M1 Ultra muodostuu kahdesta interposerilla yhdistetystä M1 Max -järjestelmäpiiristä.

Uuden iPhonen SE:n ja päivitetyn iPad Airin lisäksi Apple julkaisi Peek Performance tapahtumassaan M1-järjestelmäpiirimallistonsa neljännen jäsenen sekä kyseisen piirin sisuksiinsa mahduttavan uuden Mac Studio -tietokoneen ja Pro Display XDR:ää edullisemman 27-tuumaisen Studio Display -näytön.

M1 Ultra on valmistajan M1-järjestelmäpiirien valikoiman huipulle sijoittuva uusi järjestelmäpiiri, joka muodostuu kahdesta M1 Max -järjestelmäpiiristä. Piirit yhdistyvät toisiinsa UltraFusion-interposerilla, jonka luvataan tarjoavan 2,5 Tt/s kaista.

Piiri tarjoaa 20 CPU-ydintä, joista 16 on korkean tehokkuuden ytimiä ja loput 4 energiatehokkaampia malleja sekä 64-ytimisen GPU:n ja 32-ytimisen Neural Enginen tekoälylaskentaan. RAM-muistia piirin parina voi olla maksimissaan 128 gigatavua. Muistikaistaa piirissä on tarjolla peräti 800 Gt/s.

Applen mukaan uutuuspiirin CPU tarjoaa 90 prosenttia parempaa moniydinsuorituskykyä kuin Intel Core i9-12900K vastaavalla virrankulutuksella ja samaa suorituskykyä jopa 100 wattia vähemmällä virrankulutuksella. GPU:n puolestaan luvatan tarjoavan RTX 3090-tason suorituskykyä jopa 200 wattia pienemmällä virrankulutuksella.

Ensimmäiseksi M1 Ultraa käyttäväksi Mac-tietokoneeksi Apple esitteli uuden Mac Studio -pöytäkoneen. Ulkoisesti korkeaa Mac Miniä muistuttava laite on saatavilla M1 Ultran lisäksi pykälän edullisempaan hintaan MacBook Pro -kannettavista tutulla M1 Max -järjestelmäpiirillä. Piirin jäähdytys Mac Studiossa tapahtuu kahdella radiaalituulettimella, jotka imevät viileää ilmaa kotelon pohjasta ja puhaltavat sen läpi kotelon takaosasta.

Mac Studio tarjoaa etupaneelissaan M1 Max -mallissa kaksi 10 Gb/s USB-C-liitäntää sekä SDXC-muistikortinlukijan ja M1 Ultra-mallissa etupaneelin USB:t päivittyvät Thunderbolt 4 -liitännöiksi. Takana molempien konfiguraatioiden tarjonta on keskenään identtistä: tarjolla on neljä Thunderbolt 4 -liitäntää, 10 Gbit Ethernet, kaksi USB-A-liitäntää, yksi HDMI sekä 3,5 mm:n kuulokeliitäntä.

Uusi Studio Display tarjoaa 27-tuuman kokoonsa 5K-resoluution (5120 x 2880) näytön 600 nitin kirkkaudella ja DCI-P3-väriavaruudella. Näytön rakenne on alumiininen. Näytön mukana toimitettava vakiojalka tarjoaa kallistuksen ja erikseen myytävä kalliimpi jaluista tarjoaa lisäksi myös korkeussäädön. Näyttö tulee saataville niin tavallisella lasipinnalla kuin myös heijastuksia vähentävällä nanopinnoitetulla lasilla.

Massasta poikkeavana ominaisuutena Studio Display sisältää iPhone 11 -mallistosta tutun A13 Bionic -järjestelmäpiirin, joka huolehtii näytön webkameran kuvaprosessoinnista ja kaiutinten ääniprosessoinnista. Sen myötä Studio Displayn 12 megapikselin kamera tukeekin muun muassa iPadeista tuttua Center Stage -ominaisuutta, joka pitää kuvattavan kohteen aina kuvan keskellä ja äänipuolella tuettuna puolestaan on Spatial Audio -tilaäänimallinnus.

Sekä Mac Studion että Studio Displayn ennakkomyynti on alkanut välittömästi ja kauppojen hyllyille laitteet saapuvat ensi viikon perjantaina. Studio Displayn hinnat alkavat tavallisella lasilla 1819 eurosta ja nanopinnoitetulla lasilla näyttö kustantaa 2069 euroa. Korkeussäädettävä jalusta kustantaa 400 euroa ekstraa.

Mac Studion hinnat alkavat M1 Max -järjestelmäpiirillä, 32 Gt:n RAM-muistilla ja 512 Gt:n SSD:llä 2369 eurosta. Lisäksi saatavilla on myös suoraan 48 ytimen GPU:n M1 Ultralla varustettu malli 64 Gt:n RAM-muistilla ja 1 Tt tallennustilalla 4669 euron hintaan. Molemmat mallit tarjoavat ymmärrettävästi myös kustomointimahdollisuuksia parhailla rautaominaisuuksilla höystettynä Mac Studio kustantaa 9269 euroa.  Täydellä 64 ytimen GPU:lla varustetulla M1 Ultralla Mac Studio on saatavilla edullisimmillaan 64 Gt:n RAM-muistilla ja 512 Gt:n SSD:llä 5589 euron hintaan.

Lähde: Apple (1), (2), (3)

This site uses XenWord.
;