Elektroniikkajätti Apple on ollut vastahakoinen tekemään euroalueen laitteisiinsa EU:n digimarkkinasäädöksen mukaisia muutoksia, mutta nyt yhtiö on kertonut mahdollistavansa käyttäjille esimerkiksi joidenkin sisäänrakennettujen sovellusten poistamisen laitteistaan sekä oletusselaimen vaihdon mieleisekseen. Selainvaihtoehtojen näkymän on tarkoitus aueta käyttäjälle Safari-selaimen ensimmäisellä käynnistyskerralla EU-alueella käytettävissä laitteissa.
Myös oletussovellusten valinta helpottuu. Käyttäjät voivat jatkossa määrittää helpommin, millä sovelluksilla avaavat esimerkiksi sähköposteja tai hoitavat lähimaksun kaupassa. Tulevissa ohjelmistopäivityksissä on tulossa joustavuutta myös esimerkiksi puhelin-, viesti- ja karttasovellusten valintaan. Muutokset tulevat voimaan iPhoneissa ja iPadeissa vuoden loppuun mennessä.
Käyttäjän vapaus ei ole koskaan ollut siitä kiinni, että saako hän käyttää puhelintoiminnon käyttöliittymänä jotain muuta kuin puhelimen mukana tulevaa puhelinsoftaa – käyttäjän vapaus on enemmän esim. siitä kiinni, kuinka paljon puhelinvalmistaja häntä vakoilee, tuleeko puhelimen mukana pakollinen sensuurifiltteri joka estää pääsyn väärin verkko-osoitteisiin, ja siitä, saako hän asentaa omaan luuriinsa softia jotka eivät ole laitevalmistajan moraalikoodin tms. mukaan hyväksyttäviä.
Sen sijaan se, että käyttäjän puhelin voidaan hakkeroida sen takia, että valmistaja pakotetaan avaamaan puhelimen rajapintoja kolmansille osapuolille on suuri ongelma käyttäjän tietoturvan ja yksityisyyden kannalta. Ja se, että puhelimen kielletään tekemästä käyttäjän yksityisyyden turvaavia vahvoja salauksia jotta valtio voi salakuunnella käyttäjää esim. lapsipornoa etsiessään on suuri ongelma käyttäjän tietoturvan ja yksityisyyden kannalta; Se ei avaa tietä puhelimeen vain sille valtiolliselle "hyvän valtion" poliisille jolle se on tarkoitettu vaan mahdollistaa sen, että näitä tarkoituksellisia haavoittuvuuksia voivat hyödyntää myös vihamielisten maiden tiedustelupalvelut ja rikolliset.
Lastensuojeluasia on vakava asia, mutta ei viestintäsalaisuuden puukotus ole käypä ratkaisu sen enempää kuin keittiöveitsien totaalikielto tappojen estämiseksi. Rikolliset jatkaisivat toimintaansa kuten ennenkin, tai lähes. Steganografian käyttö saattaisi yleistyä ja valvontavastuu olisi ilman tätäkin jo mahdottoman iso ja vaativa urakka. Kansalaisten elämä kyllä hankaloituisi ja vaarantuisi merkittävästi.
Sekin voi olla totta, ettei pieniä yrityksiä kannata väkipakolla tukea. Mielenkiintoinen näkökulma, mutta asia on sen verran monimutkainen, ettei itsellä ole tuohon juuri sen enempää kommentoitavaa. Paitsi ehkä sen verran, että NFC:n API:n avautuminen EU:n sisällä tuo kyllä myönteisiäkin mahdollisuuksia.
Nyt kun ensi kertaa varsinainen i-laite tuli hankittua(ipad 10th tarjouksesta), niin helposti näytti appsien poisto ja spostin, selaimen tms asetukset sujuvan. Ei ollut mitään että olisi laite pakoittanut omia valintoja vastaan(Firefox selaimeksi, Yahoo mail postiksi yms).
Joo, tuo oletusselaimen vaihto on kyllä ollut olemassa jo kauankin, mutta sen on toki voinut tehdä vain jos vaihtoehtoinen selain on jo asennettu.
Tämä muutos nyt ilmeisesti alkaa jopa kyselemään Safarin ensimmäisellä käynnistyskerralla, että kelpaako vai pitäiskö laittaa jokin muu tms.
MacRumorsin puolella tuosta oli juttua, että jos olet päättänyt jäädä Safarin käyttäjäksi, niin jokaisen päivityksen jälkeen luuri kysyy, että haluatko varmasti jatkaa Safarin käyttöä, vai käyttäisitkö jotain muuta selainta.
Mutta sitten jos olet valinnutkin esim. Chromen, joka on paljon isompi portinvartija (koska yleisyys ja Google), niin sitten sitä kysymystä ei ilmeisesti tulekaan. Eli vapaaehtoisuus tässä tuo sen, että Googlella on jälleen mahdollisuus saada itselleen lisää jalansijaa.
Ja miten käy sen, että tähän asti Google on maksanut Applelle hitokseen rahaa, jotta Apple on pitänyt Googlen hakukoneen. Enää ei tarvitse maksaa tai ainakaan niin paljoa, jos porukka alkaa käyttämään Chromea enemmän kuin Safaria.
En tiedä miksi alkaisi käyttään, applepuolella käyttäjät on varmasti tottuneet jo safariin joka tekee varmaan kaiken sen mitä chromekin.
Koska on totuttu käyttämään tietokoneella esim. töissä sitä Chromea? Syitä voi olla monia.
En itsekään usko, että loppupelissä suurin osa vaihtaa Chromeen, mutta varmasti on niitäkin, jotka vaihtavat. Kysehän on vain siitä, että kuinka moni, ja minkälainen vaikutus sillä on asioihin.
edge on kolmannen osapuolen tuotos ja safari järjestelmän oma
En tiedä miten määrittelet mutta kyllähän edge on ms tuotos ja osakäyttistä.
Edge on forkattu chromiumin avoimesta kyllä, mutta onhan MS sen aika tiukasti integroinut omiin palveluihinsa. Selaimeen pitäisi kirjautua MS tilillä, lisäosat saa MS Storesta jne. Ja sama tehtiin aiemmin IE:llä mistä MS sai anti-trust syytteet.
Periaatteessa Safarikin on forkattu Webkitistä joskus 2000 luvun alussa.
Ajoin enemmän sitä pointtia saavatko nämä isot firmat veivata kilpailun ulos omalta alustalta ja onko säännöt kaikille samat.
Nykyinen Edge siis on forkki Chromiumista, alkuun Edge perustui EdgeHTML+Chakraan kunnes tekivät kaikkien aikojen munauksen ja hyppäsivät kromivaunuihin
Webkit on forkattu KHTML:stä vuonna 2001. Googlen Blink on forkattu Webkitistä.
Comparison of browser engines – Wikipedia
en.wikipedia.org
Minusta se on eri asia ajaa kilpailijat pois, ja olla paskomatta käyttöliittymää jatkuvalla kyselyllä ja kieltämällä järkevät oletusvaihtoehdot. Jos haluan vaihtaa selainta, teen sen, mutta en halua että asiasta kysytään, varsinkaan joka päivityksen yhteydessä.
Se on vähän sama kuin io-tech kyselisi jatkuvasti foorumia käytettäessä, että oletko nyt ihan varma ettet halua sittenkin postata viestiäsi vauva.fi:hin tai ylilaudalle, ja myyntipalstalla ehdottaisi että entä jos sittenkin myisit huuto.netissä.