Testasimme Samsungin edulliseksi lippulaivaksi sijoittuvan Galaxy S21 FE -älypuhelimen.

Samsungin Galaxy S21 5G on monin osin tasavarma ja laadukas puhelin, jonka suoritusta painaa kuitenkin väistämättä sen myöhäinen julkaisuaikataulu. Vaikka se on vielä toistaiseksi suorituskyvyltään markkinoiden kärkeä Snapdragon 888 -järjestelmäpiirinsä kanssa, ovat uuden sukupolven lippulaivapiireillä varustetut puhelimet jo aivan kulman takana.

Lähes 800 euron suositushinnallaan puhelin kamppaileekin vuoden 2022 alussa selvästi pykälän liian korkeassa hintaluokassa. Julkaisun yhteydessä saatavilla olleeseen 500 euron tarjoushintaan laite oli jo varsin pätevä pakkaus, joka ei siltikään onnistu kaikilla osa-alueilla nousemaan ohi kilpailijoistaan, vaikkakin päivityslupaus, kamerat ja IP68-luokitus varsin vakuuttavia myyntivaltteja puhelimelle ovatkin.

Plussaa

  • Laadukas AMOLED-näyttö
  • Miellyttävä käsituntuma ja kohtalaisen siro koko
  • Kameroiden kuvanlaatu
  • IP68-luokitus
  • Hyvä päivitystuki (3+4 vuotta)
  • Android 12

Miinusta

  • Suositushinta
  • Kamerasovelluksen hidastelu
  • Pohjamallin 6 Gt RAM-määrä varauksin
  • Vain 25 watin pikalataus varauksin

Huomionarvoista:

  • Ei 3,5 mm:n kuulokeliitäntää
  • Ei microSD-korttipaikkaa

Samsung esitteli vuosi sitten ensimmäistä kertaa Galaxy S -mallistoonsa uuden FE-mallin (Fan Edition). Kyseessä oli malliston alkuperäisiä S20:tä ja S20+:aa edullisempi älypuhelin tietyillä kompromisseilla, mutta edelleen kuitenkin lippulaivaluokan suorituskyvyllä ja kenties hieman yllättäen myös Suomessakin Snapdragon-järjestelmäpiirillä korealaisvalmistajan oman Exynoksen sijaan.

Vuodelle 2021 Galaxy S21 FE:tä osattiinkin jo odottaa saapuvaksi ja puhelimen ensimmäiset vuotokuvat paljastuivat jo viime keväänä. Puhelin kuitenkin todennäköisesti viivästyi alkuperäisestä aikataulustaan, sillä sen julkaisua ei nähtykään lopulta koko vuoden aikana, vaan puhelin esiteltiin yleisölle vasta tammikuun alussa vuoden 2022 puolella.

Samsung Galaxy S21 FE saapui Suomessa myyntiin 11. tammikuuta neljänä värivaihtoehtona – vihertävä Olive, violetti Lavender, valkoinen White ja mustanpuhuva Graphite. Hintaa 6 & 128 Gt:n mallilla on 779 euroa ja 8 / 256 Gt:n mallilla 849 euroa. Edeltäjästään tuttuun tapaan S21 FE:ssä ei Suomessa ole käytössä Exynos-järjestelmäpiiriä, vaan puhelimen sisällä sykkii Qualcommin Snapdragon 888. Tänä vuonna laitteesta ei kuitenkaan tullut erikseen myyntiin edullisempaa 4G-varianttia kuten S20 FE:stä aikanaan. Tammikuun aikana puhelimen valikoiduilta jälleenmyyjiltä tai Samsungin verkkokaupasta ostaneille valmistaja tarjoaa kaupan päälle mustat Galaxy Buds Live -nappikuulokkeet.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan puhelimen hinnat ovat artikkelin kirjoitusaikaan suositushintojen tasolla, mutta heti julkaisussaan puhelimen pohjamallia ehti kuitenkin olla tarjolla peräti 499 euron ja kalliimpaa mallia 569 euron hintaan eli lähes 300 euroa suositushintojaan edukkaammin.

Artikkelissa tutustumme Samsung Galaxy S21 FE 5G:hen noin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmässä muodossa.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Samsung Galaxy S21 FE:n pakkaus on valmistajan muista lippulaivoista tuttuun tapaan ohut, sillä mukana ei toimiteta lainkaan verkkovirta-adapteria. Itse puhelimen lisäksi paketissa ovat vain:

  • Takuu- ja pikaohjelappuset
  • Korttikelkan avaustyökalu
  • USB-C -> USB-C -kaapeli

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoiselta olemukseltaan Galaxy S21 FE muistuttaa selvästi viime kevään Galaxy S21 -malleja ja erityisesti reunoilta takakuoreen yhdistyväksi muotoiltu kamerakehikko on tunnistettavissa.

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 155,7 x 74,5 x 7,9
  • Paino: 177 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 87,2 %
  • Näytön suojana Gorilla Glass Victus, alumiininen kehys, muovinen takakuori
  • IP68-suojaus

Kooltaan Galaxy S21 FE sijoittuu alkuperäisen Galaxy S21:n ja S21+:n väliin. FE on 5 mm S21:tä korkeampi ja 6 mm S21+:aa matalampi, 3,3 mm S21:tä leveämpi ja 1,1 mm S21+:aa kapeampi ja S21:n kanssa saman paksuinen, mutta S21+:aa millin kymmenyksen ohuempi.

Kädessä S21 FE tuntuu kohtalaisen sirolta, vaikkakin 74,5 mm:n leveys omat haasteensa yhden käden käytölle jo aiheuttaakin, eikä puhelimen 6,4-tuumainen näyttö ole suoranaisen pieni. Näytön kokoon nähden puhelimen ulkomitat ovat kuitenkin varsin hyvät.

Takakuori Galaxy S21 FE:ssä on muotoiltu kohtalaisen kulmikkaasti ja siihen tehdyt pyöristykset lähinnä poistavat teräviä kulmia, eivätkä juurikaan helpota kädessä pitoa. Kohtalaisen ohuen rakenteen kanssa S21 FE:n kulmikkuus kuitenkin istuu käteen varsin mukavasti.

Näytön suojana puhelimessa on käytetty Corningin tuoreinta Gorilla Glass Victus -suojalasia, runko on alumiinia ja takakuori muovia, eli materiaalien osalta puhelin muistuttaa sinänsä alkuperäistä Galaxy S21:tä. Yhtenä selvänä erottajana toimii kuitenkin kamerakehikko, joka on uutuudessa itse asiassa osa muovista takakuorta, minkä myötä se ei enää sulaudu kehysmetalliin kuin muodoltaan.

Muovinen takakuori on väistämättä lähes 800 euron puhelimessa pienoinen heikkous sen arvokkuuden tunteessa lasiin verrattuna. Toisaalta Samsungin käyttämä muovi onnistuu kuitenkin osin myös vakuuttamaan. Se on Galaxy A52-malleista tuttua mattapintaista ja hieman sumeaa tupperware-astiamaista muovia, joka tuntuu kädessä miellyttävältä ja ikään kuin pehmeältä eikä se juurikaan kerää pölyä. S21 FE:n takakuori onkin ehdottomasti muovisten kuorten parhaimmistoa.

Vedenkestävyyden Samsung takaa Galaxy S21 FE:lle IP68-tasoisesti, eli se on suojattu kattavasti, eikä vettä tarvinne juuri puhelimen lähistöllä säikähtää. Vedenkestävyysluokitus tällä tasolla on yhä edelleen 800 euron laitteellekin varsin mukava ominaisuus.

  • Alapääty:
    • SIM-korttikelkka
    • mikrofoni
    • USB-C-liitäntä (3.2 Gen 1)
    • Toinen laitteen stereokaiuttimista
  • Yläpääty:
    • mikrofoni
    • Näytön ylälaidan kuulokeritilässä toinen stereokaiuttimista
  • 32 megapikselin etukamera (1/2,76”, 0,8 um pikselikoko), f2.2, 26 mm

Päädyissään S21 FE tarjoaa pitkälti alkuperäisiä S21-malleja vastaavan valikoiman. Yläpäädyssä on kuitenkin tapahtunut pieni muutos mikrofonireikien määrän pudottua kahdesta yhteen.

Galaxy S21 FE:n etukamera kykenee luokassaan erinomaiseen jälkeen. Kuvissa on hyvin yksityiskohtia ilman liiallista terävöitystä ja kuvien värintoisto on luonnollista. Etukamera on kuvakulmaltaan hieman tavanomaista leveämpi, minkä myötä tarjolla on täyden kuvakulman lisäksi myös rajattu kapeampi kuvausvaihtoehto. Hämärässä kuvien yksityiskohtien määrä heikkenee huomattavasti ja lopputulokset jäävät pehmeiksi, mutta värintoisto säilyy kuitenkin edelleen miellyttävänä, eikä kuviin synny häiritsevää kohinaa.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,4” AMOLED 2X -näyttö
  • 20:9-kuvasuhde, 2400 x 1080 pikseliä, 411 PPI
  • 120 Hz, HDR10+

6,4-tuumaisella näytöllään Galaxy S21 FE sijoittuu, kuten jo sanottu, alkuperäisten Galaxy S21:n ja S21+:n väliin ollen silti edelleen markkinoiden useisiin muihin lippulaivoihin nähden kohtalaisen siro. Myös näytön resoluutio on viime kevään lippulaivoista tuttu Full HD+, mikä on noin 800 euron hintaluokalle edelleen kohtalaisen tyypillinen, vaikka korkeampiakin resoluutioita on tähän hintaluokkaan jo nähty.

Näytön virkistystaajuus on myös alkuperäismalleista tutut 120 hertsiä ja muutenkin kuvanlaadultaan puhelin yltää Samsungille tyypilliseen tapaan markkinoiden kärkeen. AMOLED-näytön värintoisto on eläväistä olematta siltikään liiallisen korostunutta ja näytön kirkkaus oli riittävä ainakin talvisissa Pohjois-Suomen maisemissa tilanteessa kuin tilanteessa.

Näytön alle sijoitettu optinen sormenjälkilukija toimi testijaksolla hyvin. Lukunopeus oli kiitettävällä tasolla, eikä vastaan tullut kertaakaan ongelmia tunnistaa sormenjälkeä.

Samsungin Galaxy S21 FE:n sisällä sykkii siis viime kevään S21-malleista poiketen Qualcommin Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri myös Suomessa. Tällä kertaa se ei kuitenkaan S20-malliston tavoin tarkoita edes teoriassa selvästi parempaa suorituskykyä, sillä Exynos 2100 onnistui kuromaan hyvin Qualcommin ja Samsungin piirien välistä eroa. Lisäksi piiri on toki edelleen Suomessa markkinoiden kärkeä, mutta uuden sukupolven lippulaivat Qualcommin Snapdragon 8 Gen 1:llä ja, mikäli aikataulut pitävät paikkansa, myös Samsungin omalla Exynos 2200:lla ovat käytännössä jo kulman takana.

Piirin pariksi annettu RAM-muistimäärä ei pohjamallissa aivan onnistu nykypäivän normeja täyttämään, vaan lähes 800 euron puhelimelle 6 Gt:n RAM-muisti on nykypäivänä jo selvästi pieni. 128 Gt:n tallennustila puolestaan on edelleen hyväksyttävä peruslukema. 850 euron hintainen kalliimpi malli päivittää tallennustilan lisäksi myös RAM-määrän hyväksyttävämmäksi 8 gigatavuun.

4500 mAh:n akku on puhelimen koko huomioiden kohtalaisen tavanomainen ja ymmärrettävästi kooltaan viime kevään S21-mallien väliin sijoittuva. Latausnopeuden osalta tuettuna on Samsungille tyypilliseen tapaan maksimissaan 25 watin pikalataus, mikä ei enää nykypäivänä yllä markkinoiden kärkeen edes S21 FE:tä edullisemmissa hintaluokissa. Langatonta latausta puhelin kuitenkin tukee.

Yhteysominaisuuksien osalta puolestaan on tarjolla tutut vuoden 2021 -lippulaivan ominaisuudet, joskin pienehkönä miinuksena Wi-Fi-tuki rajoittuu Wi-Fi 6:een eikä 6 GHz:n verkot mukanaan tuovaa 6E:tä ole tuettuna.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri (1 x 2,84 GHz Kryo 680 + 3 x 2,42 GHz Kryo 680 + 4 x 1,8 GHz Kryo 680, Adreno 660 GPU)
  • 6 tai 8 Gt RAM-muistia
  • 128 tai 256 Gt tallennustilaa (128 Gt:n mallissa vapaana noin 101 Gt)
  • 5G NSA & SA, Sub 6GHz, LTE (D/L Cat.19 & U/L Cat.18)
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou, NFC
  • Näytönalainen sormenjälkilukija
  • 4500 mAh akku, USB Type-C (3.2 Gen 1), 25 watin latausnopeus, 15 watin langaton latausnopeus, käänteinen langaton lataus, USB PD 3.0

 

Kamera

Kamerat Galaxy S21 FE:ssä lepäävät takakuoren vasemmassa yläkulmassa kuoren pinnasta kohtalaisen selvästi ylös nousevassa kehyksessä, minkä myötä puhelin keikkuu jonkin verran sitä pöydällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin pääkamera (1/1,76”, 1,8 um pikselikoko), f1.8, PDAF, OIS, 26 mm
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/3”, 1,12 um pikselikoko), f2.2, 13 mm
  • 8 megapikselin telekamera (1/4,5”, 1 um pikselikoko), f2.2, PDAF, OIS, 76 mm
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 60 FPS

Kamerat ovat lukujen valossa S20 FE:stä tutut. Pääkamera on resoluutioltaan 12 megapikseliä ja se on optisesti vakautettu Ultralaajakulmakamera on niin ikään 12 megapikseliä, eikä se valitettavasti tarjoa automaattitarkennusta. Telekamera puolestaan on resoluutioltaan 8 megapikseliä, se on pääkameran tavoin optisesti vakautettu ja se tarjoaa kolminkertaisen zoomin pääkameraan verrattuna.

Videokuvausta puhelin tukee korkeimmillaan 4K-resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella.

Myös kamerasovellus on ennestään tuttu, eli kuvauskokemus on pitkälti ennallaan. Valitettavana miinuspuolena sovellus ei kuitenkaan jostain syystä ollut S21 FE:llä erityisen nopea, vaikka sisällä sykkii viime vuoden lippulaivarautaa. Erityisesti kuvaustilojen välillä vaihdellessa tai puhelimen asentoa vaihtaessa laite saattoi miettiä pahimmillaan sekunteja ennen sulavoitumistaan. Myös yötilan kuvien prosessointi kesti toisinaan huomattavan pitkään.

Vielä kevään Galaxy S21 -malleissa käyttökokemus oli ollut testijaksolla nopea, joten hidastelu on varsin eriskummallista. Taustalla voinee olla järjestelmäpiiriin liittyvät optimoinnit, sillä hidasteluja oli havaittu myös vuoden 2020 Galaxy S20 FE:ssä. Viime vuodelta satunnaiset kamerasovelluksen hidastelut ovat tuttuja muun muassa Galaxy A52 -malleista, joissa on toki tehoa selvästi uutta S21 FE:tä vähemmän.

Hyvässä valaistuksessa Galaxy S21 FE:n pääkamera tuottaa laadukasta jälkeä. Kuvissa ei ole nähtävissä liiallista käsittelyä, vaan jälki on luonnollista niin värien kuin myös yksityiskohtien osalta ja lisäksi myös dynamiikka on hyvällä tasolla.

Hämärässäkin kamera jatkaa hyvällä linjalla. Kuviin kertyy kohtalaisen paljon valoa, värintoisto säilyy luonnollisena ja dynamiikkakin on hyvällä tasolla. Kohinaakaan kuvissa ei ole häiritsevästi, vaikka sitä kuviin zoomatessa onkin nähtävissä. Yksityiskohdat säilyvät kohtalaisen vähäisestä kohinasta huolimatta erotettavina, eikä niihin synny joissakin puhelinkameroissa kohdattavaa vesivärimäistä yleisilmettä kohinanvaimennuksen seurauksena.

Valitettavasti meidän testiyksilömme pääkameran linssissä vaikuttaisi olevan jonkinlaista vikaa, jonka seurauksena kuvien vasemmat puolet jäävät helposti, varsinkin tarkennuksen ollessa jossain muualla, suttuisiksi. Samaa ongelmaa ei kuitenkaan vaikuttaisi löytyvän laajemmin muilta arvostelijoilta, eli kyseessä voi olla yksilöllinen vaihtelu, tai mitä todennäköisemmin vain valmistusvirheellinen tai huono yksilö, joka meidän testiime sattui.

Myös S21 FE:n ultralaajakulmakamera onnistuu tuottamaan päivänvalossa luokassaan hyvää jälkeä, joskaan pääkameran tasolle se ei  ymmärrettävästi yllä. Dynamiikassa olisi parannettavaa ja varjot tummuvat toisinaan selvästi liikaa. Liiallista kontrastia lukuun ottamatta värintoisto on kuitenkin luonnollista ja kuviin kertyy myös kohtalaisesti yksityiskohtia.

Hämärässäkin ultralaajakulmakamera toimii hyvin ja kuviin kertyy pääkameran tavoin luokassaan kiitettävästi valoa. Dynamiikka on kuitenkin pääkameraa heikompaa ja erityisesti varjot voivat toisinaan jäädä selvästi liian tummiksi aivan kuten päivänvalossakin. Yleisesti ultralaajakulmakameroiden luokassa dynamiikka ei silti ole missään nimessä huonoa. Värintoisto säilyy pääosin hyvänä ja kohina isossa kuvassa häiritsemättömänä, vaikkakin sitä syntyy jo pääkameraa enemmän.

Ultralaajakulmakameran suurimpana miinuksena tässä hintaluokassa toimii sen automaattitarkennuksen puute, sillä sen myötä sillä ei ole mahdollista ottaa kovinkaan tarkkoja lähikuvia.

S20 FE:stä tuttuun tapaan myös S21 FE:n 8 megapikselin telekamera tuottaa jostain syystä 12 megapikselin kuvia, eli kuvia skaalataan ylöspäin. Hyvässä valaistuksessa telekamera tuottaa useimmiten luonnollista jälkeä, mutta muita kameroita pienempi resoluutio on nähtävissä yksityiskohdissa kuviin tarkemmin zoomatessa. Käsittelyjälki voi myös toisinaan näyttää muita kameroita epärealistisemmalta ja esimerkiksi ketjuun kiinnitetyn lukon kuvassa on nähtävissä hieman liiallista terävöitystä, minkä myötä lukko näyttää taustaan nähden ikään kuin päälle liimatulta.

Hämärässä telekamera pärjää kolmikosta heikoiten, vaikka siitä optinen vakain löytyykin. Kohinaa on kolmikosta eniten, dynamiikka on selvällä erolla heikointa useimpien valojen palaessa puhki ja yksityiskohtien rajalle syntyy toisinaan jo selvää käsittelyjälkeä kohinanpoistosta. Positiivisena puolena kuvien värintoisto säilyy luonnollisena ja lopputulokset ovatkin edelleen käyttökelpoisia ja luokassaan kohtalaisia varsinkin pienemmältä näytöltä tarkasteltuna.

Samsung Galaxy S21 FE:n yökuvatila toimii kaikilla kolmella puhelimen kameralla ja sen kuvausajan pituus on sekunnista muutamiin sekunteihin riippuen siitä, kuinka hämärässä ympäristössä kameraa käytetään. Valitettavasti kuvan ottamisen jälkeen käsittelyajat ovat toisinaan useitakin sekunteja, kuten kameraohjelmistoa käsitellessä todettiin.

Kuvanjälki yökuvatilassa vaihtelee jonkin verran. Useimmiten tila onnistuu poistamaan kohinaa ja parantamaan dynamiikkaa, mutta kuvanjälki ei siitä huolimatta välttämättä ole aina parempaa. Toisinaan yksityiskohtiin voi syntyä liiallista terävöitystä ja kontrastia. Valaistuksen ollessa todella hämärää on yökuvatilaa kuitenkin suositeltavaa käyttää, sillä lopputulokset ovat useimmiten perustilaa selkeämpiä.

Videokuvaa S21 FE kuvaa pääkamerallaan korkeintaan 4K 60 FPS -tasolla ja ultralaaja- sekä telekameroillaan 4K 30 FPS -tasolla. Kameroita on myös mahdollista vaihtaa kesken kuvaamisen, kunhan käytössä on kaikkien kameroiden tukema 30 FPS -tila.

Kuvanlaadultaan video ei suoranaisesti onnistu vakuuttamaan valokuvien tavoin, vaan se jää aavistuksen ylikontrastoidun ja terävöidyn näköiseksi yksityiskohtien jäädessä edelleen aavistuksen sumeiksi. Värintoistoltaan video on kuitenkin muilta osin hyvää ja kävellessäkin video pysyy kohtalaisen vakaana, vaikkakaan kaikkea kävelyn liikettä puhelin ei selvästikään edes pyri poistamaan.

Ultralaajakulmakameran video puolestaan on selvästi pehmeämpää kuin pääkameran, mutta värintoisto säilyy edelleen kohtalaisena. Telekameran kanssa kuvatessa liikkumista ei puolestaan voi suositella, sillä optisesta kuvanvakaimesta huolimatta jälki on kävellessä huomattavan kiikkerää.

 

Käyttöjärjestelmä ja akunkesto

Käyttöjärjestelmänä Samsung Galaxy S21 FE:ssä toimii Googlen tuorein Android 12, jonka päällä on korealaisvalmistajan oma One UI 4. Samsungille tuttuun tapaan päällä pyörivä käyttöliittymä peittää vakiokuntoisen Androidin varsin kattavasti alleen, mutta tarjoaa vastapainona myös omia lisäominaisuuksiaan.

Esiasennettuna puhelimessa on tuttuun tapaan Googlen vakiokattauksen lisäksi myös Samsungin oma kattaus, joka on monin osin Googlen kanssa päällekkäinen, eli tarjolla ovat niin Chrome-verkkoselain kuin myös Samsungin oma verkkoselain ja Gmailin lisäksi tarjolla on myös Samsungin sähköpostisovellus. Samsung kuitenkin mahdollistaa useiden omien sovellustensa poiston, mikäli ne puhelimestaan pois haluaa. Muun muassa Galaxy Store -kauppapaikka ja Bixby-virtuaaliassistentti ovat kuitenkin laitteessa jäädäkseen.

Kolmannen osapuolen sovelluksista puhelimessa on esiasennettuna Facebook, Spotify, Netflix, Office, LinkedIn, Outlook ja OneDrive, joista kaikki paitsi viimeinen ovat käyttäjän itsensä poistettavissa.

Päivitystuen osalta S21 FE on Samsungille tuttuun tapaan taattu saamaan kolme suurta Android-päivitystä ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset. Päivitys yltää edelleen nykypäivän Android-markkinoiden kärkeen. Puhelimen ollessa myös Suomen markkinoiden ensimmäisiä, ellei peräti ensimmäinen, suoraan paketista Android 12:lla varustettu laite on sen päivitystuki myös varsin vakuuttava yltäen aina Android 15:een saakka.

Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri jaksaa pyörittää puhelimella käytännössä kaikkia nykypäivän sovelluksia ja pelitkin toimivat hyvin, kuten viime vuoden lippulaivalta osaa odottaakin. Snapdragon 888 -laitteelle tyypillisesti Genshin Impact -videopeli asetti grafiikka-asetuksensa medium-tasolle pyörien pelattavasti, joskaan ei suoranaisen sulavasti.

120 hertsin näyttö on myös omiaan pitämään käyttökokemuksen sulavana useimmiten sulavana. Valitettavasti täysin puhtaita papereita S21 FE:lle ei voi antaa, sillä erityisesti aiemmin mainittu kamerasovelluksen hidastelu on jotain, mitä ei 800 euron puhelimelta toivoisi enää kohtaavan. Satunnaisesti myös käyttöliittymän sisällä liikkumisen sulavuus jäi jälkeen siitä, miltä esimerkiksi OnePlussan puhelimet ovat tuntuneet.

Lisäksi puhelimen kanssa havaittiin kertaalleen kohtalaisen raskasta RAM-muistin hallintaa, sillä puhelin onnistui testikuvien ottamisen aikaan sammuttamaan taustalla pyörineen Pocket Casts -ohjelman, vaikka se soitti jatkuvasti ääntä puhelimeen liitettyihin kuulokkeisiin. Tämä tapahtui kuitenkin vain kerran, eikä se ollut toistuvaa kuten Motorolan Moto g51:n tapauksessa, joten kyseessä saattoi olla myös satunnainen ohjelmistobugi. Pohjamallin 6 Gt:n RAM-muisti on kuitenkin joka tapauksessa useimpia kilpailijoitaan pienempi.

Akunkesto Galaxy S21 FE:ssä on kohtalaisen sirolle lippulaivaluokan puhelimelle varsin tavanomainen. Parin päivän ylittäminen oli mahdollista näytön päälläoloaikojen ollessa yhteensä noin 5,5 tunnin seutuvilla, mutta tietyt toiminnot söivät kuitenkin akkua enemmän ja esimerkiksi ulkoilmassa otettujen testikuvien jälkeen akun tila tippui päivän loppuun mennessä 18 prosenttiin jo 3,5 tunnin näytön päälläoloajoilla.

Akun latausnopeuden osalta puhelin tukee Samsungille tyypillistä 25 watin tehoa, mikä ei nykypäivänä enää yllä kärkikahinoihin. Mukana ei tule laturia, joten käyttökokemukset vaihtelevat sen mukaan, millä laturilla puhelinta päätyy lataamaan. Testasimme itse latausnopeuden iPad Pron 18 watin verkkovirtalähteellä, jolloin puhelin täyttyi tyhjästä täyteen noin tunnissa ja kolmessa vartissa, eli kohtalaisen verkkaisasti.

Akun latausnopeus:

  • 15 min – 14 %
  • 30 min – 31 %
  • 1 h 26 min – 90 %
  • 1 h 43 min – 100 %

 

Yhteenveto

Samsungin Galaxy S21 5G on monin osin tasavarma ja laadukas puhelin, jonka suoritusta painaa kuitenkin väistämättä sen myöhäinen julkaisuaikataulu. Vaikka se on vielä toistaiseksi suorituskyvyltään markkinoiden kärkeä Snapdragon 888 -järjestelmäpiirinsä kanssa, ovat uuden sukupolven lippulaivapiireillä varustetut puhelimet jo aivan kulman takana.

Ulkoisesti puhelin on omalla tavallaan kohtalaisen siro, vaikkakin sen kulmikas muotoilu yhdessä leveähkön rakenteen kanssa yhden käden käyttöä hieman vaikeuttavatkin. Muovinen takakuori ei enää 800 euron hintaluokassa ole missään nimessä erityisen arvokkaan tuntuinen tai näköinen ratkaisu, mutta toisaalta Samsungin käyttämä muovi ansaitsee kehut miellyttävästä käsituntumasta.

Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin pariksi Samsung on 779 euron hintaiseen pohjamalliinsa sijoittanut vain 6 Gt RAM-muistia, mikä on väistämättä vähäinen määrä tämän hintaluokan laitteelle. 849 euron hintainen kalliimpi malli kuitenkin kasvattaa RAM-määrän 8 gigatavuun, mutta samalla hinta alkaa lähennellä viime kevään S21-mallien suositushintoja.

Kamerat puhelimessa ovat ainakin paperilla S20 FE:stä tutut, mutta vaikka lukujen valossa kehitystä ei olekaan tapahtunut, eivät kuvien lopputulokset missään nimessä jää nykypäivänäkään huonoiksi. Samsung Galaxy S21 FE:n kamerajärjestelmä onkin erinomainen ja se tuottaa tasalaatuista ja luonnollista jälkeä käytännössä kaikilla kameroillaan.

Puhelimen selvin myyntivaltti on sen ohjelmistotuki, joka yltää 3+4-päivityslupauksellaan Samsungille tyypilliseen tapaan markkinoiden kärkeen. Koska S21 FE tuotiin myyntiin suoraan Android 12:lla tulee se saamaan myös yhden Android-version enemmän kuin viime kevään S21-mallit. Toisaalta viime vuoden puhelimista vastaavaa päivitystukea, joskin Android 11:stä alkaen, pykälän edullisempiin hintoihin ovat tarjonneet myös OnePlus 9 ja edullisimmillaan vain 300 euroon myynnissä ollut Xiaomi Mi 11i.

Päivityslupauksesta huolimatta S21 FE:n suurin ongelma onkin sen suositushinta, joka on liian korkea ja muun muassa alkuperäistä Samsung Galaxy S21:stä on nykyisin saanut sitä edullisempaan hintaan. Suoraan myynnin alkamisen aikaan puhelinta sai tarjouksesta 499 euron hintaan ja sillä hinnalla kyseessä on varsin vakuuttava paketti IP68-luokituksineen, päivityslupauksineen ja kameroineen. Alennusten 500 euron hintaankin puhelimella on kuitenkin miinuksensakin ja S21 FE:n satunnaiset testijaksolla vastaan tulleet hidastelut ja pohjamallin vähäinen RAM-muistimäärä voivat ohjata katseet esimerkiksi Xiaomin tai OnePlussan puhelinten suuntaan.

Kokonaisuudessaan Galaxy S21 FE saapuu myyntiin väistämättä liian myöhään ja harmillisen korkeaan suositusmyyntihintaan juuri ennen seuraavan sukupolven lippulaivojen esiinmarssia.

Plussaa

  • Laadukas AMOLED-näyttö
  • Miellyttävä käsituntuma ja kohtalaisen siro koko
  • Kameroiden kuvanlaatu
  • IP68-luokitus
  • Hyvä päivitystuki (3+4 vuotta)
  • Android 12

Miinusta

  • Suositushinta
  • Kamerasovelluksen hidastelu
  • Pohjamallin 6 Gt RAM-määrä varauksin
  • Vain 25 watin pikalataus varauksin

Huomionarvoista:

  • Ei 3,5 mm:n kuulokeliitäntää
  • Ei microSD-korttipaikkaa
This site uses XenWord.
;