Samsung on julkaissut uuden 200 megapikselin Isocell HP2 -kamerasensorin. 1/1,3” sensorikoollaan valmistajan neljäs 200 megapikselin kamerasensori sijoittuu ensimmäisenä julkaistun HP1:n ja viime kesänä nähdyn HP3:n sekä siihen pohjautuvan Kiinan markkinoille jääneen HPX:n väliin. Uutuussensorin odotetaan huhujen mukaan olevan mahdollisesti käytössä helmikuussa julkaistavaksi odotetussa Samsung Galaxy S23 Ultrassa.
Pikselien koko Isocell HP2 -sensorissa on 0,6 mikrometri (μm) ja kamera on kykenevä ottamaan täyden 200 megapikselin kuvien lisäksi myös 50 megapikselin tai 12,5 megapikselin kuvia kamerasensorin dataa yhdistelemällä, mikä parantaa Samsungin mukaan erityisesti kuvien valovoimaisuutta. Videokuvausta sensori tukee maksimissaan 8K 30 FPS -tasolla.
Hämäräkuvausta parantamaan Samsung esittelee uutuussensorissaan Super QPD -ominaisuuden automaattitarkennukseen. Kyseinen ominaisuus mahdollistaa sensorin kaikkien 200 megapikselin käyttämisen tarkennukseen. Toisena uutena ominaisuutena toimii HDR-kuvia parantava DSG-ominaisuus (dual slope gain), joka on ensimmäistä kertaa käytettävissä myös 50 megapikselin kuvissa pelkkien 12,5 megapikselin kuvien sijaan.
Samsung Isocell HP2:n massatuotanto on jo alkanut, mutta Samsung ei ole antanut virallisia aika-arvioita sensorin saapumisesta markkinoille.
Lähde: Samsung
Onko tosiaan kenno paras takaamaan kuvien tarkennus hämärässä?
Muistelen laserissa olevan omat huonoutensa, mut luulisi olevan parempi ja saisi TOF-ominaisuuden.
Meanwhile sokkotesteissä G Pixelin 12 megapikselin kenno pyyhkii pöytää kilpailijoilla. Suuri megapikselimäärä on rasite, ei etu.
Rippuu ihan täysin toteutuksesta. Puhelinkameroiden lopputulokseen vaaditaan tilarajotteiden myötä väkisin prosessointia, joten perinteisen valokuvauksen keinoin (isot pikselit yms) ei saavuteta parasta lopputulosta. Sokkotesteissä pärjää muutenkin kamerat, jotka tuottavat väreiltään, kontrastiltaan ja terävöinniltään ylikorostettua jälkeä, jos kohteena on tavalliset käyttäjät. Jokaisella saa toki olla oma preferenssinsä sen suhteen miltä kuvat näyttävät, mutta kuvien teknisen paremmuuden suhteen sillä ei ole mitään tekemistä.
Eikös silloin Sampan pitäisi pärjätä ja Pixeleiden hävitä?
Kaikki boldatut asiat on ainakin hallussa Samsungilla
Megapikselit ovat vain yksi osa mobiilikuvaamisen kokonaisuutta. Juha tuossa ylempänä jo avasikin asiaa ja lopputulokseen vaikuttaa monet tekijät. Henk. koht. en pidä vahvasta käsittelyjäljestä, mitä esimerkiksi oma Zenfone 9 tekee (ja pärjäsi muuten hyvin kyseisessä sokkotestissä). Jos nyt otetaan esimerkiksi Pixel 7 Pron ja Huawei P50 Pron vertailukuvat DxOMarkin testissä, niin alla olevassa Pixel 7 Pron kuvassa t-paidan tekstuuri häviää kokonaan. Molemmissa puhelimissa on hyvät kamerat mutta paremmuus riippuu lopulta siitä, minkälaista jälkeä käyttäjä arvostaa.
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1674034344"
data-lb-id="_xfUid-1-1674034344">
Huawei P50 Pro
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-2-1674034344"
data-lb-id="_xfUid-2-1674034344">
Uutiseen liittyen tuleekin mielenkiintoista selvittää tulevissa puhelimissa, että mikä sensori siellä mahtaa olla käytössä. Valmistajat kuitenkin rummuttavat pelkkää 200 megapikseliä.
Kuten sanoin, riippuu ihan kokonaisuuden toteutuksesta. Kuvanlaatu kertoo sen kuinka hyvin on onnistuttu missäkin asiassa. Lopputulos on monen asian summa.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä