
AMD julkisti Ryzen 3000 -sarjan prosessorit Computex 2019- ja E3 2019 -messuilla. Prosessorit saapuvat myyntiin 7. heinäkuuta, mutta El Chapuzas Informático on päättänyt ottaa varaslähdön ja julkaista alustavan Ryzen 5 3600 -testinsä jo nyt.
Espanjalaissivuston mukaan se olisi voinut julkaista Ryzen 5 3600 -arvostelunsa jo parikin viikkoa sitten, mutta se halusi odottaa parempaa BIOS-tukea uusille prosessoreille. Nyt sivuston kuppi on kuitenkin valunut yli ja arvostelu on julkaistu, vaikka sivusto toteaakin ainakin ylikellotusominaisuuksien olevan rikki Gigabyte Aorus X470 Gaming 7 WiFi -emolevyn nykyisellä F40-BIOSilla, joka ainakin nimellisesti lisäsi täyden tuen uusille prosessoreille. Testeissä käytettiin lisäksi G.Skillin FlareX DDR4-3200 -muisteja ja NVIDIAn GeForce RTX 2080 Ti Founders Edition -näytönohjainta.
El Chapuzas Informáticon testeissä prosessorin suorituskyky on paikoin erittäin vakuuttavaa, mutta etenkin muistilatenssit vaikuttavat huolestuttavankin heikoilta. Cinebench R15- ja R20 -testeissä prosessorin yhden ytimen suorituskyky on varsin vakuuttavalla tasolla, R15:ssä se nettoaa yhdellä ytimellä 196 ja R20:ssa 478 pistettä, kun Ryzen 7 2700X saa samoissa testeissä 176 ja 424 pistettä ja Core i9-9900K 204 ja 497 pistettä. Moniydintesteissä se jää kuitenkin luonnollisesti useammalla ytimellä varustettujen verrokkien jalkoihin. R15-moniydintestissä prosessori sai pisteitä 1561, kun viime sukupolven Ryzen 5 2600 sai vain 1286 pistettä, tulos riitti samalla ensimmäisen sukupolven 8-ytimisen Ryzen 7 1700X:n peittoamiseen. Sama trendi jatkuu myös esimerkiksi wPrime-testissä.
Huolestuttavimmat tulokset testeissä ovat ilman muuta muistitestit. Muistilatenssitestissä sivusto mittasi tulokseksi 80,5 ns, mikä on hädin tuskin Athlon 200GE:tä parempi ja selvästi esimerkiksi Ryzen 7 1700X:n 75,6 ns:ää heikompi tulos. Viime sukupolven Ryzen 7 2700X ja 5 2600 saivat tuloksiksiin 66,3 ja 68,8 ns. Aida64:n muistitesteissä prosessorin kopiointi- ja kirjoitusnopeudet ovat hyvällä tasolla, mutta muistin kirjoitusnopeus suorastaan surkea: 25 600 Mt/s. Verrokiksi esimerkiksi Athlon 200GE saa hitaammilla DDR4-2666-muisteilla tuloksekseen 39 427 Mt/s, kun muiden testiprosessoreiden tulokset ovat oletettasti DDR4-3200-muisteilla 48 000 Mt/s:n tuntumassa. Todennäköisesti surkealle kirjoitustulokselle löytyy kuitenkin selitys esimerkiksi puutteellisesta BIOS-tuesta tai muusta vastaavasta, jolle voidaan odottaa korjausta ennen prosessoreiden julkaisua.
3D-puolella synteettisissä testeissä prosessorin suorituskyky RTX 2080 Ti -näytönohjaimen rinnalla on erittäin lupaavaa. Se on testistä riippuen joko tasoissa tai selvästi edellä Ryzen 7 2700X:ää ja peittoaa, joskin virhemarginaaliin jäävällä erolla, jopa Core i9-9900K:n 3DMark Port Royalissa. Prosessori peittoaa 2700X:n myös pelitesteissä lukuun ottamatta Total War: Warhammer 2:ta, jossa molempien tulos on identtinen. Core i9-9900K:n saavuttamisesta ei kuitenkaan ole toivoa ainakaan testatuilla neljällä pelillä.
Lähde: El Chapuzas Informático
Hataran muistikuvan mukaan Ryzenmaster antoi myös disabloida coreja. Tosin en tiedä tukeeko se vielä 3000 sarjaa.
voin spoilata sen verran, että tuskin näät selkeätä eroa pelistä riippuen, kun noilla asetuksillä näytönohjain alkaa muodostua pullonkaulaksi tasaten prosessorien erot minimiin.
Välimuistit ovat niillä chipleteillä, ei I/O-sirulla. Jos tuossa saa valkattua että disabloi tietyt coret kummastakin chipletistä niin pitäisi onnistua L3-välimuistin vaikutuksen testaaminen, mutta jos toinen chiplet tippuu käytöstä katoaa myös puolet L3:sta.
Tämä "raskas pelikäyttö" on ikävä kyllä prosessorin kannalta sitä kevyttä käyttöä mitä pelaamiseen tulee. Aivan kuten @svk totesi, tuskin tulet näkemään eroa suurimmissa osissa pelejä.
Todetaan nyt vielä kolmannen kerran, eroja tuskin tulee nimeksikään, edes tuossa Inteliä suosivaksi parjatussa Far Cry 5:ssä eroa ei käytännössä ole 4K Ultra-asetuksilla onko siellä pellin alla 2700X vaiko 9900K. 1440p eroja vielä saadaan aikaan, tuo lieneekin se yleisempi resoluutio.
No turhaapa tuota sitten päivittää :cigar2:
Mitä luultavammin tuon multicore rendauksen ongelma on sellainen, että se pelin päärunkolooppi tai sen inputin käsittelevä osa pyörii staattisesti single threadattuna ja samalla se kuitenkin jakaa muille threadeille sitä grafiikka törkyä käsiteltäväksi ja piirrettäväksi.
Eli toisinsanoen se renderöi ruudut (tai osan ruuduista) ns. irrallaan siitä osasta koodia jossa se käsittelee pelaajan tekemät muutokset pelimaailmaan. Eli käytännössä CSGO:hon pitäisi saada fps mittarin lisäksi ns rps (rounds per second) mittari sille, kuinka noepasti se "mainloop" rullaa ympyrää, joka lukee käyttäjän inputtia.
Esim Ultra/Max asetukset muutamaa peliä testattuna 4K.lla niin mulla tulee i7 2600K lähes samat FPS kuin i9 9900K.lla 😆
Koska Gpu pullonkaula.
Jos lasken asetuksia reilusti menee 9900k ohitse.
ei uutta,mutta täytyy muistaa että intelin prossut on edelleen 14nm viivaleveydellä tehtyjä ja amd:n 7nm,etu amd:lle on massiivinen.
silti intel vie,uskomatonta.
kun intelin 10nm prossu tulee nähdään kuinka 'hyviä' amd prossut todella on, kun ollaan edes suunnilleen samoissa tekniikoissa.
sama asia näykkärien puolella,nvidia jyrää jopa 12nm näykkäreilla amd 7nm vastaaviin ja mikä ihmeellisintä myös tehon syönnissä amd on aivan pihalla.
kertoo ettei amd osaa asiaansa?
btw,on siellä on ulkona yksi 'vuoto' 10 prossun tehoista, ja kertoo omaa asian selkeästi.
hmm,puoli vuotta maksimissaan ja sitten nähdään.
intel 10nm cpu VS amd 7nm cpu
nvidian 7nm gpu VS amd 7nm gpu
intelin ja nvidian resurssit on kuin toisesta maailmasta. ja se kyllä näkyy ennemmin tai myöhemmin.
vielä,amd on sitten 7nm jälkeen tyhjän päällä,kun se handicap on käytetty.
intel, tuskinpa.
Intelin tämänhetkisten aikataulujen perusteella AMD:llä on luultavimmin TSMC:n 5nm prosessi käytössä siinä vaiheessa kun Intel saa oman 10nm prosessinsa toimimaan ja työpöytäprosessorit ulos. Toisin sanoen tilanne on edelleen AMD:n eduksi.
Ja mitä jos pitäisit näytönohjaimet poissa tästä ketjusta kun ne eivät sinne kuulu millään tavalla?
Onko tuosta Ryzen Masterista tai yleensäkään mistään seuranta tai säätöohjelmista julkaistu päivitysversioita jotka tunnistaisivat Ryzen 3000 prossut ja 500 sarjan emot
Vai odotetaanko uusimpia BIOS päivityksiä
Ei ole julkaistu, mutta E3:n aikaan kuvatussa videossa, jossa ylikellotettiin 16-corea, vilahti uusi Ryzen Master, jossa mm. "auto overclocking" -välilehti, joka nykyisestä puuttuu.
Eiköhän tuo julkaista samaan aikaan prosessoreiden kanssa.
Johan ne nähtiin ja lujaa kulki.
Intel's 10nm Cannon Lake and Core i3-8121U Deep Dive Review
Nythän on ensimmäistä kertaa tilanne, että AMD:lla ei ehkä ole käytössä hitaampi prosessi. Jäämme odottamaan Intelin uutta yritystä 10 nm prosessin kanssa.
Veikkaan ettei hän vaivaudu lukemaan vastauksia koska hänen postauksensa sisältö on kuitenkin se absoluuttinen totuus.
Mutta Intel on muhinut 14nm kans pitkän tovin, on silläkin toki saatu aikaiseks ihan kelpo prossuja jotka jaksaa puskee tarvittavasti Fps korkea HZ näyttöjen tarpeisiin, tosin ytimistä on selvästi "karsittu" kun vertaa AMD tarjontaan.
Intelin 10nm mennessä Amd.ltä luultavasti ulkona jo Ryzen 5000 sarjakin.
Aika hauskasti molemmat firmat julkaisee automaattikellotukset, jotta kuluttajat puristaisi viimeisetkin mehut prossuista.
Tulee niin mieleen 2000 luvun alkupuoli ja kova MHz kisa. Kumpi valmistaja kellottaa vakiona kovemmin. Kumman prossu failaa ensin (Intelin, epävakaa vakiona). Tämä se on kilpailua parhaimmillaan. 😀
Ainiin! Valve Index on 120 Hz (144 Hz experimental) – minulla on sittenkin syy ostaa uutta rautaa, hihii hahaa! :happy::love:
Äkkiä katsottuna ero fps:ässä näyttäisi olevan 7% 9900Kn hyväksi. Kellotaajuusero r5 3600 vs r7 3800X saman. (Tietysti voi olla pientä heittoa kaikkien ytimien kellotaajuusero kohdalla). Voipi olla että tilanne Intel vs amd muuttuu vielä heinäkuussa.
Paljonko ero on kun poistetaan Gpu pullonkaula ja haetaan korkeita Fps lukemia?
Gpu pullonkaula kun on asia joka tasoittaa tuloksia AMD hyväksi
Sen näkee sitten kun kuluttajille tulee AMD:n sekä Nvidian toimesta parempia / nopeampia kortteja myyntiin kuin nyt testissä käytetty jo hieman iäkäs: NVIDIAn GeForce RTX 2080 Ti Founders Edition…
Tosin en nyt ihan heti osaa sanoa millä näyttiksellä olisit itse tehnyt testit? :think:
Max ja Ultra asetukset palvelee usein vain 60hz näytön omistajia.
Kun asetuksia tiputetaan ja haetsan korkeampia FPS lukemia sille 144hz näytölle niin alkaa prosessorin erot tulemaan esille.
En ole kummassakaan "joukkueessa" mutta voihan tämän nähdä niinkin päin että AMD ei ole sinä aikana saanut mitään fanipoikien toiveista huolimatta aikaiseksi.
Itse tulokset on kyllä mielenkiintoisia, mutta sen verran ongelmallisia että taitaa joutua odottelemaan iotechin testejä ennen kuin alkaa varsinaista mielipidettä muodostamaan :think:
Pikaisesti kokeilin uusimman Far Cryn benchmarkkia ultralla ja keskimäärin 100fps. 7600k:lla huimat 4,2GHz, GTX 1080ti biosin vakiona ja 1440p resoluutio, ei jäänyt tarvetta kellottaa tai karsia asetuksia.
Tuloksia tulee tasaiseen tahtiin. Lieköhän kertoo heikosta kellottuvuudesta vai miksi kellotustulokset ovat vain 100MHz kellotuksella? Muistit 3600MHz.
Micro-Star International Co., Ltd. MS-7B77 – Geekbench Browser
65,7ns latenssi tuossa :tup:
Ja yksi kaveri pelaa 30fps, ei ole kuulemma tarvetta päivittää tai kellottaa vaikka on 60hz näyttö.
Ainakin espanjalaissivuston käyttämässä emossa ylikellotus oli yksinkertaisesti rikki, eli voipi olla vastaavaa muillakin emoilla. Kahtotaan mitä kellotus sanoo julkaisun aikaan
Ainakin LN2:lla näyttäisi kulkevan jo tässä kohtaa X570 Godlike -emolla 5,4 GHz
About samaa luokkaa mitä 2950X kulkee, mutta tulos toki reilusti parempi.:tup:
Sampson`s Cinebench – R15 score: 4758 cb with a Ryzen Threadripper 2950X
Eihän siitä enää mitään hyötyä ole normaalille pelaajalle, vaikka tuon saisi pienellä vaivalla paljon korkeampiin lukemiin. En itse ainakaan seuraa muna pystyssä fps lukemia kesken pelin, keskityn itse pelaamiseen. Pikkasen ontuu vertaus, 30fps ei ole lähelläkään sataa.
Juu ja vaikka olisi 144fps jatkuvasti tulisi luultavasti valitusta miten pitäisi olla vähintään 240 + osta parempi näyttö joka tukee sitä..
Yleensä 144hz monitorilla pelaan, toisinaan 240hz monitorillakin tai 100hz 4K.lla ja väliin esim ULMB tms. päällä ja tuntuu aina yhtä oikealta käyttää tilanteesta/pelistä riippuen näitä erillaisia asetuksia tai näyttöjäkin.
Ajan myös vanhalla toyotalla ja toisinaan myös uurella Cls mersulla.
Ainut mikä tuntuu väärältä on toisten valitus siitä mitä itse haluaa tehdä tai käyttää.
En vertaillut, totesin vaan että kaveri pelaa 30fps.llä
Toiselle riittää 30fps ja toiselle 100fps näemmä.
Mulle riittää 4K.lla 100fps tai 60fps,riippuu pelistä, 240hz ja 144hz pelaile eikä tarvitse paljoo järkeillä HZ kun näytöistä löytyy Gsync/Freesync
Jos pääsis tuota Lg 38GL950 testaileen, kaveriksi vielä Nvidia 2080Ti Superi niin kelpais taas muutaman kuukauden pelailla :cigar2:
Minusta tuntuu puolestaan väärältä elvistely mersuista ja lanihuoneista sun muusta "mulla on fyrkkaa, köyhät kyykkyyn". Jos hiukan rajoittaisit tuota.
[offtopic]
Kateusko se puskee pintaan? Hyvä tai pienituloisten työssäkäyvien, työttömien, (sairaus)eläkkeellä olevien, opiskelijoiden ja työtä vieroksuvien kulurakenteet on erilaisia. Suurista tai pienistä tuloista ja säästöistä riippumatta kaikki on kallista jos ostoks(i)en hinta ylittää oman budjetin ja/tai siihen joutuu käyttämään kaikki rahat.
[offtopic]
Lähinnä se että jos alkaisin jokaisessa näytönohjain sekä prosessorijulkaisu / testi ketjussa meuhkaamaan miten on väärin harrastettu kun ei ole testattu kalleimmalla ja parhaalla prosessorilla + näytöllä (jotka sivumennen tietysti olen hankkinut) ja kun asiaan tartuttaisiin muistaisin kertoa että kyllä minäkin tunsin aikoinaan kaverin joka oli konsolipelaaja, pelasi ainoastaan max 30fps, oli avioeroperheestä mutta onneksi kuoli jo aikaa sitten..
Niin ei tuosta kovin paljoa sisältöä itse kyseiseen keskusteluketjuun ja aiheeseen liittyen tulisi. Paitsi että kertoisin ettei itselläni ole yhtään kokemusta kyseisestä prosessorista, näytöstä, muisteista tai näytönohjaimesta millä testejä on tehty (itselläni nyt vaan on paremmat, tai ainakin niin väitän) ja samalla ohimennen pääsisin toteamaan miten uusi julkaisu BTW sattuu olemaan täysin perseestä enkä itse siitä mitään hyötyisi enkä voi sitä edes kenellekään suositella ja vain köyhät edes harkitsevat sellaisen ostamista.
[/offtopic]
Sehän päättyi siihen että 3GHz julistettiin lopulliseksi seinäksi jota ei tulla koskaan ylittämään. Nyt kuitenkin 5GHz ollaan :think: