Elokuussa julkaistavat uudet Threadripperit pohjautuvat samaan Zen+-päivitykseen kuin keväällä lanseeratut 2. sukupolven Ryzen-prosessorit ja piisirut valmistetetaan 12 nanometrin viivanleveydellä. Arkkitehtuuripuolella Zen+:ssa on viilattu muun muassa välimuistien ja keskusmuistin latensseja alhaisemmiksi ja uuden valmistusprosessin myötä kellotaajuuksia on saatu nostettua parilla sadalla megahertsillä ylöspäin.
AMD päivittää nykyiset 8-, 12- ja 16-ytimiset Threadripperit uuteen Zen+-arkkitehtuuriin ja samalla se paljasti tuovansa markkinoille myös uudet 24- ja 32-ytimiset mallit, joissa otetaan käyttöön aiemmin tyhjänpanttina olleet kaksi 8-ytimistä piisirua. Threadripperin MCM- eli Multi-chip Module -konfiguraatiossa on neljä 8-ytimistä piisirua sijoitettu hartsialustalle ja piisirut kommunikoivat keskenään Infinity Fabric -yhdysväylällä.
AMD on ilmoittanut 24- ja 32-ytimisen Threadripperin TDP-arvoksi 250 wattia ja sen kaveriksi on suunniteltu yhteistyössä Cooler Masterin kanssa uusi RGB-valaistu Wraith Ripper -vakiojäähdytys.
Intel kertoi eilen laajentavansa Core X -malliston vuoden lopulla 28-ytimiseksi, joten kilpailu HEDT-alustalla jatkuu kiivaana. Q3-julkaisullaan AMD on tuomassa markkinoille Inteliä aikaisemmin neljä ydintä enemmän ja oletettavasti hintalappu tulee olemaan huomattavasti edullisempi.
Lähde: AMD
Kun tuulettimen VARSINKIN imupuolella on este, kuten tuollainen suoja TAI tuo erittäin tiheä ripa, niin tällöin se ilman virtaus kärsii siitä esteestä (ilma käy lähinnä pyörteilemään siellä (en nyt muista tuuletinvalmistajaa, mutta tuosta on tehty teollisuutta /suunnittelua ajatellen ohjeita)).
Olipa se tuuletin tuossa rivassa yksityskohdiltaan millainen tahansa (lapojen muoto / määrä), niin se perusrakenne on "aksiaalituuletin" ja ne nyt vain valitettavasti käyttäytyvät samankaltaisesti keskenään aina tuossa tilanteessa. Siksi en mitenkään voi yhtyä tuon jäähyn kehumiseen, koska omien kokeideni ja muiden tutkimusten perusteella ensinnäkin tuo tuulettimen paikka on tuossa rivassa kehno. Itselläkin oli joskus muuten tuon tyypppinen, mutta paljon harvempi siili ja tuulettimen nypin ihan ensitestien jäkeen pois tuolta välistä. Lisäksi on kokemusta läppäreistä ja pöytökoneista senverran, että tuo vaatii tiheytensä takia putsausta useammin tai harvemmin.
Olen nyt hieman pahoillani, mutta olen minäkin tuuletellut ja jäähdytellyt erilaisin systeemein erilaisia kokoonpanoja jo sen 25 vuotta. Minulla oli jopa kaveri joka jäähdytteli työkseen noita magneettikuvauskoneita. Eli kompuraa jäähdyttämässä kompuraa. Mitään en väitä asiasta ymmärtäväni, mutta saimme todella hyviä ja pitkiä keskusteluja aikaiseksi. Valitettavasti meillä ei ollut koskaan, kummallakaan, kiinnostusta mihinkään pippelinvenyttelyyn kellotuspuolella. Eikä mitään pois noilta jotka on asiasta tehneet jopa itselleen ammatin. Tuskin olisi riittänyt meillä tietotaito moisiin. Se ei silti poissulje sitä että sinä nyt vain et ymmärrä mistä puhut. Noilla jätkillä on tuolla pelit ja vehkeet, niillä on lisäksi taustallaan ihan kohtuu pärkeleesti sitä massia noita juttuja testailla. Sinun väite että lonkalta voit tuomita tuon rakenteen haisee ja kauas. Minä uskallan väittää tietäväni noista jutuista jotain, en ole ekspertti, niitäkin täältä löytyy, mutta minun kompetenssi ei riitä siihen että tulen vain ja kerron pokkana että kaikki muu on paskaa, paitsi se kusi. Minun silmiini tuo näytti aika harkitulta ja laskelmoidulta rakenteelta. Toki on sekin vaihtoehto että kyseessä oli jonkun kesäapparin 30 heatpipee on parempi kuin 10 ja sit 200 kerrosta parempi kuin 100. Ei vain kuulosta kovin ammattimaiselta. Minä jään odottamaan tuloksia, sinä näköjään jo ne pystyit tekemään.
Eli siis lämmönvaihdin tai ainankin joku muu systeemi, kuin ilmajäähy, Ei nyt liity mitenkään tähän asiaan nuo teidän kompurajäähykeskustelut (niistä epäilemättä saa aikaan pitkiä juttuja.)
Siinä, että nuo vakiojäähyt ovat ei ihan optimaallisia ei ole mitään uutta. Noista tehdään yleensä "riittäviä" ja kohtuu edullisia. Joskus myös ulkonäkö ajaa valitettavasti suorityskyvyn edelle.
———————
Mutta testejä noita toivottavasti jossain vaiheessa nähdään..
———————
Heatpipejen määrästä en ole sanonut mitään. Sitäkun ei näe ulospäin, paljonko on minkäkin heatpipen lämmönsiirtokapasiteetti, missäkin asennossa… Uskoisin, että ovat osanneet niiden määrän mitoittaa luvatulla lämpöteholla ilman asentorajoitusta..
Puhuin vain ja ainoastaan:
1. Valitun tuuletintyypin tunnetuista perusominaisuuksista
2. Rivan lamellien suuren tiheyden aiheuttamista seurauksista.
1. Ei ole perusominaisuus, ei todellakaan. Aksiaalituulettimia kun voi optimoida myös toimimaan paremmin imu- kuin puhallustilassa. Lisäksi, ainakin tietääkseni, imupuolella ilmavirta on laminaarisempaa, ja menee paremmin tiheistä rivastoista läpi. Puhalluksen puolella oleva turbulenttisempi virtaus toki jäähdyttää (tietyissä oloissa) paremmin. Tästä johtuen tuo ei ole mitenkään itsestään selvää, että kumpi on kulloinkin parempi toimintatapa (esim. juuri tuon lamellien tiheyden ja pituuden funktiona).
2. Niin, ne CFD-silmät…
PS. Hieman ohi aiheen, onkohan nuo kaikki lämpöputketkaan keskenään identtisiä, vai onko siellä jopa optimoitu ne eri lämpötila-alueille. Muutenhan tuo kävisi helposti vajaakuormalla huonolla hyötysuhteella.
PPS. Kompurasysteemeissäkin on ainakin kaikissa näkemissäni lopussa se lämmön siirto ilmaan… Vaikka olisi kuinka kaskadikompura nesteyttämässä nestetyppeä ja -heliumia MRI-laitteelle, niin se lämpimän pään viimeinen vaihe on siirtää lämpö ilmaan… Arvannet varmaan mitä siellä tarvitaan.
Stokkijäähy ihan fiksun oloinen, tulee Mieleen Tuniq Tower joka oli ekoja "hampurilais"jäähyjä.