Uuden iPhonen SE:n ja päivitetyn iPad Airin lisäksi Apple julkaisi Peek Performance tapahtumassaan M1-järjestelmäpiirimallistonsa neljännen jäsenen sekä kyseisen piirin sisuksiinsa mahduttavan uuden Mac Studio -tietokoneen ja Pro Display XDR:ää edullisemman 27-tuumaisen Studio Display -näytön.
M1 Ultra on valmistajan M1-järjestelmäpiirien valikoiman huipulle sijoittuva uusi järjestelmäpiiri, joka muodostuu kahdesta M1 Max -järjestelmäpiiristä. Piirit yhdistyvät toisiinsa UltraFusion-interposerilla, jonka luvataan tarjoavan 2,5 Tt/s kaista.
Piiri tarjoaa 20 CPU-ydintä, joista 16 on korkean tehokkuuden ytimiä ja loput 4 energiatehokkaampia malleja sekä 64-ytimisen GPU:n ja 32-ytimisen Neural Enginen tekoälylaskentaan. RAM-muistia piirin parina voi olla maksimissaan 128 gigatavua. Muistikaistaa piirissä on tarjolla peräti 800 Gt/s.
Applen mukaan uutuuspiirin CPU tarjoaa 90 prosenttia parempaa moniydinsuorituskykyä kuin Intel Core i9-12900K vastaavalla virrankulutuksella ja samaa suorituskykyä jopa 100 wattia vähemmällä virrankulutuksella. GPU:n puolestaan luvatan tarjoavan RTX 3090-tason suorituskykyä jopa 200 wattia pienemmällä virrankulutuksella.
Ensimmäiseksi M1 Ultraa käyttäväksi Mac-tietokoneeksi Apple esitteli uuden Mac Studio -pöytäkoneen. Ulkoisesti korkeaa Mac Miniä muistuttava laite on saatavilla M1 Ultran lisäksi pykälän edullisempaan hintaan MacBook Pro -kannettavista tutulla M1 Max -järjestelmäpiirillä. Piirin jäähdytys Mac Studiossa tapahtuu kahdella radiaalituulettimella, jotka imevät viileää ilmaa kotelon pohjasta ja puhaltavat sen läpi kotelon takaosasta.
Mac Studio tarjoaa etupaneelissaan M1 Max -mallissa kaksi 10 Gb/s USB-C-liitäntää sekä SDXC-muistikortinlukijan ja M1 Ultra-mallissa etupaneelin USB:t päivittyvät Thunderbolt 4 -liitännöiksi. Takana molempien konfiguraatioiden tarjonta on keskenään identtistä: tarjolla on neljä Thunderbolt 4 -liitäntää, 10 Gbit Ethernet, kaksi USB-A-liitäntää, yksi HDMI sekä 3,5 mm:n kuulokeliitäntä.
Uusi Studio Display tarjoaa 27-tuuman kokoonsa 5K-resoluution (5120 x 2880) näytön 600 nitin kirkkaudella ja DCI-P3-väriavaruudella. Näytön rakenne on alumiininen. Näytön mukana toimitettava vakiojalka tarjoaa kallistuksen ja erikseen myytävä kalliimpi jaluista tarjoaa lisäksi myös korkeussäädön. Näyttö tulee saataville niin tavallisella lasipinnalla kuin myös heijastuksia vähentävällä nanopinnoitetulla lasilla.
Massasta poikkeavana ominaisuutena Studio Display sisältää iPhone 11 -mallistosta tutun A13 Bionic -järjestelmäpiirin, joka huolehtii näytön webkameran kuvaprosessoinnista ja kaiutinten ääniprosessoinnista. Sen myötä Studio Displayn 12 megapikselin kamera tukeekin muun muassa iPadeista tuttua Center Stage -ominaisuutta, joka pitää kuvattavan kohteen aina kuvan keskellä ja äänipuolella tuettuna puolestaan on Spatial Audio -tilaäänimallinnus.
Sekä Mac Studion että Studio Displayn ennakkomyynti on alkanut välittömästi ja kauppojen hyllyille laitteet saapuvat ensi viikon perjantaina. Studio Displayn hinnat alkavat tavallisella lasilla 1819 eurosta ja nanopinnoitetulla lasilla näyttö kustantaa 2069 euroa. Korkeussäädettävä jalusta kustantaa 400 euroa ekstraa.
Mac Studion hinnat alkavat M1 Max -järjestelmäpiirillä, 32 Gt:n RAM-muistilla ja 512 Gt:n SSD:llä 2369 eurosta. Lisäksi saatavilla on myös suoraan 48 ytimen GPU:n M1 Ultralla varustettu malli 64 Gt:n RAM-muistilla ja 1 Tt tallennustilalla 4669 euron hintaan. Molemmat mallit tarjoavat ymmärrettävästi myös kustomointimahdollisuuksia parhailla rautaominaisuuksilla höystettynä Mac Studio kustantaa 9269 euroa. Täydellä 64 ytimen GPU:lla varustetulla M1 Ultralla Mac Studio on saatavilla edullisimmillaan 64 Gt:n RAM-muistilla ja 512 Gt:n SSD:llä 5589 euron hintaan.
>Piiri tarjoaa maksimissaan 20 CPU-ydintä, joista 4 on korkean tehokkuuden ytimiä ja loput 16 energiatehokkaampia malleja
20-core CPU with 16 performance cores and 4 efficiency cores
Huawei Mateview 28 LED IPS -laajakuvanäyttö (53060276) 699,90
http://www.verkkokauppa.com
Tosin monet asiat on paremmin, mutta hinnassa on silti puolet ilmaa.. Jos hinnan unohtaa, niin hieno tuote.
Jalustassa ei ole mitään muuta vikaa, kuin mukana tuleva jalusta on huono ja korkeussäädettävä (jonka pitäisi tulla mukana) maksaa 3x-4x enemmän kuin on kohtuullista.
—
Mac Studio on fantastinen laite. Tykkään ideasta. Ei tietenkään ole tähän rahaa, mutta oma piiri kilpailemaan markkinoiden absoluuttisesti parhaimpien kanssa? Rohkeaa, innovatiivista ja minun puolestani saavat pyytää tuosta niin paljon kuin kehtaavat – ja kyllä kehdataankin.
Joo.
Huawein näyttö on ihan sama paitsi että se on huawei, Applen monitorissa on 12 megapikselin Ultrawide-kamera, 5K-resoluutio (== 50% enemmän pikseleitä, 218 DPI vs 164 DPI), kuusi kaiutinta tilaäänellä ja todennäköisesti Applen näyttö on kuvanlaadultaan joka suhteessa niin hyvä kuin LCD voi olla.
Kallishan tuo Applen näyttö tietysti on. Mutta enpä ole kohderyhmää, eikä täällä ole kukaan muukaan.
Mac Studio ja tuo monitori maksaa kai about saman mitä edesmennyt iMac Pro ja on monta kertaa nopeampi kaikessa. Pienen porukan laitteita ja se porukka, joka noita oikeasti tarvitsee myös sen pyydetyn hinnan maksaa, koska niillä tehdään töitä.
Ps. Järkevämpi verrokki lienee LG 27” 5K-näyttö. Näytti olevan 1400€ Verkkokaupassa. LG:n paneeli lienee tuossa Applenkin näytössä.
Vertailusi on järjetön. Tai sitten kannattaa ostaa "ihan sama" 24" iMac, joka on myös 218 DPI, maksaa vähemmän ja sisältää tietokoneen.
Ok.
24” iMac ei varmaankaan ole Studio-näytön kohderyhmälle oikea valinta.
Minusta vertailu LG:n 5K-näyttöön on paljon järkevämpi jos nyt kerran näytöstä on tarkoitus keskustella.
(Mainitsin iMac Pron, koska Hesarikin jo ehti kauhistella kone + monitori-yhdistelmän hintaa, mutta eihän se kai juuri eroa aiemmasta 27” integroidusta laitteesta.)
Minusta hinta on relevanttia vaan, jos markkinoilla on vastaavia tuotteita. Mielestäni tuo Huawei ei nyt hirveän kaukana ole. Toki LG löytyy ja se on varmaan samalla paneelilla, mutta itse katselin jalkaa, tukevaa metallirunkoa, latausta ja resoluutiota vaan suunnilleen (eli painotin eri asioita). LG on vähän muovinen ja tuo 5K maksaa siinäkin extraa, eikä sillä ole järkeviä käyttötarkoituksia. Lisäksi 60Hz ruutu, kun 4K:takin saa nopeampana.
Ei se ole niiiin kallis, kun vertaa tuo LG:hen, mutta se on kovin keskinkertainen Apple-tuotteeksi ja saattaisin itse ostaa jonkun muun, jos olisi rahaa enemmän kuin tarpeeksi. Eikä ole edes paras Apple-näyttö. Jos olisi tuote, jota markkinoilla ei ole aikaisemmin nähty, niin tuosta voisi helposti pyytää sen 2000€+.
—
Sen sijaan edelleen, Mac Studio on oikeasti kärkimalli ja siitä voi mielestäni pyytää, mitä haluaa. Apple on todennäköisesti optimoinut softat kuitenkin niin, että mainospuheet eivät ole tuulesta temmattuja.
Suunnilleen näin joo.. En vaan painottanut sitä absoluuttista resoluutiota, vaan muita ominaisuuksia. Iiyamalla on ollut alle tonnin 5K-näyttö, mutta Applen tuotos on lähempänä paneeliltaan tuota LG:n 5K-monitoria. Periaatteessa katsoin vaan, että Applella on niin toimiva käyttöjärjestelmäskaalaus, että niiden resoluutio voi olla mitä vaan – ja silloin on kätevää ottaa joku bastard resolution (niinkuin 1366×768 HD-telkkarit aikoinaan) ja tehdä sillä tuote. Tässä ei ole ihan siitä kysymys, kun kuitenkin on 720p:n moninkerta, mutta itse näen sen pienenä kikkana, jolla resoluutiota on nostettu vähän 4K:sta (ok, 33%) ja sitten voi sanoa 5K tai 4K+, niinkuin Huawei sanoo.
—
5K ja 6K näyttää minun silmääni siltä, että ei niistä standardia tule ja ei niille tuoteta sisältöä. Elokuvat on 4K ja pelit tykkää pienemmästä resoluutiosta (= toimivat silloin nopeammin). On se tosin kivannäköinen desktop-käytössä, eikä pidä estää ihmisiä tekemästä parempaa kuin 4K, mutta tämän näytön tapauksessa se on tehty aiemmin, eikä tästä peruskäyttäjä saa suurta etua siihen, että säästää yli tonnin ja ostaa Huawein. Tietenkin, jos raha ei ole ongelma, niin käy ostamassa vaan, en estele. Itse näen paremman diiliin toisaalla, mutta Apple menee yhä enemmän siihen, että suoria vertailukohteita ei ole, vaan tuossa Huaweissa on ne ominaisuudet, mitä itse katselin ja LG:ssä on se resoluutio, mitä te katsotte.
Applen kone toimii kyllä jokaisella sylinterillä. Jäätävää suorittamista tuon m1 piirien osalta. Vielä kai se huhuttu 2023 mac pro jäljellä, mutta se taitaa sitten tulla m2 prosessorilla? Herää toki kysymys, että mikä rooli mac pro:lle jääe, kun tuo mac studio vaikuttaa jo enemmän kuin tarpeeksi kyvykkäältä? Laajennusvara palikoille varten mitä ei saa kiinni studioon?
”GPU:n puolestaan luvatan tarjoavan RTX 3090-tason suorituskykyä jopa 200 wattia pienemmällä virrankulutuksella.”
…näitä PC:lle myös kiitos.
Mitenköhän tuo pyörittelis pelejä jos olisi tuki kunnossa?
Käsittääkseni se piilastuja yhdistävä linkki lienee niin nopea, että vaikka se onkin NUMA, se ei tarvi mitään NUMA-optimointeja hyvän suorituskyvyn saavuttamiseksi.
Apple Announces M1 Ultra: Combining Two M1 Maxes For Workstation Performance
http://www.anandtech.com
ei voi pelaa cs eli ei ki
No ainakin jos ottaa referenssipisteitä niistä muutamasta pelistä mitä mäkille M1-Max prossulla löytyy (taisi olla CS, GTA-V ja joku muu) niin toooooodella kauas jäädään niistä teraflopsien lupaamasta suorituskyvystä. Jotain luokkaa Playstation4 tai vähän nopeampi. Ehkä johtuu siitä että Mac ei ole pelialusta ja siellä ei ole mietitty ollenkaan miten pelirajapinnat toimii, tai ehkä johtuu jostain muusta, mutta tällä hetkellä tiedetään se että M1-Max lastulla pyörii blenderi hyvin mutta pelit köhii niin urakalla että ei ole mitään järkeä edes yrittää.
Tuosta on pitkä matka siihen että otetaan tämä vallankumouksellinen siru ja pistetään se PC ja kaikki toimii "Ultrasti" mutta menee vain 200W vähemmän sähköä.
Single-Core: 1793
Multi-Core: 24055
Mac13,2 – Geekbench Browser
browser.geekbench.com
M1 Ultra Outperforms 28-Core Intel Mac Pro in First Leaked Benchmark
http://www.macrumors.com
No jotain tämän tapaista ounastelin mutta en ole huomannut ikinä vertauksia, ihmekös ettei näitä 10 000€ mäkkejä näy 3Dmark yms listoilla.
GPU voimaa työpisteisiin renderöintiin jne. Eipä tullut mieleen että on noin eri maailma kuitenkin peleihin nähden. Kiitti tietoiskusta
Pics of Apple M1 Max Die Hint at Future Chiplet Designs
http://www.tomshardware.com
Onkohan vielä tulossa M1-Hyper jossa kaksi M1-Ultraa kytketty? Ehkä Mac-Pro siru tuo?
Johtunee osaltaan myös siitä että prossusuorituskykyä rajoittaa ajonaikainen x86->arm käännös. Kyseiset pelit on siis macOS yhteensopivia, mutta eivät M1 natiiveja ohjelmia. Tuo on ainakin CS:n kohdalla iso ongelma.
Itse en koe että Huawei pääsee lähelle, sillä minulle tärkein asia on Huaweissa väärin – dpi on aivan liian alhainen.
Mac läppäreissä ja iMaceissa on ollut tuo 218dpi käytössä liekö jo yli 10v.
Ne joille retina-doubling dpi:llä ei ole väliä voivat ostella muita näytötjä, noita "surkean" reson näyttöjä on markkinoilla satoja eri malleja – 200dpi+ työpöytänäyttöjä ei ole käytännössä tarjolla yhtään ihan muutamaa yksittäistä poikkeusta lukuunottamatta.
Joo-o, valitsin verrokkini selvästi väärin, kun dpi tai resoluutio on porukan mielestä olennaisempaa..
Samalla DPI:llä edelleen saa myös tietokoneen, jos ostaa 24" iMacin.
Samalla resoluutiolla on markkinoilla näyttöjä LG:llä ja Iiyamalla edelleen oli se halvempi malli pari vuotta takaperin.
..mutta nyt toistan itseäni, ja veikkaan, että tämä jatkuu, kun viestejäni on monta ja ette jaksa lukea niitä kaikkia. Niin laitetaan tähän tämä kooste, mitä olen sanonut.
Apple muuten teki peleillä enemmän tiliä mitä microsoft (xbox), nintendo, activision ja blizzard yhteensä.
Apple Doesn’t Make Videogames. But It’s the Hottest Player in Gaming.
http://www.wsj.com
Ne joilla ei ole käytännön kokemusta retinoista esim. 5k käytössä kuvittelevat dpi:n näyttävän samalta mitä windowsilla.
Juu ei
Näin pelaajan näkökulmasta ei paljoa kiinnosta tekeekö joku Applen iGeiming studio jotain M1/2/3 optimoituja pilipalipelejä vaan milloin esim RockStar/SquareEnix/Konami tekee M1/2/3 Metal optimoituja AAA pelejä eli GTA6, RDR3, FF-XXX.
Jostain syystä nuita ei näy vaikka ns. laitteistoa on kentällä varmasti hurjasti.
Hyvä käytttötarkoitus 6K ja ehkä 5K-näytöille onkin 4K sisällön luonti ja editointi – suuren reson näyttö pystyy näyttämään 4K-sisällön pikselin tarkkuudella ilman skaalausta, ja editorin UI sopii vielä näytölle. Pääasiallisesti sisällön kulutukseen tuollainen näyttö on tosiaan aika järjetön. Pelit voisi toki ajaa 50% resoluutiolla hyvällä laadulla, jos Macit tekee skaalauksen järkevästi.
Tätä aprikoi myös LTT youtube videossaan. 27" imacin korvaisi nimenomaan uusi julkistettu monitori ja FatMacMini.
Mac minin intel versiokin on vielä Applellä myynnissä.
Ei. Ensin huomioit sen piirien välisen väylän mutta sitten jätät sen heti huomiotta. Ei niissä piireissä ole kuin yksi piirien välinen leveä väylä.
En tainnut sanoa mitään siitä miten ne kytkettäisiin toisiinsa vaan annoin artikkelin spekuloida sitä.
Vastaus: Spekuloivat I/O dien astuvan kuvioon.
katso liitettä 809822
Joo mutta noita kunnolla pyörittäviä ei ole. Kohta on.
Tossa muistiväylien vedot menee aika hankaliksi, kun tuolta kahden piirin välistä pitäis vetää neljä väylää per puoli. Ennemmin neliskanttinen io piiri ja prossut X muodossa siihen.
Esityksessä sanoivat m1 ultran olevan viimeinen m1 piiri. Syksyllä tulossa m2:en huhujen mukaan.
Riippuu vähän, mihin integroituun vertaa. 27" iMac 5K Retina ilman pro:ta oli halvimmillaan jotain 2600 e tms. Tosin kun en ole graafisen alan pro niin en toki pysty sanomaan, miten paljon huonompi olisi ollut tosikäytössä verrattuna Pro-malliin, kai sellaisella jotain olisi pystynyt tekemään.
Tietysti tuo Studio on omaa luokkaansa noihin aiempiin verrattuna.
Pelkkä wattiluku vähän huono mittari. Wattia per tehty työ parempi, missä vielä yleensä on parempi, että watit kovia hetken kuin pitkä odotteluaika jonkin tuhnun koneen äärellä.
Hätäseen toimii kourallinen pelejä sulavasti kuin 500e windows läppärillä ja ohjaimista ei tietoa.
Ei ole apple pelaajan valinta ainakaan perustuen m1 läppäreiden benchmarkkeihin + applelle ei edes löydy kaikkia pelejä. Siihen lisättynä arm-pohjainen piiri jolle ei saa enää windowsia ja windows pelejä järkevästi niin apple ei ole pelaajan valinta.
Ei se ihan niinkään mene vaan kun raudasta otetaan viimeisetkin tehot irti, energiatehokkuus laskee, kun kertoimen x lisääminen sähkötehoihin ei luo x-kertaista hyötyä kuitenkaan laskentaan. Esim. sähköteho voi kasvaa eksponentiaalisesti saavutettuun laskentatehoon nähden.
Kalliita, mutta onhan noita interposereita esim kaikissa GPUissa missä on HBM-muistit*. Intel käyttää puolestaan EMIBiä ajamaan käyttännössä samaa asiaa Sapphire Rapidsissa ja useissa muissa tuotteissa.
*paitsi Kaby Lake-G:n Radeon käyttää EMIBiä HBM:n kanssa.
Apple Teases Apple Silicon Mac Pro at Spring Event
http://www.macrumors.com
Apple senior vice president of Hardware Engineering John Ternus teased a new Apple silicon Mac Pro on stage at today’s event to address any confusion about the company’s Mac Pro plans.
When talking about the transition to Apple silicon across the Mac lineup, Ternus said that there’s "just one more product to go: Mac Pro," before adding "that’s for another day."
Eli jotain järeämpää sieltä vielä tulee, jos tarve korvata Mac Pro koneeseen tällä hetkellä saatavat kaksi AMD Radeon Pro W6800X Duo korttia.
Radeon Pro W6800X Duo MPX ‑moduuli
http://www.apple.com
Tästä voisi myös päätellä, että 27" iMacin uusintapainosta ei ole tulossa, mikä on ehkä vähän yllättävää. M1Pro/Max paketoituna tuon uuden näytön kanssa samaan koppaan olisi ollut kaiken järjen mukaan aika helppoa teknisesti.
Ehkä halutaan selkeyttää mallistoa jollain tavalla. Välillä mallisto oli ihan levällään. Oli Mac Mini, iMac, selvästi järeämpi iMac 27" 5K Retina ja olikos vielä 24" iMac 4K Retina vielä näiden lisänä, sitten vielä iMac Pro ja Mac Pro siihen lisäksi. Läppärivalikoima oli välillä myös melkoinen sekamelska.
Ideana saattaa nyt olla se, että iMac profiloidaan pelkästään kotikäyttöön ja kevyeen ammattikäyttöön ja Mac Studio ja Mac Pro muodostavat ammattilaisten valikoiman. Kotikäyttäjille on arvioitu 24" riittäväksi niin kuin useimmille onkin, ja jos ei riitä niin Mac Mini on tarjolla ja isommalla budjetilla oleville se Studio.
Jotenkin luulisin että pro-porukka haluaisi käyttää kahta tai kolmea näyttöä duuneissaan. Kyllähän sekin onnistui iMaccien kanssa, mutta jotenkin vähän kummallisen näköinen setup siitä syntyy ja lisäksi saattaisin kuvitella, että esim. jotkut graafisen alan ammattilaiset saattaisivat haluta kaksi samanlaista näyttöä. Hieman jopa epäilen että iMac Pro ei myynyt kovinkaan hyvin.
Näin taitaa olla. iMac 27" poistettu Applen kaupasta.
Have We Seen the Last of the 27-inch iMac?
http://www.macrumors.com
M1 Ultra Doesn't Beat Out Nvidia's RTX 3090 GPU Despite Apple's Charts
http://www.macrumors.com
Geekbench Search – Geekbench Browser