalta parhaimmistoon, mutta tarjoaa kuitenkin selvän edun verrattuna 60 Hz näytöillä varustettuihin puhelimiin. Huippumallien resoluutiosta näyttö jää toki jälkeen Full HD+ -resoluutionsa myötä, mutta monille käyttäjille se riittää mainiosti ja samalla myös virrankulutus kiittää.
Toisaalta OnePlus itse on pudottanut edellisvuoden 7T-mallin hinnan 499 euroon. 7T ei tarjoa Qualcommin uusinta järjestelmäpiiriä eikä 5G-tukea, mutta kuten suorituskykymittauksissa nähtiin, 7T:n sisältämä Snapdragon 855+ tarjoaa edelleen erinomaista suorituskykyä. Lisäksi 7T:n RAM-muistin ja tallennustilan määrät ovat vastaavia kuin 8:n pohjamallissa ja myös 7T:n kuvanlaadultaan hyvä AMOLED-näyttö tukee 90 Hz:n päivitysnopeutta.
Kameransa osalta OnePlus 8 tarjoaa toimivan toteutuksen, jonka monipuolisuus jättää kuitenkin hieman toivomisen varaa. Kuvanlaatu on hyvää ja melko luonnollista molemmilla polttovälivaihtoehdoilla. Kuitenkin 2 megapikselin makrokameran tarjoaminen tämän hintaluokan puhelimelle on suorastaan häpeällisen huono valinta erityisesti kun otetaan huomioon, että jälleen edullisempi OnePlus 7T tarjoaa pääkameran ja ultralaajakulmakameran ohessa aitoa kaksinkertaisen zoomin tarjoavaa telekameraa. Kyseinen telekamera myös voittaa OnePlus 8:n käyttämän pääkameran sensorilta tehtävän rajauksen kuvanlaadussa. Muiden kameroiden osalta 7T häviää 8:lle pääasiassa kuvaprosessoinnin osalta, sillä kyseinen malli korostaa kontrastia, värejä ja terävyyttä huomattavan paljon. Kyseiset korostukset voivat kuitenkin joidenkin silmään näyttää hyvältä, varsinkin jos kuvien editoimiselle ei ole tarvetta. Lisäksi OnePlus 8:n tuomat edut korostuvat pääasiassa valoisissa olosuhteissa, kun taas hämärässä 7T onnistuu tilanteesta ja kamerasta riippuen jopa voittamaan seuraajansa. Videopuolella tarjolla on perustoimiva toteutus, joka ei kuitenkaan mahdollista H.265-koodekin käyttöä tai 4K 60 FPS -kuva-asetusta kaikilla kameroilla.
Softapuolella OnePlus 8 tarjoaa Oxygen OS:ää, jolle OnePlussalla on jo pitkään ollut erinomainen päivitystuki. OnePlussan puhelimet saavat järjestelmäpäivityksiä kahden ja tietoturvapäivityksiä kolmen vuoden ajan. Käyttöliittymä on hyvin lähellä puhdasta Androidia sisältäen OnePlussan toimesta pääasiassa käyttöä monipuolistavia lisäominaisuuksia ylimääräisten sovellusten sijaan. Oxygen OS on ehdottomasti tämän päivän Android-maailman parhaimmistoa myös nopeutensa osalta. Toisaalta vastaavan käyttökokemuksen tarjoaa jälleen myös edellisvuoden 7T, joka ei toki tule saamaan päivityksiä yhtä kauaa, sillä kyseisen puhelimen päivitystuesta on ehtinyt kulua jo ensimmäiset puoli vuotta.
OnePlus 8 onnistuu vakuuttamaan myös monella muulla osa-alueella. Puhelimen stereokaiuttimet tuottavat laadukasta ääntä tarpeen vaatiessa suhteellisen kovallakin voimakkuudella, 30 watin pikalatauksen avulla puhelimen akun täydentäminen onnistuu nopeasti tarvittaessa kesken päivänkin ja puhelimen rakenne itsessään on erittäin hyvin käteen sopiva ja laadukas. Kuitenkin käytännössä kaikkiin näistä kehuista vastaa myös OnePlus 7T. OnePlus 8:n eduksi jää vielä reunoiltaan kaartuva näyttö ja sen mukanaan tuoma sirous edeltäjäänsä verrattuna. Käytännössä näytön kaareutuminen on kuitenkin ominaisuus, jolle löytyy niin puolestapuhujia kuin myös vastustajia.
Yhteenvetona OnePlus 8 on hyvä puhelin, jonka pahin haastaja on valmistajan oma edeltäjämalli. 8:n selkeälle hinnannousulle on hankala löytää perusteita, kun 7T:n hinta pudotettiin samaan aikaan 499 euroon. 8:n merkittävin lisävastine hinnalle ovat hieman pidemmälle yltävä päivitystuki, varmasti markkinoiden parasta suorituskykyä tarjoava uudempi järjestelmäpiiri, 5G-yhteydet, edeltäjäänsä sirompi käsituntuma ja enemmän premium-kategoriaan menevä ulkonäkö sivuille kaartuvine näyttöineen. Kaikesta huolimatta OnePlus 8:n suositteleminen 7T:n sijaan on haastavaa 200 euron hintaeron seurauksena. Jos Android-maailman tehoikkaimmalle järjestelmäpiirille tai 5G-tuelle kuitenkin kokee tarvetta, tarjoaa OnePlus 8 kelpo vastinetta rahalle markkinoiden muuhun tämänhetkiseen tarjontaan peilaten.
Plussaa
- Hyvä HDR10+:aa tukeva 90 Hz:n AMOLED-näyttö
- Laadukkaan ja tukevan tuntuinen rakenne
- Akunkesto varauksin
- 30 watin pikalataus
- Erittäin sulava käyttökokemus
- Suorituskykyinen Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri
- Oxygen OS -käyttöliittymän tuomat lisäominaisuudet lähes puhtaan Androidin päälle
- Hyvät stereokaiuttimet
- OnePlussan hyvä ohjelmistotuki
Miinusta
- Hinnannousu edeltäjäänsä nähden
- Kameran heikentynyt tekninen toteutus edeltäjämalliin nähden
- Vain 2 megapikselin resoluutio makrokamerassa
- Ei langatonta latausta
- Ei virallista IP-luokitusta
- Ei muistikorttipaikkaa
Huomionarvoista
- Puhelimessa ei ole 3,5 mm ääniliitäntää
- Puhelimesta ei löydy erillistä ilmoituslediä
- IP-luokituksesta huolimatta puhelimessa on käytetty suojaavia tiivisteitä
OP8:n ja OP7T:n välillä olisi mukava nähdä pelitestejä (esim. Pelipuhelimet & mobiilipelaaminen), kun suurin ero puhelimien välillä tulee järjestelmäpiiristä. Tarjoaako uusi Snapdragon 865 kuitenkaan käytännön tasolla mitään ihmeellistä, millä 200€:n hintaeron voisi perustella. 5G:n vuoksi en olisi henkilökohtaisesti valmis maksamaan extraa.
OnePlus 8:n kamerasovellus on versio 4.0.227 ja OnePlus 7T:n kamera on versiossa 3.8.114. Päiväkuvat OnePlus 7T:llä ovat edellisen käyttöjärjestelmäpäivityksen aikana otettuja, sillä otin ne ennekuin puhelin yhdistettiin nettiin, mutta käytännössä kuvanlaadussa ei tapahtunut muutosta jälkikäteen otettujen vertailukuvien valossa. OnePlus 8 oli ohjelmistoversiossa Oxygen OS 10.5.3.IN21BA ja OnePlus 7T puolestaan Oxygen OS 10.0.9.HD65BA. OnePlus 8:iin näyttäisi tulleen myös tällä viikolla jälleen uusi ohjelmistopäivitys, jossa on myös kameraan kohdistuneita uudistuksia: "Refined the dirt detection capability to be more accurate than ever", "improved the camera’s shooting experience with front camera" ja "improved the stability", eli kuvanlaadun ei pitäisi juuri testissä nähneistä muuttua. OnePlussalla on selvästi kuitenkin tavoitteena tukea ja kehittää tuota kamerakokemusta, sillä testijakson aikanakin puhelin ehti saada kaksi päivitystä, jossa molemmissa oli kameraan liittyviä päivityksiä.
Tarkkoja suorituskykymittauksia pelitestien osalta ei ole tosiaan kummallekaan laitteelle tehty synteettisten testien ulkopuolelta, mutta molemmilla pelanneena havaittavaa suorituskykyeroa ei ole helpolla löydettävissä, sillä pääasiassa testinä käytetty Call of Duty Mobile pyörii molemmilla laitteilla sulavasti. Todennäköisesti tulevaisuudessa vastaan tulee myös enemmän pelejä (tai nykyiset saavat päivityksiä), joissa 865 voi teoriassa saada kirittyä etumatkaa edeltäjäänsä nähden. Vielä tällä hetkellä suurin osa mobiilipeleistä on tullut saataville 855:n aikakaudella, joten todennäköisesti se on näkynyt myös niiden suunnittelussa.
Kiitoksia artikkelista. Oli hienoja kuviakin (mm. kanava).
Oli aivan pakko kommentoida tuota 4K 60fps videota, vakaus on kyllä puhelimeksi todella hyvää. Kuvaaja on tossa ”ammattilainen”, oletan kuvausta ”harrastetun” muutenkin?
Tuo pääkameran optinen kuvanvakaus hoitaa kyllä hommansa hyvin. Kuvaamisen puolesta ei tosiaan mitään harrastusta kummempaa taustalta löydy, mutta on sitä ehtinyt jo jonkin aikaa elämän aikana harrastamaan.
Tuli muuten tästäkin perunanäytöstä mieleen, että voiko tälläiset rupunäytöt kovalla järjestelmäpiirillä olla käytössä sulavampia, kuin tarkemmilla näytöillä olevat vehkeet? Tuntuu tosi monessa kiinamerkissä olevan perunanäytöt, vaikka järjestelmäpiirit aika hyvällä mallilla nopeuden suhteen. Kirilissä ymmärrän rupunäytöt, kun ilmeisesti grafiikan pyörittämisessä ei pysy uusimpien snapdragoneiden kanssa samalla viivalla. Vaatiiko android vieläkin niin paljon, että peruspomppimisessa ohjelmasta toiseen yms. huomaa nopeuserot ja kuinka paljon sitten resoluutiolla on siinä vaikutusta? Itse en pysty, kuin äärimmäisessä akkutilanteessa tiputtamaan resoluutiota ja silloin ei tee edes mieli puhelinta käyttää, kun alkaa saman tien silmät vuotamaan verta, vaikka vain katsoisi taustakuvaa ja kuvakkeita, lukemisesta puhumattakaan.
Muistaakseni Oneplussaa on aika usein kehuttu vikkelästä nopeudesta, eikä niillääkään ole vissiin kovin montaa kunnon näyttöä ollut laitteissaan. Ilmeisesti hyvilläkin näytöillä on ihan vikkeliä laitteita.
Ei huomaa mitään nopeuseroa resoluutioiden välillä. Raskaimmissa peleissä saattaa olla eroa, jos peli tukee korkeampia virkistystaajuuksia.
OnePlusssan mallistosta löytyy tarkoituksella Pro-malli niille jotka kaipaavat tarkempaa näyttöä. Merkittävälle osalle käyttäjistä Full HD riittää kuitenkin mainiosti. Itselläkin tällä hetkellä OnePlus 8 Prossa Full HD reso käytössä jotta akku kestää pidempään.
Vieläkö nämä on alihinnoiteltuja, kun yleisesti porukka on joukolla valittanut että nämä maksaa jo ihan liikaa?
Sitä odotellessa, että tulisi joku uusi valmistaja ja tekisi oneplussat: möisi laaturautaa halvalla, kunnes nostaisi hintojaan ja muuttuisi samanlaiseksi kuin kilpailijansa.
Niin omalla mittapuulla mikä tahansa hinta on noista liikaa. Kilpailijoiden luurit taitaa kalleimmillaan olla tonnin luokassa, mutta one plussat "vain" 800€ hintahaarukassa. Ovat myös aika äkkiä alennuksessa noin 6kk päästä julkaisusta.
OnePlus ei yleensä kyllä hintojaan tiputa virallisesti. Tietysti kun firmalla on yleensä ollut se 6kk sykli niin kun uusi versio tulee ja vanha poistuu myynnistä niin jälleenmyyjät sitten tyhjentelevät varastojaan.
Saattaa toki olla OP:n malliston edullisempi, mutta kyllä 699€ puhelimen kutsuminen edulliseksi on vähän harhaanjohtavaa kun yleisesti matkapuhelinalalla tämä ei ole edes keskihintainen puhelin?
Kiitokset vastauksista . Käytännössä OnePlus 8 tarjoaa ehkä hieman pitkäikäisemmän laitteen 7T malliin nähden, kun suorituskykyä on tulevaisuutta ajatellen enemmän ja päivitykset jatkuvat todennäköisesti pidempään. Ehkä 5G:kin alkaa olla 2-3 vuoden päästä sellaisessa kuosissa, että siitä pääsee oikeasti hyötymään.
Tarkalleen ottaen tuossa ei puhuta että olisi edullinen, vaan edullisempi vaihtoehto Pro-malliin nähden.
Ei ehkä ole kovin oleellinen juttu täällä päin mutta kannattaa olla tarkkana, jos tilailee suojakuoria ulkomailta.
Onko OnePlus muuten kertonut mitään syytä, miksi etukameran piilottamisesta on tehty noin epäkäytännöllinen ratkaisu? Muistaakseni OnePlus mahdollisti aiemmin, että ilmoituspalkki levittäytyy mustana loven ympärille eikä tullut erillistä kaistaletta kameran alle ilmoituskuvakkeineen.
Tuo mmWave-tuki vaatii enemmän antenneja, jotka sijaitsevat tuossa puhelimen kehyksessä, joten sen takia varmastikin on sitten pitänyt nappeja siirtää.
Huomioitavaa on myös se että One Plus 8 RAW kuvaus ottaa 12 mpix kuvia 48 mpix sijaan. Eli jos ottaa tällaisia kuvia niin ei kannata odottaa täyttä kennon tarkkuutta vaikka käytössä olisi kolmannen osapuolen kamerasofta.
Ei nuo quad bayer -sensorit oikein muutenkaan sovi täyden kennon raakakuvaukseen, kun se kuva prosessoidaan ja remosaikoidaan kuitenkin jo siellä sensorilla. Muutamalla quad bayer -kennollisella puhelimella otettuja täyden tarkkuuden raakakuvia kun olen nähnyt, niin ihan hyväkin ettei niitä ole tarjolla, on sen verran karun näköistä jälkeä ollut.
Toivotaan sitä parasta mahdollista hintaa ja pian, aika nätti ja näpeä luuri kuitenkin.
Tuskin nyt kuitenkaan 1000e laite tiputtaa omaa hintaansa ihan heti tuonne 500-600euron luokkaan. Normaali Mi10 varmaan voi tarjouksessa tuolla hinnalla sitten esiintyäkin.
No joo, kyllä perus Mi 10 realistisesti seuraa tuon OnePlus 8:n hintaa, mutten yllättyisi jos vuoden mittaan putoaisi kaikkien uusien Xiaomien hinnat reilummin. Pidän henkilökohtaisesti parempana perus Mi 10:ntä kuin OnePlus 8:saa, vaikka pisteet OnePlussalle edes millin pari pienemmästä koosta. Xiaomi Mi 10 on tälläkin hetkellä tietynlainen haastaja, vaikka onkin 100 € kalliimpi (700 € vs 800 €), suosittelen siksi vertaamaan speksejä. Xiaomissa on huikeat kaiuttimet, huima akku ja tuo houkutteleva kamera, mutta onko 800 € puhelimesta ilman telekameraa ja vedenpitävyyttä liikaa?
Ei enää liity OnePlussaan, mutta toimitukselle tiedoksi että ainakin minua kiinnostaa eniten arvosteltavaksi tässä järjestyksessä: Sony Xperia 1 II, Sony Xperia 10 II, Samsung Galaxy A41 ja muut vähänkään pienemmät puhelimet, sekä Xiaomi Mi 10. OnePlus 8 Pro ei taas niinkään kiinnosta, mutta selailen artikkelia varmaan kuitenkin. Toivon todella että tuon Galaxy A41:n hinta tippuisi pian edes 300 € tasolle vähän paremmin kilpailukykyisemmäksi. Tuollaisia puhelimia saisi tulla lisää (järkevällä hinnalla).
Täällä taas odotellaan OnePlus 8 Pro artikkelia kieli pitkällä, ratkaisee aika paljon ostanko vai enkö. Tämä perus 8 oli tosiaan pettymys.
Offtopic: Mikä tuossa A41:ssä on niin mielenkiintoista? Esim. Galaxy A50:tä vastaan?
Vakiona siis tuo ilmoituspalkki on juurikin loven ympärillä, mutta sen saa myös kameran alapuolelle siten että tulee musta kaistale. Vai mitä tarkoitat?
Tarkoitan, että kun etukamera piilotetaan, niin ilmoituskuvakkeet olisivat samalla tasolla kameran kanssa. Alla olevassa kuvassa oikealla (Honor Play) piilottaminen on toteutta juuri näin.
OnePlus toteutti piilottamisen samalla tavalla kuin Honor Playssä vielä Android Pie versiossa mutta Android 10:n jälkeen toteutus on näköjään muutettu.
r/oneplus – Notch hiding worse in Android 10
http://www.reddit.com
Siis se pienempi koko. Usein tuntuu ettei täällä lueta viestien sisältöä kunnolla näin yleensä.
Osaakos OnePlus piilottaa loven niinkin älykkäästi, että ilmoitukset ovat pystysuorassa käyttäessä loven tasolla, mutta vaakatasossa käytettäessä lovi taas tulisi esiin että näkee mahdollisimman suuren pinta-alan sivusuunnassa? On harmittanut tuo ajattelemattomuus loven kanssa kun ainakin Xiaomeilla lovi on aina mustan palkin peittämä, käytit pystysuorassa tai vaakatasossa, kun kuvia selatessa loven taas sopisi olla esillä että näkisi kuvasta mahdollisimman paljon. Välillä hämmentää ettei tällaisia hienovaraisia asioita ole mietitty juurikaan, kun kilpailu kerran on kova. Yksi samanlainen seikka on volyymitasot, eli volyymia säätäessä ei ole tarpeeksi portaita saadakseen juuri oikean äänentason tietyillä kuulokkeilla tai edes kajarilla, jos matsku mitä toistetaan on erityisen kovalle voimakkuudelle tuunattu.
300€ tuon hinta on ainakin samsungin omilla sivuilla.
On näemmä Hinta.fi:n mukaan tippunut myös Suomessa tuolle tasolle juuri tänään, tosin tuohon hintaan vain vähemmän suositusta liikkeestä Compusat. Jos Samsungin omalta sivulta saa kuitenkin niin aika hyvä juttu. Silti on teknisesti parempaa laitetta tarjolla 300 eurolla jos koolla ei ole väliä.
Eihän tuota edes myydä vielä missään
Tai siis ei niitä ole vielä saatavissa
Yli 300 on kyllä liikaa tuosta
Aivan, eipä ole kellään varastossa näemmä.