EU pääsi jo kesällä sopuun yleislatausstandardistaan mobiililaitteille ja nyt Euroopan parlamentti on antanut myös virallisen aikataulun yleislaturin käyttöönotosta.
Ensimmäisenä velvoite USB-C-tyyppisestä latausportista saapuu aiempien odotusten mukaisesti vuoden 2024 loppuun mennessä kaikille uusille matkapuhelimille, tableteille ja kameroille. Myöhemmin keväästä 2026 alkaen velvoite tulee koskemaan myös kannettavia tietokoneita.
Tarkalleen ottaen Euroopan komissio määrittelee lakivelvoitteen koskevan kaikkia uusia matkapuhelimia, tabletteja, digitaalikameroita, kuulokkeita, kuulokemikrofoneja, kädessä pidettäviä videopelikonsoleita, kannettavia kaiuttimia, sähköisiä lukulaitteita, näppäimistöjä, hiiriä, kannettavia navigaattoreita, nappikuulokkeita ja kannettavia tietokoneita, joissa käytetään langallista latausta ja jotka toimivat enintään 100 watin teholla.
Hyvä ajatus. Sama kävi mielessäni jo eilen.
Toinen vaihtoehto on jättää latausliitin puhelimesta kokonaan pois ja käyttää vain langatonta latausta / laturia. Nehän eivät kuulu tämän lakivelvoitteen piiriin.
Tästä saa kuvan että tämä ei koskisi äly- ja urheilukelloja?
Kyse on siitä kaapelista ja laitteen pään liittimestä.
Toivon todella, että näin käy. Applen magneettinen pistoke on parasta mitä se firma on ikinä tehnyt.
En ikinä ostaisi omin rahoin läppäriä, jossa USB-C lataus, kun nyt on kokemusta miten työläppärien latausliitäntä on täysin loppu jo reilussa vuodessa ja lataa vain kun kampeaa pistoketta yläkulmaan.
Kannattaa sanoa firmalle, että ostaa parempia läppäreitä. Selvästi valmistaja pihistellyt tuossa kohtaa, jos vuoden jälkeen hajoaa (tai jos hajoaa ollenkaan).
Ei varmaan koskekaan, ja hyvä niin. Itse en ainakaan urheilukellooni halua mitään USB-C töhkänkerääjää.
Joillain ihmisillä on ihme taipumus repiä ja väännellä niitä liittimiä. Puhelimen kanssa kevyt luuri yleensä lähtee mukana ja liitin kestää, mutta läppäri painaa sen verran että liittimen runko voi antaa periksi ja sitten löystyy. Toinen on se että sinne liittimeen tarhataan kaikkea nöyhtää ja aina vaan survotaan se liitin pohjaan ilman että tulisi mieleen koskaan vaikka paineilmalla putsata. Eli työnantajan kannattaisi kouluttaa työntekijänsä työkalujen oikeaoppiseen käyttöön.
Itsellä ensimmäinen ja viimeinen applen kone työkäytössä oli joku 2017 vuoden probookki mistä tuo magneettihärpäke oli irronnut huomaamatta ja jätin koneen kääntämään softaa + makrotin lataamaan sen asiakkaalle käännön jälkeen. Vaan olikin akku loppunut kriittisessä vaiheessa tai kone mennyt nukkumaan, ja älypurkki nurin. Dellin ja HP:n käyttämät isot barreliliittimet oli jämäköitä, hieman tilaa vieviä mutta ei hajonneet vaikka heitti koneen lattiaan liitin edellä. Uudistusten jälkeen nekin liittimet meni ihan pelleilyksi, tosin sentään käänsivät johdon 90-astetta ettei ihan niin herkästi mene särki edes töhöillessä.
Thinkpadit on aika standardi valinta läppäreiksi ja kyllä meidän firman IT tietää miten näistä liittimet hajoaa.
Aika mielenkiintoinen sinänsä, että tuntuu että plugi on edelleen "kohtuu ehjä", mutta socket läpän kyljessä kulunut loppuun kun uudellakaan laturilla ei saa kunnon kontaktia. Koko USB-C:n idea pitäisi olla että plugi kuluu loppuun ja sen vaihtaminen on helpompaa ja halvempaa kuin emolevyn ja liittimen uusiminen. Micro-USB aikana meni kaapeleita vaikka kuinka, mutta socketit kesti aina laitteiden eliniät.
Hyvää bisnestä firmoille keksiä näitä uusia juttuja, suunnitella ne sopivasti hajoaviksi muutamassa vuodessa (planned obsolescence) ja sitten lobata nämä pakolliseksi koko EU alueella.
Veikkaan että jotain tällaista siellä on tapahtunut. Minimalistisen kokoinen USB-C ei tunnu oikealta mitoitukselta painavan läppärin kylkeen, vaan jokin iso DC-barreli olisi syytä olla.
Kumma juttu että ainakin itseltä löytyy paritkin micro-usbit joissa nimenomaan portti paskana. Nokian puhelinta yms.
Type-c puolella ainakin yksi kaapeli paskoontui vahingossa, mutta portille ei käynyt mitään.
Eihän sen standardimallisen USB-C-liitännän sisällyttäminen estä sen omankin latausliitännän käyttämistä. Latausmahdollisuuden voi sisällyttää ihan tavalliseen USB-C-liitäntään ja esimerkiksi Lenovon läppäreistä on löytynyt ainakin vielä suht hiljattain sekä oma latausliitäntä että mahdollisuus ladata sen standardimallisen liitännän kautta.
Niinpä, teknisesti ottaen pitäisi puhua virtalähteistä. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta laturi on sisäänrakennettu itse laitteeseen.
C-liittimen lisäksi vaaditaan USB Power Delivery yhteensopivuutta.
Jep. Type-c liitännäisiä dildoja joudutaan vielä odottelemaan.
v2018 alusta olen vähintään 2 kertaa joka arkipäivä paitsi lomakaudella liittänyt ja vetänyt USB-C telakkajohdon työkoneestani irti, silti hyvin käy ja kukkuu vieläkin. Yhtä ja samaa porttia ihan testimielessä käyttänyt. Tuo on ehkä vähän löyhemmän oloinen, kuin 3 muuta. Että kyllä ne "kiinan ibarit" vaan on ihan sitä itseään. Typerä jäänne IBM ajoilta, että joka friman ICT:n pitää niitä ostella.
Vähän sama, kuin ennen zenejä että "kukaan ei ole koskaan saanut potkuja ostaessaan Inteliä".
USB-C on ihan hyvä kompromissi tähän pirun johto sekamelskaan. Omena intoilijat sitten intoilkoot mitä omena firmalta tulee, mutta maailmassa on aika monta muuta firmaa jotka eivät voi sitä magneetti dingeliä käyttää.
Tämä on mielestäni se paras. Ei siis pakoteta käyttämään vain ja ainoastaan type-c vaan sallitaan myös custom ratkaisut. Jos laitteessa on kuitenkin se type-c liitin (esim läppärit) niin parasta on että sen kautta voi myös ladata, vaikka vain hitaammalla nopeudella.
300W virtalähteellä varustettu läppärikin voi hyödyntään 65W type-c laturia vaikka täydessä rasituksessa se akku silti loppuu. Tärkeintä on se että type-c laturikin toimii eikä vaadita väkisin vain ja ainoastaan valmistajan omaa kilon virtalähdettä.
EU:n päätöksessä otettiin kantaa myös lataustekniikoihin. Afterdawnin uutisen mukaan puhelimen pitää tukea USB PD tekniikkaa ainakin 30W:n latauksella. Tosin itse en löytänyt kyseistä mainintaa EU-komission sivulta mutta 30W oli muistaakseni mainittu jossain ehdotuksessa aiemmin. Kuluttaja saa myös valita ostaako laitteen laturin kanssa vai ilman eli oletettavasti laturinkin täytyy olla yhteensopiva USB PD:n kanssa.
Tällä hetkellä yhteensopivuus on ollut ongelma, kun eri valmistajat käyttävät eri tekniikoita. Osa valmistajista tulee oman standardin lisäksi USB-PD:tä mutta ei kaikki. Esim. OnePlus Nord 2:n kanssa toimitettiin 65W laturi mutta se ei tukenut USB-PD:tä, joten läppäriä sillä ei pystynyt lataamaan.
Mulla on luurissa 2200mAh akku, 3.7V nimellisjännitteellä tuo on karvan yli 8Wh. En mä kaipaa mitään 4C latausta käristämään tuota akkua…
Ei tarvi tukea pikalatusta jos ei ole aiemminkaan ole tukenut, sen pitää vaan olla yhteensopiva jos se on olemassa katso liitettä 965054
Se sata wattia ei koske lataustehoa. Applella on aika hiljaista yrittää vetää ARM pohjaisten läppäreiden tehot yli 100 watin. Mitä googletin niin edes Macbook Pro ei yllä tarpeeksi lähelle, saati ylitä.(jaa, en tiedä nyt varmasti mistä mallista noi on, kun näköjään noi 14" ja 16" mallit ovat selvästi tehokkaampia. Silti suurin osa noista pitäisi väkisin olla alla 100W, nyt ja tulevaisuudessa)
Niin, niissä latureissa on sama pää kuin kaapeleissa. Kerro sä meille miksi sä haluat puhua "laitteen pään liittimestä", etkä laturista? Niin katsotaan sitten että jos sulla on joku hyvä syy moiseen. Silti siitä riippumatta, me muut puhutaan latureista.
Niin yleiskielessä niitä kutsutaan latureiksi. Tekniset näpertäjät eivät yleensä pääse määräilemään sitä miten 99% ihmisistä puhuu. Kieli on yhteinen sopimus.
Teknisissä yhteyksissä voidaan käyttää täsmällisempiä ilmauksia tosin latureiden kohdalla luulisin että niitä kutsutaan sielläkin latureiksi
Ja niissä on vain vuoden takuu vai? Jos ei niin varmaankin kannattaisi laittaa valmistajalle/myyjälle viestiä että laitteessa on takuunalainen vika? Sitten kun ne alkaa korjailemaan niitä vikoja jälkikäteen, niin se maksaa enemmän kuin laittaa valmiiksi sellainen liitin joka kestäisi edes takuuajan. Sitten ne laskee että 1+1 on 2 ja tekee tulevaisuudessa laitteita jotka kestää järkeviä määriä.
Sehän on yksi hailee minkä tyyppinen ja niminen liitin jossain on, jos se ei ole riittävän kestävä.
Myöskin sellainen on aika villi ajatus minusta, että USB-C ei kestäisi kunnolla käyttöä. Erityisen villi se on sen kautta että nyt sitä ollaan ajamassa standardiksi. Jos se muodostuu standardiksi EU:n kokoisella markkina-alueella niin siitä tulee käytännössä maailmanlaajuinen standardi. Toki jossain Kiinassa ja Intiassa voidaan vielä myydä halvempia laitteita jotka eivät sitä tue, mutta kaikki kalliimmat mallit pitkälti tulevat tukemaan jotta niitä voidaan sellaisenaan myydä niillä alueilla joilla pitkälti suurin osa kalliimmista laitteista myydään.
En myöskään keksi että miksi juuri läppäreissä se USB-C olisi huonosti kestävä. Eihän se mekaaninen kestävyys voi olla kytköksissä watteihin?
Lataan puhelintani noin kerran kahdessa päivässä tai harvemmin. Työ thinkpadia useita kertoja päivässä, koska 1) akku ei kestäisi varmaan montaa tuntia minun käyttöäni, mutta lisäksi 2)lautausliitin on myös telakan liitin, eli aina kun menee työhuoneeseen niin telakka kiinni ja sitten taas irti kun palaveri ja läppä kainaloon.
Zepin pointti tuossa oli, että se virtalähde on ollut usb-c -mallinen Applellakin jo pitkän aikaa. Nyt puhutaan laitteeseen tulevan liittimen yhtenäistämisestä, ei sen virtalähteen.
Minulla on ollut USB-C lataus useammassakin läppärissä eikä ole mennyt yhdessäkään miksikään (eikä myöskään puhelimissa) ja jos menisi rikki niin toisella puolella on yleensä myöskin lataukseen kykenevä USB-C portti. Chromebookeissa tuo USB-C lataus ollut käytössä useita vuosia halvimissakin malleissa.
Ja tää liitin ja sen ominaisuudet on täysin irrallaan siitä laturista? Mikäli tää liitin ja laturi ei ole kytköksissä toisiinsa niin en ymmärrä mitään syytä miksi tälläistä standardia edes on lähdetty puuhastelemaan.
Olisi triviaalia joka tapauksessa siltä laitteen valmistajalta laittaa mukaan sopivantyyppinen johto, jossa on toisessa päässä sun hehkuttamasi USB-C ja toisessa päässä voi olla ihan mitä tahansa mikä sopii siihen laitteeseen. Ehkä nää puuhastelijat ovat sitten vaan vähän tyhmiä.
Mulle kai ihan sama. Mä vaan naivina luulin että tuossa muutoksessa olisi joku oikea pointti.
Niin? Sun käyttösi on ihan normaalia. Se on se sun Thinkpad joka ei kestä normaalia käyttöä.
Eikä kai kuulokkeisiin. Minulla on vieläkin parit micro-usb luurit ja muuten myös pyöränvalaisimet. Yksi mini-USB kamerakin. Kaikki piuhat täytyy olla.
Ehkä thinkpadi tai ehkä niiden käyttämän USB-C:n heikkous, mutta googlettamalla löytää muitakin tarinoita USB-C liittimen pettämisestä.
Olen erilaisia läppäreitä käyttänyt päivätyössä ja kotona 90-luvun lopusta alkaen ja vaikka ovat olleet kovassa käytössä ja latausliitin saanut repimistä pitkät päivät, niin ei ne isot DC-plugit ikinä hajonneet.
Samoin. Talo täynnä mini-USB, micro-USB, USB-B ja joitain täysin proprietary USB-liittimillä varustettuja laitteita. Piuhoja on, mutta onneksi se helpottaa elämää, että ne kaikki syö samaa 5V jännitettä USB-A liitännästä.
Apple tulee tässäkin jäljessä. Suomessa myytävät kiinalaismerkit hyödyntävät jo tätä ideaa!
Et näemmä lukenut lainkaan tuota viestiä mitä lainasin, ja lähinnä sitä Zepin viestiä mitä tuossa lainauksessa lainattiin. Tietenkin ne ovat kytköksissä toisiinsa, mutta kun siitä ei ollut tuossa viestissä puhe edes.
Jep, kahteen kertaan.
"Tietenkin ne ovat kytköksissä toisiinsa, mutta kun siitä ei ollut tuossa viestissä puhe edes."
No mäpäs tulkisen että juuri presiis siitä tässä oli kyse. Ja tämä on hienoa, ollaan vihdoin löydetty ja rajattu asia josta ollaan eri mieltä.
Eli niille latureille ei tapahdu mitään muutoksia?
No ei ainakaan Applen latureille. Ne vaihtavat vain kaapelin sellaiseksi, että molemmissa päissä on usb-c.
Läppäri voi erittäin helposti viedä yli 100W:
Itse läppäri esim 30W
Läppärin akun lataus esim 80W
Läppäriin voi olla kytketty esim 2 usbC laitetta, jotka hörppäävät molemmat 30W
Eli siis 170W
Kestävyys riippuu myös jännitteestä ja virrasta hyvinkin helposti.
Jos virta on suuri, niin siellä liitimessä tapahtuu helpommin jännitehäviöitä, joista seuraa ongelmia.
Jos taas jännite on suuri, niin esim kosteus tai sähköä hieman johtava lika kontaktien välissä tekee paljon helpommin tuhojaan.
USB3:sessa on muutama heikkous:
Keskiläppä siinä liittimessä. (Voi vääntyä ja hajota, sis kontaktit)
Pienet kontaktipinnat.
Liittimeen menee pölyä ja likaa, joka puristuu jokakerta, kun pistät siihen piuhan kiinni sinne liittimen pohjalle, eikä sieltä välttämättä lähde pois edes paineilmalla.
Latausliitin pitäisi olla edottomasti suojattu jollain luukulla tai suojatulpalla. Osassa esim puhelimia on (esim oukitel wp10) auttaa huomattavasti latausliittimen kestävyyteen.
Itsellä on ollut USB (2 ja 3) latausliittimellisiä puhelimia ja suojalla varustettuja ei ole tarvinnut käyttää takuuhuollossa, liittimen vaihdossa (toinen menossa, takuu loppui alkukesästä). Kolme edellistä kävi takuuhuollossa, mm. liittimen vaihdossa.
Latausliitin pitäisi olla erillisellä pikkukortilla tai johdon päässä, vaihdettavana osana. Ei missään nimessä emolle tinattuna.
Niin vaan hajosi löystymällä usb-C tosta T14 lenovosta aika tarkalleen 1.5 vuoden jälkeen. Latasi mutta oli senverta löysä että sopivaan kohtaan kun liitin kierty ihan vaan konetta siirrettäessä, sammui koko laite laakista. Korjaus oli uusi emolevy takuuvaihtona ja taas on liitin niin tiukka kuin tollanen rimpula voi olla. Aiemmin täällä skriivattiin että soiva liitin kevyeen laitteeseen muttei painavaan. Tämä on tosi. Pinnien todella pieni koko ja suuri wattimäärä niistä läpi on myös aika hirvittävä ajatus. Vaikkakin jännitettä pitää nostaa. Liitin voi toimii ookoo uutena mutta jo vähän löystyneenä 65W siitä läpi on tuhoon tuomittu ajatus.
Tämähän olisi ehdottomasti se paras ratkaisu jos valmistajat tuohon lähtisivät.
Keskipinnienhän ei pitäisikään voida katketa, koska liitin keskitetään ennen kuin pinnit kohtaavat. Toki työntämällä liittimeen jotain sinne kuulumatonta voi saada kaiken rikki.
Sen sijaan huomasin uusia 3rd Gen Thinkpadejä testatessani, että liitin ei menee kunnolla pohjaan, vaan metallinen maadoituskaulus näkyy noin 1mm matkalta. Koska liittimen upotus on vajaa, syntyy liittimeen ylimääräistä vääntöä ja nämä tuntuivat jo uutena todella heikoilta. HP:n malleissa en ole törmännyt yhtä huonoon toteutukseen.
Nämä kokemukset siis noin 6000-työaseman ympäristöstä.
Itselläni on käytössä läppärinä jo nyt parhaat päivänsä nähnyt Surface Book 2. Mukana tullut MS:n magneettilaturihan on erinomainen, mutta sain senkin paskottua neljän vuoden jälkeen. Laitteen loppukäyttöajaksi parin kympin USBC-tarvikolaturi on taivaan lahja yli 100€ virallisen laitteen sijaan. Tarvikelaturilla on todennäköisesti vielä käyttöä kakkoslaturina tai vastaavana siinä vaiheessa, kun läppäri lentää SER:iin…
Apple olisi voinut tarjoilla tuota jo silloin kun yhtenäisyyttä alettiin pakottamaan, nyt vähän myöhäistä.
Olisi lightning liitäntä ollut parempi kuin micro-usb ja ihmettelin miksei Apple pakota sitä.
Ehkä kyseessä on erottumisen halu ja sitä myöten saada myytyä omia kamoja mahdollisimman korkealla hinnalla.
Sori, luulin että tekkifoorumilla olisi voinut puhua asioista niiden oikeilla termeillä. My bad!
/s
Siis eikö tämä koske latausjohtoja? Tai oikeastaan niiden pistokkeita
Määräys yhtenäistää latausliittimen ja määrää perustason yhteensopivuuden virtalähteille/latureille.
Täh? Applen laturissa on usb-c ja kaapelin PUHELIMEEN MENEVÄSSÄ päässä on lightning. Toki se nyt on itsestään selvyys että sama liitin siinä kaapelin laturiin menevässä päässä on, mutta kun siitä ei ole ollut missään vaiheessa puhetta.
Sun vaan on pakko vääntää?
Juurikin niitä.
"Kaikilla nopeaa latausta tukevilla laitteilla tulee olemaan sama latausnopeus, jolloin käyttäjät voivat ladata laitteensa samalla nopeudella millä tahansa yhteensopivalla laturilla. "
Lienee aivopieru tiedotteen laatijalta, minimilatausnopeus pikalataukselle kai sieltä nyt tuli, eikä vain yksi ainoa sallittu ja nopeammin lataaminen on kielletty?
Ei itse laitteelle, mutta eikös tuo, että kuluttajan on saatava valita ottaako laturin tarkoita suomeksi laitteen mukana ei saa enää toimittaa laturia ollenkaan. Toki esim. flagship luureissa se on ollut käytäntö jo jonkin aikaa (vai pitääkö ne kaapelitkin nyt jättää pois?), mutta esim. läppäreissä tulee muuttamaan tilannetta.
Tosin noin yritysmailman näkökulmasta ihmettelen että niitä läppärin latureita halutaan rajoittaa, mutta silti on enempi-vähempi käytäntö että pöytäkoneen mukaan tungetaan hiiri, näppis ja virtajohto, ja näytön mukaana parhaillaan edelleen VGA-kaapeli, jotka ovat kaikki ja varsinkin viimeinen ihan totaalisen turhaa SER-jätettä suurimmalle osalle.
Tämä on juurikin ollut ongelma aiemmin. Nyt valmistajien täytyy tukea ainakin USB PD:tä, jos yli 15W lataus on tuettuna. Sen lisäksi saavat tietysti käyttää jotain muutakin lataustekniikkaa.
OnePlussalla on esimerkiksi ollut vaihtelevaa käytäntöä sen suhteen, onko USB PD tuettuna ollenkaan tai millä nopeudella. EU:lta ei ilmeisesti tullut nyt sitä 30W vaatimusta kuitenkaan.
Saa toimittaa laturin edelleen mukana. Direktiivissä erikseen ilmoitettu, että miten pakkauksessa pitää asia ilmoittaa.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä