
Toimitusjohtaja Jensen Huang yllätti eilen NIPS 2017 -konfrenssin yleisön lanseeraamalla uuden Titan V -näytönohjaimen, jossa on käytössä NVIDIAn uuteen Volta-arkkitehtuuriin pohjautuva ja 110 teraFLOPSin tensorilaskentatehoon kykenevä GV100-grafiikkapiiri.
Toukokuussa GTC-konfrenssissa esitelty GV100-grafiikkapiiri rakentuu 21,1 miljardista transistorista ja sen pinta-ala on 815 neliömillimetriä. Grafiikkapiiri valmistetaan TSMC:n 12 nanometrin FFN-prosessilla, joka on räätälöity NVIDIAlle.
Titan V:ssä GV100-grafiikkapiiri toimii 1200 MHz:n perustaajuudella ja 3D-rasituksessa 1455 MHz:n Boost-taajuudella. Käytössä on 80 SM-yksikköä eli 5120 CUDA-ydintä ja 320 tekstuuriyksikköä. Grafiikkapiiristä löytyy myös 640 koneoppimiselle pyhitettyjä Tensor-yksiköitä, jotka ovat erikoistuneet tensoreiden laskentaan. Käytännössä kukin Tensor-ydin suorittaa ”D = A x B + C” -laskutoimituksia 4 x 4 -matriiseilla ja kykenee yhteensä 64 FMA-operaatioon ((Fused Multiply-Add) FP16-kertolasku, FP32-akkumulaatio) kellojaksossa.
3072-bittisen muistiväylän jatkeena on 12 gigatavua 850 MHz:n kellotaajuudella toimivaa HBM2-muistia ja muistiväylän kaistanleveys on 652,8 gigatavua sekunnissa.
Näyttöliittiminä on tarjolla kolme Displayport-liitintä ja yksi HDMI-liitin. Näytönohjaimen TDP-arvo on 250 wattia, virransyöttö on 16-vaiheinen ja piirilevy on varustettu 6- ja 8-pinnisillä PCI Express -lisävirtaliittimille. NVIDIA suosittelee 600-wattisen virtalähteen käyttöä.
Jäähdytysratkaisu on NVIDIAn tutuksi tullut blower-mallinen ratkaisu, jossa grafiikkapiiriä jäähdytetään höyrykammiolla varustetulla kuparisiilillä. Muovinen ilmanohjain on värjätty pronssin väriseksi.
NVIDIA ei informoinut mediaa Titan V:n lanseerauksesta ennakkoon eikä ole myöskään toimittanut medialle testikappaleita. Näytönohjain on kuitenkin ostettavissa välittömästi NVIDIAn kotisivuilta 2999 dollarin hintaan, joten ennemmin tai myöhemmin sillä tullaan näkemään myös pelitestejä, vaikka se onkin suunnattu ensisijaisesti koneoppimisen sovelluksiin.
Lähde: NVIDIA
Katsellaan nyt toteutuuko tuo huhuttu (Ampere) kuluttajamallien erottaminen Voltasta. Joka tapauksessa ensin varmaan kuitenkin GV104-grafiikkapiiriin perustuvat 1070 ja 1080 korvaajat ja myöhemmin sitten GV100:sta laskentaominaisuudet karsittu GV102-grafiikkapiiri Ti-mallliin.
NVidian sivulla kehutaan TITAN X:tä seuraavaa:
”We packed the most raw horsepower we possibly could into this GPU. Driven by 3584 NVIDIA CUDA® cores running at 1.5GHz, TITAN X packs 11 TFLOPs of brute force.”
Jos tämä 110 TeraFLOPsia uudessa TITAN V:ssa pitää paikkansa, niin voiko olla mahdollista että tämä on uusi on 10 kertaa tehokkaampi kuin X vai ymmrränkö nyt vain jotain väärin?
110 TeraFLOPSia koskee tensorilaskentaa (Tensor Performance (Deep Learning)) ja perinteinen Single Precision on joku 15 teraFLOPSia
OK!
Kiitos tarkennuksesta!
Tensor-ytimistä voisi olla hyötyä myös tietyissä fysiikkalaskuissa. Noin niinkuin esimerkiksi.
Millon on io-techin testissä?
Onhan toi ihan perhanan houkutteleva kortti jos yhtään TensorFlowta ym. pyörittelee työkseen (tai vaikka vaan vähän vakavammin harrastaen). En kyllä pelikäyttöön tuolla hinnalla hankkis.
Kohta on kaikilla Vihreät lasit päässä. Onnea teille.
Ei se GF verrannut sitä 10% sen kummemin mihinkään konkreetisieen aivan samoin kuin 20% kohdalla joten mitäoikein haet kysymykselläsi kun tiedät että sille ei voi olla kunnollista vastausta, oleellistahan on se että ne on itse pienentäneet sen parannusoletuksen 20%:sta 10%:iin.
Eikö se Tensoriosuus ole tuossa piirissä fyysisesti todella pieni joten sen vartavasten poistaminen kuluttajamalliavarten ei välttämättä ole vaivan arvoista.
On se segmentoinnin kannalta, eli sama piiri, mutta leikkaavat pois käytöstä, jotta voivat paremmin perustella kahden tonnin hintaeron.
Ei kai tässä auta muu kuin ostaa AMD:tä väkisin, tulee ulos mitä tahansa. Navin julkaisussa voisi mahdollisesti näyttiksen uusia ja unohtaa Voltan ihan suosiolla.
Yhdyn tähän, näyttiksistä tulee varmasti vähän kuin autot kuubassa 😀 eli vanhoja kierrätetään maailman ääriin. Tulevan Ti:n hinnalla varmasti olisi saanut 4-way crossfiren HD 5870 -korteilla.
katso liitettä 61957
Peruspelaaminen ei ole kallistunut kymmeneen vuoteen. 300€ kortilla pyörittää edelleen kaikki uudet pelit yleisimmällä 1080p resolla, kuten aiemminkin. Tuskin tähän on oleellista muutosta tulossa tässäkään näyttissukupolvessa. Jos haluaa premiumia, pitää kukkaronnyörit repiä auki, niin se vaan menee. Ei noiden korttien suunnittelukaan ihan halpaa lystiä taida olla.
Teistä en tiedä, mutta minua hämmästyttää tämän ja 1080 ti:n tdp, molemmat 250 wattia. Saako tällä reilun buustin tismalleen samalla kulutuksella? :think:
Olihan myös 980ti 250W ja 1080ti siitä aika reilu hyppäys. Ei kai tossa mitään ihmeellistä ole.
Jos hypätään 16 nm valmistustekniikasta 12 nm:ään, niin siinä on mahdollista saada ihan reilusti tehonsäästöä. Tosiasiassa se tehonsäästö kuitenkin kulutetaan änkemällä isompi määrä transistoreja samaan tilaan. 🙂 Eli eipä tuossa mitään kovin ihmeellistä ole tosiaan.
Niipä tosiaan… Tämä uusi kortti onkin eri valmistustekniikalla kuin 1080 ti.
Tuo TSMC:n 12nm on kilpailutilanteen vuoksi nimetty uudelleen, 16nm se edelleen oikeasti on, vähän pienempi kuin saman firman "virallinen 16nm" mutta kuitenkin
Mielenkiintoista. Vähän toivoisin että tällaiset asiat tulisi esiin jo näistä laitteista uutisoitaessa (ping @Sampsa). Mielestäni on aika harhaanjohtavaa puhua 12 nm valmistustekniikasta jos se tosiasiassa on jotain ihan muuta…
Kaikki puolijohdevalmistelijat kaunistelevat muutenkin noita lukujaan, lähinnä kyse lienee siitä kuka kehtaa kaunistella eniten (esim Intelin 14nm taitaa olla selvästi pienempi kuin TSMC:n tai GloFon 12nm jne)
Uusista prosesseista uutisoidessa mainitaan kyllä noistakin seikoista.
Pienellä varauksella kannattaa kurkata, jostain päin nvidiaa vuodettuja tuloksia.. https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/7ikhyp/nvidia_titan_v_fire_strike_benchmarks_oc_non_oc/
Juu varmasti kaunistelevat, en mitään muuta uskoisikaan. Mutta näistä laitteista uutisoivien tahojen ei tarttisi silti lähteä tuohon kelkkaan mukaan. Etenkään tällaisten IO-techin kaltaisten ei kannattaisi, jos yritetään raportoida serristä vähän asiaan perehtyneemmin, eikä vaan tuutata suoraan valmistajan tiedotetta ulos. 🙂
samaa mieltä. Tosin kyllä io tekki on maininnut/spekuloinnut jos kaunistelua on tapahtunut, kuten glofon 12 prosessista uutisoidessaan teki.
Kyllä sen prosessin virallinen nimi on 12 nm, kuten Globalfoundriesin tuleva 12 nm:n 12LP-prosessi. Noissa valmistustekniikoissa on jo pitkään vähän ympäripyöreästi käytetty noita nanometrejä.
Ilmoittaudun jo ennakkoon io-techin kisaan josta tämän voi voittaa. :drool:
Joo itse kyllä olen alusta asti ollut sitä mieltä, että toi Ampere juttu voisi olla ihan totta. Volta voi hyvinkin jäädä vaan ammattipuolen malliksi ja sitten siitä eriytetään kuluttujamallisto "omaksi" piirikseen.
Kun ei kuitenkaan mitenkään kovin mielekästä tunkea pelipuolen kortteihin Tensor coreja tai HBM2:sta.
Tätä tukisi se, että jo GP100 oli niin erilainen piiri kuin sitten peli-Pascalit ja samaa linjaa jatkaa GV100 eli on HBM-muistia, NVLinkiä, tensoricoreja jne. Onko nimi sitten Ampere on eri asia, mutta joku tälläinen jako voisi olla mahdollinen.
Ainakin Drive PX Pegasukseen tulee Voltan jälkeinen grafiikkapiiri, ja sen kehityspakettien on tarkoitus tulla saataville vuoden 2018 toisella puolikkaalla.
NVIDIA Announces Drive PX Pegasus at GTC Europe 2017: Level 5 Self-Driving Hardware, Feat. Post-Volta GPUs
Voihan tuo uusi arkkitehtuuri silti olla vain hieman viritetty versio Voltasta, aivan kuten Pascalin kohdallakin olisi ollut rehellisempää puhua 3. sukupolven Maxwellistä. Nykyään kun arkkitehtuurien nimiä käytetään myös markkinoinnissa, niin kuulostaa paremmalta kun GTC:ssä uusi piiri voidaan julkistaa myös uudella nimellä. Veikkaan myös, ettei uuden arkkitehtuurien nimeä olla vielä edes päätetty tai se on vain hyvin pienen piirin tiedossa ja firman sisällä käytetään jotain koodinimeä, muutenhan se vuotaisi väkisin ulos jonkun toimesta.
Ensimmäisiä väitettyjä pelitestejä näköjään ajeltu jo Titan V:llä. NVIDIA Titan V Graphics Card Benchmarks
Jos pitää paikkansa, niin on kyllä nopea kortti.
Tässä vaiheessa on syytä epäillä kaikkea, mitä netissä on tuosta. Tn parin viikon kuluessa voi alkaa tulla jo luotettavia tuloksia..
Lisäksi jos kuluttajakorteissa on sitten mm. ihan eri muistityyppi, niin saa sitten nähdä, miten käy nopeudelle. Kyseessä on kuitenkin erittäin olennainen asia.
Ei paljoa edistystä Dx11 puolella, mutta Dx12-tulokset parani huomattavasti?
Sain joskus käsityksen, että tähän mennessä Nvidian Async-toteutus on jonkin tason purkkaviritelmä arkkitehtuurin päällä, joka ei sitä varsinaisesti tue. Liekkö tuo nyt korjattu ja Dx12/Vulkan ei ole enää 1100-sarjalla akilleen kantapää, jossa Radeonit pääsevät välillä näpäyttämään?
Onko tämä nyt sellainen "yhdellä näyttiksellä 4K vaikka 120/144hz(fps)"-näyttis?
Älä unohda että TDP ei ole sama kuin todellinen käytössä tuleva kulutus ts vaikka Nvidia kertoo kahdelle täysin erilaiselle tuotteelle saman TDP arvo se ei tarkoita että ne käytännössä kuluttaisivat yhtäpaljon tai edes lähelle saman.
Juu ne no nykyään pikemminkin prosessien markkinointinimiä ei mitään tarkkoja kuvauksia itse prosessin luonteesta.
Joten jos niitä prosessien markkinointinimiä ei saisi käyttää uutisessa ilman syventävää selitystä niin sama voisi edelyttää esim. markkkinointinimeltä Geforce kun eihän se näytönohjainpiiri todellisuudessa synnytä yhtään G (paino-) voimayksikköä ts selityksen vaatiminen itse valmistusprosesiin liittymättömässä uutisessa on nyt vaan vähän…
No sehän tässä onkin pointti. Kun vertailukohta voi olla mikä vain, ei ole mitään "tavoitteeseen pääsemättömyyttä" vaihtaa 20 prosenttia 10 prosenttiin.
Jos ajattelisi peliä joka oltaisiin alunperin suunniteltu käytettäväksi nimenomaan 4K tarkuudella niin eipä taida vielä riittää vaan siihen on vielä pari näyttispiirisukupolvea matkaa.
Meinaat että ne muutenvaan vaihtaisi luvusta 20% jokanäyttää paremmalta lukuun 10% joka näyttää huonommalta en usko väitettäsi ei ne pienentäisi hehkutusta ilman syytä siihen ts se että ne ei enää lupaa yhtähyvää kuin aikaisemmin on oire siitä että parannus ei ole mikään merkittävä niin kuin tuo 20% voitaisiin tulkita (joku 10%:n on yleisesti monesti vain vähänparempi kuin virhemarginaali).
Ei ole. Tässä on tehoa etenkin laskentaan mutta grafiikkapuolella ero edellisen sukupolven Titaneihin (ja TI pelimalleihin) ei ole kovinkaan dramaattinen. Niillä päästiin jo 1440p resoluutiolla yli 60fps keskimääräiseen ruudunpäivitykseen mutta siihenkin piti usein karsia asetuksia ja 4k on tuohon verrattuna käytännössä kaksinkertainen määrä pyöritettäviä pikseleitä.
Kyllä varmasti on asetuksia optimoimalla. Pystyyhän tuohon vaikka gtx 1080.
Ainahan niiden uusimpien pelien pyöriminen on ollut siitä kiinni, että ottaako ne rumat jälkiprosessoinnit pois päältä vai ei. Jännä kun saa paljon nätimmän ja sulavammin pyörivän pelin jos edes kehtaa käydä asetusvalikossa. Toisaalta nykymuodin mukaisesti siellä tuskin voi edes asiaan vaikuttaa -.-
+48% gtx 1080 ti malliin
kuinka monta volta piiriä tulossa puolenvuoden sisällä? :think:
Tässä kohtaa toivoisin AMD:n heräävän myös siihen, että eivät voi jatkaa samalla mallilla, jota on jo jostain HD-sarjan alkuajoista asti menty, Nvidia on ihan selkeästi löytänyt oman kiuasprosessinsa Akilleen kantapään ja päässeet eroon siitä.
Jos ihan vaan paperilla katsoo tätä Titan V:tä, niin nyt ollaan isojen piirien osalta sillä tasolla pelitehoissa, jota olisin toivonut Vegaltakin. Jossain on nyt AMD:llä pahasti vikaa (ehkä se on se sirun valmistusprosessi?), kun Nvidia pääsee porskuttamaan näin kovaa ohi.
Mainittakoon vielä, että en kovin paljon ihmettele kortin hintaa, kun katsoo sirun kokoa, muistin määrää ja valmistustekniikka, mutta onhan tuon oikeasti ihan helvetin kallis, jos pelaamiseen vaan moista ajattelee.
katso liitettä 62248
Ainakin lähes vakio Titan V ilmalla raiskaa 3ghz taajuudella olevan 1080ti:n täysin.
Tärkein juttu tässä julkaisussa on se että Volta on valmis. Titan on julki, työpöydälle ei tartte kun saksia laskentaominaisuuksia ja se on siinä.
Kilpailun puutteen vuoksi nVidian ei kuitenkaan tarvitse julkaista mitään, mikä on ikävää. Pascalit kisaa vegojen kanssa riittävän hyvin, AMD:llä on tuotantovaikeuksia, AIB-partnerit on vaikeuksissa Vegojen kanssa ym.
Veikkailen että pitävät paskalit kaupanhyllyillä kunnes myynnit sakkaa, ja sitten lyödään Volta-kortteja pöytään. Ja sitähän ei tiedä miten pitkään tässä menee.
Paska homma AMD:lle, ikävää kuluttajille. nVidian kannalta tietty suorastaan loistava tilanne :p
Kyllä tämä PC-markkina olisi kokonaisuudessaan parempi jos noita toimijoita olisi enemmän kuin 2 gpu- ja prossu-puolella.
Ei välttämättä yhtään.
GTX 1080 Ti on täysin väärä vertailukohde joka tapauksessa, tässä puhutaan nyt yli 800mm^2 ammattilaispiiristä
Kovassa kilpailussa on puolensa.
Toisaalta hinnat on halpoja, mutta toisaalta on taattua, että osallistujien määrä vähenee, kun on lähinnä vain ensimmäinen sija tuottaa hyvin, toinen sija vähän ja kolmas lähinnä kyseenalaisesti. Lopputulos: Hyvin pieni määrä valmistajia.
Pienempi luku voi olla parempi mikäli tarjotaan paremmalta näyttävä vertailukohta. Esim 20% vs 14LPP ei välttämättä näytä yhtä hyvältä kuin 10% vs TSMC 16nm…
nvidialla on 600mm^2 ammattipiirit vielä erikseen. tässä on tehty erillinen piiri jossa leikattu 5120 DUCA ydintä.
Ei, vaan tässä on 815mm^2 ammattilaispiiri (tarkistin vielä ettei tarvitse sanoa noin x mm^2) jossa on käytössä 5120 CUDA-ydintä ja 640 Tensor-ydintä.
Toisaalta jos on vain kaksi kilpailijaa jotka ovat ostaneet muut ulos tai ajaneet konkurssiin hinnat alkavat nousta ja ihmiset asettuvat kahteen leiriin samalla napisten hiljaa itsekseen kalliista hinnasta kun molemmat osapuolet hinaavat hiljakseen hintoja huomattavasti ylöspäin. Kun tulee kolmas yrittäjä se voi aika nopeasti ottaa isonkin siivun itselleen ja nousta kohtuu tunnetuksi vaikuttajaksi vaikka alussa puheet voivatkin olla väheksyviä ja jopa halveksivia.
Esim. miettien Kesko vs S-ryhmä ja mitenkäs "Natsi Siwa" pärjäsikään? Lidl taitaa kuitenkin tuottaa ihan voittoa suomessa ja on pakottanut K ja S ryhmän kauppoja alentamaan hintojaan…