Vaikka Flip5:stä löytyykin vielä parannettavaa, on se io-techin testikokemusten perusteella kokonaisuutena tarkasteltuna tämänhetkisten markkinoidemme paras simpukkamallinen taittuvanäyttöinen puhelin. Toteutus on siitä huolimatta hieman ristiriitainen, sillä Flip5:n merkittävin uudistus – kasvanut ulkonäyttö – on toteutukseltaan hieman puutteellinen ja jää kakkoseksi Motorola Razr 40 Ultran ulkonäytölle.
Flip5:n taittuva rakenne tarjoaa tiettyjä lyömättömiä etuja mm. valokuvaamiseen liittyen, joita perinteisesti toteutetuilla puhelimilla ei voi yksinkertaisesti saavuttaa. Samalla käyttäjän tehtävä kuitenkin teknisiä kompromisseja, kun vertailukohtana on saman hintaluokan perinteinen puhelin. Uusi ulkonäyttö on Flip5:n ainoa merkittävämpi uudistus, josta on myös käytännön hyötyä. Jos suurelle ulkonäytölle ei näe itselle merkittävää käyttöarvoa, kannattaa ehdottomasti harkita viimevuotista Flip4-mallia, jonka saa tarjouksista edullisimmillaan 600–700 eurolla. Jos taasen kaipaa ulkonäytön osalta vieläkin monipuolisempaa toteutusta, kannattaa ottaa myös Razr 40 Ultra harkintaan. Kokonaisuutena arvioituna Flip5 on kuitenkin nykymarkkinan suositeltavin simpukkamallin taittuvanäyttöinen puhelin, jossa rakenteesta on kuitenkin oltava valmis maksamaan.
Plussat
- Näytön kuvanlaatu
- Tukevan tuntuinen taittuva rakenne
- Merkittävästi kasvanut ulkonäyttö varauksin
- Vesisuojaus taittuvasta rakenteesta huolimatta
- Samsungin hyvä päivitystuki
Miinukset
- Kansinäytön käytettävyysrajoitukset vakiona
- Latausnopeus on nykymittapuulla hitaahko
- Valmistaja ei suosittele pakkasessa käyttämistä
- Ultralaajakulmakamerassa ei automaattitarkennusta
- Heikohko pitkäkestoinen suorituskyky
Huomioitavaa
- Ei laturia pakkauksessa
- Saranakohdassa näytössä tuntuu ja näkyy edelleen pieni ”ura”
Taittuvanäyttöisten puhelimien pioneerin roolia vahvasti kantava Samsung esitteli viidennen sukupolven taittuvanäyttöiset mallinsa heinäkuun lopulla Koreassa järjestämässään Unpacked-tilaisuudessa. Simpukkamallisen taittuvanäyttöisen puhelimen uusimman sukupolven mallinimi on Galaxy Z Flip5.
Galaxy Z Flip5 tuli Suomessa saataville 11. elokuuta 1249 euron lähtöhintaan, joka on noussut Flip4:ään nähden satasella. Toisaalta samalla lähtötason muistivariantti on noussut 256 gigatavuun, joten edeltäjän vastaavaan muistiversioon nähden hinnannousua on lopulta 50 euroa. Tarjolla on myös 512 Gt muistiversio, joka kustantaa 1369 euroa, eli 60 euroa enemmän kuin Flip4:n vastaava malli.
Koska Flip5:n uudistukset ovat melko rajattuja edeltäjämalliin nähden, keskitymme tässä artikkelissa ensisijaisesti laitteen uusiin ominaisuuksiin. Pohjalle on suositeltavaa lukea edeltäjämalli Flip4:n arvostelu.
Tuotepakkaus ja oheistarvikkeet
Flip5:n tuotepakkaus noudattaa samaa linjaa yrityksen Galaxy S23 -sarjan huippumallien kanssa. Mustan ohuen pakkauksen kannessa on aiemman suuren Flip-tekstin sijaan hillitty visuaalinen hahmotelma laitteen ulkonäöstä. Pakkauksen toimitussisältö on hyvin askeettinen:
- puhelin
- pikaohje
- USB-C – USB-C -kaapeli
- korttikelkan irrotustyökalu
Samsungin nykytavan mukaisesti mukana ei toimiteta laturia, vaan Samsung tarjoaa 25 watin laturin tarvittaessa noin 25 euron lisähintaan.
Mitä uutta?
Uuden Flip5:n tärkeimmät uudistukset edeltäjämalliin nähden ovat uusi huomattavasti suurempi kansinäyttö, uudistettu saranarakenne sekä suorituskykyisempi järjestelmäpiiri.
- Uusi huomattavasti suurempi 3,4-tuumainen kansinäyttö
- Ulkokuoren suojalasi päivitetty Victus 2 -versioon
- Uudistettu saranarakenne, joka ei jätä puoliskojen väliin rakoa
- 0,8-2 mm ohuempi suljettuna
- 0,2 mm pidempi suljettuna
- Snapdragon 8 gen 2 –järjestelmäpiiri
- Tallennustila käyttää UFS 4.0 -muistia 3.1:n sijaan
- Sisänäytön maksimikirkkaus kasvanut 1200:sta 1700 nitiin
- Pääkamera käyttää suurempaa sensoria ja laajempaa objektiivia
- Etukameran kuvakulma laajentunut ja aukko suurentunut
- WiFi päivittynyt 6e-versioon
- Bluetooth päivitetty versioon 5.3
- USB-Cliitäntä tukee 3.2-versiota
- Android 13 –käyttöjärjestelmä ja One UI 5.1.1 –käyttöliittymä
Rakenne ja tekniset ominaisuudet
Fyysiset mitat & rakenne:
- Ulkomitat:
- Suljettuna: 85,1 x 71,9 x 15,1 mm
- Avattuna: 165,1 x 71,9 x 6,9 mm
- Paino: 187 grammaa
- Sisänäytön ja ulkomittojen suhde: 85,9 %
- Materiaalit: alumiinirunko, Gorilla Glass Victus 2 -suojalasi ulkopinnoissa
- Suojaus: IPx8
- Valmistajan kotimaa: Korean tasavalta
- Valmistusmaa: Korean tasavalta
Uusi Flip5 on muotoilultaan hyvin samanhenkinen kuin edeltäjänsä, mutta laitteet erottaa toisistaan etenkin suljettuna varsin helposti, sillä Flip5:ssä kansi on kokonaan mustaa kiiltäväpintaista lasia, kun taasen Flip4:ssä osa kannesta on ulkokuorien väriteeman mukainen.
Fyysiset mitat ovat pysyneet käytännön kannalta hyvin samankaltaisina ja lähinnä uudistettu saranarakenne on tehnyt sen, että Flip5 on suljettuna edeltäjäänsä 0,8-2 mm ohuempi. Motorolan Razr 40 Ultraan verrattuna Flip5 on hieman kompaktimpi – suljettuna 3,3 mm lyhyempi, 2,1 mm kapeampi ja tismalleen saman paksuinen. Painoeroakin on vain muutama gramma.
Yleisesti ottaen lähes muuttumaton muotoilu on pienoinen pettymys, sillä rakenteen voisi hiljalleen odottaa kehittyvän ohuempaan suuntaan. Muutama kilpailija on jo julkaissut taittuvanäyttöisiä malleja, joissa kokonaispaksuus suljettuna liikkuu jo 10 mm tietämillä, joten siihen nähden Flip5 alkaa olla jo hieman paksu laite.
Materiaaleiltaan Flip5 ei tarjoile varsinaisesti mitään uutta. Alumiinirunko on viimeistelty kehyksen osalta puolikiiltäväksi ja lasipinnat on päivitetty Corningin uusimpaan Gorilla Glass Victus 2 -versioon. Lasipinnat on nyt kiiltävät, siinä missä ne Flip4:ssä olivat mattapintaiset. Käytännön kannalta ne keräävät herkemmin sormenjälkiä. Rakenteen laatuvaikutelma on erinomaisella tasolla, eikä taittuva rakenne sinällään aiheuta epäilyksiä puhelimen kestävyydestä, vaikka uusi saranarakenne elääkin ehkäpä aavistuksen enemmän kuin edeltäjässä. Puhelin on IPx8-suojattu, eli pölysuojausta ei ole, mutta upotusvesisuojaus löytyy. Pölyisistä ympäristöistä ja esimerkiksi hiekkarannalta puhelin kannattaa siis pitää poissa.
Flip5:n vakiovärit ovat testikappaleemme hailakanvihreä Mint, tummanharmaa Graphite, vaalea Cream sekä violetti Lavender. Näiden lisäksi Samsungin omasta kaupasta voi tilata sinisen, vihreän, keltaisen ja harmaan erikoisvärin, joissa on musta runko.
Samsung on uudistanut saranan ns. ”pisaratyyppiseksi”, eli näyttö taittuu saranakohdassa suljettuna pisaranmuotoiselle kaarelle, joka mahdollistaa puhelimen puoliskojen sulkeutumisen kokonaan toisiaan vasten ilman, että näyttöön muodostuu liian tiukka kaarevuussäde.
Se, ettei puhelimen puoliskojen väliin jää enää saranapuolta kohti suurenevaa rakoa, on lopulta lähinnä visuaalinen seikka, sillä pölyn ja pikkuroskan kertymistä puoliskojen väliin se ei vieläkään estä. Vaikka rako on nyt olemattoman pieni, taskun pikkulika mahtuu edelleen kertymään sisänäytön pinnalle tuttuun tapaan.
Käyttötuntumaltaan uuden saranan toiminta ei ole aivan yhtä jäykkä kuin edeltäjämallissa ja sulkeutuessaan mekanismiin ei jää väljää, vaan rakenne napsahtaa loppuvaiheessa napakammin yhteen. Rakenteen tuntumaa voi kuvailla laadukkaaksi ja tukevaksi. Sarana on siinä määrin jäykkä – eikä jousitettu – että sen avaaminen yhdellä kädellä entisaikojen malliin ei onnistu sujuvasti, vaikka pienellä harjottelulla ja käsiakrobatialla se onkin mahdollista.
Edeltäjämallin tapaan puhelimen voi avata haluttuun asentoon ja jättää sen siihen, joka mahdollistaa rakenteen hyödyntämisen esimerkiksi pöytätelineenä videopuheluissa tai kuvausjalustana valo- ja videokuvatessa. Rakenteessa käytetään magneetteja, joten puhelinta ei kannata säilyttää luottokorttien tai magneettikentille herkkien lääkinnällisten laitteiden lähellä.
Kansinäytön tekniset tiedot:
- 3,4-tuumainen Super AMOLED -kosketusnäyttö
- 720 x 748 pikseliä, 306 PPI, 60 Hz
- Gorilla Glass Victus 2 -suojalasi
Siinä missä Flip4:n ulkonäyttö oli kooltaan 1,9-tuumainen, on se Flip5:ssä huomattavasti suurikokoisempi 3,4-tuumainen. Tuumamitat eivät kuitenkaan kerro koko kuvaa, sillä kuvasuhde on täysin erilainen ja käytännössä pinta-alaero on karkeasti arvioituna 3-4-kertainen ja pikselimäärä nelinkertainen. Koon merkittävä kasvu mahdollistaa sen, että näyttöä on nyt oikeasti mahdollista käyttää huomattavasti monipuolisemmin ilman tarvetta avata puhelinta pienempiä toimenpiteitä varten. Kilpailijoihin verrattuna Razr 40 Ultra voittaa Flip5:n speksivertailussa leikiten, sillä se tarjoaa tuplasti pikseleitä ja korkeamman virkistystaajuuden. Ulkonäytöllä on oma kirkkaussensorinsa ja sen luvataan yltävän yli 1000 nitin maksimikirkkauteen, eli käytettävyys on taattu myös auringonpaisteessa.
Alapääty:
- mikrofoni
- USB-C 3.2 -liitäntä
- toinen stereokaiuttimista
Yläpääty:
- mikrofoni
- Etunäytön yläkehyksessä toinen stereokaiuttimista
Oikea kylki:
- äänenvoimakkuuspainikkeet
- virta-/lukitusnäppäin sormenjälkitunnistimella
Vasen kylki:
- nano-SIM-korttikelkka
Flip5:n kontrollit ja liitännät ovat pysyneet sijainniltaan käytännössä identtisinä edellisestä sukupolvesta. Pienenä erona yläpäädyn mikrofonireikä on vaihtanut paikkaa. Positiivisena parannuksena USB-C-liitäntä tukee nyt 3.2-standardia, jonka pitäisikin olla itsestäänselvyys tämän hintaluokan puhelimessa. Siitä huolimatta puhelin ei jostain syystä tue Samsungin DeX-työpöytätilaa, vaikka se tuetun kuvaulostulon puolesta pitäisi olla mahdollista.
Flip5:n stereokaiuttimien äänenlaatu on hyvää, kuten high-end-puhelimelta voikin odottaa.
Sormenjälkitunnistin sijaitsee aiempaan tapaan lukituspainikkeen yhteydessä oikeassa kyljessä. Puhelimen ollessa avattuna sen toiminnassa ei ollut valitettavaa, mutta suljettuna kansinäytön lukitusta avatessa tunnistuksen luotettavuus oli jostain syystä vaihtelevaa.
Sisänäytön tekniset ominaisuudet:
- 6,7-tuumainen AMOLED –näyttöpaneeli
- 1080 x 2640 pikseliä, 22:9-kuvasuhde, 426 PPI
- 1-120 hertsin adaptiivinen virkistystaajuus
- HDR10+-tuki, 1700 nitin pistemäinen kirkkaus
- Ultra Thin Glass -suojalasi, pinnassa muovinen suojakalvo
Flip5:n sisänäyttö ei ole muuttunut teknisiltä ominaisuuksiltaan muutoin kuin 500 nitiä kasvaneen pistemäisen maksimikirkkauden osalta. Näytön kuvasuhde on aiempaan tapaan varsin pitkulainen, joka vaikeuttaa jonkin verran käyttöä yhdellä kädellä. Näytön alle kerrotaan olevan toteutettu uusi iskunvaimennuskerros, jonka kerrotaan lisäävän näytön kestoa. Samsung lupaa näytön kestävän 200 000 avausta ja sulkua.
Näytön pinnassa on lisäsuojaa antava muovinen suojakalvo, jonka käyttäjä voi halutessaan ottaa pois vaurioittamatta itse näyttöä, mutta uuden kalvon asentamiseksi puhelin on vietävä huoltoon. Samsung tarjoaa takuuaikana virallisesti yhden ilmaisen suojakalvon vaihdon, mutta kertoo olevansa varsin joustava normaalissa käytössä kuluneen/irronneen kalvon vaihdon suhteen myös myöhemmin puhelimen takuuaikana. Takuun ulkopuolella uuden näyttökalvon vaihto maksaa Samsungin virallisen huoltohinnaston mukaan 45 euroa.
Taittuva näyttö tuntuu käytössä samalta kuin edellisen sukupolven Flipissä. Se on pinnaltaan ehkäpä hieman pehmeämmän tuntuinen kun tavanomainen näyttö ja se kerää myös herkemmin sormenjälkiä sekä staattista pölyä. Monia kiinnostaa varmasti saranakohtaan jäävä näytön ”ura”, joka ei ole muuttunut juuri mitenkään viime vuodesta, vaikka Samsung kertoi tuolloin sen häivyttämisen olevan luvassa tämän vuoden mallissa.
Taitoskohta on tunnettavissa selvästi loivana aaltona näytön pinnassa, mutta itse en ainakaan kokenut sitä häiritseväksi. Uran myös näkee selvästi mustalla näytöllä, mutta kun näytöllä on sisältöä, siihen tulee kiinnitettyä vähänlaisesti huomiota. Täysin tasaista näyttöpintaa kaipaaville taittuva tekniikka ei kuitenkaan ole vielä valmista.
Aiempien sukupolvien tapaan valmistajan virallisen kannan mukaan näyttöä ei ole edelleenkään suositeltu käytettäväksi pakkasessa, eikä takuu kata kyseisissä olosuhteissa syntyneitä vaurioita. Tämä on luonnollisesti Suomen talvi huomioiden haastavaa ja asia on hyvä huomioida puhelinta hankkiessa sekä käyttäessä. Tietojemme mukaan yksittäisiä Flip-puhelimia on rikkoutunut äärimmäisissä olosuhteissa, mutta mitenkään yleistä näytön rikkoontuminen talvisäässä ei kuitenkaan ole. Kylmissä olosuhteissa lienee kuitenkin fiksua noudattaa asianmukaista varovaisuutta.
Kuvanlaadultaan näyttö on pysynyt erinomaisena, etenkin kun otetaan vielä huomioon taittuva näyttötekniikka. Samsungille tuttuun tapaan Eloisa-väritila tarjoaa laajemman väriavaruuden eloisalla värintoistolla, mutta kärsii pienestä vaaleiden sävyjen sinertävyydestä. Luonnollinen-väritila on taasen kalibroitu sRGB:n mukaan ollen väritarkka, mutta hieman latteamman näköinen. Adaptiivinen virkistystaajuus toimii loogisesti ja mukautuu varsin joustavasti ja laajalla skaalalla eri käyttötilanteisiin.
Tekniset ominaisuudet:
- Snapdragon 8 gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiri
- 1 x 3,36 GHz Cortex-X3
- 2 x 2,8 GHz Cortex-A715
- 2 x 2,8 GHz Cortex-A710
- 3 x 2,0 GHz Cortex-A510
- 719 MHz Adreno 740 GPU
- Snapdragon X70 -modeemi
- 8 Gt LPDDR5X RAM-muistia
- 256 tai 512 Gt Gt UFS 4.0 -tallennustilaa (256 Gt mallissa vapaana 216,5 gigatavua)
- 5G Sub6 GHz NA & NSA
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax (Wi-Fi 6E), Bluetooth 5.3, NFC
- A-GPS, GLONASS, Beidou, Galileo ja QZSS
- Stereokaiuttimet
- 3700 mAh litium-polymeeriakku, USB Type-C 3.2, 25 W pikalataustuki, 15 W langaton pikalataus, 4,5 W käänteinen langaton lataus
Flip5:n sisältä löytyy sama Qualcommin uusimman sukupolven Snapdragon 8 gen 2 for Galaxy -piiri, joka on käytössä myös yrityksen Galaxy S23 -mallistossa. Se tarjoaa Android-markkinoiden parasta suorituskykyä.
RAM-muistin määrä on pysynyt edelleen 8 gigatavussa, vaikka tekniikka on päivittynyt modernimpaan LPDDR5X:ään. Myös tallennustilan tekniikka on päivitetty tuoreimpaan UFS 4.0 -versioon ja pienin 128 gigatavun muistiversio on tiputettu pois.
Yhteyspuolelle on tuotu toivottuja päivityksiä, eli WiFi 6e ja tuorein Bluetooth 5.3 -versio.
Akun kapasiteettiin ei ole tapahtunut muutoksia edellisestä sukupolvesta ja toteutuskin on sama – akusto on jaettu kahteen erilliseen kennostoon, jotka sijaitsevat saranan molemmin puolin. Myöskään lataustehoissa ei ole tapahtunut muutoksia – 25 watin tehoa voi pitää nykypäivänä hyvin maltillisena, mutta samalla taittuvarakenteisessa puhelimessa jossain määrin ymmärrettävänä.
Kamera
Kameran tekniset tiedot:
- Pääkamerat:
- 12 megapikselin pääkamera, f1.8, 24 mm kinovastaavuus, 1/1,76″ S5K2LD-sensori, 1,8 µm pikselikoko, Dual Pixel PDAF, OIS
- 12 megapikselin ultralaajakulma, f2.2, 13 mm kinovastaavuus, 1/3,06″ IMX258-sensori, 1.12µm pikselikoko, kiinteä tarkennus
- Videotallennus: 4K 30&60 FPS, 1080p 240 FPS slow-mo, 720p 960 FPS super slow-mo, HDR10+
- Etukamera:
- 10 megapikselin etukamera, 1/3” S5K3J1-sensori, 1,22 um pikselikoko, 23 mm kinovastaava polttoväli, f2.2, kiinteä tarkennus
Teknisesti Flip5:n kamera ei ole kokenut mitään rautatason uudistuksia edeltäjäänsä nähden, joten Samsungin voi todeta olevan suoranaisesti laiska tällä osastolla, sillä samaa rautaa on käytetty Samsungin puhelimissa jo useamman vuoden ajan. Puhelimen ulkopuolella on edelleen samat kaksi 12 megapikselin kameraa, joista toinen on laajakulmainen pääkamera suurella pikselikoolla sekä optisella vakaimella, ja toinen ultralaajakulmakamera valitettavasti edelleen ilman automaattitarkennusta.
Päänäytön puolella on myöskin edelleen sama tuttu 10 megapikselin etukamera kiinteällä tarkennuksella, joskin pikku muutoksena sen kuvakulma on laajentunut sekä aukko kasvanut hieman. Sen rooli selfie-kuvauksessa on toki tässä puhelimessa vähäisempi.
Kameraominaisuuksien merkittävin parannus onkin tavallaan uusi isompi ulkonäyttö, sillä se mahdollistaa nyt pääkameran ja ultralaajakulmakameran hyödyntämisen selfie-kuvaamisessa entistä paremmin.
Kamerasovellus on päänäytön puolella toteutukseltaan käytännössä identtinen Galaxy S23 -sarjalaisten kanssa. Oikeastaan ainoana erona on vasemman reunan pikakuvakepalkissa ylimmäisenä sijaitseva ”kansinäytön esikatselun” aktivointikuvake, joka siis näyttää ulkonäytöllä kuvattavan kohteen kuvaa. Kamerasovellus tukee myös Flex Mode -tilaa, eli kun näytön taittaa puoliväliasentoon, rajaa se etsinnäkymän näytön toiseen puoliskoon ja kontrollit toiseen, jolloin kuvia on helpompi ottaa esimerkiksi pään yläpuolelta tai matalalta.
Valokuvien kuvanlaadussa erot Flip4:ään ovat pysyneet hyvin olemattomina, joka ei sinällään ole yllätys. Pienet erot johtuvat todennäköisesti ohjelmistoparannuksista sekä uudemman piirin suorituskykyisemmästä kuvaprosessorista.
Kokonaisuutena pääkamera on kuvanlaadultaan edelleen erittäin hyvä, joskaan ei lippulaivaluokassa terävintä kärkeä. Suurin kritiikin aihe on Samsungin puhelimille tyypillisesti tälläkin kertaa värintoisto, joka on eläväistä paikoin liiallisissakin määrin. Myös pientä yliterävöintiä ja ylikorostunutta kontrastia voi havaita osassa kuvissa. Tämä vetoaa kuitenkin varmasti massoihin. Samsungin kohinanvaimennus ja prosessointi ansaitsee kehuja, sillä pikselitasolla kuviin sallitaan tasaista luminanssikohinaa, joka tekee yksityiskohdille ja kokonaisilmeelle hyvää.
Maininnan arvoisena pikkuseikkana 2x-kuvaustila tuottaa nyt edeltäjämallia selvästi enemmän yksityiskohtia, joskin jos kuvia näpsii peräkkäin useamman, yksityiskohtien määrä heikkenee. Pääkameran 12 megapikselin sensori ei mahdollista pikselitason häviötöntä rajausta, joten kyse on mitä ilmeisimmin jonkinlaisesta useamman kuvan kuvadatan yhdistämisestä.
Ulkonäyttöä etsimenä hyödyntäen pääkameralla saa napattua luonnollisesti myös erinomaisia omakuvia, joka ei ole sinällään ihme, sillä vastaavaa kameratekniikkaa ei tavanomaisista puhelimien etukameroista löydy. Paljon itsestään kuvia ottavalle Flip5 onkin tältä osin erinomainen vaihtoehto.
Hämärässä suorituskyky on varsin hyvää ja kamera käyttää oletuksena automaattisesti kytkeytyvää yötilaa, jolla se pystyy onkimaan vähäisestäkin valaistuksesesta yllättävän paljon värejä ja yksityiskohtia. Tosin kun valoa on oikeasti todella vähän, kuviin saattaa ilmestyä sumeita alueita, joissa prosessointi ei selvästikään ole osannut päätellä mitä alue sisältää.
Ultralaajakulmakamera on edelleen varsin hyvä suorittaja, vaikka se ei ylläkään yksityiskohtien toistossa markkinoiden parhaimmistoon ja harmillisesti automaattitarkennuksen puute estää sen käyttämisen lähikuvaamisessa. Ultralaajakulmaa voi hyödyntää myös selfieiden ottamisessa etenkin tilanteissa, jos otokseen pitää mahtua myös muita ihmisiä tai laajemmin taustamaisemaa, mutta pääkameran tasolle ei kuvanlaadussa ylletä, sillä automaattitarkennuksen puute verottaa osaltaan kuvien terävyyttä. Heikossa valossa ultralaajakulma ei ole lähellekään pääkameran veroinen ja jälki on herkästi todella suttuisen pehmeää, mutta automaattinen yökuvaustila parantaa tilannetta paljon haavastavimmissa valaistusolosuhteissa.
Edeltäjämallin tapaan videokuvausominaisuudet ovat pysyneet 4K 60 FPS maksimilaadussa pääkameralla sekä 4K 30 FPS -laadussa ultralaajakulmalla. Kameraa voi vaihtaa kesken kuvauksen 4K 30 FPS ja alemmilla laaduilla. Ääni tallentuu stereona hyvällä 256 kbit/s bittivirralla.
Videokuvan laatu on Samsungin lippulaivapuhelimille tyypilliseen tapaan markkinoiden parempaa päätä. Jälki on terävää ja yksityiskohtaista ja väreiltään neutraalimpaa kuin valokuvissa. Kontrastissa voi havaita paikoin hieman ylikorostusta. Ultralaajakulmalla kuvattu video on yleisilmeeltään ja detaljeiltaan selvästi pehmeämpää, mutta silti luokassaan kohtalaisen hyvää.
Kuvanvakautus toimii molemmilla kameroilla erinomaisesti. Kävellessä vakautuksen toiminta on hallittua ja askeleet näkyvät kuvassa pehmeänä heilahteluna ilman häiriöitä kuvassa tai yksityiskohdissa.
Ohjelmisto
Ohjelmistopuolella Flip5 tarjoaa Samsungin uusimman One UI 5.1 -käyttöliittymäversion, jonka perässä on vielä .1-tarkenne kertomassa siitä, että kyseessä on taittuville malleille optimoitu versio. Alla pyörii Android 13 -versio.
Käyttöliittymän yleisilmeeltä ja toiminnoiltaan One UI 5.1.1 on käytännössä identtinen viimevuotisen 4.1.1-version kanssa. Suurimmat uudistukset ovat tapahtuneet pieninä moniajoon liittyvinä lisätoimintoina sekä suuremman ulkonäytön uudistuneena käyttöliittymänä.
Samsungin One UI ei ole sieltä kaikista lempeimmästä päästä sovellusten virranhallinnan suhteen, josta kertoo myös DontKillMyApp-testin 33 %:n tulos. Testituloksesta voi selvästi nähdä, että käyttöjärjestelmä kuristaa taustasovelluksia niin, että ilmoitukset pääsevät paikoin läpi vain jaksoittain. Tilannetta voi parantaa antamalla sovelluksille erivapauksia akkuasetuksista.
Päivitystuki on pysynyt tutussa neljässä Android-versiopäivityksessä (14, 15, 16, 17) sekä viiden vuoden tietoturvakorjauksissa, joka on Android-markkinoiden kärkisuoritus. Edellisten sukupolven malleja peilaten Samsung on ollut myös päivitysten jakelunopeudessa markkinoiden parhaimmistoa – uusi Android-versio on saapunut Flippeihin loppuvuoden aikana.
Kansinäyttöön loihdittu uusi käyttöliittymä perustuu edelleen ikään kuin widget-välilehtiin, mutta tarjolla on nyt enemmän tietoa ja interaktiivisuutta. On kuitenkin harmi, ettei Samsung ole päätynyt Motorolan Razr 40 Ultrassa nähdyn täysiverisemmän Android-kokemuksen kaltaiseen toteutukseen, vaan Samsungissa kokonaisuus tuntuu selvästi rajatummalta.
Perustoiminnoiltaan ulkonäytön käyttöliittymä tarjoaa ensimmäisenä käyttäjälle näkyvään lukitusnäkymään, jonka ulkoasu on kustomoitavissa, mutta ei niin monipuolisesti kuin olisi voinut toivoa. Siitä oikealle pyyhkäisemällä aukeaa ilmoitusnäkymä (ilmoituksen sisältöjä on mahdollista laajentaa ja lukea kansinäytöllä), alas pyyhkäisemällä pelkistetty kahdeksan kuvakkeen ja näytön kirkkaussäätimen tarjoava pika-asetusvalikko ja vasemmalle pyyhkimällä joukko käyttäjän valittavissa olevia widget-henkisiä välilehtiä.
Widget-välilehtiä on tarjolla oletuksena vajaa kymmenkunta ja käyttäjä voi valita mitkä niistä ovat näkyvissä ja missä järjestyksessä. Widgettien ulkoasu on tehty ulkonäytön mittasuhteisiin sopivaksi ja siinä helppokäyttöisiksi. Ominaisuuksiltaan ne ovat oikeita sovelluksia suppeampia ja joissain tilanteissa puhelin pyytää edelleen avaamaan sisänäytön toiminnon jatkamiseksi, joka on hieman harmillista.
Vakiona sovellusten käyttäminen kansinäytöllä on harmillisen rajattua, sillä tuki löytyy vain kartoille, Netflixille, YouTubelle ja tekstiviestisovelluksille (Googlen ja Samsungin). Lisäksi sovellusten käyttö on aktivoitava erikseen asetusvalikon Galaxy Labs -valikosta, sillä sen mainitaan olevan vielä eräänlainen kokeellinen ominaisuus. Samsungin edustajan mukaan kansinäytöllä ajettavien sovellusten on tuettava ulkonäytön käyttöliittymän rajapintaa, joka on sovelluskehittäjille avoin. Sovelluksia on kuitenkin mahdollista ajaa ulkonäytöllä laajemminkin – siitä tarkemmin seuraavaksi.
Erikoinen Samsungin ”julkinen salaisuus” on Good Lock -sovellus, jonka käyttäjä voi halutessaan asentaa Samsungin omasta sovelluskaupasta. Kyseinen sovellus mahdollistaa monien muiden lisäominaisuuksien ohella ulkonäytön hyödyntämisen sovellusten ajamisessa huomattavasti vakiototeutusta monipuolisemmin. On kuitenkin erittäin kummallista, ettei Samsung tarjoa tätä ominaisuutta vakiona, vaan käyttäjän on asennettava hankalakäyttöinen lisäsovellus, joka toimii ilmeisesti ikään kuin rajapintana sovellusten ja ulkonäytön käyttöliittymän välillä.
Good Lockin lisätoimintojen aktivointi tapahtuu seuraavasti: Ensin on ladattava kyseinen sovellus Samsungin omasta sovelluskaupasta. Sen jälkeen sovelluksen Life Up -välilehdeltä etsitään MultiStar-lisäosa ja asennetaan se. MultiStar-laajennuksen asetuksista puolestaan löytyy I <3 Galaxy Foldable -alavalikko, joka mahdollistaa Launcher ja Game Widgettien aktivoinnin. Launcher Widgetin asetuksista käyttäjä voi valita mitkä puhelimeen asennetut sovellukset näkyvät kansinäytön valikossa.
Kun Good Lock -widgetit on aktivoitu ulkonäytölle, ilmestyy näkyviin uusi Good Lock -sovellusvälilehti sekä Good Lock -pienoispelivälilehti. Testiemme perusteella useimmat sovellukset toimivat kansinäytöllä ongelmitta, mutta muutamissa poikkeustapauksissa sovelluksen sisältö renderöityi väärin. Joidenkin sovellusten kanssa myös kansinäytön rajallinen resoluutio aiheuttaa omat haasteensa käytettävyyteen, jos esimerkiksi käyttöliittymäelementit vievät ylä- ja alareunassa suurimman osan tilasta.
Suorituskyky & akunkesto
Päivittäisessä peruskäytössä Flip5:n suorituskyvystä ei löydy mitään moitittavaa, kuten ei tässä hintaluokassa pidäkään. Kaikki toimii sulavasti ja viiveettä. Myös pelikäytössä puhelin mahdollistaa lähes poikkeuksetta parhaiden mahdollisten grafiikka-asetusten käytön.
Snapdragon 8 gen 2 -piiri tarjoaa Flip5:n kuorissa vastaavan tason maksimisuorituskykyä kuin Samsungin Galaxy S23 -mallit. Suorituskyky on parantunut synteettisissä testisovelluksissa edeltäjämalli Flip4:ään verrattuna noin 20–30 %.
Jäähdytyspuoli on sen sijaan taittuvan rakenteen myötä edelleen heikoilla kantimilla, sillä tulokset pitkäkestoista suorituskykyä mittaavissa testisovelluksessa ovat edeltäjämallin tavoin heikkoja. 15 minuutin CPU Throttling -rasitustestin aikana prosessorisuorituskyky laski 58 %:iin ja 20 minuutin 3DMark Wild Life Stress Test -grafiikkarasituksessa suorituskyky laski peräti noin 40 %:iin maksimista, joka on tämän vuoden lippulaivapuhelimien mittapuulla heikko suoritus.
Tiivistettynä tilanne on vastaava kuin Flip4:n tapauksessa – piiri tarjoaa markkinoiden parasta suorituskykypotentiaalia, mutta Flip5:n kuorissa siitä ei ole mahdollista saada parasta mahdollista suoritusta irti.
Flip5:n akku kesti testijaksolla hyvin samaan malliin kuin Flip4:ssä vuosi sitten. Tyypillisesti 1,5–2,5 tunnin näytön päälläoloajalla akun varausta oli päivän päätteeksi jäljellä noin 60–65 %. Hieman aktiivisemmalla 3,5–4,5 tunnin näytön päälläoloajalla varaustaso laski 35-40 % tietämille. Kahden päivän ylitystä ei testijaksolla ylitetty, mutta se olisi todennäköisesti onnistunut kevyemmällä käytöllä. Jokaöinen lataaminen koettiin kuitenkin Flip5:n kyvyillä turvallisemmaksi vaihtoehdoksi.
Samsung ei vaikuttaisi tehneen mitään muutoksia latauskäyrään, sillä yrityksen omalla 25 watin pikalaturilla Flip5 latautui tyhjästä täyteen noin tunnissa ja 20 minuutissa, eli suunnilleen samassa ajassa kuin Flip4 ja kymmenisen minuuttia nopeammin kuin Razr 40 Ultra. Puolessa tunnissa akku latautuu noin puolilleen, joka on valmistajan ilmoituksen mukainen suoritus. Langaton lataus onnistuu tarvittaessa Samsungin omalla pikalaturilla 15 watin teholla.
Yhteenveto
Vaikka Flip5:stä löytyykin vielä parannettavaa, on se io-techin testikokemusten perusteella kokonaisuutena tarkasteltuna tämänhetkisten markkinoidemme paras simpukkamallinen taittuvanäyttöinen puhelin. Toteutus on kuitenkin hieman ristiriitainen, sillä Flip5:n merkittävin uudistus, kasvanut ulkonäyttö, on toteutukseltaan hieman puutteellinen ja jää kakkoseksi Motorola Razr 40 Ultran ulkonäytölle.
Rakenteeltaan Flip5 on hyvin samankaltainen kuin parin edellisen sukupolven mallit ja suurin uudistus löytyy saranasta, joka mahdollistaa nyt puoliskojen sulkeutumisen täysin kiinni toisiinsa. Hyöty tästä on pääosin visuaalinen. Plussapuolena Flip5 on edeltäjänsä tapaan vesisuojattu, joka ei ole itsestäänselvyys taittuvanäyttöisten puhelinten luokassa.
Merkittävästi kasvanut ulkonäyttö on Flip5:n suurin uudistus ja vähentää mainittavasti puhelimen avaustarvetta yksinkertaisemmissa toimenpiteissä. Samsung on kuitenkin jättänyt toteutuksen hieman rajatuksi, eikä sovellusten vapaa ajaminen näytöllä ole mahdollista ilman erillisten kokeellisten lisäsovellusten asentamista. Motorolan Razr 40 Ultrassa ulkonäytön toteutus on vielä askelta monipuolisempi. Sisänäyttö on pitkälti samanlainen edeltäjämallin kanssa, eli erittäin hyvä, etenkin kun otetaan huomioon taittuva näyttötekniikka. Se on edelleen hyvä muistaa, ettei valmistaja suosittele näytön käyttämistä kovassa pakkasessa.
Sisäiseltä raudaltaan Flip5 on ikään kuin hieman karsittu versio Galaxy S23 -malleista. Suorituskyvystä vastaava Snapdragon 8 gen 2 -piiri yltää kiitettävään huippuvauhtiin, mutta kärsii pitkäkestoisessa rasituksessa jäähdytyksen rajallisuudesta, joka näkyy suorituskyvyn romahtamisena. Sama vaiva koskee useimpia tämänhetkisiä vastaavan rakenteen puhelimia. Perustason muistimäärän nostaminen on tässä hintaluokassa hyvä asia ja myös yhteysominaisuudet ovat nyt paremmin ajan tasalla. Muilta osin ominaisuudet eivät kuitenkaan ole mainittavasti muuttuneet.
Kamerapuolella ei valitettavasti ole tapahtunut mitään merkittävää muutosta edeltäjämallista, joka on hieman harmi. Etenkin telekameran voisi jo odottaa löytyvän tämän hintaluokan puhelimesta, joskin taittuva rakenne asettaa omat haasteensa komponenteille käytettävissä olevan tilan suhteen. Vaikka Samsung käyttää edellisvuosilta lainattua kameratekniikkaa, on kuvanlaatu siitä huolimatta varsin hyvää ja kritiikki kohdistuu pääosin värien ja kontrastin korostukseen. Myös videokuvan laatu on erinomaisella tasolla.
Ohjelmistopuolella Samsung tarjoilee tuttua kauraa ilman yllätyksiä tai mainittavia muutoksia. Toteutus on monipuolinen, mutta ei melko voimakkaasti kustomoituna välttämättä kaikkien mieleen. Taustasovellusten hallinnassa Samsungilla olisi parannettavaa, sillä käyttöjärjestelmä on säädetty rajoittamaan niiden toimintaa melko rankasti. Pieni miinus tulee myös DeX-ominaisuuden uupumisesta, vaikka laitteessa onkin nyt DisplayPort-ulostulon mahdollistava USB 3.2 -liitäntä. Päivitystuki on Flip5:nkin tapauksessa kova valtti, sillä Android-päivityksiä on luvassa 17-versioon asti ja tietoturvakorjauksia 2028 vuoteen asti.
Flip5:n taittuva rakenne tarjoaa tiettyjä etuja mm. valokuvaamiseen liittyen, joita perinteisesti toteutetuilla puhelimilla ei voi yksinkertaisesti saavuttaa. Samalla käyttäjän tehtävä kuitenkin teknisiä kompromisseja, kun vertailukohtana on saman hintaluokan perinteinen puhelin. Suurentunut ulkonäyttö on Flip5:n ainoa merkittävämpi uudistus, josta on myös käytännön hyötyä. Jos suurelle ulkonäytölle ei näe itselle merkittävää käyttöarvoa, kannattaa ehdottomasti harkita viimevuotista Flip4-mallia, jonka saa tarjouksista edullisimmillaan 600–700 eurolla. Jos taasen kaipaa ulkonäytön osalta vieläkin monipuolisempaa toteutusta, kannattaa ottaa myös Razr 40 Ultra harkintaan. Kokonaisuutena arvioituna Flip5 on kuitenkin nykymarkkinan suositeltavin simpukkamallin taittuvanäyttöinen puhelin, jossa rakenteesta on kuitenkin oltava valmis maksamaan.
Plussat
- Näytön kuvanlaatu
- Tukevan tuntuinen taittuva rakenne
- Merkittävästi kasvanut ulkonäyttö varauksin
- Vesisuojaus taittuvasta rakenteesta huolimatta
- Kameroiden kuvanlaatu varauksin
- Samsungin hyvä päivitystuki
Miinukset
- Kansinäytön käytettävyysrajoitukset vakiona
- Latausnopeus on nykymittapuulla hitaahko
- Valmistaja ei suosittele pakkasessa käyttämistä
- Ultralaajakulmakamerassa ei automaattitarkennusta
- Ei telekameraa
- Heikohko pitkäkestoinen suorituskyky (puutteellinen jäähdytys)
Huomioitavaa
- Ei laturia pakkauksessa
- Saranakohdassa näytössä tuntuu ja näkyy edelleen pieni ”ura”
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä
1 kommentti
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä