AMD oli aiemmin luvannut kannan olevan käytössä vähintään vuoteen 2025 saakka. Vuotanut dia paljasti myös Zen 5 -sarjan tulevan myyntiin ensi vuonna Ryzen 8000 -sarjana integroidulla "Navi 3.5" -grafiikkaohjaimella, mikä viittaa väliaskeleeseen RDNA3:n ja 4:n välillä.

Kun AMD julkisti AM5-kannan, se lupasi tuen jatkuvan vähintään vuoteen 2025 asti. Nyt kannan tulevaisuutta on valotettu lisää.

Tuttu Twitter-vuotaja Harukaze5719 on julkaissut dian AMD:n kumppaneille suunnatusta Meet the Experts -tapahtumasta. Dia varmistaa paitsi prosessorikannan tuen jatkuvan vuoteen 2026 asti, myös tietoja tulevista Zen 5 -prosessoreista.

AMD:n dian mukaan uudet Zen 5 -prosessorit tullaan vähemmän yllättäen tuntemaan Ryzen 8000 -sarjana ja ne sopivat luonnollisesti nykyisiin emolevyihin. Uusien prosessoriydinten lisäksi AMD tulee päivittämään GPU:n ”Navi 3.5”-arkkitehtuuriin, kun nykyisissä on ”Navi 3.0”. Dia koskee kuitenkin nimenomaisesti prosessorikantojen roadmappia, eikä se siten kerro prosessoreista sen enempää.

Tom’s Hardware on puolestaan päässyt keskustelemaan AMD:n kuluttajapuolen johtajan David McAfeen kanssa sekä prosessoreiden tekoälykiihdytyksestä että yhtiön tulevista hybridiprosessoreista. AMD esitteli messuilla Ryzen 7040 -prosessoreiden XDNA-arkkitehtuuriin perustuvaa tekoälykiihdytintä käytännössä ja vaikka se suoriutuukin tehtävistään mallikkaasti, McAfee totesi, ettei kyse ole mistään kaiken ratkaisevasta ihmeestä; myös tekoälypuolelta löytyy tehtäviä, joihin prosessoriytimet tai integroitu GPU soveltuvat dedikoitua kiihdytintä paremmin.

Hybridiprosessoreiden osalta McAfee kertoi yhtiöllä olevan ainakin tässä vaiheessa eri näkemys kuin pääkilpailija Intelillä. Intelin hybridiprosessoreissa P- ja E-ydinten ominaisuudet eroavat selvästi toisistaan, eivätkä ne jaa samaa käskykantaa (ISA, Instruction Set Architecture). AMD pitää puolestaan nimenomaan yhteistä ISA:a tärkeänä ominaisuutena ja sen Zen 4 ja 4c -ytimet tukevatkin kaikkia samoja ominaisuuksia. Zen 4c:n tiedetään eroavan Zen 4:stä ainakin välimuistihierarkiansa osalta, mikä säästää pinta-alassa, mutta kaikkia tulevan ytimen eroavaisuuksia ei ole vielä paljastettu.

Lähteet: Harukaze @ Twitter, Tom’s Hardware

This site uses XenWord.
;