Testasimme Samsungin vuoden 2023 lippulaivamallin – peräti 1449 euron hintaisen Galaxy S23 Ultran.

Samsung Galaxy S23 Ultra on kokonaisuutena Android-markkinoiden ehdotonta kärkeä ja lippulaivapuhelin, joka tarjoaa lähes kaiken, mitä lippulaivapuhelimelta voi toivoa. Puhelimen kamerajärjestelmä on kuvanlaadultaan hyvä, joskaan ei täydellinen, mutta ennen kaikkea monipuolinen, S Pen -kynä tarjoaa lisätoiminnallisuuksia niitä kaipaaville ja Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxyyn päivitetty järjestelmäpiiri on erinomainen päivitys aiempiin Exynos-malleihin verrattuna. Muistikorttipaikkaa tai 3,5 mm:n kuulokeliitäntää laitteesta ei löydy, mutta toisaalta ne alkavat olla jo monista muistakin puhelimista katoava luonnonvara.

Samsung Galaxy S23 Ultran huonoin puoli on sen huomattavan korkea 1449 euron hinta, jonka myötä laitetta ei missään nimessä voi kaikille kuluttajille suositella. Käytännössä S23 Ultralle ei Android-markkinoilta löydy kuitenkaan suoraa kilpailijaa, vaan sen selkein kilpakumppani on iPhone 14 Pro, joka sijoittuu jotakuinkin vastaavaan hintaluokkaan. Samsung Galaxy S23 Ultra ansaitseekin io-techin Toimituksen valinta -kunniamaininnan ja kyseessä on erinomainen puhelin käyttäjälle, joka kaipaa markkinoiden huippuominaisuuksia hinnasta välittämättä ja arvostaa Android-käyttöjärjestelmää.

Plussaa

  • Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiri
  • Sulava käyttökokemus
  • Monipuolinen kamerajärjestelmä neljällä eri polttovälillä
  • Videokuvan laatu ja vakautus
  • Akunkesto
  • Päivitystuki (4 Android-päivitystä & 5 vuoden tietoturvakorjaukset)

Miinusta

  • Hinta
  • Latausnopeus

Huomioitavaa

  • Puhelimen mukana ei toimiteta laturia
  • S Pen kynä tuo mukanaan monia toimintoja, eikä kilpailijoilta löydy vastaavia toteutuksia

Samsung julkaisi totuttuun tapaan vuoden 2023 -lippulaivamallit helmikuun alussa pitämässään Galaxy Unpacked -tapahtumassa. Mallisto koostuu parista viime vuodesta tuttuun tapaan kolmesta mallista, Galaxy S23, Galaxy S23+ sekä Galaxy S23 Ultra, joista viimeinen on nykyisellään Samsungin vanhan Note-malliston manttelinperijä puhelimen sisään sijoittuvine S Pen -kynineen.

Erityisen suuria muutoksia puhelimet eivät tänä vuonna saaneet, joskin perusmallien kamerasaarekkeesta luovuttiin jo viime vuoden Ultra-mallista tuttujen omikseen takakuoren pinnasta nousevien kameralinssien tieltä, minkä lisäksi rauta päivitettiin ymmärrettävästi vuoden 2023 tasolle. Raudan osalta puhelimet tuovat kuitenkin Euroopan markkinoille mukanaan varsin merkittävän uudistuksen, sillä Samsung on luopunut kokonaan omien Exynos-piiriensä käytöstä ja sen sijaan kautta maailman Galaxy S23 -mallit luottavat Qualcommin Snapdragon 8 Gen 2:n erikoisversioon, Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxyyn, jonka kellotaajuudet ovat pykälän perusmallia korkeammat. Käytännössä muutos on askel parempaan Euroopassa, sillä Exynos-piirit ovat viime vuosina olleet suorituskyvyltään ja virrankulutukseltaan toistuvasti pykälän Qualcommin piirejä heikompia.

Piirimuutoksen lisäksi myös tallennustilamääriä on nostettu Ultra- ja Plus-mallien osalta ja molemmat tarjoavat pohjamalleissaan suoraan 256 gigatavun tallennustilan vielä viime vuonna nähdyn 128 gigatavun sijaan. Valitettavasti samalla myös suositushinta on noussut molemmissa malleissa 150 eurolla, eli käytännön kannalta markkinoilta on ikään kuin vain poistunut entinen pohjamalli toiseksi edullisimman mallin tieltä. Viime vuoden 256 Gt:n versioonkin verrattuna Galaxy S23 Ultra on 50 euroa kalliimpi. Toisaalta hinnannousua selittää myös markkinatilanteen ja erityisesti inflaation muutokset, joiden myötä hinnat ovat nousseet maailmalla läpi linjan useissa eri tuotekategorioissa.

Rautapäivitysten oheen nyt io-techin testiin saapunut Galaxy S23 Ultra on päivittänyt myös kamerajärjestelmäänsä, sillä pääkamera käyttää valmistajan tuoretta peräti 200 megapikselin resoluutioon yltävää Isocell HP 2-kamerasensoria. Muut kamerat puhelimessa ovat kuitenkin säilyneet ennallaan, mutta niidenkin osalle valmistaja lupailee päivitystä ohjelmistopuolen kehityksen myötä.

Samsung Galaxy S23 Ultra kustantaa edullisimmillaan 8 Gt:n RAM-muistilla ja 256 Gt:n tallennustilalla peräti 1449 euroa, mikä sijoittaa laitteen 100 euroa kalliimmaksi kuin edullisin iPhone 14 Pro, joka lienee Galaxy S23 Ultran suorin kilpakumppani lippulaivaluokan puhelinten terävimmästä kärjestä. Toisaalta vastaavalla 256 Gt:n tallennustilalla iPhone on puolestaan 20 euroa Samsungia hintavampi ja lähempänä Samsungin kokoluokkaa olevat Max-mallit puolestaan lähtevät jo 128 Gt tallennustilalla 1499 eurosta.

12 Gt RAM-muistilla ja 512 Gt:n tallennustilalla S23 Ultran suositushinta on 1649 euroa ja 12 Gt RAM-muistilla yhdessä 1 Tt tallennustilan kanssa puolestaan 1899 euroa. Samsungille tuttuun tapaan puhelin tulee saataville useana värivaihtoehtona. Kauppojen hyllyille saataville tulevat musta, laventeli, kerma sekä testikappaleemmekin edustama vihreä ja suoraan Samsungin verkkokaupasta saatavilla ovat myös grafiitinharmaa, vaalean sininen, lime sekä punainen.

Artikkelin kirjoitusaikaan Galaxy S23 Ultran hinnat pyörivät pohjamallin osalta suositushinnan lähistöllä, mutta huomion arvoisena seikkana suuremmat tallennustilamallit ovat olleet suoraan julkaisusta tarjouksissa, minkä myötä 512 Gt:n tallennustilan saa edullisempaa mallia vastaavaan 1449 euron hintaan ja 1 Tt:n mallin puolestaan alle 1769 euroon.

Tässä artikkelissa tutustumme Samsung Galaxy S23 Ultraan vajaan parin viikon ympärivuorokautisen käyttöjakson pohjalta tavanomaista kattavamman testirutiinin mukaisesti.

Arvostelu on katsottavissa myös tiivistettynä videomuodossa YouTubesta:

 

Mitä uutta?

Samsungin Galaxy S23 Ultra muistuttaa ulkoisesti huomattavan paljon edeltäjäänsä, mutta on kuitenkin reunoiltaan pykälän kulmikkaampi, minkä tuntee helposti puhelinta kädessä pitäessä. Lisäksi rautaa on päivitetty vuosipäivitykselle tyypilliseen tapaan. Tarkemmat erot Galaxy S23 Ultran ja Galaxy S22 Ultran välillä ovat:

  • S23 Ultra on 0,1 mm korkeampi, 0,2 mm leveämpi ja 6 grammaa painavampi
  • Näytön ja takakuoren suojalasi on päivitetty Gorilla Glass Victus 2:een
  • Järjestelmäpiiri on päivitetty Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxyyn
    • Samalla Bluetooth-tuki on noussut 5.3-tasolle
  • Pääkamera on vaihdettu 108 megapikselin sensorista 200 megapikselin sensoriin
  • Etukamera on vaihdettu 40 megapikselin sensorista 12 megapikselin sensoriin
  • 8K-videokuvaus tukee 30 FPS:n nopeutta vanhan 24 FPS:n sijaan

 

Pakkaus ja sen sisältö

Samsung toimittaa Galaxy S23 Ultran valmistajan muistakin nykypäivän laitteista tuttuun tapaan huomattavan ohuessa pakkauksessa, jonka mukana ei toimiteta lainkaan verkkovirta-adapteria. Itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluvat vain:

  • USB-C -> USB-C -kaapeli
  • Ohjelappuset ja korttikelkan avaustyökalu

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 163,4 x 78,1 x 8,9 mm
  • Paino: 233 grammaa
  • Gorilla Glass Victus 2 näytön suojana ja takalasina, alumiinirunko
  • IP68

Ulkoiselta olemukseen S23 Ultra on varsin tutunoloinen ja ulkomitatkin ovat lähes ennallaan. Edeltäjään nähden uutuus on kuitenkin parisen millin kymmenystä suurempi, mutta käsissä kokoeroa ei käytännössä havaitse. Kuten aiemmatkin mallit, on Galaxy S23 Ultrakin huomattavan suurikokoinen ja yhden käden käyttö ei käytännössä ole mahdollista useimmille käyttäjille.

Vaikka S23 Ultra on ulkoisesti hyvin tutun oloinen, on se muotoilultaan kuitenkin päivitetty, mikä on tunnistettavissa välittömästi puhelinta käsissä pitäessä. Laitteen pitkät kyljet ovat nimittäin selvästi entistä kulmikkaammat, eli kulmien pyöristys on entistä jyrkempi ja kyljessä on enemmän suoraa pinta-alaa. Käytännössä puhelin istuu kulmikkuutensa myötä ainakin omaan käteeni entistä paremmin.

Näytön ja takakuoren lasit Samsung on päivittänyt Corningin tuoreimpaan Gorilla Glass Victus 2:een viime vuonna käytetystä vain Samsungin yksinoikeudeksi jääneestä Gorilla Glass Victus+:sta. Alumiinirunko puolestaan on ennallaan kuten myös IP68-luokitus, jota myös tämän hintaluokan laitteelta voi odotaakin. Takalasi puhelimessa on satiinimaisen mattaa, eli pientä kiiltoa valossa on havaittavissa. Sormenjäljet eivät ainakaan testikappaleemme vihreässä värissä näy juurikaan.

  • Alapääty:
    • S Pen -stylus-kynä
    • Toinen puhelimen stereokaiuttimista
    • Toinen alalaidan mikrofoneista
    • USB-C (3.2) -liitäntä
    • Toinen alalaidan mikrofoneista
    • SIM-korttikelkka
  • Yläpääty:
    • Mikrofoni
    • Kuulokeritilän takana toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • 12 megapikselin etukamera, (1,12 um pikselikoko), f2.2, 80°, AF

Päädyissä S23:n kattaus on käytännössä viime vuodesta tuttu, eli mukana ovat stereokaiuttimet, USB 3.2 -nopeuksia tukeva USB-C-liitäntä ja markkinoiden massasta erottavana ominaisuutena S Pen -kynä. Puhelimen stereokaiuttimet ovat viime vuodesta tuttuun tapaan laadukkaat ja niistä lähtee tarvittaessa huomattavan kovakin äänenpaine.

S Pen -kynän merkityksellisyydestä käyttäjillä on todennäköisesti useita eri näkemyksiä, mutta erityisesti vanhempiin Note-malleihin ja niiden kyniin tottuneille Ultran kynä on varmasti mieltä lämmittävä lisä, eikä kynällä varustettuja kilpailijoita käytännössä ole markkinoilla. Kynä itsessään on identtinen viimevuotiseen malliin verrattuna ja latautuu edelleen puhelimen sisällä ollessaan. Kynän tuntuma kosketusnäytöllä on todella hyvä ja esimerkiksi kalenterisovellukseen suoraan kynällä piirtäminen on omaan makuuni kiva lisä käyttökokemukseen. Toinen omaan käyttööni toimiva lisä kynällä on nopea kuvankaappausten editointi ja niiden ottaminen kynän ulosoton myötä ilmestyvän valikon avulla.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,8” Edge QHD+ Dynamic AMOLED 2X -näyttö, LTPO
  • 1440 x 3088 pikseliä, 501 PPI
  • 120 Hz, 1750 cd/m2 pistemäinen maksimikirkkaus

Näytöt Samsungin puhelimissa ovat olleet jo vuosien ajan älypuhelinmarkkinoiden parhaimmistoa, eikä se toki ole ihmekään kun korealaisjätti valmistaa myös suuren osan muidenkin valmistajien huippumallien näytöistä. Viime vuoteen nähden S23 Ultra ei kuitenkaan tuo käytännössä muutosta, vaan ainakin paperilla kyseessä vaikuttaisi olevan tismalleen sama AMOLED-näyttö. Valmistaja ei ole paljastanut ominaisuuskattauksessaan onko kyseessä edelleen LTPO 2 -paneeli, vai onko tekniikkaa kehitetty, mutta todennäköisesti tekniikka on kuitenkin viime vuodesta tuttu. Samaan aikaan esimerkiksi OnePlus on päivittänyt OnePlus 11:n näyttöteknologian jo pykälän tuoreempaan LTPO 3.0:aan. Toinen paperilla hieman erikoinen ratkaisu on 8-bittisen näyttöpaneelin käyttäminen, kun useilla kilpailijoilla on lippulaivaluokassa käyttössä jo 10-bittiset paneelit.

S23 Ultran näyttö on kuitenkin ehdottomasti markkinoiden kärkeä ja AMOLED-paneelin kuvanlaatu on huippuluokkaa luonnollisine värintoistoineen ja korkeine kirkkauksineen. Virkistystaajuuden vaihtelu vaikuttaisi toimivan erittäin nopeasti, joskin 1 hertsin sijaan näyttö vaikuttaisi pysähtyneenkin kuvan kanssa luottavan 24 hertsin nopeuteen. Pysähtyneeseen kuvaan virkistystaajuuden pudottamisen lisäksi näyttö kykenee reagoimaan videoiden FPS:ään ja toistamaan ne 24 hertsin, 30 hertsin, 48 hertsin ja 60 hertsin nopeudella sen mukaan mikä lähdemateriaalin nopeus on. 48 hertsiä toimii tarvittaessa myös pelien FPS:n rajoitettuna nopeutena, mikäli rajoituksen asettaa Game Launcher -sovelluksesta päälle.

Näytönalainen ultraäänellä toimiva sormenjälkilukija toimi testijaksolla hieman ailahtelevasti. Parhaimmillaan se oli huomattavan nopea, mutta toisinaan esimerkiksi kuivien sormien kanssa puhelin ei välttämättä suostunut tunnistamaan peukaloa lainkaan. Käytännössä tilanne on allekirjoittaneen kokemusten mukaan ollut aiemminkin tämän tekniikan sormenjälkilukijoilla vastaava, mutta käyttökokemukset voivat vaihdella käyttäjittäin.

Tänä vuonna Galaxy S -malliston kenties suurin mullistus Euroopan markkinoilla on järjestelmäpiiri, joka vaihdettiin valmistajan omista Exynoksista Yhdysvalloista tuttuun tapaan Qualcommin Snapdragoniin. Aivan täysin kilpailijoita vastaava piiri Galaxystä ei kuitenkaan tälläkään kertaa löydy, vaan Samsung on saanut Qualcommilta erillisen Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiirin, joka erottuu perusmallista 160 MHz normaalia mallia korkeammalle kellotetulla tehokkaimmalla prosessoriytimellä ja 39 MHz korkeammalle kellotetulla grafiikkasuorittimella.

Järjestelmäpiirin jäähdytystä varten Samsung on kasvattanut jäähdytyksestä huolehtivan höyrykammion kokoa merkittävästi viime vuodesta. Viime vuodesta tuttuun tapaan jäähdytysjärjestelmä jatkuu osittain puhelimen akun alle ja kokonaisuus jäähtyy varsin hyvin, kuten myöhemmin suorituskykyosiossakin todetaan.

Piirin parina on viime vuodesta tuttuun tapaan pohjamallissa 8 Gt RAM-muistia ja muissa malleissa 12 Gt. Edelleenkään Android-laitteissa ei suoranaisesti tarvita yli 8 gigatavun RAM-muistia käytännön arkielämässä, mutta lähes 1500 euron hintaisessa puhelimessa myös pohjamallin RAM-muistimäärän voisi vähitellen odottaa jo kasvavan. Tallennustilamäärät pohjamallista kasvatettiin 256 gigatavuun, mikä on hyvä kehitysaskel, mutta valitettavasti myös hinta nousi samalla.

Akun koko on säilynyt S22 Ultrasta tutussa 5000 mAh:ssa, mikä on edelleen älypuhelinten parempaa päätä ja vain harva laite tarjoaa suurempia akkuja. Akun latausnopeudet ovat myös tutut 45 wattia langallisesti ja 15 wattia langattomasti. Käytännössä lukemat ovat paperilla ihan kohtuulliset, mutta erityisesti kiinalaiset kilpailijat kuten OnePlus ja Xiaomi ovat tarjonneet jo pidemmän aikaa huomattavasti kovempia lataustehoja. Lisäksi langattoman latauksen maksimiteho on ilmeisesti rajattu vain Samsungin omille langattomille latureille ja Qi-standardilla maksimiteho jää 10 wattiin.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy (1 x 3,36 GHz Cortex-X3, 2 x 2,8 GHz Cortex-A715, 2 x 2,8 GHz Cortex-A710 & 3 x 2,0 GHz Cortex-A510 CPU, Adreno 740 -GPU)
  • 8 tai 12 Gt RAM-muistia
  • 256 Gt, 512 Gt tai 1 Tt tallennustilaa (256 Gt:n mallissa vapaana noin 225 Gt)
  • 5G SA/NSA, Sub6
  • Dual SIM (NanoSIM + NanoSIM / NanoSIM + eSIM / 2 x NanoSIM + eSIM)
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6E), Bluetooth 5.3, NFC, Ultra Wideband, GPS, GLONASS, BDS, Galileo
  • Ultraäänisormenjälkilukija näytön alla, stereokaiuttimet, S Pen -kynä
  • 5000 mAh akku (19,4 Wh), USB Type-C (3.2), 45 watin pikalataus USB PD 3.0 -standardilla, 15 watin langaton lataus Samsungin laturilla (Qi-standardilla 10 wattia), 4,5 watin käänteinen langaton lataus
  • Android 13
    • Päivityslupaus: 4 vuotta Android-päivityksiä ja 5 vuotta tietoturvakorjauksia

 

Kamera

Kamerat S23 Ultrassa sijaitsevat edeltäjämallista tutulla sijainnillaan takakuoren vasemmassa yläkulmassa. Kameroilla ei ole erillistä saareketta, vaan jokainen linssi nousee itsekseen takakuoren pinnan yläpuolelle.

Kameran tekniset tiedot:

  • 200 megapikselin laajakulmakamera (Isocell HP2, 1/1,3”, 0,6 um pikselikoko), f1.7, PDAF, Laser AF, OIS, 24 mm, 85°
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/2,55”, 1,4 um pikselikoko), f2.2, Dual Pixel PDAF, 13 mm, 120°,
  • 10 megapikselin 3x-telekamera (1/3,52”, 1,12 um pikselikoko), f2.4, Dual Pixel PDAF, OIS, 70 mm, 36°
  • 10 megapikselin 10x-telekamera (1/2,55”, 1,4 um pikselikoko), f4.9, Dual Pixel PDAF, OIS, 230 mm, 11°
  • 12 megapikselin etukamera (1,12 um pikselikoko), f2.2, AF
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 8K 30 FPS / 4K 60 FPS

Kamerajärjestelmä itsessään on ensisilmäyksellä varsin tutun oloinen ja yhä edelleen markkinoiden monipuolisimpia, sillä pääkamerana toimivan laajakulmakameran oheen Samsung tarjoaa 12 megapikselin ultralaajakulmakameran, 10 megapikselin telekameran kolminkertaisella polttovälillä ja peräti kymmenenkertaisen polttovälin tarjoavan toisen 10 megapikselin telekameran.

Oheiskamerat ovat raudaltaan S22 Ultra vastaavat, mutta niiden kuvanlaadun luvataan ohjelmistpäivitysten myötä parantuneen erityisesti hämärässä. Pääkameraa puolestaan on päivitetty. 108 megapikselin sensorin sijaan käytössä on Samsungin tuore peräti 200 megapikselin resoluution tarjoava Isocell HP2. Kyseessä ei ole markkinoiden ensimmäinen 200 megapikselin kamerapuhelin, sillä Samsungin vanhempaa HP1:tä käyttivät jo Suomenkin markkinoilla myydyt Motorola Edge 30 Ultra sekä Xiaomi 12T Pro. HP2:ta ei kuitenkaan muilla valmistajilla ole vielä nähty. Mielenkiintoisesti uutuussensori on pykälän vanhempaa mallia pienempi fyysiseltä kooltaan, minkä myötä myös sen pikseleiden koko on kutistunut.

Videokuvausta S23 Ultra tukee pääkamerallaan korkeintaan 8K-resoluutiolla 30 FPS:n nopeudella, mikä on pykälän viime vuoden 24 FPS:n rajaa nopeampi. Lisäksi tarjolla on toki 4K 60 FPS -kuvaus, joka toimi kaikilla kolmella muullakin kameralla.

Kamerasovellus Samsungilla on pysynyt käytännössä ennallaan viime vuodesta. Käyttöliittymä on selkeä ja helppokäyttöinen, minkä lisäksi, kuten lippulaivalaitteelta voi odottaakin, on käyttökokemus pääosin täysin sulava.

Tämän hintaluokan laitteelle harmillisena pienempänä huomiona kameran laukaisimessa vaikuttaisi olevan toisinaan pientä viivettä, minkä myötä esimerkiksi nopeasti liikkuvan kohteen kuva voi jäädä epäselväksi, vaikka se olisi vaikuttanut kuvaa ottaessa tarkalta.

Galaxy S23 Ultran neljä takakameraa tarjoavat neljä eri polttoväliä ja siten varsin kattavat kuvausmahdollisuudet älypuhelimen kameroiksi. Pääkamerana toimivan 200 megapikselin laajakulmakameran kinovastaava polttoväli on 24 mm. Ultralaajakulmakameran polttoväli on ohjelmiston mukaan 0,6-kertainen, eli sen kinovastaava polttoväli olisi siis noin 14 mm. Telekameroista lyhyemmän zoomin tarjoavan kinovastaava polttoväli on 70 mm ja pidemmän puolestaan 230 mm.

Kuten muistakin suuren megapikselimäärän kameroista on totuttu, ottaa myös S23 Ultran 200 megapikselin pääkamera vakiotilassaan kuvansa pikseleitä yhdistäen, minkä myötä lopputulosten resoluutio on 12,5 megapikseliä. Hyvässä valaistuksessa S23 Ultran pääkamera tuottaa kiitettävää jälkeä ja yleisilmeeltään kuvat ovat pääosin miellyttävän kolmiulotteisen näköisiä synkkine varjoineen ilman tummien alueiden umpeen tummumista. Tumman pään toistossa onkin nähtävissä hieman samanlaisia piirteitä kuin Samsungin 200 megapikselin HP1-sensoria käyttäneessä Xiaomi 12T Prossa oli. Värimaailma kuvissa on kontrasteineen pääasiassa erittäin miellyttävä ja yksityiskohtiakin kuvissa on hyvin.

Pikselitason jälki ei kuitenkaan onnistu suoranaisesti vakuuttamaan. Terävöitystä ja kontrastia on nimittäin pikselitasolla poikkeuksetta jo hieman liikaa ja edellisvuoden S22 Ultraan nähden terävöitys on korostunut selvästi. Positiivisena huomiona tämä ei kuitenkaan useimmiten näy suuressa kuvassa lopputuloksia tarkastellessa, mutta vaikeimmissa tilanteissa kontrasti voi tummua umpeen, kuten esimerkiksi Oulun Torinrannan kuvassa vastarannan puut. Yleisilmeen osalta terävöitys on kuitenkin pääosin toimivaa, mikä helpottaa esimerkiksi kuvien suoraa jakamista sosiaaliseen mediaan.

Hämärässä S23 Ultra tuottaa edelleen erittäin miellyttävää jälkeä. Värit toistuvat luonnollisina ja tummat alueet toistuvat hyvin. Hämärässäkin varjot voivat kuitenkin toisiaan tummua liikaa tuottaen selvästi korosteisen näköisiä maisemia. Viime vuoden S22 Ultraan nähden automaattisen yökuvatilan jälki on ottanut askelen luonnollisempaan päin, sillä kuvien valotus on selvästi realistisempaa ja ylivalotusta tapahtuu vähemmän. Miinuspuolena hämärässä kameran dynamiikka jättää ääritilanteissa hieman toivomisen varaa, sillä kaupungin valot voivat palaa toisinaan puhki.

Kaikki neljä kameraa kykenevät käyttämään automaattisesti yökuvatilaa, mikäli puhelin havaitsee ympäristön sellaista kaipaavan. Automatiikka vaikutti testijaksolla toimivan hyvin ja tilanteissa, joissa puhelin ei yökuvatilaa ottanut käyttöön, olivat kuvat käytännössä yhtä hyviä myös ilman väkisin päälle pakotettua yökuvatilaa vähemmällä prosessointiajalla. Vastaavasti tilanteissa, joissa yökuvatila oli automaattisesti päällä, parani kuvanlaatu havaittavasti tuoden varjoisille alueille selvästi lisää yksityiskohtia.

Mielenkiintoisesti käsin yökuvatilaan erikseen menemällä kuvista tulee useimmiten pykälän automaattitilaa enemmän valotettua ja siten omalla tavallaan vakuuttavampia paremman valovoimaisuuden myötä, mutta myös selvästi epärealistisempia liiallisen valotuksen myötä.

S23 Ultran 200 megapikselin pääkamera ottaa vakiona 12,5 megapikselin kuvia, mutta sillä on otettavissa myös 50:n tai 200 megapikselin lopputuloksia. Molemmat suuren megapikselin tilat keräävät hyvässä valaistuksessa myös huomattavasti paremmin yksityiskohtia kuin vakiotila, eli megapikselit eivät selvästikään mene hukkaan. Mukavana lisänä myös pikselitason käsittely vaikuttaisi olevan suuren megapikselin tilassa huomattavasti luonnollisempaa, minkä myötä 200 megapikselin kuvat ovat jälkikäsittelyynkin varsin käyttökelpoisia.

Hämärässä suurempien megapikselimäärien hyödyt jäävät käytännössä täysin olemattomiksi, eikä kuvanlaatuun tule lainkaan parannusta. Yksityiskohtien määrä säilyy käytännössä identtisenä ja osassa alueita perustila onnistuu jopa keräämään tarkempia yksityiskohtia voimakkaamman terävöityksensä kanssa.

Huomion arvoisena seikkana kuvien viemä tila kasvaa megapikselimäärän myötä varsin reilusti, sillä siinä missä 12 megapikselin kuva nappaa noin 5 megatavua, vie 50 megapikselin kuva jo 10 megatavua ja 200 megapikselin kuva peräti 30 megatavua.

Ultralaajakulmakamera, kuten telekameratkin S23 Ultrassa ovat viime vuodesta tutut, mutta kuvanlaadussa on kuitenkin tapahtunut muutosta. Pääkamerasta tuttuun tapaan myös ultralaajakulmakameran värien hallinta on pääosin pykälän viime vuotta parempaa kuvien laajentuneen dynamiikan myötä. Tummat alueet toistuvat syvän tummina menemättä kuitenkaan umpeen, mutta valitettavasti kontrasti on toisinaan pääkameraa korostetumpaa ja sen myötä jo hieman liiallistakin. Myös pikselitasolla muutosta on tapahtunut pääkamerasta tuttuun suuntaan ja ultralaajakulmakamera terävöittää kuvia viime vuotta enemmän. Yleisilmeeltään ultralaajakulmakameran kuvat ovat kuitenkin hyvässä valaistuksessa luokkansa kärkijoukkoa – värit toistuvat luonnollisena, kuvaan kertyy hyvin yksityiskohtia ja värintoisto on silmää miellyttävää.

Hämärässäkin ultralaajakulmakamera pärjää varsin hyvin keräten edelleen hyvin yksityiskohtia, minkä lisäksi värintoistokin säilyy laadukkaana ja keskimäärin selvästi viime vuoden S22:ta parempana. Miinuspuolina kirkkaat kaupungin valot palavat kohtalaisen helposti puhki automaattisesta yökuvatilasta huolimatta.

Ilman automaattista yökuvatilaa ultralaajakulmakameran valovoimaisuuden rajat tulevat selvästi vastaan ja kuviin muodostuu jonkin verran näkyvää kohinaa, minkä lisäksi värintoisto muuttuu huomattavasti haaleammaksi.

Ultralaajakulmakamera tukee automaattitarkennusta, minkä myötä sillä onnistuu myös lähikuvien ottaminen ja sitä käytetään myös puhelimen automaattisesti käynnistyvässä makrokuvaustilassa. Makrokuvaustila kykenee tarkentamaan selvästi pääkameraa lähemmäs, mutta samalla tehdään kuitenkin kompromissi myös kuvanlaadussa ja pääkameran lähikuvat ovat pääosin laadukkaampia. Mikäli pääkameran kuvia lähemmäs on kuitenkin tarkoitus päästä, voittaa Galaxy S23 Ultran ultralaajakulmakamera erilliset pienen resoluution makrokamerat selvällä erotuksella.

Myös pääkameraan verrattuna kolminkertaisen zoomin tarjoavan telekameran kuvanlaatu on ottanut askelen parempaan päin paremman värintoiston myötä. Myös telekameran terävöitys on pykälän viime vuotta voimakkaampaa, mutta ero on selvästi pääkameraa ja ultralaajakulmakameraa pienempi ja terävöitys ei ole erityisen voimakasta. Yleisesti telekameroiden mittapuilla S23 Ultra tuottaa erinomaista jälkeä hyvällä värintoistolla ja hyvällä yksityiskohtien määrällä.

Hämärässä S23 Ultra siirtyy käyttämään 3x-tilassaan automaattisesti pääkameraa ja tämä näkyy myös selvästi heikommissa yksityiskohdissa. Automaattisen yökuvatilan kanssa 3x-kuvatkin ovat kuitenkin useimmiten käyttökelpoisia, joskaan eivät mitenkään poikkeuksellisen laadukkaita.

Ilman yökuvatilaa värimaailma ja dynamiikka kärsivät selvästi ja kuvista tulee huomattavan suttuisia.

Pidempi telekamera erottuu yhä edelleen markkinoiden massasta huomattavan pitkän polttovälin tarjoavana. Kuvanlaadultaan myös kymmenkertaisen zoomin tarjoava telekamera on hyvässä valaistuksessa laadukas. Värit toistuvat luonnollisina, kuten kaikissa muissakin kameroissa ja kuvaan kertyy hyvin yksityiskohtia. Dynamiikaltaan pidempi tele vaikuttaisi olevan pykälän muita kameroita heikompi, mutta kuitenkin edelleen päivänvalossa laadukas. S22 Ultraan verrattuna 10-kertaisen telen kuvanlaadussa ei ole tapahtunut juurikaan muutosta.

Hämärässä Galaxy S23 Ultra ei vaihda 10-kertaisesta telekamerasta pääkameraan kuten 3x-telen kanssa tapahtuu, vaan pitäytyy sen sijaan telekamerassa. Käytännössä tämä myös näkyy selvästi heikompana hämäräsuorituskykynä. Erittäin hämärissä olosuhteissa kuvat muistuttavat jo enemmän surrealistisia maalauksia kuin valokuvia.

Yllä muutama esimerkki 10x-telekameran kuvista ilman automaattista yökuvatilaa.

Kameroiden väliin sijoittuvat zoomaustasot eivät S23 Ultrassa onnistu käytännössä vakuuttamaan. Pääkameraa hyödyntävä 2x-taso vaikuttaisi käyttävän jossain määrin suoraan sensorilta tehtävää rajausta, sillä yksityiskohtien määrä nousee aavistuksen, mutta ero on kuitenkin huomattavan pieni. Yksityiskohtien määrä jääkin selvästi heikoksi verrattuna parempiin sensorilta tehtäviin rajauksiin, minkä lisäksi 2x-tasolle zoomatessa kuviin syntyy myös huomattavan voimaksta terävöitystä. Kokonaisuudessaan kuvat jäävät varsin heikkotasoiseksi ja kuvat kannattaa ottaa pääkameralla tai 3x-telellä, mikäli vain mahdollista. Mielenkiintoisesti täyden 200 megapikselin resoluution kuvaan yksityiskohtia kertyy huomattavasti zoomattua tilaa enemmän, eli rajauksessa olisi selvästi parantamisen varaa.

Muilta kameroilta zoomatessa, kuten esimerkiksi yllä olevassa esimerkissä 3x-telekamerasta tehty zoom 6x-tasolle, kyseessä vaikuttaisi olevan puhtaasti digitaalinen häviöllinen rajaus. Tämä on myös ymmärrettävää, sillä muiden kameroiden resoluutio ei yksinkertaisesti riitä sensorirajaukseen.

Galaxy S23 Ultran etukamera on edeltäjäänsä nähden pienentyneestä resoluutiostaan huolimatta edelleen markkinoiden kärkitasoa. Hyvässä valaistuksessa kuviin kertyy kiitettävästi yksityiskohtia, värintoisto on luonnollista ja kontrasti syvää olematta kuitenkaan ylikorostunutta. Kuvaan tulee kuitenkin kohtalaisen helposti pientä kohinaa, joka on nähtävissä suurelta näytöltä. Hämärässäkin kuva säilyy laadukkaana ja automaattisesti puhelimen käyttämä yökuvatila tuottaa erinomaista jälkeä. Etukameran kuvakulma on kohtalaisen laaja, minkä vuoksi käytettävissä on myös suoraan kuvasta rajattava kapeampi tila.

Videota Samsung Galaxy S23 Ultra kykenee kuvaamaan korkeintaan 8K-resoluutiolla 30 FPS:n nopeudella, mikä on parannus edeltäjän 24 FPS:stä. Myös viime vuoden tökerön suuresta rajauksesta on päästy yli, minkä lisäksi positiivisena yllätyksenä myös sen kuvanvakautus on sulavaa. Kuvanlaadultaan video on erinomaista – värit toistuvat luonnollisina, jälki on yksityiskohtaista, mutta sitä ei ole terävöitetty liikaa ja dynamiikka on hyvällä tasolla.

8K 30 FPS -videon ominaisuudet:

  • 8K 30 FPS, HEVC, 80,2 Mbit/s
  • Äänet: AAC LC, 256 kbit/s

Sulavamman videon ystävälle 4K 60 FPS tila tarjoaa käytännössä vastaavan kuvanlaadun, joskin 4K-resoluutiolla. 4K 60 FPS on myös korkein resoluutio, johon kaikki puhelimen neljä kameraa kykenevät. Valitettavasti kameran vaihtaminen kesken kuvaaminen ei kuitenkaan 4K 60 FPS -tilassa onnistu. 4K 30 FPS -videota kuvatessa kameraa on mahdollista vaihtaa kesken kuvaamisenkin.

4K 60 FPS -videon ominaisuudet:

  • 4K 60 FPS, HEVC, noin 61,5 Mbit/s
  • Äänet: AAC LC, 256 kbit/s

Ultralaajakulmakameran video korostaa pykälän pääkameraa enemmän kontrastia, minkä myötä tummat alueet voivat tummua umpeen, mutta muilta osin video on kohtalaisen laadukasta.

3x-telekameralla videon kontrasti on hillitympää ja jälki kokonaisuudessaan miellyttävää.

10x-telekameralla zoomtaso alkaa olla jo niin suuri, että videon panorointi on huomattavan häiritsevän näköistä, mutta videon itsensä kuvalatu säilyy hyvällä tasolla.

Kuvanvakautus S23 Ultralla toimii erinomaisesti ja positiivisena yllätyksenä jopa pääkameran 8K 30 FPS -videon vakautus pitää kuvan miellyttävän sulavana. Pisimmällä telekameralla videon vakautus ei ymmärrettävästi enää kykene käytännössä reilumpaa heilumista täysin sulavana pitämään, mutta jopa sen tapauksessa videon jälki on mahdollista pitää käyttökelpoisena liikkuessakin.

 

Ohjelmisto

Ohjelmistopuolella Samsung Galaxy S23 Ultra tarjoaa tuoreimman Android 13:n jonka päällä on valmistajan oma One UI 5.1 -käyttöliittymä. Ulkoisesti käyttökokemus ei juuri viime vuodesta eroa, sillä niin Android 13 kuin myös tuorein One UI tarjoavat lähinnä pieniä muutoksia syvemmälle käyttökokemukseen sekä päivityksiä tietoturvatoimintoihin. Rinnakkain viime vuoden Samsungia ja tuoretta laitetta vertaillessa eroja ei käytännössä normaalissa käytössä huomaa lainkaan, vaan niitä täytyy etsiä jo kissojen ja koirien kanssa. Selkeimpänä muutoksena ulos päin näkyy asetusvalikkoon lisätyt valikot ”Tilat ja rutiinit” sekä ”Yhdistetyt laitteet”, minkä lisäksi ”Yksityisyys” ja ”Biometriset tiedot” on yhdistetty yhteen uuden ”Tietoturva ja tietosuoja”-valikon alle. Pienempänä muutoksena näyttöasetuksiin on lisätty mahdollisuus piilottaa kamerareikä sulkemalla näytön ylälaita kokonaan pois päältä.

Samsungin muistakin laitteista tuttuun tapaan käyttökokemus on siis edelleen hyvin Samsungmainen ja käyttöliittymä peittää vakiokuntoisen Androidin tyystin alleen. Vastapainona Samsung kuitenkin tarjoaa edelleen myös kattavasti omia lisäominaisuuksiaan, kuten oikeasta laidasta esiin vedettävän pikavalintapalkin, S Pen -kynän ulosoton yhteydessä aukeavan kynätoimintojen pikavalintapalkin sekä DeX-työpöytätilan, Game Launcher -valikon asetukset peleille ja Knox-tietoturvaominaisuudet.

Kaikki eivät Samsungin muokkauksista kuitenkaan pidä ja omaan käyttöönikin vastaan tuli yksi pienoinen miinus, joka käyttöliittymässä hieman tökki. Puhelimen suuresta koosta johtuen yhden käden tila on käytännössä välttämätön lisäominaisuus, joka Samsungeissa ja muutamien muidenkin valmistajien puhelimissa on toteutettu jo pidemmän aikaa koko ruudun kutistumisena. Tämä erottuu Androidin nykyisestä vakiotavasta ja Appleltakin tutusta ylälaidan alaspäin valumisesta. Käytännössä Samsungin tapa helpottaa myös laitoihin koskettamista, mutta omiin tottumuksiini nähden kyseessä on hieman heikompi toteutus, eikä Androidin vakiotapaa ole otettavissa edes asetuksista käyttöön. Toiset toisaalta pitävät Samsungin ratkaisusta enemmän, mutta valinnanvaran näiden kahden välillä olisi mukava nähdä.

Sovelluksien osalta laitteessa on esiasennettuna Samsungin omat tutut perussovellukset ja osin Googlenkin omien sovellusten kanssa päällekkäin lomittuvat internetselain, galleria, puhelin- sekä viestisovellukset ja juuri aiemmin mainittu Game Launcher -sovellus pelienhallintaan. Kolmannen osapuolen sovelluksista puhelimessa on esiasennettuna Facebook ja OneDrive, joista ensiksi mainittu on käyttäjän poistettavissa, mutta pilvipalvelu on laitteessa jäädäkseen.

Päivitystuen osalta Samsung edustaa viime vuodesta tuttuun tapaan parasta mitä Android-markkinoilla on tarjota, sillä Galaxy S23 Ultralle luvataan neljä suurta Android-päivitystä sekä viiden vuoden tietoturvakorjaukset. Tänä vuonna valmistajalle on kuitenkin tullut myös kilpailua päivityslupausten suhteen, sillä OnePlus 11 tarjoaa vastaavan lupauksen.

 

Suorituskyky

Kuten lippulaivaluokan puhelimelta voi odottaakin, ei Samsungin Galaxy S23 Ultran kanssa havaittu koko parin viikon testijakson kanssa lainkaan minkäänlaisia hidasteluita. S23 Ultra selviytyi kaikesta sille vastaan heitetystä ongelmitta – niin tavanomaisesta arkikäytöstä kuin myös pelaamisestakin. Käytännössä lähimpänä hidastelun tunnetta olivat aiemmin mainitut pienet hidastelut kamerasovelluksen suljinpainikkeen toiminnassa, mikä on ollut aiemminkin joissain Samsungin puhelimissa havaittavissa.

Käytännössä tilanne on siis odotusten mukainen, mutta siitä huolimatta parannus edellisvuoteen on selvä, sillä S22-malliston Exynos 2200:n grafiikkasuorituskyky jätti aikanaan selvästi kylmäksi, minkä lisäksi piirin optimoinnissa oli selviä puutteita ja peleissä esiintyi jopa grafiikkavirheitä. S22 Ultrakin oli arkipäiväisessä käytössä sulava, mutta sen pelisuorituskyvyssä oli selviä ongelmia, jotka uutuusmalli on nyt onnistunut ainakin pääosin korjaamaan tehden käyttökokemuksesta vaivattoman. Pelikäytössä testasimme S23 Ultraa tutuilla Genshin Impactilla, New Statella, Asphalt 9:llä ja Fifa Football -pelillä, jotka toimivat kaikki moitteetta. Teoriassa S23 Ultrassa voisi olla saatavissa pykälän aiemmin testattua Snapdragon 8 Gen 2:.lla varustettua OnePlus 11:tä parempaa suorituskykyä Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -piirin korkeampien kellotaajuuksien myötä, mutta käytännön arkipäiväisessä elämässä kellotaajuusero ei käytännössä ole havaittavissa.

Testasimme tuttuun tapaan myös S23 Ultran jäähdytyssuorituskyvyn, joka vaikuttaisi olevan varsin hyvällä tasolla. Prosessoria rasittavan CPUThrottle-testin aikana suorituskyky laski alimmillaan 75 prosenttiin maksimista, mikä on hyvä tulos, mutta kuitenkin hieman heikompi kuin OnePlus 11:n testeissä. Grafiikkapuolta rasittavassa 3DMark WildLife Extreme -testissä S23 Ultra puolestaan pärjäsi selvästi OnePlussaa paremmin pysyen 69,9 prosentissa maksimisuorituskyvyssä. Lisäksi suorituskyvyn lasku oli kohtalaisen tasaista ja vielä testin loppupuolellakin puhelin sai testistä erinomaiset pisteet.

Raskaassa graafisessa rasituksessa S23 Ultran takakuoren ylälaita kuumeni lämpimimmillään reiluun 47 celsiusasteeseen.

Kuten jo OnePlus 11:n testiartikkelissa todettiin, saa Samsungille yksinoikeudella tarjottu Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy hitusen korkeampien kellotaajuuksiensa myötä, jonkin verran peruspiiriä paremmat pisteet synteettisistä prosessoria rasittavista testeistä. Synteettisten testien verrokiksi otimme Samsungin oman Galaxy S22 Ultra -edeltäjämallin Exynos 2200 -piirillä, OnePlus 11:n Snapdragon 8 Gen 2 -piirillä sekä Applen uusimman iPhone 14 Pron A16 Bionic -piirillä.

Käytännössä Samsungin korkeammat kellotaajuudet eivät realistisesti arkipäivän käytössä näy, mutta synteettisiin testeihin ne antavat pienen edun. Viime vuoden Exynokseen verrattuna tulokset puolestaan ovat huomattavasti paremmat ja puhelimen raskasta laskentatehoa kaipaaville Galaxy S23 Ultra on jopa pykälän perinteistä vuosipäivitystä suurempi päivitys edeltäjäänsä verrattuna, sillä Exynos 2200:lla oli omat haasteensa grafiikkasuorituskyvyssä. Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxyn myötä S23 Ultran suorituskyky onkin käytännössä parasta, mitä markkinoilla on tarjolla.

Kenties mielenkiintoisimpana huomiona synteettiset testit osoittavat Qualcommin saavuttaneen pitkästä aikaa erittäin kilpailukykyisen aseman mobiilipiirien markkinoilla Appleenkin verrattuna, sillä Snapdragon 8 Gen 2 niin Galaxy-versiona kuin tavanomaisenakin mallina saavuttaa grafiikkatesteissä Applen tuoreinta A16 Bionicia paremmat tulokset kautta linjan. Prosessoripuolella Applella on kuitenkin yhä etulyöntiasema.

Testasimme myös puhelimen pakkasenkestoa asettamalla sen -18 celsiusasteen lämpöiseen pakastimeen ja tarkistamalla puhelimen toimintakunnon ja akun varauksen 30, 60 ja 120 minuutin välein. Tarkistukseen kuului nopea puhelimen yleiskäyttö, sekä YouTube-videon toistaminen. Käytännössä S23 Ultra selvisi pakkastestistä täysin ilman ongelmia. Kahden tunnin jälkeen puhelimeen oli jo muodostunut ohut kuurakerros, mutta laite toimi silti ongelmitta ja hidastelematta. Jopa sormenjälkilukija onnistui tunnistamaan peukalon pienestä kuurasta huolimatta.

 

Akunkesto ja latausnopeus

Akunkeston osalta odotukset Galaxy S23 Ultraan olivat kohtalaisen korkealla, sillä aiemmat mallit ovat osoittautuneet akkunsa osalta varsin päteviksi. Käytännössä odotukset myös täyttyivät ja puhelin kesti tavanomaista käyttöä käytännössä poikkeuksetta kaksi kokonaista päivää ja kolmannenkin päivän ylitys onnistui hieman kevyemmällä käytöllä.

Kovemmalla käytöllä esimerkiksi synteettisiä testejä ajettaessa tai paljon puhelimella pelatessa akun sai ladata jo ensimmäisenä iltana, mutta tuolloinkaan akun loppumisen kesken päivän ei ollut kertaakaan ongelma. Akku kesti huoletta läpi koko päivän ja illalla varausta oli edelleen jäljellä vielä reilut 20 prosenttia.

Testijaksolla puhelinta pidettiin sekä 1440p- että Full HD -tiloissa. Pienemmällä resoluutiolla akku kestää pykälän täyttä resoluutiota paremmin, mutta kovinkaan merkittävää eroa testijakson puitteissa ei saatu aikaan. Teema pidettiin testijaksolla tummana, mikä voi säästää AMOLED-näytön kanssa jonkin verran akkua ja virkistystaajuus adaptiivisena 120 hertsissä.

Testijaksolla puhelimen käyttöön kuului mm. puheluiden puhumista pikaviestinsovelluksilla kuten WhatsAppilla ja Slackilla viestittelyä, Twitterin ja TikTokin selailua sekä YouTube-videoiden katsomista ja nettiselailua. Pariin otteeseen puhelinta käytettiin myös GPS-navigointiin ja laitteella myös pelattiin jonkin verran. Sisätiloissa puhelin oli useimmiten yhdistettynä WLAN-verkkoon ja ulkona käytössä oli 4G-verkot yhdellä SIM-kortilla.

Akun latausnopeus Galaxy S23 Ultrassa on säilynyt käytännössä täysin ennallaan viime vuodesta. Samsungin omalla erikseen myynnissä olevalla 45 watin pikalaturilla akku täyttyi tyhjästä täyteen tunnissa ja 4 minuutissa. Puolessa tunnissa akkua kertyi 69 prosenttia ja 90 prosentin rajapyykki saavutettiin 46 minuutissa. Kokonaisuudessaan latausnopeus on kohtalainen, mutta 1449 euron hinta huomioiden yli tuntiin venyvä latausaika jättää kuitenkin toivomisen varaa useiden kilpailijoiden kuten OnePlus 11:n latautuessa jopa alle puoleen tuntiin.

 

Yhteenveto

Samsungin Galaxy S23 Ultra on ulkoisesti varsin tutun oloinen kokonaisuus ja myös raudaltaan monin osin ennallaan viime vuoteen nähden. Siitä huolimatta puhelinta ei voi pitää erityisen huonona päivityksenä, sillä niillä osa-alueilla, missä muutosta on tapahtunut, on sitä tapahtunut varsin merkittävästi ja oikeaan suuntaan.

Ulkoisesti puhelin on lähes identtinen edeltäjäänsä nähden, mutta käsissä tuntuma on kuitenkin erilainen, sillä pitkien kylkien pyöristykset ovat selvästi aiempaa voimakkaammat. Sen myötä kyljissä on myös tasaista pintaa kättä vasten ja ainakin omiin käsiini laite istuu entistä paremmin. Käsissä puhein tuntuu laadukkaalta ja IP68-sertifikaatin myötä kosteuttakaan ei tarvitse pelätä, mikä on toki myös lähes 1500 euron hintaa hätyyttelevälle laitteelle odotettavaakin. Huomion arvoisena seikkana puhelin on kuitenkin huomattavan suuri, minkä myötä laitetta saa käyttää useimmiten jo kahdella kädellä.

Markkinoiden massasta S23 Ultra erottuu rakenteellisesti mukana toimitettavan S Pen -kynän myötä. Kynä on tuttu viime vuodesta ja sille on varmasti oma yleisönsä, joka pitää sen toiminnallisuuksista, kuten helpoista ruudunkaappauksista tai kalenterisovellukseen piirtämisestä, mutta kaikki kynää eivät välttämättä koe erityisen tarpeelliseksi. Toisaalta kynän olemassaolosta ei ole merkittävää haittaakaan, sillä sille tehdystä kolosta huolimatta puhelimeen on mahdutettu viime vuodesta tuttuun tapaan kohtalaisen suuri 5000 mAh:n akku. Akku osoittautui myös käytännön akunkestoltaan erinomaiseksi ja puhelin kesti testijakson puitteissa kovassakin rasituksessa poikkeuksetta koko päivän ja tavanomaisemmalla käytöllä kahden päivän ylitykset onnistuivat helposti. Kevyellä käytöllä S23 Ultraa voi käyttää yhdellä latauksella kolmekin kokonaista vuorokautta.

Akunkesto on varsin vakuuttava, varsinkin puhelimen suuri 6,8-tuumainen näyttö huomioiden. Näyttö itsessään on tuttu viime vuodesta ja siten edelleen markkinoiden kärkipäätä tuottaen ulkoilmassakin riittävän kirkasta kuvaa luonnollisella värintoistolla. Näytön virkistystaajuus mukautuu käyttötilanteisiin kohtalaisen ripeästi. Akkuun liittyvänä miinuspuolena on puolestaan mainittava, ettei S23 Ultran 45 watin pikalataus yllä markkinoiden nopeimpien joukkoon, vaikkei se tunnissa tyhjästä täyteen latautuvana ole poikkeuksellisen hidaskaan.

Pääosin puhelin siis muistuttaa niin raudaltaan kuin ulkonäöltään viime vuoden S22 Ultraa, mutta järjestelmäpiiri on osa-alue, joka on ottanut Euroopassa varsin merkittävän harppauksen – Samsung on luopunut oman Exynos-piirin käytöstä Snapdragon 8 Gen 2:n tieltä, minkä lisäksi Qualcommilta korealaisvalmistaja on saanut nimenomaan Samsungille yksinoikeudella tehdyn for Galaxy -version aavistuksen perusmallia paremmilla kellotaajuuksilla. Muihin Snapdragon 8 Gen 2 -laitteisiin verrattuna suorituskyvyssä ei toki käytännön arkielämässä ole merkittävää eroa, mutta edellismaalliinsa nähden S23 Ultra tuo erittäin suuren päivityksen, jonka myötä suorituskykyä ei käytännössä tarvitse enää miettiä normaalissa käytössä. Viime vuoden Exynoksen kanssa oli nimittäin ainakin julkaisun yhteydessä havaittavissa satunnaisia optimointiongelmia grafiikkabugien muodossa, minkä lisäksi suorituskyky hävisi muutenkin Snapdragonia käyttäneille laitteille.

Yleisesti puhelinmarkkinoiden kannalta mielenkiintoisena huomiona Snapdragon 8 Gen 2 on grafiikkasuorituskyvyssä onnistunut tänä vuonna synteettisten testien mukaan jopa ylittämään Applen tuoreimman A16 Bionicin, mikä on Applen jo pidemmän aikaa jatkuneen ylivoiman jälkeen varsin virkistävää. Prosessoritehossa Applella toki on siitä huolimatta edelleen etulyöntiasema.

Kamerajärjestelmä, kuten suurin osa muustakin raudasta, on Galaxy S23 Ultrassa päällisin puolin viime vuodesta tuttu ja siten edelleen erittäin monipuolinen. 200 megapikseliin päivitetty pääkamera on ottanut kuvanlaatunsa yleisilmeen osalta selviä edistysaskelia ja kuvat ovat laadukkaita. Valitettavasti samaan aikaan pikselitasolla on otettu jopa hieman takapakkia lisääntyneen terävöityksen myötä. Samaa kehityssuuntaa on havaittavissa myös puhelimen muissa kameroissa. Yleisilmeeltään kuvat ovat kuitenkin pääosin erittäin laadukkaita ja kokonaisuutena S23 Ultran kamerajärjestelmä edustaa markkinoiden huipputasoa. Lisäksi videokuvaus ansaitsee kehut kokonaislaadultaan ja viime vuoteen verrattuna 8K 30 FPS -kuvaus on ottanut merkittävän harppauksen tarjoten niin hyvää kuvanlaatua kuin myös toimivan kuvanvakaimen.

S23 Ultran hintansa puolesta lähes suoraan kilpakumppaniin eli iPhone 14 Prohon verrattuna korealaisjätin uutuus on kamerajärjestelmältään ehdottomasti monipuolisempi. Kuvanlaadultaan tilanne ei ole niin yksiselitteinen. iPhonen kuvat ovat pikselitasolla useimmiten laadukkaampia, mutta yleisilmeen osalta Samsung yltää parhaimmillaan parempaan jälkeen. Vastaavasti toisinaan Samsungin kontrasti voi olla myös ylilyötyä, jolloin iPhonen hieman hillitympi jälki onnistuu säilymään luonnollisempana.

Ohjelmisto Galaxy S23 Ultrassa on tuttua Samsungia selvästi vakiokuntoisesta Androidista poikkeavine ulkonäköineen, mikä jakanee käyttäjien mielipiteitä. Käyttökokemus puhelimessa on kuitenkin erittäin sulava. Ohjelmiston suurin plussa on valmistajan päivityslupaus, joka kattaa neljä Android-päivitystä ja viiden vuoden tietoturvakorjaukset. Päivityslupaus on Android-markkinoiden paras ja siihen vastaa tällä hetkellä vain OnePlus, joka lupaa vastaavan tuen OnePlus 11:lle.

Galaxy S23 Ultran suurin miinus on väistämättä sen 1449 euron suositushinta, joka estää puhelimen ehdottoman suosituksen kaikille käyttäjille. Siitä huolimatta hinnan voi myös perustella, sillä S23 Ultra tarjoaa käytännössä kaiken, mitä lippulaivalaitteelta voi nykypäivänä odottaa. Muistikorttipaikkaa tai 3,5 mm:n kuulokeliitäntää puhelimesta ei toki vieläkään löydy, mutta toisaalta ne ovat kadonneet useimmista muistakin nykypäivän laitteista. Hinnasta välittämättä markkinoiden ehdottomasti parasta kaipaaville Galaxy S23 Ultra onkin Android-markkinoiden ehdoton kärkinimi, jonka käytännössä ainoa varteenotettava kilpailija on Applen iPhone 14 Pro ja sellaisena Galaxy S23 Ultra ansaitsee io-techin Toimituksen valinta -kunniamaininnan.

Huomion arvoisena seikkana, vaikka Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy onkin selvä parannus viime vuoden Exynos 2200:sta, ovat muut päivitykset S22 Ultraan kohtalaisen hillittyjä. Sen myötä kyseisestä mallista nähdyt tarjoukset jopa 800 euroon tekevät S22 Ultrasta edelleen erittäin hyvän vaihtoehdon, varsinkin jos grafiikkasuorituskyky ei kuulu pääprioriteetteihin puhelinta valitessa.

Plussaa

  • Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiri
  • Sulava käyttökokemus
  • Monipuolinen kamerajärjestelmä neljällä eri polttovälillä
  • Videokuvan laatu ja vakautus
  • Akunkesto
  • Päivitystuki (4 Android-päivitystä & 5 vuoden tietoturvakorjaukset)

Miinusta

  • Hinta
  • Latausnopeus

Huomioitavaa

  • Puhelimen mukana ei toimiteta laturia
  • S Pen kynä tuo mukanaan monia toimintoja, eikä kilpailijoilta löydy vastaavia toteutuksia

This site uses XenWord.
;