Firefox Quantum tuo Mozillan selaimeen uuden ja nopeamman Servo-renderöintimoottorin sekä nykyajan tarpeisiin räätälöidyn käyttöliittymän.

Mozillan tuorein Firefox-päivitys on edennyt beetavaiheeseen ja on heti ladattavissa sekä kuluttajakäyttöön suunnattuna versiona että erillisenä kehittäjäversiona. Yhtiön mukaan muutokset edelliseen versioon ovat niin merkittäviä, että Firefox 57:n sijasta uusi versio nimettiin Firefox Quantumiksi. Mozillan mukaan uusi beetaversio on kaksi kertaa niin nopea, kuin vuosi sitten julkaistu Firefox 52.

Firefox Quantum on vajaa vuosi sitten esitellyn Project Quantumin hedelmä. Se hyödyntää vanhan Geckon sijasta uutta Servo-renderöintimoottoria ja tuo mukanaan uuden Photon-käyttöliittymän. Photon-käyttöliittymää suunnitellessaan Mozillan pääajatuksena on ollut minimalistisuus ja sopivuus korkean tarkkuuden näytöille. Käyttöliittymä tunnistaa myös käytetäänkö sitä esimerkiksi hiirellä vai sormella, jolloin se näyttää käyttötapaan sopivat valikot ilman, että käyttäjän tarvitsisi erikseen valita esimerkiksi kosketustila. Käyttöliittymään on lisätty myös uusi osio nimeltä Kirjasto, joka tiivistää alleen selaushistorian, lataukset, suosikit ja niin edelleen.

Suurin osa Firefox Quantumin suorituskykyparannuksista tulee nimenomaan Servo-renderöintimoottorista. Se on kirjoitettu kokonaan Rust-ohjelmointikielellä ja se osaa hyödyntää useita prosessoriytimiä verkkosivujen renderöinnissä. Mozillan mukaan Servo tarjoaa yhdelläkin säikeellä kaksinkertaista suorituskykyä Geckoon nähden ja neljällä säikeellä Servo vielä kaksinkertaistaa oman yhden säikeen suorituskykynsä. Sen lisäksi lisänopeutta saadaan samaan Rust-ohjelmointikieleen perustuvasta Stylo-CSS-moottorista.

Käytännön nopeutta Mozilla demonstroi videolla Googlen Chromea vastaan. Videolla Mozillan uusi selain peittoaa Googlen Chromen nopeudessa useilla verkkosivuilla selvälläkin erolla, mutta toisaalta jää myös hitaammaksi monella sivulle, joten yksiselitteisesti ei voida puhua ainakaan Chromea nopeammasta selaimesta.

Käyttäjien kannattaa huomioida, että radikaalien muutosten myötä tuki useimmille lisäosille katkeaa Firefox Quantumin myötä, ellei kehittäjä päivitä sitä vastaamaan uuden selaimen vaatimuksia. Osa suosituimmista lisäosista on jo päivitetty myös Quantum-yhteensopiviksi.

Lähde: Mozilla

This site uses XenWord.
;